Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Deradikalizacija na DSS, G17, SPO i DS način &novi prilozi za teške predrasude

Slučaj prvi: DSS je legalistička stranka, da ili ne?

Iako je Zakonom o izboru narodnih poslanika propisano da nakon podnete ostavke poslanik nema pravo da ponovo bude biran, RIK je pronašao rešenje da Todorovića vrati u poslaničke klupe. Dragan Todorović je, inače, podneo ostavku da bi iz republičkog prešao u savezni paralment.....U objašnjenju odluke RIK-a navodi da je logično i pravedno dopustiti Todoroviću da se vrati jer on je podneo ostavku samo da bi obavljao poslanički posao u saveznom parlamentu, a ne iz nekog drugog razloga. Pre sednice Republičke izborne komisije, vladajuća kolacija je imala je stav da se   zakon mora poštovati."

"Marko Blagojević iz Centra za slobodne izbore i demokratiju kaže da nema ni logike ni pravde u kršenju zakona: "Pravdati odluku koja je protivna duhu zakona time da je to logično i pravedno jeste vrlo duhovito. Kada primenjujete zakon, onda je najvažnije od svega šta u tom zakonu piše, najvažnije je pravo. Ono što je logično i pravedno nije ujedno i uvek izbor koji je u skladu sa zakonom i sa pravom, ne s logikom i pravednošću nego pravom".

Slučaj drugi: DS je stalo da se otkrije politička pozadina ubistva premijera Đinđića, da ili ne?

Predsednik Tadić će u SAD, verovatno, biti izložen pritisku da se srpski "demokratski" blok ponovo objedini. Administracija  SAD, iz razloga koji odgovaraju njima ali ne i nama, u demokratski blok ubraja i DSS.  Da li će  BT odoleti  ili će podleći pritisku? Ako podlegne pritisku da uđe u blok sa DSS šta će to značiti u vezi odnosa DS prema suđenju za ubistvo premijera Đinđića?  Pre odlaska predsednika, DS je, u vezi povlačenja sudije Kljajevića izrazrazila "nadu" da to povlačenje neće usporiti tok suđenja. Današnje promene u sudskom veću govore da  hoće. Očit je naum vlade na čijem je čelu DSS da se suđenje razvodnji, ako ništa drugo, da bi se u senku bacila politička pozadina ubistva.

Slučaj treći: Da li je G17 uspešno deradikаlizovala Srbiju-i time se legitimisala da njeni  funkcioneri svako malo u Briselu mole da nam nastave pregovore, mimo Mladića, da ili ne?

 G17 je, pre samo mesec dva, tražio zabranu rada Radikalne stranke i objavio generalnu deradiklizaciju Srbije. G17 je član vlade za vreme čijeg mandata je RIK odlučila da vrati mandat poslanika radikalu Todoroviću kome  je država pre četiri godine pokrenula krivični postupak zbog nenamenskog trošenja novca iz bužeta Srbije u vreme kada su radikali bili na vlasti. U krivičnoj prijavi Ministarstva finansija navodi se da je Todorović kao ministar saobraćaja 1998. i 1999. godine nesavesnim radom i zloupotrebom položaja oštetio budžet Srbije za 26 miliona dinara. Todorovića od daljeg gonjenja štiti poslanički imunitet.

Slučaj četvrti: Vuk Drašković diplomatskom inicijativom uspešno razbija "teške predrasude" koje Ahtisati ima o Srbima, da ili ne?

On je grupi od dvnaestak novinara vodećih medija sa Kosova juče rekao: "Независно Косово и Метохија могуће је само као наметнуто решење, које Србија никада неће прихватити.  Независно Косово би за једно време одложило европски пут Србије, али бојим се да би за сва времена била погашена европска светла на Косову. ...Сви путеви ка Европи са Косова воде преко Србије. Са Косова у Албанију може само на коњу, у Црну Гору исто тако”.

Da li se to Kosovari kažnjavaju za nešto, kolektivno? Ili se neko ne daj blože, omalovažava ovakvim izjavama?

 Slučaj peti: Premijer Vojislav Koštunica diplomatskom  inicjativom uspešno razbija "teške predrasude" koje Ahtisari ima o Srbima, da ili ne?

Iako  je poseta novinara sa Kosova najavljena skoro dve nedelje u napred, uz fleksibilan raspored sa njihove strane, iz kabineta premijera Koštunice su organizatorima ove posete, Inicijativi mladih za ljudska prava, dve nedelje poručivali da "razmatraju" poziv da se premijer Koštunica obrati novinarima, i do dana posete nisu poslali nikakav odgovor. Novinari se, na kraju, nisu sreli sa premijerom koji je imao priliku da na brz i jeftin način razbije neke od predrasuda o Srbima.

 Kad kažem demokratski blok, mislim na...........

OD   0-1   DA    Ti si........

OD    2-3  DA    Ti si......

 OD   4-5  DA    Ti  si.........