Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

budućnost nikada ne dolazi

naslov je zapravo igra sa malo drugačijim naslovom - prošlost traje zauvek. taj drugi naslov pokriva dosta značajnu temu suočenja jednog velikog naroda (dva, zapravo, meni dostupna genetičkim kodom ili čime već) sa ne sasvim slavnim nasleđem. radi se, pretpostavićete, o srpskom i jevrejskom narodu, i o njihovom suočenju sa nacističkom prošlošću.

nacizam u srba i jevreja?

yeah well, možda bih pisao o tako nečemu kada bih bio stipendista druga ugo čavesove ili druga ahmedinedžadove vlade. ali, nisam njihov stipendista. nisam ničiji, štaviše, i jedina angažovana plata koju primam u ovom času je samo ljubav kolege pisca, iz sporne srbije upravo. ne, ne radi se o umstvovanju o denacifikaciji srba i jevreja (i prvi i drugi su osetili poduhvat nacifikacije - dodaću i treći narod, tada - itekako na svojoj koži), whomsoever might be responsible for such a classification.

"prošlost traje zauvek" je umetničko-istorijsko delo koje govori o nemačkom narodu, i o suočavanju nemaca sa zlima počinjenima u ime celokupnog naroda, od strane njihove totalitarne vlasti. večna tema. neko od likova iz dela "prošlost traje zauvek" kaže na jednom mestu, eksplicitno, da je holokaust tema o kojoj će se govoriti narednih petsto godina? u prvom momentu po suočavanju sa prošlošću - jer to je, na samom delu, prva impresija koja će vas obuzeti kada kliknete na 'prošlost traje zauvek' - kao dobar jevrejin i srbin (i kao iskren chovek sa gypsy-like svetonazorom), pokušao sam da prozrem u sebe, i da pogledam pronalazim li nešto od sebe u tim strašnim nacističkim tipovima. zbog čega tako sumanuto nastojanje, pitao bi neko, ako se zna da je moja čitava obitelj slišćena u onom aušvicu o kojem će se pričati - i mora se se pričati! - narednih iks godina? well, zato što sam ja dobar gypsy (gypsy king, as a matter of fact), i zato što volem da se sveti đorđe i gospod bog ne ljute na mene kada kucne čas! 

i šta sam pronašao u tom suočavanju sa nacistom u sebi? well, pronašao sam da je drug čaves, drug ahmedinedžad, drug harimatahari; ili bilo koja ekipa funkcionera koja pokušava u ovim vremenima da relativizuje odgovornost nacističke nemačke izmeštajući je na aktere poput srpskog ili jevrejskog naroda (though, drug harimatahari nije baš toliko odvažan da se ustremi na potonje imenovani narod kao što to ludi drugovi ahmedi&čaves čine, jer jel'te, zakomplikovalo bi mu to značajno karijeru) - jé užasno zlonamerna ekipa.

 napomena: pošto imam osećaj da će se raznorazni politički radenici naći užasno pogođenima zbog moje interpretacije holokausta, odgovornosti i pomirenja, želim samo da naznačim da me boli ćošak za bilo koju političku garnituru iz srbije (izuzev, možda, par dragih likova odavde sa bloga); te ukoliko se neko nadže poniženim i uvredženim, može me kontaktirati privatno da se razjasnimo, ako mu je stalo do toga. što je do mene, smatram da je vreme da se skine petnaestogodišnja izolacija sa srbije, i da se prekine sa relativizacijom holokausta personalizovanjem krivice naroda koji nema nikakve veze sa tom pričom (ako se ne varam, čak ni nemci nisu bili kažnjeni sa petnaest godina izolacije od slobodnog sveta). zločince bilo koje vrste i sorte, razume se, iza rešetaka. srku mitroviču zahvalnost za ovo inspirativno delo.

source: Gypsies in the Holocaust


pa nije baš i da ne čita

evo, 40 iščitavanja od juče... :)

jelena, ej zamisli, došao sam u bgd da donesem samo svojim bratanicama poklone za rođose i da ih pozdravim, kao, da ne zaborave da im postoji i nekakav strika, negde u belom svetu. mada je verovatnije i da ne želim i sam da zaboravim da postoji negde deo mene, u tom negde zapostavljenom svetu... why for such a short period of time, well, you know...

... Do you remember how much you loved me?
You say you have no room in that thick old head
Well it comes with the hurt and the guilt, and the memories
If I had to take them with me I would never get from my bed
There's a crack in the roof where the rain pours through
That's the place you always decided to sit...

ps. kakav ti je ono sajt sa dijamantima? nećeš valjda da ti kupujem tako nešto pre nego što te posetim? ta nisam ja šejk neki! :)


Pozdrav

Pozdrav Srkiju iz Novog Sada !


*

*


*

*