Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Danas nam je divan dan!

******Probudiš se rano ujutro, odmah trčiš u sobu kod deteta i onako uspavanog ga ljubiš i pitaš glupo: „Kome je to rođendan?“ A on se izmiče, zavlači glavu pod jastuk: „Pusti me! Pusti me da spavam!“

OK, pustiš ga, rođendan mu je. Izađeš iz sobe sa željom da život tvog čeda bude što duži i srećniji, a sebi želiš da se taj dan završi što pre i što bezbolnije.

Uz doručak primaš naređenja od slavljenikove majke koja, potpuno uživljena u ulogu protokol majstora, nabraja šta i gde da kupiš, šta i odakle da doneseš, šta ni slučajno da ne donosiš, kako da posle ispremeštaš nameštaj ne bi li minimalizovao neizbežnu štetu, kako da se ponašaš tokom zabave ... Iskusan si, znaš šta te čeka. Prvo ćeš da trčiš od radnje do radnje i da štrikliraš spisak, onda ćeš da tegliš od kola do kuće, onda ćeš da duvaš balone, pa ćeš da ih kačiš po plafonu, pa ćeš da podižeš tepihe ... A onda će, u zakazani čas, da počne invazija. Majke i očevi će ih ostavljati pred vratima: ubacivaće ih kao nahočad i bežati glavom bez obzira. Oni znaju kako ti je i u očima im čitaš sažaljenje - posebno izraženo kod drugih očeva. A deca, kao, stidljivo ulaze, a tebi izgledaju kao biblijska najezda skakavaca. I dok kroz tvoju luku porodičnog mira jurca razularena dečurlija, dok zuje oko tebe brzinom formule jedan, dok razbacuju igračke, rasipaju čips, razmeštaju nameštaj i bombarduju se bombonama, dok lete konfete, trešti muzika i zavijaju video igre, dok se oni međusobno zlostavljaju i tužakaju, ti ćeš stajati nasred sobe, spuštenih ruku, pomiren sa sudbinom i sopstvenom nemoći svestan da je tvoja uloga u tom džumbusu tek da sprečiš požar, poplavu i krvoproliće. Taj se ugođaj ponavlja dva puta godišnje – ali nikako da se navikneš. Ja na primer cenim da još i imam sreće, deca su mi rođena jedno u proleće a drugo u jesen, pa makar imam vremena da se odmorim od žurke do žurke. A sad, kao osuđenik, duvam šarene balone svojim očinskim plućima. Od tolikog duvanja vrti mi se u glavi i, kako imam vremena, sećam se i prisećam.  

*** 

Pre nekoliko godina na isti datum 

Prvo nismo znali je li, nije li, a posle više nije bilo sumnje, hipertrofirani trbuh buduće majke počeo je čudno da se ponaša, grčio se nevezano od volje svoje vlasnice. Seli smo u taksi jer nam je tako preporučeno na prenatalnom savetovalištu, kažu, često se desi da se unezvereni otac slupa. „Do porodilišta, molim Vas. Brzo.“  Kud rekoh brzo, taksista juri kao mahnit u strahu da mu se ne porodimo u kolima. U bolinci nam saopštavaju: „Počelo je, međutim, prvi je porođaj, potrajaće to. Za ubrzavanje postoje tri metode – večera u indijskom restoranu, što ljuća, seks ili šetanje. Odlučili smo se za šetnju. I šetamo i šetamo, i šetamo gore-dole po hodniku bolnice, i šetamo, ona jednom rukom oslonjena na mene a drugom se drži za bolna krsta.

