Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Demokratija Sad! I ovde! DA građanskom NE partijskom Ustavu*

                                        DraženDražen*( Javna rasprava o ustavnoj reformi Srbije:  DA gradjanskom NE partijskom Ustavu  održaće se u amfiteataru Sava Centra, u DraganDraganpetak, 29. septembra u  12:00)

Afera Topčider  pala je  u zaborav. http://blog.b92.net/node/633 Neki narodni pokreti  će je se setiti  petog oktobra i to će biti to. Ni polaznici kursa Inicijative mladih za jačanje demokratskog aktivizma  nisu imali neki konkretan predlog kako je odatle iščupati. Već viđeno? Svakog čuda za tri dana dosta. Do koje mere idu autizam i depolitizacija građana Srbije?

                                   

                                      

supermenisupermeniNovi turbo ustav samo što nije. Što je brzo to je i kuso. Primetio to Kusovac savršeno. http://blog.b92.net/node/2269  Mada Kusovac ne razume Aligrudića. A ko ne razume Aligrudića ...Misli da se Crna Gora osamostalila i da je Državna Zajednica prestala da postoji. To je, čak, i „političko-privredni drim tim“ kako ekipu RS-SR opisuju Večernje Novosti priznao. Pa je otišao da „overi“ specijalne veze sa RS bez obzira što je takav ugovor za vreme DZ već potpisan a Srbija je naslednica svih tih ugovora. 

sto je brzo to je kusosto je brzo to je kusoJavne, ustavne, skupštinske, ekspertske  i nikave druge rasprave nije bilo ni oko Nacionalnog investitcionog plana, ni oko PREDLOGA novog ustava. Možda ako neko od ekipe u Big Brother spomene donošenje novog ustava ili aferu Topčider to zainteresuje i širu javnost. Jer broj apstinenata je sve veći. Kažu potencijalnih birača  reformskog bloka.

A mediji ko mediji... glas ludostiglas ludostiKurir brani, suptilniji Press polako nagriza ličnost i delo Ratka Mladića i jataka mu. Glas javnosti dovodi u pitanje i  glas razuma u Srbiji. Politika i Novost su odavno glasovi nekoga i nečeg drugog. Vrlo lep kontinuitet sa političkom i socijlnom infantilnošću u kojoj su u vreme Tita partija i  mediji držali široke javne mase. No je cena  koju je vlast morala da plaća za tu infantilnosti bila  mnogo veća. Bilo je socijlnog i privrednog napretka, dobrog obrazovanja i zdravstvene zaštite.  I 50 godina  etničkog mira. I međunarodni  položaj  zamlje  bio je mnogo bolji. BTW da li znate da je ustavna rasprava iz tog totalitarnog perioda  trajala cele 4 godine.

Vuk je opet menjao dlaku...Vuk Drašković, koji je samo pre nedelju dana gasio kosovska EU svetla, prihvatajući da srpska budu ugašena da bi Kosovo ostalo u preambuli Srbije- širooookaaaa autoooonomijaaa, koja je suštinskija od uslovljene nezavisnosti. Sada je od jednom u panici od štetnih efekata novog ustava i ovakvog načina njegovog usvajanja, pa se nanovo setio  mogućnosti sazivanja ustavotovorne skupštine. Ameri nisu. Menjali dlaku.Den Frid, pomoćnik Kondolize Rajs, jasno je stavio do znanja  da je rabota sa ubrzanim usvajanjem ustava jalov pokušaj odlaganje proglašenja konačnog statusa Kosova. Napravio je jasan rez između nacionalista i patriota. Biće intresantno pratiti ko i kako u relevantnoj međunarodnoj zajednici  videti  „demokratski blok“  oko izbora, sada kad padaju maske i kad se granice sve više brišu, a politička scena u Srbiji oko donošenja  ustava i pitanja Kosova sve češće ima pojavne oblike i incesta i/ili sodomije. Da li je demokratsko samo ono što je nenasilno-ne može više izazvati sukobe u regionu-ili to podrazumeva još nešto? Da li je demokratsko i reformsko!? Ah ti Ameri. Napravili super ustav još onomad, pa se onda sva kurta i murta iz etničko-političko-socijalno-imigrantskog  melting pota navukla na njega. Stvorili su tako društvenu zajednicu sa nadetničkim identitetom a na osnovu političkog ugovora -naciju u kojoj se svi i svako pozove na ustav kad je ugrožen, a ustav štiti sve. Ustavni patriotizam, kažu.  1mill $ pitanje na unutrašnjem planu nije šta DS dobija usvajanjem ovakvog  ili sličnog ustava na ovakav način, jer pitanje je odavno šta i koga više DS pretstavlja,već šta i  kako dalje!  


