Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Da li sve žrtve bole isto?

BRATUNAC, 12. jul 2005.BRATUNAC, 12. jul 2005.Gde ste sada Žene u crnom, jel' se odmarate? Zašto ćutite blogovci?

Pomen srpskim žrtvama 

(izvor B92) 

Više hiljada ljudi prisustvovalo je, na gradskom groblju u Bratuncu, obeležavanju 14. godišnjice stradanja Srba.Od 1992. do 1995. ubijeno je više od 3.000 stanovnika srednjeg Podrinja. Pre desetak dana Haški tribunal je osudio Nasera Orića na dve godine zatvora za zločine nad srpskim civilima, ali ga je odmah pustio na slobodu pošto je u pritvorskoj jedinici proveo više od tri godine. U bratunačkim selima je, samo na današnji dan pre 14 godina počinjen zločin nad 69 srpskih civila, dok se njih 19 i dalje vode kao nestali.

Dan po obeležavanju masakra u Srebrenici, u memorijalnom centru Potočari, samo nekoliko kilimetara dalje danas je obeležena godišnjica stradanja Srba iz Podrinja. Centralni događaj održan je na gradskom groblju u Bratuncu gde se, prema tvrdnjama organizatora, okupilo nekoliko hiljada ljudi. Episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije Kačavenda služio je parastos. "Srebrenica je velika i ogromna tragedija čovečanstva, ali ne samo jednog naroda, nego svih naroda koji su živeli i žive na ovim prostorima. Suza majke je suza majke, bez obzira na to kako se ta majka zove ili kojim se imenom njeno dete zvalo", rekao je Kačavenda.

Vence na spomenik Srbima stradalim u Bratuncu položili su član Predsedništva Bosne i Hercegovine Borislav Paravac, predsednik Republike Srpske Dragan Čavić, premijer RS Milorad Dodik, ministar spoljnih poslova BiH Mladen Ivanić i predstavnici Boračke organizacije RS.

Dragan Čavić je rekao kako je potrebno da RS obeležava takve događaje kako bi razbila stereotip o stradanju samo jednog naroda. "1992. i 1993. ovde se na nekoliko lokacija desio neverovatan masakr. Zločin je počeo 1992. iz zaštićenih zona, iz kojih su horde zločinaca i ubica Nasera Orića kolektivno ubijale ljude, civile, uništile čitava sela na području između Bratunca, Srebrenice i Skelana", rekao je Čavić.

Premijer RS Milorad Dodik je poručio da srpske žrtve ne smeju biti minimizirane. "Bratunac, Srebrenica i svi drugi krajevi širom RS i BiH beleže slične situacije u kojima, evo vidite, ni danas iz međunarodne zajednice, niti bilo ko sa bošnjačke strane, ne želi da pokaže ni poštovanje prema žrtvama, koje nesumnjivo postoje", rekao je Dodik.

Skupu u Bratuncu prisustvovalo je i nekoliko desetina osoba obučenih u majice s likovima Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

U sklopu memorijala Petrovdanski dani 2006. u Srebrenici su održani čas istorije i duhovna akademija.