Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Tramvaj-guška!

Kao omanja celebrity ovoga bloga, ulažem svoj pređašnje teško stečeni ugled društveno političkog radnika (equals novinar) i dosadašnji ugled blogerke (straž traje: 17 nedelja i 1 dan) da bih izvršila društveni uticaj da najlepše zamolim vlasnika-cu kluba “Tramvaj” da:

a)      smanji duvansko zagušenje za 25%,

b)      i dovede toalet u pristojno stanje; 

- izvesno preuređivanje je već u toku te se naš  društveno nepolitički uticaj možda već i ostvaruje-za sada fali parče zida te je ventilacija neviđena- 

Ovo pod a) iz razloga što i najokoreliji pušači, posle višesatnog boravka u “Tramvaju” moraju da trče na Kalemegdan da se nadišu vazduha, a ovo pod b) jer je ovo ipak Beograd. 

Mesto je – pre nego što padnemo pod eventualni uticaj libel law – obaška odlično, te gore navedeno tražimo e da bi smo češće dolazili, a što je međutim nemoguće, jer je teško nahvatati  društvo za to mesto, čak i ako su inače ljubimci istoga! 

Lično predlažemo povećanje cene piva za četiri (4) dinara – odokativno izmerena elastičnost potrošača, tj. gostiju. Važna napomena: izvanrednu lošotu piva nikako ne treba menjati, jer uz duvanski sumrak, igra neizrecivo važnu ulogu u uspešnosti muvanja (nikakva vidljivost – osrednji kriterijum). O besmrtnom doživljaju autorke nešto niže radi dramaturške snage bloga! Recimo prvo dakle nešto o ovom izvanredno odlično običnom mestu…. 

Spolja je obično, unutra takođe. Izuzev što se nalazi pored tramvajskih šina, a na udaljenosti za osrednje klipsavanje od tramvajskih stanica, „Tramvaj” ni počemu ne liči na GSB tramvaj, nego na GSB autobus 56 (gustine naseljenosti kao kad smo lično, još na početnoj stanici,  pali vozaču 56 u krilo sa sve pazarom sa pijace Zeleni venac..izvinjavamo se! Elem gužva je tolika da je mrtva trka kako izbeći lako prignječivanje, guranje, muljanje, laktanje i ostalo...ako ste se dokopali stola okrznuće vas žestoko svako ko stoji, ako stojite, stajaćete uglavnom nadklaćeni nad nečijom glavom.  

Ako ste mnogo nervozni, uopšte niste za „Tramvaj”..ako ste lepo raspoloženi, nesnosna gužva je odličan izgovor za muvanje (o čemu dramska pauza, kasnije). 

Ko dolazi u „Tramvaj”? 

Prvi pokušaj . Patriotsko-luzerski. ...Dođe mi francuska cimerka iz Njujorka..da svratimo tu do jednog simpatičnog mesta kao na ćošku 77th i 1st..može, nađemo i sto (pre 10:00), kad predraga cimerka kaže „ala su ružni ovi Srbi!”...totalni sam nepatriota, ali nešto me preseče oko srca..otvorim usta da kažem „Znaš koliko te volim, ali stvarno otvori oči..srpski mušakarci su bre...” zaokružim pogledom ooooo, nekako aman! zdepasti, avaj! omanji, oh! trbušasti, uh! poprečno prugasti...prebacim se na drugi čuveni argument „ali ribe  s....” aj! sa šnalicama u kosi u fazi „opraću kosu sutra”...huh! „šminkala sam se po mraku”...hoh! boja poslaganih kao da ih je uhvatio američki pelcer....Do kraja nam se nakači i neki domaći mlađi gastos u helanka puma majici pripijenoj, kajla oko vrata, stigao baš iz Frankfurta..čuo da je mesto odično...bedak. Nikad se više nije ponovilo. 

Drugi pokušaj. Odlično obični. Dakle, ukratko, ljudi su onako...sišli s busa, ušli u „Tramvaj”...tj. kako god da ste došli nema šansone da ste nešto loše obučeni, jer mesto je za regularno komšilučko svraćanje na po pivo, dva i tri...cifranje nepotrebno jer od dimčine, ima posle da ga (outfit) propirate iz sedam voda, sušite na mrazu, hemijski tretirate i sl. 

Treći pokušaj. Sponzoruša free place. Takve ne dolaze jer nemaju koga da nađu tj. još nismo videli neko muško lice obećavajuće kupovne moći na ovom mestu...Ako slučajno vidite nekog da podseća na sponzorušu, to je gotovo izvesno autorka bloga jer slučajno ima prirodno opeglanu, mada veštački oblajhanu kosu (mada zlobnici tvrde da nije ni plavušaJ..međutim mentalno jeste (plavuša).

Kratak intermeco. Zašto autorka nije postala sponzoruša? Godine 1999., posle petog posla koje smo sve obavljali u toku istog dana, snuždeni i ubledeli stanemo pred šefa :”Ovako samo mogu da omatorim, ali stvarno nema šanse da ozbiljno nešto zaradim! Jedino ekonomski razumno zanimanje je - sponzoruša”. Šef nas pogleda blago i kaže: „A da nisi malo zakasnila sa tim?”Rezime: Nije da nismo prepoznali impluse o pravilnoj alokaciji kapitala & resursa na tržištu, nego nam je konkuretnost bila kao kod Srbijice!

Nazad u „Tramvaj”-Muzika 

Udara. Dovoljno. R&B uživo rules!Ozvučenje je osrednje nikakvo, ali je zvuk dosta jak. Ako ste došli s nekim kome se priča, recite mu lepo da je muzika preglasna za razgovor. Ako vam je neko zapao za oko, muzika je dovoljno glasna da imate izgovor da stignete blizu željenog uha. Šta ko tačno svira okud znamo kad nemamo šanse da češće navraćamo. 

 Narodnjaci & close to narodnjaci free. Čak i za Novu godinu. Autorka bloga silno se, a za ljubav prijatelja, napatila na jednoj novogodišnjoj večeri o kojoj može samo da kaže „ma pogled je bio fenomenalan” (sa zgrade Korporacije Ivo Lola Ribar, komšilučka lokacija too).

Načisto rešena da reprizu provede bolje od toga....odšeta do „Tramvaja” i upusti se u lukav dijalog sa dva kelnera (jedan lik mlađi nonšalantno obučen, drugi lik, stariji, nonšalantno obučen). Ko svira: „Vrana i žigolo” (ime sorry, sumnjivo i prijatelji nas već oplakali).

Počnemo izdaleka...šta sviraju..pa..rok klasiku..a...

(autorka, naivno) „A, hoće ipak biti malo onako..nešto narodno, oko ponoći?”,  

(stariji kelner, pola ovejano, pola željan da nahvata mušteriju): „ovaj , ne baš...mada..može da im se otme..mi radimo u dnevnoj smeni, ne znamo baš...možda „Dugme”..mada ne mogu da tvrdim” 

(mlađi kelner, malo nervozno, tipa „šta bre gnjaviš”): „Znate šta (properly „Vi”), ovo je rok klub, mi to stvarno ne puštamo.”

(autorka, još jednom): „Ali Dino Merilin i to?”

(oba lika, odlučno): „Stvarno ne!”

(autorka): „E kupljeno, onda sto za....”  

Celebrity (skoro) free. Prošlog petka videsmo jednu celebrity za držanje nosa (nije autor nego drugi, šta vam je?), ali generalno, nije to „Sinatra” & štagod slično (izvinjavamo se po svim članovima libel law)  

Usluga & asortiman: kelneri tanji, vretenasti, omanji, ljubazni koliko se može, sa ili bez napojnice. Asortiman pića – ima, onako – ali, kao što rekosmo, izvanrednu lošotu točenog piva ne treba napuštati nipošto (čak ni zbog drljavog toaleta, što je naprotiv tržišni signal za vlasnika / točioca piva koje ima svoje efekte!) 

Muvanje 

Neposredno & prostosrdačno. Tokom svojih retkih mada dugotrajnih poseta još nismo sreli likove koje inače apsolutno srećemo na svim drugim mestima. (sitnim fontom zbog sitnoće karaktera): Koji su to likovi? Profil A muško& feminizirano: Jao što volim da se družim sa svojim telefonom, mnogo me traže, ne bih imao kad da gledam u vas, ne znam ni što sam došao kad sam rasprodat.  Profil B muško/žensko: svi ste mi nešto prozirni, gledam kroz vas, očajnički bih da se smuvam mada izgledam užasno cool, priđi mi, nemoj mi prići. Profil C mešani, u grupi: luzeri, ovde smo zbog nas, jer mi smo stvarno face, otkud vi nepoznati na ovom poznatom mestu, jel’ ima još neko od poznatih ali manje poznat od nas? 

Važe sve zaboravljene taktike: „Devojke, ne smeta vam da stavim pivo? Neee”...”Nisam te gurnuo? Neee....”Hoćeš ja da vas slikam, super ste ispale..Daaa”....”Izvini, mogu da sednem malo na tvoje mesto. Daaaa..a da razmenimo telefone..? 

Kratko o autorkinoj epizodi i istovremeno o kvalitetu piva: ...prošli put iznenada nas startuje jedno 20-godišnje lice (likely 19!) “E, pa nije večeras loše, a?” i blisko se parkira ..ne odgovaramo ništa, poginuli smo od smeha... okrenuli glavu na drugu stranu...uvredjeni posle izvesnog vremena kaže “šta je, nešto si se smorila, a...”...bez odgovora odšeta do dve drugarice ...”ova bre, bezveze...” Nije, nego pivo....drama!

Procentualna uspešnost muvanja – n.a. Nemamo pojma, ali aktivnosti su neprestane, te je valjda i rezultat neki.,. Naša drugarica izašla sa oba dečka za čiji je sto aterirala na foru „jel mogu ja malo da sednem..” nijedan joj se nije nešto svideo, ali nije baš bilo ni rđavo.

 Kratak intermeco: Otkud se aurtorka nije do sada smuvala?  Ukratko, ne pije dovoljno piva jer nema kapacitet.  U ranom detinjstvu autorku bloga čuvao je deda koji je odrastanje svoje šestoro dece propustio što tokom rata, što tokom službe, te je u vaspitavanju unučeta bio tatalni liberal. U trenucima slobodnog pristupa vaspitavanju, autorka bloga je gutala „drinu”, „dravu”, „moravu” i ostalo bez filtera i bez nacionalnog kriterijuma... soc od kafe zaslađene i nezaslađene...niveu, soleu i jekoderm...novinsku hartiju (sva izdanja)....i usput progrizla svaku čašu od finijeg stakla. Od tog intenzivnog konzumiranja poroka, unutrašnje nege i intelektualnog prosvetljenja...postala je mirnodopski podnosilac...i umerenjak

Specijalni dodatak: Mesto je za sve uzraste IAKO na privi pogled tako ne izgleda!  

Prvi dolazak. Valunzi tj. temperaturni udari u slučaju oba pola.

1. minut: „Šta mi bi da dođem pa ovde su sva deca..da uteknem dok ne ispadnem smešan/na.

15. minut: Vidi što su simpatični ovi ljudi..imaju jedno pet banki..normalno vole R&B standarde...ma cool je ovo mesto...

21. minut: Uoči ove matorce, mora da se ovo sviralo šezdesetih. Al su simpatični, duga kosa, kožne jakne, ma baš su simpatični...

28. minut. Uzbuna, uzbuna, uzbuna...ima li ovde nekog mlađeg od 20? ...

3 ujutro: Ima, mi. 

Drugi dolazak. Malo mi je nelagodno, al’ valjda će da naiđe neko onako. E sad kad sam se okrenuo/la... ima mlađih, ali stvarno baš nisu nešto...a ovaj mi nešto izgleda stariji... 

Treći dolazak. E baš me briga....nego ova dimčina...stvarno!


