Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Šta žene žele

Omiljena zabavaOmiljena zabavaŠta žene žele? Staro pitanje, mnogi misle da je veoma teško da se da odgovor. Pa, i nije tako teško. U ovom tekstu biće reči o principima u marketingu ka ženama.

Svrha marketinga je u ispunjavanju potreba. Zato marketari moraju da znaju odgovor na pitanje šta žene žele. Najvažnije od svega šta žene žele je sigurnost. Žele da imaju muškarca na koga mogu da se oslone; da budu sigurne u njihovu ljubav; da budu sigurne da će kupiti pravi proizvod. Morate da ih ubedite u vašu ponudu, bilo da je reč o tradicionalnom ili online biznisu. Naravno, i nas muškarce je potrebno ubediti da se nešto kupi ali daleko manje nego žene. Proces kupovine cipela je najbolji dokaz za to. Muškarci posle dva isprobana modela obično se odlučuju za kupovinu dok ženama ne predstavlja nikakav problem da obiđu sve radnje u širem centru i da isprobaju gotovo sve cipele njihovog broja.

Što se tiče ubeđivanja žena u ono što nudite, to ne znači da imate prodavca koji će biti isuviše entuzijastičan u opisivanju novog proizvoda kao u teleshop reklamama. To je proces brze prodaje a žene vole procese detaljne prodaje. One vole marketing i ubeđivanje na fin način. Za sve čitateljke, setite se samo koliki uticaj na vašu kupovinu ima prodavačica koja vam je rekla kako je ta haljina kao napravljena za vas.

Nije im problem da čuju sve o vašem proizvodu. Zapravo, one hoće sve da čuju. Kod muškaraca je to jedini slučaj kada kupuju tehničku opremu ili automobil. Zato, kažite im sve i naučite ih nečem novom. Nemojte da im prodajete proizvod, prodajte im san, tako da mogu da zamisle kako će vaš proizvod da učini njihov život jednostavnijim i lepšim.

Primer dobrog marketinga se može videti na primeru Avon kataloga. Oni su eksperti u opisivanju ruževa, parfema i svega što imaju u ponudi. Oni biraju svaku rečenicu veoma pažljivo. Njihove rečenice ne utiču samo na žene, utiču i na muškarce koji su, takođe, “ciljna grupa“ njihovih ruževa i parfema zbog kupovine za njihove lepše polovine. Znam to iz ličnog iskustva. Čak i kada muškarac čita opise njihovog gela za tuširanje ili parfema i kako on deluje poželi odmah da ga naruči. Oni čak stavljaju miris svojih parfema kao uzorak na stranice kako bi svima olakšali odluku u kupovini istih.

Druge kompanije kao što su Nivea i Johnson & Johnson takođe imaju sjajne reklame usmerene ka ženama. Sigurno se sećate te prelepe J&J reklame za šampon sa muškarcem i njegovom bebom kako je kupa. Devojke gledajući tu reklamu počinju da sanjaju svog princa i njihovu bebu. Reklame koje su women-centric imaju teme kao porodica, zaljubljeni par, radost, smeh, uspešna žena koja stigne sve da uradi…

Na sajtu Women’s Business Research Centre (http://www.womensbusinessresearch.org/) možete da saznate da su u 10.6 miliona američkih firmi barem 50% vlasnik zena ili žene i da su vlasnici skoro polovine privatnih kompanija u Americi barem 50% žene. Marketing ka ženama je veoma važan zato što žene imaju najveći uticaj u procesu kupovine. Studije pokazuju da više od 80% žena su glavni kupci za njihove porodice. To može da bude direktna kupovina ili “samo“ uticaj. Čak i kod kupovine automobila, žene su ključni igrač. One ne moraju da kupe automobil, ali najčešće će dati finalnu reč koja će da odluči o kupovini. Muškarci vole automobile, ali normalni muškarci vole svoje žene više od svojih automobila tako da će im biti veoma važno da i njihove žene budu zadovoljne sa izborom. Zato mnogi proizvođači automobila posebnu pažnju pridaju dizajniranju automobila koji se mogu kategorisati kao “ženski” automobili. Reklame za “ženske” automobile su fokusirane na bezbednost a ne na brzinu, da ne budu prevelika ali da imaju dovoljno mesta za sve članove porodice. Porodičan aspekt je veoma bitan.

