Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Travelog: Sunny Beach, Bulgaria

Sunny BeachSunny BeachJuče sam se vratio sa od(mora), odmor koji sam cekao dve godine, od prošlog letovanja. Devojka i ja smo bili prilično neodlučni po pitanju destinacije. Prvi izbor je bila Grčka ali nismo hteli da rizikujemo zbog viza, Crna Gora se dobro poznaje, Hrvatska će da pričeka za neku od narednih godina, Turska je super ali nismo hteli ponovo autobusom a jeftine aviokompanije još ne lete iz Srbije, pa smo se odlučili za Bugarsku...

Mnogima kada se kaže letovanje u Bugarskoj, nekako im to ne delujeSunny BeachSunny Beach dovoljno dobro. Mnogima je glavna zamerka što Crno more nije pravo more zbog manjeg saliniteta i da ima talasa. Anyway, mi smo koristili Internet kao glavni izvor informacija i odlučili smo se za Sunčev Breg ili Sunny Beach. Na Internetu smo pročitali da je to jedno od eksluzivnijih evropskih letovališta. Mnogi stranci je porede sa Majorkom. Nismo nešto poverovali u to, mislili smo da je to preterivanja ali smo se uverili u suprotno kada smo stigli. To je zaista pravo eksluzivno evropsko letovalište! Tome ide u prilog prelepa 8 km peščana plaža, čisto more koje je dobilo Plavu zastavicu za čistoću, mnogobrojni evropski jezici koji se čuju sa dosta posetilaca koji dolaze čak iz Finske. Sunčev Breg ima zaista odličnu ponudu kada je reč o dnevnim i noćnim aktivnostima. Prepun je restorana, barova, ima Romanticne kocijeRomanticne kocijenekoliko diskoteka a video sam prevozna sredstva za turiste koje nisam video pre a to je prevozno sredstvo koje prevozi nekoli putnika a vozač leži na leđima, okreće pedale i pusti muziku. Nama najinteresantnija je bila vožnja kočijama, a tu je i standardna ponuda kao što je vožnja vozićem i iznajmljivanje golf auta.

Jedan od glavnih razloga što smo se odlučili za Bugarsku je i, kako kažu, jeftina vanpansionska ponuda. To možda važi za druga mesta u Bugarskoj, ali Sunny Beach kao da nije u Bugarskoj. Nažalost, u to smo se uverili kada smo stigli. Mislim kako se mesto može nazvati “veoma povoljno” ako praktično ništa nije jeftinije od Beograda, tj. mnogo skuplje. Voće je veoma skupo pa je tako kilogram nektarina 3 (slovima: tri) eura, kilogram banana 150 dinara!? Ako idete u Sunčev Breg postoje dva restorana koja su dobra a povoljna: Condor i Djanny. Tamo se i može ručati za 5 eura za dve osobe ali na drugim mestima je ručak oko 10 eura za dve osobe. Inače, to su fino sređeni i veliki restorani sa baštom duplo većom od Madere. Verovatno su iste cene i u drugom eksluzivnom letovalištu Zlatni Pjasci. Zbog toga u Sunčevom Bregu ima vrlo malo ljudi iz Srbije dok je samo 10 km udaljeni Nessebar kao pravi srpski grad po govoru koji se čuje na ulicama. Tamo su gore spomenute nektarine 1 euro, a može se i naći povoljan privatan smeštaj, pa vi vidite. BTW. Bugari prave odlične palačinke!

Glavna zamerka za Bugarsku je neljubaznost prodavaca i ugostiteljskih radnika, čast izuzecima. Ne mogu se porediti sa Turskom po pitanju ljubaznosti a ovde za razliku od Turske nema cenjkanja. Neki i ne znaju ili vrlo slabo znaju engleski pa je to dodatan faktor Sunny BeachSunny Beachu sporazumevanju. Lakše razumeju kada se priča na srpskom ali to je mač sa dve oštrice – još više su neljubazni kada znaju da ste iz Srbije. Srbe, Makedonce, eventualno Čehe i Poljake kao da smatraju manje bitnim. Sa druge strane se uvlače Nemcima, Skandinavcima, Englezima, Ircima verovatno što od njih mogu da očekuju dobre napojnice. Tako mi jedno veče otišli u restoran koji je stalno prebukiran i tražili sto za dvoje. Kada je menadžer čuo da sam iz Srbije rekao je da je velika gužva, čak i nije bio zainteresovan da mi da broj telefona kako bih rezervisao za sutra uveče. Sutra uveče smo ponovo došli ali smo promenili strategiju koju smo često nakon toga koristili – rekli smo “We are from Hungary”. Dobro pričam mađarski ali to svakako nema veze pošto oni pojma nemaju mađarski. Tu se stvari već menjaju. Našli su sto za dvoje, konobar je bio neuobičajeno ljubazan, čak nas je na kraju pitao kako nam se svidelo jelo i da lepo provedemo veče (do tada nam to niko nije rekao). Čak mnogi u restorani dođu, donesu meni, stave na sto i ne kažu čak ni Hello. Kada platite ti isti vrlo često ne kažu ni Good bye ili kako oni kažu Doviždena. I tu se vidi koji brending Srbija ima u svetu, samo što je moje mišljenje da je Bugarska u mnogim elementima iza Srbije.

CornerCornerMuški svet, pogotovo oni koji idu sa drugovima, će radovatiToplessTopless informacija da su mnoge devojke na plaži u Sunčevom bregu u toplesu i/ili u tangama. Do sada ni na jednom mestu nisam video toliko devojaka u toplesu ili u tangama. To je iz prostog razloga što su Skandinavke, Ruskinje i generalno evropske devojke prilično open-minded kada je reč o obnaživanju na plažama. Inače, u celom Sunny Beach-u noću vlada posebna atmosfera pošto u klubovima kao što je Corner u samom centru oskudno obučene devojke igraju na šanku, ima mnoštvo erotskih barova, na ulicama se mogu videti dosta (pretežno) plavuša kako nose sa sobom pivske flaše, piju kao da je u pitanju voda i pripremaju se za noć...

Da rezimiram, kada bi se posmatralo kroz SWOT analizu, snaga Sunny Beacha je odlična plaža, čisto more, povoljno za evropske turiste, dobar dnevni i noćni život, slobodne devojke na plaži, šanse su predstojeći ulazak u Evropsku uniju, slabost je što nema istorijskih spomenika a pretnje su nedovoljni poznavanje turističke kulture kod mnogih ugostitelja i nedovoljno uvažavanje određenih pripadnika nacija.

Dva najveća hita u Sunčevom Bregu su Asle Bjorn Pr. Leya Feat. Anne K - Lucky You i Bob Sinclair - World Hold On, a pušta se često i Bob Sinclair - Love Generation i Basshunter - Boten Anna. Kupio sam Summer Hits 2006 Performed by DJ ASL da nas podseća na atmosferu u Sunčevom Bregu.

Sve u svemu, preporučujem da ako već niste bili, odlučite da jedno od vaših narednih letovanja provedete u Sunny Beach-u. Nama su se ispunila očekivanja a u mnogim elementima je i bolje nego što smo očekivali.