Eh...

moj prvi post na bilo čijem blogu, pa sam srećan kao kuca što je to baš na blogu jedne izuzetne osobe, novinara i čoveka, TJ.
A sad, malo sentimenta: juče službeno došao u stari kraj (Zemun), emocije me sravnjuju sa betonom na šetalištu ali ja kao u nekom drugom filmu :(( (baš dugo nisam bio i mnogo toga se promenilo, nekih spalvova nema, ni omiljenog ringišpila, u staroj zgradi (Karađorđev trg 4) fali dobrih 30% komšija u spisku stanara). Ipak, nije sve bilo tako strašno, kolega me vodio na odličan riblji ručak na neki splav Malla... (ne znam tačno ime, splav je prilično fancy i onako za bussiness varijante, ali je hrana odlična, veliki izbor vina, a i društvo za susednim stolovima vrlo okuugodno :) ;) )

...To stand against the Shadow so long as iron is hard and stone abides. To defend the weak while one drop of blood remains. To avenge what cannot be defended...


nostalgija je cudo...

Quote:
Dođe mi francuska cimerka iz Njujorka..da svratimo tu do jednog simpatičnog mesta kao na ćošku 77th i 1st

svako jutro bas tu prolazim kad idem na posao, pa se pitam sta li tu ima simpaticno...
mozda nekad bilo, al sad samo neki bezveze deli i neko mesto sto je bilo kul pre jedno par godina medju 20&something preppy ekipom, pa bilo neko s**** pa ga zatvorili...
u stvari mi je zanimljivo kako NY moze da ti napravi nostalgiju na svakom koraku a i da ne primetis dok ne odes odatle na duze. Za BG makar znas unapred, basta SKC, KST, Akademija, Tramvaj... predvidljiva univerzalna seca vena za generacije '65 - '75.


NY nostalgija

nadam se da ne pogresih ali mislim da je tu i dalje jedan onako bar za zgubidane i lokalne luzere...oko 2-ke ujutro okupe se razna godista od 20 do 50, neki bleje u tv, neki sede za barom, neki u prozoru...posle svi smotaju joint ispred i eto...to je to mesto mozda 76 i 1? treba da pogledam na google map!

ima cider (koji ne volim) lose pivo :-) miller i sl....


ma mozda i ima, tacno, bice

ma mozda i ima, tacno, bice da su barovi malo nize na 73. do 75-6. nema ni veze. ma volim ja yorkville, nemoj pogresno da me shvatis. samo kazem kako se ny stalno menja.
citam intervju sa john cameron mitchellom - to je tip sto je sad snimio neki highly acclaimed artsy pornic u nyc. ("shortbus"). kaze, kuda ide ovaj grad, kad je njegova ekipa morala da prekine zurke na nekom Williamsburg loftu (gde verovatno niko ne-uduvan nije ni krocio do pre par godina), zato sto se novouseljena konzervativna porodica of young professionals with kids zalila da su mnogo bucni i zvuci kao da people have sex at those parties.
pazi za par (do 20) godina u bg smoking ban u kafanama. bice, bice nemoj da mislis da nece...


:-)

moram da pitam cimerku....:-)
ma bice svasta u bgd ali ja cu valjda dotle nazad u yorkville..ili around...

NY je zato i mocan sto se stalno neto menja ...
sto se mene tice..sve sto su mi rekli..pazi da se ne osetis mala dok hodas po NY..ne vredi...uvek sam se osecala visoko i brzo koliko i NY:-) cak i kao gadna empire koja je bila blizu moje skole i na koju se za dve godine nisam popela...
cryslerica mi je mnogo bolja..
a dve godine ranije omanuh d aodgledma panoramu sa twinsa koji nestadose iste godine tri meseca posto sam otisla...


ma super je to, slazem se.

ma super je to, slazem se. ima neki lokal na times square-u sto je pedesetih bio malt shoppe gde su porodice dolazile na sundae & root beer float nedeljom posle crkve, pa je sedamdesetih bio peep show joint, pa je osamdesetih bio napusten i razvaljen sa bamovima i narkosima a sad je Olive Garden ili TGI Friday's ili vec tako neki mega chain uzas.
nego, jel to mi stvarno imamo neku posebnu vezu sa ovim gradom? sto puta sam cuo, da ny beogradjane podseca na bg. uvek kazem ma ajde bre, gluposti, svakoga ny podseca na njegov grad, zato sto sve ima, pa uvek nadjes ono sto prepoznajes, odakle god da si. al ne znam, i meni se nekad cini...


meni se uvek cini

tj u NY kao kod kuce...ali otkad sam u Beogradu, Beograd mi se nimalo ne cini kao NY, naprotiv....i nije zbog oblakodera..:-)))))

cikago mi je divan ali nisma domaca, SF super, ali drugaciji i lep, klivlend nije los, DC vrlo odlican ali...a NY...kao rukavica za pravu ruku


Starosedeoci su još tu ...

...Čubura rules! :)

btw, čistač cipela i pertlar je još uvek na Slaviji; prošetajte i do Kalenić pijace


helllo!

bogami cuburci su vrlo..otkrila ih kasno...zurka fantazija...svi ljudi strahovito normalni usred ludog beograda 1995...
kalenic volimo, na bajloniju kupujemo...
pozdrav,
bacite neki ji djing za nas...:-)
a da li je ono stvarnoooooooooooo*???


Helllo! :)

Normalni, nego, trudimo se :)
Mada je zadnjih godina krenula navala nekih ovih "NOVIH"...raznih...teraju nas da emigriramo ili bar migriramo :)
Naš je otpor žestok!
Žurke su zaista bile fantazija. Sada, slabo nešto. Rasulo se društvo.
Ji- đing obavezno. Postoji i internet verzija.
Ako je potrebno, doturićemo adresu sajta na blog :)

==
imamo neki na facade.com ali ne razumemo objasnjenja iako su kao jasna...!
so na blog ovako shhhhh doturiti adresu:-)
_____________

Naravno, shhhhh, niko nas nece videti i čuti :)
adresa: asterzin.com/iching/index.htm
Objasnjenja su isto malo...ali su na razumljivom jeziku :)- ja ovo malo zakukuljeno, da se opet ne potegne neko nepotrebno pitanje :)
Knjiga: R.L VING; JI ĐING, PRIRUČNIK ZA PRORICANJE ; Karganović, Beograd, 1990
Original: R.L.WING, The I Ching Workbook, Doubleday & Company, Inc., Garden City, NY

Napomena: držati kontrolu u svojim rukama :)
Ne dozvoliti prevlast ji- djinga :)


hellllo!

sta ispade od prvog bajanja shhhhhhhh bolovi u nogama..mora da je pilates ji djing:-)


Adresa pronađena? :)

Ja samo čitam ljubavni život, razvoj situacije, želje? Pusto žensko :)
Samo sam jednom pitala za politiku.
Odgovor je bio zapanjujući.
Bolje da ništa nisam ni pitala.
Ji- đing ponekad zeza sa odgovorima.
Ako mu se dosađuje.
Sad ozbiljno: i ako ne pruži željeni odgovor, u toj knjizi su neki korisni životni saveti.
Nije to vidovita Zorka...ili Kleopatra :)

====
pronadjeno nego zavitlava ali zato sto sma brzopleta pa ne citam pravila..samo se jednom otvorilo objasnjenje...normalno i ja pitala za tu temu, ali ispalo bol u prstima, bol u listovima, bol u kolenima:-)))

.........

Da skrenem pažnju, ako ga niste primetili- manji prozorčić, sa izborom, kratki i prošireni opis

====
nasla kad sam procitala koliko puta baciti stapice.....:-)
sad je vecno pitanje ispalo nesto bolje od kostobolje:-)))))


Cica mico

a koji deo Cubure? Nekad je i moja malenkost zivela na Chuburi... a tamo sam se cak bio i ozenio :(

Inace, omiljeni mi je lokal kod Kalenica, vise puta pominjani Moment... za jedno sat cu da krenem put njega na pice (kafu vise ne pijem vec 7 dana), cisto da znas.


Kod Hrama.Nema mi šetkanja

Kod Hrama.

Nema mi šetkanja danas, treba nešto i da se radi :)

Oko onog Vašeg :( , gore,...pogresni izbori...svima nam se dešavaju :)
I, eto, preživeli smo! :)
A, nekad se desi i druga šansa. Popravni.

Koji je Vaš deo Čubure bio?


Samo

radite :)

Chuburski park. Relativno blizu.


Blizu. :) Relativno :) Lep

Blizu. :)
Relativno :)
Lep provod. :)


Hvala

mada to nije provod, samo opustanje posle napornog radnog dana...


lionse..

mene bi ste sigurno najmanje voleli u momentu videti..ali eto,ja sam već u topolskoj na jednom idiotskom sastanku..možda se izvučem u 16h i popijemo piće..i dogovorimo taktiku nabacivanja grančica na velike rupe u našim mozgićima..glede namamljivanja krunisanih glava..i taj rad


Mister fixer

iza 16.00 sasvim odgovara... a sto vas ne bih zeleo videti?

I jos jedno pitanje, a kako da se nadjemo, basta jeste mala ali uvek sedi 10-tak ljudi?

~~~~~~~~~~~~~
Ja sam jos 20-tak minuta pri racunaru, posle bezim napolje (banka radi do 16.00)...

====
pazi sad to otkrivanje kao radim u banci....


pa to kod violetice?

mislim kaleniceva pa topolska?ili sma pomesala?


Topolska

sece Kalenicevu, paralelna sa M.Gorkog...
====
exactly, ali u V bastica isto vrlo:-)


i nosim veliku,požutelu novinu sa semom šepardom

to je bar lako..prepoznaćemo se po hrabrosti..ja sam sa naočarima i kapom..i nosim veliku,požutelu novinu sa semom šepardom..stvarno..staću kao ukopan na ulaz,vi mi mahnite i to je to


jednostavnije je

da posaljem broj telefona ma vas mail... secam se da sam ga negde video ali ko ce bre da ga trazi.

~~~~~~~~~

Ima li ko fixov mail pri ruci?
===
pa google sophone tako nesto yahooo ostavio mlukic na prethodnom blogu na poslednjoj strani


stafone05@yahoo.com imam

stafone05@yahoo.com
imam dobru memoriju ;)


Hvala

gospodzzo joelle, odoh da pisem coveku...


Hvala

gospodzzo joelle, odoh da pisem coveku...


fix's not d...

pa ti si ziv....


mrdam

yo,dušo..zar ti nism juče pevo na otorinolaringologiji..gužva mi..bio malo otsutan pa se nakupilo..da ne kažem čega..sve kao nešto extra važno..da se upišaš od smeha..sve čisti blef..mada sam juče upoznao par vrlo zanimljivih faca..da ne poveruješš


decaci posle da dojavite

kako je bila ljubav for evre* i ostavite zajednicku recenziju Momenta jer je ovo blog sa TEMOM!!!!!!!!!!!!!!!!!


nemoj tako tj

pa nisu valjda otisli da vode ljubavne razgovore..

kakva provokacija

to je ozbiljan, poverljiv dijalog

===

au uvukao mi se liberalni ton komuniciranja, never ever!


duel u momentu

sta je ovo, neka guzva?

izgleda da ne mogu da se dogovore ko ce da plati


e a kad se zagubite ovde

mislim kad pocne da guska...nemam sad vremena da citam, ali...hop dole na najdonji blog al nemoj da ste nesto politicki o velji, nego se drzite teme...
znaci sta god pa Vladetina..pa opet eto malo telefon, pa Vladetina...pa e mail pa Vladetina i...ima da je izbetonirate i izasfaltirate i bez NIP-a!

tako vam...pomogao!


Ja predlažem da ove blogove

Ja predlažem da ove blogove stavite u nastavcima...tomovima...bar dok ne usavrše softver :)
Muskarci, forever I deo, II deo, III deo... :)

========
normalno, posle prodajem na metar!:-)

..........
normalno: lepo & korisno :)
=======
to je sada cica mica?
ml imao tu neprekinutu crtu, lajon ima talasic, dr wu > a vi neki ji djing..inace ima da se nesporazumemo:-)))

..........
izvinjenje ml :)
previd; eto, ja ću tačkice, ako vec nisu podeljene :)
====
ne nisu, joelle ima crtica tackica:-)))) prema tome, taknuto maknuto, a ostali nek se snalaze u sifrovanom dopisivanju....

