Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

www.predsednik.yu (2)

Iz Generalnog sekretarijata predsednika Republike stigao mi je u ponedeljak 4. juna odgovor na dopis poslat 25. maja u kojem sam na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja zatražio informacije o procesu odabira preduzeća koje je izradilo zvaničnu internet stranicu predsednika Republike (www.predsednik.yu). (Opširnije o tome na blogu od 25. maja).

Bez obzira na to što internet nije klasičan medij, a blogovi to pogotovo nisu, moje principijelno zalaganje za poštovanje ne samo zakona nego i dobrih običaja i moje poimanje moralnih principa osoba koje se bave javnim poslom nalažu mi da na mestu na kojem objavljujem odgovor na svoj tekst ne komentarišem taj odgovor kako ne bih eventualno uticao na čitaoca. To ću učiniti tek nakon što od objavljivanja ovog odgovora prođe najmanje onoliko vremena koliko je proteklo od objavljivanja mog dopisa do objavljivanja ovog odgovora.

 

 


Pa, eto. Izvrsite uvid.

U zakonom predvidjeno radno vreme.


:)))

i nije te sramota?? :)))


Sto sramota ?

Pa, naznacene su prostorije i radno vreme kao odrednice moguceg uvida. Onog predvidjenog zakonom. Gospodin napisao.


ups.predvidjeno zakonom.ok

ups.predvidjeno zakonom.ok


Posto sa imao "zadovoljstvo"

da se neko vreme bavim pomenutim zakonom, samo da vam recem da, ako je ono sto pise ovde tacno, sve po zakonu.

Javni poziv nije potreban. Praticno mogli su da pozovu koga hoce. Vazno je da prikupe tri ponude. Dakle ovde nema niakvog faula. Sve je ok.

(Imaju dodouse obavezu da naprave Pravilnik o javnim nabavkama pa ne znam sta tamo pise ali ovo je svakako ok.)

Inace zakon je toliko los da je to recima tesko opisati. Retki skup gluposti. Ali to je neka druga tema

Stvarno bre Srdjane nije mi jasno cemu sve ovo? Trosis elektrone na gluposti. Boris se na te zajebancije (pare) nece upecati.

A opet ja bih jako voleo da neko pita Borisa da li je znao za ovu Tolimir akciju i ako jeste a morao je da zna zasto je dozvolio 1. Manipulaiju javnosti sa tim de je isti uhapsen u RS 2. Zbog cega su to coveku koji je drzavljanin Srbije povredjena prava 3. Zbog cega po tom pitanju nije nista preduzeo?

Eto, tu ga pecaj. Upecaces ga


http://www.cedajovanovic.com/

http://www.cedajovanovic.com/
i dalje ne radi
a Bush ovo prodaje na svom
http://www.gop.com/store/


Radojicic

zapamti, majke ti
http://www.ldp.org.yu/


kapi

kapa dole!!


a gde je

izashao konkurs, ja ne vidim?


Izasao je na mala

vrata. I kuci vise nije dolazio.
Nikad.


Tako je kapi,ne vidi se gde

Tako je kapi,ne vidi se gde je izasao konkurs.
Ali zato se vidi da je ds velika firma.
Kako drugacije,nego svoj svome.

Plus sto su sajt predsednika i sajt ds-a i sajt grada beograda,radjeni po(skoro)istom sablonu.
Nije los potez,od jednog napravis tri.
Fale nama ideje,kreativnost,mada to su sitnice,naspram sto nemamo normalnu drzavu.


pidola

napravish tri po istom sablonu i svaki naplatiis po skoro 6000$


Kapi

ma znam da taj radi ali je tamo bilo dobrih tekstova do kojih sad ne mogu da dodjem


Hej, udbash,

sta ce tebi tekstovi ?


Tekstova i fotografija

Djindjicevih kada je putovao po srpskim selima i sad vise toga nema


Nema brale

ni tih sela. Skoro da vise niceg i nema.
Al' ima zakona. I eve ti ga sad ovaj sto ga je
Nebojsha Krstic izvolio dati Kusovcu za
smernice uvida. U stvar.
Razumes ?
Sintski je to.


sintski?!

shta znachi "sintski"? pretpostavljam da pravish aluzije na rachun Sintija. ispravi me ako greshim.


Ne , nego na stari jezik Roma.

Objasnio je to Saban Bajramovic. Bio jedan kralj Romski. Osvajac Penga. I tako, kada je Penga jednom vodio svoj narod koji je bezao - otvori se more i skoro svi se podave. I Pengin konj se udavio. Pre smrti je pojeo sva slova tog starog jezika koji se zvao Sintski. Zbog toga tim jezikom vise niko ne pise, ali neki ga jos govore.


O cudne li slucajnosti...

Ponudu dobise ovi www.agitprop.co.yu a kao referencu navode i www.ds.org.yu


dzizs

Ladno su dobili skoro 6.000 evra za izradu sajta tog tipa... to mora da je srpski rekord.


Da, srpski rekord u

Da, srpski rekord u bezobrazluku!

www.queeria.com


U čemu je problem?