A onda je počinje šou. „Mislite li da je neophodno da i ja prisustvujem porođaju.“, pitam babicu koja nas priprema za taj veličastveni čin o kome ništa ne znamo. Ledeni pogled zdravstvene radnice govori: „Bezdušna mačo seljačino!“ a usne izgovaraju „U ovakvom trenutku majci prisutvo oca veoma znači.“ Uvlačim glavu među ramena i sam sebe mrzim, ne zato što sam tako nešto izustio, već zato što sam samo tako nešto uopšte mogao i da pomislim. Dodeljena nam je soba u koju je porodilja uvedena a ja, u svojstvu oca, uguran. Sledećih nekoliko sati provodimo - ona u ječanju, dahtanju i siledžijskom stiskanju moje ruke, a ja između laganih nesvestica i napada natčovečanske hrabrosti. Na sreću, na vreme otkrivam da iz zida viri nekavo crevo na kome je velikim crvenim slovima piše O2. Porodilja ne želi kisonik, a ja, čim sam srknuo, smesta sam se navukao. I udišem živototvorni gas punim plućima, božanstveno mi se vrti u glavi i to me stondiranje odvodi negde daleko, van tog nestvarnog događaja gde se osećam hiper odgovornim a baš ništa ne mogu da učinim. Babica bodri, lamentira, kudi, savetuje da se koncentriše, ali zaludu, dete nikao da se rodi. I tako satima, sve dok ona bip-bip mašina nije počela da divlja i emituje čudne zvuke upozorenja. Jedan bip-bip je bo mdovoljan da se babice uzmuvaju, da dojuri uzrujani lekar i presudi: Operaciona sala. Posle se sve pretvorilo u film – utrčalo je nekoliko bolničara, na jedan-dva-tri prebacili su buduću majku na krevet sa točkićima i odogurali ga trkom niz hodnik, kao da guraju sanke. Pratio sam ih kao zombi, svestan da im, po svoj prilici život visi o koncu. Na vratima operacione sale preprečuju mi put – „vi dalje ne možete, suviše ste labilni“ - i zalupiše mi vrata pred nosom. Mrzim i sebe i glupu ideju da imam decu. Mrzim Boga gospoda što nije nama muškima pružio fiziološku mogućnost da rađamo, ja bih to, kapiram, mnogo efikasnije i spretnije obavio. Pola sata docnije sve je bilo gotovo - naša mala zajednica broji troje. Sestra izazi iz operacione sale i kaže: „Čestitam, dobili ste lepog i zdravog sina. A  da znate, malo je falilo.“ I videlo se da joj je drago da mi donese takvu lepu vest. Laknulo i njoj i meni. Gledam onaj zamotuljak, a u njemu mali crvenokožac, sav unakažen od onih čengela i klješta kojim su ga čupali iz majke ko veterinar tele. Onaj bip-bip je značio da mu kiseonik ne stiže u mozgić i da je situacija bila postala mnogo, mnogo ozbiljna nego što smo se nadali. Gledam ga, a glava mu puna masnica, sva izdužena, kao fes da su mu natukli. Mislim se, hoće li ostati ovako krivoglav celog života? Uto iz sale izguraše još uvek zajapurenu majku - tužno se smeška, kao ranjeni rudar kad ga izguravaju iz rudnika posle eksplozije metana, pa je tužno-srećan da je preživeo. Tutnuše joj zamotuljak u ruke, a ona ga i ne gleda nego pita:

„Kako ti se čini?“

Poljubim je. „Prošvrljao sam po bolnici, najlepši je od sve dece“, lažem.

A onda njih odguraju niz hodnik a mene oteraju kući, kao mangupa. I uputim se ja do komšinice Mire koja je u čast rođenja mog deteta nakuvala lonac punjenih paprika – ali pred vratima odustanem, i okrenem se - nemam snage. Paprikama je posle danima jela sama.

***

Nekoliko godina docnije, na jedan drugi, ne manje značajan datum 

Ovoga puta uopšte nismo bilo opušteni kao ranije – zakazali smo termin za carski rez u najluđoj privatnoj klinici. Dogovoreno je da ja ne prisustvujem, ali da posle prenoćim sa njima. Međutim, jedno veče, nekoliko dana pred zakazan termin, saopštenje:

„Nešto me žiga u krstima. Da nije počelo?“

Ja nemam pojma. Malo kasnije:

„Mislim da je počelo.“

„Kako to misliš ¿mislim?“

„Pa... nisam baš sigurna“

„Oćeš da skočimo do bolnice?“

„Ajde da vidimo, za svaki slučaj.“

„Ajde, za svaki slučaj.“

I odosmo do najbliže bolnice. Polako, bez panike. Usput, kao, čavrljamo nešto nevezano. Stignemo u našu provincijsku bolnicu. Liči na kasarnu. Državna bolnica, šta je tu je. Porodilja uđe, a mene - nit ko zove, nit se ja nudim. Čekam malo, pa se sklupčam u nekoj neudobnoj stolici u čekaonici i zakunjam. Kad, nije monogo prošlo, neko me drmusa - babica s brkom na usni i detetom na rukama, kaže:

„Čestitam, vidi kakvog sinčinu imaš!“

„Jeste li sigurni da sam ja otac?“ – pitam i odmah shvatam da sam nesrećno formulisao pitanje – hteo sam da pitam da nije neka zabuna, rano je za moje dete- moji se sinovi rađaju po 16 sati. A i termin je tek prekosutra. A babica se smeje:

„Pa valjda ti bolje znaš šta ti je žena radila.“

Gledam malog, isti kao prvi, samo malo tamnoputiji i nije onako ranjav.  Ali po prvom znam da će ružno pače da se pretvori u lepog labuda, pa mi lakše.Uđem i klasično:

1) Poljupci

2) „Divan je“

3) Ćale, mrš kući!

