Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Slobo vrati se, sve ti je oprošteno

Manipulacija medijima i zloupotreba slobode medija u Srbiji je proteklih dana, vidim, drastičnija nego ikada iako to na prvi pogled ne izgleda tako. Vlada Vojislava Koštunice, njegovi najbliži saradnici i on lično čine ono što nikada nije padalo na pamet ni Slobodanu Miloševiću.

Nije te manipulacije lako odmah primetiti i prepoznati jer nema sada ondašnjih ratova i čuda, ne šetaju Knez Mihailovom ruralne njuške u maskirnim uniformama sa niklovanim koltovima od 12 inča za pojasom. Sve je daleko suptilnije.

Najnovija i do sada najgora manipulacija je zloupotreba glavnih urednika nekih medija da za navodno račun Države u namenski snimljenim video spotovima propagiraju Oktroisani ustav. Ljudi su kao „dobrovoljno pristali“. Ma hajte molim vas. Nisu ih, svakako, puškom terali da to snimaju, ali je jasno bilo svakom od tih iskusnih novinara šta može uslediti ako ne pristanu. Uopšte nije bitno da li je reč o propagiranju Oktroisanog ustava ili o kampanji za kandidata neke stranke za predsednika opštine Babušnica. Suština je potpuno ista: Donošenje Oktroisanog ustava predstavlja politički projekat jedne stranke (videti Blog Gorana Svilanovića) i bilo kakva aktivnost novinara, a pogotovo glavnog urednika koji simbolički predstavlja čitav medij, na reklamiranju neke političke opcije nespojiva je sa onim što se smatra nezavisnim i profesionalnim novinarstvom. I tu nema nikakve veze da li je Oktroisani bolji od Miloševićevog za 25 ili 47%, da li je ovo „jedinstvena prilika jer su i radikali pristali“ itd. Sve su to politička objašnjenja za one koji žele da ih konzumiraju i koji mogu da ih svare. Ja govorim o tome da je vlast jedne države, štaviše jedna stranka, angažovala medije u prljavoj reklamnoj kampanji. Posao medija i novinara je da kritički pišu o političkim pojavama, a ne da ih reklamiraju.

Eventualna odluka neke stranke da angažuje glavne urednike medija na ovakvom propagiranju sopstvenih političkih projekata ili ideja, i prodaja toga kao „državnih interesa“ bila bi u najmanju ruku danas u Evropi smatrana nedoličnom. Odluka vlade neke države da učini to isto, ono je čime bi se svakako, da je reč o iole normalnoj državi, vladi i premijeru, pozabavio Savet Evrope, za početak. Ovde je to izostalo, i izostaće jer strancima ne pada na pamet da zamaraju svoje vijuge takvim „finesama“ kada, vide, predstoje nešto teže teme kojima se glede Srbije valja uskoro baviti.

Ali to ne znači da oni koji nisu stranci ne mogu da svoje vijuge zamaraju time. Tim pre što je reč o tek jednom od nastavaka sistematske politike zloupotrebe medija i medijskih manipulacija od strane Vojislava Koštunice, Demokratske stranke Srbije, a u poslednje dve i po godine i Vlade Srbije. Tako bezočna zloupotreba medija, napisao sam, a nastojaću i da dokažem, nije postojala ni u vreme Slobodana Miloševića.

Za pogled na ondašnju Miloševićevu manipulaciju prizvao sam iz starih fajlova „u sećanje“ jedan događaj iz 1991. Slao me B92 u to vreme ponekad u američku ambasadu da učestvujem preko satelitskog video linka, tada čuda od tehnike, u emisijama Worldneta. Jednom su razgovarali sa raznim novinarima po svetu o slobodama medija. Sećam se da sam, kada sam došao na red posle nekakvih Rusa koji su trubili nešto o Nagorno-Karabahu i nekih Afrikanaca koji su trošili večitu temu crnci vs belci, onako mlad i naivan, važno rekao da sam ja taj koji može da se pohvali da živi u zemlji najgore zloupotrebe medija. Kažu Vašingtonci OK, lepo, ali dajte primere, a ja ispalim pet stvari koje sam natipkao tog jutra:

  1. Državni mediji na čitavom području bivše Jugoslavije kontinuirano i osmišljeno šire mržnju i strah zasnivajući to na mitovima, pseudoistorijskim tumačenjima, predrasudama, lažnim informacijama, glasinama... Prednjače u tome mediji u Srbiji i Hrvatskoj. Ostali nisu zaostali za njima zato što su profesionalniji nego naprotiv zato što su takvi diletanti da čak ni taj dati im zadatak – širenja mržnje - ne mogu dovoljno „profesionalno“ da odrade.
  2. Počeo je proces sistematskog uklanjanja renomiranih novinara – profesionalaca sa važnih uredničkih mesta u državnim medijima. U Srbiji na ta mesta, po nekakvom nepisanom pravilu, bivaju postavljani radikalno politički nastrojeni novinari uglavnom došljaci iz područja zahvaćenih ratom, profesionalno daleko slabijih kvaliteta od onih novinara koji su uklonjeni. U Hrvatskoj su sistematski uklonjeni Srbi, ali i mnogi vrhunski profesionalci - Hrvati koji nisu podržavali radikalnu vladajuću političku opciju.
  3. Nezavisni mediji nemaju jednak tretman u pristupu informacijama. Državni zvaničnici odbijaju da govore za takve medije nazivajući (i smatrajući) ih „neprijateljskim“, „ispostavama stranih agentura“, „plaćeničkim“ itd.
  4. Pravni status nezavisnih medija najčešće je nedefinisan. Oni po nepisanom pravilu lebde u pravnom limbu što vlastima daje odrešene ruke da intervenišu kada god to požele, i da pri tome ne slažu obrazlažući intervenciju stavom da određeni medij nije poštovao zakon.
  5. Novinari nezavisnih medija nemaju praktično nikakva prava. Često nemaju ni zdravstvenu zaštitu već rade kao čisti honorarci i to godinama. Strukovnim udruženjem vladaju poslušnici sa državnih medija tako da novinari nezavisnih medija ne uspevaju ni na taj način da ostvare neka prava i pogodnosti. Ne postoji nekakvo posebno udruženje koje bi okupilo profesionalne novinare.

Mladost-ludost, kažem kad vidim ovo danas.

Od te '91. u narednih devet godina Miloševićeve vladavine suštinski se, u vezi sa medijima, nije ništa promenilo. Pritiskao je Milošević neke medije, neke je umeo i da zatvori kada zagusti, vlast je znala i da ubije ponekog novinara, ali generalno gledano, čitavo to vreme Slobizma postojala su, u ovoj oblasti o kojoj pišem, nekakva nepisana pravila, nekakav kodeks ponašanja kojeg su se obe strane pridržavale. Taj kodeks je bio sledeći: u državnim medijima su vladajući ljudi, vladajuće ideje, vladajuća politika itd. Tadašnja manipulacija se svodila na gostovanje raznih epskih likova čija je najčešća forma izražavanja bila kombinacija arhaizama, imperfekta i deseterca, a sadržina – red ognjišta, red trabunjanja o jedinstvenosti nacije, red iskrivljena istorije, red jeftinih parola. Milošević realno nije ni imao potrebe za bilo čim ozbiljnijim, a bojim se da nije imao ni ljudskih resursa da išta ozbiljnije ostvari. Nezavisni, „nezavisni“ i opozicioni mediji su više ili manje podržavali drugu stranu. Taj kodeks je važio godinama i tu nije bilo bitnih promena. Bivalo je samo na onoj strani sve drastičnije, sve više su lagali, bivali su iz godine u godinu sve bezočniji, dovodili su sve gore „novinare“ tj. podizali su cenu. Ali suštinski nisu ništa menjali. Mislim da nisu ni umeli. Matrica je ostala ista do 5. oktobra 2000.

