Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Šta bi Ser Artur Konan Dojl uradio u Srbiji oktobra 2006?

 Dzulijan BarnsDzulijan BarnsJedan od onih TGF, kad ste i umorni ali neumorni. Radi vam se nešto, ali ne znate tačno šta. Pisati o još  jednom nacinalističkom ispadu „ugledne javne ličnosti“ Dragoslava Mihailovića–pisca, u NINovom specijalnom dodatku Vreme za novi početak  ili ne, ....Petak popodne je, na sreću u takvim trenucima, vreme rituala. Plato. Ekonomist. Knjiga. Izbor pada na Artur i Džordž omiljenog nam Džulijana Barnsa.   

I kreće vikend beg od referenduma, ima-nema izbora, pokvarene mikrotalasne, ukinute kablovske, rekreacije, zdravog života, porodičnih ručkova......Vikend Danas se odlaže za kasnije. Ali, beg ne traje dugo. Ni sav šarm Barnsovog stila, ni sva lepota priče ne uspeva da misli drži samo na njoj. Kako radnja više odmiče, počinje još jedna, o Draženu i Draganu, o Daviniću, Tadiću, Albijaniću, Koštunici, Dinkiću, Bećkoviću, Ćosiću, Mihailoviću, Draganovim i Draženovim porodicama i poznanicima, ...o Srbiji oktobra 2006. Kakve  veze imaju Artur Konan Dojl i afera Topčider? Na žalost nikave direktne. Radnja knjige zasnovana je na istinitim događajima, za koje sam pisac kaže: „Izuzev Džininog pisma Arturu, sva pisma koja su navedena u delu, bilo potpisana ili anonimna, autentična su; takvi su i citati iz novina, vladin izveštaj, pitanja pokrenuta u Parlamentu, i pisanja Ser Artura Konan Dojla.“ 

Artur Konan DojlArtur Konan DojlAli skoro sve drugo i knjizi  ima  inverzne veze sa Srbijom danas. Ser Dojl, kome je čast životni moto  kojeg se ne odriče ni u najtežim životnim iskušenjima,  za koga se u tadašnjoj Engleskoj smatralo da na mlade ima najviše uticaja odmah  iza  Kiplinga, dobija od nepoznatog Džordža Edaldžija  fajl sa njegovim slučajem. Osuđen je  nepravedno na sedam godina zatvora, od kojih odleži tri, za  smrtno ranjavanje rudarskog ponija! Džordž je i Englez i Pars, sin vikara poreklom iz Bombaja i Škotlanđanke.  Pušten je iz zatvora ranije, ali vlada nije dala nikakvo obrazloženje pomilovanja koje to zato i nije,  nema oslobađanja od optužnice koja i dalje kaže da je kriv. Ne može zbog toga da se vrati u Advokatsku komoru.....I Ser Artur kreće sa javnom  kampanjom. Koja je završila, između ostalog, uspostavljanjem institucije apelacionog suda u Engleskoj.  Teško je uzdržavati se , da se ne bi pokvario užitak drugim čitaocima, ali, priča se o neugodnim pitanjima u Parlamentu,  može biti al ne mora da znači izveštaju posebne Komisije, i onom najbitnijem- moći ljudi  besprekorne reputacije, medija i pre svega britanske javnosti. Elementary our dear Serbia!

Evo par  delova iz knjige:  „ Ser Arture, ne mogu da izrazim svu zahvalnost koju osećam....“ „ Ne želim da to učinite Nisam to učinio radi vaše proklete zahvalnosti koju ste već dovoljno izrazili. Učinio sam to zato što se nedužni, i zato što se stidim načina na koji funkcioniše pravosudna i birokratska mašinerija ove zemlje.“ 

Kad je čitao o Drajfusu (Dojl, MiM), upalo mu je u oči to što na mnoge od onih koji su došli da pomognu tom Francuzu, koji su radili za njega iz čiste ljubavi, koji su njegov slučaj videli ne samo kao veliku bitku između Istine i Laži, između Pravde i Nepravde, već kao nešto što objašnjava pa čak i određuje zemlju u kojoj su živeli.."

 „Trebalo bi da postave nove natpise na Ministarstvu unutrašnjih dela. Umesto Ulaz i Izlaz trebalo bi da stoji S jedne strane i S druge strane. ...To znači, to znači, ...da je ovo Ministarstvo unutrašnjih dela, ova vlada, ova država, ova naša Engleska, otkrila nov pravni koncept. U stara vremena ili si bio nedužan ili si bio kriv. Ako nisi bio nedužan, bio si kriv, ako nisi bio kriv, bio si nedužan. Jednostavan sistem, isproban i proveren, u toku mnogih stoleća, sistem kojeg su se držale sve sudije, porote i široke narodne mase. Od danas u Engleskom zakonu imamo nov koncept-i kriv i nedužan. Džordž Edaldži je  u tom pogledu pionir. Jedini čovek kojem će biti određena oslobađajuća presuda za zločin koji uopšte nije počinio, a ipak će mu, u isto vreme, biti rečeno da je bilo sasvim ispravno što je odslužio trogodišnju zatvorsku kaznu.“   „Dakle, to je kompromis?“   „Kompromis!“ Ne, to je licemerje. To je ono u čemu je ova zemlja najbolja. Birokrate i političari vekove su proveli usavršavajući licemerje. Ono se zove Vladin izveštaj. Zove se Bulažnjenje, zove se...“   

