Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Dosadna Srbija

→ ili: STRPI SE MALO DOK NE UMRE BABA...  

 Već deceniju i po zamlaćuju nas tzv. velikim temama: država, Ustav, Srbi izvan Srbije, ratovi, granice, Kosovo, dostojanstvo, demonstracije, bombardovanje, demokratija, tranzicija, onda opet Ustav,... Najcrnje je što mi na to manje-više pasivno pristajemo. Velike, istorijske teme, uvek su ispred života običnog čoveka.  Dovedena u situaciju da rešavanje egzistencijalnih pitanja stavi na stand by dok nam država ne stane na noge: dok ne padne Sloba, dok ne prođe rat, dok ne stane bombardovanje, dok prođe tranzicija... generacija kojoj pripadam – danas u krizi četrdesetih – uglavnom bez posla, ne retko sa stanom kod roditelja (znate, verujem, onu Čankovu priču: strpi se malo dok ne umre baba...) olako je prihvatila da bude žrtvovana. Par svetlih uzleta → poput 9. marta, zimskih protesta 96/97, 5. oktobra → u kojima se činilo da, kako se to već kaže, uzimamo vlastitu sudbinu u vlastite ruke, po pravilu su završavali razočaranjima i zapadanjima u još veću apatiju.

U srpskoj politici problemi običnog čoveka / ili obični problemi čoveka, svejedno, nikad nisu postojali. Znate li se kada je, recimo, u fokus svoje pažnje neka ovdašnja stranka stavila: zdravstvo, školstvo, kulturu, zaštitu životne sredine,... Što je najcrnje, i kad bi takva postojala – možete misliti kako bi prošla na izborima. Znate li kada je u ovoj zemlji održan iole organizovaniji socijalni protest. Nekako smo se već svikli na cirkus i na cirkusante. I svi ih rado gledamo.  

Još pamtim jedan razgovor od pre nekih desetak godina. Dobrog prijatelja, inače poštenog i vrednog čoveka, pokušavao sam da ubedim u to da  ne sme da veruje istaknutom akteru ovdašnje cirkuisantsko-političke scene (možete pretpostaviti ko je u pitanju – mada, u suštini, to i nije toliko bitno). Rasprava je išla tako da sam navođenjem gomile primera pokušavao da dokažem da čovek nije normalan. To jest da je naprosto opasan i lud! Na sve moje tadašnje argumente dobio sam odgovor koji, otprilike, glasi: Ma možda si ti i u pravu. Možda je sve to zaista tako. Ali on je definitivno najzanimljiviji od svih... Kada se suočite s takvim “argumentom”, a bilo ih je 90-ih na pretek, jednostavno nemate odgovor. Kasnije, na pozive upravo tog cirkusanta, isti prijatelj – koji je u međuvremenu postao samo poznanik – otišao je u dobrovoljce jer, citiram po sećanju, nije više mogao da gleda TV i ćuti kao p.... dok u..... ubijaju naš narod. Meni je bilo žao njega jer je, ponavljam, reč o vrlo poštenom i marljivom čoveku, njemu je bilo žao mene → jer sam podlegao propagandi neprijatelja srpstva (videlo se, valjda, već na prvi pogled da nisam bio plaćenik – ili sam, možda, negde štekao sa strane pa sad ne mogu da se setim gde)... Par godina kasnije, u napadu iskrenosti, isti čovek kaže mi još jednu važnu stvar: Znaš, izgleda mi da je ovo moje srpstvo bilo jedna velika zabluda. Moj odgovor je bio: ma nema veze, bar ti je bilo zanimljivo... S tim čovekom se danas više ne družim. Žao mi je zbog toga, pošto sam ubeđen da je još uvek jednako vredan i pošten...  

I kada se Koštunica onomad pojavio sa pričom o dosadnoj Srbiji, moram priznati da sam se, poučen ovim iskustvom, iskreno obradovao, čak i ponadao (koji put, bre, već !?). Računao sam da u dosadnoj Srbiji na red dolaze dosadne teme: životni standard, ekološka svest, dekontaminacija javne sfere, uspostavljanje kulturne (umetničke) scene i tako to...  

Vreme sadašnje: deceniju i po i jedno 20 izbora kasnije, s TV-a i dalje ne silaze isti oni mračnjaci i cirkusanti s početka priče (videti moj post: ...o odgovornosti, kulturi, krivici i politici... ). Ista demagogija. Isti rečnik. Iste teme: Ustav, Kosovo, država, nacija, očuvanje... I još nam, povrh svega, bez imalo skrupula, naši osvedočeni unesrećitelji  poručuju: prevarili su se svi oni koji misle da je naše vreme prošlo → i tek će da se prevare !... 