Ne znam kakvi su propisi za javne nabavke u Srbiji, ali ovde gde ja živim se za manje projekte ne raspisuje konkurs. Umesto toga, postoji lista kvalifikovanih kompanija za određenu vrstu poslova. U slučaju potrebe, te kompanije se kontaktiraju direktno i posao dobijaju bez konkursa.

Povremeno se objavljuju konkursi na kojima se biraju firme koje će se naći na listi kvalifikovanih dobavljača.

Projekt od nekih 7 hiljada dolara (koliko je sajt predsednika Srbije plaćen) se uklapa u ono što ovde zovu manjim projektima. Možda je gornja granica koja je spomenuta u odgovoru g. Krstića malo previsoka (2 miliona dinara odnosno preko 30 hiljada dolara), posebno za siromašnu zemlju kao što je Srbija, ali sama procedura male nabavke kao takva me ne buni.

Mislim i da je internet prezentacija sasvim u redu, ne slažem se sa kritičarima koji zameraju da podseća na neke druge preyentacije državnih organa. Mislim da je ovde težište na informacijama, a ne na grafuičkom dizajnu. U tom kontekstu je prepoznatljivost poželjna, jer pomaže da se posetioci lakše snađu. Na ovakve prezentacije se dolazi radi informacija a ne da bi uživali u lepom dizajnu. Ono što je puno bitnije je upravljanje sadržajem (Content Management System) i mogućnost da se prezentacija ažurira aktuelnim informacijama. Prema tome, prezentaciji zaista ne mogu ništa da zamerim.

Mada se bavim sličnim poslovima, jako mio je teško da procenim vrednost jednog takvog posla na srpskom tržištu, tako da ne mogu da kažem da li je tih 7 hiljada dolara puno ili nije.

Medjutim...

Ono što mi je zapalo za oko je da firma koja je uradila ovu prezentaciju nema svoju sopstvenu prezentaciju. Tačnije, na adresi www.agitprop.co.yu se nalazi samo jedna stranica koja vas obaveštava da je novi sajt u izradi. To je vrlo neobično za ozbiljne firme, posebno za one koje se bave marketingom i odnosima sa javnošću (Public Relations). Još je manje uobičajeno da ozbiljna firma nema email adresu na svom internet domainu (npr. ) nego koriste email adresu kod nekog internet provajdera (u ovom slučaju ).


Quote:Ono što mi je zapalo

Quote:
Ono što mi je zapalo za oko je da firma koja je uradila ovu prezentaciju nema svoju sopstvenu prezentaciju....

ovo verovatno znaci da je u pitanju domaca radinost ili one man show.
to lici na ds...


jelena

to znaci samo da je firma koja je pravila sajt napravila glupu gresku u sopstvenom predstavljanju. i vi kao i neki drugi ljudi ovde ocigledno zamisljate da je pravljenje web sajta posao za jednog coveka od nedelju dana. nije.


Sajt u izradi!?!?

Quote:
to znaci samo da je firma koja je pravila sajt napravila glupu gresku u sopstvenom predstavljanju.

Hm...glupu gresku???...Mozda su se drzali one dobre stare da obucar ima lose cipele, krojac lose odelo...shodno tome, valjda je logicno da firma za izradu web prezentacija "ima" web prezentaciju u izradi(?). Srecom, nadlezni za izbor najboljeg ponudjaca nisu im to uzeli za zlo...:-)
Obozavam toleranciju!!!!...:-)


na zalost nista ne

na zalost nista ne zamisljam. znam sta je pravljenje web sitea, a odlicno znam kako radi ds i njeni direktori i predsednici uo postavljeni po razlicitim drzavnim ustanovama.
sve je to isto sranje.
bogu hvala, ubrzo odlazim i necu vise gledati ovo ponizavajuce milosevicevsko tretiranje naroda.


Katastrofalna greška

Jako dobro znam šta je pravljenje web sajta, ali greška sa sajtom u izradi nije glupa - nego katastrofalna. Nešto što je u poslu kojim se AgitProp bavi nedopustivo. Kao kada bi krojač hodao u pocepanom odelu.


A meni je zanimljiva i ova donja granica

od 200 hiljada dinara. U zemlji Srbiji, gde je prosecna plata 200-ak evra, nabavka necega sto kosta manje od 2500 evra nije cak ni javna nabavka male vrednosti. Kako se ti troskovi onda karakterisu, pod stavkom razno, ili mozda kao troskovi za kafu, sokove i kikiriki. Ne razumem se bas u ovu oblast, priznajem, ali mislim da na taj kikiriki iscuri pola budzeta Srbije.


iscitala sam zakon o javnim

iscitala sam zakon o javnim nabavkama(u okviru kojeg je i nabavka dobara malih vrednosti) i narucilac posla ce se kazniti novcanom kaznom od 7000-10000 dinara zato sto je prekrsio clan 20(koji kaze da se nabavka mora odvijati u otvorenom postupku-znaci objaviti konkurs)jer ja iz obavestenja koji si Srdjane dobio ne vidim da su objavili konkurs.
Vrlo je interesantan clan 146 ovog zakona a tice se prekrsaja, naime ako ne objavi konkurs kazna je do 10.000 dinara!
U odeljku za nabavke malih vrednosti se ne spominje obaveza otvorenog postupka ali se kaze da se moraju postovati opsta nacela.


