Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Dekan Marojević, onako neobavezno

Uz indexUz indexSećate se ex-dekana Filološkog fakulteta Radmila Marojevića? One tihe persone s bradom? Onog što izbacivao studente, zaključavao fakultet, angažovao pendrekaše, na kraju doveo specijalce u civilu koji su premlatili sve što se unutar zgrade u tom trenutku zateklo?

E, pa upecah ga malopre na Nacionalnom servisu. Onom što ga plaćam 300 dindži mesečno. Ćaskalo se o ćirilici, čak su i blesimetar postavili dole, sa pitanjem u fazonu "Da li je dobro što možemo da pišemo i latinicom i ćirilicom".

Imao sam čast pogledati samo poslednjih 10-ak minuta emisije. U tih desetak minuta, legitimni sagovornih Marojević (bez brade - nova su vremena; da nije spomenuo "kad sam bio dekan", još ga možda ne bi ni prepoznao) izbacio je ocene o okupatorima (aktuelnoj vlasti) koji u Crnoj Gori, poput italijanskih fašista nekad, pokušavaju da uvedu crnogorski jezik, o "takozvanom" bosanskom jeziku kojim govore "Srbi muslimani" u Sarajevu, o "takozvanom" hrvatskom jeziku (verovatno ga govore "Srbi katolici"), o proterivanju ruskog jezika iz škola kao načinu da se uništi ćirilica...

Voditeljka na to nije reagovala. Možda jeste u prethodnom delu emisije, da ne grešim dušu. Ali, nekako, verujem da ni pre mog uključenja nije postavljala "neprostojna" pitanja. Nije lepo.

Nezavisno od te nepoznanice, ovih poslednjih 10-ak minuta mi je bilo sasvim dovoljno da mi proključa krv onako kako mi je ključala dok sam izveštavao sa protesta sa Filološkog, često teško odolevajući porivu da bacim pres karticu sa revera i zaletim se glavom u Marojevićevo obezbeđenje (ili Marojevića lično) ne razmišljajući šta bi mi posle bilo sa pomenutim delom tela. "Nemoj, Veljko, ti si novinar, izveštavaš, ne smeš da se mešaš". To me je nekako zadržavalo.

Dakle - šta će takav lik u studiju? Šta će takav lik na fakultetu? Šta će takav lik uopšte?

Mi ono imamo Zakon o lustraciji koji brani javni rad onima koji su se ogrešili o ljudska prava? PTC (pišem po Ustavu) je javni servis koji se brine o interesu građana?

Ili je pretucanje studenata potpuno OK pojava, ili ovde pravna država (SIC!) baš nešto i ne funkcioniše.

I da... Neki lideri pomenutog protesta, koji su se hrabro borili protiv "gosta", danas su aktivni deo vlasti. Pitam se kako su se večeras osećali.


U minut ipo...

...koliko sam ja gledao, covek je apsolutno neumereno, preostro reagovao kada ga je voditeljka presekla potpitanjem. Potom je Rome je nazvao Ciganima. Primitivna drskost mu je ocigledno osobina koju ispoljava u svakom trenutku.

A otkud znam sta ce on na RTS-u. Moguce je da tu cak nema nikakve ozbiljnije namere, stava, politickog ili bilo kakvog misljenja uopste. Neko nekom rekao "imas onog nekog Marojevica, on ti se zalaze za cirilicu", a uredniku je to bilo dovoljno.

Nego, mene interesuje jedno drugo pitanje - a to je koliko nam je jezik, sa oba svoja pisma, ugrozen novim tehnologijama. Evo, i sam cesto na ovim blogovima pisem bez nasih slova, u mailovima sam ih potpuno zanemario, sms poruke saljemo podrazumevajuci da jedan znak predstavlja i po tri slova... A ovi i dalje drve o ugrozenoj cirilici koja je u sred ustava i hegemonistickoj, imerijalistickoj, unijatskoj latinici, dok ostajemo polako bez cak 5 slova.


Quote:a to je koliko nam je

Quote:
a to je koliko nam je jezik, sa oba svoja pisma, ugrozen novim tehnologijama....ostajemo polako bez cak 5 slova.

