Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

JEDINSTVENA SRBIJA

Imre Sabo, Pogled u budućnost, 2006.Imre Sabo, Pogled u budućnost, 2006.

Ne znam za vas – ali ja se nekako pribojavam jedinstvene Srbije. Pozivi na jedinstvo ovde su uvek bili u funkciji pogroma nad drugim/drugačijim i njegovom pravu na razlikovanje. Na stranu šta u novom Ustavu piše, (valjda se ne zagovara genocid, ne daj bože [pravde]), ali u XXI veku u modernim i politički emancipovanim društvima način na koji se nešto (a kamoli Ustav) usvaja morao bi biti  isto toliko važan koliko i ono što u tom nečem (a kamoli Ustavu) piše.  

  

Uostalom, ima li išta odvratnije i bizarnije nego gledati novoizabranog predsednika SRS, vojvodu od Karlobaga, kako od naših (državnih ?!) para na držAVNOJ (našoj !?) televiziji poziva svekoliko srpstvo da izađe na referendum: podrži Ustav, odbrani i zadrži Kosovo… šta li već… U seriji patetično-tugaljivih ispada čulo se (i) kako je novi Ustav zapravo prvi uslov da Srbija napokon procveta! U novostvorenoj klimi, pravo je čudo da omiljen režimski pisac Legija ovih dana (valjda zbog Sajma knjiga) nije našao vremena da snimi (pred)referendumski spot – pa da, sve pod ruku s Ramačem, muftijom i Matijom, složno, kao nikad u svojoj istoriji, građani tog velikog cveta jednom za svagda dobiju Ustav po meri svih njenih latica: i Dačića, i Vučića, i Mihajlova, i, naravno, mirisnog Dinkića… Milina jedna gledati to jedinstvo. Očuvani kontinuitet teškom mukom stečenog jedinstva pre par dana, na mitingu istine, sloge i jedinstva vladajuće Srbije u Kosovskoj Mitrovici, svoj rezultat imao je u klicanju Ratku Mladiću – sve na očigled ministara u Vladi koja za svoj prioritet (navodno) ima njegovo hapšenje. Od govornika na ovom istorijskom skupu niko, naravno, nije našao za shodno da se od ovih klicanja ogradi… ma pusti Mladića, ko će sad njime da se bavi, sad čuvamo Kosovo. Jedinstveno. Kako i dolikuje… Alo bre, nama ne treba jedinstvo nego lustracija i razračunavanje sa prošlošću! A ako neko misli da to razračunavanje može da ostvari sa Bakijem, Bidžom i Palmom taj onda neka to i pokuša. Jedinstveno. Po Ustavu, naravno. A kako bi drugačije…  


Jedinstvena Srbija je samo san

Upravo sam napisao na blogu BS: sa Dačićem, Nikolićem, onima koji kliču RM i ostalima koji su mi uništili mladost, se neću nikada ujediniti. Ne samo ja, već je to stav većine onih sa kojima se družim. Nisu ni oni bili jedinstveni s nama 90tih kada smo živeli kao psi. Dakle, jedinstvena Srbija će biti onda kada nestane ili nas ili njih.


a šta misliš...

slažem se
- što se onog oko nestajanja tiče
šta misliš - čije su šanse veće...


Mislim da mi nemamo nikakve

Mislim da mi nemamo nikakve šanse da pobedimo, ali ćemo se koprcati. Mada, kada vidim da je do 18.00 izlaznost 15% optimizam mi raste.