Ozbiljne manipulacije medijima počinju tek dolaskom Vojislava Koštunice na vlast i pogotovo angažmanom individue koja je kada je služila Slobodanu Miloševiću sebe nazivala „malim i siromašnim novinarom“. Manipulacije i zloupotrebe su u vreme Koštuničine vladavine bivale sve drastičnije, odlazile su svaki put korak dalje. A zadržano je ponešto i iz onih pet stavki sa Worldneta. Pogotovo kada je o tretmanu nezavisnih medija reč.

2001. i 2002. Slučaj prvi je onaj za kojeg nema dokumentacije, a svodio se na medijsko satanizovanje Zorana Đinđića i Mila Đukanovića - političkih protivnika predsednika tadašnje SR Jugoslavije. Može se ponešto naći na internetu o tome kako je angažovan jedan hrvatski nedeljnik i njegov vlasnik, osoba ne krajnje sumnjivog morala, nego bez ikakvog morala, da širi priče o navodnim Đinđićevim i Đukanovićevim vezama sa organizovanim kriminalom. Dosta beogradskih urednika zna za situacije u kojima su direktno iz Kabineta davane instrukcije novinarima gde i kome da se jave u Zagrebu i kakvu priču da donesu u Beograd. Jedan slučaj koji nema baš direktne veze sa ovim što pišem pokazao je dobro kada je izbio u javnost atmosferu u kojoj se kreirala strategija medijskih manipulacija.

17. juni 2003. - Beograd, konferencija za medije Poslaničkog kluba Demokratske stranke Srbije u Skupštini Srbije. Na konferenciju za medije je doveden Slavomir Banđur, radnik Okružnog zatvora koji je izjavio (tj doveden je da bi izjavio) da je (tadašnji) potpredsednik Vlade Srbije Čedomir Jovanović svojevremeno više puta u Centralnom zatvoru posetio pripadnike tzv. zemunskog klana Dušana Spasojevića i Mileta Lukovića, koji su u međuvremenu ubijeni (tokom policijske akcije „Sablja“). Potpuno je nebitno za ovu temu da li je Čedomir Jovanović tamo bio ili ne. Sve i da je išao svaki dan ujutro, u podne i uveče – ni jedna politička stranka nema pravo da zloupotrebljava u svoje političke svrhe bilo kojeg državnog službenika i da ga podmeće medijima na brifinzima. Pogotovo ako je osuđivani džeparoš kao što je to Banđur.

17. maj 2004. - Beograd. Izborni štab Dragana Maršićanina, (propalog) kanditada vladajuće koalicije za predsednika Srbije sazvao je hitnu konferenciju za medije. Predsednik Izbornog štaba Dejan Mihajlov je pročitao pamflet u kojem je pozvao bivšeg premijera Zorana Živkovića i čelnika Demokratske stranke i tada predsedničkog kandidata Borisa Tadića da saopšte javnosti „ko je ubio predsednika njihove stranke i premijera ako zaista misle da se odmaknu od ubica“. „Ako neće oni - mi hoćemo. U tome nas neće sprečiti ni optužbe, ni galama, ni pretnje, ni jeftina demagogija, ni sramotna zloupotreba bola porodice Djinđić“, rekao je tada Mihajlov.

U pamfletu koji je pročitao još je rečeno da je jedan od bivših ministara rekao majci pok. Zorana Đinđića da su njenog sina „ubili njegovi“ kao i da supruga ubijenog premijera Ružica Đinđić u svoju kuću „više ne prima gotovo nijednog od nekadašnjih Đinđićevih najbližih saradnika“ koji su ga „prodali, a možda uradili i nesto gore“.

Nevladine organizacije i nekoliko pravnika su ocenili da je reč o pritisku na sud pred kojim je počelo suđenje osobama optuženim za ubistvo Zorana Đinđića. Kasniji događaji poput „predaje“ prvoosumnjičenog i njegovog „razgovora“ sa ministrom policije, bivšim obijačem trafika kao i kasniji pritisci na predsednika Sudskog veća koji su doveli do njegove ostavke pokazuju da nevladine organizacije i pravnici nisu pričali napamet.

Dejan Mihajlov (koji je u međuvremenu postao sekretar Vlade Srbije) kasnije se pojavio na suđenju osobama optuženim za ubistvo premijera Đinđića. Rekao je da „ne zna ko je sastavio saopštenje“ tj. pamflet koji je pročitao, i dodao da je to bio vid „političke borbe“.

Demokratska stranka ga je tužila za klevetu. Jednom se nije pojavio na sudu, posle je saslušan. Slučaj je zataškan, tj nije bilo posledica. Razloge treba potražiti u činjenici da su obe Demokratske stranke Srbije (nije greška u nazivu) - i ona Koštuničnina i ona Tadićeva videle već tada jedna drugu kao buduće saveznike.

Konačno, ovih dana stiže do sada najdrastičniji slučaj – embedded journalists.

Najgore od svega je što, po svoj prilici, neće u ovome biti nikakvih poboljšanja. Mislim na poboljšanja za društvo. Naprotiv. U Vladi Srbije i dalje sedi individua koja je najmanje jednom fizički napala novinara za vreme intervjua i koja je u nekoliko navrata nakon toga verbalno napadala novinare i pretila im. Još je on i benigan onako u svom primitivizmu i neotesanosti prema tome kakve su neke ozbiljnije pojave. Jer strateški partner vodeće stranke sadašnje vladajuće koalicije nažalost ne pokazuje veliku razliku u tretmanu medija i novinara koje ne može da kontroliše i spinuje.

Štaviše mislim, a bojim se da smo ovde videli i neke dokaze za to, da će koalicija koja sebe vidi u budućnosti kao vladajuću otići još dalje od sadašnje vlade. Kao što su ovi sada „uznapredovali“ u odnosu na Miloševića, jer imaju ljude koji ipak više znaju nego što su znali oni Miloševićevi, tako će i oni naredni otići još dalje jer će imati još profesionalnije ili bezočnije – zavisi od ugla posmatranja.


БЕСМИСЛИЦЕ ГОСПОДИНА КУСОВЦА

Не могу да поднесем неистину а поготово ону јавно изнету па још без потребе. Господине Кусовац, читав живот је за мене небо плаво онда када је ведро а трава зелена па ме страшно нервира кад неко тврди супротно. Када 242 посланика из десетак странака једногласно подржи предлог Устава а ви тврдите да је то Устав једне партије онда стварно се човек запита где је граница бесмислица које човек може јавно рећи не трепнувши. Притом Вам страшно смета што се чак и оно непомирљиво окупило око интереса свих грађана ове земље желећи ваљда да се ова напаћена земља увек дели по свим могућим шавовима на НАС и ЊИХ. Лично ми је доста подела на да поменемо неке: демократе и радикале, четнике и партизане, звездаше и партизановце, младе и старе, грађане и сељаке, староседеоце и дошљаке, националисте и издајнике, вернике и атеисте, мушкарце и жене,студенте и пензионере Војвођане и остале, Београђане и провинцијалце, интелектуалце и примитивце. Ми трошимо енергију на поделе и свађе уместо да чвестим кораком кренемо ка развоју и Европи. Смета ли Вам што су сви па чак и несрећни радикали и социјалисти препознали минимум заједничког интереса и подржали га схватајући ваљда да ће и њихова деца живети у овој земљи и да нико нема право да им отима будућност. А личности које ових дана дефилују ТВ екранима препознају тај општи интерес и подржавају не Коштуницу већ Србију. Једино шака јада без икаквог утицаја у народу покушава да опструира делећи нас на НАС и ЊИХ. Зашто??? Ви бисте радије чекали да ваша опција која има пар процената подршке добије једног лепог дана 70 процената па да га изгласате сами и уживали за то време у благодетим Милошевићевог Устава. Е па ја немам намеру. Толико од мене.
Dezan


Ko je gdin Dezan? Gdin Dezan

Ko je gdin Dezan? Gdin Dezan je gnevno anonimno lice koje za sebe kaze kako "ne moze da podnese neistinu", a narocito "onu javno iznetu, pa jos bez potrebe", a ta neistina je Kusovcev tekst u ovom blogu.

