Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Impotencija&Provincija

get out of the boxget out of the boxOvo je nadstranačko-aktivistički blog, verovali ili ne, hteli ili ne, o referendumskoj krađi koja se tokom vikenda desila u Srbiji. I o life style IN&OUT stvarima u Srbiji 2006. O Srbiji, koja je nekada zbog izbornih krađa šetala mesecima po ciči zimi, snimali su se filmovi. O  Srbiji koja je, na kraju,  čak i skupštinu zapalila u nameri da natera vlast da prizna stvarne rezultate izbora, predavalo se i pričalo u drugim zemljama u tranziciji.  

Sećate li se kada se Keri iz Seks i grad okrene i urednici Voga koja je smara kritikama njenih kolumni i kompetencijom njenog ukusa, jednog momenta okrene i  kaže nešto tipa: “But shoes?  I know Shoes.“ Reformska Srbija je, nekad,  znala kako da se obračuna sa krađom glasova. Ova sadašnja, mimo pristalica 4 stranke i nekoliko NVO  je poprilično u tripu impotencije i provincije. Ma kako se modernom prodavala.   

impotencija i provincijaimpotencija i provincijaŠta se desilo tokom tih šest godina, da referendumska krađa od pre neki dan ne postane ni tema dana, a kamo li postane pokretač novog  talasa nastavka istinske demokratizacije. Da li se to legitimizovala  krađa „za našu stvar“ time što su sada krali „naši“ ma koliko  široko taj pojam ovog puta zahvati?  I šta je to „naša stvar „ovog puta?  Da rasčistimo jednu moguću  nedoumicu na  samom početku. Da, može se pokrasti i glas koji niste dali, tako što će se prekršiti jedan od osnovnih demokratskih principa-jedan čovek jedan glas-i  dopustiti da se više puta  daju glasovi za.  Da li je vazelin bio masovno kršenje elementarnih postulata demokratije, sa činjenicom  da je 242 poslanika  glasalo za nešto što ni pročitalo nije, kao vrhuncem. Jer ako je to moglo da prođe..... Dakle, ako su kršili i krali naši pa je to OK, ko su tačno naši? OK, nisu naši al’ je za „našu stvar“.  Naša stvar je, pretpostavlja se, novi ustav. I još jednu evenutalnu nedoumicu da razjasnimo. Ne, ne bi Srbija bila jedina država u Evropi bez ustava da je referendum propao, kako je Koštunica pretio i plašio tokom vikenda. Ostao bi na snazi Miloševićev, koji je u  normativnom delu  u mnogim delovima bolji od ovog nedonoščeta.  Zašto mu ovu jednostavnu činjenicu ne predoči još neko tek ostaje u zoni misterija kuda nestade inatska Srbija 2000. DS žvaka o tome da je ovaj bolji, ako ni zbog čega drugog, ono zbog toga  što će se lakše menjati, je samo eufeminizam za nešto što nemaj muda da kažu-ispaljeni smo i/ili ispalili smo se. Dali smo veru/osnovna programska načela/ za večeru.  

 nasa stvarnasa stvar„Naša stvar“ je od EU podeljena tačno tako, na našu i vašu. Ono što jeste bila naša stvar, procedura i sadržaj koji smo mi ocenili i/ili nametnuli koji će određivati našu budućnost, bio je predmet diskretno neodređenih ocena i poruka. Ako je vama dobro, OK i nama, dok god to vaše ne destabilizuje region. A nas je u regionu, za razliku od devedesetih, ovog puta dovoljno. Talasati preko granice onoga gde dopire vaš pravni sistem nećete, bez obzira gde vi grsnice crtali. Ili pisali. Ono što jeste i stvar EU, bar kada se o mogućem proširenju radi, što je dakle i „njihova stvar“ a to je sadržaj ustava, zaslužiće, naravno, mnogo veću pažnju. Nije bez razloga rečeno da će se o samom sadržaju „naše stvari“ koja se i njih tiče, EU tek naknadno izjasniti, jer je to stvar za koju EU, za razliku od naših birača , treba nešto vremena! No, već i u ovako kratkom periodu EU je uočila ozbiljne nedostatke u ustavnom položaju pravosuđa, međunarodnih odnosa i obligacija i decentralizacije. Gle slučajnosti, baš sve stvari koje se kao bitne oblasti koje se u EU pravcu trebaju reformisati,  navode u ugovoru o evropskom partnerstvu sa Srbijom koje je Evropska komisija izdala krajem 2005.  

No,  ni  ova  ozbiljna ocena, kao ni činjenica da je krađa snimljena inflagranti nije zainteresovala refomsku Srbiju, ma šta to značilo. Da razjasnimo još jednu potencijalnu nedoumicu. Da, krađa i pre toga kršenje  procedura, ozbiljno su zasmetali pristalicama četiri političke stranike i velikom broju nevladinih organizacija. I sam  CeSid je ocenio da je ovo bio najlošiji glasački proces od 2000, na ovamo. Šta im bi da kažu da bi refrendum uspeo i ovako i onako ( šta je to onako, valjda bez krađe), takođe, ostaje u sveri spekulacija, ko je kome šta obećao, ko je koga i za šta pritiskao.  

No, makar na osnovu čitanja  blogova i  komentara,  ako se kredibilitet hiperprodukcije nikova koji su komentarisali ne dovede u ptanje,  moglo se zaključiti da je reformska Srbija u svari negde drugo, da je zgađena spomenutim strankama ili njihovim liderima, ili aktivistima spomenutih nevaldinih organizacija, koji se pretstavljaju kao lažne reformiste. da li bi i ovde pitanje novog ustava bilo smaranjeda li bi i ovde pitanje novog ustava bilo smaranjeOK.Nešto sustained, mnogo  više   rejected. Zavisno od kvaliteta arguenata.  No, šta je taj deo građanske-reformske-patriotske Srbije poduzeo, kakav mu je stav o kršenju procedure bio? Kakav mu je stav o očiglednoj krađi? Šta će taj deo reformsko-građanske Srbije preduzeti. I gde?  Kako? Osim što mu se sve gadi. I osim što je passe smarati politikom svaki dan. U šatro modernoj Srbiji video klipovi  se vrte i razmenjuju en large, a njihov sadržaj u slikama, tipa teenage prono, VIP sex inflagranti  prenose i svi tabloidi. Snimak referendumske krađe,  nije  izazazvao  ni veću zaintresovanost urednika takozvanih „nezavisnih“ medijskih kuća. Ili je svakog čuda tri minuta bilo dosta, u najboljem slučaju. 

 Čak  i na  mestu, inače, zvanom blog oklevetani su svakodnevni smarači ustavom. Za koji google  ozbaci neverovatnih  762,000,000 linkova,    već u prvima možete da pročitate da je:  “The modern blog evolved from the online diary where people would keep a running account of their personal lives. Most such writers called themselves diarists, journalists, or journalers. “  Diary-Dnevnik, za neupućene.  Da li je passe onaj ko nema kondiciju i inspiraciju, pa bi od bloga da napravi jednonedeljnu kolumnu ili onaj ko je u stanju da odgovori profilu  outleta, bar kada mu se privatnom u životu dešavaju bitne stvari kao što je odluka o potpisivanju ugovora sa državom i prenosu nadležnosti na upotrebu sile  npr,  pokazaće vreme. I blog tržište.  

sta bi abbie uradio u oktobru 2006 u Srbijista bi abbie uradio u oktobru 2006 u SrbijiEvo jedne priče koja sa referendumskom krađom, rekacijama  blogerske B92 VIP  zajednice na zloupotrebu bloga  i Srbijom 2006 nema nikakve veze. “Also in 2002, many blogs focused on comments by U.S. Senate Majority Leader Trent Lott. Senator Lott, at a party honoring U.S. Senator Strom Thurmond, praised Senator Thurmond by suggesting that the United States would have been better off had Thurmond been elected president. Lott's critics saw these comments as a tacit approval of racial segregation, a policy advocated by Thurmond's 1948 presidential campaign. This view was reinforced by documents and recorded interviews dug up by bloggers. (See Josh Marshall's Talking Points Memo.) Though Lott's comments were made at a public event attended by the media, no major media organizations reported on his controversial comments until after blogs broke the story. Blogging helped to create a political crisis that forced Lott to step down as majority leader.The impact of this story gave greater credibility to blogs as a medium of news dissemination. Though often seen as partisan gossips, bloggers sometimes lead the way in bringing key information to public light, with mainstream media having to follow their lead. “   


Odlichan naslov...