ustav sa vizijomustav sa vizijomA u NINu dodatak o ustavu pod nazivom Vreme za novi početak Odmah pored podužeg teksta predsednika Tadića, bliskom vojsci, i po predlogu novog  Ustava, njenom  budućem  glavnokomadujućem, idu argumenti Dragoslava Mihailovića, Matije Bećkovića i Dragoljuba Mićunovića i drugih, zašto će izaći na referendum.  

Dragoslav Mihailović: RASTERIVANJE JUGOSLOVENSKE MAGLE „Izaći ću na referendum i glasati za novi ustav Srbije i svakom ko me upita da li treba da glasa za njega savetovaću da treba. To ću reći zato što smatram da smo gotovo pun vek živeli u jednoj promašenoj državi koja nam se najzad skrhala na glavu i gotovo nas ubila, a mi još nedovoljno shavatamo šta se desilo. U toj promašenoj državi bili smo sudržavljani s nekim narodima s kojima nije trebalo ni na ulici da se sretnemo, a kamo li da živimo zajedno. I pri tom na tu zajednicu niko nas nije prisilio kao što naša zvanična istorijska nauka voli da tvrdi-nego smo, naprotiv, mi te narode prisili. Zato se nadam da će nam naš novi ustav posle maltene 100 godina rasterati jugoslovesku maglu iz glave i pomoći nam da se u ovom životu malo bolje snađemo.“ 

 S kim mi to nismo ni na ulici trebali da se sretnemo! Da li ima još tih „sa kojima nismo trebali da se sretnemo“  koji, igrom slučaja, žive u Srbiji-može biti građanskom, al ne mora da znači. Šta vredi odrednica „i svih naroda koji u njoj žive“ kad je ovo argument „uglednog“ pisca u „uglednom“ nedeljniku!  I šta vredi taj argument kad se „ugledni“ pisci, političari i sam  predsednik Srbije sreću na istoj stranici na kojoj je ovakva izjava. Bez reakcije. Za sada. Da NINovo licemerje bude potpuno na naslovnoj strani broja  je neko sa kapuljačom KKK, sa potpisom SRBI I RASIZAM KKK U NAŠEM SOKAKU. Tekst je naslovljen sa  Vanbračna deca Leni fon Rifenštal. Roditeljstvo za rasizma i nacionalizam u Srbiji  2006. pre treba tražiti u delima i uticaju raznih mihailovića iz našeg sokaka nego toliko daleko u istoriji. Biljanina deca sigurno nisu. Kao što nisu ni deca "dece komunizma" koje je NIN tako sistemski denuncirao. Ali,  šta bi o tome kvaziistraživačko-prepisivačke zvezde NINa mogle znati.

 Ser Artur Konan Dojl je samo posumnjao da  su  policija, s jedne, i seljani s druge strane,  na slučaj protiv Džordža, poreklom i Parsa i Škota koji je sebe smatrao Englezom,  gledali drugačije i površnije zato što je on njima bio „drugačiji.“ Ostalo je istorija, prepričana i u prelepom romanu Artur i Džordž.   Ako je po „Vremenu za novi početak“ argumentima suditi-ne piše nam se dobro.  I afera Topčider će, čini se, još dugo čekati srpskog Konana. Banner sa Draganovim i Draženovim likom-STOP ZABORAVU-visi  na svega nekoliko sajtova, GSS je, naravno, među njima. A izgleda tako elementary our dear Serbia, razbiti maglu zaborava i zaista početi iz početka. Tolerantno. Sa građanskim a NE partijskim ustavom.


Alas...

srpski Konani davnih dana nabijeni na kolac a termin "solidarnost" sve bledji u srpskim recnicima (kojima se iko retko i bavi).