Gothsa, & ostali.

Gothsa, & ostali.

Hvala što učestvujete u diskusiji na temu koja je otvorena mojim prethodnim blogom. Nemojte zameriti, ali ne bih odgovarao sada na vaša pitanja jer se (kako sam već naveo) držim principa da na mestu na kojem su izneti argumenti druge strane ja ne treba da plasiram svoje komentare.

Objaviću za 10-15 dana šta mislim o svemu. Tada ću izneti i neke nove činjenice.


Molim da saznate

Srdjane,

Svaka cast na vemenu i trudu koji posvecujete ovakvim temama.
Halo bre, smucilo mi se da se makar i par hiljada evra NASIH para tako olako daju. Pa bile to i male nabavke.

Ipak nesto me buni, pa ako dozvolite sugestiju pokusajte u tih 10-15 dana doznate sta je tacno placeno. Ako su samo tehnikalija i dizajn u pitanju - to je bruka nevidjena.

Ako li je u cenu uracunato i pisanje tekstova, fotografisanje, filmovi, pa priprema svega toga, onda cifra mozda i nije toliko nerealna.

Nasi sajtovi generalno pate od nedostatka sadrzaja. Po principu "drzi bure vodu dok majstori ne odu" ekipica polepi slike i stavi neke tekstove koje pokupe po netu i nikad u zivotu niti doda niti izmeni nesto pa misli da je napravila kapitalno delo.

Ovde vidim ima nekih vesti, i to svezih, menja se to, dodaje, a tako i treba da bude. Internet je ziv medij a neko tu zivost mora i da odrzava pa i da mu se za to plati.


Srđane

Jel' sam se ja to nešto zbunio ili je čudno što je Odluka o pokretanju postupka nabavke donešena 20.aprila 2007. a pismeni izveštaj o ovoj nabavci je zaveden pod datumom 22.05. 2006?!


Obrisano

dvadesetak poruka koje se nisu odnosile na temu.


Srdjane, svetski nivo!

Meni je ovo genijalno. Mislim,to sto radis jeste pravo novinarstvo. U Srbrbiji se, obicno, sve svede na suskanja, nagadjanja, i komentarisanje da li je baba u pravu. Ti trazis cinjenice, i tu je bitno, u nivoima, biti neutralan.


tako i treba, krenuti od

tako i treba, krenuti od malih stvari ali od vrha. u srbiji je to stvar mentaliteta, krsenje propisa pravila i slicno, korupcija je jezivo rasprostranjena i ovo s ovim konkursom je verovatno uobicajena stvar. nadam se da cete uspeti da isterate ovo do kraja!


Alal vera

za ovo... kao što možemo da vidimo burazersko taljenje je u svim porama, od najnižeg do najvišeg nivoa (a vi pogodite kojie je ovo). inače 7 000 dolara za internet prezentaciju tog nivoa je jedno 3 puta više od tržišne cene. Što će reći, opet naš novac ide u džepove drugara. A super je internet za ovakve fore, kako izmeriti realnu vrednost sajta osim tenderom?

www.ivanbevc.blogspot.com


cena sajta

bez ikakve zelej da branim sluzbe predsednika, imam utisak da je ova citava prica totalno prenapumpana i pokazuje da verovatno pojma nemate o tome koliko kosta pravljenje sajta u srbiji i sta taj posao podrazumeva. naravno da uvek mozete naci klinca koji ce vam za sitnu kintu napraviti par stranica i izgubiti se, ali to bi tek bilo suludo bacanje para.

pritom ne postoje 'malo dinamicki' sajtovi. sajt ili jeste dinamicki, ili nije. ovaj je radjen u aspu i ocigledno jeste dinamicki, i povezan sa bazom podataka ispod njega. s obzirom da je dvojezicni i da radi na oba pisma, da verovatno ima backend za administriranje, da je dizajn vrlo pristojan za standarde srpskog weba, da je uneto raznih podataka, etc, placena cena je sasvim u granicama onoga koliko takav sajt vredi u srbiji (pretpostavljam i da je 435 000 placena cena od koje programer dobija nekih 30 i kusur % manje kad se odbiju svi porezi i dazbine.)


...

tekst sa sajta http://www.tob.co.yu/english/zasto_bg/index.html
bar da je bilo truda da se prevede gramatički tačno...o stilu, konstrukciji rečenica, sadržaju i ostalom, da ne govorim.

Come to a city where you will feel at home.

This is not a tourist slogan but the truth. We are not bearing in mind the well know Serbian hospitality that seems to grow with the number of kilometers our guest has made to come to Belgrade. Belgrade is an unusual mosaic built up by centuries of overlapping civilizations in which everyone finds at least something that reminds him of home, obviously wrapped up in the inimitable Belgrade charm.

There is no place in the world with such a natural combination of oriental passion and European finesse. Having stood on the path of many conquests going both from the East and from the West, Belgrade has been repeatedly destroyed and rebuilt, and has not the continuity of style and the elegance of similar European big cities. On the other hand, it has abundant vitality, sense of humor, curiosity. That' s why you will never get bored in Belgrade!

