Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Umesto pojedinacnih odgovora na vase komentare

Zelim da vam kazem da sam veoma zahvalan sto ste procitali ono sto sam napisao. Znate, vise od 9000 vas je procitalo moj prethodni post za manje od 48 sati. Zao mi je samo sto kada napisem tekst o tome da li je Srbiji mesto u NATO, i posle vise od mesec dana to ne procita ni jedna trecina ovog broja. A i broj komentara je neuporediv. Tabloidizacija, sta li?

Da uozbiljim stvari, moj je tekst proizveo reakciju kod B92 (Verana Matica) i kod Direktora bloga (Dejana Restaka). Posebno sam zahvalan blogerima koji su podrzali ideju o potrebi da bude odrzan "sastanak". Odrzana je elektronska konferencija. Dobio sam, a i ostali blogeri, vise od 30 mailova. Dao sam svoje predloge koji su vrlo konkretni o tome kako da se napravi pravilo ponasanja onih koji komentarisu, kao i da se napravi dogovor izmedju B92 i blogera o internom kodeksu, kako se ne bi dogadjali slucajevi poput Nebojse Krstica i Sergeja Trifunovica (slucajevi su razliciti, da ne mislite da ih potpuno izjednacujem, ali ipak jesu "slucajevi"). Nadam se da ce svi posetioci uskoro moci da se uvere da se nesto promenilo. To moze samo da doprinese ugledu VIP bloga B92.

Nisam sociolog pa mi nemojte uzeti za zlo ako gresim. Ovo sto sledi su samo neka moja iskustva.

Sto je grupa manja, nivo medjusobne identifikacije njenih clanova je veci. Zbog toga se dogadja da u maloj grupi, clanovi postanu veoma, veoma, veoma rigidni u odbrani svog identiteta. Naravno, jedan od rezultata je i da se grupa ne povecava. Kada se tako nesto dogadja politickoj stranci, to konkretno znaci da nije u stanju da prosiri podrsku u birackom telu i da postaje rigidna do pucanja u odnosu na iznosenje razlicitih stavova unutar nje. I tako se dogodi da stranke budu nespremne da prihvate razlicitost misljenja clanova, reaguju najcesce tako sto ih izbacuju, jer ne uspevaju da prihvate relativizaciju u odnosu na bilo koje pitanje. Time postaju zatvorene za razlicitost i konacno propadnu. Ili se svedu na fanaticnu grupu. (Uzgred budi receno, mislim da je GSS jedina stranka koja je i u statutu i u praksi prihvatila mogucnost osnivanja frakcija. Upravo da bi izasla iz problema o kojem pisem. Druge na to jos nisu spremne. Steta.)

Blogu B92 se to nece dogoditi pre svega zbog toga sto se autori bave razlicitim stvarima u zivotu. Nisu svi politicari. Ali imaju politicke stavove (nadam se ne politicki stav).

Ono sto se nama dogodilo, to je da smo u komentarima dosli do veoma redukovanog broja komentatora sa jos redukovanijim brojem politickih stavova (politickih boja). To je verovatno samo manjim delom rezultat mogucnosti banovanja, a vecim delom rezultat insistiranja jedne grupe komentatora da komentarisu sve i svakoga, ponasajuci se kao da se nalaze na nekakvom svojem posedu na koji ne dopustaju pristup drugima ili im jasno stavljaju do znanja da su nepozeljni, cim su razliciti.

To nije dobro, bar se meni ne dopada i nesto verujem da ce se definisanjem pravila ponasanja koja vaze za sve doci do toga da se broj politickih nijansi koje se mogu prepoznati u komentarima povecati, uz zadrzavanje mere pristojnosti koju specifican nacin komunikacije nosi.

Da ovo "tesko" stivo prevedem na temu prethodnog bloga. Nije dobro kada nekoga ko je sa ove strane reke, odgurnemo na drugu stranu reke. Politika podrazumeva da stalno ubedjujemo ljude da nam se pridruze, da se promene samo u meri koja nam omogucava da smo na istoj strani. I da se i mi menjamo na slican nacin. Ali tako da stalno povecavamo broj istomisljenika. I mislim da je to moguce bez odustajanja od osnovnih liberalnih principa gradjanske Srbije kao moderne drzave.


I meni je zao

sto kada pokrenemo podcast ili blog ovoga tipa koji je jedinstven u regionu niko nista ne pita, ali svi zovu kada je u pitanju bizarnost ovoga tipa.

To je realnost i mozemo samo da zalimo.


Jedinstveno ili bizarno

Ovo je malo nejasno, ali ako sam dobro shvatio, nastanak B92 bloga je jedinstvena pojava u regionu, dakle značajna, a zabrana Sergeja je bizarna tema. Meni lično je blog bio jedinstvena prilika da razgovaram sa Sergejem i zbog samo toga značajan tako da mi tema o njegovom banovanju uopšte nije bizarna. Nekome je 5. oktobar 2000. najvažnija tema, a nekima je 5. oktobar 1962. bitniji i to se nikako nije uklopilo u koncepciju. U svakom slučaju, hvala vam što ste sve ovo organizovali i poklonili nam. Poklonu se u zube ne gleda, ali nije baš lepo ni kad vam se poklon da pa onda oduzme.

And in the end, the love you take is equal to the love you make.


Da, vi ste zaista dobar znak

priznajem napisao sam onaj komentar dok sam brojao do 10. Odavno sam prestao da brojim.
Vidimo se jos veceras. Bice vrlo zanimljivo.


Ask not what your country can do for you

Poštovani Dejane,

Moraću da rizikujem još jednom da Vam podignem pritisak, iako sam to već par puta učinio u kratkom vremenskom periodu. Nadam se da će ovaj put moje pretpostavke biti bolje nego do sada.

Žao mi je što Vas ovaj fenomenalni projekat košta toliko vremena i živaca. Hteo sam, ipak da Vama, Goranu i ovim dragim ljudima dam još jedan pogled na ovo što nam se dešava - ne konkretno u vezi slučaja ST i Goranovog prethodnog posta, nego možda malo šire.

Slažem se sa Vama da su ovi projekti koje pominjete važni, i zaista nemam šta da pitam - što reče mali Crnogorac u vicu - "nisam imao primijedbi".

Jedino želim da kažem da je ovaj Blog B92 projekat, po meni, prevazišao uspeh tehničkog (IT) projekta. On je dobio svoj život, i ako mi dozvolite da mu dam moj lični nadimak, on je "Srbija kakvu želim" . Mislim da je uspešni IT projekat otišao u legendu, a da sada iz njega raste projekat čije su glavni aspekti:
- Kulturološki
- Društveno-politički
- Integrativni između matice i rasejanja

Fenomenalna ideja, i njena isto takva realizacija, sada doživljavaju dečje bolesti:
- Cena moderiranja raste, uz svu pomoć VIP-ova
- Tehnička infrastruktura škripucka tu i tamo
- Odgovornost za neopopularne odluke se prenosi na Vas i Vašu ekipu, tj. one koji su zaslužili javno priznanje, a ne osudu

E sad, optimista kakav jesam, i posle pet godina života u skandinavskim zemljama, gde je zajedničko dobro zaštitni znak i rutina, verujem da postoje načini da se ove dečije bolesti prebole, i ceo projekat uvede u novu fazu.

U tom smislu bih predložio i Vama i Goranu, koji očigledno ima inicijative i volje da radi na uobličavanju ove naše virtuelne države-crkve, da razmislite kako bismo mogli mi, koji se ovde družimo, da pomognemo da ovaj društveni fenomen preleži svoje dečije bolesti. Neki pravci za razmišljanje su svakako:
- Svojim dobrovoljnim društveno korisnim radom na administraciji/moderisanju
- Preuzimanjem odgovornosti da uređujemo naše odnose, poput podele tereta odluka udaljavanja onih koji krše prethodno dogovorena pravila
- Možda i donacijama, od strane nas koji to možemo sebi da priuštimo, kada je potrebno da se poboljšaju tehnički kapaciteti, raspoloživost i slično.

Ovo, naravno, podrazumeva zadržavanje kompletnog IPR i konačne instance upravljanja preduzeću B92, ali možda može da Vas i plaćeni kadar B92 rastereti od onoga što mi možemo sami sebi da pomognemo.

Molim Vas da razmislite o ovome. Meni se čini da je Goran krenuo u tom pravcu, iako možda malo nezgrapno, u smislu onih mojih pogrešnih pretpostavki iz prošlog Goranovog posta.

Verujte mi, ovo divno društvo ovde je za mene, kao što sam rekao, "Srbija kakvu želim", i zaista mi nije žao da pomognem da ova Srbija ima glas koji će se još više čuti, koji će dokazivati da nade ima, da se od mržnje ne živi i da se sa prošlošću mora suočiti. I da ovo bude mesto gde ćemo saznavati o fadu, vinima, (a)teizmu, NATO-u, nanotehnologijama, Izraelu, Verdenu, Aleksandri Kovač, i svim drugim stvarima koje naši dragi i izuzetni VIP blogeri reše da podele sa nama. I sa koga će na papir postove prenositi svaka dnevna novina i časopis koji drži do sebe.