Najlepša hvala Dragoslave

"Mi" smo dakle

Quote:
živeli u jednoj promašenoj državi... s nekim narodima s kojima nije trebalo ni na ulici da se sretnemo...
a sad ćemo, jelte, "mi" to da rešimo i da uzmemo stvar u svoje ruke...
Pa, čovek nam lepo i iskreno razotkriva šta im stvarno znači član 1. predloga ustava. Možda su neki bili naivni, pa su ono "država srpskog naroda i svih građana" shvatali kao "država građana koji su Srbi i građana uopšte". A to je čak očigledno nesuvislo, kao reći npr "moj auto ima tri točka i četiri točka". Ja sam od početka znao, a sad vidim da i "oni" otvoreno priznaju, da ta formulacija ustvari znači da je država Srbija ustavom obavezana da ostvaruje srpski nacionalni interes, tj. srpski nacionalni projekat. Plus je i država svojih građana? Mo'š misliti...
Srpski nac-projekat ima svoju pasivnu - ili rezervnu - varijantu, koju iznosi DM u ovom citatu, i koja otprilike glasi "samo da se "mi" lepo odvojimo od "njih" i spasimo njihovog terora". A ima i aktivnu, koja funkcioniše u povoljnim istorijskim okolnostima, koju smo imali prilike posmatrati tokom devedesetih. Njen je moto: da "mi" lepo od "njih" uzmemo nazad ono što mi mislimo da je naše. A ako "nam" "uleti" još i neki viškić, nećemo se buniti...
E sad, ko su to "mi" iz te priče? Građani Srbije? Ha-ha.
Da ekspliciram do kraja, treba odbaciti podmetnutu tezu da su ratovi devedesetih bili sukobi između etničkih i verskih zajednica. Ta teza je kukavičje jaje njihove propagande. Prava je istina da su ratove vodili hrvatski nac-projekt i srpski nac-projekt zajedno protiv građana bivše jugoslavije, protiv građanskih vrednosti i građanskog društva.
Dakle, srpski nacionalni projekt je nama građanima smrtni neprijatelj.
Dakle, član 1. predloga ustava je contradictio in adjecto.
Dakle, hvala DM što je pomogao da se i ova sitnica razjasni.


jugoslovenska magla vs jugoslovenska književnost

M&M

"Dragoslav Mihailovic rodjen je 1930. godine u Cupriji. Diplomirao je na Grupi za jugoslovensku knjizevnost i srpskohrvatski jezik Filozofskog fakulteta u Beogradu i profesionalni je pisac. Redovan je clan SANU, dobitnik je mnogih knjizevnih nagrada i priznanja, a takodje je prevodjen na vecinu evropskih jezika."


"Osvetnici"-vanbračna deca RS i države Srbije

YIHR-10-4004-20.10.2006.

Sjeverin – 14 godina kasnije

Inicijativa mladih za ljudska prava i Građanska akcija za ljudska prava – Priboj zahtevaju od Vlade Republike Srbije da prizna punu istinu o ratnim zločinima u Sandžaku, prihvati odgovornost i nadoknadi štetu žrtvama.

U nedelju je 14. godišnjica otmice i ubistva 16 građana Srbije iz Sjeverina.
Pripadnici formacije “Osvetnici” Vojske Republike Srpske su 22. oktobra 1992. godine iz autobusa na liniji Pljevlja-Priboj, tokom prelaska preko teritorije Republike Srpske u mestu Mioče oteli 15 muškaraca i jednu ženu, odveli ih u Višegrad, gde su ih psihički i fizički zlostavljali, a potom ubili na obali Drine. Ubijeni su samo zbog toga što su Muslimani.

Ubijeni su Sjeverinci Mehmed Šebo, Zafer Hadžić, Medo Hadžić, Medredin Hodžić, Ramiz Begović, Derviš Softić, Medhad Softić, Mujo Alihodžić, Alija Mandal, Sead Pecikoza, Mustafa Bajramović, Hajrudin Sajtarević, Esad Džahić, Ramahudin Đatović, Ediz Gibović i jedina žena među njima, Melvide Koldžić.

Vrhovni sud Srbije potvrdio je 18. maja 2006. prvostepenu presudu da su četvorica iz “Osvetnika” počinili ovaj ratni zločin. Dragutin Dragićević osuđen je na 20 godina zatvora, a Đorđe Šević na 15 godina. Milan Lukić, koji je u međuvremenu iz Argentine izručen Haškom tribunalu i Oliver Krsmanović, koji je u bekstvu, osuđeni su u odsustvu na po 20 godina zatvora.

Ni prvostepeni sud 2005. ni Vrhovni sud 2006. nisu prihvatili da su osuđeni pripadali vojsci Republike Srpske. Sudovi su ih osudili kao pripadnike paravojske i prikrili odgovornost države Srbije. Država Srbija još uvek krije haškog optuženika Ratka Mladića, u vreme sjeverinskog zločina vrhovnog komandata Vojske RS.

