Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Od Miodraga Dinića-ovl.od strane porodice i advokata pokojnog Dragana Jakovljevića za rad u Komisiji za utvrđivanje uzroka smrti

DraženDraženDraganDragan

 Napomena: Ovaj blog je sastavljen je za sada od 3  pisma koja su nam stigla kao postovi  na jedna od blogova o aferi Topčider. Uz saglasnost sa autorom, Miodragom Dinićem, objavljujemo ih  u celini  i kao poseban blog. Takođe, najvaljujemo da ćemo nastaviti sa objavljivanjem svega što nam stigne a može biti relevantno za mobilisanje javnosti i sudstva da se afera Topčider razreši.

"Prošlo je dve godine od, tvrdim, ubistva vojnika Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića na Topcideru u vojnom objektu posebne namene "Karaš".Od porodice pokojnok Dragana Jakovljevica i njihovog advokata ovlascen sam da ucestvujem u radu Komisije za utvrdjivanje uzroka smrti vojnika Dragana Jakovljevica iz Bele Reke kod Sapca.Nakon toga shvatio sam da "visi interesi" odredjenih politickih, bezbednosnih i kriminalnih grupa nece, bar za sada dozvoliti, da se obelodani istina o slucaju "Karas". Dva zivota, vojnika vernih drzavi, okoncana su na najprljaviji nacin. Vojska Srbije i drzavni vrh bi morali da insistiraju da se ovaj slucaj resi kako bi breme ovog slucaja, a i mnogih drugih gde su poginuli vojnici pod nerazjasnjenim okolnostima, skinuli ljagu sa sebe. Znam da su politicari, bezbednjaci i kriminalci veste akrobate, ali ova drzava nije cirkus.

Da bi javnost shvatila da validna dokumentacija postoji i da nepristrasni eksperti mogu jasno rekonstruisati ubistvo vojnika, onavljam jedan deo teksta koji se vec nalazi na blogu. Prvi dokument sa kojim sam se susreo bio je Zapisnik o uvidjaju pod oznakom VOJNI SUD U BEOGRADU, KR broj 82/04 od 05.10.2004. Taj dokument je potisao tada istrazni sudija kapetan Vuk Tufegdzic. Prisutni pri izradi Zapisnika o uvidjaju bili su zamenik vojnog tuzioca kapetan Goran Rasic, kriminalisticki tehicari stariji vodnik Miodrag Trkulja i vodnik prve klase Nikola Vlaisavljevic, kao i vestak balisticar mr Vlada Kostic.

U Zapisniku o uvidjaju kapetan Tufegcic pored ostalog navodi: "...Po dolasku na lice mesta, pre zapocinjanja uvidjaja saopsteno mi je da je vojnik Milovanovic preminuo prilikom prevozenja na CHP Vojnomedicinske akademije, a da je pre mog dolaska lice mesta naruseno, jer je ukazivana pomoc vojniku Milovanovicu i da su puske sa lica mesta pomerene..." U zapisnuku dalje pise i sledece:"....Kroz objekat, u blizini ograde prostire se patrolna staza, betonirana, sirine 80 cm, na kojoj izmedju starzarskih mesta br.2 i br.3 zaticem bezivotno telo u maskirnoj uniformi, pokriveno belim carsavom, za koje mi saopstavaju da se radi o vojniku Jakovljevicu.... U blizini tela nalazi se jedna automatska puska, a nesto dalje jos jedna. Pronalazim vise caura, na stazi i oko staze, okvire od puske, kao i tragove tecnosti crvene boje, nalik na krv..."

Ovo su samo neki detalji. No, zanimljivo da ovaj zapisnik o uvidjaju, zatim Sluzbena beleska Vojna posta Br.2834, Vojna policija KU br. 218/2004 od 05.10.2004. koju je potpisao stariji vodnik Miodrag Trkulja u kojoj se izmedju ostalog navodi:"... Smrt vojnika Jakovljevic Dragana konstatovana je od strane dr.spec. opste medicine Branke Dinkic-Hrnjak iz Vojne hitne pomoci u 10:00 casova. Vizuelnim pregledom tela pokojnog vojnika Dragana Jakovljevica, konstantovano je da na telu u predelu stomacne duplje i grudnog kosa postoje vidljive rane, kao i u predelu debelog mesa najverovatnije naneseno vatrenim oruzjem...", i jos neki drugi prvobitni dokumenti navode analizom na mozaik dogadjaja koji se zbio u objektu "Karas". No, kasnije je mnogo toga izmenjeno i nije uzeto u obzir pri vodjenju ovog slucaja. Mnogo toga je i fingirano na jedan veoma znalacki nacin koji predstavlja poluistinu, a ona je najgora.