tradicija

Ako u nase ruke uzmemo njihovo oruzje a to je T R A D I C I J A tj. (mitska) proslost na koju se oni pozivaju i istorija na koju se oni oslanjaju... mislim da ih samo tako mozemo pobediti. Treba imati na umu da je sve to na sta se oni pozivaju kao na "srpsko" ustvari najmanje srpsko a najvise komunisticko SFRJ/SRJ/RS -ovsko... komunisticko(i ostalo navedeno) u smislu kulturnog obrasca i ponasanja odnosno jednakost&jedinstvo u kome postoje jedino VIP clanovi (grupa sastavljena od bravara, kriminalaca i ostalih. Svima je zajednicka zelja za obogacivanjem kao i SSS tj. maximalno SrednjaStrucnaSprema > oni su vodeca grupa odnosno drustvena i politicka "elita") i "svi ostali" (medju kojima su vodeci uvek oni sa VSS odnosno VisokomStrucnomSpremom odnosno intelektualci...)
Dakle potreban je jedan drugaciji kulturni obrazac ali kulturni obrazac koji ce se bar malo oslanjati na tradiciju i istoriju uopste... mislim da tako nesto imamo i da je -ako se pametno iskoristi- idealno za sadasnje prilike u Srbiji. Imamo Njegovo Kraljevsko Visocanstvo, prestolonaslednika Alexandra II Karadjordjevica koji se otvoreno zalaze za "Srbiju u Evropi", za Srbiju koja ce kada donosi Ustav, dobro prouciti danasnje Ustave EU drzava koje imaju monarhisticko uredjenje (Spanija, Belgija, Holandija, UK, Svedska, Norveska...) a posebno Ustav Kraljevine Spanije (svrsenim srednjoskolcima, kraljevska porodica je poklonila kopiju spanskog ustava prevedenog na srpski jezik) koja je ne tako davno presla put od diktatorskog rezima do ustavne parlamentarne monarhije sa demokratskom Vladom na celu drzave. Pored svih losih stvari koje su se dogodile u vreme monarhije na ovim prostorima, najbolje su bile npr. privatna svojina, gradjanska klasa, politicki polozaj u Evropi = uredjenje i vrednosti (KULTURNI OBRAZAC) jako bliske onome cemu danasnja prosvetiteljska Srbija tezi. Republika Srbija danas moze da izvede i lustraciju i denacionalizaciju i sve neophodne promene koje simbolisu raskid sa prethodnim sistemom vrednosti (komunizam nosen na talsu romantizma) ali je sve ovo prihvatljivo i neupitno jako uskom krugu prosvecenih ljudi i nedostaje mu malo romantizma kako bi bio prihvatljiv i razumljiv sirem pucanstvu (koje je zahvaljujuci komunizmu&romantizmu neprosveceno, jos uvek u svetu koji zapravo ne postoji, koji je izmisljen). Taj romantizam (ali u pozitivnom smislu ovog puta i u smislu tradicije i istorije i pozivanja na mitsku proslost), kome je prihvatljiva promena kulturnog obrasca i lustracija i denacionalizacija i povratak privatne svojine... to poseduje jedino Kraljevina Srbija! Ili gresim? Da li je iko razumeo ove moje reci i kako je razumeo?

By the way, vrlo ilustrativno objasnjena danasnja situacija u vasem postu g-dine Nebojsa Milenkovicu... vrlo realisticki odnosno puno paradoksa!


Mozda fotografija nije Sabova...

...nego Srdjana Ilica. Vredelo bi proveriti. Veoma, veoma slicnu, Ilicevu fotografiju istog lika sa istog dogadjaja vec sam postavio na ovom blogu (http://blog.b92.net/node/457), pre par meseci. Mada mi se cini da je ova radjena sa sirokougaonim objektivom, a ono sto sam ja postavio sa obicnim. No, reporteri vrlo cesto menjaju objektive kad imaju vremena, tako da to nista ne znaci. Interesovalo bi me ako je fotka Sabova, jer bi to bio dokaz teze o profesionalnom Srdjanovom pristupu, koji sam zastupao.


Jeste Sabova...

i izlagana je nedavno u NS Muzeju savremene umetnosti na mojoj autorskoj izložbi Zvezda i njena senka - Ikonografske predstave zvezde petokrake u umetnosti socijalističkog i postsocijalističkog društva (Kratak pregled nasilja nad duhom 1945-2005) na kojoj, inače, ima i Ilićevih fotki skidanja petokrake sa Skupštine grada Beograda.
Ukoliko vas interesuje pogledajte sajt: www.msluns.org.yu, link - prošle izložbe. Žao mi je da za ovu Ilićevu fotku nisam ranije znao - super bi stajale zajedno...
U svakom slučaju hvala što ste mi ukazali na istu...