Ukoliko ste zainteresovani za detaljnije informacije molimo Vas da kontaktirate kancelariju Inicijative mladih za ljudska prava na ili telefonom na +381 11 361 36 49, 362 08 62.


razminiranje

Šta mislite o ideji da se, po ugledu na nedavni zakon francuskog parlamenta o zabrani poricanja genocuida nad Armenima, pokrene građanska inicijativa za usvajanje sličnog akta u svim zemljama zapadnog Balkana? Tekst bi trebalo da bude zajednički, odmeren, uravnotežen ali ne kompromisan, i da pobroji sve masovne zločine koji opterećuju savest i truju normalne odnose i uspostavljanje poverenja - ustaški genocid nad Srbima i Romima, četnički masakr nad muslimanima, genocid i etničko čišćenje od strane Republike Srpske...
Ubeđen sam da bi usvajanje ovakvog jednog akta imalo snažno nepostedno, a i dugoročno blagotvorno i terapeutsko dejstvo - mene lično je akt francuskog parlamenta obradovao i ohrabrio.
Pristup "guranja pod tepih" pod motom "proći će, zaboraviće se" doživeo je očigledan debakl. Neće se zaboraviti i ne može se zaboraviti. Jedini način da se destruktini potencijal ovih jezivih sećanja demontira jeste da ih se svi zajedno odreknu i da ih osude.
Ideja mozda jeste poritički utopijska, ali neke stvari imaju svoj značaj već kao pokušaj i inicijativa. Uostalom, u tome i jeste smisao političkog aktivizma: treba se dosledno boriti za svoje stavove bez obzira na trenutnu političku klimu.


Gorran: "pokrene građanska

Gorran: "pokrene građanska inicijativa za usvajanje sličnog akta u svim zemljama zapadnog Balkana? Tekst bi trebalo da bude zajednički, odmeren, uravnotežen ali ne kompromisan"

Kako moze tekst biti "zajednicki, odmeren, uravnotezen", kako kazete, a u isto vreme "ne i kompromisan"? I zasto bi tako nesto imalo da vazi u svim zemljama zapadnog Balkana, i medju zrtvama i medju agresorima? Izvolite, prosledite taj vas predlog federaciji BIH, za pocetak, da vidimo sta ce vam reci.


Gorran :)

B92 VESTI
25. septembar 2006. | 12:47 | Izvor: Beta

Zagreb -- Sva nerazjašnjena ubistva u Hrvatskoj tokom ratnih godina biće privremeno tretirana kao ratni zločin.

Reč je o želji Državnog tužilaštva da spreči zastarevanje tih slučajeva pre nalaženja počinilaca i utvrđivanja motiva. Kako piše Jutarnji list, glavni državni tužilac Mladen Bajić poslao je takvo uputstvo svim županijskim državnim tužiocima na čijim su se područjima u vreme rata dogodila ubistva koja ni do danas nisu razjašnjena.

"S obzirom na okolnosti u kojima su se ta ubistva dogodila, da nije moglo biti prikupljeno dovoljno podataka za utvrđivanje motiva, ne može se znati da li je posredi ratni zločin ili takozvano obično ubistvo. Tražio sam da na takvim predmetima bude nastavljen rad kao da su svi ratni zločini kako bi se sprečila mogućnost da oni zastare", objasnio je Bajić.

Jutarnji list piše da su Bajićevom odlukom ubistva civila srpske nacionalnosti iz Siska, 15 godina pošto su počinjena, i formalno dobila tretman ratnog zločina. Time je, dodaje dnevnik, sprečena mogućnost zastarevanja tih slučajeva.

Komentari:

Tako bi trebalo i kod nas za sve etnicki motivisane zlocine, progone, politicka ubistva i ostalo sto je imalo veze sa ratom, makar nije bilo ratnih dejstava na nasoj teritoriji van Kosova.

Ustvari, kad malo razmislimo, svaki incident koji moze doprineti nastanku rata, treba se tretirati kao ratni zlocin. Ako pogledamo Nemacku pod Hitlerom, za zitelje Nemacke rat je poceo davno pre nego izvan njenih granica, ali idejno to je kontinuitet zlocina.
(sale, 26. septembar 2006 11:16)

http://urbanozeleno.blogspot.com


zokster?

Izgleda da se ne razumemo baš najbolje.
"Zabranjuje se promovisanje i nagrađivanje pripadnika snaga koje su počinile masovne zločine genocida, masovne zločine protiv čovečnosti, ... Zabranjuje se isticanje i javno korišćenje simbola ovih snaga. Zabranjuje se zlonamerno poricanje, zataškavanje i umanjivanje zločina i vređanje žrtava..." Mislite da bi federacija BIH zbog nečega imala problema da prihvati ovakav tekst? Nije mi jasno.


Uopste me ic, nista i nimalo

Uopste me ic, nista i nimalo ne zanima ova halabuka oko Ustava, hocu samo da kazem da BIH nema sta da prihvata ili ne prihvata, oni su vec podneli tuzbu za genocid protiv Srbije.


Nemam ništa protiv

tužbe i suđenja, ali bojim se da to neće biti dovoljno. Zamislite da se presudi da je Srbija kriva, da se dosudi odšteta od 100 milijardi dolara. "Srbi" i "Bošnjaci" će i dalje ostati dva po samoj svojoj prirodi suprotstavljena nacionalna subjekta - verovatno još i više.
Mene eto zanima iznalaženje načina da se ovo prevaziđe, a da se ni krivci ne izvuku ni žrtve ne uvrede. Ipak, i posle svega treba nastaviti život. Ipak ćemo i dalje biti komšije.