Kada je u pitanju slucaj “Karas” postoji jedno svedocenje, ime poznato, ali ne zelim da ga publikujem, koji je po mom misljenju bitan u otkrivanju ubica vojnka Dragana i Drazena. Sluzbena beleska o obavestenju primljena od gradjana zabelezena je 9. oktobra 2004. u Odeljenju unutrasnjih poslova Savski Venac, MUP Srbije. Izmedju ostalog u belesci pise: “ Ja sam zaposlen kao vozac u JKP Gradsko zelenilo, cije je sediste u Novom Beogradu, u ulici Surcinski put br.2 gde vozim sefa poslovne jedinice Topcider, Vidica I dana 5.10.2004. godine vracajuci se u pogon Topcider, koji se nalazi u ulici B.V. Misica bb, iznad crpne stanice kod cesme ispod puta oko 09:00 – 09:30 casova primetio sam parkirano putnicko vozilo reno 5 pik-ap, bele boje, registracije JA-???-279 ali nisam obracao posebnu paznju na isto I otisao sam u pogon gde sam ispred seo sa vozacem………., i kuvaricom………. Nakon izvesnog vremena culi smo sest pucnjeva iz vatrenog oruzja, mslim iz puske a zvuk je dolazio iz pravca kasarne. Nakon 2-3 minuta vozilo koje sam gore opisao velikom brzinom doslo je je ispred poslovnice, zaustavilo se a iz vozila je izasao nama nepoznat covek koga smo videli kroz zivu ogradu, mislim da je visine 175 cm i starosti od 30-35 godina, dalji opis ne mogu da dam jer ga nisam jasno mogao videti od zive ograde, koji je prvo sa glave skinuo tamnu kapu fantomku i s ruku i nogu svlacio je nesto od odece, otvorio gepek vrata, nesto podigao i sve skinuto sa sebe ubacio ispod…….. Uoceno lice koje je skinulo fantomku selo je u auto i velikom brzinom se udaljilo u pravcu ulice B.V. Misica." Svedok kaze da nije video da li je skrenuo levo ili desno. On takodje napominje da je dana 30. septembra i 01. oktobra 2004. godine to isto vozilo zatekao parkirano na mestu koje je vec naveo, ali da u njemu nije bilo vozaca. Dalji iskaz svedoka:"Kada se desila tragedija u kasarni Topcider i kada sam u dnevnim listovima procitao da nisu nadjene caure na licu mesta povezao sam dogadjaj i mislim da covek koji je upravljao opisanim vozilom ima neku vezu sa tim jer se to vozilo od tada ne pojavljuje na mestu gde sam ga ranije vidja, a prvi put mislim da se tu zadrzao parkiran oko tri sata. Kao gradjanin spreman sam da pomognem organima koji rade na rasvetljavanju ovog slucaja i ukoliko je potrebno pokazem tacno mesto gde je navedeno vozilo bilo ranije parkirano, mesto gde se nepoznati muskarac presvukao kako bi se pretrazio teren i eventualno, pronasli neki tragovi za rasvetljavanje ovog slucaja". Jos jednom da napomenem da je svedok svoju izjavu dao 9. oktobra 2004. godine.

Celokupna beleska postoji sa svim cinjenicama i imenima, ali ovo svedocenje i vojna i drzavna komisija koja je radial na slucaju “Karas” je odbacila, a svedok je proglasen osobom koja je htela da bude u centru paznje javnosti, a njegovo svedocenje je proglaseno izmisljotinom.

U izvestaju sacinjenom  7. oktobra 2004. godine  pise da se narusavanje bezbednosti dogodilo 5. oktobra 2004. tri puta, ali da je to ucinjeno od strane istraznih organa (data su tacna vremena). Takodje pise da se narusavanje bezbednosti objekta Karas dogodilo par nedelja pre 5. oktobra 2004. jer je jedno drvo palo na ogradu.
Takodje se navodi da objekat stite cetiri komponente" osetljivi senzori, video kamera, video-rikorder i racunar. Svakkako u izvestaju je objasnjeno kako ovaj sistem funkcionise.
Ipak postoji ono, ali?
U izvestaju takodje pise da jedna video kamera koja se nalazi unutar objekta (ne pokriva obod objekta) nije ispravna. Navodi se i da videor-rikorder nije u funkciji zbog neispravnosti. U periodu par dana pre i u toku 05.oktobra 2004. da je i bilo narusavanje bezbednosti objekta samo bi racunar zabelezio dogadjaj.
Sve to ukazuje da vido informacija nebi bila zabelezena. Da je objekat Karas u to vreme bio "ranjiv" govori i jedna informacija da se ograda objekta mogla preskociti, bez njenog dodira (na vrhu su osetljivi senzori) tako sto bi se automobil priterao uz ogradu, lice bi moglo da se popne na krov vozila i da tako neopazeno upadne u zasticen objekat.
Svakako sve ovo je za jednu strucnu nepristrasnu analizu nezavisnih strucnjaka.

Kada je u pitanju otkrivanja ubice ili ubica vojnika u “Karasu”, ko i kakav ima predlog o tome kako izvrsiti pritisak (u zakonskim okvirima) kako bi ovaj postupak postao jedan od prioritet Suda i kako bi pravda bila zadovoljena. Da ne duzim vise, znamo sta je bio rezultat Drzavne komisije, koja je jednim delom usaglasena sa Vojnom komisijom. Vojnicu su izgleda ubijeni, a pocinilac ili pocinioci su N.N. lice ili lica. Na resenju ovog slucaja niko ne moze i ne sme da skuplja politicke poene. Prvenstveno, ovaj slucaj mora da se resi zbog porodica nastradalih vojnika i drzave kako bi sa sebe skinuli ljagu kriminalizovanog i Stanjiljistickog drustva. "

Miodrag Dinić
Centar za civilnu bezbednost

Beograd

Komentar MiM: Potpuno se slažemo da se ovo ubistvo mora razrešiti, pre svega zbog Dragana i Dražena i nijihovih bližnjih. Smatramo da je najbolji način da se spreči skupljanje političkih poena da se što više proširi pritisak javnosti, bilo pojedinaca ili  organizacija i medija   da se ovo ubistvo reši!