Siguran sam da mi ovde, u ovakvom sastavu, imamo i snage i kvalifikacija da od ovoga zaista napravimo Srbiju kakvu želimo. I da, zajedno sa našim domaćinom, preduzećem B92, otmemo nazad i predefinišemo značenje reči "patriotizam" od onih koji su je od nas oteli pre dvadesetak godina, i od nje napravili ovo čega se sada svi stidimo.

Biće mi drago da učestvujem u jednom ovakvom projektu - u jednom ovakvom društvu, na koje sam zaista ponosan, i želim da se dalje širi - slično onome što je i Goran rekao ovde gore u svom postu.

S poštovanjem,

Vučko


Vucko hvala

vrlo korisni predlozi.
Dosta toga sto si predlozio mozemo vrlo brzo uraditi ili pokrenuti. Nesto smo vec i pokrenuli.
Svakako da je postojeci softver slabasan za potencijal onoga sto se ovde stvara.
Toga smo u svakom slucaju svi svesni i drago mi je sto si spreman da u tome pomognes.

cujemo se jos.


tabloidizacija-prvi pasus

Odlican tekst (i, uopste, reakcija na sve u prethodnom postu izneseno-vas je, Gorane, zaista tesko iznervirati i to je osobina koju uvek treba pozdraviti, posto je tako deficitarna) i, ono sto mi je izmamilo osmeh na licu, anticipirano u prvom pasusu-jedan komentar. OK, svez tekst, nisu ljudi stigli da procitaju, ali moj utisak se nece promeniti.


"Ono sto se nama dogodilo,

"Ono sto se nama dogodilo, to je da smo u komentarima dosli do veoma redukovanog broja komentatora sa jos redukovanijim brojem politickih stavova (politickih boja)."

A sta vas to cudi? Imate dve bloka: referendumski i antireferendumski. Crno ili belo. I sta sad hocete, da insistirate na bogatim nijansama sivog?

"To je verovatno samo manjim delom rezultat mogucnosti banovanja, a vecim delom rezultat insistiranja jedne grupe komentatora da komentarisu sve i svakoga, ponasajuci se kao da se nalaze na nekakvom svojem posedu na koji ne dopustaju pristup drugima ili im jasno stavljaju do znanja da su nepozeljni, cim su razliciti."

Ovo kao da je poteklo od Jovlima ili Cica Miloja. Ne zanima me nikakva grupa, iskoristicu svoje pravo da i vas, podjednako kao i sve ostale blogere, kritikujem u svoje vlastito ime uvek.

A taj vas blog o Trifunovicu je, u politickom i svakom drugom smislu, bio totalni promasaj. Izvolite, objasnjavajte to socioloski, partijski ili kako vec hocete, nemam nista protiv - probajte sad da se izvadite kako znate i umete.


blogovanje

Mislim da se radi o osnovnoj (ne) komunikaciji, koja izgleda nama nije bas jaca strana.I bazicnim pravilima ponasnja u istoj, gde smo jos slabiji poznavaoci i korisnici.(Ovde mislim, nemojte mi zameriti, i na neke VIP-ovce).Sama ideja da svako savkom moze da kaze sta hoce, na nacin koji mu odgovara, je nepostojanje osnovnog oblika civilizovanog razgovora i za posledicu ima (nepotrebne) konfliktne situacije, koje smo vise puta iskusili i koje remete normalan tok bloga i stvaranje neprijatnih tenzija.
Najveci broj konfliktnih situacija se stvara na politicke teme, gde strane suprotnih ubedjenja, niti citaju, niti prihvataju argumente, vec svaka, uz sve vecu agresivnost brani svoje stavove, ne prezjuci ni od uvreda-cemu onda takav razgovor.Sve se moze reci i pristojno i bez uvredljive demagogije i ironije.Ili da se i ne zapocinje.To sto ne mislimo isto, ne znaci da treba da se gurkamo i pljujemo, vecinom ulicnom varijantom napada i odbrane.
Banovanje, brisanje i editovanje u pojedinim slucajevima, od strane neznamkoga, gde se promeni komletan smisao i utisak posta je takodje vrlo uvredljivo i treba da bude regulisano nekim pravilima.
Ovde svakako ne mislim na one komenatre , koji su nepristojni i vredjajuci.

Ovaj blog je dobro zamisljen i dobro je poceo da se razvija i nadam se da su ovo samo decije bolesti, koje cemo prelezati,
kao i aroganciju kao osnovnim virusom.
Treba samo malo dobre volje i razuma, da ovo mesto bude kako je i zamisljeno, za razmenu misljenja na razlicite teme, a uz opste zadovoljstvo.

Pozdrav


Angie, da Vas pitam nesto.

Angie, da Vas pitam nesto. Od koga ste Vi i kada i kako saznali da Sergej vise ne pise?

To Vas molim da mi kazete, posto rekoste da je sve problem u nedostatku komunikacije. Pa rekoh, da vidim, ko s kime nije komunicirao.


Saznala sam

tako sto su drugi blogeri o tome diskutovali sledeceg dana.Do nekog momenta, sam i sama prisustvovala tom desavanju, ali sam odustala posle nekog vremena, jer mi se nije dopalo kako se komunikacija odvijala.

Inace,gospodine Svilanovicu, moj komentar se nije odnosio na Sergejev slucaj, vec na generalni pristup blogu 92 pojedinih ucesnika.


na zalost

gospodine svilanovicu,

meni ovo sve lici na pocetak predizborne kampanje. s tim u vezi, sto se mene tice, jedan glas ste izgubili zbog veoma lose procene. neverovatno mi je da se bunite zbog banovanja sergeja trifunovica a da niste otvorili njegov blog. da niste ni znali da je i ob bloger b92. toliko vam je do njega stalo? kazete da jeste? nisam sigurna da sasvim razumem kako je onda to moguce, ali sam sigurna da ovo Jeste pocetak predizborne kampanje koja jako lici na onu koja se desavala na blogovima politickih protivnika sadasnje vlade u predreferendumsko vreme, te vas vidim sve zajedno u buducoj koaliciji. zelim svu srecu na izborima. meni je necete doneti, da ponovim, na zalost.

BebaOdLonchara


Kao sto sam vec rekao u

Kao sto sam vec rekao u odgovoru Carlu Pontiju, nisam niti cu uskoro biti u izbornoj kampanji.

Da, do Sergeja mi je stalo i to sam napisao. Napisao sam i zasto (koliko god da Vam se moji razlozi ne dopadaju). Zelim ga s ove (politicke) strane, a sada mislim da je na suprotnoj. Ne prebacujem to bilo kome, najmanje Vama Bebo ili bilo kojem od komentatora. Mozda je on uvek bio na toj strani, mozda je odavno tamo presao. Ja samo znam da je u jednom trenutku bio na "ovoj" strani i zao mi je da ga gurnem dodatno dalje od sebe. Vazi to i za mnoge druge ljude. I moj komentar na ovom blogu je upravo pokusaj da objasnim onima koji citaju, da se previse cesto dogadja da rigidnoscu svojom oteramo ljude koji nam nisu neprijatelji na drugu stranu i od njih napravimo upravo to, neprijatelje, ili u boljem slucaju, politicke protivnike.


Gospodine Svilanoviću,

Gospodine Svilanoviću, napisali ste post o Sergeju Trifunoviću a onda ste pustili da se komentari na njemu množe... a da se niste mnogo uplitali, tj. odgovarali na pitanja (i prozivke). Sad pišete post o tom postu. Neki vole da napišu post i onda ne dozvole komentare. Ni to mi se ne sviđa. Ili (privremeno) zatvaraju post za komentarisanje. Elem, takav način "vođenja" diskusije na blogu mi više liči na neku vrstu propagande (predizborne) nego na stvarnu želju za razmenom mišljenja. Da ne kažem da se na takav način stvaraju uslovi da se ostrašćeni komentatori suviše naoštre pa padnu i psovke, uvrede... sve u svemu, učestvujte aktivnije u sopstvenim postovima ako vam je zaista stalo do bloga.

**Take your place in history and prey you don't repeat it**


Što se tiče teksta o Nato-u !!

To više nije konjukturno !
Uz malo napora, bilo ko ko je "pratio tvoj rad", mogao bi sa velikom verovatnoćom da napiše to što bi i ti sam napisao --- odnosno, uglavnom ništa. Ti, ionako, u nekim repeticionim periodima odmantraš svoju priču čija suština je jasna već i vrapcima, a glasi --- nema nećeš u NATO; MORAŠ !
Daklem, ukoliko želiš da budeš čitan, otvaraj teme kao ove što su čitane, jer su to suštinske teme koje na veoma plastičan način kažu štošta !!


Humor i lakoća kao pesnica u dlanu proletera!

Meni je, kao humoristi i satiricaru, svaka rasprava na dnevno-politicke teme, uvek samo najdosadnije perpetumobilno nadgornjavanje dokonih "analiticara", koje ne može da izazove ma kakvo ozbiljnije činjenje ili konsekvencu, tek se samo zaludno praćaka u plićaku palamudnog mlaćenja prazne slame.

Humor i lakoća čine, već, svet oko nas lepšim i smislenijim, ma koliko nam naš život i "dnevno-politička misao" bili teški, nerazumljivi i komplikovani da se shvate, prihvate ili drugom prenesu i objasne, pa je poenta s tim u vezi jasna kao pesnica u dlanu proletera!

Te vas sve, koji ovde pišete, pozivam da učinite nešto po tom pitanju!