Ugledna istraživačka kuća Forrester Research je nazvala njihovo istraživanje o marketingu ka ženama kao “Men Are From CNET, Women Are From iVillage”. Ovo je slično poređenje kao u onoj bestseler knjizi gde je napisano da su muškarci sa Marsa a žene sa Venere, samo što je space zamenjen sa cyberspace. Za manje upućene CNET i iVillage su izuzetno popularne mreže sajtova. Napravili su dobro poređenje. CNET je više fokusiran ka muškarcima zbog njihovih vesti, opisa i ocena tehničkih proizvoda i usluga a iVillage je pravi women-centric sajt. Ako posetite www.ivillage.com videćete o čemu pišem. Odlična kombinacija boja, nežne boje koje evociraju uspomene iz detinjstva i čine da uživate dok ste tamo. Samo pogledajte sadržaj. Najviše sadržaja je povezano sa lepotom, ljubavi & seksom, porodicom i roditeljstvom. Postoje žene koje posao i karijeru vole više od gore navedenih tema ali verujem da su one u velikoj manjini. U ženi je da bude dobra majka, supruga i da se fokusira na svoju lepotu.

Već sam napisao da je veoma važno dati detalje o vašim proizvodima u marketingu ka ženama. Žene žele da budu sigurne da su napravile pravi izbor. One su veoma oprezne u kupovini pogotovo ako im vaša kompanija nije poznata. Zbog toga je dobro da im ponudite besplatne uzorke, da im omogućite da probaju proizvod ili uslugu pre nego što se odluče za kupovinu. Ovo je često korišćeno od strane kozmetičkih kompanija ali moze da se koristi gotovo za svaki biznis. Ako prodajete softver veoma je preporučljivo da ponudite besplatan probni period. Teže je napraviti prvu prodaju ženama ali nakon toga, ako budu zadovoljne, biće vaši lojalni kupci.

One su obično mnogo bolje sa novcem nego muškarci i mogu da provedu sate i sate u kupovini i upoređujući cene na različitim mestima. Zbog toga sajtovi koji nude uslugu poređenja cena kao NexTag, Shopping.com i Epinions.com su veoma popularni među ženama. To nije samo u kupovini proizvoda za domaćinstvo, slično je i kada vode kompaniju. Najčešće, žene manje troše i cilj im je da kompanije rastu sporije ali stalno i sigurno. Zapamtite, sigurnost je ženama mnogo važnija od brzine!

U cilju da ih ubedite veoma je poželjno da imate na vašem sajtu stranicu sa preporukama za vaše proizvode od strane zadovoljnih kupaca. Već smo napomenuli da vole da čitaju mišljenja drugih ljudi. Ne samo da vole da čitaju, vole i da pricaju – i to puno. Žene su odlične u širenju dobrih (ali i loših) stvari o vašoj kompaniji i proizvodima. Zbog toga je važno da imate email časopis gde će naći value-added sadrzaj i da ih zamolite da pošalju vaš email časopis onima koji bi, takođe, mogli biti zainteresovani.

Mogli ste da zaključite da sa pravim marketingom ka ženama možete značajno da poboljšate vaše poslovne rezultate a da biste to uradili ne treba mnogo. Samo drugačiji pristup. Posmatrajte stvari iz njihove perspektive i, figurativno, stavite se u njihove cipele. Samo budite sigurni da izaberete one prave, zato što znate koliko one vole cipele i koliko ih imaju.

Da li sam pogodio šta žene žele :)?