The geographic coordinate of Belgrade are...

No major global project, from the creation of state of the art software to top sport events takes place without the involvement of someone coming from Belgrade and working temporarily abroad. They are all temporarily away from their home town, because they know where one can live intensely and where they learned their trade and especially the style that lead them to success.

a, evo i prevoda pošto je malo nerazumljivo

Nema tog velikog svetskog projekta, od kreiranja vrhunskog softvera do vrhunskog sporta, gde svoje prste nije umešao neki Beograđanin - na privremenom radu u belom svetu. Da, svi su oni samo privremeno izvan svog grada, jer odlično znaju gde se živi punim plućima, kao i gde su stekli početno profesionalno znanje, a naročito stil koji ih je doveo do uspeha

ovo potpada pod curent news
http://www.predsednik.yu/mwc/default.asp?c=301000&lng=eng

Englezu bi ova rečenica mogla značiti da je čovek mrtav
President Tadic also worked as a teacher of psychology and as a military clinical psychologist.

Ne bavim se graf. dizajnom i ne znam koliko vremena je potrebno da se uradi solidna prezentacija, ali, znam šta je potrebno da se tekst solidno napiše, a shodno tome i prevede. Malo sam pretraživala po internetu i evo šta možete da dobijete za 1000 eura
Neograničen broj strana - idejno rešenje
- baza podataka
- online kupovina
- dating prezentacije
- aukcijska prodaja
- 100% automatizovane dinamičke prezentacije
- daljinsko ažuriranje sajta preko CMS-a
- obuka lica za dalje ažuriranje
- izrada FLASH prezentacija
Vreme izrade: od 30 do 90 radnih dana od preuzimanja kompletnog materijala.


Upravo tako

dobar sajt sa svim tim mogućnostima može da se dobije, u zavisnosti od firme koja ga radi za 1000 do 3000 evra (ovo je maksimum i toliko uzimaju vrlo renomirani masteri).

www.ivanbevc.blogspot.com


Snezana,

najveci deo ovoga sto si ti nasla za 1000 EUR moze da se nadje i besplatno ... odnosno ide uz cenu "hosting-a" od 10-ak EUR. To su uglavnom besplatni softverski paketi ... i nista vise. A korisnik sam obezbedjuje/odrzava sadrzaj preko CMS-a

Ok, verovatno su oni u tu cenu "ukalkulisali" to njihovo "idejno resenje" i ODREDJEN broj dana obuke ... i nista vise ...

Software "po meri" je sasvim nesto drugo ...


Sadržaj prezentacije

Quote:
Englezu bi ova rečenica mogla značiti da je čovek mrtav
President Tadic also worked as a teacher of psychology and as a military clinical psychologist.

Sama po sebi rečenica tipa "He also worked as..." ne govori da je čovek mrtav, mada se može koristiti i kada se govori o nekome ko je umro.

Međutim, bilo kakve primedbe na sadržaj prezentacije kao takav ne mogu se uputiti onome ko je napravio prezentaciju, to je odgovornost vlasnika.

Što se tiče cena koje se mogu naći na internetu, obično ih objavljuju firme kojima je to jedini argument u prodaji.


Nabavke

roba i usluga su deo mojih profesionalnih odgovornosti u velikoj firmi van Srbije i time se bavim vise od 10 godina.

Sa profesionalne strane gledano, odgovor Vladinog sluzbenika je u sladu sa najvisim profesionalnim normama.

Ako se iznos "uklapa" u onaj koji je odredjen da spada pod male nabavke, dovoljno je prikupiti te tri ponude, pri cemu nema obaveze da pobednicka ponuda bude ona koja je na najnizi novcani iznos. Uzima se u obzir, prema ustaljenim pravilima sluzbe, prethodno iskustvo ponudjaca, spisak prethodnih klijenata (referentna lista), brzina isporuke robe ili usluge i razne jos neke druge stvari.

Jedino ako se ide na najnizu ponudjeno cenu, onda se posao mora dodeliti najnizem ponudjacu, ali u tim slucajevima se to izricito naglasi. Ako se ne naglasi, onda se razmatraju dve opste kategorije: tehnicka ponuda (ono sto nude deluje vam normalno i racionalno, verujete firmi, verujete starim klijentima...sve je to legitimno) i cena usluge, pa se evaluacija vrsi na odnosu 80:20 ili 70:30 (ovo drugo, jedino ako cena ukljucuje mnogobrojna putovanja ili nabavku neke skupocene opreme koja se kasnije ne moze koristiti jer ce, na primer, da zastari).

Dakle, Vlada je ispravno postupila.


Hahahaha

Firma br 1. x (suvlasnik Dragan Djilas)
Firma br 2. xx (suvlasnik Dragan Djilas)
Firma br 3. xxx (suvlasnik Dragan Djilas)
Firma br 4. xxxx (suvlasnik Dragan Djilas)
Firma br 5. xxxxx (suvlasnik Dragan Djilas)

Pa onda izaberite koja ponudi najbolje

Djilas ima foru da otvori satro agenciju na ime drugog, obicno kog postavi sa general managera i prividno mu da 60% vlasnistva/upravljanja, a baja drzi svojih 40% i tata je.