Srbija jeste kriva, kao sto

Srbija jeste kriva, kao sto svi dobro znamo (samo se pravimo ludi), a visina odstete nece biti takva kakvu pominjete, vec kao u klasicnim gradjanskim parnicama, gde sud vodi racuna o plateznim mogucnostima onoga ko je izgubio parnicu; uz jesdnu nuznu ogradu: najmanje je tu bitna visina materijalne odstete, a mnogo su vaznije neke moralno-istorijske pouke.


da

Quote:
najmanje je tu bitna visina materijalne odstete, a mnogo su vaznije neke moralno-istorijske pouke.
exactly. QED.


inicijative, utopije relane stvari -ICTY i suđenje pred domaćim

M&M

Veći broj ratnih zločina pobrojan je u optužnicama ICTY i onima koja su podigla domaća tužilaštva u regionu. Pošto ni suradnja sa ICTY ne ide kako treba, a u Srbiji pogotovu, potrebno je prvo, završiti s tim! I treba svakako pozdraviti sve ugovore i sporazume koja potpišu loklna tužilaštva, a bilo ih je nekoliko nedavno.

Ti mehanizmi i pritisak MZ nisu uvek, nažalost, kroz istoriju bili toliki, pa je potrebno nekada retroaktivno delovati, Ali kad već postoje za zemlje bivše Jugoslavije, verovatno će oni i njihova građa, ako već i nisu, biti glavni utemeljivači iole zdravih isnova za nastavak regionlnog suživota.

Tako da je potrebno da svako u svojoj zemlji učini maksimum uticaja i na vlast i na javnost da ne prepravlja i ne negira nedavnu istoriju. Već i postoji jedan regionalna inicijativa-Igmanska, potražite na guglu.

Što se Srbije tiče, zaboravili ste da spomenete i VJ i poliicju, u nabrajanju...Elem, ovde je tek svest o nedavnoj ratnozločinačkoj prošlosti toliko niska, da nam i predsednik Srbije hapšenje RM argumentuje juče ovako;
"...Zašto je to tako? Zato što nam je tako odredio svet. I ako neko kaže da ne treba da dokažemo svetu ono što od nas traži, onda ne misli dobor ovoj zemlji".


All Systems Go!

Quote:
zaboravili ste da spomenete i VJ i poliicju
Potpuno ste u pravu, bio je to veliki propust. Nisam doduše imao ni nameru iscrppnog nabrajanja, nego samo naznačivanja, ali ipak su se te organizacije u toj meri iskazale i prednjačile u "aktivnostima" da ih uvek treba pominjati.
Quote:
Veći broj ratnih zločina pobrojan je u optužnicama ICTY i onima koja su podigla domaća tužilaštva u regionu.
Naravno da to svakako treba podržati i pohvaliti. Međutim, kao što primećujete i sami, to nije dovoljno. Setite se samo kakve su oproštaje priređivali u Srbiji optuženima pri odlasku u Hag. Crkveni velikodostojnici, pohvale i pokloni od stvrane države. A i citirali ste Njegovu ekselenciju Predsednika Republike.
Poenta je "ma znamo mi da smo bili u pravu, ali hajde sad da žrtvujemo nekoliko likova da bismo izmanevrisali pritisak i dokopali se evropskih para i privilegija."
Zato sad Bošnjaci mogu da kažu: napali su nas Srbi. I to s punim pravom. Ja samo maštam o danu kad će neko ko predstavlja javnost Srbije, formalno ili neformalno, pojedinac ili institucija, izjaviti nešto kao: "Mi Srbi svesni smo da je plan etničkog čišćenja dve trećine Bosne bio neljudski i zločinački. Mi ga zato odbacujemo i izražavamo naše gnušanje prema svakom takvom projektu. Iskreno želimo da radimo na utvrđivanju istine i kažnjavanju krivaca. Izražavamo žrtvama naše saosećanje i izražavamo želju da učestvujemo u otklanjanju posledica." I kad će javno mnjenje i institucije zaista stati iza ovog stava.
Igmanska inicijativa je naravno vredna podrške i isticanja, ali utisak je da nisu daleko dospeli.
Quote:
Štampaće se brojne publikacije i koristiće se naši brojni kontakti sa lokalnim medijima, kako bi se omogućilo najšire moguće praćenje naših aktivnosti.
napisali su pre 3 godine, a nemam baš utisak da im ide po planu. Naravno, treba im ili pružiti energičnu podršku, ili pokretati nezavisne inicijative. Ili oboje.


Gorrane

Quote:
Zato sad Bošnjaci mogu da kažu: napali su nas Srbi. I to s punim pravom.

Izgleda kao da u nekom drugom slucaju oni to ne bi mogli reci sa punim pravom. Na zalost, to bi bilo tacno samo
1)da ih Srbi nisu napali;
2)da su ih napali vanzemaljci predstavljajuci se kao Srbi.

