Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Dora: Grozni, Čečenija; IDF, Izrael - pisma

Dora ima punih dvadeset godina, rodila su u Groznom, u Čečeniji. Kada je bila trogodišnja devojčica, njeni roditelji, ondašnji Jevreji, odlučili su da se presele u Izrael u potrazi za boljom egzistencijom. Prethodnih dana, izraelski ministar pravde, g. Haim Ramon, dao je u javnosti bombastičnu izjavu o tome da "Izrael planira operaciju u okvirima akcija ruske vlade u Čečeniji". Dora je deo te mučne realnosti, mali pijun na šahovskoj tabli kojom upravljaju prepotentni, bezosećajni i netaktični političari državne vrhuške. Dora služi u zaleđu elitnih formacija IDF-a, i lepa je kao antička skulptura sa nekih pronalazišta arhajskog helenističkog Izraela. Dora i živi u kibucu na teritoriji koja je u antičkoj epohi pripadala helenizovanom severnom Izraelu (u poređenju sa monolitnim judejskim jugom zemlje).

Ličnosti u razgovoru: Serž, Dora, i Mor (zajednički frend, nekadašnja ljubav)

- Doro, ne znam... cela ta priča... ne čini ti se da malo preterujemo? Uništeni čitavi blokovi naselja, zgrade, puno nedužnih ljudi. Mislim, ti si ipak tamo, kapiraš taj vajb. Zbog čega ovako?

- Zar nije bila neka priča da Amerikanci bombarduju Bejrut?

- Hmm...

- Doro, nije...

- Ne, mi ga bombardujemo. Ne znam, ne shvatam, to nije moja kultura. Šta ti misliš o toj kulturi: 'ne ubijaj', 'ne mrzi', i to? Nekada je imalo smisla?

- Ne znam ja ništa o tim kulturama, ja nisam birala da dođem ovde: pokupili su me i doveli kada sam bila mala.

- Hm, okee, come, check this out (pokazujem joj slajd-šou sa prizorima iz njenog rodnog grada... Rusi, tenkovi, ruševine, "nekada je bio grad - sad je pustinja", Dorić bleda kao krpa). Vidiš Ramon [Haim, justice minister] je rekao da će ovako biti.

- Serž, kapiram ja tu etiku, i to. Ali, sve smo pokušali, pričali, povukli se. I, kako nam vraćaju: otimaju, ubijaju, bacaju rakete. Ne znam koliko treba da ćutiš, mi nismo gurali njih, oni su gurnuli nas. Oteli su i ubili ljude, moju ekipu.

- Doro, ali, sva ta deca, sve te rasturene kuće?

Dora je još bleđa.

- Ej ne znam, Mor, otići će nam zadnji bus. Ajde palimo. Serđ, hvala ti na vinu, ajde palimo Mor.

- Palimo.

Ljubljenje, kratka pauza i nežan zagrljaj... želeo bih da može nekako da shvati, oseti.


DodatakVeličina
venus as a girl.jpg55.13 KB