Znam da će kraj delovati patetično, ali ne mogu a da se ne pitam → čekaj, šta to sa nama nije u redu. Kako se dogodilo da smo to dozvolili. Ako su ludaci još uvek napolju → šta je sa nama. Gde smo onda mi...  

Umesto epiloga: 

Jedan od junaka Dostojevskog ima rečenicu: Kriv si pred drugima zbog toga što si mogao da budeš jedini svetionik u tami – a to nisi bio...  


Contradictio in adjecto

Pridavanje nekom pojmu svojstva koji on ne moze imati. Recimo: suva voda, crni sneg i DOSADNA SRBIJA.

Ili pametni Kostunjavi.

i.n.


nije bas tako

nemaju sve stranke na prvom mestu "Iste teme: Ustav, Kosovo, država, nacija, očuvanje... "
neke svoj patriotizam grade na prici "necemo da ratujemo, hocemo da radimo i pitamo posto je, pa da sve kupimo "
sto mu negde dodje " životni standard, ekološka svest, uspostavljanje kulturne (umetničke) scene i tako to... "
a "dekontaminacija javne sfere" mi zvuci isto kao pozivanje na spasavanje srbije . . . pa dolazilo to od SRS ili LDP svejedno je . . .


nije svejedno...

Или пак од кустоса једног Музеја...
Размислите мало, ако би хтели да будете реални
→ и није баш "свеједно"...


navika

svejedno je ako ste navikli da vas neko spasava
neka su to sunce i piramide, popovi, pape . . .
pa i kustosi


Da,da Milenkovicu,

nasa javnost je najneorganizovanija masa ljudi na kugli zemaljskoj,

Tu neorganizovanost,inertnost i kukavicluk srpski politicari koriste vec sest decenija zaredom.

Ne postoji gnusoba,svinjarija koji nasa vlast kao takva moze da napravi toj istoj javnosti,a da se ona ozbiljno pobuni...

Evo recimo primer:

Sutra da vlada predlozi da svi porezi skoce za 300%,garantujem vam zivotom da se nebi bunilo na to ni 1% nase javnosti.

U istoriji Srbije nikada se nije desilo da se obican covek u Srbiji buni na porez,taman posla,umesto da se buni,on uvek to zeli da izigra...

Dakle,imamo posla za bezkarakternim nacionom,to jest masom...


Narod voli diktatore.

ili, recimo, ovo:

Narod voli diktatore. Ima nekog mazohizma u tome što voli da bude ponižavan, vređan, čak i da strahuje.

Mario Vargas Ljosa


greška u kodu, ili što reče moj prijatelj-kum: "Da ne misliš"!

Za lošu svinju nema dobre pomije!
Takva će uvek nekako uspeti da se priseti da si joj pre izvesnog vremena dao malo više, ili da je sadržina istih bila dobrano kvalitetnija.
Al' jede svinja i - tovi se.
Ne razmišlja ona o tome da je iz obora nisi pustio več nekoliko meseci, da sunce može da vidi samo kroz prorez, ako podigne glavu - vremenom dobije spondilozu, ili tako već nešto i prestane sa samom aktivnošću. Glava ostaje dole - i čeka!!!
Al' nastavlja da jede, i polako počinje da se zadovoljava onim što ima - Daj, šta daš!
I tako nastaje eksperiment pod nazivom - Koliko mogu da utovim svinju a da joj dajem relativno malo!
A svinja, čak i ona dobra, ona sa dobrim pomijama, e ta svinja, njoj ne pada na pamet da će uskoro završiti u nekom drugom oboru u vidu nekih drugih pomija, hraneći neke druge - naravno, predstavnike iste vrste.
Ukoliko ovoj lošoj uskratiš hranu na dan-dva, ona će te obožavati kad se pojaviš i baciš koru hleba. Ukoliko ih u oboru ima više, najjača će pojesti skoro sve. Ukoliko postoje svinjina deca, možda se neće ni okrenuti mama svinja, jer će već biti namirena - brojno stanje dece recipročno umanjeno za kvantitet gladi.
Možda je poredjenje malo grubo, ali verujem da se opasno naslanja na istinu, i preteći opominje da je
something rotten in the state of Denmark!
Kako upropastiti jedan narod? Jako lako!
Zatvori ga u decenijsku priču o jako dobro održavanom i krajnje snabdevenom oboru, gde su mu pokreti suženi na krajnje potrošačke manire sa malo, jako malo truda.
Vremenom mu svakodnevno oduzimaj po malo, usput ga hraneći strahom, mržnjom i zavišću - i kombinacija ne može da ne uspe.
Odradio si posao, povuci se i uživaj - dobio si cirkus perpetuum mobile.
Dobio si vrhunski genetski inžinjering, čistokrvnu rasu budala i sludjenih ljudi, besnih i obesnih, krvoločno-nasadjenih, s' pamćenjem od pet sekundi!
Problem je jedino u tome što ne postoji izložba za tu vrstu, nemaš čime da se pohvališ. Nemaš kome da pokažeš te izvanredne primerke dobro ustrojenih, pa uštrojenih...
A gde smo tu mi...
Da li smo i mi deo celokupnog eksperimenta - verovatno!
Pitanje koje ostaje je - da li ćemo imati dovoljno snage da ne progutamo našu decu?