...koji sublimira chitav tekst.

Krstic je, izgleda, bacio pelcer ovde.


"Kradja!"

U medjuvremenu se izmedju ostalog, npr. desila i kradja glasova u skupstini i afera "Bodrum" u kojoj su ucestvovali ovi, znaci i vi, koji danas vicu "Kradja!". Pa se vi iscudjujte do mile volje.


Borist Tadić i Bojan Pajtić viču krađa?

M&M

to je dobra vest


Ko je krao glasove i lazirao glasanje?

Ne, nego predsednik poslanicke grupe stranke, za vreme desavanja afere "Bodrum". G-din Cedomir Jovanovic. A i vi ste tada bili u stranci, tj. koaliciji pa vam ta kradja nije smetala. I sad se ponovo iscudjujte!


imate li vi ime i prezime

M&M

i dokaza za vase tvrdnje?


Da li je CJ tada bio predsednik poslanicke grupe?

Koliko ja znam, to je bilo leta 2003, tada je on bio potpredsednik vlade.


ID

M&M

imate li vi ime i prezime


?

MiM were here


Mislim da je

C.Jovanovic tada bio potpredsednik vlade!!!Ako cemo vec o cinjenicama treba valjda da ih se i drzimo!!!


već uživamo

M&M

Mada je LW pukla opkladu od RW.....RW se kladio da će ovo biti prvi kontra argument, LW da će prvi kontra argument biti krađa glasova na Floridi!


Don't worry, stići ćemo i

Don't worry, stići ćemo i do 915. i genocida nad Jermenima i do Indijanaca. Ovde retko ko može da se fokusira na jednu stvar.

Jasna Bogojević


kad ste vec takav cistunac procitajte i ovo

M&M
Novac i opšti ili stranački interes
1. novembar 2006. | 11:09 | Izvor: B92
Beograd -- Prema oceni CESID-a, referendum o ustavu lošije je organizovan i sproveden od bilo kojih izbora od 2000. godine naovamo.

Kao jedan od ključnih problema u sprovođenju referendumskog procesa programski direktor CESID-a Đorđe Vuković navodi način na koji su političke partije podelile novac za kampanju."Taj novac je iskorišćen za političku promociju", rekao je Vuković i ukazao da su se, suprotno zakonu, stranke pod svojim imenima reklamirale u elektronskim medijima.

Nevladina organizacija Transparentnost Srbija ocenjuje da bi sve političke partije trebalo da sačine i objave detaljne izveštaje i dokumentaciju iz koje bi se moglo videti kako su utrošena referendumska sredstva.

Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija kaže za B92 da ni Zakon o finansiranju političkih stranaka, ni Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi, ne poznaju pomenutu kategoriju finansiranja.

"Jedini pravni osnov za raspodelu bilo kakvih sredstava političkih stranaka nalazi se u Zakonu o rebalansu budžeta. Tu je, na račun Skupštine Srbije, izdvojeno 150 miliona dinara, uz objašnjenje da je taj novac namenjen finansiranju referendumske kampanje", kaže on.

"Stavka u budžetu pod koju je taj novac podveden zove se 'Dotacije nevladinim organizacijama', što je stavka pod kojom se vodi i finansiranje političkih stranaka i drugih društvenih organizacija, kao što je Crveni krst", kaže Nenadić.


ne, to nije dobra vest

to je samo pocetak predizborne kampanje...s tim u vezi mozda je za vas to dobra vest. meni je prilicno svejedno.

BebaOdLonchara


prilicno svejedno-za BoL

M&M

a opet imate potrebu da prilicnu ravnodusnost konstatujete javno. anyhow, videsmo poruku za hag na nekom drugom blogu, glede i svezno tracarenja po blogvima. ima tu necega. mi brisemo samo lazi, diskvalifikacije i govor mrznje, ostalo ostavljamo na procenu komentatorima, ukljucujuci i uvrede, to je vec i stvar njihovog vaspitanja i osecaja solidarnosti za druge komentatore i za temu i autore bloga. kao i trolovanje i privatno caskanje.

no, da li se vasa kritika odnosila samo na na hag, ili ste takve konstatacije poslali i drugima, koji rade vrlo slicne, ako ne i identicne stvari?


od kad sam na blogu, a to je

od kad sam na blogu B92, a to je prakticno od samog pocetka, Uvek sam reagovala na vredjanje, nevaspitanje, prostakluk i agresivnost bilo kod komentatora i nisam odlazila na blogove blogera koji su se, po meni, tako ponasali, ali je cudno kako se bas Sad kad je Hag u pitanju, postavlja to pitanje. nije li to malo cudno?

jeste mi svejedno da li je pocela predizborna kampanja jer ne pripadam ni jednoj politickoj stranci, sto znaci da nemam ni jedan Licni interesu u tome. politika je Posao i zato na to gledam tako. takodje mislim da tebi/vama dvoma/neznamkolikovasje Jeste jako vazno kao pripadnicima opozicione stranke. u Tome je razlika. gde i kako cu se oko toga oglasavati i da li cu, mislim da je moja stvar. ovo je otvoren blog, ako sam dobro shvatila, te sam rekla sta mislim.

mislim da smo se razumele, nisam sigurna da treba bas Sve da objasnjavam. ostalo moze i na email ako postoji zelja....

BebaOdLonchara


nije cudno

M&M
"tako ponasali, ali je cudno kako se bas Sad kad je Hag u pitanju, postavlja to pitanje. nije li to malo cudno?"

nije cudno, zasto to insinuirate?

Mi ne citamo redovno sve blogove...a tebe nesto nije bilo, ili ti ides bas na te blogove na koji mi ne pa se mimoilazimo...sad obidjosmo neki nas prethodni, i videsmo to...i LW je hag sugerisala, pored biljane koja joj je to isto rekla, da neki put ne treba sve ni ispravljati, reagovati, etc, etc...ali, opet, nasa uredjivcka politika je takva da to ostavimo, kao sto ostavljamo i licne uvrede nama upucene,arhive radi, statistike radi......dakle, ruzno, lepo, odvrano, dosadno, promaseno, ocene tog tipa sve ostavljamo....dakle, pogledaj npr cedo opismeni se, priznajemo da ga nismo citali od nedelje-ponedeljka, ali tamo je bilo mnoog tezih prekrsaja nego ovih koje spocitavs hag, pa nas zanima da li si i tamo intervenisala...

to sto ne pripadas stranci, ne znaci da u demokratskim procedurama nemas licni interes, ali to je vec druga tema...

pitasmo te zbog sledece stvari....mi smo blogove shvatili kao obavezu u smislu d aih obilazimo, skidamo neprimerenosti etc, ali smo primetili da to neki drugi autori ne rade.....licne uvrede, kao sto rekosmo, trpimo, navikli, ide uz javni anagazman u ovakvoj Srbiji, ali neke genralizacije, zamene teza i ocite netacnosti...pa mozd ane bi bilo lose sugerisati d ase takve stvari, korov, povremno skidaju sa vlastitith blogova...