Prijatelj oba barda i još jednog


a recite mi

molim vas lepo koliko mi je hiljada potpisa gradjana srbije potrebno da se kandidujem za blogera?
vidim da je danas svaka susa bloger pa bih i ja medj' elitu
:()---


deset soma

ali s br LK
fer?


hvala

gdjice srbljanovic na expresnom odgovoru
ali to mi je malo mnogo.
na kraju krajeva nisam ni ja bas za elitu


a da pitamo Kostu71 sta misli o ovome?

o svemu ovome?

ne vidim da se ovde neko tako pobunio kad je on banovan.


Kosta71 ima ovde svoju

Kosta71 ima ovde svoju blogersku bazu, ako ne tako brojnu a ono svakako neuporedivo kvalitetniju od Trifunoviceve i Svilanoviceve.


Ko je Kosta71 !?

I za koga on radi !?
Usput --- evo ja se bunim što je banovan !


CIA

snajka CIA. jedino jos kod njih ima posla
:)


Kosta71 je nezaposlen i voli

Kosta71 je nezaposlen i voli da pljuje, i banovan je, zbog cega je reditelj Goran Markovic, u znak protesta valjda, i pokrenuo blog o pljuvanju kao ruznoj srpskoj prestonoj navici sto, pored pasijih ekskremenata po plocnicima, predstavlja veliki komunalni problem Beograda i gradske cistoce uopste.


Zokster je drveni advokat !

Kako ti znaš ( da nisi ti Vidovita Zorka !) zašto je Goran Marković otvorio temu o pljuvanju !?


Milivoje, kad kliknes na

Milivoje, kad kliknes na 'odgovor' u zelji da posaljes odgovor na neciji post ili blog, tebi se otvori prozor za kucanje iznad kojeg pise 'komentar'.

Dakle, dosledno tome, sve sto ucesnici foruma salju na blog jesu svojevrsni komentari, pa tako i ovo sto sam napisao. Naravno da ne znam zasto je reditelj Markovic otvorio blog o pljuvanju, ali niko mi ne moze sporiti pravo da to komentarisem onako kako to vidim. Drugim recima, ne izigravaj upravo ono sto mi prebacujes - drvenog advokata g. Markovica.


Ma koga briga za nas

Ma koga briga za nas anonymuse? Kad banuju nekog od vas VIP blogera, e onda se digne prašina. Ali nije ni sva elita jednaka... i nad VIP blogerom ima VIP bloger. Dakle, Goran Svilanović kuka zbog Sergeja Trifunovića a šta je sa Sanjom Perić? Pa i ona je tamo neki VIP bloger (bila)...

**Take your place in history and prey you don't repeat it**


PRAY ne PREY aman covece

rekli su ti sto puta.

dole potpisi komentara!!!!


za Kostu71

smo se pobulnili nas nekoliko, trazili objasnjenje i da ga vrate i to je sve obrisano.


sto puta sam rekla,

reci cu i sto i prvi.

kad se obrise jedan neprimeren komentar, odu i svi odgovori na njega.

znaci, vrlo cesto se obrise i gomila komentara koji su potpuno ok. ali takav je softver.
osim toga, ovde ljudi uglavnom ponavljaju jedno istu, dok ne poplave i ne padnu u nesvest, evo ja prva. pa se onda i izbrisani komentari kad-tad pojave.

dosta paranoje.
dosta ilije cvorovica.

ovde ljudi vrlo ozbiljno rade da odrze nivo ovog naseg sajta. nema tu nikakve zavere.

bajdvej, gde je Gluteus? Zna li neko?


nije paranoja,

a nije bilo niceg ne primerenog, samo par postova sa pitanjem, sta se desilo sa Kostom.
A,btw-zar niste vi pitali malo gore, sta bi Kosta mislio o ovome i da nije bilo reakcija na njegov nestanak; ja samo kazem da je bilo i da su obrisane.


Gluteus je izgleda odustao

Gluteus je izgleda odustao od B92 bloga, ne vidim njegove komentare već duže vremena. Ali nije ni čudo, kad Biljana Srbljanović ima moć da ljudim briše potpise... još malo pa ću naići i na komentare koje neko piše u moje ime. Sloboda govora? Demokratija? Tolerancija? Zahtevam da mi se potpis vrati, i to u originalu (sa PREY).


hvala ti sto si me poslusao

potpisi stvarno nisu za blog. to je za forum.


Niste me shvatili, gospođo

Niste me shvatili, gospođo Srbljanović. Neko je uklonio moj potpis, a to nisam bio ja. Lepo bogami... svaka čast. Kud Vi okom, tu moderatori skokom.

A možda ja nisam shvatio... možda je to "hvala ti što si me poslušao" bilo upućeno misterioznom uklanjaču potpisa? I baš Vam je MOJ potpis zasmetao, pored toliko drugih?


hvala ti svejedno,

svi mi potpisi smetaju, stalno o tome govorim, posebno urosu.
mislim da skrecu diskusiju, da im nije mesto ovde.

a u smislu skretanja, odjavljujem se odavde, uz izvinjenje vlasniklu za uzurpiranje bloga.

hvala, u svakom slucaju, mrave ili ko god da je bio.
nadam se da ce svi slediti tvoj primer.

pozdrav, srdacno, BS


Toliko o tome... **Take your

Toliko o tome...

**Take your place in history and pray you don't repeat it**


Potpisi

Razlika između softvera za forum (recimo forum B92) i softvera za ovaj blog je između ostalog i ta što se tamo potpis pojavi drugom bojom i malim slovima. Ovde je teško razaznati šta je potpis a šta kraj komentara. Kad bi se taj tehnički nedostatak uklonio, ne vidim što bi potpis bio nešto za forum a ne za blog. Uostalom, potpis je opcija pri registraciji i softver ga automatski ubacuje u svaki komentar. Inače, kad je već reč o softveru za blog, ovo je stvarno haos i jako je teško pratiti komentare i odgovore. Čak i kad bi neko hteo da primeni sistem sa foruma, tj. da umesto opcije "odgovor" odabere stavljanje poruke na dno stranice uz citiranje poruke na koju odgovara, to izgleda još nezgrapnije jer se citirani tekst renderuje ogromnim slovima.

And in the end, the love you take is equal to the love you make.


Da, potpis je deo

Da, potpis je deo registracije na blogu, prema tome sasvim je legitiman. Moj potpis je obeležen zvezdicama i uvek se trudim da ostavim bar jedan prazan red između teksta i potpisa pa nema zabune. I što je najvažnije, smatram da moj potpis ne vređa nikoga, nije vulgaran i da ne bi trebalo da smeta ikome.

**Take your place in history and pray you don't repeat it**


potpis je nesto sto se ponavlja stalno

i dosadno je, neki komentatori ga pisu cak u tri reda velikim slovima.
zbog toga su komentari duzi, zbog toga manje komentara stane na jednu stranicu. zbog toga je teze pratiti nove komentare i ide mi na zivce, ako smem da kazem i da imam zivce. ipak, hvala sto si ispravio barem slovnu gresku.

prey znaci nesto drugo.


Blog softver

Da ponovim, još veći problem je loša navigacija i teško pronalaženje novih komentara. Vi kao VIP bloger možda možete predložiti "nadležnima" da nešto učine da sve ovo više liči na forumski interfejs, a time bi se rešio i napadni prikaz potpisa.

And in the end, the love you take is equal to the love you make.


Gluteus je dobio grc.

Gluteus je dobio grc.


Nemoj više da govoriš, gdžo Bil jana !

Dosta je bilo sto puta, te sto jedan puta, pride !


e, jovilim, ja nikako da ti se dopadnem

a sve svoje snage usmeravam samo ka tome.
pa sta da radi gospodza bil jana? a da ti umili kriterijume?


Ma, samo rokaj !!

Tako je na moje pitanje, Kako ćemo ovo, Marko ! odgovarao jedan zidar !


A gde je Kosta71?

"a da pitamo Kostu71 sta misli o ovome?"

Evo Vi ste se pobunili, a mozete/mogli ste valjda da napisete i tekst o tome, pa da to bude i “tako” tj. kao ovo o Sergeju Trifunovicu. Ili se ja varam?

A mozete i da intervjuisete Kostu71 sta on misli o svemu ovome. Ili se i tu varam?


e a ti sto prozivas

sa tobom cu u 4 oka, da nesto i ti ne forvardujes.
veceras si na smeni za moderaciju kad nagrnu klonovi.
Ah da zaboravih
Podigli smo most. Sada ostaje da se mi preostali medjusobno istrebimo.

---edit---
uf gde pade ovo
stvarno je njesra softver.


Cinkarenje i pravila

"Znate, vise od 9.000 vas je procitalo moj prethodni post za manje od 48 sati. Zao mi je samo sto kada napisem tekst o tome da li je Srbiji mesto u NATO, i posle vise od mesec dana to ne procita ni jedna trecina ovog broja. A i broj komentara je neuporediv. Tabloidizacija, sta li?"
Ne, nije tabloidizacija. Vi ste, g. Svilanoviću, napisali (tražim najblaži izraz) jedan nepametan blog, kojim ste iznervirali svakoga. Umesto da povučete konsekvence i pošteno priznate očiglednu stvar, da ste zabasali (u krajnjoj liniji mogli ste sve da okrenete na šalu, jer Serž kao tema uvek pruža osnove za to), vi se odlučujete da svoje kritičare, koji su vas doduše ljudski potkačili, denuncirate kod Matića i kod moderatora bloga kao agresivne, netolerantne tipove, uzurpatore javnog prostora.
A evo zašto ste postali političar, u uobičajeno odvratnom značenju te reči: vi se dakle niste zaustavili na denunciranju, nego ste se svojski potrudili da uspostavite pravila koja bi vaš smešni i ljigavi ego od sada pa zauvek zaštitila od bilo kakve opasnosti, posebno u vidu nekog vedrog kritičara, sklonog smehu.
G. Svilanoviću, voleo bih da su vas drugovi svojski tukli u školi.

