Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

PRO PR 2006, Rogaška Slatina

PRO PRPRO PROd 13.9 - 15.9 je održan četvrti po redu PRO PR, kongres gde je bilo reči o različitim oblastima PR-a i načinima na koji se koristi na raznim mestima na prostoru Alpe Adria regije. Kongres je organizovan od strane hrvatske PR agencije Apriori i slovenačkog lokalnog partnera agencije Reaktor. Oni su se postarali da ugođaj na kongresu bude potpun.

Rogaška SlatinaRogaška SlatinaOvoga puta PRO PR je održan u lepom banjskom mestu Rogaška Slatina u Sloveniji u odličnom hotelu Grand Hotel Rogaška. Hotel ima wellness spa centar a moram da pohvalim i veoma ljubazno osoblje. Prvo, moram da napišem da sam oduševljen lepotom Slovenije a nisam ni video glavne lepote kao što je npr. Bled. Nisam nikad ranije bio u Sloveniji i čim smo ušli u Sloveniju skoro da nisam prestajao da gledam i fotkam iz autobusa. Zanimljivo je videti izuzetno sređene pašnjake, fino sređene kuće u alpskom stilu a svaka kuća ima cveće na terasi, ne zna se koja ima lepše. Kao da je zakonom propisano da svaka kuća mora da ima cveće.

Na kongresu je bilo nekoliko zanimljivih predavanja kako kolege iz regije koriste PR, projekti Evropske unije na Balkanu, bilo je i nekoliko radionica gde su polaznici mogli da saznaju nešto više o treningu medijskog nastupa na primeru RTV Slovenije, priprema i izvođenje komunikacijskog plana, da saznaju nešto više o lobiranju ili popularnije nazvano public affairs, zatim zainteresovani su mogli saznati koje su to male tajne televizijskog nastupa PR menadžera...

Mediji u SrbijiMediji u SrbijiPosetiocima iz Srbije je verovatno najzanimljiviji bio okrugli sto "Mediji u Srbiji" gde je moderator bio prof. Milivoj Pavlović, a prisutni su bili i profesor komunikologije Zorica Tomić, PR menadžer RTV Pink Tatjana Vojtehovski Stevanov, glavni i odgovorni urednik E magazina Miloje Sekulić, Mirjana Gelo iz novosadskog Dnevnika, marketing menadžer Radija 021 Žarko Simović i moja malenkost.

Svečana večeraSvečana večeraBilo je reči o medijima u Srbiji, svako je pričao o svojoj oblasti, ja sam naravno pričao o Internetu kao mediju u Srbiji. Zaključeno je da stanje nije sjajno. Bilo je zanimljivo kada je na binu izašla poznata novinarka Politike Snežana Bogdanović koja piše o ekonomiji i marketingu i kada je bez dlake na jeziku pričala o medijima u Srbiji i prozvala i neke od učesnika samog okruglog stola. O PR menadžerkama misli sledeće: "PR menadžerke su samo šminka u mini suknjama koje ne mogu da daju izjavu!" Spominjan je i termin "razgažena šestica".

Snežana Bogdanović je vrlo zanimljiva ličnost, ima svoj prepoznatljivi stil koji neki vole, neki ne vole ali ona nikad ne može da prođe neprimećeno. Drago mi je što sam se je upoznao. Takođe, drago mi je drago što sam upoznao druge zanimljive osobe kako iz medija u Srbiji tako i iz medija u regiji. Miloja Sekulića znam duže vremena i on je vrlo zanimljiva osoba a bilo je zanimljivo družiti se i sa PR menadžerom Color Press Grupe Milicom Milić, Marijom Mišić iz RPKNS, Tanjom Janković iz doma zdravlja Rakovica, a iz regije mi je bilo posebno zanimljivo pričati sa Petrom Breclom iz Interseek-a, firme koja je vlasnik najpopularnijeg slovenačkog sajta Najdi.si i regionalnih Pogodak sajtova kao i sa Ksenijom Cafutom iz IUS Softwarea...

KaraokeKaraokeTreba posebno istaći i van konferencijske programe kao noćno kupanje u wellness spa centru, karaoke party, odlazak u Maribor i moja prva kupovina u odličnom H&M-u (jedva čekam da dođu u Srbiju). Jedino je svima nama krivo što nismo organizovali izlet na Bledu. Inače, karaoke su stvar koja je odavno popularna u svetu kod nas će tek biti popularna zahvaljujući i B92 TV i novoj karaoke emisiji koju vodi odlični Nikola Đuričko. Moram da kažem da su i karaoke odličan način za stvaranje novih kontakata, učestvovanje na karaokama može biti odličan PR za osobe koje učestvuju. Prvo sam zajedno sa Milicom i Marijom pevao "Igra rokenrol cela Jugoslavija" a zatim sam pevao za moju devojku Marinu koja je ostala u Beogradu pesmu Marina od Prljavog kazališta. Mnogi su bili oduševljeni što sam javno rekao da je to pesma za moju devojku i kasnije su mi prilazili da mi čestitaju. To je odličan način da se upoznaju nove, zanimljive osobe. Danijel Koletić, predsednik organizacionog odbora, inače čovek velike energije, je rekao da sam ušao u finale ali da nisam mogao biti izabran jer nisam ostao na proglašenju pobednika :). Rekli su mi da je pobednica karaoka bila iz NIS-a koja je odlično otpevala Zajdi, zajdi.

Na konferencijama, to sam skontao još davno, nije poenta na onom što ćeš čuti na predavanju, nego sa kim ćeš pričati i koga ćeš upoznati. Kao što mi Miloje reče: "Ako hoceš da učiš, skidaj tekstove sa Interneta". Vrednost koja treba da opravda kotizacije od nekoliko stotina pa čak i nekoliko hiljada evra su broj i kvalitet ostvarenih kontakata a jedan od najboljih načina da se ostane u kontaktu sa mogućim saradnicima u budućnosti su dobre stare vizit karte.

Sledeće godine će kongres biti na lepom Ohridu, voleo bih da i tamo budem prisutan.