Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Đinđiću bulevar, ali ne AVNOJ-a

Zašto moram da biram između Zorana Đinđića i Antifašističkog veća narodnog oslobođenja Jugoslavije? Zašto se kroz hvale vrednu inicijativu za dodeljivanje imena prvog demokratskog i proevropskog premijera nekoj ulici ponovo odričemo još jednog dela antifašističke prošlosti, na putu ka Evropi koja je upravo sazidana na temeljima antifašizma? Nije li to kontradiktorno? Zoran Đinđić mora da dobije ulicu. Bar ulicu. Zdušno podržavam tu inicijativu. Ali, AVNOJ ne dirajte! Posebno ne na Novom Beogradu koji pre tog AVNOJ-a nije ni postojao. Nije fer. 

Nije li više dosta brisanja svega što ima veze sa antifašizmom? Važi, obrisali smo sve "komunjare", ali zar moramo da obrišemo i antifašizam kao pojam? Ne samo što smo pomešali one koji su se borili protiv nacista i one koji su se borili zajedno sa njima, nego smo ovim drugima podigli spomenike, a onim prvima ih porušili. I još smo to nazvali pomirenjem!

 Daleko od toga da je svaki narodni heroj iz NOB-a morao da ima ulicu. Svakako da je bilo svega i da su komunističke vlasti dobrano preterivale u brisanju prethodne istorije u ime te nove, ali zašto sad da radimo isto to? Odricanje od komunizma nije odricanje od antifašizma, iako je kod nas to bilo dosta povezano. Da li može bar nekome da ostane ulica? Bar celom pokretu, koji jeste nekako oličen u Antifašističkom veću da ostane neki spomenik? Svet taj pokret priznaje i poštuje. Zašto ga se mi odričemo? Da, to vreme je prošlo. Ali, spomenici postoje da podsećaju na prošlo vreme. 

A taman sam primetio da konačno imamo gradsku vlast koja ne propušta da na praznike i važne datume iz Drugog svetskog rata bar skromno oda počast oslobodiocima. O republici koja finansira samo sećanje na one druge, ovog puta neću.

 I da ne budem do kraja negativan: Malo pored Bulevara AVNOJ-a, koji se ranije zvao Prvi bulevar (ispravljeno, hvala dobronamernima), nalazi se Treći bulevar, koji se i dalje tako zove. Sumnjam da će neko plakati za tim „Treći“. Zašto ne preimenovati Treći bulevar? 

Da ne pominjem da nam centralna gradska ulica nosi ime kralja koji ama baš ništa korisno nije uradio, osim ako se napad na Bugarsku iz čista mira ne zove korisnom stvari.

 Jednostavno ne želim da verujem da je cela akcija inicirana u dnevnopolitičke i predizborne svrhe i da joj je cilj i da se odricanjem od AVNOJ-a pridobije još koji desničarski glas. Zoranu Đinđiću pod hitno dajte ulicu! Ne samo u Beogradu, nego u svakom gradu po jednu. Ali, ne dirajte više antifašiste, dosta je!


potpuno se slažem

ali ne verujem da ćemo naići na masovnu podršku.
Inače, "Treći" se već zove "Bul. Milutina Milankovića".


je l?

nisam znala. lepo je shto su se setili Milana.
slazem se za AVNOJ.


"I da ne budem do kraja

"I da ne budem do kraja negativan: Pored Bulevara AVNOJ-a, koji se ranije zvao Drugi bulevar, nalazi se Treći bulevar, koji se i dalje tako zove"

Vidis li Gorrane da covek nema pojma o ulicama,a cak je otvorio Blog o tome.

Sta kaze covek gore gde sam ga citirao?

Bulevar Avnoj-a se pre zvao II bulevar !

Strasno,

Kako je to izmislio iz cista mira,Bulevar Avnoja je najcudnija i najgluplja ulica u istoriji N.Beograda,jer se proteze od bele zgrade preko puta SEST KAPLARA,pa sve do TOSINOG BUNARA,to jest splet zgrada preko puta STUDENJAKA,,,

Sta je interesantno za tu ulicu,sto ona sece petnaest drugih ulica,i nijedna nema veze sa drugom,,,

A ulica drugi Bulevar je napravljena 15 godina posle naziva ulice koji je dobio bulevar Avnoja,tako da je prica vlasnika ovog Bloga izmisljena i netacna.

U trecem bulevaru sam ziveo od 74.godine,pa znam sve o istorijatu i tog bulevara,i drugog bulevara,a moj otac je ziveo u Bulevaru Avnoja 24. gotovo pre 40 godina.


Ja cu plakati za ...