Gorrane, ja razumem vasu tezu o tome da su palanacki nacionalisti napali gradjane, a ne nacionalisti jedni druge, samo bih vas molio da budete malo oprezniji u formulacijama.

Zar se ne bi moglo reci da se rat u BiH odvijao na 3 nivoa:
1) Pravoslavni Srbi protiv muslimana Bosnjaka i katolika Hrvata
2) Palanacki nacionalizam protiv gradjanske jugoslovenske opcije
3) Osvajacki pohod Srbije na BiH

Projekat pod (3) se cesto sluzio raspirivanjem antagonizama (1) i (2). Onda SPC koja je prevashodno zaiteresovana za (1) veoma se rado sluzila raspirivanjem antagonizama (2) i (3). Imate 5.april 1992 (miting za mir u Sarajevu) - to je primer za (2). Imate 2.maj 1992 (rusilacka invazija srpskih snaga i tad vec srpske JNA na Sarajevo) to je primer za (3). Imate i 11. jul 1995, to vam je najbolji primer za (1).

Ili ako hocete ovako:

Citam vase komentare sa velikim zadovoljstvom, samo sto mi se ponekad ucini da su nepotpuni. Mozda se varam, recite mi, rado cu prihvatiti. U stvari samo predlazem da ako pricamo o ovako ozbiljnim temama ulozimo i adekvatan napor...
Srdacan pozdrav. CM.


pokušaj preciziranja

Zamislite sledeći slučaj:
Aktivisti SDS naoružani od strane JNA, tzv VRS, paravojske i četnici pod punom opremom širom BIH nasrnuli su na mirne građane muslimanske vere/nacionalnosti sa namerom da ih "etnički očiste" (što se stvarno i dogodilo).
Zamislite da se tada među građanima srpske nacionalnosti kao odgovor na ovo formirao pokret koji je najoštrije osudio etničko čišćenje, da su pripadnici ovog pokreta masovno učestvovali u oružanom suprotstavljanju zločinu i da je ovaj pokret podržala većina, ili bar znatan broj, Srba (što se nažalost nije dogodilo).
U tom slučaju bilo bi ispravno odgovoriti "Bošnjake nisu napali Srbi, nego srpski otpadnici".
Zbog toga se sadašnje stanje stvari može opisati kao "nacionalno primirje", a ne kao nacionalno izmirenje.
Što znači da potpuno nevina deca koja stasavaju u ovim generacijama kao Srbi, Hrvati, Bošnjaci, Albanci, stasavaju kao pripadnici međusobno suprotstavljenih i međusobno krivih i dužnih nacionalnih subjekata.
To je plod našeg minulog rada.
Jedino što možemo da uradimo protiv toga je da se bar danas (kad smo već propustili pravi trenutak) svim snagama borimo protiv zločinačkih planova, slavljenja zločina i zločinaca, iskrivljivanja istine... u nadi da će jednog dana ukupna masa našeg "minulog rada" postati dovoljno velika da ćemo moći mirno da kažemo: vidite da nisu krivi Srbi, nego srpski otpadnici i zavedeni koji se sad kaju.
Inače, suština zbivanja na zapadnom Balkanu devedesetih je prilično složena. Čini mi se da je još niko nije predstavio na zadovoljavajući način. Moji stavovi koje parafrazirate su naravno pojednopstavljeni u svrhu polemičke oštrine, ali sadrže svoju dozu istine.
Otprilike, nisam želeo da kažem da su ljudi bili od početka podeljeni na "pro-nacionalne" i "pro-građanske" (u početku nisu ni bili), već da je je jedna od važnih istina o tom ratu da je nacionalni duh zaratio protiv građanskog i pobedio ga: unutar intelektualnih elita, medija, političkih struktura, i, što je najvažnije, unutar pojedinca. I da je nacionalni duh to uspeo uz svesrdnu pomoć nominalno "protivničkog" nacionalnog duha. Rat i sve ostalo bio je samo neminovna posledica.
Zato se danas naježim kad pročitam da je Srbija "država srpskog naroda i svih građana..."


A Konan?

M&M

Gorrane,
Samo kratko, kasnije detaljnije, ovaj blog je bio o tome šta bi neko poput Ser Artur Konan Dojla uradio u Srbiji 2006. Ne u regionu, prvo u Srbiji. Vaš predlog je nerealan, jer se Srbija još nije kvalifikovala za tako nešto, a drugo, zato što je Srbija učestvovala u SVIM sukobima devedesetih, osim eventualno Bosansko-Hrvatskog sukoba 93 mada je i tu verovatno muljala sa oružijem bar, ....I zato što krije Mladića, ...pa bi vam verovatno zvaničniic i narod Federacije to s veeelikiiim razlogom spočitali, kao nešto krajnje licemerno imajući u vidu i to, i generalnu percepciju javnosti, a i novi talas radikalizacije koji je esklirao sa pravdanjem potrebe usvajanja nacionalističkog ustava sa radikalima kao ključnim akterom. Verovatno i kosovari, imajući u vidu Batajnicu, i da se jako malo odmaklo.

