Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Left

Nema šanse sad da pišem o levici i o politici. Danas je Medjunarodni dan levorukih. Mnogo zeznuta pozicija! Ja lično sam, kako se to kaže, ambidekstralna, znači, umem da pišem desnom. Ali zato što su mi oteli olovku iz leve ruke. I bolje što su to uradili, kad pišem levom, sva se uprljam od hemijske olovke...

Pišemo sa leva na desno, a odavno razmišljam koliko bi bilo lakše da je obrnuto... ili da mi je volan sa desne strane, a menjač sa leve. Ili kako smara kad treba da se izvinjavaš ljudima za stolom za ručavanje, da nisi siš'o s planine, zato što držiš nož u levoj. I uvek će mi biti rebus kako moja poznanica koja je levoruka, može da radi kao stomatolog, kad su zubarske stolice nameštene za dešnjake. I sad mogla bih da nabrojim milion nekih svakodnevnih adjustment-a koje neki od levorukih moraju da naprave. Eto, ovaj blog, na današnji "praznik" samo da vas malo podstakne da razmislite kako je većini desnorukih svet nekako uredjen na ruku:)


Kasnim čitavih šest mesci:)))

sta reći...Mislim, levoruk sam pa šta...Meni nisu oteli olovku iz leve. Spasio me školski pedagog...Rekoše tada mojim roditeljima da nije zdravo nasilno nametati desnu. Tako da se zgotivih sa svojom levom polovinom više nego s desnom. Tokom studija, sasvim slučajno premestio sam olovku u desnu tako da se sada i sa njom koristim. Latinica je rezervisana za levu, a desnom isključivo pišem ćirilicu..Mada bi trebalo obratno:)
Uzgred, nisam znao da je 13. avgust dan levorukih. Sudbina ili ne, ali mi se baš dopada to da dan koji slavim kao svoj rođendan simboliše moje levoruko intuitivno dečačko opredeljenje. Jes vala zanimqivo... Oduvek sam verovao u intuiciju:)


Da li je kasno za komentar:))

Ja sam takodje bio levoruk i mene su takodje odvikavali od pisanja levom rukom. U mom slucaju to i nije ispalo tako lose, neko vreme nisam koristio levu ruku vec, naravno, samo desnu. Medjutim, vremenom sam ponovo poceo da koristim levu ruku i rezultat toga je da danas za rad koristim obe ruke, istovremeno mogu (bar sam mogao dok sam hteo):) da pisem sa obe, a i za druge poslove koristim obe ruke, racunajuci i noz, viljusku itd........mada....u nekim poslovima to moze da napravi i probleme:)

Zvonko Drazevic