Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Balkanska Web scena postaje sve zanimljivija

WebWebBalkanska Web scena postaje sve zanimljivija. Već neko vreme je počeo trend osnivanja regionalnih kompanija koji balkansko tržište posmatraju kao jednu celinu i najčešće zovu popularnim imenom Alpe Adria regija. To su pametni preduzetnici koji znaju ako hoće da uspeju da moraju izaci iz svog dvorišta da bi napravili neki veći uspeh.

Saznajte koliko prihoda prave najpopularnije Internet kompanije u regionu, koji su to novi zanimljivi servisi koji su se pojavili ili koji tek treba da se pojave i premijerno pročitajte prvu najavu nove sekcije na B92 sajtu po imenu Tehnopolis.

Možete biti sasvim uspešni i u svom dvorištu, što potvrđuju i neki okvirni prihodi nekoliko najpopularnijih portala u Hrvatskoj a najpopularniji slovenački sajt Najdi.si je prošle godine imao prihod 2.3 miliona eura, ali je još veći izazov okušati se i u inostranstvu! Naravno, svima vama je najbolje poznat uspeh najposećenije domaćeg sajta B92.net a ovde možete pročitati i priču o tome.

Na odličnom Biznis blogu koji vodi moj drugar Marko Bijelić, interfejs dizajner iz Banjaluke, se pre izvesnog vremena pojavila lista najzanimljivih servisa u balkanskoj regiji koji su lansirani ili tek treba da budu lansirani.

1. ddir.org - dizajnerski direktorijum
2. activeCollab - kolaboracioni alat, već dosta popularan, pandan komercijalnom Basecampu
3. Momenat - agregator vesti, koji bi trebalo da bude vrlo zanimljiv po nekim najavama i screenshotovima koje sam video
4. DvaNula – rss agregator poznatog hrvatskog kolumniste Borisa Ličine poznatijeg kao Borja
5. Metak – rečnik, veoma dobar i brz, zasnovan na novim tehnologijama kao što je Ajax
6. Vokabular – rečnik, mnogi ga porede sa Vujaklijom
7. SrbijaTrguje.com - B2B
8. Myshop.co.yu – prodajni portal
8. Aukcije.hr – najveći hrvatski aukcijski sajt
9. Bleya – social networking sajt u pripremi

U najavi je i servis za nalaženje najboljih ponuda dostave hrane, srpski Digg klon itd.

Naveo sam sam neke od meni najzanimljivih, za kompletnu listu kliknite ovde.
Svima onima koje interesuju teme iz nove ekonomija preporučujem da čitaju Biznis blog.

O ovim i sličnim temama iz domaće, regionalne i svetske Web industrije će od sada aktivnije da piše i sajt B92. Veliko mi je zadovoljstvo da premijerno objavim novu sekciju na B92 sajtu po imenu Tehnopolis! Mnogi kada pohvaljuju naš sajt kažu nešto kao “Odlični ste, ali zašto nemate adekvatnu Tech sekciju kada ste već najpopularniji na domaćem Web-u!?“.

Znali smo da nam treba jedna takva sekcija ali zbog velikog obima drugih poslova koji su trebali da budu završeni a koji su imali prioritet IT sekcija je trebala malo da sačeka. Sada će svi oni koje interesuju teme kao što su Internet, PC, Mac, gedžeti, audio video uređaji moći da nađu zanimljive informacije na jednom mestu na adresi http://www.b92.net/tehnopolis. Takođe, u ovoj rubrici ćete moći da čitate eksluzivne intervjue sa uspešnim ljudima iz IT industrije ili sa poznatim ličnostima na temu šta koriste od novih tehnologija. Tu su i kolumne, gde ćete moći čitati stručne tekstove poznatih domaćih IT stručnjaka. Bitno je naglasiti da tekstove pišu autori koji su svoja znanja i sposobnosti potvrdili u praksi. Svi zainteresovani koji žele da pišu na Tehnopolisu mogu da me kontaktiraju.

B92 Tehnoplis kao i B92 Blog ima za cilj da se podigne tehnološka svest ljudi u Srbiji i značaj koje savremene tehnologije i komunikacije imaju na naš svakodnevni život i poslovanje.

Vidimo se na Tehnopolisu!


Donesi.com je krenuo

@kdr: da ne ispadne da najavljeni servisi ostaju samo najave: http://www.donesi.com/ je poceo sa radom :)