Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Odlazak iz pravosuđa Marka Kljajevića, predsednika Sudskog veća u postupku za ubistvo Zorana Đinđića

GSS-Saopštenje za javnost

 

Odlazak iz pravosuđa Marka Kljajevića, predsednika Sudskog veća u postupku za ubistvo Zorana Đinđića, posledica je kontinuiranih pritisaka Vlade Srbije i Vojislava Koštunice na Specijalni sud i tužilastvo i rezultat je Koštunicine politike diskontinuiteta sa Vladom Zorana Đinđića i kontinuiteta sa politikom Slobodana  Miloševića.

Odmah po formiranju Vlade Srbije ministar Stojković najavio je ukidanje specijalnog tužilastva i suda, a sve što se nakon toga desilo  posledica je dogovora Dragana Jočića i Milorada Ulemeka Legije.

Tu spadaju: smena specijalnog tužioca Prijića, odlazak njegovih zamenika Maraša i Markovića, misteriozna smrt zamenika Radovanovića u pritvoru, neprodužavanje mandata zameniku Vitoroviću, pretnje portparolu suda Maji Kovačević–Tomić, oduzimanje obezbeđenja sudijama,  izjave policijskih zvaničnika da je optužnica na staklenim nogama, priče o trećem metku, ubistvo zaštićenog svedoka Vukojevića, izmena Zakona o zaštićenim svedocima, pretnje članu sudskog veća Nati Mesarević, najave novih izmena Zakona o suzbijanju organizovanog kriminala i lični pritisci na Marka Kljajevića određivnjem šestomesečnog pritvora njegovom bratu  još koji je još  uvek bez optužnice.

Upozoravamo javnost da je ovo deo scenarija da se Vrhovni sud natera da ponovi proces za ubistvo Đinđića, a kako Zvezdanu Jovanoviću i još nekim oputuženima u martu 2007. ističe četvorogodišnji pritvor, ako se taj scenarijo  ostvari svi oni bi bili pušteni na slobodu.

Sve ove činjenice nedvosmisleno ukazuju i gde se nalaze inspiratori ubistva premijera Zorana Đinđića.

Građanski savez Srbije će se boriti svim sredstvima da ubice Zorana Đinđića budu osuđene i poslate na odsluženje kazne, ali i da se konačno otkriju politički inspiratori ubistva prvog demokratskog premijera Srbije.

Beograd,  31. avgust 2006. godina