Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

ŠTA ŠTAMPA ŠTAMPA

Nedavno je ovde neko otvorio polemiku o tome da li se glasila kao što su Kurir ili Press mogu koristiti i u “pozitivne svrhe”, tačnije, kako bi ipak možda trebalo objavljivati tekstove i intervjue i u ovim izdanjima i time se obraćati najširoj mogućoj publici. Argumenti su uglavnom slični: na stranicama i u medijima kao što je ovaj blog, okupljaju se mahom istomišljenici, tako da, osim terapeutske funkcije za samog autora i nekoliko bitnih istomišljenika, domet zapravo i nije neki. I to je tačno. Ali ja, na primer, nikada ne govorim za Kurir. Zato što mislim da to nisu novine već glasilo organizovane mračne grupe, koja za veoma sitne pare okuplja vojsku frustriranih sub-pismenih poznavalaca etiketa domaćih žestokih pića, da im kofu i govna u ruke, i izda jednu jedinu njima razumljivu naredbu: ZA-LI-VAJ! I oni zalivaju.Time usput, a da im je to i svejedno, stvaraju i atmosferu linča, objavljuju adrese i fotografije zaštićenih svedoka na sudjenju za ubistvo premijera, pornografske snimke dece u školama, lažne insinuacije o privatnom životu svojih političkih protivnika, bljuvotine na temu svega što ne deli mišljenje da je Legija politički zatvorenik i jebiga-ipak-heroj, homofobične, antisemitske, pedofilske sadržaje, služe se fotomontažom i prostačkim trikovima, niskom cenom i netransparentnom dotacijom i time opasno truju narod.
Nadležno ministarstvo je u principu u dobrim odnosima sa ovim glasilima. Ministar Kojadinović smatra da je i Kurir cvet koji treba da cveta medj hiljadu, i sam ga rado čita, kad izuje gradske cipele i prodžvrgolji prste u čarapama u osami svog punodrvo kabineta. Pa što bi onda Kurir imao ikakav problem da štampa i objavljuje, pa evo i ovakve tekstove.

deo teksta iz poslednjeg Kurira
“Otvoreno pismo Biljani Kovačević-Vučo
Cenjena gospođo, je l' možemo na ti? Kako se usuđuješ da me nazivaš "šljamom" zato što pišem za list iza kojeg stoje, po tvojim rečima, "tajne službe, Udba, policija", mafija i Šumsko gazdinstvo "Pera Detlić"? Kako se tvoja koleginica i saborkinja Kandić usuđuje da u Blicu izjavi da su "intelektualci" protiv surovih i pretećih ispada sa "petardama"?! Moja je malenkost za Kandićevu Marsel Prust sa saradnicima, a protiv petardi sam i za Novu godinu, mada bih - prilikom njenog gostovanja kod Bećkovićeve - upalila i nešto žešće. Recimo - prskalicu! Da konačno prsne! Ko tebi daje pravo da odbiješ ponuđeno obezbeđenje od predsednika države, s obrazloženjem da "nećeš da živiš u zemlji u kojoj ti je potrebno obezbeđenje"?!
Pa, ti i ne živiš u ovoj zemlji, osim virtuelno, s novom finansijskom injekcijom koja će ubrzo uslediti, jer bi ista izostala ako "ne bude frke". Frka je hrana za vašu bahatost, za nevaspitanje kad ste ogovarale prestolonaslednika da mu je loša žurka; za vaš kurati, ali obrezani nastup u javnosti i za vašu eleganciju, ispod koje blatite pionirsku maramu, upotrebljavajući je kao menstrualni uložak! Reče mi jedan čovek da ste vi jedine krucijalne "tri parke" (veštice, prim. O. S.) koje su do kraja, selektivno, izdržale u bespoštednoj borbi protiv Srba.
Ej, bre (citat preuzet iz Pressa), otkud ti pravo da poželiš da ugasiš jednu ili dve ili tri novine i, uzmeš ljudima hleb koji bacaš, dok ga oblak tvog parfema koji se širi oko kontejnera, sam ne sprži?! Imaš li obraza da vređaš seni svoga oca zastupajući Bebu? Kako te nije sramota pred "Kapelskim kresovima"? Otkud ti smelost da pominješ ime glavne urednice Politike Ljiljane Smajlović, čiju bi metodičku elokvenciju mogla da savladaš jedino pritiskom kamena za kupus ravno na hipotalamus? Šta se kuresaš oko NIN-a i "Dece komunizma", kad je to jedno kapitalno klasično delo? Ma, jeste sve vi deca komunizma, ali to nije najgore. To je, dapače, najbolje.
Što rekla braća narkomani, ti ne smeš da se "skineš", jer kad bi se "skinula" sa svog umišljenog komiteta, bila bi mrtva prirodnom smrću, bez ikakvih prskalica. Zato te ja razumem i ne želim ti nikakvo zlo, kao ni "Šiptarki" Kandićevoj, kao ni "Finkinji" Biserko. Jedan moj kolega kaže da si "najlepša među njima" (nije teško) i da bi - sa stanovišta socijalne patologije - prva mogla nastradati. Ti, dakle, za istoriju radiš na crno, a to je, kao što znaš, kažnjivo. Pa, valjda si pravnica, majku mu?!”

....

Ako ovde ima neko ko misli da ovaj tekst nije poziv na linč, ako ovde ima neko ko misli da je priča o menstrualnim ulošcima legitimna politička polemika, ako ovde ima neko ko i dalje misli da su Kurir novine - onda ništa. Ne bih vas vise zadrzavala.