...........

ono gore ne može da se ispravi;
izvinjenje, još jednom :)
=====
ma ovo je totalni ji djing...a milance nece da zameri:-)


sad definitivno nemam pojma

sad definitivno nemam pojma dokle ste stigli....


evo joelle

dve stepenice gore pnbb se likovno istice jer ova dvojica se zapricala vec su olajali sve i s abloga i van bloga i u momentu izlogu ili gde su se vec nasli i ima da prenoce na pijacnoj tezgi na obliznjoj kalenic pijaci...
a recenizja nikom nista...


ha ha ha!!!!! super je! e,

ha ha ha!!!!! super je! e, stvarno bre, gde su???? bas bih da cujem kako je bio susret live... znam da nisam jedina! da bajamo da se pojave ili...


koliko vidim,

cede... i ispiraju!

hm, sta je ovo, nesto ne mogu da izostrim


Da se

prijavim... mister fixer se javio da ima neodlozna posla i nista :(

Doduse ja sam prosao turu Moment-Idiot-Skica, tim redom bas... ovo je kratko javljanje, hladi mi se kineska vecera...


nije valjda? e bre.... bas

nije valjda? e bre.... bas sam iscekivala prvi date sa bloga!!! mogli ste cisto zbog nas malo neke drame... jeste videli pnbbove fotke? umetnost :))


UUUUUU

pa neverovatno, taman da se ostvari makar jedan date sa ovog bloga kad nista!...sto kavijar mu zagoreo...ruckajte vi lepo...posle toliko setnje malo masne kineske hrane....nego odakle (jer ovo je blog za to delivery local zemun ili nesto iz Idiot kraja?)...
pa onda detaljno, kako se desila ta ispala?????

===
a vi fixeru ako citate, niste s ebas prepurucili kod dama ovim cinom!


Drage blogerke

ispalio sam vas, mislio sam da ce vasa reakcija biti zesca ali...

Video sam se sa mister Fixerom, stvarno nosi kapu na glavi... a bili smo na relaciji Moment-Idiot-Skica. I nigde nismo videli blogerke...

PS.
Mister fixer & moja malenkost smo se dogovorili da mozda napravimo sedeljku sa latino zvukom, naravno ako bude zainteresovanih blogerki&blogera...


vdi vidi...

ja taman da gasnem kompic kad imam sta da vidim! isprobavate nas?? :) taman mislila da tanji odgovorim kad ono, uspeo dejt! oh, pa odlicno! a za tu zurku/sedeljku, moze i repriza za koju nedelju, pliz? bas volim latino :))) a mogli bi vi to i detaljnije..


Lion, i?

Ja sam ovde izgleda jedina radoznala! :)

Utisci? Razrađena strategija, taktika i metode?
Podeljena teritorija? Sukob interesa?:)

Blago vama dvojici :)
Blaženi među ženama :)


Utisaka

glava puna...

Pa recimo da to deluje kao da se vidite sa nekim koga od ranije znate (u neku ruku i znamo se, odavde), nema mnogo problema oko price jer smo se vec na ovim blogovima separatisali u odnosu na druge po nacinu pisanja, misljenja oko nekih zivotnih stvari o kojima smo pisali (o ustavu nismo ni reci prozborili, hehe...)...

Nemamo nikakvu taktiku u odnosu na bilo sta, nismo je ni dogovarali, teritoriju nemamo pa stoga nije bilo ni podela (cica mica lajonsu, jasnaz fixeru, joelle lajonsu, shubi fixeru...)... sve u svemu popricali smo malo o ljudima sa bloga, o nekim ljudima koje znamo i o nama samima. Pokazao sam mister fixeru i Idiot (autorke naravno opet nije bilo a ni mister reanimatora), bili i u Skici (ni tamo nikoga od devojcicaa sa bloga nismo videli) i razisli se svako svojim poslom. Naravno, popricali smo i o sedeljci sa blogerima i latino zvukom (posto je izgleda popularan medju zenama sa ovog bloga)... mister pnbb za to vreme (dok mi ovde tulumarimo) moze da pravi Sneska Belica u snegom ovejanoj provinciji Ontario a gospodzzu joelle cemo da sacekamo :)

PS.
Posle 7 (sedam) dana sam popio prvu kafu...


Lion, šala mala

i parafraza Fixerovog komentara :)

Kako je meni ovo prvo iskustvo sa blogerisanjem, i ja sam se danas pitala koliko su blogeri drugačiji u real life?
Da li su ovde stvarni ljudi ili po potrebi izmišljeni?
Ako su stvarni, karakteri i temperamenti i ličnosti se mogu lepo uočiti.
I tako to...:)
Zanimljivo razmišljanje :)

Ne prozivam nikog, da ne bude zabune :)
Samo za sebe odgovaram:)


Na nekim

drugim cyber prostorima sam sretao neke druge ljude, oni su mi izgledali malo izvestaceno, zapravo predstavljali su se vise onako kako bi oni zeleli da izgledaju... stoga sam i na vaj blog usao sa rezervom, jeste drugacije koncipiran (autorku "znam" iz njenih prvih novina, NB, a i ima njena slika na blogu - uvek je pogledam kada odlazim u Idiot...) a opet iskustvo je iskustvo...
Jesu ljudi i ovde malo podigli cenu ali niti je to dizanje preterano niti je to nesto nenormalno (i u realnom zivotu to se svakodnevno radi). Ima mnogo tih "ali" ali jednostavno skapiras da je blog mesto gde dolazis da se zabavis a ne da resavas sudbinu ili zivotne probleme, vremenom (hiljadama postova tacnije) se opustis i na kraju ti ljudi odavde na neki nacin postanu bliski...

Cica maco, mister fix i u RL deluje kao na blogu, doduse zamisljao sam ga drugacije iz predubedjenja da je on neko drugi tj. da je lik koga sam "upoznao" na nekim drugim forumima ali sem fizickog izgleda sve ostalo je isto kao i na blogu, stvaran lik dakle...

I snimio je one CD-ove jasni samo sto ga ona ignorise...


Lion

ja stvarno ne znam što mi menjaju slova u niku, ali postaje siptomatično :)
I, vrlo mi je simpatično :)
Niste jedini :)

A, sudbina?
Da ne krenemo sa filozofiranjem, bolje je :)


OK

cica maco, ubuduce ce da vas zovem po imenu :)


OK

samo da ne nastane zabuna i pometnja :)


to je lionu

od one pesmice idola..ali samo se refrena secam!


Autorka

po obicaju zna u cemu je kvaka... doduse na ovim blogovima nije upitno spominjati Idole, ima da nam se nakace njihovi politicki protivnici i mozemo da zatvaramo blog :(

=====
JAOJJJJJJJ precrtati odmah triput se klanjamo, klecimo end ostalo mislili smo o njihovoj ranoj mladosti, nasoj ranoj mladosti, mlado zaludno..strahota...ako imate neki vinil, odmah kroz prozor!
tj nismo na tom blogu ali svejendo prvo ploce na lomacu posle spaljivanje za vesticije ucensike bloga!!! muskoga i zenskoga roda..ali prvo mucenjem da se utvrdi ko je mislio na ...refren..a ko nije, samo da sedi na ringli..


Nije Lion prvi :)

...gde si sad cica maaacoo..
...da l' si u nekom mraku..
...u nekakvom budžaku...
...da li te neko pipaaa...
...da li te neko štiiiipa...

Je li ta? :)
Slušsli smo i Idole :)

===

vi bogami n citate o nasim strahovima povodom toga imena..nego jedna politicki ji djing da bacite kao sta ce da mi se desi sto znam refren?


Quote: ...da li te neko

Quote:

...da li te neko pipaaa...
...da li te neko štiiiipa...

I?

Mislim ja nista nisam napisao, sami ste napisali :PpPp

Autorka bre, ako nas otkriju ima da odemo na blog gde nas nece naci sa ustavom&idolima i ostalim stvarima od bitnosti za jednu dobru b92 svadju.


Quote: (cica mica lajonsu,

Quote:

(cica mica lajonsu, jasnaz fixeru, joelle lajonsu, shubi fixeru...)

Za autorku se nismo dogovorili... taman smo poceli da obaramo ruke kada je mister fixeru zazvonio mobilni... do podele ostalih blogerki nismo ni stigli. Ja sam recimo hteo da mister fixu ponudim u kompletu pnbb-a&reanimatora za jednu blogerku po njegovom izboru...


Eh, muškarci :)

da li vam je verovati? :)

===
zar je to jos pitanje..sa ovima?

.......

to je pravo pitanje :)
to, iza... :)


Samo cu

da podignem levu obrvu, kazem hmmm, ugasim kompjuter, bacim se u krevet, zagrlim svoj omiljeni jastuk i utonem u san... necu da vas komentarisem bre, ne zasluzujete, posle ovolikog truda oko vas...

Dobro, dacu vam sansu i sutra... :)


Date, po date...

posto su blogerke sa b92 sramezljive (kad cuju da idem u Idiot one namerno cele nedelje izbegavaju to mesto) verovatno ce sledeci za upoznavanje da bude mister reanimator... a nadam se da ce jednog dana i zenski deo bloga da se okurazi :)

PS.
Hteo ja tako za vikend da odem do Wiene ali tamo nikog ne poznajem sem shubidubi a ona cim je cula da cu da dolazim u city joj i da mi treba vodichica zapalila sa blogova...


shubily

sad kad se zauka i dotrci na sajt sa sve slicicom...svasta ce da bude...a ipak upoznavanje mora da ide po redu..fixer pa vikont..pa sve zenske visosti..koje su ostalom sad i zauzete uglavom intelektualnim radom sajmom knjiga i sl..sto nije nesto na putu za zemun, a?
ne stampali firefox 2.0???


Shubily

je zauzeta, ne znam da li deckom ili poslom... moracemo da je mucimo da prizna.

Znam ja da imamo posla sa intelektualnim radnicama pa se ne uzbudjujem :)

Quote:

sto nije nesto na putu za zemun, a?

Ima bre da vam uvedemo taxu za posete Zemunu... tek vam onda nece biti uz put :)

A firefox proucavamo...


Quote:

Quote:

.nego odakle (jer ovo je blog za to delivery local zemun ili nesto iz Idiot kraja?)...

Kineski fast food u mom bloku, Dai bu &... (sramota me da priznam, ne znam kineski a najbolji frend u Vankuferu mi bio Parry Tsang)...

Btw. danas izasao Firefox 2.0 ... pod obavezno downloadovati i instalisati. Utiske cemo da javimo.


neverovatno

Karakteru!

Quote:
Posle 7 (sedam) dana sam popio prvu kafu...

docim mi vise od 7 duplih illy za manje od 7 sati...


Karakter nego sta!

Smanjite bre to malo... i gde kupujete taj illy, video sam samo u 2-3 kafea da ga sluze.


blajing dejt

evo ja malo o nama:1-mr leone je baja..opušten,bavi se divnim detaljima,voli ljude,žene bivše i buduće..srećno se ima sa ćerkom isidorom koja je ko šećer..dok smo pričali,majstorski je vodio konverzaciju i jedva primetno bacio po neki pogled na žene koje su nas gutale iz neposrednih blizina..za razliku od jadnog mene,koji sam na svaki pogled skakao i propitivao:da niste vi tanja,vi mora da ste jasna..ej,cica mico-ipak..marina,ko bi reko,a sajam..tako smo pokupili kolateralne za sutrašnje bilateralne..jadni..a mi volimo ove naše..
2-postoji li mogućnost da mi pojedete više taj kavijar..evo šesti i slovima6.put..doneo i neku muziku,prste da poližeš..3-oće neko na sajam sutra.kupio bih novog m.ulbeka..


Prosirenje podrucja borbe...

u najboljem mogucem smislu - bloggovanje. Zar ne?
kad pomenu ulbeka...


borba je naša-večita..mada

borba je naša-večita..mada je naš jučerašnji susret,više ličio na nabokovljevu priču "poseta muzeju"..

