Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Action Man Plan

  „Zbog toga nema sumnje da će Vlada Srbije i ceo pregovarački tim sistematično i svakodnevno voditi diplomatsku akciju kako bi svi važni međunarodni činioci bili upoznati s teškim predrasudama koje Ahtisari ima o srpskom narodu, ” poručio je svetu danas Vojislav Koštunica. 

 Razbijanje svih teških predrasuda je OK! Tamo gde  ih ima, naravno. 

Interesantni smo znati da li će ta “ sistematična, svakodnevna i  diplomatska” akcija podrazumevati i brzo isporučenje Ratka Mladića i ostalih haških begunaca? Da li će podrazumevati jasniji stav državnog vrha prema Batajnici i Petrovom Selu? Da li će podrazumevati brzo rešenje afere Topčider? Da li će podrazumevati  brz i funkcionalan dogovor oko statusa ministarstava odbrane i vanjskih poslova? Da li će podrazumevati i kampanju za bolju prevenciju neželjnih trudnoća u zemlji u kojoj se godišnje izvrši 100 000 abortusa? Da li će podrazumevati da će se nešto hitno uraditi da ne budemo zemlja u kojoj godišnje gine više građevinskih radnika, nego u svim drugim  evropskim zemljama zajedno?...............  A da, i ustav.  

Radi smo znati i koliko  dugo će kampanja da traje i kojim će se tempom voditi? Ovo pitamo jer jedan od čelnika DSS, advokat Mamula  apropo 4 meseca kašnjenja u izboru advokata-građana kaže sledeće:  "Sporost u postavljanju je i dokaz da smo mi demokratska zemlja jer se samo u diktaturama stvari lome preko noći i preko kolena. U svakom slučaju, posao će uskoro biti završen". Radi smo znati i šta će se uzeti u obzir prilikom razmatranja da li je kampanja uspela ili ne.

 S druge strane ima i onih koji smatraju da Srbija ne mora više ništa da učini. Slobodan Antonić u današnjoj  Politici kaže; “Али, забога, верујте нам: Срби су на то заиста заборавили! Ко се још тога сећа, ко још на то мисли? Ми смо заиста све заборавили и све опростили. Ми заиста и искрено волимо Запад. Ми заиста желимо да будемо као ви! Но, можда они то нису заборавили? Можда они мисле да не бисмо смели, само ако смо разборити, да их толико волимо? Какав глупи неспоразум! Али, и за то има решење. Запад само треба да Србији учини неко веће добро. Неко добро због којег ће, онда, бити рационално да нас се више не плаши, због којег више неће морати да се од нас стиди. Решење питање Косова не само на српску штету, или стварно отварање пута ка ЕУ, два су могућа добра која најпре падају на памет. Учините то! Збиља није тешко! И одмах ће вам се и Срби учинити бољим. Јер – и ви ћете бити бољи!”   

 

PS U neki od komentara dole, stavili smo i ceo transkript Ahtisarijeve konferecije za štampu od pre neki dna, gde na pitanje Betinog novinara, MA  ponavlja svoju izjavu.  Nije je na odmet pročitati u ovim trenutcima uzavrelih strasti.