PS
Vi se čudite i žalite zašto vas ne čitaju kad pišete o NATO. Ali tu čuđenju mesta nema, jer su vrlo dosadni, ti vaši tekstovi ("teško štivo", kao biste vi rekli). Oni su tako gnjecavi da blogeri, čim im padne pogled na njih, postaju sasvim "rigidni u odbrani svog identiteta" i uopšte vam ne dopuštaju da "proširite podršku u biračkom telu", nego vam se, ako uzmognu, rugaju. Od sveg srca.


Humor i lakoća kao pesnica u dlanu proletera!

Meni je, kao humoristi i satiricaru, svaka rasprava na dnevno-politicke teme, uvek samo najdosadnije perpetumobilno nadgornjavanje dokonih "analiticara", koje ne može da izazove ma kakvo ozbiljnije činjenje ili konsekvencu, tek se samo zaludno praćaka u plićaku palamudnog mlaćenja prazne slame.

Humor i lakoća čine, već, svet oko nas lepšim i smislenijim, ma koliko nam naš život i "dnevno-politička misao" bili teški, nerazumljivi i komplikovani da se shvate, prihvate ili drugom prenesu i objasne, pa je poenta s tim u vezi jasna kao pesnica u dlanu proletera!

Te vas sve, koji ovde pišete, pozivam da učinite nešto po tom pitanju!

Prijatelj oba barda i još jednog


Najblazi izraz

Brzo ste se zamorili trazeci najblaze izraze.


"Tesko je posranom do potoka

"Tesko je posranom do potoka stici" - bosanska izreka.


Napisali ste previse uvreda,

Napisali ste previse uvreda, ali ne odgovaram na sve. Samo hocu da objasnim ono sto mozda niste znali. Naime, svako od blogera ima uvid u to koliko je ljudi procitalo blog. To je opcija koju nemaju svi ostali korisnici. I zato sam mogao da napisem tu brojku, koja je sada vec mnogo veca. Ta brojka nije preterano vazna, ali jeste nesto sto ja znam i zna svaki drugi bloger, dakle svako od nas ima tacnu brojku koliko je vas uopste otvorilo koji od postova (i, pretpostavka je, procitalo).

Sasvim je druga stvar sa komentarima. To je brojka koja je svima dostupna (kao i sadrzina, uostalom). Ako pogledate iskreno koliko vas je koji komentarisu, videcete da je to dvadesetak osoba redovno, i onda jos po neko ko se javi izuzetno.

Zasto Vam to pisem Carlo Ponti? Zato da bih Vam rekao da ja cenim svaki Vas komentar, kakav god da je. Zato sto cenim da ste prethodno procitali ono sto je napisano, pa sad, nekada Vam se dopadne, nekada ne, Vasa stvar, meni indikacija. Mozda cu je slediti, mozda necu.

Pogresna je pretpostavka da to ima bilo kakve veze sa izborima. Ja se na njima necu kandidovati, pa zato mozete slobodno da iz teorije zavere ili bilo koje druge teorije to izbacite kao opciju.

Ostaje jos uvek opcija da pisem ono sto mislim. I da se to ne mora dopasti uvek svima. Nije mi prvi put da govorim ono sto vecina ne zeli da cuje. Kada govorim tako nesto o Kosovu, onda je to vecina gradjana Srbije koji ne zele da cuju. Kada pisem o ST na blogu, onda je to vecina onih koji komentarisu, koji ne zele da cuju (a mozda i vecina onih koji citaju).

Da sada predjem na stvar. Zasto mi prebacujete da sam denuncirao kriticare? Upravo suprotno, trazio sam da se prestane sa praksom brisanja komentara. Ja sam do sada za sve vreme obrisao na svom blogu jedan (1) komentar (radilo se o uvredi na racun Biljane). Dakle, nikada mi nije palo na pamet da obrisem bilo ciji komentar, a kamoli da sam nekoga "denuncirao" kako rekoste. Sasvim je suprotno, trazio sam da ne moze bilo ko osim autora bloga da brise komentare (a izgledada je to bila praksa koje blogeri nisu ni bili sves do kraja, jer o tome nisu obavestavani) i trazio sam da ne moze ni administrator da banuje korisnike kako mu padne na pamet (moj je utisak bio da je toga bilo previse i to bez pravih kriterijuma).

Boze, kako sve okrenete naopako. Sasvim je sve suprotno sto ste napisali od onoga sto sam ja trazio. Nikada se ni na koga od vas nisam pozalio i zaista nisam imao problem da sve vase komentare procitam i o njima razmislim.

Posto ste pokazali visak potrebe da me uvredite, a apsolutni manjak potrebe da razumete, izvinjavam se svima, ali evo, kopiram ono sto sam poslao administratoru VIP Bloga B92 i svim autorima, pa Vi prosudite, koliko ste (ili mozda niste?) pogresili u proceni i onome sto ste napisali. Ustvari mi dugujete izvinjenje, ali nema veze. Molim samo da sada ne komentarisete ovo moje pismo i predloge, jer o njima su se ostali blogeri i B92 vec izjasnili, nesto su prihvatili, nesto ne, ali je dogovor postignut.

Citat:

"Hvala svima sto se dogovaramo.

1. Moj je predlog da "vlasnik" bloga odlucuje o tome da li ce da obrise neki komentar ili ne i da to pravo nikako ne bi trebalo da imaju drugi blogeri. Pored vlasnika, tehnicki bi to trebalo da bude moguce i za administratore bloga, dakle za Dejana i B92. Predlozio bih ipak da oni to pravo koriste uvek samo u dogovoru s vlasnikom. Dakle, ako administrator smatra da bi neki komentar na blogu trebalo ukloniti, da se prvo obrati vlasniku bloga i da predlozi njemu da to sam ucini. Ako dodje do sukoba misljenja izmedju administratora bloga i vlasnika bloga o tome da li treba ukoniti neki komentar, onda smatram da administrator treba jos jednom da preispita svoju odluku i ako i dalje smatra da svakako treba ukloniti komentar, neka ukloni komentar i neka obavesti vlasnika da je to ucinjeno i pored njegovog neslaganja. Vlasniku to ostavlja mogucnost da se povuce potpuno ili da prihvati tu odluku administratora i nastavi dalje da pise.

2. Sto se tice banovanja, to bih pravo ostavio samo administratoru bloga, dakle Dejanu i B92, ali ne i vlasnicima bloga. Oni imaju mogucnost da obrisu konkretan komentar, ali mislim da ne bi smeli da imaju pravo da banuju bilo koga. To bi na neki nacin trebalo da ostane pravo B92 i tu bi oni trebalo da se sami sa sobom dogovore kakve ce kriterijume za banovanje postaviti, to je kako je ja razumem, deo njihove uredjivacke politike. Moj je predlog da se banovanje koristi izuzetno retko i veoma oprezno. Mozda je moj utisak pogresan, nemam bilo kakvu statistiku, ali imam utisak da je bilo previse slobode i akcije u banovanju. Nekako je stvoren utisak o neslobodi bloga b92, a to nije dobro za Kucu. Mozda je utisak isforsiran, ali jeste stvoren takav utisak.

3. Vlasnici bloga mogu i treba da imaju pravo da se obrate administratoru sa predlogom da nekoga banuje (ne znam je li tehnicki moguce da neko bude banovan da pristupi samo mom blogu, a da na ostale moze da ide, to bi recimo dodatno ostavilo prostor za vlasnika bloga da trazi od administratora bloga da nekoga banuje tako da ne moze da pristupi njegovom blogu).

4. I konacno, mislim da administrator bloga, ko god da je to, ne bi istovremeno trebalo da bude i bloger. Znam da je ovo tricky, ali mislim da je neko ko ima oba svojstva, neminovno u nekakvom internom sukobu funkcija (ako tako moze da se kaze).

5. U konkretim slucajevima kao sto je sa Sergejem, ranije sa Krsticem, moj je predlog da B92, ako je ikako moguce, proba da dogovori da se autori sami odjave. U tom smislu je Krletova reakcija ok. Da je slicno bilo sa Sergejom, ne bi bilo ove buke i komentara, ukljucujuci i moj.

6. Mislim da bi bilo dobro da na osnovu ove diskusije B92 donese konkretne odluke. Recimo, da napravi uputstvo za korisnike (ne za autore) i da ih obavesti nekim linkom koji bi bio stalno pristupacan, o tome koja su pravila ponasanja na blogu, kao i o tome da vlasnik bloga ima pravo da obrise njihove komentar, kao i o tome u kojim slucajevima (nemoguce je pobrojati sve, ali valja pokusati) ce B92 intervenisati i nekoga banovati.

