Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Zemlja večnog rata - pisma iz Jerusalima

Zemlja večnog rata... Izrael, zemlja sunca, pomorandži, pustinjske prašine, i neuobičajeno bogate i sadržajne hronologije ratova i nasilja. Nedavno sam razmišljao o tome da smo celu tu priču o Bogu sami smislili da bi stvorili horizont bilo kakve nade gde prestaje rat. Skroro da je sve preostalo istorija ratova, uključujući i period od dva milenijuma kada nas nema ovde, pošto nas Vespazijan, Titus i Hadrijan šalju na kažnjeničko odsustvo u beli svet. Zanimljiv detalj iz te istorije je da je onaj Kralj David, pre tri hiljade godina, ratovao protiv Golijata i pobedio ga udarcem iz praćke u glavu iako je to bilo sasvim neočekivano. David se nakon toga rasprostire po teritoriji na kojoj mi živimo danas. Jedini problem je u tome što je Golijatovo telo palo, ali izgleda da njegov duh kruži i dalje prostorima: Golijat je bio rodom iz Gaze.

Izrael ima istovetan problem, kako mi se čini, od pamtiveka. Moderni Izrael je nastao kao epilog dešavanja u Drugom svetskom ratu. Od tada se ovde vode borbe, beru pomorandže i masline, navodnjava pustinja iz Galilejskog jezera (po čijoj površini je hodao Isus, ali to ne zanima Siriju, pošto joj je potrebna voda jer je i sama pustinjska zemlja a od mitoloških čuda slaba je korist) - i, sve se to preusmerava u visoku tehnologiju.

Najnoviji drugari raspoloženi za ratovanje su Nasr'ala-ovi mudžahedini ratnici. Ni mudžahedini nisu neka preterana novost na našim prostorima, pošto su se još ranije makljali između sebe, u vremenima dok smo mi bili manjina u posledičnom nizu zbivanja nakon kazne rimskih drugara-Imperatora. Ovde su, tako, vladale dinastije iz Kaira, iz Damaska, iz Bagdada, pa pre svih njih Vizantinci, pa su tu negde u priči i Seldžuci iz Male Azije i Evropljani avanturisti pod oklopom i štitovima u potrazi za misterijama i zlatom Orijenta. Kako se dojmi, možda je kucnuo čas i za dinastiju iz Teherana da oproba svoj mač na našim prostorima.