SJAJAN KOMENTAR !

Re: greška u kodu...

Kada se svemu doda i ono čuveno:

1) Ćuti, dobro je dok i ovo daju...
2) Ma pusti politiku, šta će ti to...
3) Ćuti samo da ne bude gore...

→ tvoja priča postaje čist realizam.


Lud narod

"Lud narod." Jovan Raskovic, devedesetih


Kako nas drugi vide:

Ovo je pocetak teksta (da ne smaram sa celim) o Srbiji, upravo stampanog na AP servisu:

BELGRADE, Serbia Nov 19, 2006 (AP)— Outbursts of nationalism are nothing new in Serbia, but the blustering graffiti in a Belgrade park belongs to a bygone era.

"On your knees before Serbs!" it demands.

In June, Serbia lost access to the sparkling Adriatic coastline when its sister republic, Montenegro, gained statehood. This winter, it could lose the southern province of Kosovo if U.N.-brokered talks lead to independence as expected.

As their nation relentlessly shrinks, Serbs a fiercely proud people accustomed to ruling the roost in the Balkans are slipping into despair.

"How do you like our cemetery?" businessman Zoran Djuric asks cynically, standing on a hill and sweeping his hand over the twinkling lights of the capital below.

A string of staggering setbacks began last spring, when the European Union suspended pre-membership talks with the former Yugoslav republic for failing to arrest Gen. Ratko Mladic, the world's No. 1 war crimes fugitive long believed to be hiding here.

Geographic isolation came within weeks. Serbia-Montenegro dissolved when Montenegrins voted to break away from the union forged in 2002, leaving Serbia landlocked and alone.

Now, if independence comes to Kosovo and the ethnic Albanians former strongman Slobodan Milosevic tried to crush, Serbia soon could suffer its greatest humiliation: losing a province many consider the heart of their ancient homeland.

"Psychologically, it's very difficult to face up to the fact that your country is shrinking," said Braca Grubacic, a Belgrade political analyst.

"Half the population knows that Kosovo is a lost cause," he added. "But what's worse is that we have a serious crisis of leadership. We don't know who we are or where we're going. There are no signs of hope or a future."

Not all the news is grim.

Serbia has become something of a Balkan tiger, with 6 percent annual growth that has won praise from the World Bank and the International Monetary Fund.

Culturally and intellectually, Belgrade is regaining some of the vibrancy it once pulsed with during the 1970s, when its music, film and sports festivals made it an exciting, experimental European city in a bleak zone of communist regimes.

Ko zeli da vidi ostatak teksta, evo ga ovde.
U svakom slucaju, da se generacije ljudi kod nas arce i razbacuju, to je deo naseg postojanja (pa znamo o tome jos od I Sv. rata, pa nadalje).


Pa strasno!

Muka mi je vise od toga. Nebojsa skroz si u pravu! Cekaj da prodje ovo, cekaj da prodje ono, cekaj samo jos ovo, sacekaj samo jos ovo pa ce biti bolje i tako cekajuci prodjose godine.Imala sam 17 i po god.'93.I od kad znam za sebe je non-stop neko sranje!
I bas sam se pre neke veceri pitala sta li bi radili ovi silni voditelji po raznoraznim televizijama sto vode politicke emisije --a kod nas su skoro sve takve--kad bi prestalo ovakvo stanje?
A nasi politicari bi i mame prodali da budu u vlasti. Sad su svi skinuli gace i cekaju da se dogovore ko ce koga tj. ko ce s kim gde (koja koalicija ) kako bi ostali na vlasti. A vlast proizilazi iz naroda = los narod.
E bas sam se iznervirala!


generacijo moja . . ..

nije bas sve toliko njesra
imas tek trideset
a moja baba je imala toliko 1946.g.i stigla da ratuje sa celim svetom 99
nemoj se bacas u depru ima vremena za nas


za nsarski

ok komentar aliimaj u vidu
Copyright 2006 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten, or redistributed.

i sto bi rekao michael jackson
"start with man in the miror"


dosada

a od te silne naobecavane dosade ispade samo on dosadan