Nebojsa, ne vidim da je strasno sto se kvacice izostavljaju. Do sada je vazilo pravilo jedno slovo za jedan glas, a u buduce bi se lako moglo desiti da bude jedno slovo za vise razlicitih glasova. U kojoj meri je alfabet fonetski to je samo stvar dogovora. A bogatstvo jezika nije pohranjeno u pismu, u kom bi slucaju bilo istina ono sto govorite.
U tom svetlu vas argument nije sustinski razlicit od onog koji iznose protivnici latinice.
Pozdrav. C.M.

P.S. Mene vise brine cinjenica da ako procitate neko strano vlastito ime napisano na srpskom jeziku i pozelite da nadjete neki ozbiljniji clanak na internetu potrosite nekad i pola sata. Probajte na primer (ako to vec niste ranije uradili) da se raspitate o biografiji Ogastena Barouza ali ne ogranicavajuci se na srpske stranice. Mnogo bi zato bilo bolje da se pravopis izmeni tako da nalaze da pisemo Aug_____ Bu_______.


mAlObOlIgLaVAiNAcEjEsUper

DrAgICORNmouthMoZdAvAmAnESmeTaALiMeNiSMetAUSpoRaAVaCiTanJEIStVa
RAGLaVObOlJuKAoIoVaJtEksTpOsEbnOaKojEkOmbiNOVanOsAnEdoSTatKoMvE
liKiHslOvAiNTerPuNkCijEipRELomApArAGRaFa.

Иначе се слажем са вама што се тиче страних властитих имена и којекаквих топонима, које бих ја волео да видим у оригиналу, ако су у латиничном алфабету (тј. ако нису рецимо кинеска, индијска или хибру (hebrew)) као на овом примеру где нисам знао српску реч за хибру, или на пример Глостер (Gloucester), или рецимо Сара Вон (Vaughan). Да не причам о другој крајности, попут Хенс Кристн Анасен (како иначе звучи Ханс Кристијан Андерсен кад вам га изговори Данац), или рецимо Туи Бра (Тихо Брахе).

Ovaj način komunikacije i tako saseče toliko informacija (tonalitet glasa, mimika, govor tela), da je zaista nepravedno prema sagovorniku da dalje sasecamo. Inače mi je svejedno da li je latinica ili ćirilica, tačnije - zgodnija mi je latinica, pošto onda mogu da pišem tekstove koji su na engleskom bez promene tastature.

Ali ako Irci svoj jezik izvlače iz mrtvih, ja ne vidim razlog zašto mi ne bi sačuvali svoj alfabet. To što je Ustavom napravljen ekskluzivan, to mi se zaista ne sviđa, ali se uzdam u "mekoću" istog i mudrost nekih budućih poslanika. A do tada ću preživeti ovako u ilegali.

Pozdrav,

Vučko


Ko da ga lustrira?

Oni, koji su prividno 90-ih bili na "pravoj strani" sa studentima, a danas su svi đuture navukli neka nova odela i zajednički participiraju u "vlasti", na ovaj ili onaj način, uključujući i deo tih studenata?


rentabilnost prave strane

Misliš recimo na Vladetu Jankovića koga je Marojević
smenio sa mesta sefa katedre za opstu knjizevnost i teoriju književnosti zbog sto je Janković kritikovao Vojislava Seselja i nije mu dozvolio da kao predstavnik srpskog PEN-a putuje na kongres u neku nordijsku zemlju? Što je uglavnom nosio isti sako prepoznatljiv po "zakrpama" na laktovima i malkice okraćalim rukavima? Na Nikolu Miloševića kome je zabranio da drži kurs koji je bio veoma posećen o Platonu, i mnoge druge, setih se na prvu loptu ove dvojice, koji kako sada stvari stoje, nemaju ništa protiv stavova koje putem nacionalnog servisa Marojević prezentira, naprotiv, i uživaju u privilegijama koje im je donela vlast.

