Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Notorious /15 000:72/ Girls in Politics

Napomena: ovo je blog o politici i aktivizmu. Piše LW MiM. U radno vreme.

notorious Danasnotorious Danas „Na istoku turban, turban, na zapadu Duran Duran“, setio se Zoki  Panović u Rafalima iz kamenoloma  u Danasu od ponedeljka,  Teofilove poezije od pre dvadestak i kusur godina. Sinoć u Beogradu  Duran Duran, a ja sa Teofilom, prvi put u životu,  u Zrenjaninu na tribini BOJKOT, NARAVNO! (Učesnici: Jelena Milić, politički komentator! Ha!  Judita Popović, advokat,Teofil Pančić, kolumnista,Dinko Gruhonjić, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, moderator Snežana Ilić, Centar za razvoj civilnog društva), u kultnom pozorišnom klubu Zeleno Zvono.

Guta, vlasnik ZZ, u Beogradu, na Duran Duran, naravno. Organizator tribine bio jeZrenjaninski centar za razvoj civilnog društva, i to njegovo žensko –aktivističko krilo. Savatale su me  da pristanem, negde prošle nedelje dok sam se vraćala iz Niša, gde sam, takođe, širila veru u liberalnu demokratiju, tog puta  Srbima sa Kosova.  Sneški iz ZCRCD  ne mogu da kažem ne, pa sam u ponedeljak morala da utopim kartu za DD. Svaka čast DD, al Sneška  i Teofil su Sneška i Teofil. A već sam  uspela  da propustim i Roxy Music na kojima sam godinama živela. Posle toga, sve je lakše.

Provokativni i dekoncentrišući SMSovi  iz Hale sportova su počeli da mi stižu već oko 7 uveče. U to vreme je već i ZZ počelo da se puni. Down the memory lane radi, iako nikad nisam bila tooolikooo veliki fun DD, motaju mi se po glavi i Osma, i Matematička i ETF žurke iz tog perioda. Oko osam stiže i TP lično, atmosfera u ZZ se zagreva,  *&%$#  DD, the show must go on! Osećam se ko Abbie Hoffman  u East Village  krajem šezdesetih. Kako mali Perica  zamišlja liberalnu Ameriku iz tog perioda. U publici 72 ljudi, među njima i profesor Vladimir Ilić, direktor ZCRCD, od koga imam neviđenu tremu, jer njegovo mišljenje strašno cenim.  

STOP ZABORAVUSTOP ZABORAVUŠizofreno se, inače, osećam već nedeljama. Smatrala sam, i javno izjavljivala, da Kosovo u preambuli i nije nešto strašno, sa teškom knedlom u grlu, sve se nadajući da će „neviđeni“ predlog ustava bar u normativnom delu  na nešto ličiti.  Strendžerima veteranima iz MZ, koji se, još uvek bave Srbijom, sad već i kućnim prijateljima, u neformalnim raspravama uporno objašnjavam da nisam revolucionar već (samoproglašeni) reformista, da mi je ulice i bojkota dosta, da oću institucije i zakone. Srbiju u 21. veku. Srbiju u globalizaciji. Al ne na G17+ način. Da nisam druga Srbija, već 22.  Ne zameram  što su zažmureli na  neke stvari, oko procedure pre svega. Čuj, bila i ja OCSE posmatrač onoliko. “Under the given circumstances, we consider  this ellection fair and democratic...“, sećam se još te fraze. Em jeste naša unutrašnja stvar, koja neće destabilisati region, ergo imaju argument, em su nas do sada valjda naučili i da pecamo ribu, pa možemo i sami da se izborimo za ono što nam smeta i u načinu donošenja i u sadržaju predloga novog ustava. Demokratizovali su nas, demokratizovali od srede do petka.....Sad je što se njih tiče, dovoljno da je stvar nenasilna, ostalo je čist bonus track. Mislim, stvarno, taj Kim Džong Il, i ostalo. A nije ni demokratija pod moranje. Stvar izbora.  Bila sam spremna da usvojim argumente o potrebi stabilizacije političke scene, bla, bla, bla, one thing at the time, bla, bla.......

notorious SRS -BOJKOT legitimizacijinotorious SRS -BOJKOT legitimizacijiAli to da se kompromis napravi sa radikalima i SPS, i time im se da puni politički legitimitet, a da se ni ne konsultuje građanska Srbija, da se cela stvar uradi toliko iza leđa, i da se pitanje Haga gurne pod tepih, odloži, relativizuje, tu mi je negde pukao film, i aktivističko/GSS/građanska/blogerska  krv udarila u glavu. Do tada sam se još i držala, ali kad su počeli i argumenti, brain wash sa azurnim zrcima ludila......Član 41- vojska je pod kontrolom, a Mladić  na slobodi, afera Topčider nerešena! Hello. I Trst je naš.  

notorious-girl in politicsnotorious-girl in politicsPa sam tribinu otvorila sa tri vica, koja najbolje opisuju kako vidim contemporrary  ustavotovrno-sabornu Serbia, i kako se ja oscećam u njoj.  Ajde što su DD propušteni, nego Sneška i Vlada Ilić zakolutaše očima pred spomen politički nekorektnih viceva, majka i otac, koji me pred svaki Peščanik kunu da ne psujem bi me se odrekli, RW pristao da  logistički pokrije Talibane i Mc Milića, ne bih li ja doprinela „našoj stvari“, šef u Poligrafu a ja ne gledam, nego zagovoram bojkot po Zrenjaninu i Vojvodini, i politički komentarišem pričajući viceve. Notorious.  

Elem, pita Mujo Husu :“Jesil odsjeko rep onom lovačkom kerčetu što si ga kupio?“ „Sječem mu svaki dan pomalo, da ga manje boli“, odgovoara Huso. 

Pita učiteljica malog Mujagu:“ Daj mi reci jednu prosto proširenu rečenicu.“ „Međed pjeva na grančici.“  „Al to nema logike“, primeti učiteljica. „Dobro, međed pjeva na grančici sa logikom“, odgovori mali Mujaga. 

 Kopaju Avdo i Mujo kanal. Tri sa tri. Vrućina, upekla zvezda, Avdo kopa, Mujo ide i zatrpava. Stoji Haso sa strane i gleda, ništa mu nije jasno. Ne može da odoli, pita:“ Šta to radite, to nema smisla!“ „Ma ima smisla, nego nema Hase da polaže cijevi“, odgovaraju Avdo i Mujo. 

 Zašto Mujica ima najveću onu stvar u 7. osnovne? Zato što ima 17 godina.  

notorious Teofilnotorious TeofilPosle je krenula tribina. Bi  žestoko okoDanasa i Ramača. Mora da su štucali i Čanak, i Goca Tržan, i internet forumaši i IDM i Ksenija Milivojević i Evropski pokret u Srbiji.  Na vestima piše da sam opalila po DS.  Pitali me iz Inicijative mladih, hoću li da gostujem i po selima. Oću, naravno. Osim ako ne gostuje baš tog dana George Benson u regionu. Da se zna na vreme. A bili smo i u Tri soma. Teofil at his best.  

Girls in politics.               


Ma sjajno. Ali ne rekoste

Ma sjajno. Ali ne rekoste nam "politička analitičarko" :), kako Vas vidim krstiše, šta je rekao Teofil.

Beta kaže da je rekao da mu ne pada na pamet da izađe na referendum pošto je "ustav uvreda za zdrav razum zbog načina na koji je donet, zbog preambule i zbog gomile loših članova koji ga čine".

Kaže Beta da je rekao da će referendum uspeti "s obzirom na to ko će čuvati glasačke kutije tokom noći".

Ama znajući ga ne bih rekao da je izustio tek tih nekoliko rečenica.

I šta kaže publika? Je li guta priče sa katode ili je malo sumnjičava?

P.S. Inače vicevi nisu politički korektni. Samo Bosanci. Dajte bar ono za medvede o pevanje da bude npr Janez. I onako su, čitao sam pre 5-6 godina, za vreme rata u BiH međedi zbrisali u Sloveniju.


PC

M&M

Čuj, ogradila se ja, rekla i da mi je sestra rođena Tuzlanka, i da sam ja odrasla u Bosni, pa sam entitled da pričam viceve, ne šireći etničke stereotipe!

Betinu vest je iz Tri soma izdiktirao jedan od učesnika, Dinko Gruhonjic:) Daleko bilo da je to sve što je TP pričao. ( Daleko bilo i da sam se ja zadržala samo na vicevima;) Judita je prošla kroz ceo ustav,problematičan član, po član.

Nego, sve se nadam da će bar Dnevnik da prenese nešto više, da ne moram ja.

Raspalilio je i o Čanku u Piramidi sa Gocom Tržan....Branili smo zajedno Ramača....Ja kritikovala manjinsku etno-preduzetničku politiku....


No.. no.. notorious! No..

No.. no.. notorious!
No.. no.. notorious!

I.. can't read about it, burns the skin from your eyes,
I'll do fine without it, here's one you don't compromise.
Lies come hard to disguise
Let me to fight it out, not wild about it
Lay your seedy judgements, who says they're part of our lives?

You own the money, you control the witness,
I hear you're lonely - don't monkey with my business
You pay the profits to justify the reasons
I heard your promise but I don't believe it -
That's why I'll do it again

No.. no.. notorious.

Girls will keep the secrets, so long as boys make the noise,
Fools run rings to break up, something they'll never destroy.
Grand notorious slam, (BAM!) and who really gives a damn -
For a flaky bandit?
Don't ask me to bleed about it, I need this blood to survive.

(chorus)

No.. no.. notorious
Notorious!
Notorious!

(chorus) (chorus)

No!
No..no.. (That's why I'll do it again)
No!
Notorious! (Yeh! that's why I'll do it again)
No..no.. notorious.

Yeeeehh! that's why I'll do it again
No.. notorious.
No..no.. notorious.
Yeeeehh! that's why I'll do it again
No.. notorious.
No..no.. notorious.


Posle tapkanja ...

nema kajanja....celo veče sam razmišljala dal smo mogle kartu i za 2200 da utopimo!

TNX za CD!


:-))

Bio sam prisutan sinoc!
Stvarno je bilo odlicno, svaka vam cast!!!
Imam jedno pitanje, mozda ce zvucati glupo posle svega :-)
Sta je preambula? Sta ona predstavlja? Koje je njeno pravno tumacenje?
Koliko sam ja razumeo to je neki predgovor ustava...
Pozdrav!!!


a sta je tek ambula?

M&M

Pitali se mi sinoć, u neformalnom delu tribine. Preambula je deklarativni deo ustava, onaj koji govri o načelima i vrednostima na koje se ustavotvorci pozivaju u daljenjem radu na normativnom delu ustava.....

Cemo jos i guglujemo i konsultujemo diksnri of politiks...


:-))

Hvala!
Drago mi je zbog GSS+LDP+SDU+LSDV
Konacno jedna lepa vest na politickoj sceni ove budjave zemlje.
Da je sinoc ucestvovao i Petar Lukovic ugodjaj bi bio potpun :-))
Dodjite nam opet!
Pozdrav :-)


Evo iz poslednjeg broja "Ekonomista"

Prilog za nepostojecu javnu raspravu.

Ekonomist, 10/16/2006 Strana: 14

ZBOGOM KOSOVO?

Autor: VLADIMIR GLIGOROV

Novi ustav Srbije

Ovaj srpski ustav ne bi mogao da se primenjuje na celokupnu teritoriju Srbije, čak ni u načelu, ako bi ona uključivala Kosovo. Dakle, to je ustav Srbije, ali ne Srbije čiji je Kosovo deo – najveći deo ustava se sastoji od deklarativnih, često utopističkih prava. Ona su deklarativna jer ne obavezuju vlasti na neki jasan i određen način, a često su utopistička jer su neostvarljiva

Sada kada je ustav postao dostupan javnosti, šta tačno u njemu piše? Recimo, budući da se način donošenja ustava opravdava njegovim sadržajem, pre svega određenjima o ustavnom položaju Kosova, koliki je značaj Kosova za izabrana ustavna rešenja? Odgovor je, nikakav. Po onome što piše u ustavu, to je ustav Srbije čiji Kosovo nije deo. Ovo se može videti i ako se postavi ovakav test: Da li bi bilo potrebno promeniti ovaj ustav Srbije ako bi (a) Kosovo prihvatilo da ima suštinsku autonomiju ili (b) ako bi ostalo izvan Srbije? Odgovor na prvi deo pitanja je da, a na drugi ne. Dakle, ovo je ustav Srbije kojoj čak ni potencijalno ne pripada Kosovo. Evo zašto.

Ustav i Kosovo

U preambuli se kaže da je Kosovo deo Srbije, ali je iz teksta ustava jasno da to nije tako u pravnom smislu te reči. U nekim opravdanjima preambule se pominjao primer Savezne republike Nemačke (bivša zapadna Nemačka) čiji je ustav u načelu važio i u Demokratskoj republici Nemačkoj (bivša istočna Nemačka), samo što se nije primenjivao, jer je ova druga imala svoj sopstveni ustav i bila međunarodno priznata država. Čim su se, međutim, stekli uslovi, to jest čim su se dve Nemačke ujedinile, ustav Savezne republike Nemačke je, uz neznatne izmene, počeo da se primenjuje na celoj teritoriji uvećane države. Isto je i sa ustavom SAD koji se nije menjao sa porastom broja država članica. Ovaj srpski ustav ne bi mogao da se primenjuje na celokupnoj teritoriji Srbije ako bi ona uključivala Kosovo. Dakle, to je ustav Srbije ali ne, čak ni u načelu, Srbije čiji je Kosovo deo. Samo dva primera su dovoljna da bi se to videlo.

Prvo, već se u prvom članu negira smisao preambule, bar onog dela koji se odnosi na Kosovo, jer se kaže da je Srbija država srpskog naroda i građana Srbije. Jasno je da bi takva formulacija bila nemoguća ukoliko bi taj ustav trebalo da važi i na Kosovu. Srbija bi mogla da bude multietnička ili građanska država, ali se ne bi moglo očekivati da bi se na Kosovu obezbedila saglasnost da je ta pokrajina deo države srpskog naroda i svih građana koji u njoj žive. Dakle, prvi član ustava ograničava Srbiju na teritoriju u koju ne spada Kosovo. Može se reći da bi se taj član promenio kada bi Kosovo ušlo u sastav Srbije, što je upravo dokaz da je ovaj ustav samo ustav Srbije ali ne i Kosova.

Drugo, i možda još važnije, ustav definiše Srbiju kao jedinstveno pravno područje, u suštini u unitarističkom smislu. To je u potpunom nesaglasju sa stavom iz preambule da Kosovo ima suštinsku autonomiju. Ako se pogledaju predlozi o tome šta se podrazumeva pod suštinskom autonomijom, jasno je da je reč o potpunoj unutrašnjoj suverenosti Kosova. Kosovo bi imalo ustav u kojem bi pisalo ono što građani Kosova u njemu zapišu (uz ograničenja koja uslovi međunarodna zajednica). Dakle, ovako kako je ustav Srbije formulisan, on može da ima pravnu važnost, po slovu i duhu ustava, samo na teritoriji Srbije čiji Kosovo nije deo. Upoređenje sa Vojvodinom je tu na mestu, jer je jasno da ovaj ustav, po osnovnoj državnoj ideji koja je centralistička, ne može da prihvati veću pravnu autonomiju pokrajina od one koja se daje Vojvodini. Iz toga sledi i da bi ustavni zakon kojim bi se regulisao status Kosova, ako bi i kada bi bio donet, morao da bude praćen i promenom ovoga ustava. Ako se, međutim, Kosovo osamostali, ustav ne bi morao zbog toga da se menja.

Ovde je možda mesto da se ukaže na nerazumevanje koje je duboko ukorenjeno u srpskoj javnosti, a koje je sada zapisano u sam ustav. Naime, u pravnom, a pogotovo ustavnom smislu, teritorija je samo prostor na kojem važi određeni pravni sistem, bez obzira na to da li je jedinstven ili nije. Ako se kaže, kao što se kaže u predlozima o sadržaju suštinske autonomije koji su izneti u javnosti, da Srbija ne teži da protegne svoj pravni sistem na Kosovo, to znači da se ona time odriče te teritorije, s obzirom na formulacije o unitarističkom karakteru pravnog sistema u ovom ustavu, budući da i ne namerava da donosi zakone koji važe na toj, suštinski autonomnoj, teritoriji. Deklaracija o tome da je ta teritorija uvek bila i uvek će biti deo Srbije ima tačno onoliko pravnog smisla koliko je istorijski tačna.
Iz ovoga se može zaključiti, što ne bi trebalo da bude neko posebno otkriče, da je potpuno lišena osnova tvrdnja da su način usvajanja ustava kao i njegov sadržaj određeni potrebom da se zaštite srpski interesi na Kosovu. O tome u ustavu nema ni reči i, u stvari, ovo je ustav kojim se već preambulom i prvim članom priznaje suverenost Kosova.

Obećanje pravde

Zašto se onda ustav donosi uz patriotsku propagandu? To se može delimično zaključiti na osnovu teksta samog ustava. On, naravno, ne može a da ne bude u skladu sa shvatanjima ili još više interesima ustavopisaca. To se vidi praktično u svemu. Najviše u tome što je ustav pun deklaracija koje ni na koji način ne obavezuju autore ustava, a to su čelnici partija koje očekuju da zadugo vladaju Srbijom.

Pored deklarativnih stavova o Kosovu, svakojaka deklarativna obećanja se mogu nači u gotovo svim delovima ustava. Možda je po karakteru najsličnije deklarativnom stavu o kosovskoj teritoriji pozivanje na socijalnu pravdu. Iz samog teksta ustava se ne može zaključiti šta se pod tim tačno podrazumeva. Na jednom se mestu govori o „jednakim mogućnostim“ (muškaraca i žena), a na nekoliko se mesta govori o „jednakim uslovima“, ali se nigde, bar ne dovoljno jasno, ne kaže kako će se sve te socijalne jednakosti obezbediti. Na jednom se mestu socijalna jednakost određuju utopijski. Kaže se da su „svima, pod jednakim uslovima, dostupna sva radna mesta“. To je, naravno, neostvarljivo. Recimo, nije realistično da će predsednik republike i predsednik vlade raspisati konkurs za radna mesta svih onih savetnika koje imaju, posebno onih koji su odlučujuće doprineli pisanju ovoga ustava. Pored toga trebalo bi da oni obezbede i da izbor na tim konkursima vrši nepristrasna komisija, recimo sastavljena od stranih eksperata. Ali ako bi negde ovo pravilo moglo da važi, to bi svakako moglo da bude samo u javnom sektoru. U privatnom sektoru, to ne bi bilo u skladu sa pravima preduzetnika i menadžera da slobodno sklapaju ugovore o zapošljavanju. Da li će oni ponude prikupljati konkursom ili posredstvom tržišta, to bi morao biti njihov izbor. Ako bi država ozbiljno shvatila ovaj član ustava, morala bi da nacionalizuje celokupno tržište rada, što je utopijski cilj čak i ako bi bio poželjan.

Ovom stavu, kao i drugima koji se dotiču pitanja socijalne pravde, suprotstavlja se i stav o socijalnom dijalogu. Jer, ako će se, kao što se kaže, posledice delovanja tržišta na zaposlene korigovati dogovorom poslodavaca i zaposlenih, tada je jasno da od „jednakih mogućnosti“ i „jednakih uslova“ nema ništa. „Mogućnosti“ i „uslovi“ se delegiraju sindikatima i udruženjima poslodavaca, koji će racionisati i mogućnosti i uslove. Ovo zato što se socijalni dijalog ne bavi posledicama tržišta već predstavlja način da se ograniči delovanje tržišta rada. Ovo nije nevažno, jer ukazuje na to da ustavopisci nemaju dosledno shvatanje socijalne pravde. Jedno je verovati da se socijalna pravda postiže ograničavanjem delovanja tržišta, a drugo je smatrati da je potrebno da se raspodela do koje se dolazi na tržištu preraspodeli u skladu sa nekom idejom socijalne pravde odnosno jednakosti ljudi. Prvo shvatanje nije u skladu sa jednakim mogućnostima i jednakim uslovima, dok je drugo u skladu sa shvatanjem o prihvatljivom nivou socijalne nejednakosti. Prvo je u skladu sa starim socijalističkim shvatanjima, dok je drugo u skladu sa takozvanom državom blagostanja.

Ova dvosmislenost se može videti i u tome kako se shvata pozitivna diskriminacija a i sve što je u vezi sa socijalnim staranjem. Ako se zagovaraju jednake mogućnosti i jednaki uslovi, recimo na tržištu rada, tada se ne mogu garantovati jednaki ishodi na tržištu, recimo ne može se očekivati da tržište neće uzeti u obzir razlike koje postoje između osoba koje bismo želeli da izjednačimo. Usled toga se ne smatra diskriminacijom, u ovom ustavu, ako se pozitivno diskriminišu osobe koje bi mogle da prođu gore na tržištu. Kako će se to činiti nije sasvim jasno. Sugeriše se, u skladu sa idejama kojima se sada rukovodi Nacionalni investicioni plan, da će se iz državnih prihoda subvencionisati oni koji na tržištu prolaze gore. Uopšte, manjinama, zaostalim regionima, onima za kojima ne postoji odgovarajuća tražnja na tržištu i drugim glasačima se obećavaju subvencije. Računa se, mislim sa pravom, da su poreski obveznici još uvek pod velikim dejstvom fiskalne iluzije te da neće razumeti da će te subvencije biti finansirane iz njihovih prihoda.

