Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Novi medijski moguli

Oni su zvezde. Prave zvezde a mnogi od nas nisu čuli za njih. Neki od njih su veće zvezde od većine komentatora na CNN-u, BBC-u, voditelja emisija, fotografa. Oni su novi medijski moguli – Internet zvezde.

Ovog puta nije reč o medijskim mogulima kao što je Rupert Murdoch koji jeMy SpaceMy Space nedavno bez problema iskeširao preko 500 miliona dolara za MySpace (iskusan čovek, zna da je Internet budućnost) osnivačima Googlea, Yahooa ili YouTubea. Ovog puta je reč o korisnicima koji su svoju popularnost i slavu stekli preko novih medija. Poznati poslovni magazin Wall Street Journal piše o ovim zvezdama.

Tako možete saznati da na MySpaceu, najpopularnijem social networking sajtu i uopšte najposećenijem sajtu na Internetu, postoji devojka po imenu Christine Dolce, koja ima skoro milion “prijatelja” na svom nalogu i na taj način predstavlja jednu od najpovezanijih osoba na Internetu. Donedavno ova 24-godišnja kozmetičarka je radila u jednom tržnom centru, sada ima svog menadžera i start-up jeans kompaniju. Dobija $5000 po nastupu za reklamne kampanje kompanija kao što su Axe ili Zippo. Na MySpace se prijavila 2003. godine kada je ovaj servis imao svega 15 000 članova dok sada na MySpaceu ima preko 96 miliona registrovanih članova. Izabrala je korisničko ime Forbidden za ime svoju stranicu na MySpaceu. Ona je odlučila da za “prijatelja” postavi svakog člana koju nju postavi za “prijatelja”. Pošto je bila među prvim registrovanim korisnicima i pošto lista prijatelja ide hronološkim redom ona se obično nalazi na vrhu liste prijatelja drugih članova i na taj način dobija posetioce na svoju stranicu.

BoingBoingBoingBoingPlanetarni blogerski fenomen predstavlja blog Boing Boing a njihovi urednici Mark, Cory, David, Xeni i John su izuzetno cenjeni. Boing Boing ima preko milion prikaza strana dnevno a preko 20 000 drugih sajtova ima link ka ovom blogu što predstavlja najviše linkovan po servisu za praćenje blogosfere Technoratiju.

Kako WSJ piše, neke osobe koje su postale digitalne zvezde su prethodno bili amateri dok su neki već imali određena iskustva u industriji zabave kao voditelji, reporteri ali se nisu istakli. Između ove dve kategorije spadaju i kreatori veoma popularnog video podcasta ili vbloga na Webu Kent Nichols i Douglas Sarine. Svake nedelje pola miliona ljudi gleda šou nindže u trajanju od nekoliko minuta u seriji “Ask a Ninja”. Ovaj šou se prikazuje na njihovom web sajtu, na YouTubeu i iTunesu. U ovom šou se pojavljuje osoba u ninža kostimu i Lycra masci kupljenoj za $6. On obično ima sarkastične monologe kao odgovor na teme u vezi nindži koje dobija putem mejla od gledalaca. Kada su krenuli sa ovom emisijom, nisu imali nekog uspeha, dok je nisu prijavili na iTunes i onda su urednici iTunesa stavili ovu emisiju u kategoriju “new and notable”. Sada kada su veoma gledani, žele da od svoje emisije naprave profitabilan biznis. Lansirali su online prodavnicu i prodaju oko 150 majica nedeljno. Takođe, uskoro će da naplaćuju članstvo $1.50 mesečno za gledaoce koji žele prvi da pogledaju nove emisije. Ovaj mesec su i stavili prvi oglas u svoju emisiju, oglas za Sonijev film “Little Man“.

RebekkaRebekkaPriču nastavljamo sa Internet zvezdom fotografije. Devojka se zove Rebekka i ona je najpopularniji fotograf na najpopularnijem sajtu za fotografije – na Flickr-u. Prošle godine je tek počinjala da uči fotografiju kao student umetnosti a sada njene sjajne fotografije dobijaju puno komentara. Njena popularnost je počela kada je njen autoportret sa jabukom u sredini objavljen na naslovnoj stranici Flickra. Njene fotografije na Flickru je za manje od godinju dana pogledalo 875 000 ljudi. Zbog svoje popularnosti unajmljena je od strane Toyote da bude i učesnica i fotograf njihove nove reklamne kampanje.

Može se pisati još dosta o novim zvezdama na Internetu ali ću napisati još nekoliko kratkih informacije o popularnim Internet zvezdama. Video Evolution of Dance Judson Laipply-ja je najviše gledan na YouTube-u, najpopularnijem sajtu za video podcasting. Takođe, ovo je najbolje ocenjeni video na YouTube-u a na trećem mestu je po broju komentara.

Dvojica tinejdžera, Andrew Sims and Ben Schoen, skupljaju vesti o Harry Potteru za svoj talk show. Najpoznatija kompanija za registraciju domena Go Daddy im plaća $15 za svakog novog klijenta koji im donesu. Njihov sajt je http://mugglenet.com/mugglecast/

Amanda CongdonAmanda CongdonAmanda Congdon je postala prava zvezda video podcastinga. Donedavno je radila za kompaniju Rocketboom, da bi nedavno napustila tu kompaniju zbog sukoba sa vlasnikom. Rocketboom je napravio dogovor i sa poznatom kompanijom Tivo za distribuciju. Toliko su bili popularni da su na eBay-u stavili na aukciju oglasni prostor za $40 000. Kaže da treba da uskoro pređe u jednu poznatu medijsku kompaniju, po svemu sudeći AOL Time Warner pošto je poznati Internet biznismen Jason Calacanis iz AOL-a praktično moli da dođe u AOL.