Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Zašto igram tenis?

Pre izvesnog vremena, dok sam sa mojim partnerom Draganom na Kališu pikao tenis, pored terena je prošla nekakva baba, šetajući svoje unuče. Zaustavila se, posmatrala nas izvesno vreme a onda rekla: «Kako vi, gospodine Markoviću, divno igrate!... Mislim, s obzirom na to da ste invalid.»

Bio je to dobar povod da konačno razmislim o tome zašto još uvek u ruci držim taj komad plastike (nekada je to bilo parče drveta) koji obično nazivamo teniskim reketom.         

Moj teniski staž je popriličan: ovo je već trideset peta godina od kako udaram lopticu. Kada sam počinjao, bio sam ambiciozan. Mislim, u pogledu sopstvenog izgleda. Nameravao sam da, igrajući tenis, oslabim i tako postanem idealni muškarac. Od tada se stalno gojim i što više igram tenis imam sve više kilograma. Ko zna, da nisam započinjao, možda bih na nešto i ličio...         

Neko mi je rekao kako je, kada počinjete da igrate, neobično važno da vam stručno lice pokaže osnovne udarce. Moj prvi učitelj tenisa zvao se gospodin Banjanin. Bio je to veliki džentlmen. U to vreme bila je to retkost: da se neko ponaša otmeno. Nije pokazivao razočarenje u pogledu načina na koji sam izvodio bekhend, forhend, smeč i servis. Nije ih komentarisao. Zato mislim da je gosn Banjanin bio čovek plemenitog kova.         

Onda sam se učlanio u TK Partizan. Navijao sam za Zvezdu a tenis igrao u Partizanu. Tamo je bilo lepše nego na Zvezdinom, na Karaburmi. Moram priznati da sam se u toj odluci rukovodio skorojevićkim i snobovskim  kriterijumima. Za nivo tenisa koji sam igrao bio je dovoljan bilo koji betonski teren sa mrežom razapetom između dve bandere. Ali, meni je bilo važno da igram na najboljem mestu, u najboljoj opremi i sa najboljim partnerima.         

Kada počinjete da igrate, najveći problem predstavlja baš to – izbor partnera. Vaš suparnik bi, po pravilu, trebalo da igra malo bolje od vas, tek toliko da izaziva želju da napredujete, ali ne previše dobro, da vam ne bi ubio volju za takmičenjem. Jer, ukoliko je isuviše kvalitetan on je - nedostižan. Imate tako, na primer, čoveka koji vas uredno dere sa 6:1, 6:1. On, recimo, iz nekog razloga ne igra tenis godinu dana. Za to vreme, vi uzmete trenera i svakodnevno vežbate. To, naravno, krijete od svoga partnera i jednoga dana, praveći se da niste u bog-zna-kakvoj formi, zakažete meč sa njim. I, šta se događa? Izgubite sa 6:2, 6:1! Ceo napor vam se čini uzaludnim a protivnik zadobija mitske obrise.         

U to vreme, glavni igrači na Partizanovim terenima su bili generali JNA. Bez obzira što nisu igrali najbolje, sa njima je svako želeo da igra. Čak i takmičari. Što je bilo najinteresantnije, generali su retko, veoma retko gubili. Nije baš bilo uputno odrati Viktora Bubnja ili Duška Koraća. Koliko se sećam, i predsednik Teniskog Saveza Jugoslavije Franjo Tuđman nije voleo da izgubi. Nešto češće sa terena su poraženi odlazili Veljko Kovačević i Koča Popović. Prvi zato što je bio uvek dobre volje i nikada narogušen kao oni prethodni, a drugi jer više nije bio na vlasti.         

Među nama, rekreativcima najveći utisak su ostavljala braća Muškatirović. Ne samo što su odlično igrali nego su i izgledali nekako impresivno, onako visoki i stameni. Povrh svega, ponašali su se džentlmenski, baš kao i moj učitelj Banjanin. Sećam se da je Gale uvek imao po neku reč pohvale za moj tenis. Iako mi je moralo biti jasno da laže, godilo mi je što me je tu i tamo podržavao. Nisam imao snage da se sagledam u svojoj netalentovanosti, gajio sam nadu da bih jednoga dana mogao odigrati pravi, veliki meč.         