ima nas dvoje, jelena levo krilo i nenad desno krilo...

pripadamo dvema razlicitmi strankama...

ako ima nesporazuma onda nam objasnite Sve...


nema nesporazuma

nego pokusavam da ih se klonim :-)

nije me bilo iz opravdanih razloga (skolica), ali jeste tacno da sam retko kod vas dvoje na blogu jer mi politika nije bas Uvek najzanimljivija. jedna stvar mi nije sasvim bila jasna, kazes da ostavljate uglavnom sve a ima na dosta vasih postova ono 'ovde bili M&M'. hag znam odavno, ali od referenduma je zaista agresija meni nepodnosljiva. odlaziti kod tanje jakobi na blog i kvariti atmosferu koja je tamo vladala iz nekih licnih ubedjenja i samosebiznanih razloga je lo-se. pogotovo dolaziti na blogove i neke druge komentatore i bloger terati napolje jer Hag misli da treba, je...paaa, nevaspitano. to bi bilo istokao kad bi moja komsinica dosla kod mene u kuci i terala moje goste iz moje kuce jer misli da su ovakvi ili onakvi. mislila sam da ste reagovali na moj komentar za Hag od pre par sati jer ste na istoj politickoj strani bili ovih dana, pa mi je zato bilo 'cudno' kako se samo sad primecuje. ok, sve jasno, nismo se vidjali ranije :-)
jedna stvar mi nije jasna, ako moze pojasnjenje: da li je ldp bio jedini za bojkot ili ne? tj, ako je jedan milic od vas dvoje ldp, kako je onda drugi milic, ako je iz druge partije, podneo ono sto se desaval ovde na blogu prethodnih dana? ozbiljno pitam!
mislim da bi svako trebao da se bavi svojim blogom pre svih moderatora i administratora, to si sasvim u pravu.

BebaOdLonchara


MiM were here

M&M

se koristilo cesti jer smo imali intrudere, neko ko je bas neprimereno sabotirao, ulazio u nase komentare, pa ih ponvaljao, pretio nam virusima-programcicima:)) neko na mi,..bese nick i cvius tako nesto, bas je bilo neprjatno, i gle cuda niko njih nije opomenuo.....

i da MiM se koristi pored spomenutih uslova, da ih i ovde ne ponavljamo, ako te zanima nacices ih na vecini nasih prethodnih blogova pod komentarom TO WHOME IT MAY CONCERN, i za trolovanje privatno...

ako te politika toliko ne zanima OK. no, cak i pored blokade medijske, bar se na sajtu B92 i na blogovima Deretinim, Kusovcevim, nasim i Nunetovim, da spomenemo samo neke, moglo naci dosta, zaista dosta toga da je bojkot bio siroka akcija 4 politicke stranke i niza NVOs, a u Vojvodini cele NVO mreze. Bez ljutnje, nama se desavalo vise puta da budemo solidno napadnuti, kritikovani, a da se elemetarne stvari ne poznaju,.....sto uistinu nije bas interesantno, smara i nas i ostale citaoce,a ne postize se time nista konkretno i konstruktivno. nasa partijska pripadnost-razlicita-spomenuta je i u samim biografijama.

btw, da li si reagovala i na sve ispade nebojse krstica na isti nacin?

btw, ima i dosta stvari-kad je u pitanju ukus i dobra mera-koje se i nama ne svidjaju na blogovima, ali se sklonimo....

i na kraju, ovo je bio blog o masovnoj i istemskoj referendumskoj kradji, ne o izbornoj kampanji!

??????????????????????????????????????????????

Quote:
neprimereno sabotirao, ulazio u nase komentare, pa ih ponvaljao, pretio nam virusima-programcicima:)) neko na mi,..bese nick i cvius tako nesto

??????????????????????????????????????????????


rekoh

'jer mi politika nije bas Uvek najzanimljivija', s tim u vez bih volela da mi se ne stavlja nesto sto nisam rekla, ok? ako pogledas starije postove BS pogotovo, videces me u Velikoj kolicini, ne samo tamo, i kod kusovca, svilenog...da ne govorim o velikoj kolicini Peshcanika/Kaziprsta/Poligrafa u audio verziji (sa Podcasta) koje gajim i rifreshujem redovno na svom compu...elem, u vreme krstica nisam bila aktivna jer sam radila magistarski ali sam pratila povremeno...mislim da je covek bio prilicno zalutao u svojoj nameri, mislim da je jedan od prvih krenuo da se obracunava sa b92 i ostalim blogerima na svom blogu, te je prosao kako je prosao :-)

secam se cvijusa ili vec nekog tako...nije bio sam, bilo ih je vise.

hvala za info oko ko je sve bio za bojkot (nemam vremena sve da pratim, nisam u zemlji), meni je samo smetala kolicina toga na blogu, je Blog B92 je Jedini blog Takve vrste na WWW.
blog je privatna strana osobe koja svoja razmisljanja/slike/pesme/textove ali Privatne deli sa drugim ljudima koji zele da citaju, a web site je donekle ono u sta mislim da vas dvoje, i ne samo vas dvoje, pretvarate svoj blog ovde. samo malo pobrkani lonchici. ali ako B92 kao medijskoj kuci ne smeta, moje je, a i drugih komentatora da svrate ili ne na blog, kao i na bilo ciji web site.

sve jasno, mislim da nema potrebe vise da se dopisujemo na ovu temu, mada moze na druge, od ponedeljka sam Mnogo Slobodnija, te zanimljive teme uvek mogu da me dozovu na blog :-)

BebaOdLonchara


Bebo od L,

dosta vremena mi je trebalo da ukapiram o čemu pričate i na koga se odnosi ovo o čemu polemišete sa Jelenom.
I sada ne znam o kom bezobrazluku pričate. U početku sam mislila da se možda radi o Sergeju Trifunoviću ili o Klepbulu ili... a ono o meni.

Kod Tanje Jakobi ne svraćam niti ću. Naravno, ne želim da vam kvarim atmosferu "u mom selu nigde blata nema - samo sada i kad kiša pada". Nema smisla.

Ali sam sasvim slučajno svratila i videla jednu rečenicu gde neki nick kaže da se oduvek znalo svugde širom bivše nam rahmetli domovine ko je ko i da je Hrvat uvek bio Hrvat, Albanac Albanac, BiH isto... ili tako nešto i to mnooogooo godina pre rata. Samo su Srbi bili naivni...

Ja sam reagovala samo na tu netačnu rečenicu koju sam boldovala jer ne znam da uradim replay. Na šta sam dobila uvrede najstrašnije od Tanje Jakobi o boldovanom mišljenju i slično...

To ni vi, tolerantna Bebo, ne bi progutali i tako je nastala ta polemika. Zaboravili ste da kažete da sam ja banovana posle prilično velikih uvreda od strane vlasnice bloga i da mi nije data prilika da odgovorim. A da na post tog tipa, zaboravila sam mu nick, nije reagovano.

Dakle, to je bilo moje jedino svraćanje ba taj i ostale blogove, jer mene ne zanimaju teme o satenskim cipelicama broj 34 u zemlji gde god zakopate je ili masovna grobnica ili skladišete municije.