Ovome doprinosi i shvatanje, koje se propagira povodom velikih prihoda od privatizacije, da je reč o javnoj potrošnji koja nema fiskalne posledice. To je zato što građani ne doživljavaju taj prihod kao svoj, jer ministri stalno govori o tome koliko je para dobila država, to jest budžet, a građani u Srbiji još uvek ne shvataju da su oni ta država, pa je prema tome to što je u budžetu njihov novac. Ako bi to tako razumeli, onda bi im bilo jasno da su ulaganja i subvencije iz tih prihoda u stvari na njihov račun, račun poreskih obveznika, jer se njihovi prihodi ne povećavaju, a ni njihove se obaveze ne smanjuju.

Srbija: Suverena do autarhičnosti

Najveći deo ustava se sastoji od takvih deklarativnih, često utopističkih prava. Ona su deklarativna jer ne obavezuje vlasti na neki jasan i određen način, a često su utopistička jer su neostvarljiva. Kako biva kod takvih pravnih formulacija, stvarni značaj imaju ograničenja, kojih ima svugde gde je neko od ustavopisaca smatrao da je potrebno da se vlast umeša. Tako, na primer, očigledno pod uticajem onih koji ne veruju u slobodu govora, ona se ograničava na raznorazne načine. I druga se prava i slobode ograničavaju, najčešće tako što se vlastima ostavlja najšira moguća diskrecija. Recimo, kaže se da „pravo svojine može biti oduzeto ili ograničeno samo u javnom interesu“ i da se “zakonom može ograničiti način korišćenja imovine“. Ustavni stav o zaštiti svojine bi imao smisla samo ako bi se reklo da se zakonom ne može ograničiti njeno korišćenje i raspolaganje, a ne samo „mirno uživanje“, kako se kaže u ustavu. Ako se to ne želi, bilo bi potrebno reći zašto, i navesti tačno u kojim se slučajevima misli da bi oduzimanje svojine ili ograničavanje njenog korišćenja bilo u javnom interesu. To bi naravno zahtevalo da se javni interes definiše, jer se inače, kako nas uči iskustvo, pod njega može podvesti mnogo privatnih interesa. Ovako se jedno od ključnih prava lišava ustavne zaštite. Ovo je nekome očigledno bilo toliko važno pa je dodao još i stav, koji je suvišan u svetlu dva prethodna, da je „oduzimanje ili ograničavanje imovine radi naplate poreza ili drugih dažbina ili kazni, dozvoljeno samo u skladu sa zakonom“. Da neko ne bi bio u zabludi kada je reč o moći ministarstva finansija.

Posebno je zanimljivo kako se tretiraju razni oblici svojine. Opet u skladu sa interesima nekih od ustavopisaca, zadržan je stav o ravnopravnosti svih oblika svojine. Za razliku od Miloševićevog ustava gde je taj stav bio unet - doduše, uz protivljenje liberalne opozicije, jer je tada nešto malo javne rasprave bilo, mada u sred leta - da bi se zadržala društvena svojina, ovde se to unosi da bi se povećao značaj državne svojina. Usled toga se, ponovo, koristi reč „ravnopravnost“, mada ona nema nikakvog smisla kada je reč o različitim oblicima svojine, osim ako se ne želi reći da sve moraju da budu zasnovane na pravu. Da ravnopravnost raznih oblika svojine nema smisla odmah se i konstatuje u samom ustavu, jer se kaže da će se zakonom regulisati kako se jedan oblik pretvara u drugi, što bi rekao Karl Marks, to jest kako će se „postojeća društvena svojina“ privatizovati, i kako se javna može otuđiti. Dakle, kada se, recimo, prodaje privatna svojina, to je regulisano na jedan način, a kada se prodaju društvena ili državna, na drugi - nikakve ravnopravnosti tu nema. Konačno, iz ustava nije jasno da li se samo privremeno prihvata postojanje društvene svojine, jer se kaže da ona postoji, pa bi trebalo shvatiti i da je ravnopravna sa drugim oblicima svojine, ali se onda ovi nabrajaju a društvena se svojina ne pominje. Dodatno je pitanje zašto se u ustavu uopšte nabrajaju oblici svojine, jer se time ograničava normativni razvoj.

U ovom je kontekstu zanimljivo i kako je regulisana nacionalizacija. Kaže se da se privatna svojina može prinudno pretvoriti u javnu, s tim što će se vlasniku dati novčana naknada koja je najmanje u visini tržišne cene. Ovo je blago rečeno kontradikcija. Tržišna se cena utvrđuje slobodnom razmenom, koja podrazumeva pravo vlasnika da ne proda ono što je njegovo privatno vlasništvo. Država, dakle, može da kupi pod, ironično govoreći, ravnopravnim uslovima ono što joj je potrebno na tržištu. Ako, pak, koristi prinudu da bi došla do neke sopstvenosti, tada nema tržišne cene, to jest država je ta koja određuje šta je tržišna cena.

Politizacija ustava

Kritika ovog ustava bi mogla da se nastavi gotovo u beskonačnost. Reč je o tekstu koji je pisan na brzinu tako da se deklaracijama i uopštenim formulacijama zadovoljava ono što se misli da bi moglo da bude od interesa javnosti, kojoj nije data prilika da bilo šta o ovom ustavu kaže, a detaljnije se uređuju samo one oblasti koje su od neposrednog interesa onih koji su pisali ustav i koji očekuju da budu na vlasti kada se on bude sprovodio. Tako da se ovim ustavom javnosti obećava sve i svašta, a ne preuzimaju se nikakve obaveze, dok se ograničavaju prava i slobode svih tamo gde to može da uveća diskrecionu moć sadašnjih i budućih političara. U tom smislu, ovaj je ustav u najdubljoj mogućoj suprotnosti sa samom idejom ustavnosti. Ne samo po sadržaju, već naravno i po načinu na koji je napisan i usvojen. To što su toliki pravnici spremni da kažu da to zapravo nije važno, jer je važna navodna politička dobit koja se njime obezbeđuje, mada nje kada je reč na primer o Kosovu u ustavu i nema, to je isto toliko zabrinjavajuće kao što je bilo i pre više od petnaest godina kada je donet Miloševićev ustav.
Zašto se u ustavu uopšte nabrajaju oblici svojine; time se ograničava normativni razvoj

Pre zaključka o tome zašto se ovaj ustav donosi na ovakav način i sa ovakvim sadržajem, potrebno je još nešto reći o samovolji koja se njime legalizuje. Jer, ako vlast nije ograničena pravima i slobodama građana - a već način na koji se donosi dokaz je da nije, što sadržaj samo potvrđuje - mogla bi da bude ograničena međunarodnim obavezama. Ovaj ustav odbacuje takvu odgovornost. U njemu se međunarodni pravni poredak priznaje samo ukoliko je u skladu sa time kako se on u Srbiji tumači, a ugovori samo ako su u skladu sa ustavom. Praktično to znači da će se u spoljnoj politici priznavati odnos snaga i možda one obeveze koje su do sada preuzete, ali ne i buduće obaveze, recimo kada je reč o tribunalu u Hagu ili kada je reč o Kosovu. Dakle, prihvata se realnost međunarodne zajednice de facto, ali se ističe da je de jure Srbija suverena praktično do autarhičnosti. I to je, naravno, samo ozakonjavanje politike vlade, ali i shvatanja partija na vlasti i većine onih koje su u opoziciji. Ovo shvatanje spoljašnje suverenosti u skladu je sa shvatanjem o unutrašnjoj suverenosti, jer ovaj ustav ne ograničava vlast u odnosu na građane, pa je ne ograničava ni u odnosu na druge države osim u skladu sa odnosom snaga.

Šta se želi postići ovakvim ustavom? Cilj je u stvari veoma pragmatičan, kao i u vreme Miloševića. Njemu je ustav bio potreban da bi zacementirao svoju vlast, a sadašnjim ustavopiscima je on potreban da nekako obnove svoju vlast. Milošević je uspeo, cinično prebacujući sve troškove svoje katastrofalne vladavine na narod koji je prevario obećanjima, što utopijskim što nacionalističkim. Ako sadašnjim ustavopiscima pođe od ruke da dobiju podršku glasača, to će biti potvrda one poznate izreke „da su oni koji ne izvuku pouke iz istorije osuđeni da je ponove“.
U nekim se komentarima može čuti da je dobro bar to što se ovaj ustav može lakše menjati. U stvari, ako ustav može lakše da se menja, to vodi njegovoj povećanoj politizaciji, jer će se menjati u skladu sa potrebama dnevne politike. Pored toga, postupak promene ustava omogućava većini da preglasa manjinu, što je još jedan dokaz da ovaj ustav ne računa sa Kosovom, jer bi se za svaku promenu ustava Srbije sa suštinski autonomnim Kosovom morala da pribavi i podrška građana Kosova. Ovim se ustavom ne brišu samo Albanci iz biračkih spiskova, već se i predviđenim načinom promene ustava briše Kosovo kao deo Srbije. Retorika je patriotska i legalistička, ali je praksa veoma politička.


gligorov

M&M

je sjajan. pogledaj i onaj o ovogodišnjem nobelovcu za ekonomiju, obesiću ga ja ovd eako se setim kog dana sam ga čitala, potražiću, U I DLAJE MI OMILJENOM DANASU. I njavljujem brisanja svih vrsta ako se o aktivnostima referendumskim MH ne bude pričalo na način na koji mislim da taj čovek zaslužuje, i te novine!

Da se zna.


Auuuuuu....

"I njavljujem brisanja svih vrsta ako se o aktivnostima referendumskim MH ne bude pričalo na način na koji mislim da taj čovek zaslužuje, i te novine!"

Jel Mihal ili Mihajlo... (jel sam vec obrisan?)...salim se malo... i po meni Danas je jedini dobar dnevmik ali to valjda ne znaci da ne mozemo kriticki da prozborimo koju o postupku MH?


Auuuuu2

...e tek sad vidim da sam ja MH odmah pretvorio u MR iliti M.Ramac i verovatno (...:-(..) promasio temu. Zasluzujem BRISANJE!!!Samo jos da dodam olaksavajucu okolnost..."Ko priznaje..." kako bese dalje


ma jeste

M&M

MR nego ja kucam grozno

kritički može, naravno!

meni je spooky bilo ono manjine mirno spavaju kad većinski narod mirno spava, pa sam i o tome na spomenutoj tribini....


Very spooky

Very spooky...


jer većina

M&M

spava ko top ( a pojedini iz te ne spavaju već i orkestriraju većine orkestriraju) i na Batajnicu, i Srebrenicu, i na ovo juče na Radu i u Čačku na utakmici....


dizelas i zlatna ribica

a propos "konteksta ustava":

Uhvatio dizelas zlatnu ribicu i ona mu kaze:
"Pusti me, pusti me, ispunicu ti tri zelje?"
Dizelas se zamisli, pa uhvati zabu za noge i tresne je o drvo. Zatim ubaci mrtvu zabu u dzep i rece za sebe: "Tozla je tozla!"

druga.kucha@gmail.com


jel ovaj mix

M&M

frogs and fish nameran il sam ja....


frogs grandmothers points

vazna je poanta, jer kada je vranjanac pecao, ulovio je zlatnog kuvara i ovaj mu je rekao: "Pusti me, ispunicu ti tri paprike!"

druga.kucha@gmail.com


BOJKOT BOJKOTU,

MiM

were here


BOJKOT BOJKOTU BOJKOTA!!!

...BOJKOT BOJKOTU BOJKOTA!!!


BOJKOT BOJKOTASHA,

BOJKOT BOJKOTASHA, NARAVNO

"Nije naivno kada dodje sloboda, onda ne mozes da radis sve sto ti se hoce"

BOJKOT BOJKOTU


bojkot, naravno

M&M

ako ste već tako dosledni, molim vas počnite da bojkotujete pisanje komentara na ovom blogu


Bas zato...

mim

were here


a koliko puta?

M&M


Zar...

mim were here


Građani imaju građanska

Građani imaju građanska prava!


Nivo vode u casi ili nesto drugo?

Hmmm, interesantno da (gotovo) niko od ovde prisutnih ne vidi Ustav koji sadrzi i mnoge epohalne odredbe koje su prilican pomak u odnosu na zaostalost citave nase sredine, Ustav u kojem pise da je ljudski zivot vrhuska vrednost, Ustav koji zabranjuje sve vrste diskriminacije, posebno verske, rasne, polne i nacionalne, Ustav koji utvrdjuje da su ljudi jednaki bez obzira na imovinsko poreklo, Ustav koji proglasava da je svako ropstvo protivustavno, Ustav koji zabranjuje nasilje i mucenje i utvrdjue da je zivot neprikosnoven itd. - kao pobedu Demokratske Srbije!? Kao pobedu jer je Demokratska Srbija uspela da izdejstvuje da i notorno nedemokratske politicke partije poput SRS-a i SPS-a usvoje kao svoje stavove sve te prethodno pomenute veoma vazne stvari.

Dakle, o cemu se ovde radi. O klasicnoj razlici u vidjenju nivoa vode u casi? Ili mozda u nelagodnosti koja prati nacin na koji je casa punjena? Ne znam, ja gotovo da sam sklon da pomislim da ipak najvise smeta to ko je punio casu. Ili to ko je nije punio...


Da, to ko je i ko nije...

M&M

punio čašu jako smeta! Najviše brine ono što je formulisao Vojin Dimitrijević, da ovaj ustav, ovako fneodređeno formulisan, u rukama lib dem građanske vlasti, može biti i OK, ali u rukama nekog drugog.....To mu je mana, to može biti al ne mora da znači...Piše Mile al piše i Hund....

Beograd -- Novi ustav Srbije može da bude dobar u rukama dobrih pravnika i ljudi liberalnih ideja, ocenio je pravnik Vojin Dimitrijević.

Međutim, u rukama onih drugih, on ima odredbe koje mogu da se protumače na najgori način. "Pravo je alatka koja može da se zloupotrebi u pogrešnim rukama, ljudi mogu da ga koriste u pogrešnom pravcu, ali kao tekst, ovaj ustav je bolji od prethodnog", rekao je Dimitrijević u Pres klubu Medija centra. Kritikovao je različitu autonomiju koja se daje Kosovu i Vojvodini.

Dimitrijević, koji je ekspert za međunarodno pravo i direktor Beogradskog centra za ljudska prava, naglasio je da su najveće mane predloga novog ustava u sferi autonomije i protivurečnosti da se Kosovu obećava suštinska autonomija, a Vojvodini mnogo manje.

On je naglasio da, pravničkom terminologijom rečeno, u ustavu "ima dosta vrućeg vazduha", jer se Kosovo pojavljuje u preambuli koja nije pravno operativna i izostaje sam opis suštinske autonomije Kosova, te je "cela stvar prenesena iz pravnih normi u neku vrstu zakletve".

Ljudska prava u predlogu novog ustava su, kako je rekao, uređenija i bolje opisana nego u svim ranijim ustavima, izuzev Ustavne povelje SCG, koja se više ne primenjuje.

U jednom od članova predloga ustava naveden je spisak prava koja se ni pod kojim uslovima ne mogu ukinuti, čak ni u vanrednom ni u ratnom stanju, ukazao je Dimitrijević.

Predlog novog ustava Srbije ne predviđa zabranu da se domaći državljani izručuju stranim sudovima: "Kad ne piše nikakva zabrana, znači da je ta ekstradicija, čak i drugoj državi, moguća. U ustavu nema ograničenja. Prema tome, saradnja, sa te tačke gledišta – zabrane ekstradicije – ne postoji", kaže Dimitrijević.

Ustavom je predviđen dvostepeni izbor sudija, oni se biraju na tri godine, posle čega sledi izbor do kraja radnog veka. Bivši sudija Vrhovnog suda Zoran Ivošević smatra da bi bilo dobro da se ovakva procedura sprovede i za sudije koje su sada na fukcijama.

"To je izvanredna šansa da mi lustraciju obavimo tiho. Imamo Zakon o lustraciji, koji se ne primenjuje, e, ovo može da bude isto što i lustracija, ukoliko se, naravno, ne izaberu oni koji ne zaslužuju da budu sudije. Zato mi se čini da je, zaista, neophodno da sudstvo prođe to 'danteovsko čistilište' da bi se oslobodilo korumpiranih, kriminalizovanih, dresiranih i depersonalizovanih sudija, a i takvih ima", kaže Dimitrijević


I vi..

...ustvari na politickoj osnovi pozivate na bojkot?

"Nije naivno kada dodje sloboda, onda ne mozes da radis sve sto ti se hoce"

BOJKOT BOJKOTU


i na političkoj i na

M&M

sadržajnoj osnovi...see blogove o članu 63 etc...


Koja...

...osnova je primarna?

"Nije naivno kada dodje sloboda, onda ne mozes da radis sve sto ti se hoce"

BOJKOT BOJKOTU


Sve su

M&M

ravnopravne sada. U početku je proceduralna bila glavna, jer o meritumu nisam bila čula dovoljno relevantnih komentara. Kako dani odmiču, čujem sve više ozbiljnih kritika, a sve one koje su se ticale ljudskih prava pre svega, stavljene su i na naše predhodne blogove. O Vojvodini, imovini, loklnoj upravi i drugom, verujem, možete čitati i na drugim mestima.

Poslednjih dana mi najviše smeta i argumentacija, zašto je bilo potrebno, a pre svega elementarne netačnosti u argumentima onih koji bi morali po prirodi svog posla znati više.

Pitala sam sinoć publiku: Šta tačno oni kako građani misle da dobijaju novim -ovakvim-ustavom! Ništa! Konsenzus.


Sto...

...ih niste pitali o tome sta misle da bi dobili sa Ustavom koji biste Vi napisali? Ako uopste imate neki predlog Ustava, jer koliko ja vidim, Vi samo kritikujete a nista ne predlazete i nemojte da se vredjate kada vas (mislim na celu ekipu) neko uporedjuje sa Titoistima.

"Nije naivno kada dodje sloboda, onda ne mozes da radis sve sto ti se hoce"

BOJKOT BOJKOTU


Mene tesko da ćete

M&M

uvrediti ako mi kažete da sam Titoista. 50 godina etničkog mira, dobre socijlne zaštite, obrazovanja, ravnomernog rasta, industrijalizacije, modernizacije društva, sekularizma, nisu stvari za potcenjivanje.

Ako se malo potrudite, pronaći ćete i na netu par modela koje su uradili stručnjaci za ustavno pravo,....koji su sadržavalii predloge kako prevazići kvaku 22 ustavne promene, koju je u svom ustavu inkorporirao Milošević.

Ne znam na koju tačno ekipu mislite, ne pratim vaše komentare na drugim blogovima, ali osećam da je prijatno društvo!


Mozda za vas Titova

Mozda za vas Titova Jugoslavija je bila idila ali za neke je predstavljala: Diskriminaciju na politickoj osnivi, ogranicavanje govora, drzavni monopol, cenzura u stampi, zabranjivanje vere, etnicki odnosi sakriveni pod tepihom pa nemojte da se cudite zbog '90-ih, pranje mozga sa parolama a posebno sa "Bratstvom i Jedinstvom" koje se dokazalo kolika smo braca i koliko jedinstveni. I ako to doba vama predstavlja idilu, posebno ta politicka homogenizacija, pa sada mi je jasno zasto nastupate tako kako nastupate. Niste preboleli gubitak Titoizma. Eh sto volim Jugonostalgicare.

Zasto onda ne izlazite sa tim predlozima? Zasto niste juce sa Pancicem izneli te predloge? Zasto ne govorite javno o tim predlozima? Zasto se ogranicavate samo na lajanje?

Sto se mene tice, i ja imam predlog Ustava ali nisam u skupstini pa me niko i ne pita.

Ekipa na koju mislim jesu Kandic, Biserko, mali Cedica, Korac, Canak i last but not least M&M.

"Nije naivno kada dodje sloboda, onda ne mozes da radis sve sto ti se hoce"

BOJKOT BOJKOTU


Idila...

M&M

Nije bila, ne znam gde ste to pročitali. Svaki uspeh u jednoj ravni ima cenu u drugoj, izgleda....Mi sada teško da imamo bilo koju od sloboda koje nam se normativno garantuju, a nema ni, ko u Titovo vreme, spomenutih dostignuća, koja nikako nisu bila mala!

Kao što ne znam, i kako tačno znate o čemu jesmo sve sinoć pričali! Pričali smo, BTW, o onome što je organizator zadao kao temu, što je, pretpostavljam, elementarna kultura i poštovanje koje učesnik treba da pokaže i prema organizatoru i prema publici.

O tim predlozima i govori javno, ali je medijska blokada toliko jaka, da možda ne dopre sve do vas. A delujete mi i kao neko ko je podložan da formira utisak na osnovu sistemske marginalizacije onoga što mi radimo, i da više pratite te diskvalifikacije nego naš rad zaista. Jer, ima, kao što rekoh, dosta toga i na netu, i u mnogim publikacijama koje izdajemo!

Za mene je kompliment kad me neko stavi uspomenuto društvo!


To da je bila idila to moze

To da je bila idila to moze svugde da se cuje, samo malo pazljivije poslusajte na ulice i cucete. Industrijalizacija jeste cinjenica, ali nerealna (sta ce nam fabrika automobila i aviona, zar smo mi imali te resurse?). Kako neko moze da ima dobro misljenje o SFRJ gde je nekima bilo lepo a drugima ne. To samo govori o neefektivnosti te drzave. I recite mi koje su te slobode koje su vama uskracene?