===
eto ti sad a nabokova ne procitah!


ja te lepo pitala za taj

ja te lepo pitala za taj kavijar ti nista... evo ja opet donela na posao da ga ruckam, reko da ocistim fridz dok ne stignu tvoje zalihe... pa posalji.


ti si mi jedinaaaa..niko

ti si mi jedinaaaa..niko nista da pita,umesi vasinu il..


evo, sada sam sve smazala i

evo, sada sam sve smazala i cekam!
jesam ti rekla da sam sve odgledala i sve je odlicno! uh, lazem, nisam jos iluminate, taj za kraj, veceras, razvlacenje sofe i uzivancija! ako se setis jos neceg a ti... nemoj da stedis :)


200gr kaspijskog te četka

od filmova:a history of violence,alfie,nid de guepes,la haine,when will i be loved,crimen ferpecto,elizabethtown!!,noel!..od muzike nina miranda-sveeee


e..

..Vill & Grace..izvestaj vam je nikakav :) Gde su bre juicy details, medjusobno mega hvaljenje (tipa..covece, Lion je nevidjen car..Fix je jos veci car live i sl), recenzija mesta i prisutnih riba..suptilni opis prvog susreta pogleda,...
Ja kad budem otisao da se vidim sa nekim ima da nakitim izvestaj..odmah sutradan ima jos 10oro da se nadju na medjusobnom upoznavanju :)


e bas!

i ja sam ocekivala malo tu detaljnije, malo masnoce :))) nista r, aj ti sledeci! valjda ce danas malo da nam priblize osjet :)


mastne fote igram samo s mastnim devojkama

..toliko mi se sviđa da im budem žrtvom..al iz ljubaviiii


duso

onda se necemo igrati... uz ljubav or with out...
il da ostavim kosu jedno 3 nedelje, a? :))


razni su putevi mastnogggg

sve mi savršeno radi samo pri apsolutnoj higijeni..osim onoj mentalnoj..tu može svašta da mi se podmetne..


Mogu

samo ponovo da konstatujem da je Idiot totalni promasaj, sem konstantne ekipe, vecitih 3 gosta za standardnim stolom i konobara zive duse nije bilo u njemu... e da, bio je tu i par devojcica negde iz Omoljice (odokativna procena) i to je sve. Ispred Skice svi stolovi zauzeti, standardno ribe sa FPU i one nesto starije, neke poznate kroz sumaglicu u svesti... u sustini mnogo bolja atmosfera i okruzenje nego u Idiotu. Moment standardan, lokalni, sa istom ekipom ljudi i par novih riba...

Dovoljno mister reanimatore?

~~~~~~~~~
A vec vam je opisan susret... gledajte po gornjim postovima lenjivci :)


đus detalj

u jednom trenutku mr.leon pogleda u retroviziju i mirno reče:netko nas sledi..u j.....,znao sam..i krenemo neke ulice po suprotnim pravcima..kad ono idiot,u suprotnom pravcu skazaljke na satu..

===
jao boze gde je taj idiot,...jos do malo pre sam znala da li je na levo da li je na desno medjutim sad..mozda sto ne vozim kola, pa mi strano ovo kazaljka na satu ..u kom smeru ona ide ako levoruka osoba nosi sat na desnoj ruci????


Quote: u kom smeru ona ide

Quote:

u kom smeru ona ide ako levoruka osoba nosi sat na desnoj ruci????

U smeru kazaljke na satu :)
A drugi pravac se zove suprotan s.k.n.s....

Ima i matematicki pozitivan i negativan pravac ali ne bi da vas gusimo...


ovi ljudi na date-u

na obranom mleku..vi R ne culi i ostali za sugar free holesterol free i sve free:-) ..a Vil i Grace otkad sam ih na B 92 gledala u necenzurisanoj verziji (u US bilo sve ne mozes da raspoznas intencije nikako..nego biiiip..i obrisano i slicno) obaska odlicni..
nego ja imam glas kao ona sto je puna para samo mi zapao glas a ne pare.. a inace spremam za vas mega surprise totalno samoblamirajuci otisak zuba u digitalnoj verziji:-)
da ne bude koja je ova mrtva zena pored bloga...nego karton identifikovana i law & Order pronasli B 92 moderatore koji je ubili:-)


Autorka

da vas pozdravim pred put, lep provod i pazite kako prelazite kolovoz da vas ne zgazi tenk na Rakozi utci...

:))

===
e da ne videh ih odavno u bgd.. izgleda neka druga saobracajna pravila nastupila????? abas zgodno za grupni prevoz...

~~~~~~~~~~
A jel' su ih vozili za onu vojnu paradu od pre mesec-dva? Koja je to parada bez T84...

Jeste dobro sredstvo za grupni prevoz u revolucionarnim vremenima, secam se fotografija zi '45-te...

====
sad nisam prisustvovala nego to je 90 bio prvi tip SUV na nasim ulicama:-) inace zaostali na lakom oruzju M48

~~~~~~~~~
Nemojte tako, pocivsa JNA je terala i pincgauere, kompanjole & puhove po ulicama, to su pravi SUV-ovi, T84 mu vise dodje kao tramvaj van shina...

Vi ste neko vojnopotkovano zensko celjade, imate vi razne skrivene talente... mozda znate cak i kuhati :)

================
jao ne citali blog paradajz jao zuti zeleni karton !!!!!!!!!!!! na rombove...picgauera znamo vizili se njime kad slomili nozicu na tri mesta na relaciji brezovica strpce pristina:-) i natrag...odlican i bez nepotrebnog grejanja i amortizera!

~~~~~~~~~~~
Ne citao! Ne biti ja na blogovima b92 kada diskutovali po ovom mestu o paradajzu...

Sta ce kolima grejanje&amortizeri...

A jel' bilo to bolno, milsim 3 mesta od jednom, cuo sam za dvostruki, dvostruki otvoreni ali ne za trostruki... jadna autorka :(


ne!

pili aspirine..strahovita prica..doktor albanac namestio nogu...odstupanje 1 mm od originala...u banji koviljaci se proveli nevidjeno..i fascinirali najboljeg frajera???
kako znamo da je bio najbolji..e mi sa dve stakice oslanjanje na jednu nogu 25% (ako ste strucnjak onda znate) kosa roze! dok decko hoda skoro kao nov & i ovako naocit...
==
pa sve blogove unapredne da mi pojedete pa to je 8.5 meseci u mom zivotu fras ...


Jadna autorka :(

B.Koviljaca, Gucevo, Hotel Dalmacija su OK mesta, jos ako imate drustvo... vidi se bre da je to bila kraljevska banja. Posetio sam i spec.bolnicu ali samo kao rodjak u poseti (ja ne padam okolo i ne lomim se, bar za sad...)...
Nisam strucnjak i ne znam nista o tome ali znam sta je kad zensko u banji baci oko na decka (pricao mi stariji brat)... :)

==
ma on na mene zar sumnjate..pa do beograda se culo da ima roza kosu sta vam je lion opet smo na VI

~~~~~~
Nikad ni nismo bili na nesto drugo sem na VI, nismo mi neki prost svet jel' tako :)

Quote:

ma on na mene zar sumnjate..

Khmm...

PS.
A 'ocete da me brisete?
~~~~~
Nisam jos brisan... autorka mora da je rasoplozena sto ide pred tenkove u Buda-pest... :)

===
normalno najzad nesto user friendly life i uobicajeni krajolik! nego ovo sve zavitlavanje a zao mi je stvarno...

~~~~~~~~~~~

Quote:

zao mi je stvarno...

Jel' zbog toga sto se arstajete od nas? Mi vas volimo, mislicemo na vas, necemo vas zaboraviti...

~~~~~~~~~~~

Iskreno, zavidim vam... ja se razmisljam isto da skocim negde zavikend. Gledam na Swissairu, Beograd-Zurich-Barcelona... ali ide mi se u Rim ili Pariz. Ima da slovim neki last minute deal..


ja tek sad vidim lomljenu

ja tek sad vidim lomljenu nogu na 3 mesta... surovo bre. ali brezovica nije naivna..

==

ma pala na baby stazi prvog dana ucenja skijanja blamazno...


ha ha ha

nije valjda da si bas glas pokupila? gde te ne pitase.... :))) a kod tog bipiranja i sl, ovde seckaju poljubac u frendsima i sl... misim... a za otisak, 00 (to su moje sirom otvorene oci)!


...

Quote:
nego ja imam glas kao ona sto je puna para samo mi zapao glas

Sad znam sa kim necu da se nadjem :)Blog forever :)


prilozi temi SAJAM KNJIGA

http://www.vreme.com/cms/view.php?id=469319

...toliko ključnih reči iz naših razgovora, da sam pomislila kako mora da nas je prisluškivao...

Dobar dan svima!

ps: dovoljno za potvrdu ignorisanja?
ps2: informacija (kao dodatak ignorisanju): novi Mekjuan u Paidei

====
zimolimo zdravo jasn ako smo zgresili i punite baterije za doveceras jer imamo nameru da vas unapredimo u literarnog moderatora da ovi..ne zabrazde u raznim ukusima..znate ono, nekog pisca sto u mladosti vezao pogresnu kravatu i slicno????
ostali isto ima da dobiju zaduzenja...u ovom nasem profiterskom druzenju :-))))

~~~~~~~~~
A jel' zato što ćete da nas ostavite same za vikend, i odete da obiđete ta grdna prevozna sredstva u komšiluku? Kravate će da budu ispravljane, malo ćemo i da prepeglavamo, ako zatreba... ne brinite, literatura ne sme da trpi! Ali i vi da gledate i bivate odanden, molim(o) vas!


Moram

da protestvujem, ~~~~~~~~~~ su moj zasticeni znak, nadjite sebi neki drugi molicu lepo...


g. L,

IZVINJAVAM, se, mnogo! Bacih pogled na vaš razgovor sa Tanjom, par minuta kasnije... ajd da ne ispravljam za ovaj 1 put, al' za ubuduće registrujem _________ ,ako sam dobro primetila da još nije.

===
to ml-ovo
ali ja imam jedan viska evo ovu ----- OK????
mada ova mi je nesto haos &&&&&&


Oki

komsinice...

A sta kazete na ovu mustru:
+++++++++++++++

ili ovu:

***************

a imate i ovu:

^^^^^^^^^^^^^^^

Sve to je jos neregistrovano, pa birajte...

====
alo sFracije nogice i neprekinuta crta ml..nista ne citale lione...moram da sma borac za pojedionacna muska prava...

~~~~~~~~~~~

U pravu ste TiDzej, slabo citam u zadnje vreme ali ja nisam tu nista kriv, krivi ste vi i vasi blogovi :)


&&&&&&

kao ples... a i onako ornamentski! Usvojeno! Hvala


Cestitam

na registraciji!


dobar dan :)

pa zavrsi li se taj dedlajn bre??? jesi nam prezivela? kada cemo cuti iz prve ruke za justeina? mada mene vita brevis nije nesto...


joelle,

nije još, ali ga ignorišem... novi je Oster, a Justejn, stari, Vita brevis, bi u kontekstu one teme vera&nevera, sa blagim pogledom unazad, ka blogu forever – a kao podsećanje na jedan sjajan ŽENSKI SAVET, tamo dat... nastavak sutra, po Tanjinoj komandi!


nov oster??? oho! ja ne znam

nov oster??? oho! ja ne znam zasto sam istripovala justeina, verovatno si tada pomenula vitu pa ja spakovala... ali, sacekacemo vece :))) ma skapirala sam ja vezu vite i njenog pomena... ja citam sve sto dzulijan barns napise...


nov oster

+ 1 stari – o očinstvu ....t o p l o! ... do veceras...:)


otkrivanje samoće..

na početku nevidljivog čoveka oster citira heraklita..nešto kao:u potrazi sa istinom budi spreman na neočekivano,jer ona se teško nalazi i zbunjuje kada je pronađeš..i taj rad..a vi draga i drage moje,nešto kao da odlažeteeee..lepo vam u neznanju..ccc


nemojte Heraklita,

molim vas! A možda mi se upiše u hrabrost ako priznam da ne volim zbunjenost... barem maaaaloo


ja lud ..vi zbunjeni

slutim..ma - ko će na taj sajam?baš ste stisle


fix

ja bih ti rado pravila drustvo ali sam out of...
aj nesto i za mene :))) kad odes..


vozićemo rolere i po snegu,ako bude trebalo

kažem ja da si ti jedina..stoga imaš poseban tretman..vozićemo rolere i po snegu,ako bude trebalo


jedina :)

po snegu bolje klizanje? na otvorenom? bila sam prosle nedelje pa sam pod utiskom...
ja jos ne znam kada dolazim :((((


vveeeeliko klizalište

ti stvarno neznaš da se otvara vveeeeliko klizalište preko puta tvoje kuće?bez zekenja


?

zezas me?! gde bre? ah..... hocemo da klizamo? tu sam slabija al mnogo volim!


jeste da nisam ja pitan..

