Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Koliko smo humani

UPDATE: Skinite sve komentare koji su poslati do 7.6 na ovaj tekst. 

Razmišljam da li smo kako civilizacija napreduje sve humaniji jedni prema drugima ili su naši preci bili humaniji.

Da li ste i koliko učinili dobrih i humanih dela? Mnogi ljudi nisu ni svesni koliko malo je potrebno da se učini da bi nekom pomogli. Da li prosjaku udelite neki dinar? Ja sam po tom pitanju vrlo selektivan, to zavisi od više faktora.

Na primer, koliko sam raspoložen, koliko žurim, da li pada kiša ili sija sunce, ko prosi, kako prosi, da li se trudi da zaradi novac ili samo ispruži ruku i kaže: "Imate li koji dinar, za 'leba? Molim vas!" Oni koji žive u krugu Slavije su verovatno i naišli na ženu koja koristi tu rečenicu da zaradi novac ko zna za šta i za koga. Svestan sam ja da mnoge pare ne idu prosjacima neo njihovim makroima, ali deci često dam neki sitniš, ako ni zbog čega drugog, da ne dobiju batine što nisu skupili više. Pogotovo ako lepo sviraju na violini kao jedna grupa malih Cigana u Knezu.

Jednom sam sedeo sa drugarima u kafiću pored Ruskog cara (da li oni misle da završe sa renoviranjem tog kafića) kad nam priđe neka Cigančica. Traži pare. Ja joj dao 10 dinara a drugovi me nešto zezaju što sam dao samo toliko. Mislio sam da će i ona nešto da kaže negativno za to ali ona je rekla nešto vrlo pozitivno:"Pa šta, on je barem nešto dao".

Da ne bude samo priča o davanju prosjacima.

Da li ste nekad okrenuli 041 broj ili poslali SMS za nekog kome treba pomoć? Manje je verovatno da ste uplatili novac nekom na žiro račun pošto to oduzima više vremena a i obično su, ne znam zašto, obično žiro računi na TV-u predugački a vreme da se isti zapiše kratko. Da li ste nekad dali krv? Da li ste pomogli starijoj osobi da pređe prometnu ulicu iako ste žurili negde? Sve su to sitnice koje zahtevaju malo vremena a čine da se lepo osećamo.

Danas sam u Studenjaku video papir gde se mole oni sa AB krvnom grupom da se jave na broj telefona. Ne znam da li je u pitanju AB- ili AB+ ali broj telefona je 063 7043 505. Ja sam A - pa ne mogu da im se javim.

Inače, od nedavno postoji jedan sajt posvećen isključivo humanosti pa ako želite da vidite koliko ste humani i kako možete da date svoj doprinos posetite Humanost.org Generalni medijski pokrovitelj ovog humanitarnog projekta je B92.