                                         i jare i parei jare i pare      Stranke...Očito je da naše političke stranke postaju šizofrene. Kao i definicije nekih pojmova. I percepcije nekih vrednosti. Statuti političkih stranaka ( pogledajte u ostalom statut DS), nastupi njihovih dužnosnika ( pogledajte izjavu  Đilasa o osovini –DSS-DS)  i profil njihovih glasača  postaju sve suprotniji. Tako oni koji podržavaju DS, kao najbližu drugu opciju u 80% slučajeva vide DSS ali i LDP! Tako je to bar nekako pokušao da nam objasni Marko Blagojević u UN ( Utisku nedelje).  Dok nije bio bipovan kao i kada je pokušao da dragoceno vreme emisije potroši da nam objasni na osnovu čega je i kako sprovedeno poslednje Cesid istraživanje koje izazvalo toliko kontroverzi. Imena, imena, kultovi ličnosti, ništa ideologija. Ili Čeda ili Koštunica, Tadić ili Đinđić, Tadić ili Čeda. Ništa moderno vs konzervativno, utopistično vs realno, prošlo vs sadašnje, socijaldemokratsko vs narodnjačko... Do koje je mere devalvirana reč demokratija i šta uopšte predstavlja demokratski blok, kad se ustav usaglašava i koncesije se daju suštinskoj nedemokratskoj formi-Radikalnoj stranci!

slobodaaaaslobodaaaaKako dalje?   Stručnjaci sa Defence  Academy of the UK  www.da.mod.uk u svojoj analizi o stanju u Srbiji smatraju da „ je budućnost Srbije u rukama Srbije, pre svega u rukama njene elite“ te da slogan „Samo sloga Srbiju spašava nikad nije bio tačniji nego danas.“ Na kojim osnovama treba ta sloga da počiva? Kamo sloga a afera Topčider ne padne u zaborav! Šta li bi naši stari rekli da čuju kako smo ravnodušni? Šta današnja elita-e preduzimaju? Uslovi za EU integracije, članstva u Savetu Evrope i sl, svi redom sadrže odrednice:  vladavina prava, poštovanje ljudskih prava, demokratizacija, tolerancija, decentralizacija,.........Kakav su konsenzus i s kim postigli naši državotvorci, državnici i vlast kad prave ovako čudan ustav na ovako čudan način?  

A Ameri  ko Ameri.....demokratija saddemokratija sadI oni imaju problema. Na međunarodnom planu ih rešavaju ovako ili onako. Pogledajmo kako ih rešavaju kad osete da im je demokratija kod kuće malo skrajnuta. Napravili su News Program DEMOCRACY NOW! http://www.democracynow.org/index.pl  koji se emituje na više od 450 stanica trenutno. Democracy Now!  predstavlja  najveću saradnju svih javnih glasila u SAD do sada. Nastao je kao odgovor na  činjenicu da da bi demokratija funkcionisala ljudima treba lak pristup nezavisnim i raznovrsnim izvorima vesti i informacija, što je i u SAD u zadnjih dvadesetak godina dovedeno u pitanje neviđenom konsolidacijom „corporate media“.      


A  evo i predloga kako  dalje! 

Javna rasprava o ustavnoj reformi Srbije: 

DA gradjanskom NE partijskom Ustavu

Amfiteatar Sava Centra, petak, 29. septembar, 12:00

Na skupu će govoriti: Nataša Mićić, predsednica GSS, Čedomir Jovanović, predsednik LDP, Nenad Čanak, predsednik LSV, Žarko Korać, predsednik SDU, Vesna Pešić, Centar za mir i demokratiju, Miljenko Dereta, Građanske inicijative, Andrej Nosov, Inicijativa mladih za ljudska prava, Aleksandar Popov, Centar za regionalizam  

DA gradjanskom NE partijskom ustavuDA gradjanskom NE partijskom ustavu