***

Sledeće jutro zovem moje. Javlja se baka.

„Majka, rodio mi se sin!“ kažem.

„Mašala“, čestita Majka.

„Mislim da liči na mene“ kažem.

„More, nek liči na majmuna, glavno da je živ i zdrav“, kaže moja Majka.

Mnogo sam voleo tu moju Staramajku.


Avaj!

Roditeljstvo...tako priželjkivano, a nikad tako daleko kao sada!

---uhvati dan---


Pre izvesnog vremena, u jednoj bolnici na Midwest-u,

dok sam cekao da se "omacimo", dogodilo se ovo:
Zaustavlja se veliki servisni lift, unutra krevet na tockovima, na njemu porodilja, pozivi preko razglasa, dotrcavaju sestre, lekar, svi uzbudjeni, blokiraju se vrata od lifta, i na licu mesta pocinje porodjaj.Posle pola sata, kad se culo kmecanje deteta, porodilja rece:

"Jao, doktore, pa ovo mi je zaista neprijatno! U liftu da se porodim! Pa to je strasno! Pa, kako cu muzu reci?!"

Doktor je tesi: "Ne brinite gospodjo, sve je dobro proslo, vi ste dobro, dete je zdravo, to je najvaznije".

A ona:" Znam, ali ovo je toliko neprijatno! Pa bas u liftu, da pocnem da se poradjam!"

Doktor opet:" Gospodjo, ne uzbudjujte se. Desavaju se takve stvari. Nista strasno. Eto, da vas utesim, desavaju se i gore stvari: pre par godina smo imali zenu koja se porodila na travnjaku ispred bolnice!"

A ona: "Pa, znam, doktore! I to sam bila ja!"

Dakle, Deki, ima i gore.


eto i sad ja placem i smejem

eto i sad ja placem i smejem se. jesam li luda i pateticna? uvek placem kada se spominje rodjenje deteta. automatski! kao po naredbi.
sta li je to u zeni???


jeste

da briskate i briskate i jeste da sam rekla - e necu da citam...ali Vam je tekst veoma lep.
neka bude divan dan...


Ah kako mi je drago

da sam Vas sarmirao! :-)

Ato s ebrisanja tice, ljudi rade i mnogo gore stvari, pa im oproste.


Sem prvog

18. i 101.rodjendana,

Sva ostala slavljenja rodjendana su primitivna,naporna,bezobrazna,idiotska i ne sluze nicemu sem da se izmaltretira porodica,komsije,prijatelji,poznanici i kolege...

Evo zasto ovako mislim:

Svaki dan je nekome rodjendan,

Moja ceka od devet godina ide u treci razred,nedeljno dobija dve pozivnice za razne rodjendane, od drugarica iz skole,iz komsiluka,i ko zna iz kog vida druzenja,,,

Kada taj broj pomnozite sa 52.nedelje u jednoj godini ,dolazimo do idiotske cifre od oko 100. odlazaka na te rodendane godisnje...

Za svaki odlazaj deteta slede cuvene zenske pripreme,kupovina nekog poklona,pa vi vidite kakvo je to kolosalno maltretiranje.

Cemu sluzi slavlje 4, 9,17,23,31,47,53,68,72-drugog rodendana !?

Ako mi neko odgovori na ovo pitanje svaka mu cast.


radosave kako cemu?!

pa da veseli 'udjemo' u godine :))

eee.....volim rodjendane, pokVone da dobijam ali nikad nisam imala priliku da prodjem kao moja sestra kojoj je rodjendan u martu. mi, deca sunca, uvek nam nedostaje paznje zbog toga!

ja saljem ljudima podsetnik (friendly reminder :D) kada mi je rodjendan kako bih dobila pokVone ...prema tome uzivajte u tim rodjendanima i u graji decijoj i pijankama nas starijih.

samo opusteno


radosti roditeljstva

eee, mi smo takvu paradu tri puta preživeli, evo ih posledice trče po kući, dvoje u pubertetu, treće poraslo na metar devedeset ssest i raste i dalje bez pitanja...zovem ga Beba,da se podsetim da je bio kao roza lebac...a naduvali smo se balona onoliko...


