Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Razgovor o Kosovu

        Medija centar, Beograd, 27. septembar 2006. od 11 do 14 h

U okviru mnogobrojnih aktivnosti osam nevladinih organizacija – Beogradski krug, Centar za kulturnu dekontaminaciju, Građanske inicijative, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Inicijativa mladih za ljudska prava, Fond za humanitarno pravo, Jugoslovenski komitet pravnika za ljudska prava i Žene u crnom na Kosovu sa Albancima i Srbima želimo da pokrenemo javni dijalog o budućnosti Kosova i Srbije i time razbijemo političku i medijsku blokadu informacija o mogućnostima normalne saradnje, organizujemo ovaj razgovor.

Polazeći od realnosti na Kosovu i približavanja trenutka rešavanja statusa Kosova, mi iz nevladinih organizacija okupljenih u koaliciji G8 želimo da pokrenemo dijalog kako bi se javnost u Srbiji senzibilisala za realne tendencije rešavanja statusa Kosova.

Ne zaboravljajući instrumentalizaciju kosovskih Srba i opasnost njihovog egzodusa, želimo da im pomognemo da ostanu, da donesu odluku koja odgovara njihovim željama i potrebama, a ne nalozima i diktatima bilo koga sa strane.

Nacionalistička retorika, medijska homogenizacija i falsifikovanje stvarnosti stvaraju klimu u kojoj se drugačija mišljenja, stavovi i glasovi ućutkuju, guše, pa i žigošu.

Kao aktivni subjekti civilnog društva zabrinuti/e smo za ovakvo stanje; zato ćemo u skladu s našom građanskom odgovornošću pokretati inicijative koje će doprinositi demokratskom rešavanju problema Kosova, zahtevajući uvažavanje ljudskih prava, ženskih ljudskih prava, građanskih sloboda i vladavine prava.

Učesnice/i u panel diskusiji:
Goran Bogunović, Socijaldemokratska unija, Beograd
Čedomir Jovanović, Liberalno demokratska partija, Beograd
Izabela Kisić, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Beograd
Nevena Kostić, Mreža Žena u crnom, Leskovac
Ivan Kuzmanić, student, Beograd
Lena Pelić, YUCOM, Kovin
Marija Perković, Mreža Žena u crnom, Vrbas
Zoran Petakov, Antifašistička akcija, Novi Sad
Dragan Popović, Inicijativa mladih za ljudska prava, Beograd
Katarina Ristić, FHP, Beograd
Moderator: Dinko Gruhonjić, novinar, Novi Sad