Ipak, za Muškatiroviće, kao i za većinu ostalih, fatalan je bio izvesni Gonzi (nadimak je predstavljao verijaciju na Panča Gonzalesa, velikog španskog tenisera). Izgledao je potpuno suprotno od atraktivne braće: mali, dežmekast, sa fizinomijom koja je mogla pripadati samo vanmaterično začetom detetu Gručo Marksa i Henrija Kisindžera. Imao je specifičan osmeh, neku vrstu keza koja ubija protivnika. Kad god bi neka od njegovih lopti završila u jednom od uglova igrališta, sledio je taj Gonzijev demorališući osmeh. Bio je gori od samog udarca, oličavao je superiornost ružnog i neuglednog nad lepim i atraktivnim. Svestan sam da je Gonzijev stil igre apsolutno nemoguće opisati rečima. Bio je to skup najnepravilnijih udaraca u kombinaciji sa baletskim pokretima. Kada tome dodamo i pantomimske efekte, dobijamo jednog pravog pravcatog pesnika tenisa. Umro je relativno mlad. Niko mu ne zna pravo ime. Svi smo poznavali samo kao Gonzija.         

Ja sam tavorio, došavši do nivoa preko koga se više nije moglo. Igrao sam sa sebi ravnima i uglavnom više gubio nego dobijao. A onda sam doživeo trenutak koji me je mogao zauvek odvojiti od igrališta. Bilo je to jednog ranog jutra. Došao sam da igram sa nekim ko se nije pojavio na terenu, nateravši me, štaviše, da ustanem u cik zore. Bio sam besan, s pravom. Nedolazak partnera na zakazani meč ravan je izdajstvu. A onda mi je prišla jedna starica i bojažljivo me zapitala da li bih igrao sa njom, ako nemam partnera. Pogledao sam je sažaljivo i pristao, da ne izgubim taj jutarnji termin.         

Počeo sam lagano, da baku ne bih suviše umarao. Ali gospođa je prilično dobro uzvraćala moje servise pa sam malo dodao na jačini svojih udaraca. Ona je na njih, međutim, odgovarala prilično preciznim pasing šotovima. Kada je povela sa dva gema razlike, shvatio sam da je vrag odneo šalu pa sam počeo da zapinjem, skraćujem i lobujem. Nije vredelo; stara je znala odgovore na sve što bih pokušao. A onda je došao trenutak o kome govorim. Na ivici očajanja, ukrao sam poen! Za loptu koja je bila u terenu rekao sam da je aut!? Gospođa me je samo pogledala i klimnula glavom. Oprostila mi je krađu. Niže nisam mogao da padnem...         

Nastavio sam da igram ali bez ikakvih iluzija da bih jednoga dana mogao zaigrati dobro. Napustio sam TK Partizan kada su, krajem osamdesetih, generale zamenili novokomponovani bogataši i kriminalci. Počeo sam da igram na Kališu, na kome je vladala mnogo zdravlja, prava diletantska atmosfera. Terene je držala dobričina po imenu Milutin koji je od jutra do mraka igrao šah sa raznim pacerima. Posle meča bi smo sedeli u bašti klupske kafane i pričali razne nevažne stvari. Prolazili su meseci, godišnja doba, godine. Ništa se nije menjalo, osim što smo trčali sve sporije i sve češće se žalili na bolove u raznim delovima tela.         

I dan danas, u sveopštoj prolaznosti, mi se držimo tenisa kao neke vrste slamke spasa. Još uvek se radujemo kada otkrijemo da ima onih koji tenis igraju slabije ili su, ako ništa drugo, od nas stariji. Dok Dragan i ja igramo ko zna koji meč po redu, sa unapred poznatim rezultatom (6:2, 6:2 za njega), poneki prolaznik, šetajući parkom, zastane i posmatra nas. U takvim trenucima desi se da poverujemo kako naš tenis može privući nečiju pažnju, da nešto vredi. A onda se prolaznik okrene i nastavi svoju šetnju. Mi nastavljamo da igramo, svesni da ne smemo stati.