Pitali jednom, inače, jako balansirane rukovodioce HRW srpski novinari zašto, bla, bla, najviše Srba u Hagu, bla, bla,onako s apredrasudama, bez činjenica koje su mogli na svakom boljem sajtu da nađu...i onda su im rekli, i taj argument! Nisu se "branili" kao što to nekad rade ICTY zvaničnici prezentirajući ravnopravnu zastupljenost osumnjičenih u Hagu!

Dakle da i mi preciziramo pitanje-blog- zašto Srbija nema svoje Ser Arture već Bećkoviće, Đoge, Noge, Mihailoviće, Kapore, Ćosiće i ostale poete nacionalizma! I zašto Srbija kao društvo, zatire u startu mogućnost da neko ko je evropski priznat ne bude uticajniji u Srbiji, samo zato što smatra da je nedopustivo zatvoriti oči pred Batajnicom i Srebrenicom, npr, kao sto je slučaj sa BS!

Još jednom, Ser Artur je pomogao Englezu, poreklom Parsu koji je bio optužen da je na smrt iskasapio ponija, tako što je digao englesku javnost i Parlament na noge.

"...Zašto je to tako? Zato što nam je tako odredio svet. I ako neko kaže da ne treba da dokažemo svetu ono što od nas traži, onda ne misli dobro ovoj zemlji".

ov aizjava BT ga sigurno diskvalifikuje kao srpskog Ser Konana.


Quote:u nadi da će jednog

Quote:
u nadi da će jednog dana ukupna masa našeg "minulog rada" postati dovoljno velika da ćemo moći mirno da kažemo: vidite da nisu krivi Srbi, nego srpski otpadnici i zavedeni koji se sad kaju.

Quote:
Zato se danas naježim kad pročitam da je Srbija "država srpskog naroda i svih građana..."

Ovo je kontradiktorno.

----------------------------------------

Zelim da Srbija bude i samo da bude drzava svih svojih gradjana da bih jednom mogao da kazem:

vidite da JESU krivi Srbi = otpadnici i zavedeni gradjani Srbije koji se sad kaju;

vidite da su svi egzekutori, nalogodavci i idejni tvorci medju ovim otpadnicima i zavedenima, kao i sire, u zatvoru;

vidite da JESTE kriva SPC = inspirator otpadnistva i zavodjenja gradjana Srbije dezorijentisanih uvodjenjem pluralizma u politicki zivot i da mnogi medju njima vise nisu svestenici, a taj, taj i taj su u zatvoru;

Vidite da JESTE kriva SANU (ili ANUS kako hocete) = institucija koja je formulisala projekat zavodjenja gradjana i da je mnogima od njih oduzeto clanstvo, a taj, taj i taj su u zatvoru;

Vidite da JESTE kriva Srbija, koja je umesto da servisira potrebe svojih gradjana, stavila se u poziciju da servisira potrebe Srba = otpadnika i zavedenih gradjana Srbije;

Vidite da cak i oni gradjani koji nisu bili zavedeni prihvataju da im se uveca porez kako bi se isplatila ratna odsteta BiH.

Vidite da placanjem ratne odstete gradjani Srbije preuzimaju odgovornost za svoje cinjenje/necinjenje koje je dovelo izmedju ostalog i do rata u BiH.

To je pruzimanje odgovornosti, a onda mozemo pricati o pomirenju.

----------------------
*
Edit (CM):
Naravno kako stvari stoje nista od ovoga se nece realizovati.

Plasim se da je istorijska uloga Srbije da bude usputna stanica izmedju Evrope i Bliskog istoka, raj za kamiondzije i gastarbajtere, da ovima obezbedjuje flashbacks sa silikonskim grudima i zavijajucim zenskim glasom, koji poziva na sex i motelskim sobama sa crvenim svetlom; za neke drugacije, da pruza uspomenu na shopping u grandioznim supermarketima i na narodnim pijacama sa ukusnim sirom, kajmakom i kisleim kupusom...Exit i Guca takodje...nema mnogo razlike - svrha je ista samo je publika donekle razlicita.

Naravno, Srbi su zbog toga veoma ljuti, ali tek kada se budu odrekli svog Srpstva moguce je da ce se moci osmisliti i neka drugacija, slavnija uloga Srbije.


Internacionala

Zvuci internacionalisticki. Nazalost projekat je propao pre 20-tak godina. Mozda za nekoliko generacija neko opet proba.