Govorite o medijskoj blokadi. Vidim vas medjutim sve zive ne skidate se sa B92. Pa eto vam sada ideje: Iznesite vase predloge na B92. Sto to niste ranije cinili (I molim vas nemojte mi opet "mi smo to odavno cinili" jer pomno pratim B92 i ni traga ni glasa vas predloga).

Ja gospodjo Milic vas pratim onako kako pratim svaku politicku opciju u Srbiji i na bazi mojih zakljucaka stvaram svoje misljenje. zalosno je sto Vi verujete da svako ko se ne slaze sa Vama je isprani mozak, sto je opet osobina titoistickog nacina razmisljanja.

Lepo je sto se druzite sa tom ekipom, samo nastavite.

A sada zamolio bih Vas da mi odgovorite na jedno pitanje:
Stalno mi pricate o oslobadjanju od Slobinih tekovina, a zasto nikada ne pricate o oslobadjanju titoistickih tekovina?

"Nije naivno kada dodje sloboda, onda ne mozes da radis sve sto ti se hoce"

BOJKOT BOJKOTU


Titoizam

M&M

Gde je to "svugde"? Imate li reference? Žal za političkom i socijalnom infantilnošću u kojoj je neko drugi odlučivao umesto vas, koji se nekada verovatno artikuliše kroz konstataciju nekad je bilo bolje, nije "svugde".

Ako vam smetamo ba b92, zaobiđite nas. Uz dužno poštovanje, izvolite se potrudite pa nabavite sami spomenute publikacije, što CUPS, što BG centra, što HOLJS, što CRCD, što......Od njih vas, najčešće, deli svega nekoliko klikova mišem i nešto dobre volje.


Gospodjo, vi izgleda imate

Gospodjo, vi izgleda imate neke probleme sa shvatanjem drugih ljudi:

1. Izadjite na ulice i porazgovarajte malo sa ljudima i videcete koliko ih zali i kazu "Eh, tada je biloo extra". Za to vam ne trebaju reference i dokumenti. Uostalom, pa vasem prethodnom opravdavanju SFRJ konstatujem da ste i Vi Jugonostalgicar.

2. B92 meni uopste ne smeta i cenim njihov rad, posebno njihov web servis. Ne smeta mi sto oni izvestavaju o vama, cak sta vise, vec mi smetaju vasi nastupi, tj ne slazem se sa vasim nastupima.

3. Nemam nista protiv tih predloga, cak sta vise, poenta je u tome da se ima sto vise predloga pa da izaberemo najbolji, ali smeta mi sto ih ne iznosite u javnost. Dzabe je to sto su na Netu kada neki ljudi nemaju pristupa Netu. A sada je momenat gde ste vi trebali da izadjete sa tim predlozima a to ne cinite vec samo kukate i lelecete.

4. Zaboravili ste da mi odgovorite na pitanje.

"Nije naivno kada dodje sloboda, onda ne mozes da radis sve sto ti se hoce"

BOJKOT BOJKOTU


a vi sa citanjem

M&M

Pa posto su jazovi nepremostivi, još ovo pa da se razilazimo.

Nisam vam odgovrila, pade mi napamet u 26 sad, tek toliko da se zna da zalazim u narod jedno 24 časa dnevno, 7 dana u nedleji, 365 dana u godini, etc, etc...da vi, možda, i pored vaše dobre volje, moj rad i rad meni sličnih u političkom smislu, jednostavno ne mžete pratiti na isti način ka rad i aktivnosti određenih drugih aktera na našoj javnoj sceni, onih, pre svega, koji imaju kontrolu nad medijima, i nad kojima imaju kontrolu razne frakcije odmetnute od službi, ako ne i centrale službi samih ...Plus, što kod nas medijska slika nije dobra, pa je zastupljenost onih koji šire govor mržnje višestruko veća nego onih koji zagovaraju toleraciju, poštovanje ljudskih prava......

što se neslaganja tiče, tu vam diosta ne mogu ugoditi, zaobiđite....


Zalosno je Gospodjo Milic

Zalosno je Gospodjo Milic sto diskusiju zavrsavate bezanjem pa se tu i zapitam kako izgleda oblik demokratije za koji se Vi zalazete kada niste spremni da istrajete u diskusiji, ili sam ja mozda suvise sitna riba sa kojom bi se Vi bahtali.

Umesto da pokusate da premostite jaz, Vi ga ostavljate to gde jeste, sto je ustvari i najlaksa solucija.

Inace, vas rad i vama slicnih mogu pratiti, ali niko me ne obavezuje da i budem saglasan sa vasim radom, i nije Vam tu medijska blokada kriva.

"Nije naivno kada dodje sloboda, onda ne mozes da radis sve sto ti se hoce"

BOJKOT BOJKOTU


bežanija

M&M

Poštovani,
ja pokušala, napisala par postova, uputila na par mesta gde se možete detaljnije i neutralnije upoznati sa radom i delom...Al i za premošćavanje ajyova, zgodnije je kad ima dvoje, ...

Pošto nema, bežim. Imam, da preča posla. Dugo sam išla u TV svađaonice, sa potpunim oponentima, nekim od njih i nelegitimnim sagovornicinma, al šta sam mogla, ...sad se koncetrišem na one sa manje zlobe, manje cinizma, više volje da ratzumeju toleranciju, antidiskriminaciju....

Titoizam je ostavio mnogo manje štete nego miloševićizam. nemma resurse za sve, a i miloševićev režim mi je mladost uništio i zrelo doba, u njemu sma postala politički zrelija i kompetentnija da se sa istim obračunavam. Od nacionalizm,a do retradicionalizacije društva, čak u odnosu i na titov period koji je u mnogim stvarima socijalno bio vrlo progresivan!

Nisam jugonostalgirčarka. ja sam jugo-fu-turista.


Kako god bilo gospodjo

Kako god bilo gospodjo Milic, ja Vam se zahvaljujem na diskusiji i na vremenu koji ste odvojili za moju malenkost.

PS - Ja vise mislim da je "Slobizam" samo nastavak "Titoizma", oba su naterala moju porodicu da napusti zemlju a mene doveo na studije u Nemacku jer profesorski kadar u Srbiji koji je nastao uz Titov blagoslov i opstao uz Slobin blagoslov nije bilo ono na cemu sam hteo da trosim zivce. o tome mozete da procitate u blogu "Putujemo u Evropu" na blogu B92 pod naslovom "STudije u Inostranstvo".

Opet, zahvaljujem Vam se na vremenu za nasu diskusiju.

"Nije naivno kada dodje sloboda, onda ne mozes da radis sve sto ti se hoce"

BOJKOT BOJKOTU


nisam ni ja levi totalitarista

M&M

Niti opravdavam ijedna potez bilo kog pa i levog totalitarizma. Nisam ni titoista baš, ali duboko poštujem antifašizam, i šizim od zamene teza, NE vaših, već generalno, tipa sve je bilo divno i demokratski i građanski u Srbiji pre WW2, i izjednačavanje četništva sa antifašizmom. O tome pogledajte i u blogu posvećenom jednonm tekstu Todora Kuljića na našem blogu.

Ako pogledate večerašnje vesti o divljanju navijača Rada, možda će vam biti jasnija moja argumentacija. U titoizmu je to bilo nemoguće, nedopustivo, odmah za jhedinstvenu osudu, od mainstream pa na dalje! A to je sve Miloševićizam uveo kao patriotsko ponašanje.

Po logici od dva zla amnje, tioizam je bio -pogotovu njegov srednji deo-mnogo, mnogo bolji! I od odvog sada. Sa klerikalizacijiom društva.


Titoizam nije postovao

privatno vlasnistvo, a na tom postovanju se osniva zapadna civilizacija. Prica o dobrom obrazovnom sistemu u doba titoizma je netacna. To su vec ozbiljne zamerke koje ne dozvoljavaju da se taj period pozitivno oceni. S druge strane, to sto su cetnicki pokret i milosevicevizam gori, ne znaci da je ovaj dobar. Nacionalizam jeste zlo, ali ne i jednino. S druge strane, da ekonomski sistem nije pukao, kao sto jeste, nacionalizam nikada ne bi uzeo tolikog maha. Dakle, Tito je odgovoran. To sto je u njegovo vreme bilo OK - drzi vodu dok majstori odu - i sto se niko nije ozbiljno bunio znaci samo da je narod potkupljiv i da smo bili spremni da za ekonomsku i socijalnu stabilnost (ne bogatstvo niti blagostanje)trampimo neke druge vrednosti i slobode. Bili smo nemoralni, i to smo platili. Titoizam je opstao zbog lenjosti, indolencije, javasluka i moralne bede. Jednom recju, titoizam je bio diktatura, a za diktature nema opravdanja.


ne sasvim smislena polemika

Titoizam je u ovom trenutku deo istorije - u ono vreme on je imao svoje opravdanje, svoje razloge i osnove na kojima je opstajao. Danas, on jednostavno nije opcija. Govoriti da je Titoizam bolji (ili gori) nego "ovo danas" je nekako neumesno i prilično besmisleno. Može se raspravljati o njemu kao "svetloj tradiciji", "dobrim namerama", "civilizacijskom iskoraku" itd, ali nema smisla posmatrati ga u nekom vanistorijskom vakuumu.

Quote:
Titoizam je opstao zbog lenjosti, indolencije, javasluka i moralne bede.
Ni ova "kritika" nije bog zna šta - može se sasvim lepo primeniti na apsolutno sve bez izuzetka sisteme od postanka civilizacije do danas...


Mozda je dovoljno reci

titoizam je bio diktatura koja je podmicivala narod i njegove vrle pojedince (U ime svih nas iz pedeset i neke)


nije baš sve bilo podvala

Ipak je to bio jedan istorijski pomak: u kraljevini je 55% bilo bukvalno nepismenih, 70% živelo na selu, nije postojalo javno zdravstvo, velika većina ljudi nije videla pred sobom nikakvu perspektivu... Zato je revolucija i uspela. I bila je jedna od retkih koja je ispunila većinu svojih obećanja. U jednom zapanjujuće kratkom roku dogodila se modernizacija, urbanizacija, da ne pričam o emancipaciji žena i brojnim drugim epohalnim civilizacijskim pomacima. Ali je taj talas imao neka svoja prirodna ograničenja, i po prirodi stvari morao je splasnuti sam od sebe. I ostaviti brojne probleme za sobom... I da, hipotetički "slobodno misleći pojedinac" se u Titoizmu morao osećati vrlo šugavo, u to nema sumnje...


Dogodilo se to i na drugim mestima

bez diktature. Problem je bio sto nije bilo izbora. A to je nedopustivo. A i to da li bi revocuja uspela tako kako je uspela, i koliko bi trajala da nije navracala crvena armija, posebno je pitanje. Ima tu dosta kostura po ormanima. Ja se izrazavam kroz pricice - pa evo jedne. Jednom mi u nekom drustvu neka gospodja, generalska cerka, isprica o postenju svoga oca, komunistickog generala. Kaze: jednog dana tata u svojoj dnevnoj sobi (na dedinju) provali da na zidu visi Sumanovic. I sokira se, posten covek, pa posalej sliku u muzej. Taj komunisticki mutant nije shvatio sta je sve u tih par recenica rekla.
A lustracija nikada nije izvrsena.


Sve to stoji,

možda bi bilo bolje sa lustracijom... Mada imam osnovanu sumnju u njenu praktičnu sprovodljivost... Ali opet, sva je ta ogorčenost je po meni - ponavljam se - malo neistorijska. Jer, po mom nekom osećaju za pravdu, i ove koji su posle titoizma stekli Šumanoviće po dnevnim sobama bi isto tako trebalo lustrirati. A sve se nešto bojim da je tako bilo i pre WWII. Reći "Titoizam ne valja jer nije uvažavao privatno vlasništvo koje je princip civilizacije" je pomalo kao kad biste rekli da su Indijanci (Native Americans), s obzirom da nisu poznavali privatno vlasništvo, trebali biti uklonjeni... Po meni, titoizam je jedna istorijska pojava koja je postojala u svom vremenu i odumrla kad joj je vreme prošlo. Dobro, možda je trajala veštački i nešto posle svog vremena. Možda je proizvela brojne probleme i nepravde. Možda bi bilo bolje da ga nikad nije ni bilo.
Ali, bilo ga je, bilo i prošlo, i , po meni, više nema nekog smisla ni da ga prihvatamo ni da ga odbacujemo. Samo da možda pokušamo da ga razumemo, ukoliko već imamo interesovanja...


MNIe probvlem u sumanovicu

problem je u dnevnoj sobi. Oni su ziveli u tudjoj kuci. I dan danas njihovi potomci zive.


Problem jeste bio u

Problem jeste bio u Šumanoviću. Poklonili su muzeju tuđu sliku.


Ali tudju dnevnu sobu

nisu ni pomislili da napuste. I enmojte misliti da sam potomak nekoga ko je znacajno opljackan, posto nisam. Majka mi je odrasla u svapskoj kuci - koja je bila ukradena i data kolonistima. I mislim da je to prokletstvo, isterati ljude iz doma i dovesti nekog drugog.
Ovo cu da obrisem, da mi mama slucajno ne procita.


Razumem :)

To brisanje :)


zar ne mozete

da vidite stvari malo šire. Probajte da se iskobeljate za trenutak iz svoje ograničene građanske stvarnosti i zamislite tektonske društvene potrese i iskušenja. Ljudski život je npr. važniji princip od priv. vlasništva. Ne možete negirati pravo onome ko umire od gladi da uzme da jede, iako je ta hrana tuđe privatno vlasništvo. A u generaciji mog - i vašeg - dede umiralo se od gladi. Kuću moga dede (i jednog i drugog) zapalili su okupatori. Isto tako i kucu mog pradede po baki (jednoj i drugoj). Moj pradeda je ubijen, sve mu je opljačkano, a prababa je ostala da živi ispod oborene kamene ploče. Doduše, ona ni od nove vlasti nikad ništa nije dobila...
Čini mi se da ni sa Vašim starima nije bilo mnogo drugačije. WWII je za mnoge bio rub potpunog uništenja. Uopšte se ne čudim mnogo nestrpljenju sa kojim su krenuli da grade novi život. Jer, i tuđa kuća je kuća... A ni našu nije niko platio.

Opet ponavljam, ne opravdavam. Samo pokušavam da razumem te ljude, od kojih su neki meni dragi, i da i sam izađem na kraj sa dilemama poput Vaših.

Slobodno brišite i ovo.


poenta svega je

bila da nema crno belo. Verovatno bismo i onim drugima nasli ponesto lepo i casno. Mene najvise nervira mit op super obrazovanju u Jugoslaviji. Fakuteti su nam bili jako losi.


apsolutno

Bili su totalni haos. Tokom šezdesetih jedne godine se na filozofiju se upisalo preko 600 brucoša (?!). Kad sam ja studirao, upis je već bio ograničen na 50+50, ali je to bilo vreme posle isterivanja 8 profesora... Važilo je da ko god ne zna šta će sa sobom, upiše pravni. Većina je studirala do tridesete, pa i duže...
I naravno da bih želeo da čujem i upoznam i drugu stranu...


Ja sam zavrsio arhitekturu

pola profesora nikada nisam video. Ljudi tezgarili, mi se provlacili i osljarili.


eh,

Dobra stara vremena... Ne mislim titoizam, nego mladost...


u redu je

shvatio sam iz prve. Sistem "društvene svojine" ostavio je iza sebe društvo u kojem od 22 miliona ljudi velika većina ne živi u svojim kućama. Pa je došla privatizacija i sve se to pretvorilo u privatna vlasništva za 5 maraka.
A ono u čemu se Vi i ja ustvari razlikujemo je sledeće: Vi smatrate da je privatno vlasništvo vanistorijski princip, nekakav aksiom. Ja smatram da je privatno vlasništvo ono što je kao takvo određeno važećim zakonom u određenoj zemlji u određenom periodu. Intimno, radije bih kao principe na zastavu istakao ljudska prava, slobodu, napredak... nego priv. vlasništvo. Jer te stvari umeju biti u međusobnom sukobu.


izvinjavam se sto se mesam,

ali....
Moj pradeda je iz Nemacke dosao u Vojvodinu
kao tehnolog za pivo, da svojim znanjem pospesi proizvodjnu u gradskoj pivnici.
Veci deo grada su sagradili Nemci i vredno radili, napravivsi evropsku varos i izgledom i funkcijom.Fabrike, pozoriste, biblioteku,bolnicu, skole, zanatske radionice, trgovine,pijace, apoteku,vinograde,...parkove,crkvu, ulice gradjene pod pravim uglom, eklektika, secesija , klasicisticki stil, sve uredjeno.
onda je dosao rat, vecinu Nemaca su proterali,(one koji su imali vise srece), ostale sreljali,razrovali groblje,(i jevrejsko), (mojoj baki su ubili jednog brata, koji nije pripadao ni jednoj vojsci), i sve im oteli, i uselili druge ljude iz Like, Korduna,....raznih krajeva,koji su kao bili partizani ili na njihovoj strani.Pa ti prethodni vlasnici nisu bili neprijatelji, oni su bili gradjani ove zemlje, koji su mirno ziveli i radili.Posle, posto su mojoj baki oduzeli svu ocevinu, nudili su joj, jer se udala za Srbina, da bira u koju kucu hoce da se useli i ona to nije zelela,(nije mogla da udje u kuce svojih prijatelja, kao da je to normalno, u nesto sto je drugom oteto).
Sad cujem da se potomci tih nemaca organizuju da povrate ono sto im je tako surovo oduzeto.
Kako ja razumem ljudska prava, pored onog na zivot i slobodu, pravo vlasnistva spada u sam vrh i odnos drzave prema istom, mnogo govori o njoj samoj.


Ja sam potomak

tih Licana.
EDIT: Gore sam izrazio svoj stav po tom pitanju. Osobito mi je zao Dounausvaba koji su bili paori par excellence i korisni gradjani. Ono o dolazenju nije prostacki vec je kolokvijalno - beogradski. Valjda ste shvatili da u izrazavanju nisam nespretan. Odnosilo se na nerasciscene dugove virtuelnog sveta. Vidite, ja smatram da mi ovim chatovanjem na nevezanu temu zloupotrebljavamo Jelenino gostoprimstvo. Da sam na njenom mestu sve bih ovo pobrisao. A ako ih ona obrise, necu se nimalo ljutiti.


to kako ste

postavili pitanje je malo prostacki,
izvainjavam se na izrazu-prosto ne znam blazi, a adekvatan,(nije mi namera da vredjam-uzecu Vam kao nespretnost u izrazavanju).
Meni ne dodjete nista.
A ne prastam Vam gaf, koji ne bih pominjala ovde, a i znate o cemu se radi.


angie

nemojte se "vezivati za moje" kometare. Tako, kad hocu sebe da obrisem - a to smatram aktom pristojnosti jer ovo nije forum - odete i vi.
Tehnologija je takva, kada se brise jedan post, citava linija postova koji se nadovezuju na njega odu kao kolaterlana steta. Ja imam naviku da sebe brisem. Stoga ovo upozorenje, jer mi svojim vezivanjem na moj post ogranicavate slobodu samobrisanja.

EDIT: Promenio sam da se ne bihg vezivao za vas i pravi jos vise gungule Jeleni na postu. Ona ima neku temu, a mi ovde caskamo. Nekoga zainteresuje clanak, pocne da cita komentare i pogubi se u lavirintu efemernih razmena misli.
zato smatram da bi ona to terebalo d apobrise, ne bi li sve imalo neki smisao.


pa zasto

ste onda sve promenili, ja stavrno ne razumem to Vase brisanje,izmene, preuredjivanje.
Kolokvijalno, ali nije bas primereno u ovoj situaciji.
(ovo oko dugova virtuelnog sveta ne razumem najbolje)
To oko nespretnosti,sam napisala, da bih Vam pokazala da nemam lose namere.
A da biste voleli da se sve obrise, tu sam vasu rutinu vec primetila, samo ne znam zasto-Vi ovde ne branite doktorat, dovoljno je da ste iskreni u svom obracanju.


ok

sve simpatije i podrska od pitomog domoroca i ljubitelja piva!


nisam Vas

ni shvatila kao ne pitomog,
samo kao nekog ko nije dobro informisan o drugoj strani, ili nije ni razmosljao previse o njoj.Htela sam samo da Vam kazem, da su to bili sve ljudi, normalni, na svome,radili, ziveli civilizovano,
a jedan sistem ih je obrisao gumicom, kao da nikada nisu ni bili i ceo taj paket se ne moze posmatrati kroz partizanske zakone tog vremena, vec kroz nesto mnogo ozbiljnije.


bez preterivanja pliz

Quote:
to bili sve ljudi, normalni, na svome,radili, ziveli civilizovano,
Jeste li Vi mozda culi za 7.SS Freiwilligen Gebirgs Division "Prinz Eugen"?
Znaci li vam nesto izraz "holokaust"?


u mestu o kome govorim

Srbi, Nemci,Madjari, Rimuni, Jevreji i jos mnoge druge manjine, su ziveli za vreme rata relativno mirno, i nista se narocito nije desavalo dok nisu dosli "oslobodioci".
Vecina vojno sposobnih Nemaca je ispastalo od strane Nemacke, zbog odbijanja da se regrutuju u njhove trupe.Tako da su prakticno bili u losem polozaju u obe zemlje.Da li je neko od stanovnika bio saveznik Nemcima-ne znam, bilo ih je na svim stranama, da je postojala neka znacajna varijanta, za to bi se sigurno znalo.Prosto ne vidim nikakvo opravdanje za proterivanje cele jedne nacije i oduzimanja imovine.Ako je neko kriv-treba da odgovara.
Sve ostalo je nesto sasvim drugo.


snežana i sedam patuljaka

a onda su ivica i marica poljubili zabu koja se pretvorila u avion i pocela da bombarduje sirote nemce...

