Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

VEŠTAČKA OPLODNJA I PROIZVODNJA LJUDSKIH EMBRIONA/EU ZAKONODAVSTVO/ RAZLOZI OTVARANJA KLINIKE U LESKOVCU

 Zašto se otvara klinika u Leskovcu?  Ko sada odlučuje  o sudbini viška ljudskih embriona koji se često pojavljuju prilikom veštačke oplodnje? Ko će o njima odlučivati kada proradi klinika za veštačku oplodnju i istraživanju na matičnim ćelijama uzetim iz embriona čak i  u "terapeutske svrhe" u Leskovcu?  

“Zakon EU o istraživanju embrionskih matičnih ćelija ne dozvoljava bilo kakvo ljudsko kloniranje, ili istraživanje koje bi moglo da promeni genetsko nasleđe ljudi, kao ni proizvodnju ljudskih embriona isključivo u svrhu istraživanja. Matične ćelije koje su uzete iz viška embriona stvorenih u tretmanima plodnosti u stanju su da se transformišu u sve tipove ćelija koje postoje u telu. Ako bi naučnici mogli da kontrolišu "ćelije majke" i da ih usmere da rastu u određeni tip ćelija, oni bi eventualno mogli da gaje zamenu za oštećena tkiva, što bi omogućilo da se leče bolesti poput Alchajmerove. Protivnici, međutim, tvrde da se uništava ljudski život kada se koriste ove ćelije. " (EUOBSERVER/Danas)

 

A Dr Miodrag Stojković, genetičar koji je prvi u svetu klonirao ljudski embrion u terapijske svrhe, o svom poslu, povrataku  u rodni grad naučnika koji je prvi u svetu klonirao ljudski embrion u terapijske svrhe, i još po nečemu, govorio je nedavno za Politiku. Njemu je  lokalna vlast u Leskovcu ovih dana je predala na korišćenje adaptiranu vilu od 300 kvadrata, u kojoj će biti  otvorena klinika za vantelesnu oplodnju, a tu će biti i laboratorija u kojoj će ovaj naučnik svetske reputacije da nastavi istraživanja na matičnoj ćeliji.   Bolnica prvo mora da se opremi i da zadovolji zakonske uslove. „Nećemo da radimo ono što nije dozvoljeno. Ni ja ni moji saradnici nećemo da kaljamo imena i da brukamo naš narod nekim tajnim ili poduhvatima koji nisu dozvoljeni u Srbiji. To sigurno nije svrha mog povratka. Moj prioritet je da ova bolnica bude jedna od najboljih u svetu, da promovišem moju zemlju iz moje zemlje. Sada je pitanje vremena kada ćemo se supruga i ja vratiti, “ kaže Stojković.

Kao razlog za otvaranje klinike, javnost i Dr Stojković pre svega spominju lošu demografsku sliku u Srbiji, ali ne kriju ni komercijalno-naučne ambicije: “Za oko pet godina, ovde bi trebalo iz sveta da stignu prvi pacijenti sa oštećenom kičmenom moždinom, srčanim bolestima, dijabetesom, Parkinsonovom bolešću.”

O razlozima prelaska da  iz Velike Britanije, gde je kako tvrdi dobo  prvu dozvolu za dobijanje kloniranih embriona u terapijske svrhe,    radi u Španiji Stojković kaže: “ Uslovi za  rad su mnogo bolji u Valensiji. U Njukaslu sam počeo sa skromnom opremom, vrednom oko 6.000 evra, u Valensiji je stvoren institut od 150 miliona evra i godišnjim budžetom od oko 25 miliona evra. Ali, nije novac presudan, već struktura i naučni kadar ovog Instituta, jer se sve vrti oko matične ćelije. Pored toga, nekim ljudima u Njukaslu je toliko porastao apetit, a nisu bili spremni da rade u kuhinji. Rezultate do kojih smo došli u laboratoriji hteo je da preuzme neko ko nije ni znao gde su naše laboratorije. “  

Ko!? Kojim ljudima!?

O svom etičkiom stavu o kloniranju i EU zakonodavstvu Stojković kaže: Moje mišljenje uvek je bilo da se reproduktivno kloniranje zabrani, a terapeutsko dozvoli, kao što je to, recimo, u Velikoj Britaniji, Švedskoj, Finskoj, Belgiji, uskoro u Španiji… Ako dođemo do rezultata gde kloniranje nije potrebno, ne samo ja, nego niko na svetu neće klonirati ljudske embrione.”

Kako ovo poslednje  Stojković može sa sigurnošću da zna?

 

Stojković inače smatra da nema  mnogo logike u zabrinutosti što u Srbiji trenutno nema zakonske regulative u ovoj oblast “jer  jer je zakon u pripremi.” Logika onoga ko živi u zemlji u kojoj dva bitna ministarstva,  odbrane i vanjskih poslova, zbog zakulisnih radnji i/ili golog opstanka na vlasti i/ili nemoći i neodgovornosti  državnog  vrha da predvidi drugačiji ishod crnogorskog referenduma  npr., vise u limbu,  može/mora da bude drugačija. Kako  dokučiti  logiku legalista u vladi koji premošćavanje problema naimenovanja ministara /zaobilazak rešenja-izglasavanje zakona o Vladi,  pravdaju eventualnim izlaskom pojedinih koalicionih partnera iz iste za mesec dva, u slučaju da ……Inače, sam Stojković je izjavio da mu je ministar zdravlja, Tomica Milosavljević iz G17, obećao da će zakon biti uskoro usvojen!   Ko živi u zemlji u kojoj bukti javni  sukob ministra pravde i predsednice VSS, iz kojeg  se jasno vidi u kavom je stanju naše pravosuđe, ima pravo na paniku a ne samo na  zabrinutost.