7. Pored uputstva za korisnike, nije lose da svi autori unapred budu obavesteni o pravilima ponasanja koja vaze za autore. E, tu bi trebalo da sednete pa malo porazmislite o tome sta ocekujete od autora u smislu korektnosti, jezicke, politicke.... Sada vec postoji prilicna praksa vecih i manjih incidenata, slike koje su kacene, reci koje su koristene, objavljivanje partijskih saopstenja i sl... Mozda bi na osnovu tih iskustava sada trebalo da se napravi to uputstvo o tome sta je prihvatljivo a sta nije. Recimo, ja sam objavio jedan blog "Paket za Srbiju" i onda ga isti dan ili sutradan objavio kao tekst u Politici. Mozda je ovo prihvatljivo, a mozda i nije. Sta znam, dve su publike... Ipak, razmislite pa kazite sta mislite da je prihvatljivo u takvim slucajevima, kako bi autori znali sta je ok.

Mozda moja lista predloga i nije iscrpna, ako mi jos stosta padne na pamet javicu se opet.

Pozdrav svima
Goran"


Tehnicki detalj

Goran Svilanović wrote:
Naime, svako od blogera ima uvid u to koliko je ljudi procitalo blog. To je opcija koju nemaju svi ostali korisnici.
Ovaj broj mogu videti svi posetioci, registrovani i neregistrovani, ako sa leve strane kliknu na recent popular content


vidljivost

ili kako kazu NVO NGO transparentnost
s obzirom da imamo interactive blog
vrlo redak u svetu
valja znati i ovo


Ivane...

Quote:
Ovaj broj mogu videti svi posetioci, registrovani i neregistrovani

...tamo stoji 1326 a ne 9000
da li to znaci da Goran Svilanovic ima neke druge izvore ili ne daj boze laze.


nebojsa m...

... klikni gore levo na all time popular content i videces ukupan broj. Ovo sto si ti video je broj hitova danas.


Ovo nisam ni ja znao

doktore
daj bre ti skockaj neki upgrade za ovo


Direktore

Jel' primate dizajnere video igara na b92.net?

;)


sad bi ti reko nesto

al ne smem banovace me


Ivane...

...hvala, sad' je OK. Izninjavam se.


...

Quote:
Da ovo "tesko" stivo prevedem na temu prethodnog bloga.

gospodine svilanovicu,
opet patronizirate.

i zasto je potrebno da sad vi objasnite dinamiku grupe - valjda da bismo vas neumesni komentar koji je eto procitalo 9000 ljudi (sram ih bilo, gde su bili kad ste predavali o evroatlanskim integracijama) podigli na odredjeni nivo apstrakcije?

pre vaseg oglasavanja smo imali konflikt oko iste stvari - meni se ne svidja banovanje i potonja autocenzura s.t., drugima se svidja, ali to nije bio razlog da kao uvredjena mlada Objasnjavam Sta Nam Se Dogodilo.
kako sta nam se dogodilo - dogodilo nam se da se ne slazemo, bez potrebe da veran arbitrira (ili biste rekli da nama koji nismo vip po protokolu sleduje samo restak?).
vama je izgleda bitno da se svaki sukob misljenja institucionalizuje. zasto?


Al' je ovaj kamičak pretenciozan !

Predbacuje Svilanoviću da patronizira, a on isto patronizira !


Akcija "Poznatost" i dalje traje?

"Znate, vise od 9000 vas je procitalo moj prethodni post za manje od 48 sati." (G.S.)

I kakve su vashe procene, gospodine Svilanovicu? Mislim u smislu - da li vam je to donelo vishe shtete ili koristi?

P.S.
O Frakciji GSS i, uopshte, o GSS, vredelo bi da jednom otvorite poseban blog. Toliko toga je ostalo nedorechenog sa vashe strane.


Sve sto mislim da je trebalo

Sve sto mislim da je trebalo da kazem o GSS, vec sam napisao, dostupno Vam je na ovom blogu u mojim komentarima (mislim da se radi o jednom od prethodna dva posta). Zao mi je ako ste to propustili. Ne mislim da sad morate sve da pretrazujete, ali samo da znate, vec je napisano i na blogu je.


Jebote, svaka čast !

Idem ja tako jednom Knezom, kada u susret meni Svilanović ( o čijoj politici, kao i o svačijoj politici, uostalom, mislim loše ) glavom i bez brade ! Ja njemu, dobar dan, a on meni, ni pet, niti šest, isto tako --- dobar dan !
Zato mu svaka čast, jer me nije pogledao onako kao govno !


Inače te tako gledaju?

Quote:

Zato mu svaka čast, jer me nije pogledao onako kao govno !

A ti navikao da te tako gledaju?


Zanimljivo. A ko te inace

Zanimljivo. A ko te inace tako gleda?

Edit: Big mouth, ovog puta si bio brzi.


Isti oni koji i tebe !

Vidi ko te gleda !!


I cutanje je odgovor

Gospodine Svilanovicu,
Iako mislim da vash odgovor predstavlja jedno klasichno laviranje i izbegavanje teme ipak osecam potrebu da vam se zahvalim i na takvom pokushaju (a i na pojedinachnim odgovorima ostalim uchesnicima) jer je i to pomak u odrodjenoj politichkoj eliti.

Svejedno, moje je skromno mishljenje da biste vi, kao bivshi predsednik GSS i sadashnji chlan stranke, mogli da posvetite vishe paznje, u krajnjoj liniji, opciji koju i dan danas podrzavate.

P.S.
Nazalost, barem u ovom trenutku, nisam u mogucnosti da pogledam reference na koje se pozivate (Unable to select database) no, svejedno, mislim da GSS, kao predstavnik gradjanske opcije u odumiranju, zavredjuje vishe paznje. A od koga ako ne od njegovog bivsheg lidera.
Ili je to bila samo usputna stanica za vas, kako sam sklon da mislim?


bilo bi bolje G. Svilanovic

bilo bi bolje G. Svilanovic da ste rekli - nisam bio obavesten, a hteo sam nesto da kazem, znaci izvinite, greska. Vi ste nam prvi objasnili koliko znaci biti obavesten na primeru Ustava, parafraziram Vas - "kad ne znam ja prvo pitam"..strucnjake za ovo ili ono, one koji znaju.

piti pivo, udariti nekog, vredjati nekog, nisu politicki stavovi, ni politicki stav niti bilo kakav stav. to je mozda samo Vas nacin komuniciranja sa osobama razlicitog misljenja, tacnije mesanje baba i zaba.

Upucivanje Vaseg pisma Veranu je omalovazavanje urednika ovog bloga, a socioloska analiza drustvenih grupa, pomalo omalovazavanje svih nas.

sve to, neobavestenost sa posledicama, nemanje politickih stavova sa istovremenim propagiranjem istih i omalovazavanje bez raloga prevedeno na liberalne principe gradjanske drzave znaci jedno veliko Izvinite.

odakle vam cilj "stalno povecanje broja istomisljenjika" - ja prva to ne zelim, ali bi uskoro mogla promeniti svoje misljenje i priznati svoju gresku vecini koja tvrdi da ste veoma sujetni.


Sonja, posto sam pitao

Sonja, posto sam pitao Angie, da pitam i Vas isto pitanje. Kada Vas je, ko, na koji nacin, kako, obavestio da Sergej vise ne pise? (Neumesno bi bilo da pitam zasto, jer sam shvatio da ste i Vi bili zrtva njegovog komentar i da je to bila "kap koja je prelila casu"). Ali, kako ste to Vi bili obavesteni da on vise ne pise?


Gorane, veoma jednostavno

kliknete levo, link "blogovi", ime Sergej Trifunovic i dobijete corak, praznu stranu. Onda zakljucite ili pretpostavite da vise ne pise ili nece pisati. Posle ponovo procitate Blog B92 ili procitate kurir i potvrdite vasu pretpostavku.


Hvala Vam na odgovoru Sonja.

Hvala Vam na odgovoru Sonja. Hvala i Angie sto je odgovorila na isto pitanje. Da li smem da zakljucima da vas dve kao relativno redovne citateljke i komentatorke blogova niste bile ni na koji nacin obavestene o tome sta se dogodilo sa Sergejem od onoga od koga bi mozda trebalo da budete obaveste, od Bloga B92? Jer, kako i sama kazete Sonja, videli ste da ga nema, pa ste sve dalje "pretpostavili ili proveravali pretpostavku u Kuriru?"

Eto, ja ne zelim ni da me kao citaoca Bloga B92 ni kao autora Bloga B92, o tome obavesti Kurir, pa da pogadjam sta je tacno a sta ne. Ocekujem da me o tome zvanicno, najzvanicnije, na ovom blogu (nista privatno) obavesti B92.

Jedan mali, propusteni korak. Zato i pominjem Krstica. O njegovom odlasku saznao sam iz njegovog bloga. Odjavio se. Posle toga me nista vise nije interesovalo.

O odlasku Sergeja nisam saznao od njega (steta, mislim da bi to bio najbolji nacin) a nisam saznao ni od Bloga B92. Samo sam citao komentare i mogao da pogadjam sta je tacno a sta ne. To je taj mali propust.


razmisljala sam o razlozima

vase ankete o tome kako je ko saznao za odlazak Sergeja i nadala se da se iz toga nece roditi neka primedba upucena urednistvu bloga B92. Spomenula sam kurir, ali sam prvo rekla Blog B92.