..ali da prekratim iscekivanje..osnovna skola Uzicka republika..e, u sklopu dvorista pokriveno klizaliste+teretana+fitnes+20.000 sadrzaja koje ne umem ni da izgovorim :)


ne mogu da verujem!!!! i ja

ne mogu da verujem!!!! i ja to sada saznajem... da li su me stedeli da se ne nerviram ili... :) gotovo li se gradi? a kad smo vec kod tih stvarcica, sta bi sa onim vodenim cudom do save?


mi tebe uvek stedimo..

..preteranih udara nostalgije :)
Sagradjeno..funkcionise..ima i tribine..moze da se iznajmljuje oprema etc. 500 din/sat.
A ostatak kompleksa iygleda lepo, ali je neobjasnjivo skupo. Ja prosetao do teretane...sacekala me neka porno zveda..dobar dan, izvolite..pogledajte sta ima..ja pogledao..jeste sve lepo..koja cena..4.000 din mesecno. Ali..kaze cica glasom koji najavljuje nesto znacajno..prvi trening besplatan, pa se mesec dana racuna tek od drugog treninga. I pored tako super povoljne ponude, bio prinudjen da se zahvalim i odbijem :)


pa vidim :)

imam drugaricu koja me svime obavestava, znaci 20 fotki poplave, guzva u saobracaju, cecin celulit... ma sve i sto me zanima i sto ne! a ovo da mi precuti... pa da, ladno me stedi...:) jer ja picim sve sportske aktivnosti sem teretane. mogu al ne volim.. a ti imas tu u okolini 2-3 ok teretane, jedna se zove arena a druga ne znam tacno, nesto sun... ne znam ali ti je bas blizu. imas i onu u atomskom, nikad bila ali kazu ok. ma imas gde hoces, samo reci sta bi da vezbas :)))


imam ja svoju..

..teretanu, kojoj ostajem veran. Imao trenutak slabosti i bio spreman da je prevarim sa ovom novom, ali to je iskusenje koje se tolerise. A staru sad volim jos vise..kao ono kad hoces da prevaris ribu, pa popijes pedalu, pa se vratis pazljiviji no ikad ;)
Mislim..valjda tako ide to sa vezama..pricaju ljudi :)


pa jel tvoja...

teretana neka od nabrojanih? ja obidjem sve da vidim kako je sta i da li nesto propustam ali sam uvek verna svojoj :) a i komplikovano mi je da nadjem bas ono sto mi odgovara. a za veze, razni ljudi razna iskustva :) nema pravila...


moja je..

..u onom novom naselju iza 45og. I sasvim je korektna, u smislu opremljenosti, higijene i sl. Valjda je i dalje takva...nisam bio od avgusta :)
E, a pre nje isao u jednu u bloku..onako..bas blokersku. Ko one zatvorske..nemaju ni jednu spravu..sve nesto rucno pravljeno. I super je, nego toliko ne luftiraju da sam morao da raskinem :)


to je ta sto joj ne znam me,

to je ta sto joj ne znam me, ta sto je ne luftiraju :) imaju kao i aerobik, zid na sred salice, sve nesto sklepano al je hit. ima maja sto drzi vezbe, ako sam pogodila place...
a ne rece mi za vodeni park, napravise ga ili..


vodeni park je u pokusaju

Ambiciono najavljivan za ovu sezonu..uradjeno 7%. Ali su zato danas otvorili neku novu mega prodavnicu, preko puta masinske skole, gde smo se jos jednom pokazali kao mega seljaci, jer se skupilo 100.000 ljudi. Ono..moze balon za dz i te fore.


ne posecujem teretanu,

ali dosta vezbam kuci, ili bilo gde

evo jedna vezba za bicepse


varijanta za ramena

i ledja - deltoide i trapezoide


ovo mozete u serijama,

duze serije manje ponavljanja, ili obrnuto.

razvijaju se 3 stvari istrovremeno
misici nadlanice, prednji rezanj hipotalamusa, i abdominalna supljina


savrseno!!!!! samo vi

savrseno!!!!! samo vi vezbajte!!


nezbunjeni,

sajam otvorili, kupili što smo već pisali, danas jedino da pozdravim Aniram... sem ako ne nosite oblivion CD-eee... sa sobom... po gradu... pa ako... onako... iako... nikada u istu vodu... a i što moja da bude poslednja...


totalno van thread-a...

no need to reply...
samo se smejem kako sam se raspilavio - listam ovaj blog unazad, pa vidim joelle iz 70a. moj blok. agostina neta. a nisam ga mnogo godina video.
od devedesetih, kada je bila 69tka bus do opstine NBg, obavezno uz Sonic Youth sa vokmena.


kako da ne reply...

bre kada cujem 70a??!!! to bre srce skace odmah :)) agostina neta, naravno!! do 54 ili na vise?


A jel'mogu ja...

da zadužim ovu mustru za svoje komentare?

##########################

...To stand against the Shadow so long as iron is hard and stone abides. To defend the weak while one drop of blood remains. To avenge what cannot be defended...


to je

osnova za vilerov goblen ili ono X/O mrtav si?


Nemojte X/O

određeni delovi tela mi se još štrecaju na pomene te igrice :)))))

...To stand against the Shadow so long as iron is hard and stone abides. To defend the weak while one drop of blood remains. To avenge what cannot be defended...


na vise, prema savi.

na vise, prema savi.


x komsija

takodze! 2 zgrada od save :) ah, lepo je videti ovo... znaci, ista skola? koja generacija?
sad kad ispadne da se u suzama srecem sa nekim dragim drugom/drugaricom...


separatisti

koji ste da ste....ajde malo gore jedno zdravo jelenice ostavuli ste ostatak drustva da cami!


Nego...

meni treba mala pomoć: kako da se udenem u nečiji post?

...To stand against the Shadow so long as iron is hard and stone abides. To defend the weak while one drop of blood remains. To avenge what cannot be defended...

===
kliknete u opciju komentari...i quess

######

Ovo će proći zato što editujem svoj komentar, ali ne znam kako da se ubacim u tuđi. Buhuhuhuuuuu... :(((


Bilo bi lepo kada bi mi

Bilo bi lepo kada bi mi stigao odgovor.


Ja bih Vam ga rado dao...

samo da mi je znati pitanje... :zbunj-zbunj: :///

...To stand against the Shadow so long as iron is hard and stone abides. To defend the weak while one drop of blood remains. To avenge what cannot be defended...


Ups

pravo pitanje, pogrešan blog :)
Moja greška :)


Sve...

Vam je oprošteno ;) :))

...To stand against the Shadow so long as iron is hard and stone abides. To defend the weak while one drop of blood remains. To avenge what cannot be defended...


i ja.. cicosmicos, nemam

i ja.. cicosmicos, nemam pojma sta si pitala...


samo

da napomenem da se opasno priblizavamo po broju postova onom luzerskom blogu Muskarci forever... po slobodnoj proceni za 1-1.15h cemo da ga naveliko tucemo :)

Eh, da... napolju je lep suncan jesenji dan, bla-bla... i stoga steta da ne provedem vreme na BGD ulicama i u bastama BGD kafea. Mislim da bi po ovakvom vremenu najbolje legla Skica, pretpostavljam da ce fin-lep-pametan-obrazovan- zenski svet sa FPU&okolnih uspesnih firmi da nagrne dole...


predvidjate pa odlazite! pa

predvidjate pa odlazite! pa kako bez vas da pobedimo??? vi imate neki popust u skici kao najpopularniji/cesci gost?
sad cu pustim poruku porfesorima (nema vise moje generacije tamo) da vas izvide...
kad ste vec stalno tamo, mozete da mi prijavite ispit?


Samo da se zna...

upravo šišamo onaj konkurentsko-prijateljski blog Muškarci-forever* :D

...To stand against the Shadow so long as iron is hard and stone abides. To defend the weak while one drop of blood remains. To avenge what cannot be defended...


Super

mister Eladane, ovlascujem vas da vodite evidenciju (shibily je ionako naye.ala na poslu pa ne moze da statististicari...)


Deal...

i ovako mi je statistika u krvi ;). Nego, da li bi neko bio voljan da mi razjasni onu nedoumicu oko ubacivanja u tuđe odgovore?

Unapred zahvalan
Vaš E(V)ladan, Vilovnjak-lutalica

...To stand against the Shadow so long as iron is hard and stone abides. To defend the weak while one drop of blood remains. To avenge what cannot be defended...

====
bi ! bip! bi! biiiiiiiiiiiiiiiip! ajde jednom da se izmoli zdravo vladanu i da mu se objasni jer vlasnica bloga ima VIP prava vrsljanja! ali ne zna za mile joj dvorane?

######

Za tu reč o milosti skromnih joj dvorana, imate uvek otvorenu ponudu za piće u bircuzu po sopstvenom izboru od najskromnijeg od Vaših brojnih slugu, imenom Vladana :)


Quote: predvidjate pa

Quote:

predvidjate pa odlazite! pa kako bez vas da pobedimo??? vi imate neki popust u skici kao najpopularniji/cesci gost?
sad cu pustim poruku porfesorima (nema vise moje generacije tamo) da vas izvide...
kad ste vec stalno tamo, mozete da mi prijavite ispit?

Ne da nemam popust nego im uvek ostavim i skroman tips, a vec sam poceo da uocavam svakodnevne gosce (goste ne zagledam zamislite), mislim gledamo se mi tako vec nedeljama ali malobrojniji sam a nisam za samoubilacke napade na neprijateljice...

A ako treba da prijavljujem ispit samo navalite... imam iskustva sa iste skole :)


Ništa...

i dalje ispadam glup u društvu :((

...To stand against the Shadow so long as iron is hard and stone abides. To defend the weak while one drop of blood remains. To avenge what cannot be defended...

====
ovo je opusteno samoblamirajuci blog..piotajte sve sto vas interesuje...ko god je imao tajnu vec jena google shhhhhhhhhhhhhhhh


kako to mislis?????????

kako to mislis?????????


Pa...

ja, durak bedni, nikako da naučim kako da se ubacim u tuđi komentar (nije da od toga zavisi sudbina sveta, ali lepo bi bilo da ne budem baš najgori od sve dece :((( )

...To stand against the Shadow so long as iron is hard and stone abides. To defend the weak while one drop of blood remains. To avenge what cannot be defended...


e bre, treba da sredite

e bre, treba da sredite jedan! popust mislim :) ja bih tu izboxovala vec bar 10%.. ipak, svaki dan, toliko redovno... + im nabacujete u velikom broju pripadnice najlepseg pola...
a za sipit, cim vidim kada cu da izadjem na isti saljem vam sta/gde/kako.. ustvari, odete kod zorice i samo kazete moje ime, ona vec sve zna a i bicu joj zahvalna do groba za to... :)))


ako treba pomoc..

..oko te fpu navale..ili nisi u fazonu menjanja partnera? :)


pa dobro bre komsija gde si

pa dobro bre komsija gde si ti ceo dan???!!!!


sta da ti kazem komsinice..

..mora neko da gura u Evropu :)


ponosim se tobom :))

ponosim se tobom :))


pozdravio vas alija sirotanovic

it is me...L.....K

znate vi gde je 2000-ti? pri ovakvom tempu nece biti ni kad se vratim na transporteru!