Cena od 5-6 hiljada evra je

Cena od 5-6 hiljada evra je totalno burazerska.
Sajt jeste korektno odradjen, mogu da prihvatim da je za potrebe izrade sajta predsednika republike i njegove postavke potrebno pronaci solidnu firmu i solidno platiti. Ipak, cena je 2 do 3 puta veca od najvisih trzisnih cena za ovakav proizvod.


5-6 hiljada eura

za ovaj sajt nije mnogo, u holandiji bi kostao isto ili cak mozda i nesto vise. design je solidan, jednostavan i neopterecen nepotrebnom grafikom, no o ukusima ne vrijedi raspravljati.

meni bi bilo zanimljivo znati, kako je izvodjac sajta dobio posao i da li u ugovoru stoji i klauzula o update-u sajta, ipak ga neko mora odrzavati.
zanimljivo bi bilo i znati koliko kosta godisnje odrzavanje predsjednikovog sajta.

edit: pitanje koje se takodjer postavlja je i koje su to dvije firme koje su ispale iz konkurencije. cudno je da se na ovaj natjecaj nije prijavilo vise od 3 firme, to je ipak dobra referenca za buduce poslove.
da li neko zna u kojim medijima se mogu pratiti ovakve vrste natjecaja i da li mi iz inostranstva mozemo ucestvovati na istim?


ah oibibio

a ne rece koliko kosta usluga stomatolaga u holandiji ,a koliko u srbiji?


ok

u pravu si kapi. kolika je prosjecna plata u srbiji?


oibibio

Prosek je niži od plate čistača u Sloveniji
http://www.blic.co.yu/_komentari.php?id=4190&mode=view


znaci li to

da je plata i beckim konjusarima veca od prosjecne plate u srbiji;-)


becki konjusari

u 2006. 13200 $ BNP/st., sto je malo vise od upola nego Slovenija (23400$/st.), a za Srbiju bez Kosova se procjene krecu oko 6000 do 6500 $/st.

Za prve dvije zemlje se podaci odnose na 2006, a za Srbiju na 2005. godinu.


male nabavke...

Male nabavke su prostor za lov u mutnom. Nema tendera već je dovoljno sakupiti tri ponuđača i "izabrati najjeftinijeg" . To je u skladu sa Veljinom krilaticom : " Da kraduckate po malo pa da vas tolerišemo..."

Ono što bi Srđane bilo jako interesantno, jeste koja su to druga dva ponuđača. Samo (minimalnih) tri ponude za ovakav posao... E to bi već bilo istraživačko novinarstvo, a siguran sam da biste došli do interesantnih stvari.


Interesantno

Interesantno koliko ste vremena potrosili na jednu efemernu i besmislenu stvar.
I sam zivim na zapadu i radim u javnoj ustanovi i znam koliko slobode imam u nabavci bilo koje opreme koja mi treba i koliko je procedura jednostavna. Cak u nekim slucajevima ne treba ni 3 ponude. U ovom slucaju ste dobili jedan korektan odgovor i onda ste od buve napravili slona.

Srdjane, poenta medjutim nije u tome. Poenta je u vasem ideoloskom neslaganju sa politikom koju vodi Tadic (i Kostunica itd.). I na to naravno imate pravo. Ali nema razloga da se onda sprovodi zamena teza po kojoj su svi sa kojima se ideoloski ne slazem lopovi, glupi i generalno necistih namera.

Inace mogli bi ovako u beskonacnost. Da postavljamo pitanja zasto je web sajt "najprogresivnije" stranke LDP do samih izbora bio nepostojeci odnosno postojeci preko sajta opskurnog naziva www.cedajovanovic.com. Zamislite da je web sajt demokratske stranke u stvari samo sajt www.boristadic.com. Ne bi li to bio skandal prve vrste?


Milos Krstic

da li si ti rodjak onom Tadicevom savetniku, posto vidim da lupetash?


samo tako

argumentovano :)


kako nije ?

"Da postavljamo pitanja zasto je web sajt "najprogresivnije" stranke LDP do samih izbora bio nepostojeci"
Postojao je sajt "Od nas zavisi" .
I kakve veze sada ima sajt Cedomira Jovanovica sa sajtom predsednika republike? Hajde brooklyn, objasni mi?
I kako mi mozemo da se poredimo sa inostranstvom? Odmah da ti kazem, ovde u Americi , ako izvedesh ljude na poslovni rucak , nedozvoljeno je da alkoholna pica idu na racun firme. A vidish ,kod nas moze.


U kojoj Americi zivis?

Quote:
ako izvedesh ljude na poslovni rucak , nedozvoljeno je da alkoholna pica idu na racun firme

U ovoj u kojoj ja zivim moze :).


u ovoj u kojoj ja zivim,

niko ne pije alkohol na poslovnim ruckovima.


Ali zato pije na vecerama.

Ali zato pije na vecerama. Nisam ni mislio bukvalno na rucak, ali samo iz razloga sto niko normalan ne pije tako rano. Ne pamtim poslovnu veceru na kojoj sam bio ovde da se nije pio alkohol.


ma, kome

uopste pada na pamet da bi se u slobodnoj drzavi, drzava uplitala u dogovor izmedju privatne firme i zaposlenog o njegovim benefits? svasta.


