Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Bar kod

LionsLionsLightning Seeds su se ponovo dohvatili lopte. Football’s Coming Home je jedan od hitova kojima su nas bombardovali sa svih radio stanica. Drugi je komična nemačka pesmica koja je, ako je verovati omotu, predviđala četvrtu titulu prvaka sveta za domaćina. Sportfreunde Stiller ’54, ’74, ’90, 2006. Ova poslednja ostala u klubovima. Za više ne vredi.

No, ono zbog čega sam rešio da posetim Saturn (samo tamo možeš da kupiš ziku, šta god poželiš. Nije da mi nije zafalila neka naša tezga iza ćoška) je apsolutni hit, Legendarios do Brasil – Pais Tropical, bez obzira na to što Ronaldo sa svojih 94.7 kg nije uspeo da je otpleše do kraja. I pored toga što se ex šampioni provode na plažama po svetu (Bild vidi sve, slično nekim našima koji njuše samo žuto), Žairzinjo, Felisiano, Brito, Figueiredo, Marinjo i Miranda su svetski prvaci. Po broju emitovanja. A pošto nije singl, već albumčić od 11 pesama, neću da ga kradem sa Soulseeka. Vredi ga imati u originalu. Bar zbog fenomenalnog omota.

Na ko zna kom spratu Karstdata konačno deo sa muzikom. Sa zvučnika dominira Corine Bailey Rae, ovosezonska britanska soul diva. Voleo bih da prođe bar kao India Arie. Cena pristojna, za deset evrića. Norah Jones i dalje isključivo 25.

Kako sa brazilskim i engleskim hitovima verovatno neću imati problema, odlučujem se da prvo nađem domaću pesmicu. Znam ElfElfsamo da se na disku nalaze i gigamega hitovi Pogo in Togo (ne, nezamislivo je kakav je video spot!) i Kutzop. Ali kako naći? Na delu za domaćice gde se šepuri veliki Goleo more Fussbalfan pesmica. I koja je prava? Probao sam po naslovima, ali svi se utrkuju da opevaju fudbal. Problem. Mada, vidim slušalice iznad svakog rafa. Ali ne i mesto gde mogu da ubacim CD. Ah, da, sigurno caka, ali koja?

Pročitam tekst ispod na kome su jedine reči koje sam prepoznao bar kod. Deluje mi prilično preambiciozno, ali hajde da probam. Splet crvenih linija izbombarduje duge štapiće i – radi! Track ein. Trideset sekundi, i to ne od početka, nego refren ili najbolji deo. Track zwei i... sve do poslednje. Je l’ može taj koji je ovo smislio da sortira moju lopovsku mp3 kolekciju?

Nakon preslušavanja LegendariosLegendariosnezamislivog trasha (cena svakako ne prati kvalitet – singlovi 7 a albumi 16 evra) konačno sam naleteo na ono što sam tražio. Znam da ga u drugim okolnostima nikada ne bih ni sa neta skinuo, ali toliko noći i ludovanja po klubovima uz raspomamljene domaćine, ako in ne možeš pobediti...

7 za Nemce, 7 za Engleze, 16 za Brazilce (prva stvar je stvarno ultimativni hit, ostalih deset uglavnom sjajni prateći muzičari i vokali matorci koji su se s pravom pre ko zna koliko godina odlučili da sa ulice pobegnu preko fudbala a ne preko muzike). I sve pare za bar kod fazon.