E, za ovo i oni zaslužju batine. Ili prosto, *ovnjivu motku. Mada, kad malo bolje razmislim i bandere prosto vape da budu okićene
... praznici nam stižu, praznici nam stižu ...


Eto, Katie...

Sve što si navela još je jedan prilog tezi o srastanju političke scene u političku klasu...


Katie

svaka cast za opis Vladete J. I za sve receno.
Ja to srocila drugacije, manje zucno, ali sta ti likovi sada rade, stvarno jedino motke koju pominjete da se dohvatis.

Mada V.J. je imao svoje objasnjenje reci "nacionalista" i tada (97 kad se fajtao sa Marojevicem). Naime "nacionalista" je identicno sto i "tradicionalista", covek koji postuje tradiciju, a razlicito od "sovinista". Nacionalista, po V.J. izvorno ne znaci sovinista, to znacenje je dodatno i skrnavi lepo i neuprljano izvorno znacenje reci nacionalista. Tako nekako.
Ni tada, a ni sada mi nije bilo jasno zasto onda koristimo rec "nacionalista" (koja ima konotaciju "sovinista", a to, eto, necemo da budemo), ako je isto sto i "tradicionalista". Semantika. Nije mu bila jaca strana, rekla bih. Tada to i nije bilo vazno, samo smo gledali kako da se otarasimo S.M.a i njegovih...
Pozdrav


Tom "motkom" treba proci

Tom "motkom" treba proci kroz sudove i tuzilastva.
Kako to da od 5. oktobra 2000 na ovamo niko nije odgovarao za batinanja po fakultetima? Zasto to nikad nije bilo predmet nikakve istrage?
Pa ne mozemo za sve da optuzimo ove ljude koji su danas predstavnici izvrsne i zakonodavne vlasti. Ona treca, sudska, je jednako odgovorna a niko je ne pominje. Zar cete opet, kad dodje sledeci 5.oktobar ili 6. kako vec zovete taj dogadjaj, da pustite da se sudska vlast provuce nekaznjeno.
Sve se ovde provlaci nekakva teza o tome da rezim vrsi pritisak na sudstvo koje bi toboz bilo nezavisno i radilo nepogresivo kada tog pritiska ne bi bilo, kao da sudska vlast nije vlast. Bastilja koja nije taknuta u poslednjih 20 godina. Videli smo sve sto je trebalo da vidimo za vreme Djindjiceve vlade, a sad se valjda zna sta treba ciniti.
Sudstvo nista ne radi u korist svoje nezavisnosti. Jednostavno lakse im je da budu zavisni i da im se onda sve prasta tako sto ce se uvek izgovarati da su bili pod prinudom.
Ako je neki sudija ili tuzilac pod prinudom neka da otkaz. To je suvise odgovoran posao da bi se ovakav nemoral tolerisao. Treba jasno reci da su pod prismotrom i da ce kad tad odgovarati za necinjenje, pa makar to bilo i zbog toga sto su imali previse predmeta pa nisu stigli da ih sve obrade (sto isto vole da kazu a nikad ne strajkuju s ciljem da to promene).
Tu nema nikakve svesti o odgovornosti koji takav posao nosi sa sobom. Nikad nikakve sugestije sa njihove strane, nikakvog saveta zakonodavnoj vlasti, a tek zahteva.... Nikad cuo za tako nesto. Osim kad su u pitanju plate i polutke. Sami se postavljaju u inferioran polozaj a ne moraju i ne smeju da budu. Kako bi bilo kad bi lekari pratili sugestije vlasti kojeg ce pacijenta tretirati a kojeg nece. Na taj isti nacin veliki deo zaposlenih u sudstvu krsi svoju profesionalnu etiku.
Moj stav je tu jasan - treba dati otkaz svakome ko nije radio nezavisno od vlade i parlamenta, a nije sam dao otkaz. Mozda je to revolucionarna pravda koja je po sebi vrlo neprecizna i preka ali je ona sigurno bolja od institucionalizovane nepravde. Corn Mouth.


Šta će takav javni servis uopšte..

