Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

O Jednakosti

   Svojevremeno dok sam čitala i prevodila Hanu Arent naletela sam na jednu za mene ključnu priču, koju ću slobodno prepričati... Za vreme Hitlerovog režima u Nemačkoj sreću se dve prijateljice , jedna Jevrejka jedna ne/Jevrejka. Upravo zato sto su drugarice pominju tu razliku.
    Toliko o jednakosti, ne postoje apstraktna a priori jednakost izmedju živih/ mrtvih, žena/ muškarca, gejova/ strejtova, bogath / siromašnih, zdravih i bolesnih...Od konteksta, od različitosti, od diskriminacije polazimo i učimo solidarnost, toleranciju, istoriju i političku angazovanost.
   Bila sam u putu, nisam mogla da su uključim u raspravu o Libanu itd...niti sada mogu sve da pročitam zbog pomerenog sloga.Zato dodajem...
Nemam nista protiv da budem peder, lezbejka, jevrejka palestinka, srpkinja, amerikanka ...name it, na ovom blogu ako je potrebno mesto gde će se čuti svaki manjinski glas...jedino što molim sve da ne koriste mizogine reči za svoje političke neistomišljenike..zovite ih ratnim zločincima...whatever...ne vidim zašto seksualnost ima s tim veze...svojevremeno kad me je jedan taksista nazvao kurvom zato što sam mu presekla put razbila sam mu šofersajbnu, sto je stvarno bilo strašno za oboje...nasilje izaziva nasilje i zato i jesmo mirovanjaci mi koji to znamo na svojoj koži...
    Zar ne bismo mogli da primenimo znanje Hane Arent koja se borila i protiv nacizma i cionizma, ko god da smo, osoba A ili osoba ne-A? Konstruktivna komunikacija podrazumeva poziciju moći. koju treba dekonstruisati.

http://www.nytimes.com/2006/07/24/technology/24link.html