Zivim u

Ann Arboru , Mi.


Goxy,

proveri!


Nije tačno

Quote:
ovde u Americi , ako izvedesh ljude na poslovni rucak , nedozvoljeno je da alkoholna pica idu na racun firme.

Moguće je da se radi o nekim internim pravilima kompanije u kojoj radiš, ali to pravilo jednostavno ne postoji kao propis.

Ljudi po pravilu neće uzeti alkoholno piće za ručak, između ostalog i zato što posle toga moraju da rade. Ako odete na večeru, na kraju radnog vremena, rado će prihvatiti ponuđeno piće.


Ops

Navikao sam na ovakvu argumentaciju na Politikinom sajtu od radikalnih elemenata koji se tamo okupljaju u velikom broju. Zato vise i ne idem tamo. Ali na B92 blogu me to prilicno cudi.

Ajde neki argument po mogucstvu, i ja bi vas mogao da vredjam nije nikakav problem.


Mala napomena

Srdjan Kusovac govori o sajtu koji je radjen za predstavnika drzave, tj. njenog Predsednika. I potpuno je legitimno da se interesuje, posto je izrada finansirana od para koje dajemo drzavi mi koji u Srbiji zivimo, tj. od poreza, koliko je izrada prezentacije kostala, ko je to uradio i zasto je bas taj neko izabran.

I vi i ja ako sakupimo dovoljan broj istomisljenika i njihovih potpisa mozemo da osnujemo stranku i da njenu prezentaciju postavimo na adresi www.JaSeSamoZezam.org.rs. Istini za volju www.cedajovanovic.com je bila dosta dugo licna prezentacija Cedomira Jovanovica, za vreme predizborne kampanje postojao je sajt www.odnaszavisi.org.yu, a posle ujedinjenja LDP sa GSS pojavio se, konacno, sajt same partije na adresi www.ldp.org.yu. A Boris Tadic jednoga dana kada bude ponovo obican gradjanin moze da postavi svoju prezentaciju na adresu www.LepiBoris.com ili www.boristadic.com ako to bude zeleo i tu nista ne bi trebalo da bude sporno.


Ma naravno

Ma naravno i sam sam pre toga rekao da je u pitanju sa moje strane zamena teza.

Odnosno ako ja se ideoloski ne slazem sa Cedom i LDP-om obavezan argument je da je Ceda mafijas, vozi dzipove sta ti ja znam.

Takodje je i cela prica oko sajta APSOLUTNO PRENADUVANA. To cak nije ni afera. A razlog je ideolosko neslaganje.


Prenaduvana???

Quote:
Takodje je i cela prica oko sajta APSOLUTNO PRENADUVANA. To cak nije ni afera. A razlog je ideolosko neslaganje.

Zasto mislite da je prenaduvana? Do sada znamo da je sajt placen vrlo skupo i znamo da ga je radila firma predsednikovog savetnika. Izvinite, ali to nije mala afera uopste.

Sto se tice toga da li SK voli ili ne voli BT, to nema nikakve veze. Ceo pravni sistem je upravo postavljen na tome da se omoguci onima koji nekog ne vole da ga tuze. Poenta je u tome sto onaj ko presudjuje mora da bude objektivan, ne onaj koji tuzi. SK ima potpuno pravo da ovo istrazuje makar mu jedina motivacija bila mrznja prema BT.


Zato sto su male pare u pitanju

Ne bih hteo da budem maliciozan, verovatno to ljudima u Srbiji ne izgleda tako, ali 5000 evra nisu (cak ni u Srbiji) neka suma. Tesko da se predsednikov prijatelj od toga obogatio. Mozda je mogao da kupi neki polovni auto.
A uz sve to postoje i razlicita misljenja da li je ta suma prevelika za taj posao ili nije.
Moje iskustvo govori da kad su u pitanju male javne nabavke onaj ko je odgovaran za istu obicno kontaktira firmu sa kojom ima dobro iskustvo i trazi ponudu od iste, a onda trazi jos dve ponude da bi formalno opravdao to podjednako ucesce. I to je jednostavno tako, bilo u Americi, Japanu, Nemackoj ili Srbiji. Zakon o javnim nabavkama je dobro resenje jer ljude bar primorava da te formalne stvari ucine jer cilj je samo da se ustedi javni novac. No zakon nije idealan nigde i ne dobija se idealno niska suma uvek u javnoj nabavci. Ponekad je bitniji kvalitet i iskustvo koje imas sa nekom firmom (a verovatno i prijateljstvo, korupcija i slicno u nasim uslovima).


RE:

Nije ovde u pitanju niti fokusu koliko je kostao sajt ili da li je ta cene realna ili ne, vec nacin na koji je to uradjenjo sa parama poreskih obveznika (citaj nama u Srbiji), i moralno/etick sud da li, ako predsednik i ljudi oko njega, ako namestaju ovako male poslove ekipama sa basketa, sta li rade sa onim vecim? I kako posle ovoga mozemo i dalje imati poverenja u njega. ja smatram, apsolutno nikakvog.