Srbija je 1942. od strane ukupacione uprave proglasena za "Judenfrei". Znaci, ipak se nesto dogadjalo.

Sa mađarske teritorije Jevreji su deportovani 1944.

Sve me nešto strah da je u nacističkoj nemačkoj postojao prigovor savesti.

Uzgred, obavezno preseljavanje folksdojčera u unutrašnjost rajha organizovali su sami nemci po naređenju rajhsfirera himlera. "oslobodioci" su počistili ostatke...

Ako imate još neku bajku, slobodno se javite...


ja Vam govorim

o clanovima moje porodice, njihovim prijateljima i sugradjanima, u delu ne bas lepe proslosti ciji su oni bili akteri,
...pa sad ne znam da li veci deo grada potpada pod ostatke,...
...ali svakako ne bih u ovakvoj intonaciji o tome nastavljala.


rat je nešto drugo...

Igrom slučaja, moj najbolji prijatelj je Nemac. Dok sam studirao, cimer mi je bio Mađar koji mi je pričao da je njegov deda bio esesovac i da je nestao tokom rata negde u Bosni. Ni sa kim nemam problema, samo ne podnosim onu priču radio - Erevana "naš traktor je mirno orao..." Vi se očigledno niste podrobno obavestili o ratnoj istoriji svog mesta. Ako želite, kažite mi naziv mesta i ja ću Vam dostaviti spisak Jevreja iz njega stradalih u holokaustu - imam relativno sređene podatke.


rat je nesto drugo...

Vi kao da opravdavte i imate razumevanja za ta proterivanja i otomacinu.Pa nisu svi ti ljudi bili krivi za holokaust.O tim vremenima i starosedeoci Srbi pricaju isto.
Moja porodica NIJE imala nista sa esesovcima, najbolje prijateljice moje bake su bile Jevrejke, a, kao sto sam vec rekla, brat joj je streljan jer nije pripadao ni jednoj strani,(nije hteo da se regrutuje), i nije bio jedini.Oni su bili posteni , radni i mirni i veoma su stradali.Vecina Nemaca je pokusavala da prezivi , obavljajuci svoje poslove koliko je to bilo moguce.
Postoje i slike i dokumentacija, da su crvenoarmejci koji su gladni i bolesni usli u grad, bili negovani u kuci moje bake i njenih prijatelja.
I ne zelim vise da nastavljam, nisam imala nameru da sirim temu, (i izvinjavam se M&M,
samo sam htela da Vam kazem kako izgleda sa druge strane te price, koju ste vodili sa gospodinom Stankovicem), narocito sto ste, na moje iznenadjenje uveli tu neprijatnu intonaciju, koja veoma lici na onu koji ovde brane "Srpsku" stvar.
A to sto vam je najbolji drug Nemac, pa to nije nikakva specijalna stvar,(pa moze da bude sta god hoce- kome je to jos vazno- sem onim sa predrasudama), kojom Vi pokazujete ne znam sta.


uzalud se vadite

Pogrešili ste.

Quote:
Srbi, Nemci,Madjari, Rimuni, Jevreji i jos mnoge druge manjine, su ziveli za vreme rata relativno mirno, i nista se narocito nije desavalo dok nisu dosli "oslobodioci".
Ovo što ste rekli spada u red najmučnijih zabadanja glave u pesak koje smo toliko puta čuli od raznih nacionalista. Inače, ne krivim Vas. Verujem da ste jednostavno časno neinformisani.


"Verujem da ste jednostavno

"Verujem da ste jednostavno časno neinformisani."

Pa eto, i ja sam onda casno neinformisan, i to takodje po porodicnoj liniji. Moja majka, Banacanka, govorila je da je "prosto strasno sta su nove vlasti uradile tim neduznim Nemcima po banatskim selima" - hocu reci, nisu svi Nemci bili folksdojceri kao sto se prikazuje po partizanskim filmovima.

A da se malo odmaknemo od porodicnih prica i zavirimno u arhive i dokumentaciju?


slažem se!

M&M
velika tema, što bi rekao IM, malo ste i utanjili!

a seća li se ekipa iz ćoška šta je bila tema ovog bloga:)?


naravno

da se ne seca :-)
ali mogao bi post neki jednom o tome...moja tetka nemica je bila 3 meseca u logoru partizanskom u banatu sa 7 godina! kad su je izvukli, bila je kao iz ausvica...

BebaOdLonchara


sorry

mene slobodno brisite. Vec sam rasnije zamolio DS kad smo sinoc trolovali


"i nista se narocito nije desavalo"

Potpuno je izvesno da su se desile bar tri stvari:
1. Nacistička euforija među Nemcima, a po okupaciji i mobilizacija - oni su doduše uglavnom otišli da čine zverstva po drugim mestima. Mobilizacija je u nešto manjoj meri zahvatila i Mađare i Rumune
2. Holokaust
3. Organizovano i obavezno preseljenje Nemaca (kompletnog stanovništva) u unutrašnjost Rajha pred nastupajućom crvenom armijom

Ovo su brojke evidentiranih ne-nemačkih gubitaka u nekim mestima pre dolaska "oslobodilaca" (oko 80% čine Jevreji):

SUBOTICA 3153
SENTA 1628
ADA 429
KIKINDA 675
NOVI BECEJ 287
NOVI SAD 3546
SOMBOR 566
VRBAS 217
ZRENJANIN 767
VRŠAC 387
...

(imam imena, ako Vam trebaju)

I sve to u vreme dok su "Srbi, Nemci,Madjari, Rimuni, Jevreji i jos mnoge druge manjine, su ziveli za vreme rata relativno mirno, i nista se narocito nije desavalo..."

Zato je za mene reći da se "pre dolaska oslobodilaca - pod navodnicima! - ništa naročito nije dešavalo", jednostavno jezivo. Liči na ono "Srbija nije bila u ratu" samo je mnooogo jezivije.

Inače, nije mi na kraj pameti da pravdam nehuman tretman koji su nove vlasti praktikovale prema preostalim Nemcima.


Ja ne bih voleo da sam odrastao u tudjoj kuci

i nisam, kako vec iznesoh, mislim fda je privatna imovina sveta. Medjutim, u selu odakle je moja mati, koje je pre rata bilo Svapsko postojala je i jedna srpska ulica - Karadjordjeva. Za vreme rata su nestali. Lokalne Savabe su navodno svim silama podrzavali Kulturbund, bili nelojalni grdjani Jugoslavije i listom volontirali za front. No to ne znaci da ih je sve trebalo sumarno streljati proterivati i pljackati. Za takav tipo nelojalnosti postoje kazne - u yto vreme bila je nekome otac bio SSovac, ali dete ima pravo na imovinu i tacka.


mala napomena

o njenoj svetosti. Operativna naređenja gorepomenutih Nemaca po pravilu su sadržavala, osim likvidacije bandita i internacije sposobnog stanovništva, i stavku o uništavanju imovine, da bi se banditima oduzela baza za opstanak. Ni njima nije bila baš toliko sveta...


Iz emene govori

covek koji vredno radi, stvara i ne bi voleo da mu ejdnog dana deca spavaju pod mostom a neko drugi u kuci.
A sto se balkanskih prica tice: what goes around, comes around - ili Quem com ferro mata de ferro more. Ja, na sercu zivim u stabilnoj zemlji. Porodica mog prvog komsije zivi u istoj kuci od 15 veka. (i od tada je nisu okrecili - d abudem malo zloban)


Prihvatam bezrezervno.

Rad, poštovanje drugog, svetinja privatnosti, to su osnovi civilizacije. Ali i razumevanje. Na mestu gde ja živim, civilizacija još nije ni prohodala. Bila su neka druga vremena. Moj stari nije bio nikakav funkcioner ni komunistički dobitnik, ali ja nikad nisam uspevao da s njim nađem zajednički jezik. Sad imam osećaj da sam bio prestrog prema njemu. Pokušavam, eto, da njega i njegove, a i sve druge, što više razumem a što manje sudim.

Hvala na razumevanju. Bilo mi je zadovoljstvo izmeniti misli s Vama.


Ja ne bih voleo da sam odrastao u tudjoj kuci

tako sam Vas i razumela i ne mislim da biste imali bilo kakvu krivicu, da je to tako bilo.

Ja sam samo ispricala pricu sa druge strane.


...nespretno

sam se izrazila,(evo sad ja),
htela sam da kazem, da ne mislim da ste krivi.


Istorijski pomak?

Pa, zamislite samo sta bi se desilo da je Srbija, (Jugoslavija ili nesto od toga...) 1945 osvanula na zapadu. Gde bi sada bili? Mozda bi bilo nesto i od "modernizacije, urbanizacije, emancipacije žena i brojnih drugih epohalnih civilizacijskih pomaka."


a 1389?

A zamislite tek da je knez Lazar pobedio na Kosovu?


Ne mogu da zamislim...

...ali evo pokusacu slikovitije da objasnim sta sam hteo da kazem...odlucim ja da sa zapreznih kola predjem na motorno vozilo...nude mi se (ili me cika Staljin sa cika Titom samo "zamole" da odaberem bas...) fica (socijalizam) i mercedes. Ja odaberem ficu...mnogo godina kasnije (kad je ficko vec raspadnut)ja pricam kako je to bio veliki napredak,kako smo isli do Banje, kako...E kad mi kao narod jednog dana odaberemo "mercedes", imacemo malo manje od 55% (tada je bilo nepismenih a sada ima isto toliko polupismenih...) ne/polu pismenih (nepotrebno precrtati)


svako je pametan posle bitke

Blagostanje, liberalna demokratija i uravnotežena tržišna ekonomija - to je naravno super. Sad smo u situaciji da se opredelimo za tu opciju (nadam se i da hoćemo). 1990. smo isto tako mogli - ali smo uradili nešto drugo.

!945? 1389? Bojim se da ovaj paket tada nije bio tako na dohvat ruke. Ali, da, sigurno bi bilo bolje da smo 1990. napravili drugi izbor. Verovatno bi bilo bolje i da smo 1945. napravili drugi izbor, ali tu je situacija već kompleksnija, ima mnogo specifičnih okolnosti, i ne vredi "preko kolena"... A i samo pitanje je prilično akademsko, tj. istorijsko.

Ja se zadovoljavam time da prihvatam, odobravam i odajem priznanje "titoizmu" za antifašizam, nacionalnu toleranciju, kosmopolitizam, socijalnu sigurnost, opštu orijentaciju ka napretku. To doživljavam kao pozitivnu tradiciju koje je glupo odricati se.

Naravno, postoji i udba, goli otok, delikt mišljenja, neke zloupotrebe i nepravde. To naravno moramo odbaciti i počistiti sve ostatke tog nasleđa...


da,

M&M

vrlo lepo sročen pristup...i da se sedamdesetih krenulo u liberalizaciju...

interesantno je to koliko smo mi skloni mitomanisanju neke prošlosti, glorifikaciji sramnih momenata, a odričemo se i negiramo delove svoje tradicije koja je vrlo pozitvno široko shvaćena u svetu...pogledajte i vi sjajan tekst todora Kuljića o korisnom pametnom istorijskom sećanju...


Jos malo o "titoizmu"

Kazete
"Ja se zadovoljavam time da prihvatam, odobravam i odajem priznanje "titoizmu" za nacionalnu toleranciju, kosmopolitizam, socijalnu sigurnost, opštu orijentaciju ka napretku. To doživljavam kao pozitivnu tradiciju koje je glupo odricati se..."
Tu se ne slazemo. Ne kazem da se pozitivnih tradicija treba odricati...ali... Nacionalna tolerancija i kosmopolitizam, bratstvo-jednistvo...itd... bili su prazni,pokazalo se, za jednokratnu upotrebu (makar "trajali" i 45 godina)...dok Gazda ne odapne. I cim je on otisao stvarnost je dosla po svoje (videti: Slovenija, Hrvatska, BiH, Kosovo...)i mi smo se vratili dvadeset godina unazad (ekonomski) i ko zna koliko (istorijski). Istocnoevropski narodi iza " gvozdene zavese"koji nisu imali ta "dostignuca", "slobodu" itd. nisu se poklali medjusobno kao mi. Slazem se da je tema kompleksna....ali mi se cini da je "privid slobode" (pod navodnicima jer su mnogi iskoristili sansu i zbrisali na vreme pa je za njih to bila prava sloboda)DUGOROCNO jos vise otezao nas put...


Vidim sve mane i dobre

Vidim sve mane i dobre strane vremena koji se naziva Titoizam.
Ne vidim nijednog žestokog protivnika istog da je vratio diplomu i gajbu. Naprotiv, smatrali su najnormalinijim da otkupe gajbe za dve marke. Smatrali su najnormalnije da doktoriraraju u tom lošem sistemu, da se duvaju doktoratima, da iz dikataure putuju kao visiting profani po svetu, da primaju razne Fulbrajtove stipendije, da se vabe disidentima a da im se sve objavljuje i da profitiraju od svog takozvanog sisidentstva. Malo je licemerno.

Teško da se to može nazvati dikaturom kakva je bila i jeste na Kubi, ili u Rumuniji ili Mađarskoj, da ne govorimo o SSSR-u.


amen

M&M


Kakav crni Amen?

Nase skolovanje nijo bilo besplatno, nasi su ga roditelji placali kroz ogromne doprinose.
"Dobijeni" stanovi nisu bili dzabe, oni su placeni takodje kroz neproporcionalno visoke namete i odbijanja od prihoda. Komunizam je sistem koji izrabljuje one koji rade - dajuci im samo mali delo viska rada dok drzava zadrzava vecinu i deli je onako kako se vladajucoj klasi dopada. To bi sve bilo u redu da je ta klasa izabrana voljom naroda, ali nije.
Dakle tu nema sta da se vrati. Vas argument je pomalo naivan.

Treba da se vrati ono sto komunizam nije stvorio vec ga je preoteo, nacionalizovao, konfiskovo, oteo od ljudi koji su ta dobra stvarali. E to iko ne vraca. To je otkupljivano za para maraka i sada se smatra legitimnom imovinom.


na početnu bazu

M&M

JB "Vidim sve mane i dobre strane vremena koji se naziva Titoizam. Ne vidim nijednog žestokog protivnika istog da je vratio diplomu i gajbu. Naprotiv, smatrali su najnormalinijim da otkupe gajbe za dve marke. Smatrali su najnormalnije da doktoriraraju u tom lošem sistemu, da se duvaju doktoratima, da iz dikataure putuju kao visiting profani po svetu, da primaju razne Fulbrajtove stipendije, da se vabe disidentima a da im se sve objavljuje i da profitiraju od svog takozvanog sisidentstva. Malo je licemerno"

DS "Nase skolovanje nijo bilo besplatno, nasi su ga roditelji placali kroz ogromne doprinose."

Ja pokušala da vidim gde je to JB rekla da je bilo šta bilo za DŽ, al ne uspeh.


o osnovama zapadne civilizacije

M&M

Gde mu mesto nije. Čudna mi je, ponekad, potreba ljudi na blogovima da tako široko zahvataju velikeeee teme, i da tako široko troluju, osnovni blog, post. Nisam primetila da smo ikad postavili blog o tome na čemu počiva zapadna civilizacija, ili o istorijskom i svakom drugom pogledu na titoizam, for that matter.

I šta onda da se radi, kad se pojave tako velikeeee izjave, konstatacije , apsolutizam....

Uz dužno poštovanje, DS, pogledaj npr, Dineš De Suzu i Whats so Great About America, tu je jasno, kratko, udžbenički napisano, na osnovu uporednih analiza, koje su sve to pretpostavke koje su dovele do toga da zapadne demokratije budu u jednom periodu toliko dugo i stabilne, i ekonomski prosperitetne, i da iz njih ima najmanje a u njih najviše migracija. Privatna svojina svakako sama nije osnov, ona je tek deo liberalnih tekovina, koje su mnogo, mnogo, šire.


"zalosno je gospodjo Milic, sto diskusiju zavrsavate bezanjem"

pa sta treba da radi, da obara ruke, da ti izadje na crtu, da se siba, sta li? zena se ubi ovde objasnjavajuci svoj stav, odgovorila ti je na svaki post koji nije bio skandiranje, pa i na skandiranje ti je odgovorila, jasna je u svojoj poziciji, a ti se i dalje ne slazes. pa dobro, ne slazes se. i sta drugo da ti kaze, nego, ok, onda me obidji.
kako je to bezanje?
jelena je, btw, jedna od najnesebicnijih u trosenju svog vremena na sve vas cvijuse i cijuse uveoke, cak i ne vredja ko ja, nego lepo, polako, nudi argumente, kaci suvisle analize, govori, govori, ko deci u specijalnoj skoli.

ne znam sta uopste ljudi kao ti ocekuju od bloga i ovakve komunikacije? da se nadznjevamo celu noc, ko tozovac i cune u domu sindikata sedamdeset pete, da peva svako svoje, dok se neko ne strovali u nesvest?
ona rekla, ti si reko, ona rekla, ti si reko, opet ona rekla, opet si ti reko, ona kaze, dobro, vazi, aj cao. ajde lepo, kazi i ti cao.

pa predji kod mene. ima neki tip sto mi se nakacio, ima deset nikova, pa sam sebi pise i odgovara, ukupno ima vise od cetiri stotine odgovora na moj jedan blog.

pa posto izmedju mene i njegove multiple personality nema sanse za pronalazenjem ni najmanjeg zajednickog imenitelja, ja odo.

hocu reci, otero me covek s mog rodjenog bloga. eno idi sad ti tamo, pa se se zapevaj sa covekom. ovde si nas sve vec pobedio.

sorry milic, sto se mesam. samo bas zbog ove stvari, ja izgubila zelju da se oglasavam ovde. i bilo gde, for that metter.


kakvo crno izvinjenje

M&M

Meni je problem da brišem zbog domino efekta, ponekad. Pa sam smislila sledeće, mada troši vreme, a ja se kao trudim da blogujem iz kuće kad mogu tamo mi je veza još i do zla boga spora, elem, recept je sledeći, uđem u uređivanje, pobrišem sve štio su napisali, i kažem MiM were here npr!

A baš sam jutros, u procesorskim pauzama dok sam samu sebe obuzdavala od svih mi reakcija na Vuksanovićevu reakciju, razmišljala kako to ljudi sa nikovima zahtevaju jedan na jedan komunikaciju, non stop, da im mi postavljamo i nalzimo sve što se ni malim prstom nisu mrdnuli da pročitaju, pronađu, od toga pa na dalje....

Kaže Busek, za prvi radni sto, čiji je GS predsedavajući, lakše je uvek oceniti rad i drugog i trećeg stola ( ekonimija i bezbednost) nego prvog (ljudska prava i demokratija), nekako je lakše indikatorima, brojkama, pokazati šta se u nekom periodu uradilo u ekonomiji, bezbednosti...

Ili što reče NČ na onoj tribinu u SC NE partijskom....demokratizacija i oni koji se njom bave su ko domaćiće. Kad ne rade, sve se vidi, i prašina i sudovi, kad rade, sve izgleda normalno, i niko ne pripisuje to njima....


Gospodjo Srbljanovic

Ja ne gledam ovo niti kao obaranje ruku niti kao izlazak na crtu, vec kao diskusiju i ne znam dali ste to primetili, ili dali ste hteli da primetite, ali na kraju sam se zahvalio gospodji Milic na njenom vremenu koji je odvojila da bi sa mnom diskutovala. Mislim da je to elementarna kultura, slozit ce te se sa mnom, zar ne?
Ono sto me je iziritiralo jeste taj nacin na koji je gospodja Milic htela da zavrsi diskusiju, a to je prosto receno bilo u smislu da odj***m, ili da je se manem jer je javna licnost i nema vremena za sitne i nebitne ribe.
Kad smo vec kod toga, mislim da je neumesno to ste ste Vi napisali "ko deci u specijalnoj skoli". Ko ste Vi da nas vredjate? Cuvena Biljana Srbljanovic? To sto se ne slazem sa gospodjom Milic ili sa Vama, ne znaci da sam retard vec obrazovana individua koja ima svoje misljenje i pokusava da shvati druge. To sam ja pokusavao da shvatim i kod gospodje Milic, ali zbog polovicnih odgovora jos uvek mi je nejasna.

Pozdrav

"Nije naivno kada dodje sloboda, onda ne mozes da radis sve sto ti se hoce"

BOJKOT BOJKOTU


Da li neko možda

zna odgovor na jedno nevezano pitanje: šta se događa sa Muzejom istorije Jugoslavije na Trgu Nikole Pašića? Bili su postavili neku izložbu o španskom građanskom ratu, i ja sam baš krenuo da je pogledam. Kad ono nema ni izložbe, ni muzeja. Na zgradi više nema nikakvih obeležja muzeja - zatvorena je, i samo ima plakat koji najavljuje "Muzej naivne umetnosti".
Da nije to možda u nekoj vezi sa izložbom koju su priredili o oslobođenju Beograda, a sad se opet bliži 20. oktobar?


koliko ja vidim uprava

koliko ja vidim uprava muzeja je na trgu nikole pasica, ali je izlozbeni prostor na dedinju...


