Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

SREBRENICA, NE U NAŠE IME

Mi, Žene u crnom, stojimo na ovom blogu kao na trgu Republike , u Srerbrenici i na drugim javnim mestima poslednjih jedanaest godina, pridružite nam se.

DA NE ZABORAVIMO GENOCID U SREBRENICI

11.7.1995. – 11. 7. 2006.

Protest u crnini i ćutanju – Trg Republike,
10. jul 2006. 19.30h – 20.30h

Pre 11 godina 11. jula je Vojska Republike Srpske, uz podršku Miloševićevog režima počela da ubija dečake i muškarce iz Srebrenice. Za osam dana ubijeno je više od 8.000 ljudi bošnjačke nacionalnosti samo zato što su bili drugačijeg imena, nacije, vere... Likvidirani su i u naše ime, iako smo javno, jasno i glasno od samog početka državno organizovanih zločina protestovale, zahtevale odgovornost, odlazile na mesta zločina počinjenih u naše ime, izražavale solidarnost i saosećanje sa porodicama žrtava.
To i dalje činimo.
Smena diktatorskog režima oktobra 2000. nije dovela do raskida sa zločinačkom prošlošću. Organizovano se poriču zločin i zločinačka prošlost. To čini i vlada Vojislava Koštunice. Građanke i građani i Srbije nisu taoci samo Ratka Mladića i još petorice neizručenih haških optuženika, već sadašnje vlade i poremećenog vrednosnog sistema u kojem se zločinci slave kao heroji a građani/nke koji zahtevaju odgovornost za rat i ratne zločine, se proglašavaju izdajnicima.

Povodom jedanaeste godišnjice genocida u Srebrenici obraćamo se građankama i građanima bošnjačke nacionalnosti, ali i celokupnoj javnosti Bosne i Hercegovine ponavljajući:

OPROSTITE NAM!

Jedanaestu godišnjicu genocida u Srebrenici obeležićemo protestom u Beogradu na Trgu Republike, 10. jula od 19.30h do 20.30h. Aktivistkinje Mreže Žena u crnom iz Srbije posetiće 11. jula mesto gde se godinama sahranjuju žrtve srebreničkog genocida da bi iskazale poštovanje prema ubijenima i solidarnost sa porodicama žrtava.

Žene u crnom
Beograd, 6.7.2006.