Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Milioni u nauku

Za godinu i po dana biće uloženo 30 miliona evra u nauku i 34 miliona evra u elektronsku upravu. Nemam predstavu koliko je to zaista velika ili mala cifra pa pozivam kompetentne da kazu koju na ovu temu. Posto se nasi ekonomisti u poslednje vreme plase svakog dinara investiranog od strane Vlade, zanima me da li i ovde postoji taj strah u kostima od inflacije, ili je pak ova cifra sitnica.

Javlja Vladan Aleksić preko Internodiuma 

U Vladi Srbije danas je predstavljen prvi zvanično usvojen sektorski plan u okviru Nacionalnog investicionog plana.

Taj deo plana se odnosi na oblasti nauke i elektronske uprave, kojim je predviđeno da se u te oblasti u narednih godinu ipo dana uloži 64 miliona evra. Na konferenciji za novinare, ministar finansija Srbije Mlađan Dinkić rekao je da vlada smatra da će sprovođenje Nacionalnog investicionog plana poboljšati životni standard i povećati zaposlenost.

Dinkić je rekao da je Ministarstvo nauke najbrže i najefikasnije pripremilo svoj projekat čiji je cilj da mladi naučnici ostanu u Srbiji i pomognu razvoju privrede. Prema tom planu, za godinu i po dana biće uloženo 30 miliona evra u nauku i 34 miliona evra u elektronsku upravu.

Dinkić je najavio realizaciju projekata iz oblasti elektronske uprave, na kojima su sarađivali Ministarstvo finansija, Ministarstvo nauke i zaštite životne sredine i Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Ključni projekti, čija implementacija počinje 15. jula, odnose se na domen efikasnijeg rada lokalne samouprave (uvođenje informacionih sistema koji omogućavaju brzo dobijanje dokumenata), elektronskih javnih nabavki i jedinstvene računarske mreže državnih organa, kao i na projekat fiskalne decentralizacije, koji će omogućiti daleko efikasnije funkcionisanje lokalnih samouprava, pogotovo u oblasti prikupljanja poreza. Za prvi projekat se prijavilo 24 opština.

Na konstataciju novinara da je posle uvođenja PDV-a na IT opremu uočen pad razvoja IT sektora i pitanje da li se planira smanjenje stope ili potpuno ukidanje, Dinkić je odgovorio da Vlada ostaje dosledna dosadašnjoj primeni PDV-a, ali da će stimulisati ciljne sektore i to naučne institucije, škole i univerzitete kroz besplatnu nabavku računara i Internet pristup za one koje to nemaju.

Audio stream sa konferencije za novinare Ministarstva finansija od 7. jula u Real formatu.