Sta je jos g. Dezan? G. Dezan je lice koje tvrdi za sebe da je "citav zivot za njega nebo plavo onda kada je vedro a trava zelena" i da ga "strasno nervira kad neko tvrdi suprotno". Zato nemojte nikad reci g. Dezanu da nebo moze biti i sivo ili rumeno a ne samo plavo, a da trava ne mora uvek biti zelena, jer to strasno srdi g. Dezana, posto on "ne moze da trpi nesitinu" i odmah ce da reaguje.

A uza sve to, g. Dezan gnevno reaguje ne samo na neadekvatne boje neba i trave, nego i na toboznje podele u ovom drustvu, podele na mlade i stare, cetnike i partizane, demokrate i radikale, vernike i ateiste, muskarce i zene, gradjane i seljake, Beogradjane i provincijalce, intelektualce i primitivce. U to ime pozdravimo dolazak g. Dezana na ovaj blog, za koga je "citav zivot nebo plavo onda kada je vedro", za koga "trava uvek mora biti zelena", a on sam je iznad svih suprotnosti i podela, pa je tako i "mlad i star, i musko i zensko, i demokrata i radikal, i gradjanin i seljak, a ponajvise provincijalac i primitivac". Dobro nam dosao, g. Dezane!


Kume, izgore ti kesa

Kume, izgore ti kesa
pokazi se sada
ajde kume, nisi dugme
tvoja rec je glavna!

Donesite pecenje,
a glavu pred kuma
nek veselje ne prestaje
tri dana neka traje


Da se razumemo...

...ja se u principu slažem sa većinom stavova iznetim u ovom postu, ali ne smatram da moje ili bilo čije mišljenje mora biti jedino ispravno. Vi ste, gospodine Kusovac, očigledno politički opredeljen čovek i mislim da sama ta činjenica predstavlja problem kad se radi o objektivnosti. Ljudi se zalažu za svoja ubeđenja, neki argumentovano a neki baš i ne sasvim, ali novinari bi morali ipak da imaju nekakav poseban način razmišljanja, jedan "firewall" prema svojim opredeljenjima da bi bili objektivni.

Blog B92 nikako ne može biti objektivan, jer pravo kreiranja postova imaju samo određeni ljudi, jedna elita koja je po ukusu uredništva. To je svakako problem, jer ne možemo na taj način govoriti o slobodnim i objektivnim medijima. Ne znam šta je taj Kosta napisao u tom komentaru koji je izbrisan ali mislim da je uredništvo B92 moglo ipak objasniti svima jasno i glasno zbog čega se to desilo. Ovako to izgleda kao demonstracija sile. Meni se dosad nije dešavalo da mi komentar "nestane" ali se desilo da mi neko (moderator, pretpostavljam) menja sadržaj komentara a to je daleko opasnije od brisanja celokupnog komentara. Često se koristi ona poslovica da treba prvo počistiti svoje dvorište, a mi to nikako ne činimo, naše smeće nam ne smeta ali zato zbog tuđeg dižemo revoluciju.

P.S. izvinjavam se ako se sad ovim komentarom vraćam unazad ali nisam bio u mogućnosti da pratim blog nekoliko dana.

**Take your place in history and prey you don't repeat it**


Sasvim su za polemiku

Sasvim su za polemiku nebitni moje eventualno političko opredeljenje, nacionalnost, veroispovest, broj cipela ili seksualne sklonosti... Napišite šta konkretno nije tačno od onoga što sam napisao.

Svakako da napisano nekome može delovati kao rezultat autorovog političkog opredeljenja. To čak i da je tako ne umanjuje razlog iznošenja drugačijih činjenica kojima bi navedeno bilo pobijeno.

Napad ad hominem po pravilu je pokazatelj nedostatka argumenata.


Ne napadam Vas, čak sam i

Ne napadam Vas, čak sam i napisao da se slažem u principu sa Vašim tekstom. Samo ukazujem na to da se neobjektivnošću ne može pobediti neobjektivnost. Ako svako od nas bude imao svoju verziju istine, gde će nas to dovesti? Upravo ovde gde i jesmo.

**Take your place in history and prey you don't repeat it**


БЕСМИСЛИЦЕ ПУЛЕНА ГОСПОДИНА КУСОВЦА

Откада сам прочитао коментар пулена господина Кусовца (господина Зокстера) све више разумевања имам за његову (господина Кусовца) забуну са бројевима. Када господину Зокстеру и ведро небо зна бити сиво све постаје могуће па и десет странака може бити једна, а оно што раде представници власти и опозиције, подрже 100 процентно народни представници и, даће Бог, подржи више од 50 посто укупног броја гласача у земљи Србији буде октроисано. Кад се одрекнемо елементарне логике постајемо пријемчиви за искривљене доктрине. Проблем је у погледу на свет. Ви имате невољу да вам ведро небо изгледа сиво и ту Вам ни ја не могу помоћи. Тачно је да сам гневан као и увек када наиђем на ординарну глупост. Тада некако осећам да морам да реагујем и укажем на њу. Уосталом, „да ветра нема пауци би (ведро) небо премрежили“. Иначе сам ведра особа тако да ми ни вицеви нису страни. Али не објасни ми господан Кусовац како то десетак странака поста једна осим ако се у међувремену нису ујединиле. Зокстер се очигледно нашао увређен због повреде простора секте па ми тражи CV да види да ли сам подобан да користим исти нарушавајући пожељно једноумље у његовом микрокосмосу. Збуњује га ваљда како је то могуће да неко није ни НАШ ни ЊИХОВ. Па да кажем реч, две о себи. Навијам за Звезду а у Европи и за Партизан. Нисам члан ниједне странке. Последња странка чији бих члан био је она чији је лидер својевремено изјавио као потпредседник владе да се никог не тиче ако он користи и пола килограма коакина.Једини пут сам гласао на изборима на којима је Милошевић изгубио. Наравно против њега. Сада ћу изаћи други пут да гласам за Устав. Релативно сам млад. Поштујем свако људско биће док ме не убеди у супротно без обзира на узраст, националност и пол. Пола живота сам провео у провинцији а пола у Београду па носим у себи и једно и друго. Имао сам контакт са свим групама које наведох а острашћеност је страна мом карактеру. О образовању не желим да причам да не испадне да се хвалим. Не пушим, не пијем, не дрогирам се. Немам хомосексуалних склоности. Нисам баш сигуран да сам профил за вашу секту. Ипак, хвала на добродошлици.