I šta je od toga Marojevića bolji predsednik UO javnog servisa Nikša Stipčević, ili pak direktor....ili ovi što u ustav staviše samo ćirilcu..
Dolazi ponovo vreme raznih Marojevića, Đuretića, vračara, gatara i opsenara...
Nije ovo ništa, šta ćemo slušati narednih dana za naših 300 dindži...


Ovakav RTS, nažalost, i

Ovakav RTS, nažalost, i jeste mesto za takve kao što je Marojević. Zbog toga ja ne plaćam 300 dindži.
Što se tiče lidera protesta koje pominješ, mislim da se osećaju odlično, jer iz ove perspektive možemo zaključiti da su se borili, ne iz razloga koji je nas vodio, nego da bi upravo bili ovde gde se sada nalaze.


vragec,

vreba te shvedski tv-detektor !


Ma dobro je kad nije ruski.

Ma dobro je kad nije ruski. Švedskom ću zavarati trag.


Juče sam bacio radio kroz prozor


ne vidi se slika.

ne vidi se slika.


pamtiti

i nista vise, jako je vazno Veljko da nisi zaboravio ko je taj covek i kako je radio. Kad dodje trenutak za to svi ce morati da poloze racune.
Ne bi bilo lose da se na ovim blogovima registruju svi kojima zakon lezi u topuzu. Pravda je spora ali dostizna.


Hvala

Vam, Veljko, sto ste me podsetili na neke ljude sa Filoloskog. Ja sam imalu tu priliku/srecu/nesrecu da budem student profesora gospodina dekana Marojevica tada. I gospodina Jankovica i Kojena i N. Milosevica u isto vreme. O njihovom znanju i strucnosti u svojim poljima necu, nije lepo prema kolegama.
Moram o Marojevicu. Trvdio covek nesto sto nigde drugo u gramatikama niste mogli da pronadjete. Ruski jezik nije moje polje, ali secam se imao neko tumacenje genitiva (cini mi se) koje niko drugi nije, ili samo zastareli strucnjaci za staroslovenski. Ne moze covek da shvati da jezik nije pitanje preskriptivne gramatike. Nije ni pismo. Oba evoluiraju zajedno sa kulturom, koliko god neki hteli da ga okamene i naprave laksim za klasifikaciju i kategirzaciju u Institutima za jezik i pravopis.

A svi ti moji profesori...Sa vremenske distance od deset godina, kad ih sad sve vidim sada, ja ne vidim veliku razliku u pogledu njihovog politickog angazovanja. A '96 se cinilo da su njihovi stavovi nepomirljivi i dijametralno suprotni (makar Marojevic vs Jankovic, Kojen i Milosevic).

Filoloski. huh. Nadam se da nije nocna mora studentima koji danas tamo studiraju.
Pozdrav i hvala.


E svaka tebi čast

što si otvorio ovaj blog, nekako se baš vidi da si pisao iz srca. U jednom dahu.

Ima li jednog jedinog dana da nam ne presedne od neke vesti, neke emisije, neke pi*darije koju nam serviraju?
Pa nema.

Dakle Radmilo Marojević, ponos i dika Srpske radikalne stranke, onaj što je, osim što je zaključavao fakultet jer mu je, zaboga "pretila opasnost" i dovodio gorile pa specijalce da umlate studente, predlagao statut po kome je sebi obezbedio "carska" ovlašćenja, i pretio da će se obracunati sa neradnicima kojima je politika vaznija od skole i s onima "koji su zvizdali dok je srpski narod krvario", lamentira na nacionalnom servisu.