Evo zašto će "slobizam" još dugo živeti

Dakle, fenomen "slobizma" vrlo zorno oslikavaju stavovi koje iznosi Cvijus. Tipujući na tu vrstu političkog senzibiliteta, V. Koštunica, Tadić i Nikolić, mogli su komotno da oktroisani Ustav i ne šalju u Skupštinu i ne traće noćno vreme od nekoliko časova.
Kontrolom medija, kampanjom za koju se nemilice troše naše pare (150 miliona),višednevnim i jednonoćnim glasanjem, činjenicom da sami kontrolišu sebe i referendum, vlast će izglasati tzv. Ustav.
Njega će prihvatiti podanici, a neće i ne mogu građani.
Zato će neko platiti političku cenu, i sve mislim da će to biti DS.
No, svako zlo nosi i nešto dobro. Čini mi se da se građanski deo Srbije po malo budi, da se trenuo, a to znači da će pod njegovim pritiskom, Ustav biti promenjen sve da ga prihvati i 120 posto birača.


kolateralne dobiti ove rašomonijade

M&M

I ja sam o tome sinoć pričala. Nova koalicija je i programska, što, čak i da smo uspeli da sastavimo Toleranciju 2003 ne bio bio slučaj, jer manjinske stranke kod nas neretko naginju etno-preduzetništvu, i parlamentarnom klijenitlizmu npr.

Mislim da smo sa du tranziciji da budemo za nešto, ne samo nužno protiv nekoga, što jeste najjednostavniji način homogenizacije. DS je sama sebe ovim predlogom ustava pozicionira tamo gde svojim radom to i zaslužuje, u centar, ili malo desnije, jer se sama odrekla deklarativnih principa socijlne levice, pa tako i mesta u političkom spektru. To su bili principi sa kojima nije smela trgovati ne sa konzervativnom, već retrogradnom i kriminalnom radikllnom strankom.

Kako se zahkatava ovaj blam kad će i predsednički izbori, to i maske akcionog jedinstva zbog viših ciljeva sve brže padaju, a i scena se pročišćava, pa se g17 i spo smeštaju tamo gde im je mesto. zasluženo. Nigde.


Pomeranjem desno DS ide "među šljive"

Pomeranjem u desno, DS ide "među šljive", što bi rekao Srđan. Ostaje im da pregovaraju o lideru i zakažu kongres ujedinjenja sa DSS-om.
Da, G17 i SPO će u "nigdinu", i ništa od rečenoga nije šteta. Jedino je šteta što još značajan broj ljudi boravi u DS-u i glasa za njih iz "nostalgičnih razloga", i što će biti neophodno izvesno vreme da se to izbistri.


nostalgija ili interes

M&M

meni se čini da su prodali veru za večeru, ti skriveni reformiste u Ds...


Ne, to je jasan plan...

Ne, postoji tamo stalno prisutna politika kod jednog dela o potrebi tzv. čvršće nacionalne politike. Zahtevom za "pročišćavanje" koje im je postavio Vojislav Koštunica pred izbornu konferenciju u februaru 2004. godine, DS je došla na pozicije "koncentracione vlade", čuvenog predloga V. Koštunice, posle Đinđićevog ubistva.
I od tada se vrlo konzistentno provodi ta politika koja samo ima, neko, malo maskirano nazivlje. Nekad je "kohabitacija", nekad "nacionalno i državno jedinstvo", nekad "odbrana interesa Srbije u inostranstvu", a zapravo lobiranje Tadića za podršku međunarodne zajednice Koštuničinim "pregnućima". Imaju radikale uz čiju dozvolu sa njima "plaše svet", a oni opet da bi to ispalo uverljivo ponavljaju svakog meseca neku tvrdnju, poput one o Karlobagu ili one o tome kako će braniti vojskom Kosovo, i tako. Dobili smo zapravo "političku klasu" što odgovara mnogima. Međunarodnoj zajednici zato što misli da je tako moguća stabilnost, nosiocima krupnog kapitala jer smatraju da su im tako najbolje zaštićeni interesi, a ostale faktore drže u raznim vrstama blokade. Medije ucenama oko poreza i frekvencija, NVO sektor tako što najveći broj organizacija više ne može računati na sredstva bez partnerstva sa vladinim sektorom ili lokalnom zajednicom, ono malo političkih snaga van parlamenta tako što ih satanizuju, pretvaraju ponovo u "strane plaćenike" i "domaće izdajnike".....putuje taj karusel i bespovratno prolazi naše jedino vreme...


kakav presek

M&M
Slažem se.

U prethodnom postu rekoste-Jedino je šteta što još značajan broj ljudi boravi u DS-u i glasa za njih iz "nostalgičnih razloga", i što će biti neophodno izvesno vreme da se to izbistri.

Zato i kažem da više gubim veru u priču da u DS još ima reformista, socijlnih levičara, te da je to femnkanje bi mi nego centrala, bi mi nego....nije ništa drugo do čekanja mesta u nekim UO i drugde. Ne vidim više ni te nostalgične razloge, stvari su toliko očite.

Šteta. I opasno po Srbiju.


Opasno, slažem se, i to se sada tako dobro vidi...

No, ja znam dosta nostalgičara, onih koji su van sinekura i koji smatraju da su utrošili 15 godina u DS-u, pa im se ne napusta. Socijalnih levičara tamo nije bilo nikada u izobilju, iz raznih razloga, a pre svega zato jer smo bili i još uvek smo dobrim delom u predpolitičkom stanju. Ali, demokratski kapacitet je postojao.
No, ima jedan drugi problem koji je slabo osvetljen, a sastoji se u vrlo problematičnoj demokratičnosti unutar stranaka. DS je tu, kao, prednjačila. Ali, kad se pogleda praksa, videčete da članstvo u strankama o ničemu ne odlučuje. Skoro sve odrede stranački funkcioneri i stranački aparat.Članstvo je uglavnom dekor na skupštinama Na stranačkim kongresima, pa i na kongresu DS-a imate posebno zadužene ljude za kontrolu glasanja delegata. Čuveno glasanje 2004. godine i priznanje D. Šutanovca da je kontrolisao glasanje. Sada su uveli praksu samo jednog kandidata, a tokom 2004. pa nadalje i praksu isključivanja iz stranke zbog nepoštovanja lika i dela predsednika stranke, ili zbog intervjua datog medijima.
Sa takvom unutarstranačkom demokratijom nemoguće je ozbiljno raditi na demokratizaciji državnih institucija i društva uopšte.


Citiraj me prijatelju gde ja

Citiraj me prijatelju gde ja to predstavljam Slobizam

"Nije naivno kada dodje sloboda, onda ne mozes da radis sve sto ti se hoce"

BOJKOT BOJKOTU


Sad ce da ispadne da ja stalno zakeram...

...ali vi kao da hocete da istrgnete casu sa vodom iz ruku zednog coveka zato sto vam se ne svidja ko ju je napunio i, jos vise, zato sto se bojite da ce ovaj zedni da je popije sa ispruzenim malim prstom. Zanemarujuci pri tome da su zedni obicno i nervozni.

Salu na stranu, uz sve mane koje strucnjaci nalaze Ustavu i uz nelagodnost koju (i kod mene) izaziva nacin na koji je usvojen, cini mi se da postoji konsenzus u tome da Ustav predstavlja napredak. I mislim da je onda poziv na bojkot referenduma kontraporoduktivan po one koji na njega pozivaju. Kontraproduktivan zato sto ostavljate utisak da ste spremni da, zbog nekakve minijaturne porcije zadovoljstva koje bi vam pricinilo nerviranje Vojislava Kostunice, zrtvujete poveceg vola (kako je to u vise prilika primeceno). Na mene takvo ponasanje ostavlja utisak nemoci, nikako konzistentnosti.


Kod propisa raznih (a ja bih

Kod propisa raznih (a ja bih rekao kod ustava pogotovo) nekako je, to je moje mišljenje kao pravnog laika, manje važno ono što je dobro nego ono što je loše. Konačno, zakoni se menjaju (i ustavi naravno) zbog onih njihovih delova koji su loši ili zastareli, ili neprilagođeni vremenu, a ne zbog onih koji su dobri.

Teza dakle da je ovaj Ustav zbog toga i toga bolji od prethodnog je potpuno nebitna za njegovo trajanje.

A logika iziskuje još neka pitanja npr prvo: zašto taj ustav nije usvojen ranije tj šta je sprečavalo V.K. da to ne učini pre 2 ili 3 godine?

Poštovanje zakona je tek posebna priča. Pa i ovaj Ustav sadašnji nije poštovan. Neki njegovi osnovni postulati koji su takođe dobri tek su mrtvo slovo na papiru. Evo "legalista" izjavljuje neki dan da nije baš bitno da sve bude po ustavu nego da to bude promenjeno.

Isto kao što je S.M. zbio narod igrajući na najveći mogući ulog - konfrontacije sa celim svetom jer mu je samo to otalo, tako i V.K. igra na najveći mogući ulog - političku zloupotrebu Ustava jer je to jedno što mu je ostalo.

Naravno svako će učiniti kako sam misli i odluči. Neko i pored svega toga kaže da treba da glasa. Neka mu/joj je sa srećom.

Po meni bi uz glasački listić trebalo da dele magareće uši pa da glasači po izlasku sa glasačkog mesta viču: IA, IA, IA!!!


A u cara Trojana

M&M

kozije uši! Sad sam kidnula do keve i ćaleta da jedem-opet sam sišla među narod:),pa mi je od krkanluka mozak opet proradio, i setila sam se da sam ti ostala dužna dve stvari-

1. da ti napišem kako je reagovala ZR publika-sjano-bice u više detalja
2. bonus track političku analizu kako vidim raspad referendumske koalicije oko predsedničkih izbora.

Elem, dobije Indijanac sifilis. Drama. Trpeo, krio, nos mu se smanjio, al došlo do...Ode kod vrača, ovaj pogleda, zavrti glavom, kaže-mora da se seče. Ovaj u očaju, torbicu na rame, kod drugog vrača, preko pola midvesta, ovaj pogleda, zavrti glavom-mora da se seče. Indijanac očajan, čuo još za dvojcu vračeva u stenovitim planinama, ode do tamo-isto-mora da se seče. Onda ga skvo koja hekla pošalje kod njenog privatnog vrača, preko veze, u državu Vašington, tamo gde se i poglavica Sijetl lečio kad je dopustio da mu se ime povlači po netu i belom svetu, da se boinguje, majkrsoftvuje, starbaksuje ...vrač pogleda pomno, cuti, gleda indijanca, kaže-ne mora da se seče. Samo će da otpadne!

to be continued


Koliko ja razumem, osnovne primedbe...

...na Ustav su:

1. Vidi ko ga je pisao,

2. Zasto je Kosovo u Ustavu,

3. Ako je Kosovo u Ustavu zasto onda nije i Vojvodina na isti nacin,

4. Vidi kako je usvojen,

5. Mnogo je neodredjen (pa se zbog toga moze da se zloupotrebi)

Da krenem od pozadi. Iako se zaista ne razumem u pravo a posebno ne u ustavno pravo ipak znam da se Americki ustav smatra najboljim na svetu upravo zbog toga sto je neodredjen, tj. zato sto su u vrlo sirokim crtama naznaceni neki osnovni pravci. Sprecavanje odstupanja ili zloupotrebe Ustava regulisano je drugim zakonskim aktima. Tako da mi se ne cini da primedba ima preveliku tezinu.

Nacin na koji je ustav usvojen mi se ne svidja i to ne toliko zato sto je usvojen na brzinu i polutajno (kako neko rece nije ni prvi a verovatno ni poslednji) vec zbog toga sto je javnosti obecavana sasvim drugacija procedura usvajanja. To, po menui, ne znaci da je Ustav dezavuisan vac da su se dezavuisali oni koji su ga donosili tako da mislim da je mnogo uputnije uzimati u obzir nacin na koji je Ustav donesen ne na referendumu vec na sledecim izborima.

Kosovo i Vojvodina i njihovo pominjanje u Ustavu je, zapravo, jedna primedba. Jer ili pominjanju Kosova nema mesta u Ustavu pa onda postaje irelevantno (nedovoljno) pominjanje Vojvodine ili je pominjanje Kosova u redu i problem je samo u nedovoljnom pominjanju Vojvodine. Moje je stanoviste da je Kosovo uneto u Ustav iz cisto politickih razloga. U potpunosti se medjutim ne slazem da se radi (samo) o taktickim, dnevno-politickim razlozima. Po meni radi se o strateskoj odluci da se ne pristane na gubitak drzavne teritorije bez ikakve (znacajne) nadoknade. Ne cini mi se da je Ustav najbolje oruzje za saopstavanje ovakve strateske odluke ali, sa jedne strane ja se slazem sa samom odlukom a sa druge strane ja sam ne znam koji bi nacin bio bolji (izuzev mozda izjasnjavanja na posebnom referendumu). Takodje, moje je misljenje da je velika vecina onih (na Blogu i Forumu B92, to su mi prakticno jedini izvori relevantnih informacija) koji su protiv unosenja Kosova u Ustav protiv toga jer smatraju da ce to dovesti do daljeg zaostravanja sa medjunarodnom zajednicom (uglavnom sa EU). To takodje shvatam kao politizaciju Ustava i to na taktickom, dnevnopolitickom nivou. I negativnije gledam na takticku nego na stratesku politizaciju Ustava.

Ko je doneo Ustav me apsolutno ne zanima i nece me zanimati dok god se ulicama zemlje ne krecu ljudi sa obojenim trakama na rukavima.

Dakle, da rezimiram, nisam sasvim siguran da li je casa sa ustavom polupuna ili poluprazna ali mi ne pada na pamet da je u detinjastom besu razbijam. Po meni je sasvim OK ako neko na referendumu odluci da NE prihvati Ustav. Taman onoliko koliko je u redu da odluci DA prihvati. Bojkot shvatam kao svojevoljno donetu odluku da se samom sebi nataknu magarece usi. Sto, koliko sam uspeo da vidim, nije neustavno...


Kakva analiza...

Najpre malo uporedbe sa SAD-e. Vrlo adekvatno i vrlo uporedivo. Onda,priča o Kosovu i Vojvodini. Pa onda, nije me briga ko ga je doneo, važno je da je donet. Onda, opet, glasajte na referendumu, ali nemojte na izborima, i na kraju, oni koji bojkutuju su za magareće uši. E, pa gosn Brajo, namerno zaobilazite ključne stvari. Danas, u 21. veku,i za zemlju kakva je Srbija, važnije je kakva je procedura donošenja Ustava, od onoga šta će u njega biti zapisano. Ovo što nam je gurnuto pod nos nije čak ni partijski Ustav. Tu su sela tri čoveka, napravila dil za jedan dan, poslali ga u parlament uz zabranu poslanicima da uopšte pričaju bilo šta.
Potom uzeli naših 150 miliona za kampanju, zatvorili medije, odabrali izborne komisije tako da će kontrolisati sami sebe tokom čitavih 49 časova.
Ako to nije akt krajnjeg nepoštovanja građanina koji treba izići da glasa onda ne znam šta je.
Tako da ona primedba o "ušima" za mene stoji, ali za one koji izađu.


DK...

...prijatelju, ti si izgleda bas onako ljut pa citas, kako da kazem, dijagonalno. Ne pada mi na pamet da uporedjujem USofA i Srbiju. Samo kazem da ono sto je bilo dobro za USofA u poslednjih dvesta i nesto godina ima poprilicnu sansu da bude dobro i u Srbiji, narocito ako se ugleda na USofA u detaljima primene.

A izgleda da si, u ljutini, nenamerno ispustio iz vida da ja namerno nisam zaobisao nacin usvajanja. I da sam se namerno negativno odredio prema istom. I da sam namerno rekao da mislim da je mnogo uputnije na izborima reci sta se misli o nacinu usvajanja Ustava iz prostog razloga sto namerno mislim da je dobar vid prevencije ne bojkotovanje necega vec sprecavanje onoga koji to nesto hoce da promuva.

Dakle, ja sam ponudio jedan malo dosadniji put, izadji na referendum i kazi sta mislis o Ustavu pa onda izadji na izbore i kazi sta mislis o nacinu na koji je Ustav usvojen. Svastan sam, medjutim, da to em izgleda malogradjanski em predstavlja obavezu.

Alternativa ti je da ujeeeevolucionarno uspravis usi i pocnes da tricis okolo njacuci BOJKOT! Alternativa ce ti verovatno pomoci da budes primecen. O tome koliko ces biti shvacen ozbiljno ne bih sada...


Br...

Nisam ljut niti čitam dijagonalno. Ali, ne mogu da se načudim neozbiljnosti predloga o izlasku na 49-osatni referendum čiji rezultati su već poznati i skoro da bih i ja sada mogao da ti saopštim te rezultate. Nema nezavisnog posmatranja referenduma.
Jučer sam čuo neverovatnu vest. Republička izborna komisija je donela zaključak da se ne poništavaju rezultati tamo gde se u glasačkoj kutiji nađe viška listića. Medijska kampanja je tako postavljena da nema izgleda da bilo šta kažete protiv. Referendum isključivo kontrolišu stranke koje se zalažu za ovakav Ustav.
U nekim opštinama predsednici izbornih komisija daju ostavke konsternirani takvom procedurom.
Vlast trči trku sama, a cilj određuje tokom trke.
Na tu vrstu poniženja se može odgovoriti samo neučestovanjem.
A što se tiče uporedbe sa SAD, mislim da ne postoji okolnost u kojoj ona može biti adekvatna.
Primera radi, indijski Ustav je preuzeo skoro sve institucije i način njihovog funkcionisanja iz britanskog političkog sistema. I šta imamamo kao rezultat. Dva sistema koja potpuno različito funkcionišu, toliko različito da više liče banana i šljiva, nego ti sistemi..


Quote:Jučer sam čuo

Quote:
Jučer sam čuo neverovatnu vest. Republička izborna komisija je donela zaključak da se ne poništavaju rezultati tamo gde se u glasačkoj kutiji nađe viška listića.

@ Drago, M&M et al.
Moze li jos neko da mi potvrdi ovo? Pa kako se niko ne buni, gde su demonstracije ispred RIK? Da ne bude tako i na izborima? Sta ce raditi "antiustavna koalicija" ako je ovo tacno?

@ LWofM&M
Jes' malko gadan onaj vic al' bas sam se slatko nasmejao :)))) Cheers.


Da, mislim da je izvor verodostjan...

Ovu vest sam čuo, iz, za mene verodostojnog izvora.
RIK ima gadan običaj da svoje odluke saopštava sa danom ili više dana zakašnjenja.
Inače,nisam bio sam, bilo je tu još dosta ozbiljnih ljudi.


U svakom slucaju hvala na

U svakom slucaju hvala na informaciji. Ne sumnjam da ste ozbiljni, citam vase postove sa velikim zadovoljstvom. Namera mi je vise bila da podvucem tu vest, da ne ostane neprimecena. Srdacan pozdrav, CM.


Da, hvala..

Vest je zaista za Riplija...i hvala na "pojačanju"...
A iskreno, voleo bih da nije tačna...


Nego Drago,ja sam prilicno (reedited, CM)

Nego Drago,
ja sam prilicno daleko od Srbije, ali cini mi se da se energija uzalud trosi da bi se raspravljalo sa Kleobulom, Zitomirom, Cvilijusom, baba Brajom...Posmatrao sam jednu poduzu raspravu u kojoj ste ucestvovali kod Kusovca, i pokusaj Kleobula da se diskredituje sagovornik, tako sto se najpre analiziraju njegove intelektualne sposobnosti i moralna podobnost, pa se onda malo "bocka" dok se ne pronadje Ahilova peta sagovornika gde on nece moci da se suprotstavi argumentima ili se sagovornik iscrpljuje u beskonacnoj raspravi o nekim sasvim beznacajnim pojedinostima, tipa da li se space kuca pre ili posle zareza. U tom momentu duh pokojnog Kalajica je postigao svoj cilj, moze da se povuce u kovceg i odmori do sledece prilike.

Usput se nemilice etiketira iznosenjem tvrdnji koje u stvari ne znace nista ili se uopste ne odnose na sagovornika - kao na primer ova:

NESHto lako za razumeti
Submitted by Kleobul on 18 October, 2006 - 02:31.
E bas ste Vi sektasi kao neke osice ,samo bockate sa svih strana ,sta cu ja sa Vama ,em mnogobrojni em pronicljivi...?
Ima u istoriji SAD onih vrednosti ili ostvarenih standarda koji su vredni postovanja kod svakog razumnog coveka: demokratske institucije ,sloboda stampe ,verske slobode i jos ponesto. Eto osnove za pro-americka osecanja. Vulgarizacija toga je neumereno divljenje svemu (i svakom?) sto dolazi iz Amerike ; dalje cete moci i sami da zakljucujete ,vidi se odmah da su Vam dedukcija i majeutika jace strane...
Blago Cedi i Canku kad Vas imaju tako talentovane i uvek budne.

Smejurija. Ili ovako:

insomnia
Submitted by Kleobul on 17 October, 2006 - 17:00.
Eto ,sad se javlja i jedan od clanova kluba ,valjda se prvosvestenik umorio...
Nisam sasvim siguran da sam iz ovog Vaseg vodopada reci bas sve razabrao ,ali se sa Vasim zavrsnim usklikom mogu sloziti.Da ,"ISH" nabrojanom ,bez sumnje ,postovani Drago ,ali isto tako "ISH" mondenskom mondijalizmu , intelektualnoj pokondirenosti ,vulgarnom pro-amerikanizmu ,anti-srpskom kvazi liberalizmu i izdaji osnovnih interesa drzave i nacije. I jednom i drugom ,sto se mene tice...

