Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Sa vanglom u svet, sa ski-passom u Evropu

   vlada na Kopaoniku
EU, SAD, Žarko Korać, Sonja Biserko & Co   i ostatak međunarodne zajednice  predvođene Martijem Ahtisarijem  krivi  su za sve što se Srbiji dešava. Bombardovali su nas da bi vežbali za Irak. Kosovo  će postati nezavisno  zato što se nekom srbomrscu u MZ tako htelo. Ne postoji ni trunka odgovornosti onih koje je zadesila nesreća da budu izbeglice, raseljeni i prognani  za ono što im se desilo. Gardiste iz Topčidera su se samo-dezintegrisale igrajući se oružijem na straži.
Šta mislite zašto nam EU  i dalje  ne  daje vizne olakšice, a kamo li da nas stavi  na belu šengensku  listu i pored toliko paket- pljusova?  
[Evo jednog mogućeg odgovora (ali je verovatno neka mega greška, gde bi mi sami sebi tako, pre je još jedan MZ satanistički obred izvršen nad nama):
 “Vlada Srbije tek u oktobru namerava da izradi akcioni plan na osnovu kojeg će ispunjavati tehničke uslove koje je postavila EU kako bi građanima naše zemlje ukinula vize. Srbija je na poslednjem mestu među zemljama u regionu po učinjenom u oblasti sigurnosti isprava i granica, a Vlada Srbije tokom dvoipogodišnjeg mandata nije učinila gotovo ništa kako bi građanima olakšala putovanje u EU. “
http://www.blic.co.yu/  ( integralna verzija celog teksta je u prilogu).

građani u redu za vize  
Kako stvari stoje, pre ćemo sa ski-passom moći da skoknemo od kineske pijace na NBG do buvljaka u Pančevu, nego što ćemo moći da putujemo  kao sav normalan svet. Oni što putuju Evropom, i pišu nam, perjanice ove zemlje, šta li oni misle o ovome?
......................
Još dugo bez viznih olakšica -Vlada o vizama tek u oktobru
(iz današnjeg Blica)

 Vlada Srbije tek u oktobru namerava da izradi akcioni plan na osnovu kojeg će ispunjavati tehničke uslove koje je postavila EU kako bi građanima naše zemlje ukinula vize. Srbija je na poslednjem mestu među zemljama u regionu po učinjenom u oblasti sigurnosti isprava i granica, a Vlada Srbije tokom dvoipogodišnjeg mandata nije učinila gotovo ništa kako bi građanima olakšala putovanje u EU. Naime, od nekoliko desetina uslova Vlada Srbije je od 2004. godine usvojila jedino Zakon o policiji i izradila strategiju za integrisano upravljanje granicom, dok će na osnovu nedavno usvojenog Zakona o ličnoj karti građani Srbije nova lična dokumenta moći da dobiju tek početkom naredne godine. Tek pre desetak dana Vlada je donela odluku o imenovanju radne grupe za pripremu pregovora o zaključivanju sporazuma o viznim olakšicama i jedinstvenog sporazuma o readmisiji sa EU, a prošle nedelje za čelnog čoveka grupe izabran je minsitar policije Dragan Jočić. Razlog za sporost u ispunjavanju tehničkih uslova koji bi omogućili da se brže nađemo na beloj šengenskoj listi Miodrag Shresta iz „Grupe 484“ vidi u tome što „političari nemaju dovoljno saznanja o tome koje sve tehničke i institucionalne pretpostavke Srbija treba da ispuni“. - Prema prvobitnom planu, policija je od vojske trebalo da preuzme kontrolu granica do kraja 2007, ali je taj rok pomeren na kraj 2008. iako su sve zemlje u okruženju taj uslov davno ispunile. Zakon o azilu trebalo je da Skupština usvoji do juna ove godine, ali po tom pitanju još ništa nije učinjeno - kaže Shresta uz primer da je Albanija Zakon o azilu usvojila još 1998. On ističe da je Vlada Vojislava Koštunice za dve i po godine potpisala samo jedan sporazum o readmisiji. Akcioni plan trebalo bi da predvidi da naša zemlja sve tehničke uslove ispuni do kraja 2008. godine, do kada je moguće usvojiti zakon o strancima, uvesti nove pasoše, izgraditi prihvatilišta za azilante.