E, kako živimo u zemlji u kojoj nema lustracije, ja bih ga prosto prebila ko vola u kupusu (miss'im, ako može Miki to da izjavi i da bude objavljeno, možda i meni anonimnoj bude oprošteno, mada sam spremna da snosim sankcije u skladu sa pravilima) Dakle, ja ne mogu nikoga da prebijem, prosto zbog toga što ne posedujem odgovarajuću snagu, niti umeće koje bi tu snagu zamenilo, ali rado bih platila da neko ovo radikalsko smeće tako oplavi i unakazi, te da ga skrati za jezik kojim palaca, tako da resto bivstvovanja provede daleko od očiju javnosti i ne upropašćava raspoloženje onom možda i ne tako malom delu gradjana kojima presedne život kada ga se sete, a kamoli kada ga preko, moš' misliti, Nacionalnog servisa - vide.

agrrrrrrrrrr


Легитимно

Маројевић је био легалан и легитиман декан. Изабран је по Закону и радио је по Закону. Покушао је да уведе ред и сузбије побуну студената изманипулисаних од стране опозиције и обустави блокаду. То данас и сами студенти виде.

Стручњак је, професор је. Зашто да га не зову на телевизију? Нисам видео да га је други саговорник поразио аргументима, али видим да би му неки забранили да говори. Једном професору Београдској универзитета би забранили да говори.

Лустрација? На основу чије правде? Правде победника или данашње већинске разочаране и пробуђене Србије? На послетку, изволите, спроведите ту вашу лустрацију ако можете.

П.С. Хајдете, сад ме обришите, како иначе демократски радите овде.


Gosn' Drakula

zvao vas gosn Miloshevic. Treba u subotu da branite


Govori tiho i nosi zeku sa sobom!!!

Predrag M. Azdejković
www.queeria.com


A i Hitler je samo

A i Hitler je samo pokušavao da "uvede red" u Nemačku.

Ne vredi trošiti reči... Svako ko je slušao ovu spodobu je morao osetiti "nelagodu" kakvu smo osećali 90ih dok su ovakvi kao Marojević bio na vlasti.


:)))))))))

Quote:
П.С. Хајдете, сад ме обришите, како иначе демократски радите овде.

Ne brišite ga molim vas.

Ova poruka zaista treba da ostane ono kao spomenik jednom vremenu. Evo link na ovu poruku u bookmarks.

Inače nam jednom deca neće verovati da je i ovoga bilo.


Volim sve što vole mladi

Quote:
Ne brišite ga molim vas.

Bože sačuvaj. Ulepša mi jutro. Ovo treba čuvati. Maziću ga, paziću ga i zvaću ga Đole. :-D


Drakula,

da ste imali decu tada na studijama a narocito kod Radmila, znali biste o cemu Veljko pise.

JB.

P.S. Mada niste morali da imate decu studente, bilo bi dovoljno da niste radikal. Pa i Seselj je u to vreme bio profa na Pravnom i preko zvucnika pustao "Sprem'te se sprem'te cetnici...". Mislite da je to za faklultet bas primereno.


Drakula...

...a da se vi i ostali vampiri ipak vratite odakle ste izašli? Ili ne ide bez glogovog koca? Mogli biste usta da obrišete, curi vam krv sa očnjaka, a i ruke su vam krvave do ramena.


Po zakonu...

je raspustio Katedru za opštu književnost i smislio da studenti prate predavanja na drugim grupama (za strane jezike), otpustio ljude kojima kao stručnjak ne bi mogao ni da nosi tašnu (Ivan Klajn!!!!, da ne pominjem ove politički angažovane), albanski jezik uvrstio u orjentalistiku (nije znao gde bi drugde?!?).... Za koju si ti oblast stručan ne znam, ali on sigurno nije stručan za srpski jezik, niti pismo...za to sigurno imamo stručnijih od jednog profesora ruskog. Nemoj da nerviraš ljude glupostima, molim te.


Demokratija

Veljko, treba da se naviknete da na javnom servisu vidite i čujete i stvari sa kojima se ne slažete. Verujem da u Srbiji ima puno onih kojima su stavovi Radmila Marojevića bliski.


Da utvrdimo gradivo

upravo sada na prvom repriziraju Marojeicev show.


Draga JJ B.

molim Vas 'vatajte beleske, pa postirajte highlights. Nisam u mogucnosti da gledam. Nostalgicna sam (u potrazi za arche-nemesis se setih starih), a i zanima me sta strucnjaci za cirilicno pismo imaju da kazu.
Hvala unapred.


Demokratija?

