Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

фк џудаз - фк партизáн

хенс,

након навијачких и играчких инцидената током утакмице фк џудаз џерузалем - фк партизáн белгрејд (1. меч у квалификацијама за лигу шампиона), текма је прекинута, поједини актери кажњени штоно црвеним штоно жутим - ал' углавном црвеним - картонима, и, што је најгоре - џудаз је утакмицу добио службеним резултатом: 3-0. сасвим незаслужено, морам приметити.

немања_к ме је замолио да не стајем цркви у србији на жуљ, и стварно не бих требао то да чиним, правди за вољу. у србији постоји нека чудна интернетна религиозна заједница, самопродекламовано суперправославна, која се не налази уопште под контролом цркве. но, они нису ни толико битни за причу. прича је, значи, била о објављивању џудазовог евангелија и о томе да ли евангелије доноси нешто ново у односима хришћанског и јеврејског религиозног система.

мој аргумент је био да не доноси ништа специјално ново, пре свега, зато што мислим да аутор текста уопште није џудаз харви кајтел, џошуин другар и благајник, него неки обични хеленизовани јудејац (јудеја, географска локација на територији коју су римљани назвали - палестином) - и то барем неколико генерација након оригиналне повести. друго, неке ствари изнесене у призумабли џудазовом евангeлију су апсурдне, на граници са комичним. треће, гностицизам је независни религиозни систем, тако да је нејасно због чега би баш он служио као мост у помирењу православног јеврејства и реформског јевр... кхм, кашљуц - хтедох касти - христовог јеврејства? ;)

поред свега, у нешнл џиографику је речено доста тога о природи религиозности гностичке комуне која стоји иза ауторства текста.

вредност открића евангелија, ипак, је у томе што нам пружа перспективу једног далеког, ишчезлог, а према многима и нестварног света. одједном имамо и ту другу страну, о којој смо до сада знали само из записа огорчених црквених отаца (иринеј лионски, против свих јереси).  опште помирење цркве и јевреја и неутралисање анти-јеврејства у црквеној духовности - али и анти-црквености у јудаизму - ће морати да сачека неко боље откриће... например, тај мистериозни хипотетички QUELLE документ (нека врста оригиналног дневника којег писци синоптичких евангелија користе као базу података, и то најизвесније писаног на хебрејском или арамејском). дотле, преостаје нам само избор џошуе (како кажу сергеј и федор) као измишљене - ако не и истините - идеалне хумане лепоте или моралног кодекса.

јудино евангелије је, тада, пре занимљив експонат у музеју духовности света него неко снажно оружје помирења.