OLÉ

SVAKA CAST! I dvoje je ozbiljna cifra.


slažem se Dejane

i dvoje je ozbiljna cifra... i jedan je jako velika cifra kad se radi o decama...ceo projekat, čoveka u ruke dobiješ, pa se snalazi...a moj muž kaže da je neverovatno da za vožnju auta moraš da polažeš i teorijski i praktični ispit, a čoveka malog ti u ruke daju i vidi šta ćeš...nema uputstva za upotrebu...


Poruka prifatna i šifrovata

Pa zdravo druže,prekinula sam proizvodnju bundevare, pozvala najbolju drugaricu, kiparsku vezu i sve me podsetila i osma i brat i ti i aktivirala mi memoriju sećanja...pa zdravo de si ti!!!
Nego moli drugarica naša da joj se mailom javiš, na , ona se preselila, stan kupila, a ja sam joj rasnu mačku ušvercovala, sad su kompletić.
Bilo bi lepo da se i mi ikad vidimo, ako zadjete u ove geografske širine, javi se, nek ti drugarica da mail moj mi.
Pozdrav veliki, vraćam se bundevari, plava riba, svastikin but.


Roger

pisem drugarici, a ti se meni, ako nije frka, javi preko ovde, pa da razmenimo mejlove.
ljskk
(ljubi sve kod kuce - kazu ovde kod mene)


Quote:

Quote:

More, nek liči na majmuna, glavno da je živ i zdrav“, kaže moja Majka.

Baba Genije...

Uzgred a u kojoj zemlji su se desavali porodjaji? U Portugalu?

----------
Cestitam na temi koja prica o zivotu ( za razliku od svih onih odozdo koje pricaju samo o teskim stvarima...)


Razlicito

Prvi u Chelsea and Westminster Hospital - u Londonu - bolnica izgleda kao Spejs Satl, a samo sto ih nisu ubili.
Drugi, u portugalskoj provinciji kod babice koja, kapiram, u slobodno vreme teli krave.

Nemas pojma kakav genije od babe.


Hahaha..

dobra fora :)

Kad smo mi dobili devojcicu babica, Kineskinja poreklom iz Hong Konga mi mrtva ozbiljna kaze da za sat-dva kad se dete i majka smeste u sobu dodjem kod nje da mi napise recept za dobijanje muskog deteta, pogledam je belo i kazem da se radujem sto je devojcica a ona me pogleda jos belje... mislim da je imala mogucnosti navukla bi mi kosulju sa rukavima koji se nalaze nazad :)


Tako je

Lav(f)e! Čestitke od srca, Dejane, klinci su šećer. Pravi proizvod portugalsko-srpskog prijateljstva.


Cak i vise

od prijateljstva. :-)


Ćuti, dobro smo

prošli zbog onog srpski (snob/nazosh). OZNA još nije došla, ali nešto mi govori that it's on its way... I u pravu si, kure jeste kure, ali ništa bez ćere.


dejane, ovo si sjajno

dejane, ovo si sjajno napisao! smejem se od srca, mada mi je u srcu malo hladno. zbog prvog iskustva, koje se za malo tragicno zavrsilo. vakuum ekstrakcija, posle visesatnog mucenja, zbog lose trijaze prilikom prijema. drugo, carski rez, iz koga je jedino jezivo budjenje. ali, o tome verovatno sve znas iz iskustva supruge.
ali, avaj, ja sam rodila devojcice:))))
moja mother in law, je rodila dva muska deteta. meni je zivotnom namestaljkom pripao prvorodjeni, dok njoj pripadaju sva prava ovoga sveta.
kako su svi napoleonovi vojnici nosili generalsku palicu u svojim rancevima, tako su sve zene koje su rodile sinove, moguce bozanske majke.
ja, majka dve devojcice, svoje mesto u buducnosti jos trazim.:)))
srecni rodjendani!
.............................
mislim da je ovaj link koji sam upravo obrisala bio vec vise puta. reklame na Marketingu b92! (nema dzabe, ok? ok!)


Ja bih

nekako voleo devojcicu, ali je vec prosao voz. Stavno nemamo nerava.


verujem ti. stvarno je

verujem ti. stvarno je tesko. naporni su, iako slatki.
najteze mi je jutro. beba se taman smiri, dok starija, petogodisnjakinja, pali turbo motore i postavlja se na start.
kada sam je pre nekog vremena pitala cime se sve vozimo, rekla je:
motorom.
!? cime jos?
avionom.
!?! i jos?
formulom 1!!!
!@#$%^^&&*


Sto ti je zivot.

Ja sam voleo da imam decake i dobio sam dve devojcice, i nije mi nimalo zao. Naprotiv...Jedino, nisam imao s kim da sutiram loptu.