Autorka

niste valjda sa tenka spali na transporter!?!? Hajde lepo se provedite, i nemojte da vas smuva neki madjar (ne dajte se), ja odoh na sunce...

===
crnomanjast naocit? bogami svasta sam ja tamo videla i drugo transporter umesto tenka jer onaj nos mi je malo......mislim od tenka...dok transporter taman za Cora merkator!

~~~~~
crnomnjast ili plavusan po vasem izboru... izbor prevoznog sredstva je takodje vas :)
U svakom slucaju lep provod :)
Odoh ja...

====
a posle kao luzerski blogovi...c,c,c, sutra da ste na radnom mestu subota je banke rade!


Jel'to...

onaj nosić što me podseća na Klepotarin znameniti... :))) Tipujem da su svi Mađaroni mlađi od 35 u ozbiljnoj opasnosti za vikend ako se zadese za vikend u Budapestu u Vašem vidnom polju. Ko će odoleti toj tako dobro upakovanoj količini šarma i lepog izgleda :))

...To stand against the Shadow so long as iron is hard and stone abides. To defend the weak while one drop of blood remains. To avenge what cannot be defended...


Uz Tanju maršalicu...

junačku kći, nas neće ni pakao smest', juriš u nove radne pobede, šta je kota 2000 :)))

...To stand against the Shadow so long as iron is hard and stone abides. To defend the weak while one drop of blood remains. To avenge what cannot be defended...

===
haostno koliko sam ja to volela da pevam u horu prvi sopran strahota...ali shhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh

######

I Vi pevali u horu? Divota :)))


Eladan, ovo je pitanje za Vas

Zašto želite da ulazite u tuđe komentare?
Intelektualna svojina su, ipak, mala. :)


Odlično...

pitanje na koje, na žalost, nemam jednako dobar odgovor :/// . Vođen Vašim zdravim rasuđivanjem, odustajem od daljih koprcanja, ponizno prihvatam svoje limite i nastavljam da uživam u društvu svih ljudi dobre volje kojih ovde ima kao behara u maju :)

...To stand against the Shadow so long as iron is hard and stone abides. To defend the weak while one drop of blood remains. To avenge what cannot be defended...


e, nemoj d ase uzbudjujes

niko ne moze da udje u tudji post.. samo svako u svoj i tanja u sve... ipak je tanja royal, to znas :))


Aha...

znači ovi silni komentari mlukicevi, Lionsgateovi i ini, oni su svi na njihove sopstvene komentare? Baš sam bio drugog ubeđenja :\\\

...To stand against the Shadow so long as iron is hard and stone abides. To defend the weak while one drop of blood remains. To avenge what cannot be defended...


Ispravka UPS-a

Kad sam malo bolje razmislila, bilo je sinoc jedno pitanje na koje se čeka odgovor.
Vrda se, vrda :)
Slabo nešto: otvorena pitanja- otvoreni odgovori. :)

p.s. izvinjenje zbog pravopisnih grešaka; ne mogu dva ozbiljna posla istovremeno da se rade :)


A jel'može...

malo podsećanje, please? Ipak su počele da me sustižu stanovite godine

...To stand against the Shadow so long as iron is hard and stone abides. To defend the weak while one drop of blood remains. To avenge what cannot be defended...


To je više bilo

pitanje- konstatacija :)
Kako je vrdanje neizbezan odgovor, pitanje je u suštini besmisleno :)
Mala provokacija :)


Samo...

Vi provocirajte... A mi ćemo se smatrati počašćenima Vašom pažnjom :))

...To stand against the Shadow so long as iron is hard and stone abides. To defend the weak while one drop of blood remains. To avenge what cannot be defended...


:)

:)


Znači...

sad smo i zvanično najrazuđeniji blog na celom B92 blogu: 1253 i nastavlja da raste ;))). Pa ko može s nama u kraj :)))

...To stand against the Shadow so long as iron is hard and stone abides. To defend the weak while one drop of blood remains. To avenge what cannot be defended...


Konstruktivan mada alav predlog!

Sta mislite da idete do broja postova koji je jednak godini u kojoj ima sa blogom da dotaknemo EU?

R....vi ste ovo zamesili, pa sad vi vidite....jer dvor je ustrojstva musicavog!


ja?

Sta sam ja skrivio? :)


nemoj sad da se izvlacis :)

nemoj sad da se izvlacis :) nego picimo... do koje je trenutni plan?


Ja optimista...

cenim da je to cifra 2012 (ali čisto sumnjam da će to realno biti pre 2017 (mada bih blogerski voleo da to bude 2999 (šta fali Švajcarcima i Norvežanima? :D :))) ) )

...To stand against the Shadow so long as iron is hard and stone abides. To defend the weak while one drop of blood remains. To avenge what cannot be defended...


A mogli bi...

i da se igramo zanimljive istorije, tj. broj komentara korespondira sa godinom i dešavanjem u njoj. Evo ja počinjem:

1274 - braća, Dragutin i Milutin, podelili Srbiju. Stariji, Dragutin, zbog pada sa konja u lovu (i sledstveno tome, povređene noge), nije mogao da obnaša vlast i prepustio veći deo Srbije mlađem i ambicioznijem Milutinu zadržavajući samo titulu starijeg kralja. Dragutin vladao Mačvom, Podrinjem i delom Bosne; Milutin Raškom, Pomoravljem, Zetom, Zahumljem, Kosovom i Makedonijom, skoro do Soluna. Svojom vladavinom (a samostalno vladao od 1282) postavio temelje Srbiji kao najmoćnijoj državi na Balkanu u XIV veku

...To stand against the Shadow so long as iron is hard and stone abides. To defend the weak while one drop of blood remains. To avenge what cannot be defended...


Nešto...

ste se ućutali :(((

Evo, ja nastavljam akciju:

1275 - U Tuluzu prvi put spaljena žrtva (žena) optužena za veštičarenje. Početak pošasti koja je u narednih 400 (i malo više godina) odnela preko 150000 (uglavnom ženskih) života u paničnom pokušaju ljudskog roda da se odbrani od onoga što ne razume :(((

...To stand against the Shadow so long as iron is hard and stone abides. To defend the weak while one drop of blood remains. To avenge what cannot be defended...


samo pitanje za profu

1275a - jel ovo bio jedini bitniji dogadjaj tada ili birate po nahodjenju?


Pa više po...

sopstvenom nahođenju, gledam da bude podatak koji može nekog zainteresovati a da nije neka bitka ili smena vladara u Aziji ili Južnoj Americi :)))

...To stand against the Shadow so long as iron is hard and stone abides. To defend the weak while one drop of blood remains. To avenge what cannot be defended...


e, pa gde si ti ovih dana???

e, pa gde si ti ovih dana??? pitaju ljudi za tebe a tebe nema.. ti to pratio tj?


Eh...

vikendom sam obično u tolikim obavezama da ne stižem da pratim blog. Ovog vikenda naročito :(((

...To stand against the Shadow so long as iron is hard and stone abides. To defend the weak while one drop of blood remains. To avenge what cannot be defended...


1278

1278 - Najveća bitka vitezova u Srednjem veku: Rudolf I Nemački i Ladislav IV Mađarski pobedili Otoakara II Češkog u takozvanoj Bici na Marševskom polju (preko 80000 boraca na obe strane). Tom bitkom Rudolf je eliminisao Otoakara kao konkurenta za austrijski presto. Habzburzi (čiji je Rudolf utemeljitelj) vladali Austrijom do kraja I svetskog rata
Dogovorom Grofa od Foa (sa francuske strane) i Biskupa od Urgela (Španija) stvorena Andora
Ediktom pape Nikole III zahteva se od svih Jevreja da pohađaju seminare za pokrštavanje. Događaj pokrenuo veliku seobu Jevreja ka Španiji (pod Mavrima) i ostalim zemljama sa liberalnijom verskom politikom

...To stand against the Shadow so long as iron is hard and stone abides. To defend the weak while one drop of blood remains. To avenge what cannot be defended...


au

kratak kurs istorije vrlo dobro:-)
da stignemo jednog dana o polozaju jevreja u carskoj rusiji?
zanima jme otkud moj deda sa pravoslavnom krstenicom..rusi bas nisu bili neki ljubitelji je vrejscica ali nista specijano ne znam o tome


Položaj Jevreja...

u carskoj Rusiji je tragična tema, naročito na prelazu XIX u XX vek. Pogromi Ohrane i progoni u Palestinu su obeležili vreme pred Oktobarsku revoluciju. Neki su, da bi sačuvali svoje bližnje, morali da se i pokrste (vidite da ni pravoslavnoj Rusiji nije bio stran prozelitizam), moguće je da je i neki Vaš predak takođe formalno postao pravoslavni. Inače, nije to prvina da se sa Jevrejima tako postupalo. U doba nacionalnog osvešćivanja Ukrajinaca, u XVI i XVII veku, bila je takva serija pogroma Jevreja (što od strane kozaka, što od strane katoličkih Poljaka) da se jedna velika grupacija preselila preko Bukovine i Karpata ka srednjoj Evropi i Balkanu, to su znameniti Aškenazi

...To stand against the Shadow so long as iron is hard and stone abides. To defend the weak while one drop of blood remains. To avenge what cannot be defended...


hvala:-)

to je moj deda, ashkenazi, sa pravoslavnom krstenicom..pre oktobarske revolucije u beg pa na krf pa s krfa u endehaziju..ali tamo mu nista nije bilo lose!...

mada su u italiji, kazu mi, jakobi sefardi....

o dedi blog uskoro...da se ne obecavamo i zalecemo ali mozda nedelja vece:-)


Da...

izgleda da je to sličan problem kao sa istim prezimenima kod Južnih Slovena (što rečito govori da smo grane istog drveta). Sefardi su Jevreji koji su pobegli u Španiju i južnu Francusku od narečenog pape Nikole III, ergo, to samo znači da se Vaša porodica diči vrlo starim i uvaženim poreklom :)) ;))

...To stand against the Shadow so long as iron is hard and stone abides. To defend the weak while one drop of blood remains. To avenge what cannot be defended...


1283

15 aprila 1283 kralj karlo ruzni, donosi amandman o zabrani delovanja tajnog drustva filipidipi, ciji je osnivac filip usati osudjen na polivanje katranom i posipanje perjem. clanovi sekte bili su u delovim severnog hamburga poznati po tome, sto su pre svakog zasedanja velikog veca imali da se skotrljaju pomocu djavolske sprave na dva tocka, od crkve sa glavnoga trga do podruma kraj reke , gde se vece i odrzavalo... neki umal' vrat ne slomise...
zbog subverzive delatnosti medju narodom, kao i pogibeljne vozenj paklene sprave, posle donosenja dekreta clanovi su bili gonjeni sirom carstava, i muceni metodom cija svrha savremneom coveku izmice razumevanju - bili su zatvarani 24 sata u tamnicu s 22 device, 1 patuljkom i jednom mulom. potom su, naravno , katranom polivani i u perje uvaljivani...


Idemo dalje...

1286:

- Kublaj Kan obustavio već pripremljenu mongolsku invaziju na Japan zbog nedostatka sredstava za izdržavanje invazione armije. Ako se neko seća italijanske serije "Marko Polo" od pre nekih 20-i-kusur godina, ima ceo jedan segment u kojem se ovaj događaj opisuje
- Već narečeni Rudolf I Habsubrški proglasio sve Jevreje za "sluge Riznice" oduzimajući im političke slobode i imanja
- Filip IV Francuski uveo gabelu - taksu na so u vidu državnog poreza, koji je uspeo da se održi do 1790-te, bez obzira na svoju neomiljenost i neravnopravnost u naplaćivanju