Miloše, duboko sam uveren da je tom čoveku mesto iza rešetaka zbog odgovornosti za batinjanje studenata. Bio sam na tom fakultetu u to vreme svaki dan i znam o čemu pričam.

Ako već nije iza brave, onda je bar za duboku izolaciju i prezir.

Zvati ga na javni servis da neobavezno ćaska o ćirilici kao stručnja... Po toj logici (znam da je ovo sad radikalno poređenje) - i da je Adolf živ mogli bi da ga pozovemo i s njim ćaskamo o muzici, na primer. Čovek svirao violinu, što da ne?

Quote:
Miloš:
Verujem da u Srbiji ima puno onih kojima su stavovi Radmila Marojevića bliski.

Veujem i ja. I mora da ih bude sve manje, inače odosmo k vragu. Koja je poenta davanja prostora čoveku koji će opušteno i neometano da širi ludilo i mržnju u udarnom terminu?

Uostalom, to je protivzakonito, po postojećem i važećem Zakonu o lustraciji. Ako se zakon ne sprovodi, bar mu se ne mora tako otvoreno prkositi.

Ako Marojević nije kršio ljudska prava studenata, pitam ko jeste.


Milose,

upravo je to ono na šta ne želimo da se naviknemo. Čovek je unazadio fakultet. Čovek je bio dekan u vreme kada su po fakultetima batinali studente i izbacivali profesore.
U Češkoj je takvim likovima bilo zabranjeno javno delovanje 10 godina.


Češka

Srbija očito nije Češka. Češka je bila žrtva strane okupacije i bilo je razumljivo da su tamo ljudi poistovećivali komunizam i komuniste sa stranim okupatorima i samim tim im je bilo lakše da sprovode lustraciju nad "saradnicima okupatora". Srbija je žrtva sopstvenog nacionalizma i očito, mnogo je teže boriti se sa time. Ljudi u Srbiji su verovali, a mnogi još uvek veruju u politiku koja je vođena i koju su svojom podrškom i sami kreirali.

Ako je nastup Marojevića na javnom servisu doprineo išta popularnosti ideje koju on zastupa mogu samo da izrazim žaljenje Srbiji. To znači da je Srbija još daleko od onoga čemu Vi težite i tu nikakve zabrane i lustracije neće pomoći.

Ali posle svih ovih godina ipak verujem da su ovakvi javni nastupi pre svega štetni za one koji takve stavove iznose.


Ma uopšte komuniste ne

Ma uopšte komuniste ne poistovećuju sa strancima. I nema veze sa saradnjom sa okupatorima. Ruse ne vole "nako" (mislim ne treba tu Česima (cinici će reći ne samo Česima) naročit razlog da ne vole Ruse). Ali komunisti su im ono - van svih kategorija. I treba tako da bude kad shvatiš šta su im radili. Oni tamo u Jugoslaviji su male mace kakvi su ovde bili (to "ovde" jer živim u Češkoj nekih 12 godina).

Češka je inače jedina zemlja u kojoj komunizam nije srušen nacionalističkom halabukom, nego halabukom za zaštitu ljudskih prava.

A inače su davno ostvarili san mnogih na Balkanu. Etnički najčistija država u Evropi.


Dobro

,ali ja se ipak pitam da li ta vecina jednog dana moze da onako demokratski vecinski sa procentom od 90% izrazi volju da je klanje i ubijanje male dece sasvim prirodna i pozeljna stvar ?
Odnosno, ima li pravo u tom slucaju ona manjina od 10% da se za svoja ljudska prava izbori silom ?
Ja bih rekao da ima.


Manjina

Nije nemoguće da se i to desi ali ipak nadajmo se da nijedno društvo neće doći u tu situaciju. A što se tiče prava manjina da se silom bore za svoja ljudska prava, ona su svakako legitimna u ljudskom društvu ali je pitanje koliko su i svrsishodna. Sila većine je obično veća od sile manjine.


Legenda

Ćao Ervetore, nismo se odavno videli. Moram opet malo da te nerviram :)

Sve si lepo rekao, samo u toj borbi ne smemo da upadnemo u ovu zamku.