Jel' devojcice obicno nece

Jel' devojcice obicno nece da sutiraju loptu? ozbilljno pitam, posto ne poznajem ni jedno dete, a kolliko se secam, kada sam ja bila devojcica nisam imala nista protiv da sutiram loptu sa mojim tatom


Hoce, Brooklyn, hoce,

i mi smo zajedno pomalo pikali loptu stalno, onako k'o devojcice, ali nikad nisam imao prilike da nekom sinu zavalim gol jednim zescim desnim spoljasnjim felsom u desni rogalj da ga malo prodrmam u mozgu i u telu. Da ga trgnem. (Tako ja to u mom malom znanju zamisljam).

A, opet, kad mi je mladja cerka (cca 10 god., desava se u Bgd.) jednom na pitanje da li ima simpatiju rekla: "Znas, druge devojcice pricaju o svojim simpatijama, ali ja ne pricam. Ja sam ime svoje simpatije napisala na jednoj cedulji, koju sam zakopala je u jednom dvoristu na mestu koje ne zna niko".
Istog trenutka sam se setio Andrica: "Moje srce je bilo tamno planinsko jezero u kome se nije ogledao niko". Devojcicama to prirodno dodje- decaci tek treba da odrastu da bi to rekli. (I to, isto tako, ja u mom malom znanju zamisljam.) Danas je ta klinka neurohirurg u NYC. U slobodnom vremenu, iz hobija, sije kostime za pozorista na Broadway-u.

Lako cemo za fudbal. This is what being a father is all about.

P.S. I nikako Dejanu da kazem: Srecan ti rodjendan sinu, majstore! I ovo, molim te, imaj na umu - nesto sto je jednom rekao Jung: deca ne pripadaju ni mami, ni tati, ni nikome - deca pripadaju Bogu.


Rodjendan je danas tebi

Nek veselo bude
Ima vina i rakije
Da pocastim ljude.
Skupila se familija
Prava je milina
Zasvirajte muzikanti
Za rodjendan sina.
Sad uz tortu rodjendansku
zelje su nam te
da ti zivot bude lepsi
i sladji od nje.


Milane!

Ako nisi Milan, onda Vam je talenat sličan.


Koji Milane ? :) (ja ne znam

Koji Milane ? :) (ja ne znam koliko ima Milana po blogovima pa se prvi javljam :)
Ja nisam (sto bi reko onaj zatvorenik u vicu). Sto je i tautologija svoje vrste posto se ne secam da sam ikad imao bilo kakvih literalnih talenata :)
Imam i samo jedan identitet u Cyber Space-u (igre sa viskom identiteta sam izgustirao negde ranih devedesetih)
A i sam se oporavljam od poslednjeg rodjendana :)
Imam i malu tajnu (troje dece i 36+20=56 party-ja koje smo organizovali za nasu decu (36 je samo za Srbe prijatelje gde se mlati neki teski rostilj, solidno pije i deca ostaju budna do ponoci)): kada ti bas nije do spremanja i buke organizujes "Murder Mistery Party". Tu dodje profesionalac i u miru organizuje malu pozorisnu predstavu sa decom. Deca vole a svo vreme tiha i slusaju - cudo jedno.


a ja pomislih

ti imas 36 a tvoja mlada 20 godina ..pa kad pre vec troje napraviste....


Eeee, da mogu da se vratim u

Eeee, da mogu da se vratim u proslost ko zna, mozda bih i sam krenuo koracima mojih baka i dedova :)


ovo kada cujem

dobijem ospice!

a sta fali tvojoj sadasnjosti sada?!

dosadi biti i dete...mislim, mi smo deca do kraja zivota (ko ima iole mozga)

cheer up my friend....dobar je ovo zivot.


Ne fali nista. Mozda se

Ne fali nista.
Mozda se nismo razumeli - meni su moja deca najepse sto mi se desilo u zivotu. Mene su roditelji dobili kasno pa su mi bake i dede vec bili umrli. No moji su bake i dede imali vise dece od mene sada i ranije su ih dobili.
Kada kazem da bih mozda hteo njihovim putem, ako bih se vratio u proslost, mislim da bih mozda ranije hteo da imam decu i da ih imam i mozda vise od troje. Tako bih sebi dao vecu sansu da sa njima prozivim duze zajednicko vreme i da imam vise vremena za unuke.
Meni je jednostavno strasno pusto kada mi deca, kao sada, odu negde pa sam sam.


ok

imam par prijatelja, slicna prica, slicno se osecaju oduvek zeleli da su okruzeni svojima itd....
jos nije kasno covece pitanje je da li zelite :)

ili nabavite psa...

ja ne znam sta da radim sa mojim caletom '48 godiste je, pas skoro umro (posle 17 godina), prijatelji takodje, nece da uci da se sluzi kompjuterom, nece da pise (pisao kada je bio mlad)...nece nista.

ali dobro...da ne skrecem...ovde je prica o vasim decama, grajama i svemu onome sto ce vam pretpostavljam, nedostajati :))))


Private joke, Milane

s jednim drugiim Milanom. Poetom u dusi.