Moj partner Sasha je igrac

Moj partner Sasha je igrac iz teniskih prirucnika. Volio bih da vidim tu osobu , koja bi se postidela njegovih udaraca. Kao retko ko, udara skoro svaku loptu u preticanju. Zbog fantasticnog spina ili jacine udaraca, sa njim se igra minimalno jedan metar od osnovne linije.Sad bih ja mogao toliko toga lepog i pozitivnog da kazem o njegovoj igri , jer hvaleci njega , na posredan nacin i svoju cenu pomalo dizem.Zar bi on gubio vreme igrajuci sa tamo nekim bezveznjakovicem ?
Oni koji nisu igrali tenis , sigurno se pitaju zasto moga Sashe nema uz Novaka i ostale? Malo ga je vreme vec pregazilo ,jer on je generacija sa poslednjim iz plejade "jakih licnosti tenisa", koji je nedavno bacio peskir.
Drage kolege sa teniskih terena znaju da nema sporta ( da li je shah sport) u kome je glava vazna u tolikoj meri.
Kad kazem glava, moram da naglasim da je Sale poput skoro svakog pripadnika svoje vrste( Crnogorac) , Ili ” BIO ”, ili jos cesce ” MOGAO BITI”.
Njegovoj teniskoj ” sreci” se surovo isprecila losa kombinacija nedostatka koncentracije i fokusiranja na negativno.
Ako igramo vani , to su sunce ili vetar, mozda je hladno, a ovde samo njemu ponekad moze da bude cak i prevruce . Ako smo kojim slucajem u sali ,onda mu reflektori smetaju pri fokusiranju loptice i bas posle ovog meca ce da ide kod opticara da vidi sta to sa njim nije u redu. Lortice su ponekad zive , ponekad bas mrtve. A tek zice i nacini spanovanja istih……
Pretrpio bih ja i mnogo gore stvari od njegove kuknjave , ako je ulog partija dobrog tenisa. Ponekad je cak i simpaticno,biti svedok njegove kreativnosti u pronalazenju razloga lose odigranim udarcima.
Ovde igramo zajedno vec godinama. Isto toliko se i druzimo. I kao saigrac i kao drug je poseban , a takvi su ovde prava dragocenost.
Nikad mu nisam prokomentarisao ponasanje na terenu. Nisam to uradio ni u cesto docekanim pijanim svitanjima. Razlog je jednostavan. U danima kad se posle igre nemogu setiti bar desetak njegovih opravdanja…..
Hmm, te dane uglavnom , zelim sto pre da zaboravim .

P.S.

Eh Gorane ….Bas se navukoh na ovaj TVOJ blog. Hvala TI 

Ovde gde sad zivim, ljudima se persira samo u situacijama kada zelite da ih drzite na odstojanju


A gde živiš?

Ako nije tajna. Vidim da ti je tenis izlaz za ko zna kakvu muku. Kao i svima nama, uostalom.


Norveska

Pocetak kriznih cetrdesetih provodim nedaleko od mesta u kojem je umro poznati norveski nobelovac Knut Hamsun. Da , zivim na jugu ove prelepe kraljevine, koja i pored sve ove nesretne globalizacije , jos uvek pokusava da ostane svoja.
Sto se tice muka i bezanja od istih…
Od nekih meni dragih ”domorodaca” sam pokusao da naucim ponesto . Jednom je jedan rekao da nepostoje problemi . Sve su to samo izazovi, moj Gorane ….
Pozdrav sa juga Norveske od Mirka


Pozdrav iz Beograda

Čuo sam sve najlepše o Norveškoj. Ako čovek treba da živi daleko od domovine, onda neka to bude bar na nekom lepom mestu.