Ne znam zasto i kome je bitnije "banovanje" S.T. od bilo kog drugog banovanja, ili smatrate da bi urednistvo B92 trebalo svaki put da objavi zasto je ko banovan?

Mislim da je Vas propust to sto niste pazljivije citali neke komentare.


Sonja, upravo u toj

Sonja, upravo u toj poslednjoj recenici nalazi se nas nesporazum. Moj i Vas. Ja ne mislim da je obavezno moja duznost da citam bilo sta osim onoga za sta mogu da odgovaram sam, a to je moj blog, ono sto ja pisem i ono sto su komentari na njemu.

I, da, ocekujem da urednistvo obavesti javnost (ne samo autore) kada se nesto tako krupno dogodi kao sto je banovanje jednog od autora. Da, to je moja primedba.


dobro

Let's get retarded...nesparazum traje i dalje.

Mene interesuje zasto Lilika vise ne pise, ko je obrisao komentare Nuneta Popovica i ko je Aleksandar Djordjevic - sve mi se to cini krupnije od S.T., a ne mogu ni da pretpostavim odgovore.

I dalje mislim da nije bilo tesko saznati/pretpostaviti razloge (zato kazem Kurir, kome se ta mogucnost ne dopada razlozi su citirani u tekstu jedne autorke bloga B92, pre dve nedelje, za one koje ne citaju komentare, ali nesto valjda citaju).

Nije Vasa obaveza, ni da znate, ni da citate, ali nije lose znati, priznacete, kakve i cije stavove branite.


Aleksandar Djordjevic

je strucnjak za advertajzing i voditelj reklamozdera.


eto, bolje pitati

nego.... Hvala Angie.


molim,

....i svaki put.

(verovatno ima i sire objasnjenje za gospodina Djordjevica).


Rekoste stavove? Mislio sam

Rekoste stavove?

Mislio sam da je ozbiljna razlika izmedju odbrane prava da neko nesto kaze i bude prisutan tu oko nas, pa i na ovom blogu, od odbrane njegovih stavova.

Inace, izgleda da smo se u jednoj stvari slozili, rekoste da biste zeleli da imate neke informacije koje nemate...


...

Quote:
Mislio sam da je ozbiljna razlika izmedju odbrane prava da neko nesto kaze i bude prisutan tu oko nas, pa i na ovom blogu, od odbrane njegovih stavova.

mislim da ako udjete u polemiku o "slucaju sergej" iz tog ugla - ugla njegovog prava da bloguje na vip sekciji bloga b92 - automatski gubite.


jeste tu je sutina zapleta Sonja

slazem se ali jednostavno ne prihvatam nacin koji je autor odabrao kako bi dosao do odgovora na ta pitanja. Zaista nije bilo razloga da se javno apeluje i dize frka oko necega sto nam prethodno nije saopsteno direktno. Posebno ne u fazonu Verane .....

To bi bilo logicno u slucaju da je neko od nas koji vodimo blog odbio da saslusa Gorana ili odbio da prihvati njegove sugestije, da mu obavestenje ili sta god vec.

Sada cu skloniti i moj i Svilanovicev blog sa naslovne da ne smaramo vise sa ovim da ne kazem nesto drugo.

Znaci ne brisem samo sklanjam sa naslovne jer zelim da se diskutuje o pametnijim temama ako dopustite a vidim da ih ima.

Svakako da cemo se potruditi da unapredimo sistem obavestavanja i vas i blogera.

Do tada pozivam vas sve da nam javite kad god imate neki problem ili predlog. Lako nas mozete naci na kontakt listama B92 sajta.


Gospodine, Vi ste se

Gospodine, Vi ste se ozbiljno posvadjali sa znacenjem pojma "urednik".


Uredniku bloga

Narcissistic, undereducated and power-mad individuals, often with poor social and communication skills, would interfere with the postings and discussions of other board users, modifying, deleting or otherwise interfering with posts, threads and subjects.

Ovo je izvod od 256 reci, a duze objasnjenje vasih deformacija mozete naci na wikipedia stranicama.

Lep pozdrav iz Ljubljane od mag. Marijana Miletic'a, el. ing.


Magistre,

a da se držiš ti tvoje elektrotehnike, a ne zalaziš u psihoanalizu? Nije tvoja oblast, znaš?


Psihoanaliza

A bas i nije neka nauka!


sonja k.

Quote:
...ili smatrate da bi urednistvo B92 trebalo svaki put da objavi zasto je ko banovan?

Pa zar to nije minimum pristojnosti, profesionalnosti i odraz postovanja prema citaocima i ucesnicima?


to jeste postovanje

ali mi se cini da se niko nije uzrujao sto to postovanje nije postojalo do slucaja X. Zato i moje pitanje - odakle tolika buka sada?


Sonja ja ne znam za druge

Sonja ja ne znam za druge slucajeve. Znam za Krstica i ST. Razlicite. Ali, prvi se sam odjavio. Meni dosta. O drugome nista niko. Vi sada kazete da mozda ima i drugih. Ne znam. I ne volim da ne znam. I reagujem kada saznam.

Da li mi Vi to savetujete da radi mira u kuci treba da cutim? Radilo se inace samo o tome da Kuca bude vise kuca, za sve koji u nju svracaju. I ako u to ne verujete, ponovo pogledajte predloge koje sam dao sinoc, a ovde su citirani u odgovoru Carlu Pontiju, nesto iznad ove nase prepiske. Rezultat i tih predloga i citavog niza predloga koje su dali drugi blogeri je nesto sto bi svi trebalo da uocimo uskoro. Dakle, to je bilo korisno!


ne savetujem Vam da cutite

naprotiv, samo ono sto ste jednom prilikom Vi meni savetovali - da se obavestite.

Ne znam kako vise da Vam odgovorim da smatram da je Vas prethodni tekst bio u najmanju ruku nepromisljen. Jednostavno se ne slazem od pocetka do kraja - ni sa nacinom na koji ste ga poceli, ni sa sadrzajem, ni sa pricom koju ste ispricali, ni sa naknadnim objasnjenjem. I ja bih volela da neshvaceni decko iz komsiluka moze da "iskulira" i da ne radi to sto je radio. I verujem da je simpatican, i verujem da moze jos da nauci, od Vas, od bilo koga. Medjutim do tada, on je za razliku od Krstica (koga stalno spominjete i koji se odjavio jer nije imao argumente, nije mogao da se nosi sa temom koju je sam postavio, neko mu je rekao "sklanjaj se", nije znao sta vise i otisao) slucaj za urednistvo B92.

Isto kao sto Die Zeit ili Le Mond Diplomatique ili Guardian, nece dozvoliti objavljivanje teksta koji u sebi sadrzi rasisticke parole ili velicanje nacisticke literature, niti ce narucivati tekstove autora koji imaju takve stavove, to ne treba da radi ni urednistvo B92. Ni jedan od gore pomenutih medija nece dati objasnjenje zasto taj i taj autor vise ne pise za njih ili uopste ne pise. To sa kucom su, izvinjavam se, bajke za malu decu.

Vi sada mozete reci blog je blog, ali to nije istina - Tekstove na blogu B92 citaju mnogi, zato sto su jednostavno dobri, bolji trenutno od bilo kog nedeljnika ili dnevnih novina, i sa vecim "tirazem" - neki to mozda zele da opovrgnu, nekome to nije cool, nekome je blogg sinonim za kuvanje sarme, nekome za skojevce ali to opet nije istina.

Sta cete Vi (autori) uraditi sa Blogom je Vasa stvar u dogovoru sa Vasim urednistvom. Iako Restak-ovo ime nije "zvucno", odnosno on nije neko od poznatih "babaroga" urednika, mislim da svoj posao radi veoma dobro i drago mi je da ste poceli da komunicirate.


Pinki je...

... išamarao Tita ;)

Pozdrav,

Vučko


Pitanje momentuma. I otkud

Pitanje momentuma. I otkud znate "da se niko nije uzrujao sto to postovanje nije postojalo do slucaja X"?

Da li zena koja ocuti kad ju nasilnicki muz prvi put udari, gubi pravo da se pozali kad se nasilje ponovi? "Sad joj smeta! A prije se nije javila!" Po vasoj logici ona to pravo nema?

Po ko zna koji put, na B92 se osporava pravo ljudi da pitaju, da raspravljaju, da iznesu svoje misljenje. Zalosno.


Реци им, Алберте

Крајње је време да се ти појавиш и коначно им покажеш како се води и уређује успешан сајт. Бар да ти дају Б92 да средиш, кад ти већ не дају да водиш репрезентацију.


Ah, kakva patetika

da ponovim:

Po ko zna koji put, na B92 se osporava pravo ljudi da pitaju, da raspravljaju, da iznesu svoje misljenje. Zalosno.

Priznajte, bila su vam lepsa vremena kad se za jednu pogresnu rec dobijala robija ili metak u potiljak?


Alberte,

jesi li ti bio onaj ljubitelj Koštunice što je godinama pejstovao članke iz Nina po Forumu B92? Ličiš mi po stilu.


Bigmouth

Ne.

Ali me zanima kakav je to stil na koji ti licim? Nisam nista "pejstovao" niti spominjao Kostunicu, zar ne?


Ах, да...

...маршал је умео са вама.

Но, оставимо се сањарења.

Quote:
Po ko zna koji put, na B92 se osporava pravo ljudi da pitaju, da raspravljaju, da iznesu svoje misljenje. Zalosno.