Kraduckanje vs. kradja

Ako neko ukrade par hiljada EUR, a predsednik je drzave, da li treba da mu to oprostimo jer su to "male pare"? Da li biste Vi meni oprostili da ukradem 5000 EUR drzavnih para?


Pa poenta sto nije bilo kradje

Poenta je sto nije bilo kradje. Zakon je ispostovan, bile su tri ponude i kraj.

A sto se etickih pitanja tice mozemo stvari tumaciti i ovako i onako. Ali da li ovaj primer predstavlja eklatantni primer korupcije, arcenja javnih para i slicno?
Ja mislim da ne. Mozemo mi principijelno da pricamo kako nema razlike ako se ukrade 5 hiljada i 5 miliona ali to jednostavno nije tako. Prvo zato to je zakon ispostovan pa o kradji ne moze biti ni rec. A drugo sto imamo primera (npr. "kapitalnih") gde korupcija u Srbiji moze mnogo bolje i jasnije da se vidi. Sto ne bi o tome pricali a ne zamajavali se sa ovim stvarima?

Verovatno zato sto svi vi koji se zgrazavate nad nemoralnim predsednikom u stvari se ne slazete sa njegovom politikom odnosno navijate za neku drugu politiku. Pa onda hajd' da nadjemo neku finu afericu da se pokaze kako je nas predsednik zavrnuo narod.


Ja se ne slazem sa predsednikom

Ne shvatam zasto uporno ignorisete argumente koje iznosim. da,ja otvoreno priznajem da se ne slazem sa predsednikom. Ali to i dalje ne znaci da ne smem da ga kritikujem.


RE:

Quote:
Verovatno zato sto svi vi koji se zgrazavate nad nemoralnim predsednikom u stvari se ne slazete sa njegovom politikom odnosno navijate za neku drugu politiku. Pa onda hajd' da nadjemo neku finu afericu da se pokaze kako je nas predsednik zavrnuo narod.

po vasem primeru, i slicnima:

Verovatno zato sto svi vi koji se ne zgrazavate nad nemoralnim predsednikom u stvari se slazete sa njegovom politikom odnosno ne navijate za neku drugu politiku. Pa onda hajd' da ne nadjemo neku finu afericu da se ne pokaze kako je nas predsednik zavrnuo narod.


Pa moze i tako da se gleda ne kazem

Pa slazem se, moze i tako da se gleda. I priznajem da niste daleko od istine. Mada nisam niciji stranacki aktivista (a ni rodjak). Samo ne ne ispadnem na kraju "vanstranacki intelektualac" :)

Medjutim ne mislim o DS-u da su andjeli, ni o Tadicu da cisti genije, licnost bez mane i straha. Medjutim naslo bi se mnogo boljih afera ako bi hteli da ih otvaramo sa te strane takodje. Bilo je toga i u Djindjicevo vreme sa Koletovim seceranama po 1 evro koje se posle volsebno prodase strancima za mnogo vece pare ili za PC USCE koji je prodat za neku smesnu sumu a onda preprodat za 10 puta vecu. Pretpostavljam da ce toga biti puno i sad kad je DS na vlasti u republici. Ali primer koji je ovde naveden meni jednostavno zvuci neubedljivo.

A i generalno takve stvari mene politicki ne opredeljuju. Ne mrzim ja radikale zato sto su Toma Nikolic i Vucic dobili stanove od drzave za "dz". Ja ih mrzim zbog politike koju vode. Sve ovo drugo je samo sekundarno. Mozda mi je jedino u politickom opredeljenju prema Velji Ilicu jedna od kljucnih stvari odnos prema korupciji. Za ostale je najbitnija ideologija.


LepiBoris.com

Moze li i www.Lurch.co.yu? :-)

(Adams family fans understand.)


You rang? :))

You rang? :))


leaving is

hard, huh?


:))

:))


Srdjane meni ovo sve izgleda prilicno neozbiljno ...

... mislim ovaj tvoj pokusaj da dokazes da se radi o nekoj "mucki" kod izrade predsednikovog sajta ...

A stvar je vrlo prosta i pretpostavljam da bi svako od nas slicno uradio: ako vec ima saradnju sa nekom firmom onda ce najradije sa tom firmom i da je nastavi. Ali ce naravno i da proveri kod par konkurenata da bi osigurao najbolju cenu. U takvoj situaciji je to za obe strane najpovoljnije resenje ... koje u slucaju nevelikih iznosa ugovora dozvoljava i zakon. Naravno sasvim bi drugacije bilo da se radi o vecim iznosima ...

Posto se ovde radi o nekoliko hiljada evra, jasno je da nema govora o korupciji ... i jedino sto bi moglo da bude zamerka je "napumpana" cena, sto meni ne izgleda. Ne znam kako je sa provajderima u Srbiji, ali se na zapadu moze dobiti svoj sajt takoreci besplatno. Odnosno da se uz normalnu mesecnu cenu "hostinga" (od recimo 10-ak EUR) dobije mogucnost da komjuterski pismen korisnik (znaci i jedna sekretarica) izabere jedan od mnogo "tipskih" izgleda/layout-a i to je to. Sadrzaj sajta naravno pravi/odrazava sam korisnik preko odgovarajucis CMS alata koji stoje besplatno na raspolaganju (i veliku kolicinu besplatnog software-a za specijalne namene, kao napr. webshops, blogs, chats ... itd).