Pozdrav,

Vučko


I ja sam kao i mnogi...

... ovde na blogu pogledao samo par minuta Marojevicevog "izlaganja" i otisao od televizora. Bilo mi je muka. Covek je rekao da onaj koji ne pose cirilicom nije Srbin (?!?). Ali bukvalno tako. I ne samo to nego da oni koji ne pisu ciilicom nanose dirktno stetu Srpskom narodu. Zbog ovakvih stvari covek, jendostavno, ne moze normalno da se bori za nacionalne interese kao sto se to radi normalan svet. Ovakav ekstremizam nas je doveo tu gde jesmo, potupno polarizovane, bez mogucnosti da kazes nesto umereno. Jos ga posalju na javni servis da brani "Srpsku stvar". I kako sad da neko sa strane ne pomisli da nismo normalni? Kako da im neko objasni da nam to nije zvanican stav. Ili mozda i jeste? Neka pokusaju meni prvo da objasne, lakse je, imacu vise razumevanja...


...

sećate se Mileta Ilića iz Niša? čuvenog SPS-ovca koji je krenuo da pokrade lokalne izbore u Nišu? pa smo mi protestvovali mnogo dana po zimi (što se ti izbori uvek padnu zimi!)?
zviždalo mu pod prozorom 30000 ljudi i vikalo "Mile lopove", mnogo dana...
nije ni u zatvor otišao.
živi normalno kao da se ništa nije deseilo.
pre neko veče sa TV5 njegova faca nam soli pamet kako treba da živimo i šta da radimo, kakve su ekonomske prilike u našoj Zemlji, zašto smo došli ovde gde smo došli... zamislite! voditelj fin, pristojan, nasmejan, pun uvažavanja.


deja vu

To sto se gosn M. pojavio u studiju mozda i nije lose, osvezio je mnogima secanje, potvrdio da je dosledan, a i aktivan, potvrdio da je Srbija looosseee... No, sta ce takav tip i dalje na univerzitetu - to je pravo pitanje. Od toga me jeza hvata. Setite se Zakona o Univerzitetu, bese neki paragraf o radnom vremenu (otprilike od 9 do 5, ne secam se bas najtacnije), obavezi svakodnevnog dolazenja na radno mesto... I izbora: ko potpise, ostaje. Ko ne, srecan put. Malobrojni nisu potpisali. Neki od njih uspesni naucnici u inostranstvu, sto ne znaci da im je to satisfakcija u punoj meri, jer prosto nisu svi hteli da odu. A oni sto su potpisali - eto, i sad im Marojevic kroji kapu. Strasno. Ne mogu dovoljno jako da kazem: STRASSSNOOO!
Sva sreca, u ovom kontekstu, sto retko pisem cirilicom, ohrabruje me iluzija da sam u latinicnom izdanju pogubna za Marojevicevu Srbiju...


Taj Marojevic je koliko znam

Taj Marojevic je koliko znam u vreme protesta shatro dao otkaz cuvenom i divnom profesoru i coveku Djordju Trifunovicu, pa toliko o njemu!Hvala za ovaj blog! Treba iskoristiti svaku priliku za osvetljavanje tih sramnih drustvenih pojava!Cini se, Srbiju treba stalno podsecati na ono sto je bilo jer brzo zaboravlja!


LUSTRACIJA POMOĆU BEJZBOLKE

Njega i ostale Dačiće i Vučele jednostavno je trebalo dobro ISPREBIJATI još 6.oktobra 2000. Klin se klinom izbija, ruka ruku mije- lice obadvije.

*This morning I woke up in a curfew;
O God, I was a prisoner, too
Could not recognize the faces standing over me;
They were all dressed in uniforms of brutality.*


Bravo Veljko!...