Vidim sa ste bili clan TK

Vidim sa ste bili clan TK Partizan,pa me zanima kako reagujete na predlozeno izmestanje terena sa sadasnje lokacije,negde daleko,ispod nekog mosta cini mi se?


Vinston Čerčil:

Vinston Čerčil: "Svaka promena je nagore."


Slazem se :)

Slazem se
:)


2006

Pocetak je decembra . I ovde na severu je toplije nego sto sam navikao. Snega za sada , nije bilo ni u najavi. Ogromne kolicine kise su se slile i struja ce , po nekoj ekonomskoj logici , da pojeftini.
Vreme je da se godina privodi kraju . Da se stane pred ogledalo i prizna samom sebi.. Borba je ovo sa vetrenjacama , moj Mirko. Koliko god da se trudis , onaj datum iz druge polovine sezdesetih se sve vise i vise udaljava . Lazemo li se kad kazemo da mladost od nas zavisi ? Vremenom me sve vise stvari ostavlja ravnodusnim i retko se cemu danas obradujem ili zacudim .
Kakve li ova prica ima veze sa tenisom ? Ko treba da zna , shvatice .
Ove godine kanali su bili prepuni tenisa kao nikad do sada. A opet , nikad mi nije bilo tako dosadno i nezanimljivo gledati isti.
Ja se drzim teorije zavere, koja polazi od pretpostavke da je Bolitijeri pokusao da unisti beli sport, praveci igrace kao sto su bili Monika i Andre. Posle ta dva orginala, skoro svi klinci su poceli da igraju dvorucno , da se drze osnovne linije , da im je svaki pokret predvidljiv i da ni sami ne uzivaju u tome sto rade. Rezultat je katastrofalan za ovu prelepu igru. Filozof dvadesetog veka (naravno da se misli na Homera) bi samo kratko konstatovao....¨BOOOORRRIIINGG :)
Kako to izgleda u zenskom tenisu danas ? Na jednoj strani su Maria , Ana, Nicole ... Lepotice koje jos i udaraju lopticu . Jesu dosadne , ali su bar lepe za gledanje. Na onoj drugoj su uglavnom ,nabildane ruskinje sa dodatkom Kim Clijsters i poneke Williams . Kao i kod lepih kolegica i njihov je tenis stereotipan i dosadan. Da nije onog malog cuda od Justine i francuskinje sa podosta muskih hormona , retko bih " svoju mladost " gubio na gledanje ove igre.
Sa muskim tenisom je isto , samo sto lepota i nije toliko u fokusu. Dosadni su , bas su dosadni . Mogu li se uporediti Boba i Nole , Edberg i Nadal , J. McEnroe i Roddick ? Mnogi ce reci da nije moguce uporediti danasnji tenis sa onim od pre dvadesetak godina . Danas se mnogo ozbiljnije radi u tenisu . Bas tako , RADI . Pre su to bili igraci , prvo su zabavljali sami sebe , onda i nas ostale . Nekako su imali vise ljudskog u sebi . Imao sam osecaj da im je tenis nacin praznjenja , nacin zivljenja . Kako je samo lepo opsovati samog sebe posle neke bezvezne greske. Verovatno bi se uvredio da me neko nazove konjem ili majmunom. Samo sebi dajem za pravo da mi se obracam takvim recnikom:) Ostatak ruznog vokabulara , preostalog posle tenisa ,nalazi put do nekog "slucajnog " konzumenta i njega se uglavnom stidimo.
Kako se "prazne" danasnji idoli ? Uglavnom im je sve dozvoljeno, a i platiti mogu skoro sve i svakog. Oni verovatno imaju loptice u ljudskom oblicima na kojima istresaju negativnosti nakupljene na putu kroz surovu svakodnevnicu.
Nekako mi nesto ovde nedostaje ... A da , Roger !!! On je iz neke druge price , koja vise lici na Lucas-ove filomove. U Roger-ovim filmovima pravda ipak pobeduje:)))))