E ako se hoce sajt po meri onda se sve menja. Pa pocinje od relativno niskih iznosa, a na gore, takoreci da nema granice ... Vodece svetske firme (napr. banke, automobilski proizvodjaci) ulazu milione EUR u takve stvari (mislim na software - hardware je posebna tema) ...

Iskreno receno, mislim da ima u Srbiji neuporedivo vise ozbiljnijih stvari po kojima bi nezvisni i nepristrasni (il' bese obrnuto? - sto bi reako nas drugar Domazet:-) mogli da "ceprkaju". Recimo finansiranje partija je toliko netransparentno da, verujem, svi mi gradjani mislimo da oni tu nesto "muckaju" (mislim na sve partije). A ako muckaju vec u startu ... sto bi smo im verovali u bilo cemu. I jasno je da partije same od sebe tu nece rado nesto da menjaju, posto svaka ima svoje interese. Znaci morala bi da postoji dovoljno uticajna javnost koja ce ih na to naterati... a a nje izgleda nema ...

Problem je samo sto se onda mora "ceprkati" po svim partijama (primer: kako to da najmanja partija koja je osvojila 5 puta manje glasova nego DS potrosi u predizbornoj kampanji samo upola manje sredstava? ). E za takvu vrstu istrazivanja nesto ne vidim bas mnogo nepristrasnih i nezavisnih novinara ... Vecina izgleda "navija" za neku politicku opciju. A ti mi delujes kao jedan od najvatrenijih "navijaca":D


hahaha,

ono jeste, predesniku tadicu je republika privatna firma.


Sajtovi , Kumovi & Burazeri

Učestvovao sam u mnogim javnim (i tajnim) nabavkama, male i velike vrednosti pa i u nabavci za zvaničnu prezentaciju opštine Kladovo. Tada je ona koštala 800 DM, a posao je dobio Lobi PR, marketinška agencija za koje je posao odradio RGB Group iz Beograda. Nije sporan Izveštaj komisije, ni postupak koji je sproveden. Zar neko sumnja u sposobnost administracije? Radi se samo o ceni ove usluge i neka mi neko pokaže sajt koji je plaćen preko 3.000e (ovaj je 5.300), a da to nije rasipništvo i zloupotreba nemogućnosti procene vrednosti web prezentacije. Ne verujem da direktor Narodne kancelarije, na pr., ne poznaje nikoga iz svog sveta marketinga koji bi ovakav sajt uradio i sva sredstva, pa neka to bude i 2.000.000 din., uplatio u neki od humanitarnih fondova. Bilo je dobro dok se iz kase otimalo na veliko, tada sam bio bezbrižan. Plaši me sada ovo sitničarenje, sve je bliže mojim džepovima.
Srđane, sve čestitke.


U pravu si Dejane

ovo nekako zvuči kao grebanje po dnu šepre...škripi i izaziva ježenje. Ili je samo u pitanju "mrvica sa njegovog stola" ostavljena da se stari drugari počaste.

Siguran sam da je Šaperova McCann ekipa ovo mogla da odradi mnogo bolje (i besplatnije).

www.ivanbevc.blogspot.com


pa koliko su onda

trazile one druge dvije firme ako je ova ponuda bila najjeftinija?
pretpostavljam da cemo uskoro saznati o kojim se firmama radi. mora da su im klijenti velike evropske ili svjetske korporacije, ne vjerujem da u srbiji postoje tako bogate firme koje placaju tako skupe internet prezentacije.


Ovo nije normalno

... 5000 evra za "ONO" !!!??? I to je najniza ponuda???? Ok da se ne zavaravamo, svi koji nesto rade sa javnim sektorom znaju kako se prave "3 ponude" ... ali da ONO kupe ze 5000 evra, sajt koji bi svaki klinac uradio za 300 a iole normalna firma za svakako manje od 1500 je zaista samar.


www.savetnik.yu

Primeti kućevlasnik da u njegovoj kući miševi kolo vode i pozove svog mačka na razgovor:
-Šta se ovo dešava? Miševi se nakotili, a tebe nigde nema.
-Pa valjda znaš gazda - februar je.
Prođoše i februar i mart, situacija sa miševima sve gora. Na ponovljenom razgovoru mačak odgovori da mu se prosladilo, i njemu i mačkama, te su produžili sezonu. Nemajući kud kućevlasnik odluči da uštroji mačka kako bi ovaj vreme provodio u kući, na svom radnom mestu. No i posle te strašne intervencije mačak nikad nije bio u kući, a miševa sve više.
-Pa dobro kud sad skitaš kad ti je i samom jasno da si nesposoban? upita gazda svog mačka u čudu.
-Sad sam savetnik. Odgovori mačak ponosno.
.......
Ti sad vidi Srđane da li je ovaj post u vezi sa temom Tvog bloga, ako nije - valastan si da ga brišeš.


mislim

da je srdjan vlastan da brise either way...ili si samo hteo da napises vlastan? :)


lapsus

lapsus.