Mladiću, a da ti prvo lepo

Mladiću,

a da ti prvo lepo pročitaš još jednom šta meni spočitavaš u svom tekstu, pa onda opet pogledaš moj tekst pa onda napišeš konkretno: S.K. je napisao to i to što nije tačno.

U ovoliko mnogo reči stvarno ne mogu da pronađem na šta bih ja to trebalo da odgovorim.


Nepozvan

Samo da pomognem malo u komunikaciji:

Srđan Kusovac

Quote:

Donošenje Oktroisanog ustava predstavlja politički projekat jedne stranke (videti Blog Gorana Svilanovića)

Blog Gorana Svilanovića

Quote:

Kako svako trazi nesto za sebe, tako je DSS zatrazio da ima s cime svom birackom telu na oci, a to je ustav. DSS vlada nije ispunila svoja druga predizborna obecanja, pa bez ustava ne bi imala mnogo toga da ponudi kao rezultat. Ne mogu da imaju potpisan SAA (sto bi bilo odlicno), jer nije uhapsen Mladic; nisu sacuvali drzavnu zajednicu (a i to su obecali); tesko da ce sacuvati Kosovo u Srbiji (jos jedno predizborno obecanje), onda su posegli za jos jednim obecanjem, ustavom. I to je ono sto ce dobiti. I to je ono sto ce ponuditi kao rezultat svoje vlade biracima.

Dakle, DS dobija izbore do kraja godine, DSS dobija ustav, SRS dobija punu politicku legitimaciju. Posle ustava niko vise nece moci da govori o njima kao o antisistemskoj stranci. Sve isto vazi i za SPS (ako ih bude). Sta dobijaju drugi akteri? EU i SAD dobijaju, ili se bar tako nadaju, jos jednu demokratsku vladu.

Dezan

Quote:

Али не објасни ми господан Кусовац како то десетак странака поста једна осим ако се у међувремену нису ујединиле.

Moje citanje svega ovoga je:

Gospodin Svilanovic kaze da u celom ovom poslu oko ustava jedino DSS ima stvarnu i iskrenu zelju da se taj ustav sto pre donese (pre izbora) kako bi povecali svoj rejting na izborima. DS-u nije stalo do ustava nego samo da sto pre izadju na izbore jer im je rejting u ovom casu visok i ne racunaju da ce ih povecanje rejtinga DSS-a ugroziti. SRS-u i SPS-u kao ni DS-u nije stalo do ustava nego do dobijanja "legitimiteta" time sto ucestvuju u stvaranju tog ustava. Iz svega toga treba da proizidje "demokratska" vlada koja je vazna za EU i SAD.

Gospodin Kusovac gradi svoje misljenje, da je donosenje ovog "oktroisanog" ustava politicki projekat jedne stranke, na ovoj analizi gospodina Svilanovica iz cega se da zakljuciti da tu analizu prihvata u celosti ili vecim delom.

Dezan se ne slaze sa gospodinom Kusovcem da je donosenje ustava politicki projekat jedne stranke jer je za njegovo donosenje u skupstini Srbije glasalo "desetak stranaka" iz cega se moze zakljuciti ili da se Dezan ne slaze sa analizom gospodina Svilanovica ili da Dezan ne smatra da iz analize gospodina Svilanovica proizilazi da je donosenje ustava projekat jedne stranke ili da mozda Dezan nije citao analizu gospodina Svilanovica.

Milos


Hvala Miloše, baš to nam

Hvala Miloše, baš to nam je nedostajalo.

Sada je g. Dezan na potezu.


Quote:Не пушим, не

Quote:
Не пушим, не пијем, не дрогирам се. Немам хомосексуалних склоности.

Ima "sekti" koje bi ovakav "profil" sa radoscu prigrlile. Puno srece.

antioksidant(protiv slobodnih radikala)


Taman za ženidbu...

Ne pušiš, ne piješ, ne drogiraš se, nisi za ni jednu opciju,...sjajno, taman momak za ženidbu..


Mislim da je veoma los stav

Mislim da je veoma los stav da se ne izlazi na izbore. Kada to kazem mislim na izjavu Dezana. Slobodni izbori su temelj demokratije i mislim da svaki covek koji malo razmislja dolazi do zakljucka da treba da izadje na iste pogotovu kada su izbori slobodni.
Isto tako mislim da su i politicke stranke temelj demokratije ali da to ne znaci da ocekujemo da su politicke stranke idealne.
U vezi Ustava. Prihvatam da je na mestu kritika da nije bilo javne rasprave ma sta to znacilo. Zelim da kazem da sam ovaj Nacrt procitao bas kao i Ustav iz vremena Diktatora.
Moje zamerke kao laika za pravo bi bile:
- broj poslanika je 250. Mislim da treba manje poslanika s obzirom na ekonomsku snagu Srbije
- mislim da Ustav ne treba da se bavi nacinom na koji ce lokalna samouprava da bira izvrsne organe tj predsednika po Nacrtu biraju odbornici Skupstine opstine. Smatram da je bolje resenje da se predsednici opstina biraju neposredno.
Voleo bih da cujem stav blogera o tome da je ovaj Nacrt podrzalo 242 poslanika od 250. Svi ovi poslanici su birani na slobodnim izborima i mi smo glasali za njih da vazne i manje vazne poslave obavljaju u nase ime. To je srz predstavnicke demokratije. Zato mislim da ovo ipak nije Oktroisani ustav. Argumenti koji se iznose protiv Nacrta ustava su prilicno dobri i razmisljam o njima ali mislim da ima i dobrih argumenata za Ustav.
Mislim da treba da prestanemo sa izjavama tipa "siptarski lobisa" i slicno. Mislim da je Srdjan stvarno objektivan i ima vrlo jasne stavove koji teraju na razmisljanje i prilicno su utemeljeni.


Dezan: " Кад се

Dezan: " Кад се одрекнемо елементарне логике постајемо пријемчиви за искривљене доктрине."

Da li i bumerang ili, recimo, ona stvar za vas spadaju u primere "iskrivljenih" doktrina? Da li se vi uvek "odricete elementarne logike" kad osetite potrebu da "postanete prijemcivi za iskrivljenu doktrinu". I koliko cesto vam se to desava?


Car si, kumasine!

Trideset stepeni, digla se prasina
hajde ruke gore, evo kumasina!


Brisanje

Obrisao sam 67 poruka. Malo smo svi preterali u prepucavanju.

Počeo je Kleobul/Zenon porukom u kojoj je one koji misle drugačije od njega nazvao Esenima i preporučivao im lečenje. Onda je krenulo sve dalje i dalje. I sâm sam učestvovao u nekim od tih polemika, ali se pokazalo da je kada to krene teško zadržati nivo.

Na ovaj način je na žalost obrisano i nekoliko vrednih poruka i interesantnih razmišljanja, ali to je danak ovakvom programu - brisanje prve poruke iz lanca diskusija neminovno dovodi do brisanja svega vezanog za tu poruku.

Moja krivica je što nisam obrisao prvu poruku koja nije imala direktne veze sa temom bloga.

"Diskusiju" (pre brisanja) sam sačuvao - zlu ne trebalo.