Pozdrav
Jasna Bogojević


ok

da zavrsimo sa ovom temom...nadam se.

ako neko na blogu cija me tema ne zanima (kao vas Tanjin) pomene nesto sto mi smeta, ja ne ulecem u fajt tek da bih ispravila nesto po svaku cenu. to bi znacilo da bih uletala u raspravu sa Svakim Prolaznikom Na Ulici koji misli razlicito od mene. da li imam sasvim pravo na to? nisam sigurna.

ono sto meni jako smeta u vasoj retorici nije strana na kojoj ste (nadam se da smo se razumeli oko toga posle ovoliko vremena na blogu) nego nacin komunikacije/vreme i mesto/mera. ako na blogu nuneta (npr.) pomenete nekog drugog blogera (a nije bilo samo jednom) u losem kontekstu ili ga isterujete sa tudjeg bloga (kao mislim ivana marovica; ja sam to jednom uradila uroshu sa bloga Milana Lukica i bila s razlogom opomenuta), to je kao kad bi dosli kod mene u goste i moja prva komsinica mi uleti u stan (inace kao dobrodosla) i krene prilicno agresivnu raspravu sa vama oko neke sasvim druge teme od one koju je zatekla i jos se buni kad joj ja kazem da spusti loptu, jer je to moj stan, moja prijateljica i pricamo nesto drugo...ili krene da vas vredja i tera napolje iz Moje kuce jer ne misli isto kao vi, ali samo po svojoj proceni, sto u radikalnom razmisljanju znaci da je ta osoba, u ovom slucaju vi kao moja gosca, automatski u Krivu.
kad kazem radikalno razmisljanje, molim vas da ne vezujete to za srs. 'radikalnih elemenata' ima na svim stranama.

jel sad malo jasnije o cemu pricam?

BebaOdLonchara


Bebo, o čemu ti to

Nijedan autor bloga nije proteran sa mog bloga, niti je izbrisan njegov komentar, a komentari anonimnih posetilaca su brisani ukoliko nisu vezani na temu odnosno ako su primitivni ili ako nisam stigao i zeleo da uzvratim. Po drugoj strani, upravo se meni dogodilo da mi neko neovlašćeno sa mog bloga izbrise moje odgovore na komentare i da brise komentare koji su postavljeni.

www.NUNE.biz


rekoh 'na primer'

i rekoh ne samo jednom i nisam rekla Samo kod nuneta...molim da se sve uzme u obzir.
evo jednog primera prrozivanja drugog blogera na tvoj nune blogu :-)

http://blog.b92.net/node/2650#comment-51815

procitaj ps.
procitaj moj komentar jos jednom.
nisam rekla da je neko nesto brisao. molim te da me procitas Ponovo, akomerazumesstahocudakazem?

BebaOdLonchara


Bebo, pročitao sam više puta

i pošto mi nije bilo jasno, lepo sam te pitao i usput ti rekao kako je u mom slučaju, a primer koji ti navodiš linkom je upravo primer kada mi je neko neovlašćeno izbrisao komentar drugog autora bloga na mom blogu zajedno sa mojim odgovorom, pa sam to samo napomenuo u tom postu ne praveći od toga frku. Mogla bi i sama to da zaključiš da si pročitala. Ne insistiraj da si neshvaćeni pesnik nego objašnjavaj ako ti je stalo da te razumeju, a ja ne mislim da ti bilo šta loše hoćeš ili da imaš lošu nameru pa te molim da i ti mene ne razumeš tako, jel važi?

www.NUNE.biz


daj mi citat

gde sam rekla oko brisanja. pliz...

BebaOdLonchara


Bebo, nemoj pliz...

Nemoj da se više cimamo oko toga, javio sam ti se jer si me spomenula u nekom kontekstu i nije mi bilo jasno zašto me spominješ pa sam ti rekao kako je u mom slučaju da bi bilo jasnije. A to što se svaka ispravka, pojašnjenje ili odgovor izazivaju napade sujete, teške emocije i neko insistiranje da se uvek bude u pravu, da je neko uvek oštećen - to mi je mnogo bezveze i ružno. Zato nemoj molim te da se gnjavimo nepotrebno i da zamaramo materijal.

www.NUNE.biz


ne moramo

ne insistiram na tome da sam u pravu, samo me zanimalo zasto si rekao da sam rekla da je Brisano, a nisam :-) zato sam te zamolila da mi citiras.
sve u svemu, pisanije je bilo za Hag a ne za tebe. nisi pomenut u kontekstu Nuneta zbog Nuneta, vec da se nesto pojavilo na tvom blogu.
das ist alles.

BebaOdLonchara


Bebo, stvarno misliš

da možeš nekog kao usput da spomeneš za neki primer koji sa njim nema veze, a on ti se javi i kaže kako stvari stoje i da ti posle toga još ideš dalje i da počneš da mu pričaš šta je on tebi rekao. Ovo je sad i nevaspitano, ne samo sujetno.

www.NUNE.biz


nevaspitana?

ti si prvi koji mi je to rekao... mozda samo tvoja projekcija?

s tim u vezi, zaista nemam sta vise da trazim ovde.
(slobodno brisi)

BebaOdLonchara


Bebo, rekao sam da mi je

nevaspitano takvo ponasanje a ne da si ti nevaspitana. Nema potrebe da se ljutis ali i to je tvoje pravo, a sugerisanje briši -ostavi za drugi put i drugi slucaj.

www.NUNE.biz


Perjanice bodrumskih

Perjanice bodrumskih dešavanja behu gospoda Bojan Pajtić i Aleksandar Radosavljavić, koliko se sećam. Osobe koje su izuzetno bliske Čedomiru Jovanoviću. ;(


jelena, boli koliko je tačno,

Boli koliko je istina to što ste napisali u ovom blogu. A to što nemaju snage da se sa tim souče, to je samo čuveno pakovanje pod tepih, to je samo nova bomba koja će da eksplodira. Olako se zaboravlja i ignoriše da više od 50% nije naselo na podvalu. To ignorisanje ne može dugo da traje, procenat onih koji nisu naseli na podvalu će biti još veći. Pa pogledajte samo kako su već počeli da se svađaju članovi koalicije Lažna Sloga oko datuma parlamentarnih i predsedničkih izbora, pogledajte ovu Tadićevu fotku, čak ni on kao pozer od formata ne može da sakrije skenjanost, klopku u koju se sam ulovio:


reforme bez reformi Saborne Srbije

"..Zbog toga je referendum bio tako važan. "Saborna Srbija" je pokazala da ume da čuva svoju viziju "reformi bez reformi". I zbog toga je bila spremna da plati svaku cenu da se očuva na vlasti. Ali, uprkos prividnoj pobedi, ona ipak ne može da bude zadovoljna. Polovina građana Srbije nije podlegla pretnjama i propagandi. Pokazala je da čuva najdragocenije - pravo na vlastito mišljenje. I zato poevropska Srbija ne sme da odustane - za nju je pasivno glasala većina građana koja želi moderno društvo. Za tu većinu je ovaj takozvani referendumski poraz bio samo još jedna prilika da se uveri koliko je u pravu."|Žarko Korać u Banjaluckim nezavisnim

Nune, imate ceo Zarkov tekst u danasnjem Daansu, takodje, a i kod nas na prethodnom blogu. Nama se ovaj pasus posebno svideo. No, ostaje da vidimo i koliko ce nas deo reformskog bloka imati snage da istera nacistac referendumsku kradju. Bice to veliki test.


Tekst Carla Pontije je mnogo

Tekst Carla Pontije je mnogo bolji od Koracevog, tek da naglasim sta mislim. A za Nuneta jos jedna Tadiceva (kontemplativna) fotka:


blog jam

M&M

da to je bio takodje dobar tekst, odgovorili i dodali sta mislimo, ako naletite pre nego mi na njega, postujte ga

pozz


na Zoksterovu preporuku -post carla ponita

carlo ponti jos na dan referenduma

Činjenice: 1. Referendum je vrlo verovatno pokraden,
2. Referendum nije uspeo ni pored ogromnog propagandnog pritiska svih "stubova društva", pritiska koji je suštinski odgovarao pritiscima u Miloševićevoj eri,
3. Upravo je silina propagandne kampanje ogolela veliki neuspeh referenduma: nakon takvog pritiska vi biste sutinski izgubili čak i da ste dobili, na primer, 51,4% glasova. A još ako niste...
4. Neuspeh referenduma znači da su poverenje društva izgubile SVE etablirane političke partije, dakle en bloc, i da one više ne predstavljaju nikoga. Srpske parlamentarne stranke, izgubile su legitimnost, na isti način na koji je to učinio i Miloševićev režim pre nekoliko godina; pritom su i sadašnje partije i Milošević izgubili legitimnost na identičnom programu.
6. Neuspeh referenduma i gubitak legitimnosti političkih partija dalje znači da su društvo i država opet postali stopostotno suprotstavljeni, to jest da srpsko društvo mora, na ovaj ili onaj način, da se obračuna sa državom koja ga guši, a to pre svega znači sa aparatom represije: vojskom, crkvom, javnom i tajnom policijom, sudstvom, tajkunima.