Dakle jedna ordinarna glupost upakovana u sjajan recnik i ukrasena nazovi-duhovitim opaskama, plus naravno, strogim ocenama stila pisanja i logicke ispravnosti komentara protivnika. Taj scenario, koji opet kazem, srece se od babe Braje, gde je slabasan, ona se jos nije izvezbala (mada vidim napredak), pa do Kleobula, koji je almost perfect. Ali ne znam da li se to meni prividja ili postoji neka ekipa koja se prosetala od Biljane do Kusovca, pa cemo da vidimo gde ce da zavrsi. Sve mi to suvise lici na onog duha sto ga pomenuh gore...

I ono sto je jos veoma vazno, ja sam bas danas pronasao odlomak iz knjige "Rat uzivo" Senada Hadzifejzovica i tamo jedan transkript zivog programa TV Sarajevo 2.maja 1992. Neverovatno svedocanstvo o tome sta se u tom trenutku desavalo u Sarajevu i ko je odgovoran. Neki se secaju kroz maglu. Neki nemaju pojma. Mora se neumorno ponavljati, - opet kazem bolje ovakvim dokumentima nego free interpretacijama. Inace ce, na primer, Dobrovoljacka ulica ostati paradigma zlocina nad srpskim narodom, i krunski "dokaz" krivice drugih nacija za ratove na prostoru ex-YU.

Mozda je ovo sto pisem bilo i nepotrebno. Samo prenosim svoje utiske sa bloga :) Srdacan pozdrav. Corn Mouth.


Mislim da je to važno..

Da, mislim da si zaista dobro uočio šta se događa. Šeta jedna te ista ekipa, zaklonjena iza nickova i klonova i priča istu priču. Svuda su...
Mislim da im je posao zaludan u smislu da će "promeniti prošlost", ili da će tako postati "budućnost". No, oni su naša ružna sadašnjost.
Već su o tome izrečeni sudovi, napisano brdo knjiga, a na njihovu žalost radi i haški sud. Vodu je nemoguće zaustaviti da ide niz brdo.
Ali, da im uspeva ovim besmislenim opstrukcijama držati Srbiju u blokadi - uspeva. Tako je na svim poljima života. Forumi i blogovi su tu najmanji problem.
No, džaba je tu "sviračima trud"...ali protraćiše naše vreme, taj jedini neobnovljivi resurs...


Spremimo se za

proteste pocev od 30.og!
NOVI PETI OKTOBAR!

ULICA ZORANA DJINDJICA-OBAVEZAN SMER!
SLOBODAN MILOSEVIC-MALO MORGEN!


evo dela odgovora

Možeš saznati i više na www.gradjanskisavez.org.yu i na www.bojkot.info
pozdrav

Info centar
Građanski savez Srbije

Vlada zloupotrebila RIK; GSS ne pristaje na 1% članova glasačkih odbora
Beograd, 16. oktobar 2006. godine

Odluka Republičke izborne komisije da minimalizuje i zabrani prisustvo opozicionih predstavnika u nadgledanju referendumskog procesa predstavlja grubo kršenje Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi i Zakona o izboru narodnih poslanika.

Pisustvo kontrolora opozicije u glasačkim oborima na manje od 1% glasačkih mesta predstavlja potvrdu naših tvrdnji da će referendum biti falsifikovan. U suprotnom, vlasti u Srbiji se ne bi tako snažno protivile mogućnosti da opozicione partije budu uključene u kontrolu referendumskog procesa.

RIK je namernim odlaganjem da informiše javnost o ovoj odluci ponovo pokušao da GSS i SDU oduzme pravo da se u zakonskom roku žale, čime su pokazali spremnost na kršenje zakona i procedura slično, ili čak i gore, nego režim Slobodana Miloševića.

Pored kršenja zakona Vlada Vojislava Koštunice je u potpuno neravnopravan položaj stavila GSS, SDU, LDP i LSV, stranke koje se bore protiv ideje održavanja nedemokratskog referenduma i koje danas predstavljaju jedini glas razuma u Srbiji. Vlada pokušava da nam onemogući bilo kakvo medijsko pojavljivanje, emitovanje spotova i ravnopravno vođenje kampanje.

GSS ne pristaje na krađu referendumskih rezultata i zbog toga će 20.000 aktivista antireferendumskog bloka stajati ispred svih biračkih mesta u Srbiji i pratiti odziv birača.

Info centar
Građanski savez Srbije


Ovo je stvarno absurdna

Ovo je stvarno absurdna situacija, da opozicija u parlamentu od 250 ima 2-3 poslanika. To mislim da ne postoji danas nigde gde ima visestranacja, osim u Turkmenistanu. Mene uopste ne cudi da ce vlada biti spremna da krsi zakon mnogo zesce od Milosevicevih vlada, jer on je cesto za vratom imao par stotina hiljada ljudi spremnih da izadju na ulicu i bar 30-40% parlamenta a pored toga EU i USA.

A za ova 2-3 poslanika i par stotina ljudi na ulicama uvek se moze reci "ma pustite to su neke 2 budale, pogresila DS kad ih stavila na zajednicku listu..." (Izvinjavam se doticnima, ali mislim da su i oni ovoga svesni). To isto moze da bude "argument" protiv onih koji budu tvrdili da je doslo do malverzacija na referendumu. Duga ce biti borba...10-20 godina.

i da pitam - hoce li CESID nadgledati ref.?


vic je OK

M&M
stvarnost u Srbiji je gadna.


2 Braja-glede Kosova u "Ustavu"

To sto je Kosovo u preambuli nema nikakvog znacaja s obzirom na to da preambula nije pravno obavezujuci deo bilo kog ustava.
A u clanu u kom se pominju sramotnih 7% za Vojvodinu, ne pominju se sredstva za Kosovo.
Logickim tumacenjem ovog "Ustava" dolazi se do zakljucka da je Kosovo posluzilo za manipulaciju Srbima sa Kosova, koji ce, ako Kostunica ostane premijer, a "Ustav" na plebiscitu prodje, zavrsiti kao zrtveni jarci SPS-a, SRS-a i Kostunice, kao Srbi iz Hrvatske 1995.godine, koji su posluzili za satanizaciju Hrvata kao naroda i Hrvatske kao drzave, tako ce kosovski Srbi posluziti kao zrtveni jarci Kostunice,SRS-a i SPS-a, zbog dalje i jos vece satanizacije Albanaca, a posluzilo je za manipulaciju jer je de iure proglaseno nezavisnim.
Posto je de facto nezavisno od 1999. godine, a ova "Vlada" manipulise Srbima na Kosovu da bi satanizovala Albance, kao sto je to radio Milosevic.
Ne treba se buniti protiv Kosova u preambuli, nego protiv manipulacije Srbima sa Kosova.
Ova klerofasisticka vlast sa Kodtunicom na celu je inscenirala 17.mart, pa ne znam zasto ne Srbi sa Kosova ne bi opet bili njeni zrtveni jarci koji ce posluziti kao sredstvo za satanizaciju Albanaca.
ULICA ZORANA DJINDJICA-OBAVEZAN SMER!
SLOBODAN MILOSEVIC-MALO MORGEN!


Srdjane,

dele penzije 5% veće, poljoprivrednicima u kešu po 20 soma, biće grejanje k'o za Novu godinu. Samo fale polutke.
Šta je to nego magareće uši?


i šta vredi busanje u evropske vrednosti u ustavu kad nema ....

sistemskog pristupa iskorenjivanju ovog zla! Od mainstream političara. Delima.

B92 Info Vesti Društvo

Navijači Rada privedeni zbog parola
18. oktobar 2006. | 18:54 | Izvor: B92
Beograd -- Oko 150 navijača Rada privedeno jer su na utakmici izazivali nacionalnu mržnju, uzvikujući: "Nož, žica, Srebrenica!"

Navijači tog fudbalskog kluba privedeni su u beograski SUP jer su na prvenstvenoj utakmici između Rada i Novog Pazara uzvikivali: "Nož, žica, Srebrenica" i "Srbija Srbima, napolje sa Turcima". U policiji kažu da je ta grupa privedena zbog izazivanja rasne, verske i nacionalne mržnje i netrpeljivosti. Čak 47 privedenih su maloletnici, saopštila je policija.

Navijači Rada poznati su po sličnim ispadima, napadima na Rome, pa i međusobnim napadima.

Oni su pravili nerede u Podgorici, gde su otišli zbog utakmice između Rada i Budućnosti, a zatim su i sprovedeni u Beograd. Inače, nove zakonske odredbe izgleda da nisu uticale na smanjenje nasilja na utakmicama.

Takođe, navijači Rada dovođeni su u vezu sa neonacističkim organizacijama, poput Krvi i časti.

Postojeći komentari (3) | Pošaljite komentar


Ja se taman nakanim da se...

...uozbiljim i onda ovo!? Mora da evropski vredni Britanci bojkotuju ne samo Ustav nego i Magna Kartu. Steta sto na Olimpijadi ne postoji disciplina 'Bacanje parola'. Druga i Mlada Srbija bi bila nosilac zlatnih medalja u obe konkurencije


Mda...

Ja taman da ti objasnim, da ono što piše ne mora u konkretnoj sredini da se i ostvari, a ti nađeš neku nezgrapnu pošalicu...bacajući parole...
I što vi pripadnici prve, narodnjačke Srbije, volite uopredbe sa SAD...bar vi bi trebali znati da se žaba ne potkiva...


Vidis sto su ti ljudi...

...ja bih se ne bih bas tako lako odlucio da tebe svrstam u Drugu Mladu Srbiju. Tebe, medjutim ne muce dileme, ti tacno znas sta sam i ko sam ja. Posebno tacno znas sta ja volim, uopste te zbunjuje to sto ja ne volim da pisem o onom sto volim. A citajuci tvoje tekstove, sticem utisak da nisam samo ja predmet tvoje nepogresive analize. Tvoje tacno znanje u koje ni malo ne sumnjas je na svu priliku poprilicno siroko.

Nego, onako uzgred, sta predlazes Indijcima. Da ukinu ustav i bojkotuju naredne sve dok se ne osposobe da ih primenjuju na nacin koji tebe zadovoljava?

Zaboravih, citajuci tvoj post o klimi koja se stvara pred referendum zamal' da se zeznem da te posavetujem da iskoristis sve vidove demokratskog protesta protiv muvanja o kojima pises. Pa se onda predomislih. Sta ima ja da ti pricam, ti sve tacno znas. Imas ti super taktiku, umesto tih demoikratskih trica i kucina ti ces da trcis okolo i da vices 'BOJKOT ne mogu ONI da TAKO donesu Ustav'. U stvari, koliko sve tacno znas, ti ces da primenis vrhunsku strategiju, sedeces kuci i cesljaces usi...


kakvo izvrtanje smisla....

Pa gosn Brajo, čemu ta igrica izvrtanja....ja sam ti samo predočio da prepisano ne znači da će prepisivači biti kao i autor, a ti meni preporučuješ da uputim preporuku Indijcima o neprimenjivanju Ustava. Jeli uvek reaguješ tako kad si u manjku argumenata. Čudno, ali govorš baš ono što je danas rekao i Vojislav Koštunica. I on je u manjku argumenata pa misli da mu je najbolje upoređivati se sa SAD-e. Stati ruku pod ruku sa Frenklinom, Džordžom Vašingtonom ili Vilsonom.
I njemu se prevrće stomak od tih stvari od kojih i vama.
Mislim, od pominjanja Srebrenice i raznih drugih nepodopština. Samo što vi dodatno od toga pravite pošalice i relativizujete ponašanjem engleske mladeži...kao da će tom relativizacijom mučnine nestati...neće, tako mučninu prevodite u trajno stanje..


Ja izvrcem?

Ja ti lepo kazem da mi ne pada na pamet da poredim USofA i Srbiju vec da mislim da ono sto je bilo dobro za njih, ako se primeni na isti ili slican nacin, ima sve sanse da bude dobro i za Srbiju. A ti drsko i uporno nastavljas pricu o uporedjivanju. Glup nisi, dakle sta je razlog tvojoj drskosti?

A sto se tice preporucivanja tebi, pa ne znam sada, ja tebi nisam nista preporucivao. Samo sam te pitao sta ti, nezadovoljan nacinom na koji neveca Demokratija na svetu primenjuje svoj prepisani ustav, preporucujes da urade da bi te zadovoljili. Opet, glup nisi, sta je razlog ovom izvrtanju? Nemoj mi reci da verujes da je, posto si ti pun preporuka i tacnih saznanja, citav svet sazdan po tvome liku?

I sta kazes, meni se prevrce stomak od pominjanja Srebrnice i raznih drugih nepodopstina. Jos jednom, glup nisi pa da ne shvatas da se meni stomak prevrce od zaklanjanja slinavih noseva i nekompetentnosti iza tudjih tragedija. Dakle sta je razlog ovom podmetanju?


kako neduhovito, kako

kako neduhovito, kako dosadno.... dzangrizava brkata baba hekla po jednoj istoj mustri, pa kad se umori od heklanja onda gundja i kune.

Gubite vreme Dragi Drago, ova baba sta je naucila naucila je. Ne prima se vise.

Edit:
Gos'n Brajo,
vidim da ste prekinuli vaznu diskusiju usled mog "prostackog" upada. Meni je po nekad vaznije da jasno prenesem svoj utisak nego da budem lepo vaspitan. Necu vas vise prekidati, I apologize for any inconvenience caused by my post, mozete nastaviti gde ste stali. Dovidjenja.


Mladjahni Corn Mouth

...ne mogu se oteti utisku da ti tvojoj malenkosti pridajes poveci znacaj. No to i nije tako lose, neko mora prvi da pocne...


Gos'n Brajo

Nije tema ovog bloga moja licnost, a nije ni vasa. Ako pazljivije pogledate videcete da nisam naceo tu temu.


uozbiljavanje -nož-žica-srebrenica

M&M

Poređenje vam je u najmanju ruku nečasno. U Britaniji se pazi da se ne povrede osećanja imigranata iz zemalja iz kojih su poreklom teroiste, Britanci nisu u zadnjih 50ak godina načinili genocid ni nad kime, ako ikad i jesu jer kolonijalizam je ipak mnogo manje zlo. Spominjem tih pedesetak, jer od tada valjda počinju te nove vrednosti evropske da se ostvaraju i uvode kao norme vladanja i življenja, na zajedničkoj osudi fašizma i levog totalitarizma, na poštovanju HR na principima ili lib dem, ili soc dem....Niko ne kaže da drugde nema ispada, ali ovih razmera, koji ovoliko rovare po ranama hiljada! žrtava ratno nam zločinačke prošlosti, i ranama i strahovima njihovih etničkih sunarodnika i nas koji smo protiv nasilja bili, je necivilizacijskih razmera. A deo uzroka ovih pojava je, na žalost sve su češće, Čačak pa Beograd u nedelju dana, je i to što nema osude određenih krugova za koje se još gleda kao u intelektualnu elitu, zato što je stav crkve ambivalentan i samo retorički, što vojska krije ratne zločine, što žuta štampa ne forsira samo estradno-političke skandale, već pozitivno vrednuje promotere ratno-zločinačke i kriminalno-mafijaške politike, i njijhove sponzore, što ne postoji kolektivna široka svest o užasima, već Tadić ide okolo i priča svi su činili sve, a Koštunica ni toliko, i nije u stanju da kaže Mladić mora u Hag jer je počinio zločine, već neodređeno priča o interesu Srbije, a i to pod prinudom i neuverljivo......

Pogledajte Žene fudbalera, da vidite kako sportska javnost treba da reaguje na rasizam na tribinama, kakve se poruke iz medija o tome tako šalju, pogledajte inspektore iz Majamija, Vil i Grejs, da vidite kako se stabilne demokratije sve bore sistemski i stalno protiv rasizma i ksenofobije. A mi ne možemo ni sa ratnim zločinima nad etničkom grupom koja živi i na našoj teritoriji i u susedstvu! dno civilizacijsko.

Iskreno bih volela da ne budem u pravu, i da ovo večeras svi osude onako kako jedino ima smisla, i povežu sa svim ostalim, da neko od vlasti položi cveće u Batajnici, za početak, ...ali sumnjam. U međuvremnu, dobićemo ustav koji će biti mrtvorođenče.


Znate sta...

...Milici, o casnosti sa nekim ko, kad god mu pokazu koliko mu je slinav nos, potrze Srebrenicu stvarno nemam vise zivaca da diskutujem. Bojkot Ustava kao borba protiv rasizma i divljastva...

I uzgred, odgooglajte 1968, Diego Garsija i GB. Cisto da i vi pocnete da bojkotujete Magna Kartu...


Au, nismo nešto...

M&M

shvatili da ste izveli bilo kakve opipljive dokaze o "slinavosti".

I da potezaćemo Srebrenicu i Batajnicu non-stop!


Verujem da niste,

lakse je potrzati Srebrenicu i Batajnicu.


Nismo

M&M

zato što ih nema. Što se potezanja tiče, nije lako uopšte. Da jeste možda bi, konačno, u 2006. nešto više ljudi, a u prvoj Srbiji i njenim glasačima pre svega, poteglo ta pitanja i sve što ih okružuje na pravi način.
U međuvremenu vanjsku i unutrašnju politiku kroiće nam oni koji potežu samo "tešku artiljeriju" tipa "slinavosti" a ovim "lakopoteznim" temama baviće se dosledno isti ljudi, iste institucije, mediji, stranke i neki novi koji će o svemu ovome saznavati one way or another, novi koje i mi kroz svoj aktivizam i doslednost podstaknemo da razmišljaju i imaju stav o tom suštinskom zlu.


Sigurno da ih nema.

Cim ih vi ne vidite. A samo sitnicari mogu od vas zahtevati da prvo otvorite oci pre nego sto utvrdite da necega nema.

A sto se tice 'slinavosti (nosa koga iz nekog raloga ispustate)' tesko da bi to moglo biti svrstano u tesku artiljeriju. Pripisivanje ovog vaseg batrganja sa bojkotom referenduma zato sto vam se ne svidja ko ga je doneo (umesto da se potrudite i formulisete platformu demokratskog protesta baziranu na ne-pristajanju na ono o cemu DK pise pa i na nepristajanju na nacin na koji je ustav donet) i licemernog mahanja ljudskim tragedijama kad god vam postane intelektualno pretesko da branite svoje stavove vasoj neozbiljnosti i nekompetentnosti tesko da moze biti bilo sta drugo do vrlo lahka artiljerija. Teska artiljerija bila bi pripisati to vasoj zlonamernosti. U to medjutim necu da se upustam, znam da nema sanse da se krecu ci se po takvoj kaljuzi i sam ne uprljam.

Oko potezanja pitanja Srebrenice i slicnih tragedija, slazem se sa vama u dve stvari. Prvo, to je veoma tezak i odgovoran posao i, drugo, malo ga ljudi poteze na pravi nacin. I dodje mi da cupam kose zbog toga sto na tako komplikovanu stvar polazu monopol ljudi poput vas. Ljudi nesposobni da shvate koliko je providan njihov 'Holier than thou' stav. Ljudi nesposobni da shvate da ih je okolina provalila i shvatila da je 'aktivistima' mnogo vaznije da ubede onaj deo Sveta koji im je uveo vize da oni sa Srebrenicom nemaju nikakve veze od toga da ubede (prvu, drugu, trecu) Srbiju da ona sa Srebrenicom ima veze...

Da zavrsim ovu moju diskusiju sa vama Milici jednom, za mene poraznom, konstatacijom. Vama Aktivnim Srbima je potreban gluplji narod a (prvim, drugim, trecim) Srbima su potrebni pametniji i iskreniji aktivisti. Bojim se da ce i vama a i njima (bar u doglednoj buducnosti) potrebe ostati nezadovoljene.


Zar

vama Srebrenica i Batjnica ne izazivaju, barem laksu neprijatnost?


Sis Angie...

...meni Srebrenica i Batajnica izazivaju mnogo vise od teske neprijatnosti. Medjutim nije o tome rec ovde. Ovde se ljudi cude kako je moguce da se meni stomak prevrce od toga sto se pojedini ne libe da se, umesto da si obrisu nos, zaklanjaju iza Srebrenice i Batajnice. Nije im jasno sto se ja toliko bunim kada oni to i ne primecuju, postao im pavlovljev refleks.

Imate li jos pitanja?


a ko to

ima sline?


Baci oko Sis Angie...

... po ovm blogu. Uzdignuti nosevi bi trebalo da ti olaksaju posao. Mada mi nesto govori da ti to vec znas i bez gledanja.


ili

se ne slazem sa takvom konstatacijom!

Ne znam zasto je porebna ta vrsta neprijtane i neprijateljske komunikacije, ako su misljenja oprecna, a pri tome se argumentu ni ne provlace kroz sivu masu.
Sa malo dobre volje & razumevanja bi ceo razgovor bio prijatniji i konstruktivniji.
Al' to je nasa osnovna boljka,(ne sline),
utvrditi se u svom uverenju i braniti ga svim sretsvima i nedopustiti da cinjenice prodru i zbune nas, jer onda bi morali nesto i da ucinimo u vezi toga, a bas nam je dobro ovako u nebeskom utocistu.


Ma sta kazes Lil Sis Angie...