ДА ВАС НЕ РАЗОЧАРАМ

Није ме било целог дана. Биће да сам вам недостајао а посебно гос`н Зокстеру. Он ваљда у сиромаштву интелектуалних потенцијала прибегава увредама које о мени ништа а о њему много говоре. Вероватно је то последица лошег окружења и погрешних узора али човек се учи док је жив па чак и за њега има наде. Захваљујем Милошу П и Моравцу на коментарима. Тачно је да нисам прочитао до сада блог господина Свилановића као ни цео коментар господина Кусовца јер сам био изиритиран његовим коментаром на тему октроисаности Устава што је наравно бесмислица. Зашто је бесмислица? Прво, на тексту предлога Устава су радили представници владе и Демократске странке на основу њихових ранијих нацрта који су били доступни јавности. Друго, у текст су унете примедбе релевантних политичких чинилаца различитих политичких опција које покривају комплетно гласачко тело. Тај предлог је усвојен једногласно у Парламенту а лично очекујем да бар 60% укупног броја гласача подржи овај предлог на референдуму. Даље, то није политички пројекат за дневну употребу већ документ који суштински одређује будућност Србије и нас у њој. Не говоре истину они који кажу да ће нови Устав бити могуће лако променити. Природна је потреба да Устав траје дуже а пошто је овај Устав резултат сарадње свих водећих странака нико неће имати разлога да га у скорије време мења. Тачно је да ће већој излазности допринети преамбула о Косову али то је вешт политички потез а уједно и порука да немамо намеру да поклањамо своју територију. Ко је толико великодушан нека свој алтруизам демонстрира давањем 15% своје личне имовине Албанцима са Косова а не наше државне територије. Преостало време би ваљало искористити за анализу шта није добро у предлогу Устава (ја досада нисам чуо ништа значајно) а не процедури. Ви као новинар бисте у том смеру требали да делујете. Ако има недостатака, дајте аргументе и убедите нас да гласамо против предлога. Важније је ШТА се предлаже а не КО предлаже. Даље, поређења Коштунице и Милошевића су крајње малициозна. Разлика има безброј а поменућу само једну. Коштуница се за своје идеје не бори насиљем. Заједно са господином Тадићем одлучујуће је допринео смиривању политичких тензија и сарадњи водећих странака када су у питању витални интереси земље као што су: Космет и Устав, интеграција у Европску Унију. Међу њима, посебно у унутар-политичким питањима, итекако постоје разлике (видећете их већ 30. октобра када крене изборна кампања). Можда бисте Ви више волели да се њих двојица туку када се појаве пред новинарима уместо што заједнички бране виталне интересе Србије. Ова влада је далеко од идеалне тако да су Ваши коментари о појединим министрима на месту али зашто не поменете нпр. рад господе Динкића, Бубала, Милосављевића него само узимате негативне примере. Зачудићете се када видите резултате избора. Господа Тадић и Коштуница су схватили подељеност Србије по разним шавовима (о којој сам говорио) и својим радом доприносе да се она превазиђе у националном интересу. Наспрам њихових настојања да уједине Србију је тежња маргиналних политичких чинилаца (читајте Чеде и компаније) да причом о две Србије изазивају поделе јер они у поделама и хаосу најбоље пливају. Треба им нови Милошевић јер старог више нема па хајде да га створимо. Пошто ми нисмо добри онда други морају бити лошији. На тој линији је и овај Ваш коментар. То је неозбиљна трач политика. Зато Вам саветујем да престанете да гледате небо као Зокстер кроз тамна стакла. Изгледаће Вам више плаво а мање сиво. Уосталом, напољу је леп дан. Да додам још и везано за Ваше брисање коментара. Није ми јасно којим критеријумом сте се водили кад бришете коментаре господина Клеобула али Вам приземан коментар господина Зокстера не смета ни најмање. Лично сматрам да не треба брисати ниједан.


Usluga

Ne znam da li ste procitali zadnji (koji sam ja citao) komentar Kleobula, ali mislim da mu je gospodin Kusovac definitivno napravio uslugu brisuci ga. Mogu se sloziti da su zrtve bili i komentari kojih se ne treba stideti ali takav je zivot.

Milos


mea culpa ,da

Grubo i nepristojno sam odgovorio na dve vulgarne provokacije od izvesnog Zokstera ,jedna je bila (ona vise prostacka) upucena meni ,druga g. Dezanu. Ta dva moja komentara i zasluzuju da budu izbrisana ,mada je sigurno da bi i oni izostali da je g. Kusovac blagovremeno obrisao primitivizme koji su ih iznedrili. Ovako ,iskoristio je priliku da obrise SVE moje postove iako sam nasu medjusobnu polemiku i vodio i okoncao na pristojan nacin ,sto se odnosi i na povremene duele sa drugim ucesnicima.
Kao povod za uredjivacku hirurgiju na ovom blogu (sto je Vase pravo ,priznajem) Vi g. Kucovce citirate istrgnut deo moje poruke u kome sa donekle zaostrenim polemickim motivacijama pripadnike tzv. "Druge Srbije" nazivam Esenima. Ne znam koliko ste upoznati sa istorijom religije ali Eseni predstavljaju jednu od tri dominantne verske grupacije (sekte,da) u Judeji pre pojave Hrista (ostale dve su Fariseji i Sadukeji)i za koju najnovija istrazivanja pretpostavljaju da je bila autenticno idejno praizvoriste ranog hriscanstva.
Zasto smatrate uvredljivim moju postavku da mi simpatizeri "Druge Srbije" (u kolokvijalnom smislu govoreci ,takav pokret ne postoji zvanicno) lice na sektu Esena? Slicnosti nisu zanemarljive ,Eseni su bili najmalobrojniji u svojoj zajednici ,cesto izlozeni preziru i ruganju vecine zbog svoje doktrinarnosi ,iskljucivosti ,naglasenog mesijanstva (Ucitelj svetlosti itd.),bili su prozeti izrazenom unutrasnjom kohezijom i velikom odanoscu svojoj zajednici. Konacno ,strogo istorijski gledano ,Eseni jesu bili ona grupacija koja je fanaticnim afirmisanjem svojih principa i spremnoscu na zrtvu posejala u Judeji seme onih uslova koji su doveli do velikog pocetnog zamaha hriscanstva u I veku n.e. O tome se moze misliti i malo drugacije ,ovakva teza moze izgledati nategnuto itd., ali gde tu Vi vidite uvrede? Odnosno ,ako ih vidite tu ,kako to da Vam promicu kada ih pisu oni za koje lako mozemo konstatovati da su Vasi (vise-manje) istomisljenici? Nisam siguran da ste na ovom blogovskom iskusenju pokazali adekvatan stepen principijelnosti ,ovoga puta...


Trudim se da sve ideje i

Trudim se da na svom blogu tretiram ravnopravno sve ideje i one koji ih izriču. Možda nekada i pogrešim, ali mislim da se ovog puta to nije dogodilo.

U citatu moje poruke ste kao u supermarketu uzeli šta Vam odgovoara pa ste analizirali Esene. A bio je tu i jedan bitniji deo:

Quote:
Počeo je Kleobul/Zenon porukom u kojoj je one koji misle drugačije od njega nazvao Esenima i preporučivao im lečenje.

Inače što se predavanja o Esenima tiče odgovaram Vam pominjanjem jednog događaja od pre petnaest godina. Gostovao je na Studiju B direktor jedne duševne bolnice, verovatno one u široj javnosti Srbije najpoznatije ustanove te vrste. Na pitanje voditelja koje je sadržavalo reč "ludaci" doktor je reagovao otprilike ovako: Nisu oni nikakvi ludaci. Oni su drugačiji. Pošto smo mi u većini držimo njih zatvorene. Da je obrnuto oni bi držali nas, a nas ne smatrate ludacima.