Posledice: Vanparlamentarne stranke koje se opiru represiji, na čelu sa Liberalno-demokratskom partijom, moraju da zahtevaju vanredne izbore, ali i da se pripremaju za druge, vanparlamentarne metode borbe, metode najšireg spektra, ukratko za 6. oktobar.

One pritom moraju da se suproststave svim političkim partijama zajedno, i da se deklarišu kao njihov otvoreni neprijatelj. Ni za kakavim maskaradama tu nema potrebe. Naprotiv, građani moraju precizno da znaju sa čim se suočavaju.


@ Zox & CP

Ne bih olako da prihvatim komentar Carla Pontija kao precizan u svim tackama, narocito u (6). Mozda ne razumem dobro, ali cini mi se da se zeli izneti zakljucak da postoji kriticna vecina politicki svesnih individua koje odbijaju da povere suverenost aktuelnoj partijskoj drzavi i da je ista vecina spremna da politicki artikulise teznju ka drzavi kao servisu gradjana. Medjutim, ovakav jedan zakljucak ili bolje receno belief, ne sledi iz rezultata referenduma.

Moze se lako ispostaviti da je od 50% gradjana koji su referendum bojkotovali, cak 40% apsolutno nezainteresovano za politiku, drustvena kretanja, totalno neinformisano i nespremno da razume potrebu za sustinskim promenama unutar drustva i u odnosu drstva prema drzavi i obrnuto. Veliko je pitanje koliki broj od tih 50% upisanih biraca je razocaran i cime je razocaran, a koliki broj je jednostavno nezainteresovan, odnosno nezreo da ponese gradjansku odgovornost. Mozda je promena ustava samo jedna u klasi "passé" tema, pa se misli na onaj primitivan nacin: "ma ko ih j***, svi su oni isti, ja gledam svoja posla", pri tome ne razumevajuci sta su sve posla jednog gradjanina, i stavljajuci u isti kos SRS,DSS,SPS,DS,LDP,GSS,SDU etc. Da je ovakav nacin razmisljanja siroko rasprostranjen svedoci smo i na blogu b92.

Kako bi se otklonile ovakve i slicne nedoumice i kako bi se sprecilo da opozicija bazira kampanju na pogresnim pretpostavkama, smatram da je neophodno jedno post festum istrazivanje, koje bi objasnilo razloge bojkota referenduma.


razumna napomena

CP govori vatreno i privlačno ali je stvarnost nešto drugo


Veoma cenim komentare Carla

Veoma cenim komentare Carla Pontija, upravo zbog toga sto pojave i postupke naziva pravim imenima, a predloge i sugestije koje do sada iznosi, ukljucujuci i ove, apsolutno podrzavam. Jedino, ne sme da bude velikih gresaka u proceni misljenja biraca.

Zapravo mene interesuje jednostavna stvar, ako je 50% upisanih biraca bojkotovalo, koliko od toga svoj bojkot obrazlaze en accord sa stavom "antiustavne" koalicije. Ja ne umem da dam nikakvu procenu, mogu da kazem samo da je od 1% do 40%. Ima li nekoga ko moze da suzi ovaj interval, a da bude siguran?
:)


Ima

CESID pa RIK... uskoro.

Vučko


Ne razumem...

Ne razumem...


Izgleda da ne čitam novine

Izgleda ne baš tako uskoro. Najranije u decembru. Možda u januaru. Možda u martu.

Vučko


Ja sam razocarana politikom

Vera P.ja sam razocarana politikom sadasnje vlade,to je jedini razlog zasto odlazim na blogove sa politickim temama.
Pa sta sam trazila to sam i dobila.Nadala sam se, od sveg srca,da ovde u Srbiji postoji neka snaga,nema veze koliko mala,sa idejama sa voljom,sa konkretnim predlozima i resenjima.Pa osim cinjenice da se SLOBA POVAMPIRIO niceg novog nema.Kako god da se zovu nove stranke i NVO i svi zajedno jedino im je ruzenje svega srpskog na pameti,bez mere i bez ikakvog plana po sistemu HAJDE OPET DA ZAPALIMO SKUPSTINU pa kad MI dodjemo na vlast sve ce biti drugacije.Pri tome zaboravljaju da su neki vec BILI na vlasti i osim sto su punili sopstvene dzepove za nas niceg novog nije bilo.
Dakle da li opet da palimo skupstinu ovde je to pitanje i za koga?Za Cedu?Ma hajte da li ste ozbiljni?
A pogledajte dokumentarni film koji su Amerikanci napravili i zove se KAKO SMO SRUSILI SLOBU prikazan svojevremeno na B92 i tamo ameri lepo kazu da TADA opozicija NIJE dobila vecinu na izborima i da se zato drugi krug izbora nije smeo dozvoliti nego se sve cinilo da se mase naroda [gde sam i ja bila] nateraju da zauzmu skupstinu sto je paljevinom i uspelo.
Onda su naoruzani ljudi upadali u banke carinu trgovinski sud i nikom nije ni dlaka sa glave falila sve dok je Ceda vladao,zna on zasto.To nam nudite kao alternativu?Vec vidjeno,hvala.


Nadovezivanje na Milice

Cinjenica broj 7
Ovo i nije bio referendum nego plebiscit.
I jedan i drugi su oblici poluneposredne demokratije ali kod referenduma javnost zna o cemu glasa, i ne namece joj se odgovor, glasa za da ili ne , dok kod plebiscita postoji odgovor koji unapred treba da bude potvrdjen kao stav vlasti.
Cinjenica broj 8
Ovo je oktroisani (nametnuti) ustav, jer nije bilo javne rasprave.
Cinjenica broj 9
Preambula nije pravno obavezujuci deo nijednog ustava, pa ni ovog, a u clanu u kom se navodi sramotnih 7% za Vojvodinu ne navode se sredstva za Kosovo, tako da ova vlast manipulise Srbima sa Kosova, predstavljajuci se kao cuvar Kosova, a ustvari mu de iure daje nezavisnost.
Nisam protiv nezavisnosti nego protiv manipulacije, da ne bude zabune.
Cinjenica broj 10
Iako Tadic predstavlja ovaj "Ustav" kao nesto sto je lako promeniti, aka MEK USTAV, on nije mek nego spada u TVRDE ustave.
Evo i zasto:
PROMENA USTAVA
"Predlog za promenu Ustava i usvajanje promene Ustava
Član 203.
Predlog za promenu Ustava može podneti najmanje jedna trećina od ukupnog broja narodnih poslanika, predsednik Republike, Vlada i najmanje 150.000 birača.
O promeni Ustava odlučuje Narodna skupština.
Predlog za promenu Ustava usvaja se dvotrećinskom većinom od ukupnog broja narodnih poslanika.
Ako ne bude postignuta potrebna većina, promeni Ustava po pitanjima sadržanim u podnetom predlogu koji nije usvojen, ne može se pristupiti u narednih godinu dana.
Ako Narodna skupština usvoji predlog za promenu Ustava, pristupa se izradi, odnosno razmatranju akta o promeni Ustava.
Narodna skupština usvaja akt o promeni Ustava dvotrećinskom većinom od ukupnog broja narodnih poslanika i može odlučiti da ga i građani potvrde na republičkom referendumu."


