Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Senzacionalizam

Ovo pismo dobio sam od novinara neke od redakcija kojima je jedan od glavnih postulata uredjivacke politike senzacionalizam. Licno ne mogu da potvrdim da li su navedeni primeri tacni ili ne jer tu stampu izbegavam u sirokom luku - iako mi je to u opisu posla. Psihicki me vrlo uznemirava i nema cene koju bih platio da se kontaminiram tom vrstom sadrzaja . Evo da "cujemo" kolegu kako to izgleda biti sa one strane senzacionalizma. 

*******POCETAK PISMA********* 
-Vec petnaest godina radim kao novinar jednog velikog nedeljnika, a poslednjih pet godina i vise beogradskih dnevnih listova.Iako sam prosao dosta toga, i mislio da sam oguglao na sve u novinarskoj profesiji, poslednjih meseci se suocavam sa necim sto mi pada sve teze,i sto po mom misljenju, zasluzuje paznju javnosti.To su nevidjene kolicine senzacionalizma, kopanja po tudjoj nesreci, i zadiranja u najdublju intimu na stranama koje su u novinama rezervisane za "crne hronike".Iako u tome prednjace dnevni tabloidi "Press" i "Kurir", tu strasnu praksu sve cesce primenjuju i drugi, "ozbiljniji" dnevni listovi.Navescu samo neke primere:

-1.Fotoreporteri "Pressa" su se pre neki dan zalili kako su oni, kao i kolege iz "Blica", bili napadnuti dok su pokusavali da snimaju sahranu zene, njenog muza, i njihovog sina ( to je onaj slucaj majke koja je nedavno ubila maljem muza i sina dok su spavali).Trenutak koji je trebalo da bude intiman cin ostatka porodice koja je osakacena tom strasnom tragedijom oni su hteli da oskrnave i ovekovece, za citaoce novina. Sta su mogli drugo da snime osim suza, bola, placa? Kolege iz "Pressa" su se jos ljutile sto su ih u tome sprecili, i onemogucili?!

-2.List "Kurir" je nedavno, uz najavu na prvoj strani "EKSKLUZIVNO!"

objavio poslednje pismo Milinka Brasnjevica, jednog od osumnjicenih za privredni kriminal, pre nego sto se obesio u Centralnom zatvoru.Iako su poslednja pisma samoubica nesto sto bi trebalo da bude najdublja intima, koja ce biti poznata samo najuzem krugu clanova porodice, u ovom slucaju to ne samo da nije postovano, nego se kasnije ispostavilo da je objavljeno pismo FALSIFIKAT! Kako i zasto, i u cijem interesu je to "Kurir" uradio, samo je njima poznato!

-3.Primer iz "Vecernjih novosti": Na njihovim stranama rezervisanim za crne hronike objavljena je prica o slucaju samoubistva devojke cije telo je pronadjeno u otvoru za lift u jednoj od novobeogradskih zgrada.Novinar koji je pisao o tome je unapred, pre obdukcionog nalaza,samo na osnovu cinjenice da je pored tela devojke pronadjen prljavi plasticni spric, iskontruisao pricu da je devojka bila narkomanka, i da se najverovatnije predozirala! Kljucni argumeanat su mu bile izjave njenih komsija ( omiljeni izvor informacija novinara koji pisu crne hronike ) koji su rekli da ,,inace ne poznaju devojku, ali da se uvek nekako cudno ponasala".Naknadno se ispostavilo da devojka ne samo da nije uopste bila narkomanka, nego da je bila odlican student, potpuno zdrava, i da je prvo ubijena, pokradena, pa onda bacena u lift, a da je spric podmetnut, da bi se zavarao trag!

-4.Primer koji me licno pogodio: Verovatno se secate slucaja majke koja je u Beogradu izvrsila samoubistvo tako sto je zajedno sa dvoje male dece skocila sa mosta. Njena majka bila je moja koleginica.Iako zvuci monstruzno, tacno je da je to bila prica za medije, jer je to bio prvi slucaj da neka majka zajedno sa svojom decom izvrsi samoubistvo.

Medjutim, ni dan danas ne mogu da zaboravim koleginicine suze dok je pricala kako u danu kada im se desila takva tragedija, i nisu znali za sebe od bola, nisu mogli da se odbrane od navale novinara."Non-stop su nas zvali telefonom, i zvonili na vrata. Iz dnevnih listova, sa televizije, iz "Bete", ko zna odakle sve" - pricala je ona.

-Da ne duzim.Ovakvih primera bi mogao da navedem jos puno. Da sve bude strasnije, poznat mi je mehanizam na osnovu koga sve funkcionise, jer sam i sam novinar. U zelji za senzacionalizmom i tirazom urednici su ti koji nas presiraju, i koji zahtevaju od nas da prelazimo sve granice ljudskosti dok pisemo o tudjim nesrecama.

- Samo policijsko saopstenje o ubistvu tog i tog? Pa to je malo, daj napisi sta kazu komsije, poznanici, kolege sa posla. Malo "dosoli", napravi sto bombasticniju pricu, da bude sto crnje" - uobicajeno nam kazu oni.

Tako to pocinje.A kako se zavrsava, vidi se svakodnevno u novinama...

********KRAJ PISMA*****