Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

CNN i YouTube

Ovih dana redovno gledam preko kabla CNN i BBC delom da bih se informisao sa lica mesta delom jer me zanima kako će izveštavati o sukobu Izraela i Hezbolaha (nešto ne mogu da kažem Libana). Što se tiče izveštavanja ništa novo, 90% vremena posvećeno bavljenju izbeglicama i fokusiranju na humanitarnu katastrofu, a 10% ide na uzroke nesreće i moguća rešenja. Međutim večeras je bilo i nešto zanimljivje.

Pored kao što rekoh redovnog holivudskog izveštavanja, bio je i blok posvećen internet pokrivanju.

Bilo je nekoliko citata sa blogova po izboru CNN teh editora, a meni je posebno pažnju privukao deo u kome su prikazani video snimci građana sa lica mesta.

Izabrali su jedan snimak iz Bejruta, jedan iz Haife i mislim da je bio jos jedan ali se ne secam iz kog grada.

Snimci su sa You Tube sajta na kome posetioci od februara 2005. god mogu da ostavljaju svoje video snimke a takodje da gledaju i komentarisu snimke ostalih posetilaca. Dakle jedan social net za objavljivanje razmenu i komentarisanje video fajlova.

Snimci prikazani večeras na CNN'u nisu ništa posebno, za nas ovde već viđeno, čuju se sirene, neko trči niz stepenice u podrum, na drugom grad noću, bljesci od eksplozija na sve strane.

Ipak odlučim da odem i pogledam možda se nađe još nešto. Odmah natrčim na  jedan od snimaka prikazanih na CNN'u.
http://www.youtube.com/watch?v=wFlYw9awR5o

Međutim vrlo brzo okupira me nešto sasvim drugo. Boljke social ili collaborative networkinga (ukratko-sajtovi na kojima posetioci razmenjuju sadržaje i međusobno komuniciraju). Ušao sam da pogledam komentare objavljene na ovaj snimak. Katastrofa. Otvoreno pozivanje na ubijanje i sa jedne i sa druge strane, najstarsnija psovačina, krljanje po svim osnovama...dalje ako imate želudac nastavite sami.

Vrlo sam protiv ovakvog načina "slobodnog izražavanja" jer smatram da to nije ono za šta smo stvarali internet. To je kolateralna šteta napretka komunikacija kao i sve druge koje su se dešavale i koje će se desiti prilikom tehnološkog razvoja.

Kao što je neophodno da se borimo protiv naoružavanja, ekološkog uništavanja planete, derivata kvazi demokratije tipa ovih pedofila u Holandiji itd isl.... isto tako moramo da se borimo i protiv raznih spamera, skamera, "crnih" hakera i raznih drugih sorti e-siledzija koji će nam polako ali sigurno, ako ne nađemo načina da se izborimo, od interneta napraviti samo gomilu neupotrebljivog e-smeća.

Onaj ko ovo naziva cenzurom, pogrešno doživljava internet, kao što su Ameri pogrešno skapirali fisiju i fuziju.

Što se tiče sajta B92 mi čemo svakako ići putem što veće interakcije sa našom publikom i upravo pripremamo projekte koji će maximalno forsirati ovaj oblik komunikacije. Najveći zadatak za nas kao i za bilo koji drugi sajt ovog tipa jeste validacija sadržaja. Pokušaćemo i u ovom delu da se oslonimo maximalno na vas, našu publiku i da napravimo alate i mehanizme preko kojih ćete imati prilike da sami odvajate loše od dobrog. To svakako neće biti lak i brz proces jer je neophodno kompletno u potpunosti izmeniti postojeći sistem održavanja sajta ali je ovo svakako jedan od najviših prioriteta kada je u pitanju razvoj sajta i podizanje kvaliteta sadržaja što onog koji dolazi iz B92 što onog koji dolazi od vas.