A, to je ok, then. Ja reko

A, to je ok, then. Ja reko da se Tine i Radojka ne uvrede :)
U meni samo majka moze da vidi pesnika (iako zena, ponekad kada se raspevam po kuci, kaze da sam mozda mogao pare da namlatim na srpskoj muzickoj sceni :)


PARABÉNS ! ! ! !

Parabéns a você
Nesta data querida
Muitas felicidades
Muitos anos de vida!

Tenha tudo do bom
Do que a vida contém
Tenha muita saúde
E amigos também

Hoje é dia de festa
Cantam as nossas almas
Para o menino "ne znam imeeee"
Uma salva de palmas!

Sa brda maše O Milaninho
PS
Ne daj da vas kiša omete!

---uhvati dan---


bas da ne ispadnete

uvek dosadni portugalci,
popij jednu cachacu, brisi zadnje dve strofe i urlaj koliko mozes jace
naaaaaaaaaaaaddddaaa????
tuuuuuuuuuuudo!!!!!!!!
É pique! É pique! É pique - pique - pique!
É hora! É hora! É hora - hora - hora!
Rá-tim-bum!Rá-tim-bum!.......

....pise u wikipedia


Mog prvog sina

sam rodila neocekivano lako, bila sam nevidjeno uplasena, jer se nisam nesto promenila (prosirila) u kukovima , a i stomak se jedva video,(pa sam ja umislila da to nikako nece ici), tako da su me prilikom dolaska u porodiliste, pitali sta cu ja ovde u 9 uvece.Posle onog uzasa koji je sledio i grupe stazista , koji su navijali u mom boksu, videla sam moju prelepu, crnokosu i dugokosu kiflu, kako me gleda otvorenih ociju i odmah je sve bilo drugacije.Jedan od navijaca me je odvezo do telefona da zovemo tatu i na njegov dva puta ponovljeni cestitajuci monolog, morala sam ja da preuzmem slusalicu, posto je moj muz mislio da se neko sali.Kada je cuo moj glas, prenerazeno me je pitao odakle se javljam, posto je proslo tek dva sata od momenta kada me je ostavio lekarima.(to je posle ostalo u ekipi , kao fazon koji se ponavljao u slicnim prilikama).
sa drugim sinom sam prosla skoro tragicno, jedva smo oboje ostali zivi, a za njega se jos sledecih 2 meseca nije moglo nista sa garancijom reci.(pu-pu)Evo ga sada moj petogodinji preslatki mudri djavolak, gleda svoje omiljene emisije o Egiptu, piramidama i mumijama.
(Sto se odrzavanja vrste tice, najvise mi se dojma kako to rade morski konjici-posto je kod njih tata trudan, a i on se poradja).

A rodjendane obozavam, a pri tome sam ja glavno tehnicko lice i uvek nesto drugo smislim, kao glavnu temu.I ne mrzi me da pripremim.Ne volim ono spremanje posle, umazane zavese i dzumbus po kuci, namestaj ne mogu da prepoznam, prosto je neverovatno sta sve mali "andjeli" umeju da naprave, vristeci i skacuci do zadnjeg atoma snage, a onda u jednom momentu, kao da su pritisnuli prekidac, prmoreni zaspe u fotelji.Ali brzo prodju ti mali rodjendani, kad dodju oni veliki to je tek haos.No sticicete i do toga, zato uzivajte u ovim, manje dramaticnim.
I Srecan Rodjendan!


Divan tekst..:)))

posebno za pocetak novog dana, do suza si nasmejao vesele mame u mojoj kancelariji.

Quote:
Tutnuše joj zamotuljak u ruke, a ona ga i ne gleda nego pita:

„Kako ti se čini?“

Poljubim je. „Prošvrljao sam po bolnici, najlepši je od sve dece“, lažem.

Tako istinito.:)

Srecan rodjendan!


