Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Fudbal, Česi, Karadžić i Mladić

Srpski navijači su na fudbalskoj utakmici Češka-Srbija (1:3) "skandirali ratnim zločincima Ratku Mladiću i Radovanu Karadžiću, na šta organizator nije reagovao" piše najtiražniji češki dnevni list Mladá Fronta Dnes u članku pod naslovom Pljesak Nedvědu, inače beda. "Kada su isti ljudi počeli napola ironično (da skandiraju) 'Pavel Nedvěd!', češki trener Brückner je stao pred klupu u zamišljenoj pozi", piše Dnes.

Češki mediji uglavnom hvale igru Srbije, a kritikuju i to baš oštro svoje. "Hospodářské Noviny", najozbiljnije novine za poslovne ljude prenose Brücknerove reči kojima opisuje igru svog tima: "lakomislenost, nemarnost, lenjost". Neka opšta ocena je da su Česi bili dezorganizovani i da su se osramotili.

Ama je dobro da su srpski navijači bili na visini zadatka. Problem je što u Srbiji malo ko ovakva skandiranja i ove transparente doživljava ozbiljno.

(Arhivske fotografije, jedna iz Beograda sa utakmice SiCG-BiH, druga čini mi se iz Banja Luke sa utakmice Borac-Željezničar)

Sećam se da je kada se ovaj proizvod bolesnog uma prvi put pojavio na tribinama od viđenijih političara reagovao jedino Tadić izjavom da se stidi takvog transparenta. Ali su iste parole unošene i kasnije na stadione i u Beogradu i u Banja Luci.

Ovih dana G17 Plus razašilje okolo prijave protiv radikala zbog širenja nacionalne, rasne i verske netrpeljivosti, što naravno pozdravljam iako je jasno da su to na žalost sa ovakvom pravosudnom vlasti ćorava posla. Ali zar moraju stranke da reaguju samo kad neko uvredi nekog njihovog člana? Zar ovakvo skandiranje i ovakvi transparenti ne predstavljaju zapravo najveću uvredu i bruku Srbije? Zar ovde ne bi trebalo da reaguju političari, Predsednik, Vlada, Državni tužilac?

Zamišljam kakva bi se kuka i motika digla u situaciji da recimo na stadionima Nemačke počne skandiralnje Hitleru ili da se pojave transparenti "Gas, komora, Auschwitz/Birkenau". Ako je cilj da Srbija zaista postane normalna država onda bi trebalo reagovati upravo na ovo. Niko me ne može ubediti da policija ne može da ukloni ovakve transparente niti da izbaci sa stadiona bolesnike koji skandiraju Ratku Mladiću i pozivaju "ubi, kolji...".

Češki mediji su se, pošto je njihov tim izgubio, zabavili o svome jadu pa nisu mnogo talasali o srpskom skandiranju. Ali to skandiranje, koliko vidim, na žalost postaje nekakav zaštitni znak srpskog sporta, dakle i Srbije.