...nisu problem nepostojece sline vec nedozvoljavanje cinjenicama da prodru do nas i da nas zbune? E pa nisi dobro pogledala Lil Sis. Evo da ti ja pokazem tri podeblja sloja slina koja stoje pod mnogim podignutim nosevima ovde, Lil Sis:

Prvi sloj slina: podrska Milu Djukanovicu u otcepljivanju Crne Gore. Zbog cega je podrzan rezim koji je odgovoran za ubistvo novinara, rezim cija je vrhuska bila umesana u silovanje i fizicko povredjivanje ljudskih bica koja nikakve sanse da se odbrane nisu imala, rezim koji je do usiju umesan u kojekakve kriminalne radnje, rezim koji je do grla ogrezao u svakojake izborne malverzacije, rezim koji je svaku za politicku manipulaciju pogodnu naucnu disciplinu pretvorio u apsurd? Zbog cega Lil Sis? Ja ti nudim jedno obrazlozenje, zbog toga da se, u nemoci, napakosti Vojinu Kostunici i svima onima koji su na vlasti ili blize vlasti nego sto je to Gurmanska Sekta. Zarad sitnih ego-tripova zrtvovani su drzavni interesi (obrati paznju, ne kazem nacionalni) Srbije i Crne Gore i zajedno i posebno. Zarad sitnih povredjenih egoa zacementirana je jedna maksimalno korumpirana vlast u Crnoj Gori. Zarad sitnih povredjenih egoa prenebregnuto je pravo stotina hiljada ljudi da ucestvuju (obrati paznju, ne kazem da odlucuju) u odlucivanju o tome u kakvoj ce drzavi da zive. Zarad sitnih ego tripova na sva usta je pravdana idiotska situacija u kojoj, recimo, moj stariji sestric koji je vise vremena ziveo u Podgorici nije mogao da ucestvuje u odlucivanju o buducnosti zajednicke drzave jer je ziveo u Beogradu. A moj mladji sestric, koji je manje zivota proveo u Podgorici je to mogao jer je ziveo u Moskvi a ne u Beogradu. Dva rodjena brata Lil Sis!? Da je Milo izgubio na referendumu ne bi samo on nestao sa vlasti nego bi sa njim nestao i jedan strasni, razorni, nacin vladanja. Pa bi onda manje usijane glave mogle da donose tako vazne odluke kao sto je razdruzivanje drzava, kako god te odluke na kraju ispale. Ali iz nekog razloga su neki uzdignuti nosevi ovde odlucili da podrze taj i takav rezim. I da ga jos kasnije navode za primer. Prvi debeli sloj sline pod tim ovdasnjim uzdignutim nosevima Lil Sis...

Drugi sloj slina: Zagovaranje bezuslovnog pristajanja na gubitak Kosova. Lil Sis nemam ja nikakvih iluzija o tome da li je Kosovo izgubljeno ili nije. Ali ne moze se pristajanje na gubitak teritorije bez ikakve naknade proglasiti za drzavnicku mudrost. Ne moze se trenutno i bezuslovno pristajanje na jedno jedino resenje proglasiti za pregovaracku vestinu. Lil Sis, dok god drzava Srbija formalno ne pristane na bezuslovno predavanje dela svoje teritorije ona u ruci ipak drzi nekakav cip, cipic, ma kako mali i za ma kako daleku buducnost...Bolje vrabac u ruci nego golub na grani a sve je bolje od prazne ruke... Medjutim neki od uzdignutih noseva su potrcali, sve bijuci petama u dupe, da jos jednom pokusaju da nemocno napakoste Vojislavu kostunici, onima na vlasti i svima onima koji su blizi vlasti od njih samih...Jos jedan zaklani vo, jos jedan pod noge baceni drzavni (obrati paznju, kazem drzavni a ne nacionalni) interes a zarad malo slinavog melema na povredjenu sujeticu...

Treci slinavi sloj: Bojkot referenduma o prihvatanju ustava. Nisu uspeli da se uzdrze i da izgrade platformu protesta na neprimerenoj proceduri rasprave i na nepravilnostima koje pokusavaju da proture tokom referenduma nego su se odmah izlajali sta ih najvise boli. To sto je neko drugi ucestvovao u izradi ustava a oni nisu. I po ko zna koji put su umesto da zasuku rukave i pokusaju nesto da urade jos jednom samo oprali ruke zadrzavajuci sebi pravo da posle nastave da kukaju jer, eto, oni u tome nisu ucestvovali. I tako, opet zarad sitne pakosti zaklali treceg vola i bacili pod noge drzavni (drzavni, ne nacionalni interes, Lil Sis) i pomogli da se dezavuise organizovana rasprava o manjkavostima ustava. Treci debeli sloj sline, Lil Sis...

I sta mislis, Lil Sis, koliko je zapravo pojedinacnih, sitnih, svakodnevnih slinaca moralo biti zaklonjeno Srebrnicom, Batajnicom, Deklaracijom o Ljudskim pravima, skandiranjem privrzenosti liberalnim principima, GLBQ... i kojekakvom drugom korektnoscu da bi se formirala ova tri debela sloja sline?

Pisem sve ovo i mislim se, bas se uzdrzavam. I dobro plazim koga nazivam slinavim nosom. Eto, meni recimo nikada ne bi palo na pamet da Bebu Popovica proglasim za slinavca. Covek koji ode na televiziju potpuno kontrolisanu od strane Mila Djukanovica i optuzi jednog od najperspektivnijih Milovih politickih protivnika za malverzacije i pokvarenjastvo izgubio je pravo (i privilegiju) da se krije iza slinavosti svoje neozbiljnosti i nekompetencije. Nije on ni neozbiljan ni nekompetentan. O je nesto drugo. I to mnogo...

Toliko Lil Sis. Nemam vise nameru da ti ukazujem na slinave noseve oko tebe. Ne bar dok ne resis da otvoris oci...


trl'a baba lan da joj prodje dan

Quote:
I sta mislis, Lil Sis, koliko je zapravo pojedinacnih, sitnih, svakodnevnih slinaca moralo biti zaklonjeno Srebrnicom, Batajnicom, Deklaracijom o Ljudskim pravima, skandiranjem privrzenosti liberalnim principima, GLBQ... i kojekakvom drugom korektnoscu da bi se formirala ova tri debela sloja sline?

Kad bi vi razumeli zasto je potrebno da se u Srbiji zna istina o "SreBRnici, Batajnici" ili jos bolje do toga kako je do toga doslo, pa jos kad biste shvatali vaznost "Deklaracije o Ljudskim pravima" ili ravnopravnosti "GLBQ" osoba, koju skracenicu vidim ne znate ni da napisete na uobicajen nacin, ne bi vi mogli ovako nesto ni da kazete. Cekam sa neskrivenom zeljom da mi brzopleto prebacite da stajem u zastitu - neke pol.partije, neke licnosti ili mozda koje NGO. Ali na zalost, ja samo citam vas komentar. A on je nesrecno srocen.

Kako je meni ono sto ste nazvali zaklonom vaznije od bilo cijih "slina", sujete, ego-tripova, cak i onih vasih, cije se postojanje ni najmanje ne ustrucavate da nam stavite do znanja, citajuci vas komentar nadajuci se da cu naici na nesto sto bi moglo posvedociti o sirini vasih misli, o njihovoj sveobuhvatnosti, dakle, citajuci poslednje retke, dozivljavam ipak malo razocarenje, uvidevsi da vi kompleksnost drustvene dinamike nedopustivo svodite na 2 aspekta. Ceo pattern zasnivate na ukrstanju partijskih interesa, a jedini "ukras" kojim umete da "oplemenite", ovo, pa ne mogu reci nista drugo nego heklanje, su sujete partijskih lidera. Vrlo je moguce da je novi ustav pisan bas za takve kao vi, ili bolje reci da su ga pisali takvi kao vi, sto ne vide dalje od partijskih interesa i sujeta, i za koje su sva ona temeljna prava i slobode gore pobrojana, nista vise vazna nego kao zaklon iza koga se iste takve aspiracije mogu prikriti.

Sve sto ste napisali i pokusali mu dati na znacaju koriscenjem reci poput "slina" je nekako praznjikavo i nepotpuno. Ne znam uopste zasto ste toliko navalili da nam pokazete da znate da heklate. Pa to i nije neka vestina.

Oh da, da ne zaboravim, mozda ce bas u sledecem lezati odgovor na pitanje zasto vi imate toliki problem sa blogom M&M, sto me svakako ne bi cudilo s obzirom da vas toliko "boli" sto gos'n Kostunica nema uticaja na politicki zivot u Crnoj Gori (cudo ne pomenuste i zlocinacku Srpsku - ah da, tamo on ima mnogo uticaja, za razliku od "Teherana" kako rece sin precasnog gos'n Dodika), - dakle, da poentiram - da li se to meni pricinjava ili baba hekla mapu Velike Srbije. Za svaki slucaj - treba ugalj za zimu od nekud da dodje. A mog'o bi i neki albanac da ga utovari u podrum.


Corn mouth, rode...

...ne lupetaj. Ili bar, da ne ispadne da trazim nemoguce, lupetaj krace.


Da korigujem gornji komentar

Da korigujem gornji komentar pa da vas pozdravim, jer sam nesto jos propustio.

Sve sto ste napisali i pokusali mu dati na znacaju koriscenjem reci poput "slina" - koje su jos i necuveno neprimerene recniku vaseg sagovornika, sto bi moglo svedociti o vasem premoru i/ili nemogucnosti da sakrijete nervozu, jer ne uspevate da ubedite nikoga, ne samo u validnost vasih primedbi, nego i znacaj koje bi za teme na ovom blogu vase misljenje moglo ikada imati, - je nekako praznjikavo i nepotpuno. Ne znam uopste zasto ste toliko navalili da nam pokazete da znate da heklate. Pa to i nije neka vestina.

To je ispravka za gornji pasus, kojom vas ujedno i pozdravljam, i pozivam da ne prestajete heklati, kad vam to vec pricinjava toliko zadovoljstvo. Imate na to pravo svakako. Srdacan pozdrav.CM.


Ovo je vec...

...bolje. Mada bi moglo jos krace...


GB

U Britaniji su fudbaleri koji su isprebijali Pakistanca proglaseni ili nevinima (Li Bojer) ili osudjeni na sto sati drustvenog rada (Dzonatan Vudgejt). U Britaniji je policija upucala Brazilca posto je tamnije puti. Britanski huligani su model svim svetskim huliganima
Tako da uzimanje Britanije kao primer tolerancije, posto se "trudi" da se ne ugroze necija osecanja nije bas na mestu.

A i stvarno ne shvatam zasto ste citirali vest o hapsenju Radovaca u blog o Ustavu. Takva tema (huliganizam medju mladima) nema bas puno veze sa Ustavom. A zasluzuje poseban blog (dogadjaj iz Cacka mozda i vise).

Leda


jesu. ali šta je bilo posle sa tim policajcima?

M&M

Kakv je stav bio javnosti, vlasti, prema tom slučaju!

Britanija je namerno izabrana kao primer dinamičnog društva, sa teškim izazovima i genralno jako dobrim kursom sa koga se nosi sa stim izazovima!

Na žalost ima puno veze. Između ostalog, i zato što je od trenutka usvajanja predloga u Skupštini nedavno, u Srbiji počela da eskalira klima koja podiže tenzije, a koju pre svega zagovarači ustava u nedostatku boljih argumenata, stvaraju promovišući opet nacionalizam, podele na patriote i nepatriote....

To što je okačeno i ovde, opet, ne znači da se i o tome neće pisati, jer tema je toliko bitna, da teško da išta drugo u Srbiji zaslužuje toliku pažnju.

Ovo je bila samo prva reakcija.


A sa fudbalerima?

Jedan (onaj sto je kriv) napravio ugovor od 13.5 miliona funti. Policajci su manje vise anonimci, fudbaleri su zvezde.
Opet, nisam sigurna da je Britanija pravi primer. Koliko ima predstavnika manjina u Parlamentu, Vladi, medju ministrima? A koliko getoizacije sa druge strane.

Za klimu u Srbiji ne mogu nista da kazem posto vec dovoljno dugo ne zivim tu, ali ova pojava (huliganstvo) nije nova. Nisam sigurna da je bas ovo divljanje posledica trenutne klime.

Mislim da nije dobro u okvir jedne rasprave o Ustavu ubacivati huliganstvo, ratne zlocine, i slicno.

Leda


Rad i Čačak su mnogooo više od huliganstva

M&M

a novi ustav koji se kiti pričom o nejasvetlijim evropskim tekovinama, a čija je cena usvajanja eskalacija ovakve atmosfere, daje svaki okvir i za otvaranje teme rasne mržnje, etničke mržnje, omladinskog nasilja... Koja se od Koštuničinog dolasaka na mesto premijera, sve više, a sada oko ustava, eksponecijalno počinje da širi. Mere njegovog ministra prosvete da đake povodom jednog incidenata vodi na kojekave molebane, umesto da se u škole uved EDC i promocija tolerancije i nenasilja, samo je jedan od primera namerne ili nesvesne nekompetencije.

Postaviću posebno tekst Ljubiše Rajića na ovom blogu, može vam pomoći, olakšati, da shvatite šta pokušavam da vam objasnim-ukratko-ITEKAKO JE POVEZANO.


Ovo bi bilo tacno

da su pojave kao Radovci i Cacak pocele sa usvajanjem ovog Ustava. A nisu. Neke od njih su pocele davno, jos osamdesetih. I nisu bile prekinute. Tako da je problem malo duzi i dublji od Ustava.
Ubijanje glumca Dragana Maksimovica, prebijanje ucesnika gay-parade, maltretiranje Cigana, razna skandiranja i transparenti, pokazivanje rasizma i netrpeljivosti nije pocelo nije pocelo dolaskom Kostunice na vlast. I ne vidim (makar sa ove udaljenosti) da je eskaliralo u poslednjih mesec i po dana.

Ja shvatam da je ova Vlada losa i da ne radi bas mnogo na poboljsanju stanja u Srbiji. I da donose Ustav da bi "ispunili obecanje". I da je Ustav takav kakav je jer je sklepan na brzinu i u skladu sa nekim zeljama saradnika SM rezima. I da je dovoljno los da ga ne treba podrzati. I da je procedura glasanja napravljena da bi se on "podrzao".
Ali to sto se taj i takav Ustav donosi sada nema puno veze sa ovim skorasnjim dogadjajima. Oni bi se dogodili sa ili bez Ustava. I najbolji Ustav na svetu, donesen u skaldu sa svim mogucim zeljama i procedurama u ovom momentu ne bi odmah iskorenio ove pojave.

Osim ako cela prica oko Ustava ustvari nije predizborna kampanja.

Leda


lets kick out racism

M&M
http://www.kickitout.org/index.php?id=73

ovo je samo jedna od mnogih inicijativa koje su, spontano ili ne, krenule i iz klubova u BG, ...kod nas su Grulović i njemu slični nacionalni heroji...

tu je osnovna razlika, odakle sve dolazi poruka da je to zločin


Jeco,

nama je Šami "objasnio" da su u Čačku neki klinci nosili kukuljice KK Klana. Kao nisu ni znali šta je to. A onda se ispostavi da je među njima i oficir iz Lađevaca - vojni aerodrom.
Priča nam Tadić kako se vojska neviđeno reformiše. Kako da ne! Jedan oficir se klanja Mladiću, jedan nosi kukuljicu i parolu "Opet će jug ustati". Neviđen napredak.


JB

M&M

Nisam ženo došla sebi celu noć. Ej, i onda nekom treba da "poveruješ" da mu daš SAA, da ga propuštaš kroz iglene uši, da, da...a on ni male koreka napred, nego kreira atmosferu sve goru, ne stigoh još ni CRCD saopštenje o uvredama na račun verskih zajednica da stavim, kod one nesretnice iz Ključa.


Novi Perin tekst u Feralu

Feral, 19.listopada

Piše: Petar Luković

uroshe nemoj jos jednom da ti skidam ceo text. nauci da postavis link!


Michael Schumacher???

Michael Schumacher???...:-)


Jbg, LW, i posle se pitas

zasto si mi favourite politicarka.;)
Posle ovog texta ni Vesna iz 90.ih ti nije ravna.:)
LW M&M za ministarku srbijanskih vanjskih poslova u sledecoj Vladi, RW za ministra unutrasnjih.
Vec znas ko zelim da bude premijer (ubices me, znam).
ULICA ZORANA DJINDJICA-OBAVEZAN SMER!
SLOBODAN MILOSEVIC-MALO MORGEN!


Ja, zaista, ne znam zašto

M&M

sam ti favourite političarka, jer mi se suviše često čini da ti ne kapiraš osnovu mog angažmana.

Kabinet koji si sastavio, bar ovaj spomenuti deo, ti je grozan. Ne bih živela pod takvom vladom ni dana.

napomena: brisaću sve dalje postove u kojima se kače ili pišu neprimereni komentari o MR i Danasu! konstruktivni osvrti su dobrodošli, vređanje celokupnog dela i čoveka i novina neće moći!


pročitala sam sve komentare

pročitala sam sve komentare na tvoj blog. Mogu samo da dodam loše nam se piše. Pogotovo što u jutarnjim vestima čujem "nož. žica, srebrenica itd" pa onda pročitam komentare nekih koji su kao nastradali tako što su eto jadni morali da odu iz ove države pa da studiraju u nemačkoj. Srce mi se steglo zbog njih. Moje dete i ja 15 godina nismo otišli na letovanje ili ne daj bože na zimovanje u državi? a kamoli u inostranstvo. a studiranje je misaona imenica. Ustav šta je to ovde. ravnopravnost, zabrana diskriminacije rasne verske i druge. Ha lepo zvuči, samo još da se u glavama nekih to i ubaci recimo ugradnjom nekog čipa, drugačije ne može.Ipak mi sve ovo liči na ono papir trpi sve.


Kako ne znas?

Pa zbog stavova iznosenih u Pescaniku, sto si spustila Maju Gojkovic na Bastilji, sto si spustila Obrazovca u Kljucu, sto si jedna od retkih na srbijanskoj politickoj sceni koja kritikuje uzrok, a ne samo posledicu, cak i u nasoj koaliciji.
Btw,zasto ne bi volela da VBP bude premijer a RW M&M ministar unutrasnjih poslova, a ti vanjskih?
Mislim, to bi bilo super, jer bi ponovo bilo, ovog puta na duze, uvedeno vanredno stanje, sprovela bi se Sablja 2, lustracija i denacifikacija, okoncanjem suradnje sa ICTY.
Bilo bi to zaista super.
I ja se slazem sa tobom, i ja u normalnoj, evropskoj i gradjanskoj drzavi ne bih zeleo da zivim pod takvom Vladom, ali u drzavi u tranziciji, ne samo ekonomskoj i politickoj, vec i u tranziciji svesti, kako gradjanske, tako i nacionalne, iz kolektivisticke u individualisticku, takva Vlada bi prosto bila savrsena.
Jer ne bi pristajala na trule kompromise sa snagama zlocinacke proslosti.
ULICA ZORANA DJINDJICA-OBAVEZAN SMER!
SLOBODAN MILOSEVIC-MALO MORGEN!


urošev kabinet

M&M

o predloženom premijeru neću da trošim prostor.

o ministru unutrašnjih, bolje neki turizam ili tako to. mirnije je. za početak-cenzus.

o misnistrici vanjskih. ja o tome pojma nemam. imam neku radoznalost i zdravu pamet i naviku da pratim, ali to je daleko ispod onoga što pretpostavljam da treba za takav posao. ja nikad u državnom aparatu inače nisam radila.


...

1.OK
2.Turizam kad udjemo u EU, a sada ministar unutrasnjih.
3.Bila bi odlicna ministrica vanjskih, jer poznajes prilike i imas kontakte u svetu, pa mozes da preneses njihova iskustva ovde.
4.Ovo nije zemlja EU, pa sad da biramo izmedju dobra i zla.
Ovo je Srbija u kojoj se bira izmedju vise zala.
Predlozeni premijer je najmanje, iz razloga navedenih u mom prethodnom postu.
Jedino bi on, i njegova Vlada, u kojoj ti zelim da budes, imali snage da izvedu Srbiju i njene gradjanke i gradjane iz doba proslosti u doba buducnosti.
Dok se ne zavrse denacifikacija i suocavanje
s prosloscu, saradnja sa ICTY i dok se ne izvrsi lustracija,VBP i Ceda su najbolji za grube radove i bas za taj prelazni period.
Kada udjemo u EU, to ce vec biti nesto drugo.
Tada ce premijer/ka biti neko ko je stvarno evropskog formata, za koga necemo zapusavati nos kad glasamo za stranku ciji je clan.
Sad, nos moramo da zapusimo i da shvatimo da jedino nasa koalicija, ma koliko ljudi u njoj imali mana, vodi Srbiju i njene gradjanke i gradjane u Evropu, kroz stvarne rezove i grube radove.
SFSP!

