Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Oli Ren: «Egzit» je dokaz da je moj posao «prelepa misija»

BRISEL, 20. jula (Tanjug) - Evropski komesar za prossirenje Oli Ren izjavio je danas da mu je novosadski festival «Egzit», najvechi rok festival u Evropi, pruzzio «jedan od retkih trenutaka» u kojima je morao da sebi prizna da mu je posao «prelepa misija».

«Sa zadovoljstvom sam nedavno prisustvovao, u Novom Sadu, u Srbiji, festivalu 'Egzit', najvechem rok festivalu u Evropi», izjavio je Ren u govoru u finskom gradu Poriju, prema saopsstenju Evropske komisije u Briselu.

«Na tom izuzetno dobro organizovanom festivalu, visse stotina hiljada uccesnika, uglavnom mladih iz Srbije i jugoistoccne Evrope, podigli su svoj glas za evropsku buduchnost svojih drzzava», istakao je Ren. „Oni vide EU kao ulaznicu za demokratiju, slobodu i bolji zzivotni standard.»

Bio je to bio jedan od retkih trenutaka kada je ccak i komesar za prossirenje EU morao da prizna da ovo nije samo tezzak posao - vech i prelepa misija", naglasio je on.

Ren je tokom boravka na "Egzitu" uccestvovao i u diskusiji o viznim olakssicama i odigrao fudbalsku utakmicu s posetiocima festivala.

Ren je danas, takodje, istakao da se EU mora drzzati svog obechanja o integraciji zapadnog Balkana."Na zapadnom Balkanu, drzzave su ili potpisale ili che potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruzzivanju koji otvara vrata slobodnoj trgovini, a pregovaraju i o jedinstvenoj zoni slobodne trgovine koja che otvoriti put regionalnoj ekonomskoj integraciji", naglasio je evropski komesar za prossirenje. "S obzirom na te postepene aranzzmane za ekonomsku i politiccku integraciju, ne vidim potrebu za nekim 'trechim putem', odnosno nekim novim multilateralnim okvirima" za te drzzave, podvukao je on.

Ren se time suprostavio ideji pojedinih evropskih politiccara da zemlje zapadnog Balkana dobiju, u occekivanju poboljssanja "prijemnog kapaciteta" EU, neku vrstu pridruzzenog, umesto punopravnog cclanstva u Uniji.