Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Budućnost Interneta - ima li mesta za Srbiju

Za Internet neki kažu da je to "mreža svih mreža", neki da je to "globalno selo" ali jedno je sigurno - Internet menja način na koji mi komuniciramo i obavljamo svakodnevne aktivnosti. Istraživanja pokazuju da na svetu ima preko milijardu Internet korisnika dok u Srbiji preko milion korisnika koji barem jednom mesečno koriste Internet.

Javljaju se novi termini i mogućnosti koje pre nisu postojali ili barem ne u onoj meri koja je prisutna danas. Tako danas postoji termin "virtuelni timovi" koji predstavlja stvarne timove ali geografski dislocirani po različitim delovima sveta. Gde su virtuelni timovi, tu je i tzv. outsourcing gde inostrane zapadne kompanije deo svojih poslovnih procesa prenose na kompanije na tržišta koja su mnogo jeftinija od njihovih. Tu je i VoIP tehnologija, reč koja zvuči cool a bitnije od toga što je cool je pruža telefoniranje sa prijateljima u udaljenim zemljama besplatno ili skoro besplatno. Ne smemo izostaviti sigurnost i anonimnost koja se po nekima gubi a po nekima dobija na Internetu, a tu je i trenutno glavni trend na Internetu a to su tzv. social networking sajtovi...

Koje je vaše mišljenje o budućnosti Interneta? Kakav uticaj Internet ima sa sociološkog i poslovnog stanovišta na nas? Ima li mesta za Srbiju da uzme deo kolača od Interneta?

Moje mišljenje je da Srbija ima šanse kao zemlja gde će ljudi da rade od kuće za inostrane kompanije. Da budemo evropska Indija. Preporučujem da pogledate uporedno istraživanje poznate konsultanske kuće NeoIT o povoljnosti outsourcing-a u zemljama u jugoistočnoj Evropi. Srbije ni nema u tom istraživanju. Možete pročitati povoljnost outsourcinga u Irsku, Sloveniju, Hrvatsku, Bugarsku i Rumuniju.

Da bi Srbija bila faktor u outsourcing industriji potrebno je mnogo toga uraditi i promeniti. Irska je sjajan primer zemlje kako treba zemlja da se uredi da odgovori na izazove tehnloške ere. Nekada siromašna zemlja, danas je Irska druga zemlja posle Japana po ušteđevini svojih građana. Sve su to postigli za samo 15 godina.

Na ovu temu bih vam preporučio da pročitate intervju koji sam napravio sa, po mnogima najuticajnijom ženom Interneta, Esther Dyson. Srpsku verziju intervjua možete pročitati ovde, a englesku verziju ovde.

Ima li mesta za Srbiju?