Барабе. Не дају човеку да оствари снове. Не дају генијалцима као што си ти да серуцкају пред бројном публиком.

Је ли, ти стварно мислиш да је неко дужан да ти безусловно да простор?

Мрзим оног Слобу највише зато што је заувек заврнуо српски осећај за демократију.


Hvala.

Hvala.


"Po ko zna koji put, na B92

"Po ko zna koji put, na B92 se osporava pravo ljudi da pitaju, da raspravljaju, da iznesu svoje misljenje. Zalosno."

Ali se ne osporava pravo da onako u prazno seruckaju, kao sto se iz vaseg primera vidi.


Drugovi moji...

Joj, budite dobri, pa mi javite gde mogu da prvo posaljem svoj kometar ne bi li mi se reklo dal' prolazi test mirisljavosti? Ne bi ja, kako to vi elokventno kazete, "seruckao" da znam bolje. Al ne znam. Sta cu. Nismo svi isti. Bio jedan pokusaj da se svi ucine istima. Nije uspeo. Al vas nista ne sprecava da pokusate ponovo.


Uzaludno!

Uzaludan je ovaj pokusaj Gorana Svilanovica. Blog B92 ce, u to sada nema sumnje, krenuti putem Foruma B92: privatna prcija nekolicine ostrascenih likova koji su modaratori i aktivni ucesnici diskusija. Na tom "forumu" se na osnovu jedne jedine recenice KOJA NICIM NE KRSI JAVNA PRAVILA, bez upozorenja, bez takozvanog "warn"-a, ucesnici "privremeno" zabranjuju na 12, da, dvanaset godina!!! Cinicno nije zabrana zauvek. Nije "ban", izbacivanje. Vec privremeno na 12 godina (robije). Bez mogucnosti da saznaju zasto, bez mogucnosti da druge ucesnike obaveste sta im se desilo. Tako se taj "forum" pretvorio u dosadanu, irelevantanu pricaonicu istomisljenika gde se, ponekad i pomalo, "pusti" drugacije misljenje, kao sto bi se nekad na rasistickom jugu medju KKK-ovce pustio crnac - za zabavu i maltretiranje.

U pravu ste Gorane sto ste se obratili direktno Veranu Maticu, jer sam siguran da ljudi koji su stvorili B92 nisu imali zelju napraviti organizaciju koja operira po uzoru na UDBU ili NKVD. Ali svejedno, B92 u mnogim svojim segmentima vise lici na izdavacku kucu kakvog ekstremnog politickog pokreta nego otvoreni, demokratski (u pravom smislu te reci) medij.


Ајде, ајде...

Признај зашто су те звекнули.


Iz sasvim opravdanih razloga

Slao je tekstove iz Nina a tamo na forumu piše da je zabranjeno ostavljanje pornografskih sadržaja.


Eto

Nisi ni sacekao moj odgovor na direktno pitanje...

Potrebna je prilicna arogancija da si covek dozvoli govoriti u tudje ime. Evo, ja bi da svoj odgovor "Ne" promenim u "Da". Da ti bude lakse.


Iako vi licno

ne zalsuzujete odogovor, napisacu ovo zbog ostalih koji ovo citaju.
Nikada necemo slati javno svima obavestenja o tome zasto je ko banovan sa foruma ili bloga, niti toj osobi licno. Osim sto je ta osoba zloupotrebila stranice B92 sajta kako bi vredjala sagovonike ili ostale koji ga citaju ili namerno sabotirala konstruktivni dijalog to bi znacilo da cemo dopustiti i da nam oduzima dragoceno vreme u pravdanju svakog slucaja pojedinacno. Znam da zvuci surovo ali to je ako smem da kazem standard.
Idite recimo na jedan od sajtova za koje kazu da su promenili buducnost interneta craigslist.org pa tamo procitajte FAQ o banovanju. Mozete da procitate i da promenite sajt ako vam se to ne dopada. To je sve.
U suprotnom trebalo bi da angazujemo jos nekoliko osoba koje ce pisati obazlozenja i obavestavati o masi nevaspitanih ljudi. Autori imaju drugaciji status samim tim sto imaju mogucnost da pisu blogove pa tako se slazem da se ovde sistem obavestavanja i autora i publike moze poboljsati.
Rekoh vec.


Dejan Restak

Quote:
Osim sto je ta osoba zloupotrebila stranice B92 sajta kako bi vredjala sagovonike ili ostale koji ga citaju ili namerno sabotirala konstruktivni dijalog to bi znacilo da cemo dopustiti i da nam oduzima dragoceno vreme u pravdanju svakog slucaja pojedinacno. Znam da zvuci surovo ali to je ako smem da kazem standard.

Iako Vi licno ne zasluzujete da Vam odgovorim, napisacu ovo zbog ostalih koji ovo citaju. Odite malo do Wikipedie i vidite sta je "standard".

A ovo objasnjenje o "sabotiranju konstruktivnog dijaloga" mi se ponajvise svidelo. Prilicno rastezljiv pojam, zar ne? Meni se skidanje aktuelne teme sa naslovnice cini kao prilicno radikalno sabotiranje, npr.

Forum B92, a sve vise i Blog B92 su, unatoc vasem neumornom moderiranju, ipak ogledni primerci vredjanja. Naravno, "nikome vlastito govno ne smrdi".

U stvari, nalazite se u Catch 22 situaciji: jedini nacin da odrzite privid otvorenosti i demokraticnosti je da obrisete sve ono sto taj privid kvari.


Кажем ја...

Човек створени уредник и менаџер.

Дејане Рестаче, скупљај ствари и исппразни канцеларију. Долазе нове снаге на крилима демократије.


Bolje ne prizivaj...

urednika.

Jer moglo bi se protumaciti da namerno sabotiras konstruktivni dijalog. A onda, i sam znas, ode glava!


idite na wikipediu

unesite izmenu nekog teksta
nalupajte neke gluposti za promenu. nemojte se vredjati, bitno je za probu sistema koji kazete da je standard.

potom cekajte da vas neko od "supervizora" obavesti da je vas tekst obrisan.

kad dobijete odgovor
objavite ga ovde.


Svasta!

Malo brkate loncice. Ja sigurno ne podrzavam lupetanje, sabotiranje, a pogotovo ne vredjanje.

Kad pominjem Wikipediu, govorim o principu da svako ima pravo na svoje misljenje, stav. Da editira bilo koji pojam na Wikipediji - cak i bez da se registrira! Naravno, drugi imaju pravo da to promene, a moderatori da interveniraju. Ali je celi proces javan, transparentan. Odite na pojam Kosovo (na engleskom) i vidite kako je razresen problem edit-ratova i ostalih subverzivnih aktivnosti. Sta je sve potrebno prije nego sto bi neko dobio "ban" na JEDNU GODINU.

Ne mislim da B92 treba da polemizira oko svakog ucesnika, svakog post-a, svakog "ban-a". Ne pravim istovetnu paralelu. Ali broj aktivnih "starih" ucesnika na B92 podforumu Politika govori sam za sebe. O pluralizmu misljenja da i ne govorim. A izgleda da se istim putem krenulo i na Blog-u B92.


Svakojake kretenizme

je taj nesrećni forum trpeo upravo od tih "starih članova".


Nekom miris, a nekom...

I kako mirise sloboda? Sad kad se vise ne trpi?

Nije puno drukcije ni sa novim clanovima. "Nepodobni" brzo postaju Izbrisani. Pomenuh stare jer je datum uclanjenja svima vidljiv pa je zorno da su (gotovo svi) stari clanovi pevaci istog jednoglasnog zbora.

Inace, tehnicki je vrlo lako i nezahtevno (i vremenski i prostorno) pored imena svakog clana staviti naznaku da je "banovan" na toliko i toliko, datuma tog i tog. Pa onda svako moze, gladajuci prosle postove doticnog/e, videti kako se primenjuju "standardi". Takvo sta je apsolutno odluka za vlasnika/urednika sajta, naravno. Ali isprka o nedostatku vremena i prostora je providna. Evo, urednik Bloga B92 nam je objavio da je o odlasku/teranju St-a MOGAO ali nije MORAO da obavesti svoje citaoce. Znaci samo stvar dobre volje odnosno uredjivacke odluke.

(Iako, moram priznati, da je neobjavljivanje objasnjenja u vezi ST-a odlican potez! Generirano je puno vise poseta i kometara sajta. Sto samo po sebi dize rejting B92. Genijalno.)

Takodje, potpuni (12estogodisnji) "ban" kod 0.00 "warn-a" govori sam po sebi o "standardima". Da, da, znam, znam, neki prekrsaji su toliko veliki da se clanove mora izbaciti odmah. Bez odlaganja! Cinjenica da su moderatori aktivni ucesnici diskusija sa time sigurno nema nikakve veze.


"Odite na pojam

"Odite na pojam Kosovo"

Odite - dodjite, idi mi- dodji mi....

Albert - Hambert, pismen-nepismen...


simpaticno

:-)

Stara dobra vestina ozlojadjenih diskutanata - kad nema argumenta hvata se svaka slamcica. Kad vec ne mozemo protiv onoga sta se kaze, ajmo onda o tome kako se kaze. Cudi me da niste primetili i "ijekavicu" - to je inace na Forumu B92 omiljena zabava. Pogledajte malo bolje, neka vam ne bude lenjavo.