Iskustvo

Ja sam insistirao na prisustvu u doba kada to nije bilo uobičajeno. Doktor koji je vodio trudnoću pokušavao me je odgovoriti na sve načine, i na kraju je zavapio:
- Aman, zar ti je to toliko bitno?
- Vidite doktore, ja sam do sada prisustvovao svim važnim događajima u svom životu. Sopstvenom rođenju, prvim koracima, prvim rečima, polasku u školu, prvom poljupcu, prvom... khm..., zatim sopstvenom venčanju... Sve te stvari su totalno nebitne kada se uporede sa događajem koji predstoji, a ja po prvi put u životu neću prisustvovati.
- Izem ti argument. Ali u pravu si.

Pošto je porodilište još uvek imalo striktne uslove na temu prisustva (isključivo kolege, fudbalske i estradne zvezde), doktor mi je tutnuo svoj rezervni beli mantil i nekoliko dana pre srećnog događaja šetao po odeljenju predstavljajući me kao mladog kolegu, čisto da obezbedi alibi.

Došao je i taj dan. Transportovali smo se na vreme, buduća majka je odvežena u salu, a ja sam čekao poziv u doktorovoj kancelariji. Petnaestak minuta kasnije promolio je glavu kroz vrata i obavestio me da mora da se ide na carski rez, i da ga sačekam jer će se brzo vratiti. Znao sam da toj akciji neću moći da prisustvujem i sedeo sam pokunjen, kad eto ti njega za 20 minuta:
- Što si tužan, dobio si ćerku. Obe devojke su super, sad ćeš da ih vidiš.

Poluošamućenog dovukli su me do jedne sobe gde su izvukli smezurani zamotuljak. Gledali smo se tako desetak sekundi kao potpuni stranci, što je bio i fakat - ona nije znala ko sam ja, a ja sam samo mogao da verujem na reč prisutnima ko je ona.

Potom su me odvukli do šok sobe ne objasnivši mi pritom da je pomenuta prostorija dobila naziv zbog reakcije posetilaca kada prvi put ugledaju svoje bližnje posle operacije (gde spada i carski rez). Najdraža osoba u mom svetu (u stvari ne baš najdraža pošto se nekoliko trenutaka ranije zvanično premestila na visoko drugo mesto) izgledala je kao da ju je grupa skinhedsa pola sata mlatila bejzbol palicama. Pošto zbog još uvek delujuće anestezije nije uspela da povrati kontrolu nad govorom, dijalog je tekao ovako:
- Srćo, dli s je vdeo?
- Jesam ljubavi, dobro je.
- Dli j lpa?
- (pauza od 3 sekunde) Pa... leeepa je.

Di da lažem ženu u takvom stanju...


Ja sam se sa zenom

u slicnoj situaciji bio slozio da nam dvodnevna cerka i "nije bas lepa", ali cemo je "barem vaspitavati da bude dobar covek". Hahaahaa!


Vidim da ima koga zanimaju "lake teme"

kao deca, rodjenja, porodjaji, rodjendani...

A jedna moja draga prijateljica, ovdasnja ko-blogerka, me zafrkava da se bavim opstim mestima i pisem 100x napisane tekstove.

Draga moja ko-blogerko - mislim da nisi u pravu!
Neko voli ovo, neko voli ono, a neko voli i "banalne" teme i opsta mesta!

Zahvaljujem se takvima.


srecan rodjendan ;-)

nego, nesto se mislim, brzo si porastao, a?
:-p
sve najlepse zelim!

BebaOdLonchara


bash sam odneo zvucnike na popravku

posle two day trandebala u cast 18-og rodjendana moje cere,
i samo bih dodao, nadam se opshtepoznatu konstataciju:

...teshko je biti majka...
...ali josh tezze naravno...tata

cheers...


veeeliki pozdrav

Veeeeliki pozdrav Dejanu Stankovicu i Vladanu Aleksicu. Evo me na poslu, valjam se od smeha, urnebesni ste.
Nisam jos majka, ali se savrseno secam: ja sedam godina, krenula u skolu, mama sa ooooogromnim stomakom ode u bolnicu, javljaju - blizanci. U stanu picvajz, svi me zatrpavaju cokoladama i niko se ne buni sto ih jedem sve odjednom i ne spavam, a ponoc je uveliko prosla. Od momenta kada su mama i tata stigli noseci roze i plavi zamotuljak zvani sestra i brat, postala sam glavna u skoli. Jer JA imam brata i sestru - blizance (sto je u osnovnoj skoli ravno vanzemaljcima). Danas ja imam 26, oni po 19, opiceni su totalno, i nevidjeno mi je drago sto su tu.