Onomad Vam je smetalo "objašnjenje" poente pa se sada uzdržavam. :)

P.S. Čini mi se da sam Vas prepoznao i to po sferama interesovanja, stilu pisanja i po načinu na koji to činite, a koji (meni) liči na držanje predavanja. Interesantan ste Vi čovek. Šteta što ste angažovani na pogrešnoj strani. Sada "pravoj", ali generalno pogrešnoj.


Zenon: "Grubo i nepristojno

Zenon: "Grubo i nepristojno sam odgovorio na dve vulgarne provokacije od izvesnog Zokstera ,jedna je bila (ona vise prostacka) upucena meni,druga g. Dezanu."

Bice da ste je i zasluzili, draga osetljiva princezo Zenone (na zrnu graska), cim smatrate da je bila u vecoj meri prostacka od one namenjene g. Dezenu. (Kladim se da g. Dezen opet smatra obrnuto, da ona njemu namenjena bejase tek pravo olicenje prostakluka; jedna od oznaka mediokriteta jeste to da svaki cas osecaju potrebu da se pozivaju na bon-ton i lepe manire). Steta sto je g. Kusovac prebrisao onu raspravu s vama, bas sam bio rad da podvrgnem analizi te vase sastavke u slobodnom vremenu, za koje ocito smatrate da su briljantno pisani, cim potezete kao argument, u svojstvu samozvanog arbitra dobrog stila i lepog ukusa, nekakve navodne manjkavosti u stilu g. Kusovca. Ali srescemo se mi jos, g. Zenone, i popricati o svemu i svacemu - ne berite brige.


Jedva cekam

i to sa uzivanjem...Prilagodicu se svakom tvom izabranom nacinu i metodu


Pa, Zenone, onda si i sebe trebao svrstati u Fraiseje...

Zanimljiva logika i optika g. Zenona,samo što tu ima jedan mali problem...Smatrao bih njegov postupak legitimnim, duhovitim i fer, da je učinio samo jedan maleni napor i sebe svrstao u Fariseje...
Jer, ako pravite analogije prema modelima i društvenim - verskim grupama od pre nekoliko hiljada godina,pričajući o današnjim procesima, i direktno oponirate grupi kojoj date tačno određen naziv,sa jasnim sadržajem i značenjskim određenjem, onda bi bilo za pretpostaviti da to radite kao pripadnike neke druge grupe, koja ima isto tako određene značenjske karakteristike. Ako to nije tako, onda je naziv "Eseni" pogrda.
Zato g. Zenone/Kleobule, nedostaje ona samoidentifikacija- Farisej, i ja sam spreman prihvatiti vaše pojašnjenje.
Nego meni se čini da će pre biti u pitanju nešto drugo, i da ja to prepoznajem kao rukopis, ili kao ideje jedne sasvim određene političke "kuhinje" poznate kao NSPM.
Oni su "građansku Srbiju", meni mnogo adekvatniji izraz od "druga Srbija", već pre dobrih nekoliko godina nazivali "montanjarima", što bi translatirano dve hiljade godina prema našem dobu, otprilike bio ekvivalent ovom što Zenon/Kleobul zove "Eseni". Dakle, Zenon/Kleobul ovde nije niti malo originalan, pa ako nije lično Sl. Antonić, bavi se plagiranjem. Kao olakšavajuću okolnost bi mu mogli uzeti to što je plagirao jedan slabašan i neadekvatan pojam, široko ismejan u stručnoj javnosti.
Ali, ima nešto što muči g. Zenona...Vidi on, a i u svojoj isprici to ne skriva, da dolazi alternativa, i kao da je predoseća...


Drago,

Drago,

Svaka čast. Uživao sam kao i uvek čitajući. Imate, po meni, fantastičan odnos percepcije bitnog i mirnoće kojom izvodite zaključke. Zavidim Vam iskreno na tome što se ne date navući da upadnete u vatru.

A jedan konkretni zaključak nam je istovetan. ;)


Da,znam i koji...

Pa radimo sličan posao i moramo pažljivo čitati i isčitavati, Srđane. Kao što Eskimi razlikuju 59 vrsta snega, tako i mi lako prepoznajemo političke "kuhinje", njihov jezik i tzv. "intelektualne servise" pojedinih stranaka.
Znam koji je zaključak, ali hajde da ne reklamiramo čoveka odnosno grupu ljudi.
I tako misle da smo "ekipa", a mi se u životu nismo videli. Nije ljudima jasno da se mišljenje individualca može podudarati. Navikli da se to artikuliše u grupi, a navika je, dragi Srđane uvek moćan gospodar.


"ili kao ideje jedne sasvim

"ili kao ideje jedne sasvim određene političke "kuhinje" poznate kao NSPM"

Aman, ljudi, dosta s tim skracenicama! Meni ta kuhinja oznacena tom skracenicom nije poznata i molim za razjasnjenje.


Izvini Zokster...

NSPM je časopis za društvene teme i politička pitanja.
Puno ime mu je Nova Srpska Politička Misao. Glavni uredik je Đorđe Vukadinović i časopis je dostupan na netu sa arhivom tekstova. Inače prepun narodnjašta i do zla boga konzervativan...Lično ga čitam iz zabave, jer po nekad mislim da živim u Srbiji Nikole Pašića. No, društvo oko njega slovi za "intelektualni servis DSS-a", pa je osim te "humorne crte" mogao dobro poslužiti da se vidi koje će korake vlast preduzimati. Slično nekadašnjoj kolumni Mirjane Marković u "Dugi"...I tamo, mister Zokster....


Čitam ih iz identičnih

Čitam ih iz identičnih razloga - da se zabavim i nasmejem i da pročitam zvanično tumačenje onog što se iza brda valja.

Evo da se u nečemu ne složim sa Dragom: ja mislim da je sada već DSS njihov servis, a ne obrnuto ili da makar predstavljaju nekakvu simbiozu. Počelo je tako što su ovi "intelektualno uobličavali" "srpskodomaćinsku" politiku grupe "među šljivama". No kada se ispostavilo da "među šljivama" nema nikakve artikulisane politike do narodnjaštva (antizapadnjaštvo incl) tako su se uloge izmenile.

Inače zovu ih (mangupi) po gradu (i po internetu) i malo drugačije pa u skraćenici biva "F" umesto "P". :)

Umesto uobičajene metodologije tamo često koriste univerzalni princip "što je babi milo....". Odličan primer je najnoviji tekst o M.Đukanoviću u kojem negde treći ili četvrti put "predviđaju" (kao i pomenuti Kleobul/Zenon nekoliko puta na "javnom servisu") poraz DPS-a i tu onda vide šanse za Srbiju.... Smešno, ali korisno. Ponekad bi "analize" lako oborio i osrednji poznavalac materije, ali takvima ne daju pristupa.


Posebno ne podnose izraz "modernizacija"...

Da, može se kombinovati, pa je DSS njima politički, a ovi što im društvo u gradu umesto P dodaju F, njima ideološki servis. Samo bi onda nekom moglo pasti na pamet da i DSS-u umesto jednog S doda F recimo, u sredinu (DFS), pa da ga prevodimo kao Državni Fiskulturni Sabor...pošto vole domaćinsku sabornost.
Ali, šalu na stranu.....Debele su veze na toj relaciji i znam iz apsolutno sigurnih izvora neke situacije gde prosto čoveku nije jasno ko to uređuje. Nekadašnji savetnici u čuvenom kabinetu na čije prozore su sletale sove,ili pak oficijelno uredništvo. I opet, dali su savetnici ljudi iz uredništva ili su to pak oficijelni savetnici.Jako je nevidljiva bila ta granica, a nema razloga da to i sada nije tako.
Jedno vreme su forsirali radikale kao saveznike, retuširali ih, a onda prikočili,malo gurnuli u stranu radikale i počeli afirmisati Tadićev "patriotizam" i "razum". Doduše, dozirano, jer uvek radikali mogu zatrebati...
A SAD-e...ja mislim da bolji tretman ima u Hezbulahovim glasilima. No i to nije kraj....SAD-e tamo još dobro i prolaze, kakav je tretman liberalizma, individualizma i li ne daj bože modernizacije....Na taj pojam su posebno kivni...jer bože moj, koristio ga je Zoran Đinđić.
I sebe zovu, treća Srbija....