Ja sam vam nadasve zahvalan na poduci. Drago mi je da se ipak razumemo. A dobro se razumemo, zar ne? Nadam se samo da moderator tu vasu upadicu nece protumaciti kao "namerno sabotiranje". Bilo bi mi krivo da nestane vas post - jako se dobro uklapa u datu tematiku.

Pozdrav


"Pogledajte malo bolje, neka

"Pogledajte malo bolje, neka vam ne bude lenjavo."

Mislite 'kenjavo'?


craigslist.org

Dejan Restak:

Quote:
Idite recimo na jedan od sajtova za koje kazu da su promenili buducnost interneta craigslist.org pa tamo procitajte FAQ o banovanju. Mozete da procitate i da promenite sajt ako vam se to ne dopada. To je sve.

Hvala na savetu. Bio na craigslist.org, trazio FAQ o banovanju. Nasao ovo:

http://www.craigslist.org/about/help/flags.html

Objasnjava se sistem kojim zajdenica samoregulira objavljivanje oglasa. (Svakog meseca se objavljuju desetine milona postova!) A oni koji su pogodjeni tim sistemom (za koji kazu da gresi u samo 2% slucajeva) mogu slobodno o svemu raspravljati na forumu. I ponovo objaviti oglas ukoliko nisu prekrsili TERMS OF USE, pogotovo CONDUCT deo.:

http://www.craigslist.org/about/terms.of.use.html#conduct

Jedino sto sam mogao naci relevantno je prvi deo:

You agree not to post, email, or otherwise make available Content:

a) that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, defamatory, libelous, invasive of another's privacy, or is harmful to minors in any way;

sa cime se u potpunosti slazem (i tvrdim da vase moderiranje siroko izlazi van tih pojmova odn. primenjuje se vrlo selektivno i neprincipijelno). Medjutim o "namernom sabotiranju konstruktivnog dijaloga" nema ni reci. To ste, bice, ipak od negde drugde digli?

No ono sto je vrlo zanimljivo, je da i ako vas blokiraju imate pravo da trazite da se "blok" razmotri i skine:

If you have reviewed our Terms and believe you have not violated them, please file a report and we will review this block for possible removal.

A to je nesto sto vi eksplicitno tvrdite da nemate nameru da radite.

Budite ljubazni pa postirajte direktni link o banovanju na koji me upucujete. Valjda ce i drugima biti od koristi, ako su vec to standardi kojih se pridrzava B92.

Ja za sada ipak necu menjati sajt. Vi ako hocete procitajte, a ako vam se ne dopada - banujte.

Hvala


Sabotaza

: Medjutim o "namernom sabotiranju konstruktivnog dijaloga" nema ni reci.

To je originalni Balkanski doprinos slobodi misli i govora!

Jedan bosanski policajac na hrvatskom radioamaterskom forumu je cak cuvao "drzavu i poredak" na internetu!

LP MMM


BLOG JE POSTAO MALI!

vise nije moguce staviti novu prijavu, ja volim da menjam nikove ali sad, posto ne mogu da promenim, ostadoh nitkov ako hocu da ucestvujem u razmeni na blogu...
cim dodje cenzura, nista to ne valja...

U borbi protiv nitkova iz svemira


zaboravih...

svakom sistemu je potreban minimum zajednickih pravila da bi funckionisao. ako su min pravila bloga da se ne salje pornografija i ne sire verske, nacionalne i slicne ideje, meni je to sasvim "gradjanski"

U borbi protiv nitkova iz svemira


Pa cekajte ljudi...

U sred ovog bloga ima makar 5 primera znacajnog krsenja svega ovoga sto mi podrazumevamo "pravilima" na Blogu, ako ja to lepo razumem, a bogami procitao sam ga celog ... Sto sad njih ne poukidate takodje?

"No fear. No distraction. The ability to let that, which does not really matter, truly slide."


Oću i ja da kažem nešto za dnevnik!

LJUDI, NATERAĆETE ME DA ZAVOLIM MLADITJA, LEDŽIJU I OSTALE KOMPADROSE!
To će biti posledica svih cenzura vezanih za drage nam pomenute osobe! Jeste! Eto recimo, na primeru Sergeja... Ma kad bi mi palo napamet da odem i da čitam šta Sergej trabunja?! Ništa pametno, verovatno, kao što se i pokazalo. I šta onda... dva klika mišom, i eto Sergeja na duplerici Kurira... I onda to pročitam i dignu mi pritisak na 200! Isto ko što bilo za onog mučenika što salutirao Mladićevom posteru...
Pa bemu miša, osećam da kada bih sada napisao imena SADAŠNJIH neprijatelja da bi se desilo sledeće.. Evo saću da probam, Mladić, Leg........................................................................... piiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii kkkkkkkkkkkkrrrrrrrrrrrrrrkkkkkkkkkk .... štuc... viiijuuu viiijuuu... tu tuuuuuuuuu tu tuuuuuuuuuu


tabloidman

"Imam problem s tim da je Sergej zabranjen"
"Tabloidan" Vam je naslov bloga, g. Svilanovicu - te, nad takvom reakcijom, ne bi trebalo da se iscudjujute.


Nov "kvalitet" komentara

jesam li ja nesto pogrešno shvatila ili je to postala norma u komentiranju blogova: pljuvanje, vrijedjanje, žuč, slobodno izlijevanje frustracija, mržnje, gorčine, ...? To nekako sve češće susrećem na ovim blogovima.


pa

i kad zakacis slucajno nekog u prevozu u beogradu i kazes 'izvinite', da li ces da dobijes od slucajno zakacenog 'ma nema veze', 'sve ok' iutomsmilsu ili ces da dobijes one poznate sochne, da sa ne psujem? ista ekipa svuda pa i ovde. uglavnom...

BebaOdLonchara


Vjerovala ili ne...

...dobila sam i "nema veze" i "sve ok" u bg prevozu. Ali slažem se da je ekipa ista. Ja zapravo mislim da je to zatvoreno društvo komentator(ic)a bloger(ic)a, pa se puno vrti u krug i ponavlja, a i postoji velika osjetljivost na uljeze (kakvom se i sama cesto osjecam, na zalost).


U iscekivanju...

Lepe vesti!
Digla se velika prasina i konacno je pitanje moderisanja doslo na dnevni red.Nadam se da ce se iz toga izroditi cistiji, otvoreniji i samim tim bolji b92.
Jedan sam od retkih iz ekipe koji ovde jos svraca , a ostali su odustali jos kod besmislenih banovanja na informativnom delu sajta.Uzgred,mislim da sam tamo jos uvek pod banom!
Trenutno imamo blog koji sa nekih 60-ak % pokrivaju sledbenici politicke opcije koja realno pokriva do 3% birackog tela.Pritom sam siguran da njihovo ponasanje ovde nanosi izuzetnu stetu samoj toj politickoj opciji, o cemu su, gle cuda, bas danas pisali.
Potencijal ovog bloga je ogroman, ali samo ako se postave jasna pravila igre koja ce vaziti za sve i primenjivati se na svima.U protivnom, pretvorice se u beskonacno baljezganje politickih istomisljenika sa oazama apoliticnih blogera i blogova koje ce pustinja lagano progutati.
Ogroman je to posao i zelim vam srecu, a ako je potrebno, spreman sam i da pomognem.

"...MI SMO LJUDI CIGANI SUDBINOM PROKLETI..."


Zao mi je sto se odjavljujete

Posto je Vas tekst "odjava" zatvoren za nove komentare koristim priliku da ovaj moj tekst o Vasoj odjavi postiram na ovom blogu, posto su i teme povezane.

Zao mi je sto se odjavljujete

Ali imam potpuno razumevanje za razloge Vase odjave. Posebno posle onakvog primitivnog i prostackog lincovanja kad ste objavili tekst o Sergejevoj zabrani (banovanju, engl. banned). Vasa odluka da ne reagujete na zlonamerne tekstove koji nisu imali nikakve veze sa temom Vaseg teksta i neargumentovane, primitivne i prostacke uvrede, koje su Vam upucene u brojnim komentarima, i time se ne spustite na nivo ostalih diskutanata (koji se nivoom uopste ne moze nazvati) je za svaku pohvalu i jedini je pravi nacin reakcije u takvoj situaciji.

Vas „odgovor svima“ u tekstu koji ste postirali kasnije je potpuno primeren i na mestu, a Vasi predlozi za poboljsanje nacina funkcionisanja bloga veoma konstruktivni i za pohvalu.

Neukusni tekstovi direktora B92 bloga o Vama, i njegova povredjena sujeta, kao i „greska“ koju je „mogao a nije morao“ da izbegne, govore najbolje sami o sebi tj. o njemu, tu nije potreban nikakav dodatni komentar.

Da li Vase odjavljivanje predstavlja znak da civilizovana i pristojna komunikacija, postovanje i uvazavanje drugog i drugacijeg misljenja i tolerantnost, na ovom blogu nemaju mesta a neargumentovano i primitivno vredjanje i lincovanje neistomisljenika postaju obrazac ponasanja i komunikacije, ostaje da se vidi. Pojedini komentari na ovaj Vas tekst ne pruzaju mnogo nade u tom pogledu.

Vama hvala na interesantnim tekstovima i prilozima koje ste ovde objavili, i sve najbolje u Vasem daljem radu.