Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Balkan Music Avant-garde

MusicMusicINFORMACIJA O KONCERTU AVANT/RE/GARDE
ANSAMBLA SONEMUS i PRE-ART
U nedelju, 08.10.2006., u 20:00 časova, u sali Centra lepih umetnosti Guarnerius, (Džordža Vašingtona 12) održaće se zajednički koncert ansambala SONEMUS i PRE ART pod nazivom AVANT/RE/GARDE. Na koncertu će biti izvedena nagrađena dela 2. Međunarodnog PRE ART/SONEMUS takmičenja za mlade kompozitore (do 30 godina starosti) iz zemalja jugoistočne Europe: Teodora Stepančić (1. nagrada), Daria Andovska (2. nagrada), Milorad Marinković (3. nagrada) i Elizabeta Ilievska (posebno priznanje). U nizu planiranih projekata ove vrste, Međunarodno PRE ART/SONEMUS takmičenje za mlade kompozitore ima za cilj da pruži jedinstven uvid u stvaralaštvo mlađe generacije autora modernističke orijentacije, čije će delovanje u budućnosti zasigurno bitno odrediti specifični karakter savremene muzike koja dolazi “sa naših geografskih širina”. Nadati se da će mlađe generacije kompozitora ujedno biti kadre stvoriti i neku vrstu nove, balkanske muzičke avangarde, kao oznaku željenog kulturnog (i društvenog) preporoda i tako dati poseban, sebi svojstven doprinos globalnoj muzičkoj (kulturnoj) baštini. Na izvestan način, čuti ovaj koncert znači osluškivati i vlastitu budućnost.
Pored ovoga, kombinovani PRE ART/SONEMUS ansambl u sastavu: Boris Previšić (flauta, alt-flauta, pikolo, traverso), Matthias Arter (oboa, engleski rog), Vedran Tuce (klarinet, bas-klarinet), Julia Gubaidullin (klavir), Vladimir Blagojević (bajan-harmonika) i Davor Maraus (udaraljke), izvešće i jednu kompoziciju međunarodno renomiranog francusko-slovenačkog kompozitora: Vinka Globokara, kao i švajcarskih kompozitora: Hans Ulrich Lehmann-a i Stephan Wirth-a.
Koncertu u Beogradu prethodio je koncert u Sarajevu, posle koga se turneja nastavlja nastupima u Prištini (10.08.2006), Skoplju (12.08.2006) i Tirani (13.10.2006.), a zatim sledi novembarska koncertna turneja u Švajcarskoj (Cirih, Basel, Bern i Ženeva.)
Takođe, u toku turneje po zemljama jugoistočne Europe projekat će biti predstavljen kroz workshopove na muzičkim akademijama u Beogradu, Prištini, Skoplju i Tirani.
Projekat je podržan od strane švajcarske fondacije Pro-Helvetia, kao i od njenih lokalnih kancelarija u zemljama obuhvaćenim projektom, privatne fondacije Paul Schiller Stiftung, muzičkih institucija: Muzičke akademije i Srednje muzičke škole u Sarajevu; Centra Lepe Umetnosti “Guarnerius” i Fakulteta Muzičke Umetnosti u Beogradu; fondacije Ars Kosova i Međunarodnog festivala kamerne muzike iz Prištine; KIC-Skopje, SALON 19,19 i Fakulteta Muzičke Umetnosti u Skoplju; i Albanske nacionalne Opere i Baleta te lokalnog kancelarije Pro Helvetia-e u Tirani.

Informacije i rezervacije:
telefon: 33 46 807 ili e-mail:

Centar lepih umetnosti, GUARNERIUS
Džordža Vašingtona 12