Uroshe

jos jednom mi postavis text umesto linka-za-text, pozdravicemo se! (moderator)
Ok, izvini, moja greska, ubuduce samo link
Hvala na obavestenju.


Imam jednu malu zamerku na

sustained.
tnx.
pozz


2 CM

stamparska greska.;)


Hehehehe --- nadstrančki blog !!!

Za koga ti radiš !?
Konačno su Srbi odradili nešto kako treba na zadovoljstvo evropske unije, usvojili Ustav te i na taj način raskinuli sa mrskim nasleđem Miloševićeve ere !
Svaka čast na iskazanoj sabornosti i promišljenosti !


sabornost

i ja čestitam koaliciji DSS-DSS light i SRS na iskazanoj sabornosti, ali sabornosti samo u jednoj stvari - krađi!


Bas tako, odradili,

posto srbijanski politicari na celu sa Kostunicom znaju samo da odradjuju, posto "premijer" ustaje, kao svaki dobri trut, u 12h, i radi 2h dnevno.
A Zoran je radio 20h dnevno!
Srbijansko drustvo za njega nije bilo, a bogme nije ni sada, zrelo.Nazalost!


imate li

M&M
vi ime i prezime?


Evo zašto je trebao ustav na brzaka!

Da se inatimo sa Ahtisarijem kao da će ustav nešto ptomeniti.

"Vojislav Koštunica ocenjuje da je zabrinjavajuće da Ahtisari ima papir o kome se nikada nije razgovaralo i upozorava da je dokument 'unapred osuđen na propast' ako nije u skladu sa Poveljom Ujedinjenih nacija" i ako nije u skladu sa našim ustavom i bla, bla...

Evo jednog promera referndumskog glasanja u centru Beograda a sta je bilo u unutrasnjosti, ne moze se ni opisati.

Palilula - Na biračkom mestu u beogradskoj opštini Palilula, policajci sa značkama pod brojevima 129095 i 129098 legitimisali su akrivistu LDP-a jer je stajao ispred biračkog mesta. Na biračkom mestu broj 20 kod osnovne škole „V. Aksentijević“, oko 19.20 časova, aktivistu LDP-a su sa biračkog mesta i iz školskog dvorišta oterale dve osobe. Pri tome su mu govorili: „Jebem ti mater izdajnicku“ i „Pozdravi narkomana“.S kojim pravom!?

Ja takođe ne mislim da je ovih 50-tak posto bojkotovalo ustav iz "mojih" razloga ali su tu za razgovor, za neki drugi način. Ne verujem ni da su za koaliciju sa strankama čiji su čelnici u Hagu zbog udruženog zločinačkog poduhvata. Bilo bi šanse...

Jasna Bogojević


Dear Hag,pred referendum

Dear Hag,
pred referendum sam znao da ce upseti, pa se nisam ni malo unervozio oko ishoda. Cak sam se i prijatno obradovao procentom. Ne bih voleo da se sad zanesem da je lako tih 50% usmeriti pa da se posle razocaram na izborima. Treba truda i rada u situaciji potpune medijske blokade. Ono sto je najlepse u ovom trenutku je da sansa postoji.
Srdacan pozdrav. CM.

P.S. Hvala za preporuku knjige, cekam da stigne...

Veciti malogradjanin je moja omiljena knjiga!!!! imas na srpskom, znas?
izvini sto upadam ovako, ne smem da pisem odvojeni odgovor, da me jelena s pravom ne optuzi za digresiju. BS


Da dragi CM,

znala sam i ja. Mnogo su uložili da bi izgubili.
Ta kampanja koja je pratila ovaj referndum je nezapamćena. Stvarno nije ni Milosevic radio to. Ne zato što su ovi gori od njegam, nego zato sto je taj mehanizam kradje bio perfektno razradjen. Zato i nije trebalo dva dana glasanja ni za sta.

Ali ovde je bilo to kontraproduktivno. Ljudima se zgadilo. I zato nisu hteli da izadju. Pozivaju vas pevačice, sportisti, starci od 90 godina i Pavle među njima, pa SANU, pa crkva, pa ugledni ovi i oni.

Medjutim, kad su oko pet videli da nema ni 40 posto, onda se krenulo djonom. Policija, telefoni, operateri mobilne telefonije, vanredne vesti, dodaci vanrednih vesti i gola sila. Policija je terala u unutrasnjosti na glasanje. Svake vesti su se zavrsavale "lepo je vreme, svratite ako niste...".

Da su ovom BOJKOT bloku dozvolili slicna sredstva, to jest te spotove na televiziji, da i njima Telenor salje poruke besplatno ili kako vec, i to na milione, da se bojkotuje, da su imali pristup medijima, da neki ustavni pravnici, ekonomisti i ostali eksperti objasnjavaju zasto ne treba izaci, u stvari sta ne valja, da se postovala procedura, da su spiskovi bili po vasoj i mojoj meri, da je...sto nece skoro biti, onda bi prcenat koliki god (40, 50, 60 posto) nesto govorio. I to bi tek bila polazna osnova za dalje.

Ja ovde imam spisak na četiri strane nepravilnosti po Srbiji. Ne mogu da ga postavim jer nije zvanicni ali Jelena moze da nabavi od Inicijative kad postane zvanican dokument. Sto su uglavnom tu ukljuceni aktivisti LDP-a to treba da se zapitaju ove stranke koje su kao s njima (SDU, GSS, LSDV) i gde su njihovi aktivisti da lepe plakate i da kontrolisu izlaznost. Tako da je to zbog lenjosti ovih drugih partija ispala akcija LDP-a (ti uradi a mi cemo te podrzavati).

Pozdrav
Jasna

P.S. Drago mi je za knjigu. Ja mislim da ce vam se jako dopasti.


PODSEĆANJE

Samo kratko podsećanje na slogan
"Rečeno je u(k)radjeno" V.Koštunica

Johnny The Handsome


Luzeri !

MiM were here


i mi tebe

volimo.


Ludi smo bez tebe.

Ludi smo bez tebe.


jesu li i ovi

M&M

toliko zainteresovani za referendumsku kradju...


Alo !

mim were here

Editom potvrđujete svoje luzerstvo!

Jovilim was here !


Prolog

U gradu Beogradu, njegovom naselju Zeleznik, dosli su starici od 75 godina na vrata i pretili da nece dobiti penziju ako ne ode da glasa za Ustav. Mogu samo da zamislim cime su pretili ljudima malo dalje od centra.

Nije sam Ustav problem u celoj ovoj prici (bar meni). Problem je pritisak koji je izvrsen na gradjane Srbije da ga "izglasaju" i atmosfera koja je stvorena. Drzava i sve njene zvanicne institucije pokazale su da su spremni na sve, pretnje, ucene, prebijanja ako treba zarad postizanja cilja.

Ono sto je tuzno u ovoj situaciji je da niko od cuvenih prvoboraca osim CJ nije rekao/ucinio nista da zastiti one "u cije ime se Ustav donosi", a kojima je preceno, koji su sikanirani.
Atmosfera je mlaka, "neka ga, sad ce izbori".
Ovi su pokazali da su spremni na sve.

Zabrinjavajuce je da Cesid opravdava ovakvo donosenje Ustava tvrdnjom da te nepravilnosti nisu uticale na konacne rezultate.
A Srbija opet cuti. Zatecena.