ULICA ZORANA DJINDJICA-OBAVEZAN SMER!
SLOBODAN MILOSEVIC-MALO MORGEN!


tekst Ljubiše Rajića-SJAJAN

M&M
Vojska se reformiše, ali mnogi u njoj ne bi da se menjaju

Pozdrav slici i još ponešto

Ljubiša Rajić

Priča oko mlađeg oficira koji pozdravlja Mladićevu sliku i događanja oko Vojnog muzeja pokazuju da je vojska došla negde do vododelnice u reformi. Njeni rukovodioci su, s jedne strane, voljni da priznaju poneku grešku i razgovaraju sa novinarima, čak i onima koje ne vole, spremni su da se malo više otvore prema javnosti. Međutim, oni i dalje, u proseku, smatraju da vojska treba da bude izuzeta iz pravnog sistema zemlje i kontrole javnosti, te da je najbolje političko opredeljenje njenih pripadnika negde na krajnoj desnici, autoritarnoj, nacionalističkoj i ksenofobičnoj.
Mlađi oficir koji je pozdravio Mladićevu sliku pokazao je tim činom da podržava lice optuženo za najteža krivična dela, kažnjiva i po našim zakonima, a za kojim su raspisane i međunarodna i domaća poternica. Pokazao je da ne mari za pravni sistem države u kojoj je, kao vojni policajac, vojnik sa posebnim ovlašćenjima. Jedini ispravan čin bio bi da ga je nadležni oficir trenutno uklonio iz stroja, da mu je zatim uručen otkaz uz eventualnu istragu da li je to učinio samovoljno ili u dogovoru sa drugima, te da su načelnik Generalštaba ili vojni ministar uputili javnosti izvinjenje zbog neprimerenog i protivpravnog ponašanja jednog oficira. Sve to zato što je reč o oružanim snagama i licu koje ima pravo da u određenim situacijama upotrebi oružje, a ne nekoj zamlati koja ispred seoske prodavnice pije pivo i mudruje o svetskoj politici. Odgovornost tog vojnika je upravo zato veća, čak i ako je zakon tako ne definiše. Umesto toga, sledila su neka okruglo-pa-na-ćoše saopštenja.
Oficir koji je razbio macolom dva istorijska spomenika svesno je i svojom voljom uništio vojnu imovinu, određeno kulturno-
-istorijsko dobro i još objasnio da to čini zato što su oni muslimanski. Umesto da odmah dobije otkaz i bude izveden na sud zbog sva tri krivična dela, a da se otkaz uruči i direktoru Vojnog muzeja zbog prikrivanja izvršenja krivičnog dela, taj oficir je samo premešten na neko drugo mesto i stvar je zataškavana koliko se moglo. Nije bilo izvinjenja vojnog rukovodstva građanima Srbije zbog toga što nam neko njihov uništava kulturno-istorijske spomenike.
Od rešenja ova dva slučaja zavisi da li će se reforma vojske nastaviti i mentalno ući u 21. vek, ili će se armija vratiti na pozicije iz vremena Ljubičića, Adžića, Gračanina i drugih partizana koji su zagrlili četnike i kriminalce kako bi ratni profiteri, uključujući i one iz redova vojske, mirno mogli da opljačkaju stanovništvo i državu.
Ako vojska i njeno političko rukovodstvo nisu sposobni ili voljni da reše takve slučajeve, onda ubistvo dva vojnika u Topčideru i ostale velike i još veće vojne nepodopštine ostaju slučajevi za daleko neko pokolenje i sud istorije. Autor je profesor Beogradskog univerziteta


no comment. slažem se sa

no comment. slažem se sa tobom.


Vuksanović o uzrocima nereda!!!!

M&M

Ministar prosvete i sporta Slobodan Vuksanović izjavio je za B92 da je zabrinut zbog takvog ponašanja mladih ljudi za koje kaže da su zalutali i ispušteni u nekom procesu vaspitanja. Vuksanović kaže da državni organi moraju da reaguju odlučnije kako se ne bi ponavljali rasistički ispadi na utakmicama.

"Bez stroge reakcije pravosudnih organa, brzog postupka i strogih kazni, ne može da se očekuje uspostavljanje reda. Ne treba izmišljati i nagađati šta bi bio lek - treba primeniti ono što je ceo svet primenio u borbi protiv apsolutno iste pojave, koja je očigledno svojstvena mnogim društvima", rekao je Vuksanović

boldovala ja.

"U nekom procesu obrazovanja!"

"Ne treba izmešljati lek!"

Uzrok mu je pod nosom, on je deo uzroka, sa polotikom kojoj pripada....


Kakav licemer...

E, ovo je što bi Niče rekao - "rađanje tragedije iz duha muzike"...
Vuksanović govori o nekakvom "ispuštanju u procesu vaspitanja" i onda to malo zagladi pa kaže, kako eto to postoji svuda u svetu.
No, oni koji samo malo bolje pamte, mogu se vrlo lako setiti i podsetiti, da je taj isti Vuksanović, koji govori o "ispuštanju u procesu vaspitanja", potpisao ugovor o političkoj saradnji sa pokretom "Svetozar Miletić", tu, pre možda manje od dve godine, u fazi svoje smešne gradonačelničke kampanje. Dakle, čovek stavio potpis na ugovor o saradnji sa onima koji upravo uče decu onome što je problem, i što on mudro naziva "ispuštanjem u procesu obrazovanja".


(Ne)tolerancija

Netolerancija je glavni problem srpskoga drustva i jedan od osnovnih razloga za stagnaciju.

U mnogome, ona se moze videti i na ovim blogovima gde se u mnogim postovima moze primetiti netolerancija prema razlicitom misljenju. Ako neko razlocito misli (pise), onda mnogi blogeri nadju da je najbolji nacin da dokazu sebe da etiketiraju neistomisljenika. Sve pocinje peckanjem, pa se preko omalovazavanja zavrsi sa vredjanjem. Naravno blogovi su verovatno najmanji problem jer ih takva vrsta komunikacje cini zanimljivijim i posecenijim.

Nazalost oni su odraz drustva gde je netolerancija prema drugacijim rasama, nacijama, kulturama, politickim stavovima, obrazovanju, i da ne nabrajam dalje, izrazena do zabrinjavajucih razmera u svim sferama. Toleranciji se mora uciti. Treba shvatiti (prihvatiti) da su razlicitosti u jednom drustvu bogatstvo tog drustva, a ne mana. To je nesto sto se uci pre svega u porodici, ali zbog stanja drustvene svesti u Srbiji, verovatno jedino pravo mesto da se po ovom pitanju nesto uradi je skola, i to od obdanista pa do kraja srednje skole.

Veliku odgovornost za gajenje (stvaranje) kulture tolerancije imaju i javne licnosti. Nazalost, u vecini slucajeva oni su ti koji daju suprotne primere.

Milos


Koje ličnosti

M&M

na primer, imate u vidu?


Javne

One koje imaju pristup medijima i samim tim neki uticaj. Pocev od politicara i novinara ali i svih ostalih koji su u mogucnosti da na neki nacin promovisu toleranciju (kroz recimo intervjue).

Milos


Najbolji lek

protiv takve politike bio bi vodjenje nacional boljsevicke bagre u Batajnicu da vidi masovne grobnice sa kosovskim Albancima u Batajnici i vodjenje u Srebrenicu!

ULICA ZORANA DJINDJICA-OBAVEZAN SMER!
SLOBODAN MILOSEVIC-MALO MORGEN!


Sportske strane Kurira i Pressa !

M&M

Skandal na stadionu Rada je u Kuriru i Pressu na sportskim stranama!

Zahvaljujem se "obaveštajnoj" službi iz susednih mi kancelarija, bez čije nesebične pomoći ovaj blog ne bio bio ni ovo što jeste!

Jessie, da pišemo Vuksanoviću da organizuje nošenje cveća u Batajnicu! Mada je rekao da ne treba "izmišljati" lekove....


Mozda to nije lose

S obzirom da mladjana publika koja cita samo sportske strane. Pa onda sa strana svog omiljenog lista mogu da procitaju i da je neko uhapsen zbog sirenja mrznje.
Mada, s obzirom da je policija ona ista SM policija koja je devedesetih makljala bez razlike jendom prosecnom tupanu ne govori nista pozitivno.

Leda


Dupli kometar

:(

Leda


Milane Lukiću

M&M
Gde si nestao? Zašto mi se neki linkovi ne otvaraju, a neki otvaraju, a sve sam isto uradila!
Očajna IT domaćica
------------
pa ne moze ni on sve pa postigne :-) sta ima? koji linkovi?


Neki novi momenti...

Interesantno je gledati kako se ovaj thread pretvara iz threada o novom Ustavu u thread borbe protiv huliganizma, rasizma i raznoraznih drugih manifestacija primitivizma. Ruku na srce, kreator i threada i preokreta u tematici threada pokazuje zavidan nivo energije u preokretanju. Sto je dobar znak jer je problem huliganizma, rasizma i ostalih manifestacija primitivizma izuzetno ozbiljan i dubok pa je i za borbu protiv njega potrebno puno energije. O cemu svedoci situacija u GB. Ni posle 50 godina od kako su odbacene ideje o krvavim masakrima, masovnim preseljenjima u cilju etnickog ciscenja i kojekakvim drugim krvavim izumima ljudske rase (dobro, ako nekoga ne mrzi da googla, videce da nije bas 50 nego 38 godina ali da ne zakeram) GB se nije u potpunosti oslobodila rasizma, huliganstva i slicnih manifestacija primitivizma. Ali ja nisam nuzno pesimista po pitanju ove borbe. Neobicna energija autora threada i lokalnih boraca protiv svih manifestacija primitivizma, pri tome kombinovana sa svetlim primerom demokratizacije iz neposrednog (i najnovijeg) susedstva, a koji su autor i lokalni borci spremni da oberucke prihvate i slede, se mozda pokaze kao dobitna kombinacija. Tako da ne iskljucujem situaciju u kojoj ce pomenuti autor i lokalni borci docekati dan kada ce im se pod prozorima zaoriti Himna Demokratskog Puta u Evropu:

'Oprosti mi mila mati, doslo vreme Srbe klati'

i kada ce moci da sa ponosom da uzviknu: Konacno smo na korak od ukidanja viza!

Neko na threadu spomenu da je jedan od osnovnih problema srpskog drustva netolerancija. Ja bih dodao i, jos i vise, licemerstvo. Ako mi dozvolite, dva ad hoc pokusaja davanja definicije. Po meni je netolerancija stanje duha. I kao takva podlozna promeni, naravno uz mukotrpan rad na samom sebi, samostalno i uz pomoc drugih. A licemerje je, na zalost, karakterna osobina. I sto rece jedna mudra zena iz Susedstva koje je nedavno postalo Svetli Primer Demokratizacije, a koje odavno vise nema, Protiv prirode rata nema.

Dakle, koliko god netolerancija i ostali vidovi divljastva bili ozbiljan problem ipak se mogu suzbijati i suzbiti. Samo da nije licemerja koje gusi i uzima snagu...


Gospode bože...

Evo, kako izgleda najzlosutnija i najneobičnija molitva za koju sam ikada čuo...izdeklamovao ju je g. Braja, tu molitvu za spas primitivizma, ksenofobije i nacizma u Srbiji..
Jer, kaže, ako toga nestane, eto nama klanja...
Još, ako nam g. Braja to piše negde sa Zapada, onda je sam kazao kako se zove karakterna osobina koju pripisuje drugima i boljima od sebe...


Idi...

ti brajo maaalo da se odmoris, a?


Hajde, ne besni.....

Čemu tako besna reakcija...Pročitaj, g. Brajo još jednom svoj "uradak", polako, na tenane...
A šta me muči...vreme koje mi pokradoše ovi što im advokatišeš, manipulacije koje svakodnevno rade, nemogućnost da uzmem pasoš i putujem tamo gde hoću i za svoj novac, nego zbog njihovih interesa moram danima prikupljati brdo papira da bih dobio vizu, okolnost da sam za pošten rad plaćen pet puta manje nego moj kolega u već susednoj državi, građansko poniženje koje svakodnevno mogu osetiti....nasilje koje se indikuju, i onda licemerje kojim se to proglašava vrednošću umesto da bude prokazano kao dno....jel ti sad imalo jasnije....


Besna reakcija...

... i da procitam moj uradak. Koji, ovaj o savetima da se maaaalo odmorim?

I kazes advokatisem nekome!? Kome, je l' onima koje uporedjujem sa USofA? TEBI je muka od manipulacije i podmetanja? Znas sta, da mozes da izazoves u meni besnu reakciju, ne bi bilo tako strasno. Na zalost ne izazivas nista osim rezignacije.

A sto se tice onoga sto te muci, da li ti je palo na pamet da 90% stanovnika ove planete zivi u uslovima vrlo slicnim ovima koje si ti opisao. Da li bi onda i svi oni trebali da budu besni kao i ti i da podmetanjem i kevtanjem lece svoje frustracije? Ili ti mislis da si bolji od njih pa da za tebe vaze posebna pravila? Takodje, da li si razmisljao da se preselis, ne moras daleko, mozes u najnovije susedstvo. Jedna takva uzorna demokratija, podrzana iz sveg srca od lokalnih boraca protiv primitivizma, mora da je probleme koji te muce prevazisla.


Zasto crni Brajo...

mislis da treba maaalo da se odmorim. Da li je to briga za moje zdravlje tj. da ne pobesnim previse ili se radi o novom vidu borbe za Drugu i Bolju od mene Srbiju?

Sta ti je zasmetalo u onome sto sam JA napisao? Nesto je bilo netacno? Moguce da jeste. Bas bih voleo da popricam sa tobom o tome. Ali se, molim te, potpisi. Ne volim da pricam sam sa sobom.
--------------
sve je ok, samo bez besa, ok? ok.


šarmantno, gosn Brajo...

hahahaha, gosn Brajo..nasmejao si me...priznajem...
Nego što obrisa onaj post gde mi reče da kevćem...sad ni moj uzvratni nema smisla....


Nemoj mene DK da pitas...

...zasto je Braja obrisao moj komentar u kome ti kazem da kevces. To moras da pitas Braju.


Sve je OK?

Pa ne znam sada, ja ne bih bas rekao da je sve OK. Teras me da pricam sam sa sobom sto bas i nije OK. Ili mi se to, ovako besnom, pricinjava?


Neki novi momenti iz priloga

Neki novi momenti iz priloga g. Braje i nisu tako novi. Da ne zalazimo u dublje analize onoga sto on ovde zagovara, zeleo bih samo da ukazem na osobenu crtu Brajinog novokomponovanog jezika, na jezicke doskocice i vragolije sto prosto vrcaju iz njegovog teksta (kojeg, da budem iskren, nisam ni docitao do kraja):

"ovaj thread pretvara iz threada o novom Ustavu u thread borbe protiv huliganizma, rasizma i raznoraznih drugih manifestacija primitivizma."

Samo neko ko i sam manifestno pokazuje ono protiv cega se deklarativno, na recima zalaze moze u isti red staviti i pisati o "huliganizmu, rasizmu i raznoraznim drugiom manifestacijama primitivizma" Hocu reci: ovako pisati moze samo neko ko je i sam nedoucen i semanticki neartikulisan, tj. primitivan.


Simpaticno...

...sada se pravovernost dokazuje obaveznom konstatacijom da nepocudni tekst nije ni citan do kraja, samo onoliko koliko je neophodno da se nepocudnost konstatuje a pravoverni ipak ne zarazi. I onda kazu da su Stara Dobra Vremena bila samo u Stara Dobra Vremena.


"nepocudni tekst nije ni

"nepocudni tekst nije ni citan do kraja"

Kako vec rekoh, nije rec o 'cudnosti' ili'nepocudnosti', nego o semantickoj neartikulisanosti koja sprecava svako intenzivnije udubljivanje u tekst.


Znaci semanticka...

... neartikulisanost koja sprecava svako intenzivnije udubljivanje u tekst!? A ja jadan sumnjao na nedostatak slicica sa oblacicima izduvnih gasova...

Cudo jedno koliko ste spremni da svoja ogranicenja uzimate za merilo vrednosti.


Za braja/u/o

M&M

" Tako da ne iskljucujem situaciju u kojoj ce pomenuti autor i lokalni borci docekati dan kada ce im se pod prozorima zaoriti Himna Demokratskog Puta u Evropu
'Oprosti mi mila mati, doslo vreme Srbe klati' kada ce moci da sa ponosom da uzviknu: Konacno smo na korak od ukidanja viza!
"

Bez obzira na koga se sve ovo odnosilo, obaveštavamo vas da ćemo na dalje bristi sve vaše postove.

Jer, demokratija nije da svako piše šta hoće.I gde hoće.
.........
bez brige, BrajaBan ;-)


"A ja jadan sumnjao na

"A ja jadan sumnjao na nedostatak slicica sa oblacicima izduvnih gasova..."

Tih izduvnih gasova, hvala bogu, u vasim tekstovima barem ne fali, i za to nam nisu potrebne ni slicice ni vasa objasnjenja.


MiM -TO WHOM IT MAY CONCERN

Želimo i ovim putem da obavestimo posetioce našeg bloga, i one koji samo čitaju, i one koje komentarišu, na par činjenica i na par internih pravila-na koje smo sebi sami dali pravo-jer ovo je do daljnjeg naš blog, mi stojimo iza njega imenom i prezimenom pa smo i odgovorni, mi, na kraju krajeva biramo i početne bar:) teme.

Dakle, mi nismo ni naterani niti plaćeni da blogujemo. Nismo ni narodni poslanici. Da se kojim slučajem ovakva kontrola, i zahtevnost nametne narodnim poslanicima, i državnim službenicima, i poslodavcima u oba sektora, i ljudima koji rade u uslugama, situacija u Srbiji bi bila sigurno mnogo bolja.

Dalje, nismo ni trafika, ni biblioteka, molimo neke koji hoće da učestvuju u nekim debatama da se povremeno obaveste o nekim temam i na drugim stranama, nama nije ni dužnost ni obaveza da ih mi samo informišemo, niti da o svemu imamo kunačan sud, pogotovu kada se krene u kompulsivno i nesvrsishodno širenje tema.

Nećemo bežati, ali stavljamo do znanja da mi nismo ni pod kakvom obavezom da sa svakim, a pre svega onima koji neargumentovano, nabacuju rečenice i stavove i neproverene činjenice, debatujemo do sudnjeg dana. Da ne spominjemo koliko to kvari i obesmišljava svaki blog i post.

Da, nekad i mi sebi dopustimo da trolujemo sa teme, ali mi smo, ipak, oni koji pišu i koji imaju neke alate da UREĐUJU, što ne znači samo cenzurišu svoje blogove, i imamo nameru da to i koristimo.

Nećemo otvarati nikave kese za boksanje, postavljati pljuvaonice, deliti kese za povraćanje....izvinite, ali ni mi sebe nismo našli na putu.

Nastojaćemo da blog održimo kao seriju debata o temama, utiscima, događajima i drugom, za koje smatramo da su relevantne, da mi o njima nešto znamo, u nameri da podelimo i tako i saznamo više.

Pored svih preduslova o kojima smo već pričali, o širenju mržnje i netolernacije, pokušaćemo od sada da se striktnije držimo i ovoga.

Ispravite nas ako grešimo, ali nam se čini da niko, ama baš niko ne mora da čita naše postove!

PS Koliko vas se uopšte seća šta je bila tema ovog bloga!


Blog o bojkotu, tribini, i o Guti, naravno :-)!

Hvala Guti sto je Srbiji omogucio jos jedan "Pametni Utorak"!
Nije mi bilo potrebno Teofilovo naknadno objasnjenje da nije mislio nista lose kad je rekao da je Guta na DD.

>Guta, vlasnik ZZ, u Beogradu, na Duran Duran, naravno.

Ali mi je ovo 'naravno' suvisno. Ja cu opet da razumem kako ja hocu, ali neki mogu pogresno da shvate.
Meni je super, jer se rimuje sa Bojkot, NARAVNO :-)!

Sto se tice bloga...Sve vise lici na forum, naravno, jer su se uselili forumasi. Nisu svi forumasi isti, ali vecina je takva da mi je zgadila forum. Brisite im komentare, da nam ne zgade i blog!


molila sam

M&M

prijatelja da vidi zašto se linkovi na ZZ ne otvaraju i a na YRCRD otvaraju, sve sam isto uradila, nadam se da će popraviti.

I ja se zahvaljujem Guti!suvišno ili ne, ali je suvislo sasvim da je bio na DD! Mi ćemo lakše i brže doći opet.

pozdrav


za RW od Talibana /oteti prostor

Tajo potpuno se slažem sa .....znaš onog koji je pisao o Marku i Sarmi!Jes da je Sarma cool ali su sada stvarno prešli svaku meru normaliteta!Pileći mozak-Ana plavuša!!!!!Ili cica ma sve jedno samo ne Anči!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

SAVA-TATA DALI SI GLEDO ONU KATASTROFU OD BARSE I ČELSIA.
No,manimo to ono je najvveća glupost na svetu koju sam ikad gledo.Najmorojnija je ona prva sa moronskim i debilskim sudaranjem.Kad sam šeto Meka posle škole video sam ženu koja šeta Rambovo najmlađe dete i moro sam da kažem da mi se ne sviđaju reklam.


Jos jedan vic-nadovezivanje na LW

Predstavnik britanskih lekara izvestava: *
>
> "Dosao nam je pacijent bez kicme, presadili smo mu celu kicmu, i nakon
> samo
> jedne nedelje provedene u bolnici, zahvaljujuci naucnim otkricima
> britanskih
> naucnika, taj covek se odlicno oseca, i vec je vani i trazi posao."
> *Predstavnik francuskih lekara izvestava: *
> "Mi smo u Francuskoj ucinili jos znacajniju stvar! Coveku bez pluca
> presadili smo samo jedno plucno krilo i nakon tri dana provedena u
> bolnici,
> on se i sa polovinom pluca oseca odlicno, vec je vani i trazi posao!"
> *Predstavnik srpskih lekara izvestava: *
> "Mi smo u tome ipak otisli najdalje. Uzeli smo cetiri coveka bez mozga,
> postavili ih na celo drzave i u rekordnom roku vec je vise od polovine
> stanovnistva vani i trazi posao! A ona cetvorica su i dalje bez mozga i
> odlicno se osecaju!"
> *PS: Svako ko dobije ovaj mail ima gradjansku i moralnu duznost da ga
> posalje dalje na bar deset adresa. Nikad se ne zna ko bi za ovu cetvorku
> mogao opet da glasa!! *

ULICA ZORANA DJINDJICA-OBAVEZAN SMER!
SLOBODAN MILOSEVIC-MALO MORGEN!


Milaneeee

M&M


Svileni - Poligraf