...To stand against the Shadow so long as iron is hard and stone abides. To defend the weak while one drop of blood remains. To avenge what cannot be defended...


Nećete da se igrate?

Dobro, evo još jedne odrednice a onda i ja idem na stand-by:

1287:

- Kralj Edvard I (Dugonogi Edvard iz filma "Hrabro srce") optužio jevrejske glavešine i zahtevao od njihovih zajednica bezobrazno visoke otkupnine
- počela da se zida Katedrala u Upsali, najveća švedska katedrala (završena 1435)
- Zlatna horda (Mongoli) po treći put napala i opustošila Poljsku

...To stand against the Shadow so long as iron is hard and stone abides. To defend the weak while one drop of blood remains. To avenge what cannot be defended...


ala su ljudi!

misle da ce u EU bez licnog truda:-)))))) i da ovaj stand by ne moze da potraje ohoho:-)))))


Pa sad...

nisam baš neki karakter, zar ne? :blush: :?
Ali, možda ovo neko i bude čitao pa mu bude zanimljivo:

1289:

- Papskom bulom pape Nikole IV osnovan Univerzitet u Monpeljeu (možda najbolji srednjevekovni univerzitet u Evropi kada su prirodne nauke u pitanju, naročito medicina. Pratila se iskustva arapskih naučnika, koja su tu dospevala zahvaljujući verskoj toleranciji vladara Kraljevina dveju Sicilija)
- Jevreji prognani iz Gaskonje i Anžua u Francuskoj (stvarno, šta je sve taj jadni narod pretrpeo :((( )
- Mamelučki sultan Kalavun srušio poslednju krstašku državu u Svetoj zemlji, Grofoviju Tripoli, okončavajući tako svaki trag krstaša i krstaških uspeha

...To stand against the Shadow so long as iron is hard and stone abides. To defend the weak while one drop of blood remains. To avenge what cannot be defended...


meni je zanimljivo!

i citam...


zanimljivo + edukativno ;)

zanimljivo + edukativno ;)


E pa...

drage dame, ko sam ja da izvoljevam tako ljupkom društvu. Zarad sjaja u vašim divnim okicama nastavljamo ovu malu istorijsko-popularnu turu:

1292:

- (sećate se filma "Hrabro srce"?) E pa, škotski kralj je krunisan ove godine i onaj zli Edvard I Dugonogi je između 13 kandidata izabrao svoju marionetu Džona Baliola. nakon par godina, 1296, Škoti se bune, svrgavaju ga i počinje ustanak za škotsku nezavisnost koji je proslavio Vilijema Volasa
- rođen je Jovan VI Kantakuzin, jedan od najvećih prevrtljivaca na vizantijskom dvoru i glavni i odgovorni krivac za dolazak Turaka na Balkan. Naime, u međudinastičkim ratovima koji su potresali već natrulo Carstvo u XIV veku on je nemilice regrutovao turske najamnike i tako ih preveo iz Male Azije. Inače, arhineprijatelj Dušana Silnog , na kraju je morao da se pokori najsilnijem Nemanjiću. Ali je zato odmah po njegovoj smrti krenuo sa novim spletkama. Umro u dubokoj starosti, 1383. godine

...To stand against the Shadow so long as iron is hard and stone abides. To defend the weak while one drop of blood remains. To avenge what cannot be defended...


ja sam verovatno jedina

ja sam verovatno jedina osoba koja nije gledala hrabro srce... nije mi se dalo ali imam cd, zbog velike hvale, pa jedno vece ce doci na red ;)


Nisi jedina,

nisam ni ja ali sam cula da je film cuven po bezbrojnim greskama, tako da sam odlucila da ga gledam kad nabavim dovoljno veliko platno da sve uocim!


zajedno, da ne propustimo nesto ;)

ja nisam ljubitelj mel gibsona, sedenje od 3h je za mene nevidjeni poduhvat (iz istog razloga nisam gledala ni titanik, tu sam vec verovatno jedina..) a hrabro srce mi se bas nije dalo... 2 puta sam sela da gledam videla najavnu spicu i probudila se na odjavnoj.. oba puta!! jedini film za koji sam zaspala u zivotu...


Prvo...

gledajte film. Možda ima nekih istorijskih grešaka, možda ima i gafova, ali je dobar film. Možda nije da vam pamet stane ali vredi ga pogledati. Inače, Mel Gibson sasvim solidno režira a kao glumac je bio ubedljiv.
A sad, nova crtica iz vremeplova:

- 1296:

- Edvard I spalio pogranični grad Bervik-na-Tvidu (30. marta) i poharao krvavo škotsku granicu ubijajući sve što mu se našlo na putu, ne prezajući od paljenja crkava u koje su se sklonile izbeglice. Škoti se organizovali i izašli mu na bojno polje u Danbaru (27. aprila). Naravno, engleska teška konjica i strelci odneli pobedu nad neorganizovanim klanovima koji se oslanjali na lično junaštvo pojedinaca
- Rođen Grigorije Palama, arhiepiskop Soluna i obnovitelj isihazma (podvižničkog pravca u pravoslavlju koji zahteva vraćanje korenima, anahoretizmu (odn. usamljenom životu van urbanih zajednica, pustinjaštvu)). Njegovi sledbenici su bili čuveni po svojim zavetima na ćutanje. Pokret imao jak uticaj i u srednjevekovnoj Srbiji u koju dospeva preko hilandarskih monaha i sveštenika koji beže pod narastajućom pretnjom turskih najezdi, naročito krajem XIV (posle kosovske bitke) i početkom XV veka (despot Stefan im omogućava da se okupe u Ravanici i tamo naprave centar isihazma u Srbiji). Palama kanonizovan kao svetitelj u kalendaru pomesnih pravoslavnih crkava

...To stand against the Shadow so long as iron is hard and stone abides. To defend the weak while one drop of blood remains. To avenge what cannot be defended...


moze li jedna instant

lekcijica srpske istorije? np. u deset/dvadeset crtica? Nikako da pohvatam celinu, pocela da citam Chorovica, ali, avaj!


Ja bih...

vam rado pomogao, my Lady, ali se bojim da nemam kapacitete za to. Ja sam samo jedan običan tehničar kome je istorija ljubav, za neko detaljnije bavljenje mislim da nemam dovoljno kvalifikacija. Ali ako želite da diskutujemo o nekom periodu ili ličnosti iz naše istorije, za to sam uvek raspoložen. Možete mi pisati na mail .
A sad nešto novo u vremeplovu:

- 1298:

- U bici kod Falkirka Edvard I Dugonogi pobedio škotske klanove pod komandom Vilijema Volasa
- u đenovljanskom zatvoru, Marko Polo lokalnom letopiscu diktira svoje putopise, kod nas poznate kao "Milion". Po prvi put na Zapad prodiru saznanja o Kini i njenoj superiornoj civilizaciji

...To stand against the Shadow so long as iron is hard and stone abides. To defend the weak while one drop of blood remains. To avenge what cannot be defended...


hvala

dogovoreto!


Izvinite...

na mojoj slobodi :((( :blush: :((((

...To stand against the Shadow so long as iron is hard and stone abides. To defend the weak while one drop of blood remains. To avenge what cannot be defended...


tisucu..

..i tri stotine kaplara..fiat tisucu i tri stotine..tisucu i tri stotine puta da kazem sebi da bih trebao malo manje da se pretvaram u znak pitanja ispred racunara i da se malo bavim npr nekim sportom, nece pomoci..itd :)


..da bi trebalo... nije

..da bi trebalo...
nije valjda da ne vezbas??? tisucu i tri stotine puta cu te popreko pogledati!!!
danas, pravac s posla u one&only ETHNOGYM!!!!
pa idi bar virni unutra da mi kazes kako je :)


ma i ja...

kakav covek..a ovde misli da udje u EU....kao d aza kucanje nisu potrebni misici....kasnije i ako kicma popustiima da padne ispod tastature and then what?????


...

reci mu ti, vidis da mene ne konstatuje! ima jednog dana da kuka sto nas nije poslusao!
e, ozbiljno, ja bih se samospalila da s vremena na vreme bar ne odskocim nesto :)))


da covek odskace na blogu

ali od toga se dobijaju smao mozdani misici a ne ovi drugi koji su povremeno takodje od kapitalnog znacaja....


Nastavljamo istorijski

Nastavljamo istorijski vremeplov:

- 1306:

- 25. marta, Robert Brus postao kralj Škotske. Iste godine, 19. juna, Englezi pod erlom od Pembrouka porazili Brusove snage u bici kod Metvena. Iako su izgubili ovu bitku, Škoti nastavljaju da pružaju gerilski otpor (sledeći taktiku V. Volasa) nadmoćnijim Englezima još nekoliko godina, pripremajući se za odlučujuću bitku koja tek predstoji
- Filip IV proterao sve Jevreje iz Francuske, konfiskujući njihovu celokupnu imovinu

...To stand against the Shadow so long as iron is hard and stone abides. To defend the weak while one drop of blood remains. To avenge what cannot be defended...


1307

In field experiments, the critical or inductive photoperiod was approximately 13.07 h and the plants flowered about 28 days after submitted to the inductive photoperiod. :)


Sladak tekst - koji u meni

Sladak tekst - koji u meni izaziva blagu anksioznost - gde je, dodajavola, taj "Tramvaj"?! A cini mi se da je skoro bilo kada sam znao sva cool mesta u gradu...


Dodjavola Tramvaj:-)

na cosku ruzveltove i ....27 marta tako nesto...udara muzika najstrasnije...a ako se popnes u gornji blog neki ljudi kazu da postoji jos bolje mesto u blizini zvano Danguba...a vreme se provodi vrlo angazovano u uzivanciji...


Evo...

još malo istorije:

- 1309:

- Papa Klement V preneo sedište papske vlasti u Avinjon. Time kulminira prva velika kriza u Rimokatoličkoj crkvi u kojoj vidnu ulogu imaju i veliki evropski vladari: Filip IV Francuski (koji podržava papu Klementa) i vladar Nemačke i Svetog Rimskog carstva, Henrik II, koji sam postavlja svog papu na stolicu Sv. Petra u Rimu
- Vitezovi-Jovanovci (ostaci nekadašnjih krstaša) zauzimaju grad Rodos i stavljaju celo ostrvo pod svoju kontrolu. Vladaće ovim ostrvom skoro tri veka, do pada u turske ruke i seljenja na Maltu (gde im je i danas središte)

...To stand against the Shadow so long as iron is hard and stone abides. To defend the weak while one drop of blood remains. To avenge what cannot be defended...

=====

shhhhhhhhhhhh svaka cast jos niste ni Kosovo izgubili, a kasike zlatne pobacane? Obozavam da citam istoriju btw. koliko god uvek zaboravljam...vs. istorijskih filmova koji su obicno prilicno jeftini....


Malo komšijske istorije...

- 1311:

- Katalanske družine porazile Valtera V od Brijene i zauzele Atinsko vojvodstvo, jednu od poslednjih krstaških država na Balkanu. U isti mah, pokušale da opljačkaju svetogorske manastire (između ostalih i Hilandar), ali nisu uspeli (što zbog jakih bura, što zbog ogorčenog otpora monaha (srpske monahe predvodi arhimandrit Danilo, kasniji arhiepiskop Danilo II, graditelj Dečana i duhovnik Stefana Dečanskog i cara Dušana, letopisac, prosvetitelj i crkveni administrator, možda najbriljantniji crkveni um u Srba u XIV veku))

...To stand against the Shadow so long as iron is hard and stone abides. To defend the weak while one drop of blood remains. To avenge what cannot be defended...


Akko Tanya nema nista protiv,

da li bi ovaj Tramvaj mogao da se pretvori u vremeplov?


...