porodjaj

ja nisam bio kod kuće i nikad sebi neću oprostiti zbog toga. skočio sam na prepodne do bijeljine da sa nekim razgovaram o nečemu, a porodilja je ostala spokojna, ubedjena da ima još dobrih nedelju dana do odlaska u višegradsku.

u neko doba (a ono u bijeljini se odužilo), zovem ja u beograd, a na telefon se niko ne javlja. bogo voljeni! dobijem je konačno, a ona mi mrtva 'ladna kaže "ma došla sam da se časkom porodim, javiću ti se posle."

mislim da sam oborio svetski rekord u vožnji bijeljina - beograd. za 45 minuta.

a, da! kladili smo se da li će biti ilija ili lena jer nam je nekako bilo tupavo da nam oni na ultrazvuku kažu unapred. ja sam secovao na lenu, a ona na iliju. i zovem ja njenog lekara tako negde oko zmajeve pumpe, a on mi kaže "dobili ste ćerku."

taki sam spustio nogu sa gasa jer mi je nekako bilo tupavo da se skucam u neki kamion, a da je nisam video.

stignem u višegradsku, otrčim gore kad ide babica koja je izgledala kao žandarmerijski narednik i nosi mi nešto debeljkasto i crveno i sa dosta kose. pogledam ja, a onaj zamotuljak pilji u mene namrštenim tamnim očima.

"a oće li njoj glava da zauvek ostane ovako ćoškasta?" pitam ja. babica se udavila od smeha.

onda su provezli leninu mamu na kolicima i bila je najlepša na svetu. šetala je kera, pa se isti uvaljao u blato a ona htela da ga okupa u kadi i onda je osetila da se poradja. dvojica prijatelja je dovezla do bolnice... i sve je bilo gotovo za manje od sata.

eno je lena u obdaništu. biće sad četiri godine u decembru. čis' genije. ker je, hvala na pitanju, dobro. a i mi smo odlično.

i ovo: ljudi nećete mi verovati ker (crni labrador) je dete obožavao od sekunde 1. onjušio je i onda je dolazio da leži pored njenog kreveta. i lena krene da plače, a on onda pilji u nju i dete se smiri. posle sam ih hvatao kako sede pod stolom i dele hranu, kako spavaju zajedno, pa je onda lena vukla njega za rep kad je učila da hoda, pa ga je jahala. itd... a on nesretnik trpi...

p.p.s.

rodjendani su super stvar. mi sačekamo da ona zaspi, pa okitimo balonima i stalim ćereslima i onda je pustimo da se probudi, pa da se onako bunovna pojavi u dnevnoj sobi (mali stan) i da se zgrane. pa se deremo srećan rodjendan! a ona oduševljena. a tepihe smo davno izbacili pa milina. i sve lepo zastremo papirnim stolnjacima (i nameštaj) i pustimo ih da divljaju.

p.p.p.s.

srećan rodjendaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaan!!!


sjajan si care

"more nek lici i na majmuna vazno je da je ziv i zdrav"
aaaaaaaaaaaaaaahahahahahhahahahhahahahahahhahahhahahha
svaka ti cast, i tebi i staramajci. bas sam se lepo nasmejao na kraju ovog inace divnog teksta
svaka cast


Elem...

Moja starija ćera Anja se rodila 9. aprila, baš kao i ja (poklon za moj 30-ti rođoš), a mlađa Nađa se rodila 8. aprila četiri godine kasnije... Ha, ha, znam da je žena to namerno uradila, samo da svo troje ne bi bilo rođeno istog dana... Doduše, ona je pošla tog dana u grad i samo je usput svratila do porodilišta na dogovor, ali avaj tamo su joj rekli da se upravo porađa... Eto, tako se ja
zahvaljujući deci ogrebem za parče rođendanske torte...

Inače, Anjinom rođenju sam prisustvovao, video sam je čak i pre majke... U nesvest nisam padao, da se pohvalim, bio sam baš junak, sve sam porođajne bolove istrpeo stoički (i pored polovine crnogorske krvi u venama)...
Hteo sam i drugom porođaju da prisustvujem, al' kao što rekoh sve se odigralo krišom i na brzinu i kada sam stigao na lice mesta već sam bio dupli tata...
Kakve su bile pri rođenju, takve su i sada... Starija nije htela ni da zaplače, pa je i sada tiha i mirna... A ovo drugo čudo je urlalo na sav glas, a i sada je glavna u kraju i preke je naravi...

Deca brzo porastu, prosto ti bude žao što malo duže nisu onako mali...