...Ovo sa (sm)radikalom Radmilom, ekspertom za jezik ćirilični, je skandal. Čovek koji je gazio i bukvalno preko studenata na Filološkom, na Prvom programu RTS razglaba o jeziku i pismu!? Glavati direktor se izgleda polako umiljava novoj, dolazećoj vlasti, preko člana UO RTS A.Vučića...Užas:-((


Draga Umbra

Nesreca. Taman sam se udobno namestila, zashiljila olovku i gle chuda zaspala.


ume R. M. da izazove takvu reakciju

Kad R.M. krene da prica, pa razvlaci, onako staroslovensko-retoricki...uh caffeine overload ti ne moze pomoci.
Samo jednom, secam se, nisam morala da se borim da ostanem budna na njegovom predavanju. Neko mu dade sundjer za brisanje table u obliku pingvina, ili tako neke fuzzy animal, pa sam ceo cas umirala od smeha. Onako, u sebi.
Hvala u svakom slucaju.


Sumdjerom na R.M.

Znachi pingvinom protiv R.M. Korisna informacija.


Današnji studenti

Poslao mi je prijatelj link za forum Filološkog na kome je preneo ovaj moj tekst (hvala na tome).

Da ne prenosim ostale reakcije, pošto je njihov forum dostpan samo registrovanima, fascinirao me je odgovor jedne studentkinje, ukrašen tužnim smajlićem:

Quote:
taj čovek je profesor na slavistici... jadni mi slavisti! :-(

Dakle, studenti ni ne znaju ko im predaje. A kako bi i znali? Nije im za zameriti.

Nisam siguran koliko su oni koji su obarali Slobu danas svesni da su do fakulteta stigla "deca" koja su završavala osnovnu ili upisivala srednju školu kad je pao Milošević. Njima je i Sloba daleka istorija, a ono pre Slobe za te mlade ljude ni ne postoji.

Likovi kao što je Marojević su oprani, legitimni i uvaženi pred današnjim studentima. On i slični im predaju i šire svoje pogubne, ratnohuškačke stavove.

Ti studenti se boljih vremena ne sećaju. Ex-YU im je daleko i strano inostranstvo. Okruženi su mržnjom i realativizacijom.

Šta će biti kad studenti koji su rasli uz ovakve profesore preuzmu ono što im po prirodi uskoro sleduje?


A sećate li se?

Dušanke Radmilović?

Bila je glavni Miloševićev čovek za medije u Vojvodini. U vrhu RTVNS za sve vreme njegove vladavine. "Novinari" te kuće su pred njom stajali mirno i gledali u pod. U oktobru 2000te na silu su je oterali iz fotelje. Ondak je par godina nema i danas saznajem kako je u upravnom odboru TV Apolo (novosadska gradska televizija).

Odavde ostajem bez texta.


Kako da ne...

Jedna od osoba koja mi je ostala u najtoplijem sećanju iz studentskih dana. Kao student III godine u vreme njegovog "dekanata" provela sam neke nezaboravne dane. I sada žalim sto nisam podnela krivične prijave (posle 5. oktobra, naravno, nisam baš neki heroj...)protiv bar dvojice od tih batinaša u civilu koje sam znala po imenu u prezimenu i sretela ih svakodnevno u Studenjaku gde sam živela....Bilo je divno...predveče nas izlome i izbace iz zgrade fakulteta (sve što se zateklo bilo je manje od 50 ljudi), koliko ujutru sretnemo se na portirnici kad krenem na doručak. Nije da mi je bilo svejedno...do 5. oktobra su me mrko gledali, pa ih neko vreme nije bilo...pa smo se onda sreli uz jednostrani,veoma veliki osmeh (koji je nešto najodvratnije što sam videla u životu, ako su izuzmu iznutrice viđene na svinjokolju) i moram priznati da sam ih zaboravila... kao i golmilu drugih mračnih likova iz te galerije. I onda se pojavi Marojevic na TV-u....Pa taj čovek još uvek predaje na fakultetu....a današnji studenti ni ne znaju čime je sve taj čovek zadužio prethodne generacije. Lustracija...ta strana reč...mogli bismo da je zamenimo nekom razumljivijom formulacijom, opisno, recimo: "desetogodišnji prinudni rad u Aleksinačkom rudniku bez prava pojavljivanja u sredstvima javnog informisanja"...
Pozdrav onima koji su tada istrajali...