“Ja sam mogao da pređem u London, da ostanem u Španiji   ili da biram bilo koje mesto na svetu gde trenutno postoje bolji uslovi za rad, gde naučnici uveliko rade na sličnim projektima, gde je sve regulisano i gde ne treba da se pravdam zašto se domovina voli.”

Koja su to mesta?  Koje su to države? Stojković sam kaže da u Španiji koju bi da napusti zarad “voljenja domovine” zakon još nije usvojen.  

Pogledajmo šta su  EU praksa i  trend.

„Ministara Evropske unije na zasedanju u Briselu složilili su se ovih dana  da EU nastavi da finansira istraživanja matičnih ćelija, pošto je dugotrajna rasprava ubedila većinu članica Unije da prihvate paket novih istraživanja u narednih sedam godina. Zemlje u kojima je je istraživanje matičnih ćelija zakonski dozvoljeno, moći će da podnesu molbu za dobijanje sredstava iz fondova EU. Za naučnike, postignuti kompromis znači da neće moći da dobiju novac EU za istraživanje ćelija ljudskog embriona, ali će moći da rade na novim embrionskim ćelijama dobijenim iz drugih izvora.
Nemačka i Italija su dale svoj glas za, čime je ostvarena kvalifikovana većina potrebna da se dozvoli finansiranje etički veoma kontroverznog pitanja. Belgija, Švedska i Velika Britanija su jedine zemlje u EU s relativno liberalnim zakonima kojima se regulišu istraživanja, dok su u Francuskoj, Španiji i Holandija istraživanja embrionskih matičnih ćelija dozvoljena uz restrikcije.
Nemačka, kao član koalicije država članica koje su bile protiv toga da se novac od poreza u EU koristi za istraživanje matičnih ćelija, započela je debatu odbacivanjem predloga za istraživački paket, zajedno sa Austrijom, Italijom, Litvanijom, Luksemburgom, Maltom, Poljskom i Slovačkom. Bez kvalifikovane većine neophodne za sporazum, Finska je, kao sadašnji predsedavajući EU, naknadno predložila amandman na Član 6 koji se odnosi na istraživanja embrionskih matičnih ćelija.
"Mi smo pojasnili šta u stvari radimo i obećali smo da ćemo nastaviti u tom pravcu i ubuduće", izjavio je komesar za istraživanje Janez Potočnik i dodao da je novi sporazum zapravo "nastavak već postojeće prakse".
Devet projekata koje je dosad finansirala EU sa ukupno osam miliona evra poslednjih sedam godina u Belgiji, Švedskoj i Velikoj Britaniji neće biti pogođeni najnovijom sporazumom, rekao je komesar.
"To je stvar etike", smatra jedan zvaničnik EU. Kad su se Nemačka i Italija složili sa izmenjenim tekstom, Finska je u poslednjem trenutku uspela da postigne dogovor koji će stupiti na snagu 1. januara 2007.
Ali, zemlje koje se protive istraživanju matičnih ćelija i dalje su nezadovoljne postignutom sporazumom. "Ne možemo da odobrimo paket, jer ništa nije promenjeno", tvrdi austrijska ministarka za nauku Elizabet Geherer. "Da li zaista želimo da uništimo plodne ljudske embrione da bismo stvorili matičnu ćeliju? Uništavanje ljudskih embriona da bi se kreirali nizovi matičnih ćelija jeste nešto što ne možemo da podržimo. Ne želimo da novac Zajednice, dakle i austrijski, budu utrošen za to", rekla je Gehererova.
Njen poljski kolega Mikel Sevrinski rekao je da ga "vlada, parlament, javno mnjenje, kao i njegova savest obavezuju da odbaci predlog" i dodao da činjenica da su ministri postigli kompromis ne znači da su istraživanja etički opravdana.
Zakon EU o istraživanju embrionskih matičnih ćelija ne dozvoljava bilo kakvo ljudsko kloniranje, ili istraživanje koje bi moglo da promeni genetsko nasleđe ljudi, kao ni proizvodnju ljudskih embriona isključivo u svrhu istraživanja. Matične ćelije koje su uzete iz viška embriona stvorenih u tretmanima plodnosti u stanju su da se transformišu u sve tipove ćelija koje postoje u telu. Ako bi naučnici mogli da kontrolišu "ćelije majke" i da ih usmere da rastu u određeni tip ćelija, oni bi eventualno mogli da gaje zamenu za oštećena tkiva, što bi omogućilo da se leče bolesti poput Alchajmerove. Protivnici, međutim, tvrde da se uništava ljudski život kada se koriste ove ćelije. “  EUOBSERVER/Danas

 

 

Zašto se otvara klinika u Leskovcu?  Ko sada odlučuje  o sudbini viška ljudskih embriona koji se često pojavljuju prilikom veštačke oplodnje? Ko će o njima odlučivati kada proradi klinika za veštačku oplodnju i istraživanju na matičnim ćelijama uzetim iz embriona čak i  u "terapeutske svrhe" u Leskovcu?