Милоше, Само

Милоше,

Само сам рекао да је цензура опасан поступак па када му се већ прибегава онда бар треба имати критеријуме. Ако су то вулгарности господин Кусовац би најпре требало да примени аутоцензуру. Мало сам дошао до времена па сам читао редом коментаре овог блога. Несхватљиво је да људи који се баве језиком и речима користе вулгарности у комуникацији.Они требају да дају пример нама а не ми њима. Не знам зашто је болидизам блажа реч од деген, па још у наслову и како то да господин Зокстер има право да вређа а господин Клеобал нема. За болидизам чак са друге стране није било никаквог повода јер је господин Бонер чије сам сјајне коментаре малочас прочитао дискутовао крајње добронамерно, аргументовано и цивилизовано и разоружао неколицину са "друге стране" као малу децу. Да се разумемо, нисам ја овде за вређање само за поштовање правила ако их уопште има. Верујте да сам хтео да похвалим господина Кусовца за учешће у дискусији као и за изостанак цензуре јер је мени сваки коментар на овом блогу прошао а иначе иако не заступам екстремне ставове а још мање неког вређам пролазност на Б92 форумима ми је око 50%. Међутим, и то се десило.


nedam naslov

srpska politichka scena beskrvna je- lishena sadrzaja, ideja, osnovne pristojnosti, smisla za akuelnost ...

no, da li nam ovde praktikovana inteligencija jata moze bilo kako pomoci pri ukidanju permanetne srpske dnevno-politichke more ?

srbija je politichki infantilna, shto se to demokratije tiche- probacu slikovito da objasnim na shta mislim kada kazem - infatilna.
zamislimo 4-5 godishnje dete chije su rodjenje obelezili teshki potresi i do tada nezamislivi prevrati u zivotu njegovih ne(sa)zrelih roditelja- ogromni problemi koji ulivaju beznadeznost i zlovolju u srce ... roditelji u toj pometnji gube ionako klimavu kontrolu nad situacijom i sobom.
jadno dete dugo nije nauchilo da govori, jer mu se retko ko iskreno i od srca obracao. nasilje, dreka, lomljenje nejakih kostiju bili su na dnevnom redu - josh od prvih dana. dete je oguglalo na ovakve okolnosti i one se za njega pojavljuju kao sasvim normalne. dete muca u ogledalo. niko ne chuje.
danas je dete gotovo zrelo, starmalo, sada ga svi okolo shutiraju, izdaju mu sumanuta i besmislena naredjenja... ludaci i labilni ljudi uche ga zivotu.
i, naravno, za chitavu bedu nisu oni sami krivi - kriv je svet i sudbina ... oni samo pokushavaju da spasu ono shto se josh spasti da... najbolje bi bilo da uchine ono shto su, izgledom promene omamljeni, "protestanti" pevali - spasi srbiju i ubi se, srpski politicare

izvinjavam se . suvishe se nerviram jer mi serpska stvarnost ukazuje kao bezizlazni lavirint sastavljen od vrlo malo katakombi - to josh vishe izludjuje.
prekidam.
ukinuti srbiju, podati se bilo kome, staviti se na "tender"... sve ostalo je mlacenje prazne slame, drago jato.


Prividjenja i fatamorgane ili "DE IRA"

Ovo podebljano (bold) piše Srđan Kusovac:
Zamolio sam pučkog mudraca da sam obriše uvrede (mislim na delove koji predstavljaju kršenje opšteprihvaćenih normi i uzusa, ne na uvrede na zdrav razum koje sam, videćete, ostavio). Pošto nije to učinio morao sam sâm da pribegnem brisanju. Originalna poruka je sačuvana. S.K.)



Postovani Eseni ,pricinjava mi osobito zadovoljstvo da pratim vasa zloputanja na terenu logike i politickog zdravog razuma. Mogu da razumem vasu fobiju od stavova ,ukupne pismenosti i argumentacije koja cesto karakterise sadrzaje koji se objavljuju na sajtu NSPM.

(Ovde je bio uvredljivi deo koji je obrisao S.K.)

Ne ,ja nisam Slobodan Antonic ,nisam ni Djordje Vukadinovic ,nisam ni jedan od autora koji tamo objavljuju ,niti sam ikada bio prisutan bilo kojim svojim tekstom ili izjavom na tom neobicnom izvoru vase opsesivnosti koji se zove NSPM. Stoga g. Kusovce nije tacna vasa pretpostavka da vi "mislite (slutite) da znate ko sam"

(Ovde je bio uvredljivi deo koji je obrisao S.K.)

Mi se jamacno ne poznajemo ,osim sto ja vas donekle znam po tragu koji ostavljate u svojim konfabulacijama u takvim svetionicima slobodne misli kao sto su "Koha ditore", "Ferhadija" i analogni demokratski mediji.

Ukupan kvalitet argumentacije koju cela vasa druzina zastupa tanak je do pucanja. Naucili ste napamet nesto malo stereotipa ,malena vam je intelektualna snaga da shvatite ukupnost procesa koji vam se pred ocima odvijaju a zelite da reformisete Srbiju i predstavite se kao ljudi avangardnih shvatanja. Skup je to i tezak sport ,dragi moji Forest Gampovi ,cak ni vasa heroina i prvosvestenica Latinka Perovic nije kadra sa time da se uhvati u kostac a nekmoli vi ,segrtove kalfe.

No ,evo jos jedne poucne price za vas ,uprosticu je kako bih vam je priblizio....