Leda


napomena

M&M

ne znamo koga podrazumevate pod prvoborcima, ali da potsetimo jer je medijska blokada bila nevidjena, i skoro sve relelvantne NGO su se ukljucile u upozoravanje da se stvaraju tenzije , etnicke napetosti, verske napetosti, da su mediji uzurpirani, evo i transparensi se oglasio oko nacina finansiranja predizborne......


Vecinu

One sto su podelili razne funkcije 2000. Bivse (i neke sadasnje) ministre, pomocnike i savetnike. One za koje ne moramo da googlamo da bi znali sta su (bili).

Leda


ako smo dobro razumli

M&M

politicare ste imali na umu...u tom slucaju se potpuno slazemo sa vama.

nama je uistinu fascinantno to sto se evo svega par dana posle, masovna referendumska kradja stavlja pod tepih, masovna amnezija hara....s druge strane, kad je zaborav tako sirok i dubok, nije ni cudo sto se svako moze reciklirati u politiku...


Optimistichki pristup

Bilo je za ochekivati da ce kolektivna amnezija rezultirati novim kolektivnim cutanjem (chast retkim izuzecima i procentima koji oni nose) iliti politichkom beslovesnoshcu.
Ta anticipacija je bila moguca na osnovu slabe izlaznosti koju smo imali prilike da vidjamo tokom prethodnih izbora.
Osim toga, gradjani (negde u podsvesti) ne vide nikakvu institucionalnu mogucnost da se tome odupru nakon onih silnih kvadriplex plakata (Koshtunica-sheshelj-nikolic-Tadic).
O vaninstitucionalnim reakcijama, pri postojecem odnosu snaga i usled "zamora materijala", teshko da mozemo razgovarati.
Ipak, i posle ove Koshtunichine ochajnichke ujdurme, valja nam izvlachiti pozitivne aspekte chitave stvari.
Oni se ogledaju pre svega u chinjenici da ujedinjena i "pomirena" lukrativna politichka elita, uz muloshevicevsku propadandu, nije uspela da skupi vishe od 48%-52%. To je crv sumnje koji se od 29. oktobra nalazi u glavama, kako onih koji su izashli, tako i onih kod kojih je laznjak-referendum izazivao samo gadjenje.
Pored toga, ako ste primetili, jedan od krucijalnih argumenata "ustavobranitelja" je bio - Ustav se lako da menjati.
U sumornoj Srbiji, to moze biti znak da se ustavna koalicija ipak sudarila sa realnoshcu da ce Kosovo, u ovom ili onom obliku, biti nezavisno. Otuda i ova natezanja oko datuma parlamentarnih izbora. Insistiranje DS (precutno i DSS) na decembru mesecu predstavlja pokushaj denfovanja rasta radikalizacije Srbije koji se ochekuje nakon priznanja nezavisnosti.

Ako je ovaj nedorecheni, neprecizni i u pojedinim segmentima krajnje zloslutan Ustav, instrument koji ce staviti ad acta pitanje Kosova, onda ga mozemo posmatrati i kao pozitivno kretanje u srpskoj nepromishljenoj politici.


Dragi M&M

Krađa tokom referendumskog procesa jeste strašna ali imam utisak da se povodom toga konkretno ne može ništa učiniti (ustav je tu). Sada nam predstoji donošenje ustavnog zakona za koji prepostavljam da će biti sličnih kvaliteta. Ako se započne kampanja (makar peticija) za donošenje nekog normalnog ustavnog zakona koji bi eliminisao (bolje rečeno ublažio efekte) loše strane samog ustava, možda bi mogli nešto na kraju i popraviti.
A snimci krađe će biti strava za reklamnu kampanju tokom izbora.
Trebalo bi takođe pokrenuti priču o krađi koja se desila sa novcem za referendumsku kampanju, realno taj novac je trošen za predizbornu kampanju parlamentarnih stranaka a o tome baš i ne vidim da se mnogo priča.
Ps čestitam vam na najboljem informativnom servisu tokom referendumske noći.


"čestitam vam na najboljem

"čestitam vam na najboljem informativnom servisu tokom referendumske noći."

Upravo to!


transparensi

M&M
je nesto pisao o tome kako je sve bilo fluidno oko finasiranja referenduma....ali kao i sama kradja glasova, tako i kradja love, iz nekog razloga vise nisu u Srbiji teme, cak ni ovde!


Dragi Amon,

vi ste verovatno gradjanin ove drzave kao i svi mi, i samim tim imate pravo i duznost da "upotrebljavate" svoje drzavljanstvo i da stanete u odbranu svojih prava i interesa! To je sustina. Nemate rezloga da saginjete glavu, nista se ne moze uraditi samo ukoliko gradjani ne zele nista da urade. Ustav se moze i mora promeniti, za to postoji propisana procedura (koju ste upravo imali prilike da vidite u veoma iskrivljenom izdanju). Znaci nedostaje samo politicka volja, a ona bi trebalo da je u rukama gradjana.
Sto se "popravljanja" Ustava tice to je besmisleno! Ustav nije motor da bi se mogao "popravljati", on nije cak ni zakon, jer u slucaju zakona neke "popravke" i jesu moguce. Ustav se radja, zivi i umire na drugaciji nacin i tu nema odstupanja od usvojenog teksta. Zakon moze samo da razradjuje ono sto je Ustavom vec propisano a nisam sigurna da zelim da vidim kako ce to izgledati.
A.B.


Moja želja da se stvari poprave

I želja velikog dela populusa da stvari ostanu na istom su u očiglednoj koliziji.
Nije mi bila želja da saginjem glavu već da probam da nađem put kojim bi se nešto uradilo korisno za naše društvo. Energija 5 oktobra je davno nestala, tako da se pozivanjem na 6 ne može mnogo uraditi, ali stavovi koje mi (znači ljudi kojima taj 5 oktobar znači nešto) zastupamo možemo progurati na neke nove načine. Koji su ti načini stvarno ne znam, ali znam da moramo probati da osmislimo novu strategiju kako bi smo stvorili normalnije društvo u kom se cene istinske vrednosti ljudskog bića a ne sabornost i boja kože (koliko ima samo rasista u srbiji je prosto neverovatno i to su još svi oni fini u rukavicama koji nemaju ništa protiv roma ali znate oni imaju čudan miris ili kako se muslimani zapiraju ccc).
A to što sam napisao da probamo da saniramo štetu nekim drugačijim postupkom je samo moj predlog, ako neko ima funkcionalnu strategiju koja će uspeti da spreči krađu (nemojmo zaboraviti da je sudstvo propalo u velikoj meri i da ustavni sud nema ni kvorum) slažem se, hajde da uradimo to, ali nemojmo trošiti energiju na vetrenjače (ma koliko zle bile). Nađimo im pravu slabu tačku a to mislim da je to ta njihova lažna jedinstvenost, probajmo da utvrdimo gde su novci za referendum stvarno završili. I najvažnije mobilišimo ljude da izađu na izbore, da stvorimo pozitivnu klimu u kojoj ovi lopovi nikad nisu znali da se snađu.
I videćete zle vetrenjače će nestati.


Nije ovo bio pocetak izborne kampanje...

... vec kraj. Zar zbilja niko nije primetio da ovo nije bio referendum o Ustavu (promene u odnosu na Slobin su minimalne i simbolicne), vec o tome da li Kostunica ostaje premijer i naredne cetiri godine. Buduci da je referendumom uveo radikale u politicku igru, oni su sad potpuno ravnopravan koalicioni partner. Voja nakon izbora moze da sa svojih 12% bira ko ce mu ponuditi premijersku krunu: DS ili radikali. Ishod narednih izbora i nije toliko bitan. Jasno mi je zasto su u igru usli radikali, DS je to ucinio jer se pomamio da ce ubrzo uci u Vladu. SPS je takodje opran, svi su na dobitku osim nas i pogotovo onih jadnika sa ibarskog mosta koji nisu shvatili da se status Kosova mnogo lakse menja po odredbama novog nego starog Ustava.