bash je i ona glupa..shto se vratila u isto vreme umesto u vreme kad je bila mladja i tek ga upoznala i kad su te iste daske koristili kao podmetach za ljubav..
..some women will never learn..


ups

ops... onda gospodin ne bi bio tako plodan pisac!


Pao je...

neki dogovor da se ovde malo postavljaju prikazi naše nacionalne istorije. Ja vas sve unapred molim da me zaustavite ako vam se ovo ne dopada. Nema ljutnje ;)
A sad, malo o srpskoj državi u XIV veku: Srbija pod Milutinom (vladarom koji je najduže vladao u srednjem veku, čitavih 40 godina) postaje vodeća sila na Balkanu. Vizantion grca od međudinastičkih borbi, Bugari imaju loše vladare koji unazađuju nekad moćnu državu a Ugri su se okrenuli zapadu i utvrđivanju svojih jadranskih pozicija. Milutin sve to mudro koristi i višestruko širi srpsku državu, premešta prestonicu u Skoplje, pojačava trgovinu i rudarstvo ojačavajući srpsku ekonomiju, dovodi strance u Srbiju i ojačava vojnu silu. Njegov naslednik, Stefan Dečanski, vladar tragične sudbine (koji je bio u večitom strahu za svoj tron (likvidirao brata, zatočio sina koji ga je kasnije i svrgnuo)) nastavlja Milutinov pobedonosni niz, podiže velelepne Dečane (Milutin podigao Gračanicu), pobeđuje Bugare (ojačane Tatarima) i Vizantiju kod Velbužda 1330. godine potvrđujući da nema jačih od nas na Balkanu (uh, ovo baš lepo zvuči :)) ). Na žalost, sledeće godine u klasičnom državnom udaru svrgava ga sin, maldi i silni Dušan, i zatvara ga u zvečansku tvrđavu gde će umreti desetak godina kasnije. Srbija pod Dušanom doživljava neviđenu ekspanziju. Dušan osvaja skoro celu Grčku (osim Soluna i ostrva), Albaniju i dolazi na nekoliko desetina kilometara od Konstantinopolisa. Srpska država postaje neprikosnoveni gospodar Balkana. Dušan se na saboru u Skoplju 1346. kruniše za cara, srpska crkva postaje patrijaršija (prilično nekanonski ali nema nikoga ko sme da se suprotstavi ovoj Dušanovoj samovolji) a izdaju se i prvi zakonici koji se baziraju na starim Codex Iustiniana iz VI veka. I ko zna gde bi našoj srednjevekovnoj državi bio kraj da Dušan nije iznenada umro 1355. godine (postoje spekulacije da je otrovan ali sumnjam da je to istina). I kao što se kaže u poslovici: "Ko visoko leti, tvrdo i teško pada": Tako i sada, Dušan ostavlja nejako dete za svog naslednika a novoosvojene zemlje nisu homogenizovane u srpski dominion tako da svaki malo jači oblasni gospodar grabi za sebe sve što može ("Velikaši, proklete im duše/ na komate razdrobiše carstvo..."). Turci nadiru, satiru na Marici 1371. (uveliko i zahvaljujući srpskoj bahatosti i nemaru) vojsku najmoćnijih srpskih gospodara Vukašina i Uglješe Mrnjavčevića i brzo zauzimaju zemlje slabih naslednika. Na teritoriji sadašnje srbije najmoćniji lokalni gospodar je knez Lazar Hrebeljanović, sin Dušanovog upravnika dvora, sa prestonicom u Kruševcu. On pobeđuje moćnog i silnog župana Nikolu Altomanovića postajući neprikosnoveni gospodar Srbije do Skopske Crne gore. U Bosni vlast utvrđuje ban Tvrtko Kotromanić, krunišući se u Mileševi 1388. za kralja Srba i Bosanaca, i bivajući lojalni Lazarev prijatelj.
Lazareva vojska odnosi dve pobede nad Turcima (kod Niša i Pločnika 1386.) ali su obe strane svesne da pravi sukob tek predstoji. Do njega i dolazi na polju Kosovu na Vidovdan 15/28. juna 1389. godine. Formalno, bitka je završena nerešeno, pogibijom oba vladara (Lazara Srpskog i Murata I Turskog (jedini sultan koji je pao na bojnom polju za 8 vekova turske imperije)) ali su Turci imali veće rezerve pa je taktički pobeda pripala njima. Srbija formalno mora da prizna vrhovnu tursku vlast, ali mudrom diplomatijom Lazareve udovice Milice (između ostalog, jednu svoju kćer šalje turskom sultanu, Muratovom nasledniku Bajazitu, kao ženu u harem) ima unutrašnju samostalnost. Vodeća ličnost i pravi gospodar Srbije postaje Lazarev sin-naslednik Stefan, čuveni Visoki Stefan, despot, ratnik-vitez i pesnik...
No o njemu više sledećom prilikom ;))


hvala Eladane,

... sa nestrpljenjem ocekujem nastavak price...
pozz,
MarinA


jeste podrzavamo:-)

i obrazujemo se...nikad nije lose ponoviti gradivo...


Izvinjavam se...

zbog kašnjenja, obaveze, klete obaveze :(((

Idemo dalje: Nakon bitke kod Rovina gde je pokazao da je lojalan vazal Bajazitu, Stefan Lazarević još jednom pokazuje svoju privrženost i ratničku veštinu u (još jednom turskom porazu) bici kod Angore (blizu današnje Ankare) 1402. godine, gde su samo zahvaljujući njegovoj veštoj komandi na levom turskom krilu, Turci izbegli potpunu katastrofu u bici sa Tatarima pod Timur-Lenkom (Šepavim Timurom, Tamerlanom). Ipak, Bajazit biva zarobljen i sramno umire u ropstvu. Njegovi naslednici se bore za vlast i Srbija trpi od te borbe. Stefanov sestrić, Đurađ Branković, pokušava da iskoristi tu situaciju i podržavajući jednog od pretendenata na presto, Sulejmana, napada svog ujaka. Ipak, Stefan je sposobniji i savlađuje sestrića kojem ipak sve oprašta (znajući da mu je Đurađ jedini naslednik. Stefan se tih godina ženi Jelenom, kćerkom gospodara grčkog ostrva Mitilene, ali nemaju dece). Na povratku iz Male Azije, Visoki svraća u Carigrad gde dobija titulu despota. Odlučuje na povratku u Srbiju da prestonicu premesti iz Kruševca u Beograd (ovo mu nikad nisam oprostio, ma koliko mi inače bio drag :P ;)) :D), dovršava majčinu zadužbinu Manasiju (Ravanicu. Milica se tu sklanja i zamonašuje se pod imenom Evgenija, zajedno sa ženom despota Uglješe Mrnjavčevića, Jelenom. Tu pišu "Pohvalu Lazaru" i vezu mu pokrov). Stefan s druge strane potpomaže umetnost (procvat moravske graditeljsko-slikarske škole), okuplja učene ljude koji beže pod Turcima (mnogi isihasti tada dolaze u Srbiju, zatim Konstantin Filozof iz bugarske Kostenice, budući biograf Stefanov). Veštom politikom od Mađara dobija na upravu Mačvu i deo Bosne do Srebrenice, utvrđuje granice prema Turcima (Stefan je pravilno procenio ko od Bajazitovih naslednika ima najviše sposobnosti i podržao je srednjeg sina Musu, koji mu se odužuje time što mu ostavlja odrešene ruke da vlada samo formalno priznajući njega kao vrhovnog suverena), kao i prema jugu i zapadu. Čini se da Srbija ulazi u novo doba mira i stabilnosti. Ipak, 1427. godine Stefan umire u lovu ispod Avale, tek napunivši 56. Kao i Dušan Silni (koji je bio tek koju godinu mlađi kada je otišao), i on ostavlja spolja stabilnu državu koja ipak ima mnogo unutrašnjih slabosti. Stefanov naslednik je Đurađ Branković, možda najkontroverznija ličnost naše istorije, ali o tome nekom drugom prilikom, duga je to priča...


kapa ..za eladana

eladane,pazi kad si Majstor..


Prvo...

da se zahvalim kolegi fixeru na pohvalama, lepo ih je čuti (mada mislim da su malo preterane. Ovo je samo moje (prilično subjektivno) viđenje naše nacionalne istorije). Ipak, hvala i njemu i ostalima (naročito našim vrlim damama: Princezi Tatiani i nadvojvotkinji aniram) što ovo revnosno čitaju i podržavaju me u pisanju.
A sada: Đurađ Branković. Naslednik Vukov, od malih nogu je nosio breme izdajnika (što je još uvek nedokazano. Postoje podjednako dobri dokazi i za jedno i za drugo što se tiče Vukovog ponašanja na Kosovu), i frustriran time, postao je možda i najtragičnija figura Srbije u njenoj istorije. Ne postoji naš vladar koji je prošao ono što je ovaj Branković prošao. Kao mladić, obesan i željan vlasti, podigao se na svog ujaka, Stefana lazarevića, sklapajući dogovor sa Turcima koji harače po Srbiji sve dok ih 1413. godine Stefan nije savladao u boju u blizini Kruševca. Đurađ u strahu od ujakovog gneva odlazi prvo kod rođaka Balšića u Zetu, a onda u Dubrovnik. Negde tih godina se i oženio Irinom, epirskom princezom (čuvenom Prokletom Jerinom) s kojom dobija 2 kćeri i 2 sina (jednu kćer će udati u porodicu grofova Celjskih, druga će se udati za pretka Ivana Crnojevića, kasnijeg Skenderbega. Sinovi su tek prošli Golgotu. Kasnije su postali turski taoci, čak su i bili oslepljeni, a sve to kao plod stalne borbe i pokušaja Đurđevog da učvrsti svoju vlast). No, da ne širim priču: Stefan, videvši da neće imati drugog naslednika, oprašta sestriću i proglašava ga svojim savladarom. nakon Stefanove smrti 1427. Đurađ postaje srpski despot, nastavlja da ojačava srpske granice, seli prestonicu u Smederevo (koje je izgradio ponajviše narodnim kulukom (otud i svi oni "epiteti" njemu i posebno ženi mu)) a u jednom momentu vidi i priliku da se oslobodi vrhovne turske vlasti. naime, u Evropi postaju svesni ko im je postao prvi komšija i pod papinim nagovorima formira se nova krstaška vojska koju predvode ugarski kralj Sigismund i erdeljski gospodar Janko Hunjadi (Sibinjanin Janko iz naše narodne epike). Njima se pridružuju i Srbi pod Đurđem. Oni imaju uspeha na početku ali nedaleko od Nikopolja u Bugarskoj 1444. doživljavaju katastrofalni poraz. Ipak, nekako se uspostavlja status quo ante bellum i sve ostaje po starom. No, par godina kasnije, Janko i Đurađ opet pokušavaju da pobede Turke i vrate ih u Malu Aziju. Bije se još jedna kosovska bitka, 1447. godine, i samo zbog vremenske neusklađenosti (Janka zadržala Ibarska klisura. Otud ona narodna "Kasno Janko na Kosovo stiže") saveznici doživljavaju poraz. Par godina kasnije, dolazi do smene vladara na Turskom prestolu. Novi sultan je Mehmed I Osvajač. Nakon pada Carigrada 29. maja 1453. godine (Crni utorak), pogled ovog punokrvnog osvajača se okreće ka buntovnoj Srbiji. On osvaja smederevski grad 1456. a Beograd pada 1459. (nakon herojskog višegodišnjeg otpora i nekoliko opsada) i to je konačan kraj srpske despotovine. Đurađ je umro u Dubrovniku 1456. a njegova udovica i slepi sinovi prelaze u Srem gde dobijaju svoje posede od ugarskog kralja. Stariji, Stefan, nominalni srpski vladar i preteča junaka Zmaj-Ognjenog Vuka (njegova supruga je čuvena Mati Angelina, Prepodobna Angelina koju pravoslavna crkva kanonizuje za sveticu). Drugi sin se zamonašio i poznat je kao Maksim, patrijarh i duhovni vođa Srba severno od Save i Dunava.
Novi gospodari Srbije su sada Turci i tako će biti u narednih 350 godina. O periodu turske vlasti i bunama neki drugi put....


Tres bien!

l'archiduchesse Aniram


Nego...

nešto mislim da ovo nije baš najbolja forma diskusije (malo se osećam kao ex catedra profesor koji samo priča li priča). Šta mislite da svako od nas uzme neki period koji mu se dopada i da svi diskutujemo o njemu, pričamo o nekim dilemama u vezi sa istim (ako ih imamo) i sl.
Vi ste na potezu :p :)


encore

ja sam onA u prvom redu...malo sam zaginula u solarijumu...dajte malo historijskog osvezenja dok se ne oporavim!!! pls!!!