Nekada davno ,hodao je zemljom covek koga su zvali Isus Hristos. Govorio je iz srca ,ohrabrivao krotke ,rugao se osionima. Bio je bolji od svog vremena ,nudio je utehu slabima i oslonac posrnulima. Ne znamo mnogo o njemu ,nepoznato je cime se bavio od ranog detinjstva pa do svoje tridesete godine. Nije prezao od druzenja sa prostitutkama ,carinicima i sumnjivcima ,video je u svakom coveku boziji lik i nebeski pecat ,verovao je da ljudi jesu dobri ako im se daju ljubav i podsticaj,vera i nada.
Stradao je kako je stradao ,izdali su ga ti isti ljudi koje je voleo ,brutalno je kaznjen za tudje grehe ,otpatio je i oprostio. Otisao je na bolje mesto ,"uz skute svoga oca"....
Potonji deo istorije mozda vam je poznat. Sledbenici su se otimali za njegovo nasledje ,vadili su oci jedni drugima da dokazu ko mu je bio blizi za zivota ,u zelji da podignu sebe proglasili su ga za Boga. Stvorili su crkvu ,podelili medju sobom apostolska i druga zvanja ,pokusali su i vremenom uspeli da dobiju vlast ,surovo su gonili sve one koji nisu verovali u njihovu verziju dogadjaja ,rusili su tudje hramove i ognjem i macem pokoravali slobodnu misao.Pravi Isus je ostao negde daleko u srcima siromasnih ljudi i nestao u predanjima zakopanim u pesku. Dalje dopisite sami...
Zasto ovo pisem i kakve to veze ima sa vama ,pitate se?
Ako u dalekoj ali simbolicnoj i donekle simplifikovanoj analogiji niste prepoznali ono sto vi pokusavate da ucinite sa uspomenom na svog tragicno stradalog lidera Z. DJ. ,onda ja sapucem gluvom i pokazujem slepom. U vama ,predstavnicima "Druge Srbije" nema nicega sto je karakterisalo bivseg premijera ,zrtvu i stradalnika od one iste strasti kojom vi danas gorite. Vi ste jeftini ,nedobaceni epigoni necega sto niste razumeli i za sta nemate snage da izvedete ,upravo zbog toga sto ne razumete.
Nisam ovim zeleo da slavoslovim Djindjicu ,bio je gresan ,kao sto smo svi gresni ,istorija ce svakom dati zasluzeno mesto i pravu meru. Tragicno je to da zlosrecni Zoran (kako vi cesto u otuznim pokusajima vulgarne intimizacije volite da ga zovete), nije zasluzivao vas ,agresivne ,ostrascene, jednoumne i gnevne. Ne ,vi niste nikakvi bastinici njegovog dela (koje god ono bilo) i nemate moralno pravo da se na to pozivate.Svojim ukupnim ponasanjem ,svojom nerazumnom negacijom ociglednih interesa drzave i nacije ,demokratije i tolerantnosti ,vi danas ne predstavljate nista drugo nego zalosno meandriranje u prazno ,jedne mozda solidno zapocete price...


Hoćete li u svojim

Hoćete li u svojim konfabulacijama sami obrisati uvrede ili da brišem čitavu poruku?

Uvrede ćete nadam se i Vi lako prepoznati: to je u ovim istovarenim slovima ono jedino iole konkretno.

P.S. Nemojte pridavati sebi veći značaj no što ga realno imate (zapravo nemate). Činjenica da Vi dolazite ovde svakodnevno, pod dva nicka, sa posla i od kuće, da ulažete ogroman trud, a da ja NSPM posetim tek s mene pa na uštap dovoljno govori o tome ko je opterećen i koga čiji stavovi "dovode do egzaltiranosti".

P.P.S. Ujedno Vas obaveštavam da ću ovaj blog zatvoriti za komentare u 11:00 jer odlazim na put i neću moći da kontrolišem da opet ne uleti neka nebuloza. To zatvaranje nema nikakve veze sa Vašim navodnim "argumentima" nego samo sa time da ću nedelju dana šetati po Normandiji i da neću uopšte misliti na Vas i na "prvu Srbiju".


Dan D

Ne ,ovde uvredama nema ni traga ,samo uobicajena polemicka ostrina ,ne budite preosetljivi. Forest Gamp je pozitivan lik ,neshvacen od okruzenja a dobar...
Konfabulacije neka vas ne srde ,nije to bas rako strasna rec.
Uspesno se iskrcajte ,odmorite ,popijte par kalvadosa i spremni mi se vratite za dalje nesporazume.
Bon voyage!


kleobule (zenone itd)

pokojni z.dj., kojeg ovde sasvim nepotrebno pominjesh, samo je jedna stanica na putu srpske propasti - sin svoga vremena, koji kao i nijedan drugi individuum, nije uspeo da stoji iznad svoga vremena (niti je u tome mogao uspeti). to je, zacelo, i sam znao. upravo zbog toga verujem u iskrenost njegove misije.
bashtinici njegovog dela izlishni su, mozda i nemoguci, jer je njegovo delo ubijeno, i pre nego shto je zazivelo, pochelo da se u realnosti ostvaruje - na samom pragu njegovog ostvarenja.
pominjesh interese drzave i nacije, demokratije i tolerantnosti ... i to u ordinarno mrsomudnom kontextu.
ne sumnjam da cesh biti ljubazan i podrobno nas posvetiti u, verovatno tajne, interese drzave koja, u stavrnosti vapi za eutanazijom i ponovnim rodjenjem.

sa propashcu drzava u kojima je odredjenost stanovishta misli pribavila sebi pogubnu vaznost, koja prozima sve ostale strane i facete narodnog duha, neminovno se radja i razvija jedan vishi princip ... i, novi narod svezeg duha i vere u buducnost- ako je verovati hegelu.

smrt trubiji !
zivela srbija !


Kleobul: "vi danas ne

Kleobul: "vi danas ne predstavljate nista drugo nego zalosno meandriranje u prazno ,jedne mozda solidno zapocete..."

I vi takodje meandrirate, dragi nas raspricani Kleobule, ali ne u prazno, nego u onaj sud skoljkastog oblika, nacinjenog od keramike, sto se nalazi u izvesnim nusprostorijama gde i carevi idu pesice, a kojem necu pominjati naziv ni kako se koristi posto bi to spadalo u prekoracenje dobrog ukusa i pravila ponasanja na ovom blogu, usled cega bi g. Kusovac, kao i u nekoliko prethodnih slucajeva, mozda dosao u iskusenje da obrise ovaj moj post upucen na vasu kraljevsku adresu, sto nikako ne zelim. Vi meandrirate, dragi moj Kleobule, ali ne u prazno, i ne bas "sasvim solidno" nego, po svom starom dobrom obicaju, poprilicno retko i disperzivno, da ne kazem propulzivno...


СРЕЋАН ПУТ, ЦЕНЗОРЕ!

Господине Клеобуле, честитам Вам на сјајном коментару без патетике да избегнем оно трагикомично гугутање господина Кусовца и његових пулена када једни другима почну споменике дизати. После њега господин Кусовац може да стави трајни катанац на овај блог а не само до повратка из Нормандије. Уосталом, господин Bonner им је одавно све објаснио. Ипак, жалосно је да у време када мобилни телефони приказују скоро милион боја на дисплеју неки људи доживљавају свет у црно-белој техници.


ministri

Pre neki dan sedim ovde na krajnjem severu Evrope, nesto me kao sve nervira, pada kisa, okracao dan...itd.
Kao i svaki napredni muskarac, sednem demonstrativno u fotelju, ukljucim tv, kad tamo vesti tj dnevnik!!!
Udarna vest MINISTARKA U SVEDSKOJ VLADI MORALA JE DA PODNESE OSTAVKU ZATO STO NIJE PLACALA TV PRETPLATU I ZATO STO JOJ JE NEKA ZENA CUVALA DECU,A OVA JOJ PLACALA NA RUKE BEZ PLACANJA POREZA!!!!!!!!
Istog trenutka mi pred oci izadje slika gde hiljade navijaca na nekoj utakmici skandiraju ministru Jocicu: OBIJOOO SI KIOSK, DRAGANEEE, DRAGANEEEE!!!
Slika broj dva, kako policajac zaustavlja ministra Velju, a ovaj mu kaze: MAjku li ti j.... , pa znas li ti ko sam ja? Kako si se usudio da me zaustavis?
I slika broj tri direktor RTS, Tijanic!

Tu vec vise nisam mogao!!!
Stresem se, ugasim TV, uzmem jaknu i krenem da setam po ovoj "divnoj" skandinavskoj kisi!!!


Ovaj blog će biti ponovo

Ovaj blog će biti ponovo otvoren za komentare u petak 27.10. rano popodne.


Moje srce srecu ne krije

evo nama naseg bekrije