WWI i WWII

Ovo sto zastupate - "Versajski pristup" otprilike je primenjeno na Nemačku posle WWI. Posle WWII, iako je nemačka krivica bilia kudikamo veća, primenjen je drugačiji pristup: denacifikacija da, ali i energična integracija u međunarodnu demokratsku zajednicu.
Rezultate jednog i drugog imate pred sobom. Možda vredi razmisliti o tome...


dragi milics, pitanjce

sta znaci "nasubila" i kako se kuća skrhava na glavu?
ne zezam, pitam.
samo da znam sta mi se to desilo. s kućom.

i da li to znaci da cemo da proteramo Hrvate?

ili znaci da ce ovaj, sto mu je opus o crevima sto brboću i jednom sto se usro izmedju gaća i pantalona (Čizmasi, npr) lično da ih juri?
tu onda postoji ozbiljna opasnost da ih uvati.


nas ubila

M&M
Ma,greška u prekucavanju! :) ispravljeno! Ručno smo unosili! Da ostane i elektronski trag!

Ne znamo šta to sve tačno znači. Ne znamo ni da li je dotični pročitao preambulu istog u kome je Kosovo deo Srbije. Sad dal Kosovo il i Kosovari....Albanci sa juga Srbije se bune da ništa nisu bili pitani oko predloga novog ustava, a oni su još stanovnici ove zemlje, i tokom krize 2000 na jugu Srbije, prihvatili pregovore i učešće u srpskim institucijama! Ne znamo da li se odnosilo na Mađare, Bošnjake, Rusine....

Ša je bilo s kućom, ....Pa draga, zapalili su nam je nacionalisti, kvazi-levičari -totaliste koji su promenili ideologiju da ne bi izgubili privilegije i monopole, i nekontrolisane službe.......


"nasubila kuća"

meni je to mnogo dobro. tacno kao neki novoćosićevski novogovor.
javi se na moj mail ili mi nekako dojavi tvoj. kad mozes


za BS od LW

M&M

poslala ti na eunet, jel tu koristis


nasubila kuca

M&M

eve ga novi novojelenion novogovr
http://gazetajava.com/artman/publish/article_647.shtml


U Srbiji je na delu...

...duboka kriza intelektualne i političke elite. Uspostavljanje jednog totalitarnog režima pre 60 godina dovelo je do metastaze zla krajem 80-ih pa sve do danas. Nažalost nemamo ni Konana Dojla, ni Tomasa Mana, imamo samo "izdaju intelektualaca". Lupetanje seoskih akademika je deo državne politike već poslednjih 15 godina. Zbog toga mladost odlazi iz Srbije, zbog toga je Đinđić ubijen, zbog toga su Dražen i Dragan ubijeni, zbog toga imamo pišanje po džamiji, KKK, šovinizam, rasizam. O NIN-u ne treba trošiti reči, to je odbrana zločina Jovice Stanišića,Frenkija, Legije,Ratka, Radovana, Slobe, Mire, Šešelja i drugih...


Sve ste rekli

Branislav Kovacevic Cole

pa opet se vracamo na staro???
Poz.
BKC


ne samo zbog toga

M&M

Zaboravili ste Univerzitet:) Nešto se desilo i sa društvenom svešću srednje i radničke klase koja nije nužno morala da se uruši sa ekonomskim propadanjem, ni sa izolacijim informativnom, koje, ipak, više nema, ako se pojedinac iole potrudi.

Mi nemamo Ser Dojla i zato što mi, kao društvo, ne želimo časne ljude, koji su produktivni, društveno i državno odgovorni....Samo sportske zvezde, povremeno, i estradne, sa najčešće vrlo diskutabilnim sistemom vrednosti....

Biljana je jako lepo opisala situaciju kad ti stižu priznanja širom sveta a rođenoj si zemlji nepriznat,ili se preko volje prihvati njen dramski doprinos, ali se društveni totalno izvrne, izruguje mu se, ...Engleska je obožavala i poštovala Dojla, i zbog stavova za koje se zaalagao( mada je bio prava protiv glasa za žene) ne smao zbog Šerloka.

Da li nam je Ser Dojl potreban da vidimo da vojska nema pare da sredi i dislocira skladišta, a da plaćamo cehove afere satelit 45 mil $! Ili da se pokrene šira akcija da afera Topčider padne u zaborav?


Heavy mi...

... da se bavim Markovicem. Roman Arthur&George je zaista sjajan. Evo naseg prikaza:
http://yahti.com/2006/05/sir_arthur_sherlock_julian.html

Inace, BOJKOT!
http://yahti.com


kojim markovicem?

M&M

a gde vam je na sajtu rubrika o kucnim ljubimcima?


Dragoslav Mihailović

Sve bih dao da je to autor "Tikava", "Čizmaša", "Gori Morava", "Goli Otok 1-4"... Imao sreću poput Vladike Nikolaja u Dahauu(nešto ga ne spominjete, nije fer) da boravi nekolike godine u luksuznom turističkom all-inclusive(drink+food+kibla) resortu Goli Otok. Vidite vi kako je on nezahvalan i kako ne ume da ceni najvrlije vaše turističko-vaspitne poduhvate. No kad dođe vaš zeman smisliće njemu Perica adekvatnu kaznu. Limborga meseca.