Dražen Milovanović, a ne Milosavljević kako piše na baneru

MiM were here


O istini i odgovornosti

Mislim da nema bolje poente glede toga kako se kojeko bori za "nashu stvar".
Kakva "borba" takvi i rezultati.


Izborna kradja nekad i sad

Kad je Sloba onomad pokrao izbore 1996, ja izasao na Trg Republike da demonstriram, a posle nekoliko sati se pojavili Vuk, Zoran i Vesna, pa smo demonstrirali narednih nekoliko meseci.

Pre neki dan, kad je pokraden referendum, ja opet izasao na Trg Republike, cekao, cekao, niko se nije pojavio, pa ja otisao kuci. Izgleda da sam se zezn'o, izgleda da ovaj put nije bilo izborne kradje.


El si iskis'o na Trgu?

Ivane, ici na Trg je bilo besmisleno jer je nekako odmah po zavrsetku glasanja, pocela oluja.

Ne znam koliko to ima veze sa patrijarhovim molitvama, ali cinjenica je da je nevreme pocelo dok je jos "zbog povecanog interesovanja gradjana" nekoliko birackih mesta bilo otvoreno.

Medjutim, ljudi su kivni ma koliko medijska blokada to pokusavala da sakrije. Samo je b92 donekle spreman da isprati neku akciju ili stav antiustavne koalicije, ali u ponocnim vestima, kad posten svet spava.

CESID i b92 su definitivno razocarenje kola.


Iskis'o nego sta...

... a jos sad ispade da se nisam kao gradjanin pobunio protiv kradje. Vidim sad da je trebalo da ostanem u toplini doma svoga i da cekam ponocne vesti.


Novi Perin tekst u Feralu mozete naci na

http://forum.b92.net/index.php?showtopic=23026&st=2610
Posle zutog kartona od strane moda, ne postavljam ceo tekst.


"Kako nam se desilo da nam

"Kako nam se desilo da nam je sve nebitno
i sve je, kao, normalno i sve se da objasniti,
kako da se suočim sa nedostatkom hrabrosti
predugo smo gutali, a sad ćemo povratiti"

JARBOLI


Mislim da imamo hit...

...Tadić je u Novom Sadu održao predavanje u okviru programa "Hiljadu mladih lidera" na prvom seminaru iz oblasti poljoprivrede i rekao:Bolje Ustav bez rasprave, nego javna rasprava bez Ustava..:-))


Jeste da ce Hag da misli...

... da razvodnjavam temu, ali o cemu je on drzao predavanje na seminaru o poljoprivredi?


Zar ne vidiš?...

...Sve je objasnio..:-)


Znaci predavanje na temu...

... stetnost javne rasprave po kvalitet vune merino ovaca.


Evo malo upotpuni sliku...

...Tadić je u Novom Sadu održao predavanje u okviru programa 'Hiljadu mladih lidera' na prvom seminaru iz oblasti poljoprivrede.

Govoreći o tome koliko je za ljude koji donose odluke važno da ih donose na vreme, Tadić je za primer uzeo jučerašnji tragični događaj u Subotici gde su majka i sin umrli od gladi, dan pre početka rada narodne kuhinje. “Zapanjen sam da danas neko u Vojvodini može da umre od gladi. Imamo viškove hrane koji su, očito, loše raspoređeni. Tragedija u Subotici bila bi izbegnuta da je neko doneo odluku na vreme”, rekao je Tadić.

Predsednik Srbije je preneo svoj stav da je dobro što je izglasana podrška novom Ustavu Srbije, jer je on važan na putu Srbije ka Evropi. “Bolje otvoriti jedna vrata na tom putu, nego decenijama raspravljati o tome da li ćemo ih otvarati. Bolje Ustav bez rasprave, nego javna rasprava bez Ustava”, naglasio je predsednik Tadić.

Tadić je pozvao Evropsku uniju da ne zaustavlja Srbiju u pregovorima o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju u ključnom periodu nemačkog predsedavanja Unijom. Moramo da iskoristimo šestomesečno predsedavanje Nemačke, kao najvažnijeg činioca EU, i taj period je velika šansa Srbije da 'pređe veliki put evrointegracije', koju ne bismo smeli da propustimo, rekao je Tadić polaznicima seminara 'Hiljadu mladih lidera'.

Naglasivši da je ovih dana krenuo u EU s novom idejom o 'suspenzivnoj klauzuli' koja 'znači da ćemo primeniti ugovor o stabilizaciji i asocijaciji kad završimo posao saradnje sa Haškim tribunalom', Tadić je poručio predstavnicima EU da nas ne zaustavljaju sad kad moramo da 'idemo korak po korak'.

'Ratko Mladić jeste naša obaveza koju ćemo da izvršimo, ali nemojte sad da nas zaustavljate u pregovorima', rekao je Tadić i dodao da ukoliko brzo ne okončamo pregovore o stabilizaciji i pridruživanju sigurno ćemo propustiti prva četiri meseca nemačkog predsedavanja Unijom od 1. januara 2007, a preostala dva neće biti dovoljna da iskoristimo priliku.


"“Zapanjen sam da danas

"“Zapanjen sam da danas neko u Vojvodini može da umre od gladi. Imamo viškove hrane koji su, očito, loše raspoređeni. Tragedija u Subotici bila bi izbegnuta da je neko doneo odluku na vreme”, rekao je Tadić."

Koji je ovo mediokritet.


Neću,

i mene baš interesuje:)))


Bolje dva udarca u dupe nego jedan u glavu...

Bolje živ nego mrtav - toplije leti nego zimi - više od nevinosti, manje od trudnoće....
Eto, u šta se pretvorila polirika DS-a.
I kakvi lideri mogu "odrasti" na tako umnim tezama...


Quote:više od nevinosti,

Quote:
više od nevinosti, manje od trudnoće....

... je sjebanost.

www.beotel.yu/~kepica/
www.blogoye.org/spadalo


za razliku od

M&M

NK i co milic zna kako se pravi hit :)


Nadam se nadam, Da ce na

Nadam se nadam,

Da ce na sledecim parlamentarnim izborima stici kazna za izbornu metodologiju svojstvenu 90tim godinama.
Pa makar to znacilo i znacajan rast srs-a i sps-a.

Nema puno ideologije u strankama, ponasaju se kako im se moze. I dok se ovaj narod ne osvesti i ne spozna QoS lose nam se pise...


A za koga ti radis???

1) Stvarno ne razumem te price o raskidu sa Milosevicevim ustavom kao jednim od glavnih argumeneta za izglasavanje novog Ustava. Ustav nista bitnije nije promenio. U nekim stavkama je jos gori!
2)Ja ne znam da li smo mi gledali iste izvestaje EU ali one koje sam ja gledao na njihovim kanalima i stampi su poprilicno negativni i hladni...
3) Sabornost je u ovom slucaju politicki kompromis i izborna kradja. Moja drugarica je bila dezurna na izborima i pricala mi je kako se narod "osvestio" u zadnjih par sati :).
4) Posto sam iz NS jako mi smeta ono sto se odnosi na Vojvodinu. U "Ustavu" je zaboravljena jedna jako bitna stavka da bi ova jadna drzava stala na noge - regionalizacija.
5) Koliko je ovo "dobar" potez osetice se veooooma brzo
6) Voleo bih da se pokrene neka inicijativa da se napise i usvoji poseban zakon o odgovornosti ljudi na polozaju a pogotovo politicara sa drakonskim kaznama, da se poslanicima oduzme pravo na imunitet kao i zaposlenje za vreme trajanja mandata. Trebalo bi im ukinti i sve ostale beneficije koje poseduju jer dokle god su pred zakonom iznad ostalih tako ce se i ponasati.