... Trecim Bulevarom. U licnoj karti to stoji kao moja zvanicna adresa

Boris D


Male ispravke...

1]
Drugi Bulevar se sad zove Bul.Ars.Carnojevica a Bul.Avnoja je paralelan sa njim...

2]
N.Beograd je postojao i pre tog Avnoja, zamislite. A urbanisticko resenje buduceg grada je uradjeno tamo negde tridesetih godina proslog stoleca. Uradio ga je P.Dobrovic.

3]
Promena imena toj ulici u ime pokojnog premijera je puna simbolike. Konacni raskid sa istorijom i politikom koja nas je dovela dovde. Ulica na kojoj se njenim vecim delom nalazi savremeni Beograd.

4]
Treci Bul. ima ime, a pride je skrajnut, sto bi neki zeleli i sa pokojnim premijerom.


...

Quote:
promena imena toj ulici u ime pokojnog premijera je puna simbolike. Konacni raskid sa istorijom i politikom koja nas je dovela dovde. Ulica na kojoj se njenim vecim delom nalazi savremeni Beograd.

je l' ovo pejst iz nekog tadicevog poslovicno jalovog govora?

jeste, sherloche, antifasisticka borba nas je dovela ovde gde smo, direkt. pokazujete zadivljujucu dubinu analize.

jedva cekam da vidim kakvo ritualno zapiranje ce ds da izvede u ime raskida da nekim momentima iz blize proslosti.


...

Ivane, nećemo ovde tu vrstu ličnih obračuna. Hvala (Veljko)


veljko, nema ljutis. skroz ok

btw, nije bilo licno, stvarno ga tako zovu. a djilas i ja se znamo od 1990. kada mi je bio urednik na radiju B92.


Watsone,

a tko je bio direktni nastavljac politike Skj, Kpj pa tamo sve do Avnoja... direktni naslednik pokojnog marsala itd. Sami su se busali za to... eto, taj Avnoj konkretno nema nikakve zasluge za Beograd ili za Srbiju pa zasto bi onda trebao da jedan od glavnih bulevara NBGD-a nosi njegovo ime.


?

...da, kamichak, slazem se sa tobom.
praznoslovlje kao iz pera predsednikovog savetnika izlucheno.
mozda bi u ime raskida sa istorijom najbolje bilo bulevar avnoja krstiti imenom razbojnika iz shilerove, a shilerovu kao najplauzibilniji moguci raskid sa bliskom proshloscu (p)osvetiti djindjicevim imenom.

pustite mrtve da umru i posecite korov shto se sjatio oko njihovih grobova !


Upravo

sam hteo da napisem par reci, ali Lione - bio si brzi.
Hvala ti.

ps AVNOJ:nekom majka, a nekom maceha.


kome je maceha

antifasisticki pokret, samo da mi je znati - molim bez onih besmislenih postapalica kukulele skojevci, komunjare, crvena banda itsl.


daleko smo mi od tog problema

Quote:
Daleko od toga da je svaki narodni heroj iz NOB-a morao da ima ulicu
Ne bojte se - takva opasnost ne postoji. Da ne pominjem Maršala, koji jeste doduše bio svetski priznat borac protiv fašizma i državnik, ali - jelte - nije odavde. U Beogradu nema ulicu ni rođeni beograđanin iz Kameničke ulice Konstantin - Koča Popović, pesnik - nadrealista, kapetan republikanske vojske iz španskog građanskog rata, komandant Prve Proleterske itd...


Ja sam za to da Bulevar

Ja sam za to da Bulevar AVNOJa bude premešten negde, a Bulevar Đinđića tu ili tako nešto, ugl da se ne izgubi to AVNOJ, a da, po zasluzi bude i Zoranov..

- LDP Zemun -
ZA NAJLEPSI ZEMUN NA SVETU!


Zemunci, ispravite me ako gresim,

ali glavna ulica u Zemunu se (nekad) zvala Aleksandrova (ili Kralja A.), pa Adolfa Hitlera, pa Marsala Tita, pa Cara Dusana...najbolje da se sada nazove ulica Miki Mausa i da vise zavrsimo s tim.
Naravoucenije: tak'i smo mi srbi (malo "s" je namerno kad je ova rabota u pitanju).


Quote:

Quote:

glavna ulica u Zemunu se (nekad) zvala Aleksandrova (ili Kralja A.), pa Adolfa Hitlera, pa Marsala Tita, pa Cara Dusana...

Gresis nsarski, care... Cara Duasana niko nije dirao sem onih 4 godine u NDH i par godina posle '45-te. Zasluga, nekadasnjeg stanara te ulice, B.Pesica, bivseg gradonacelnika Great Belgrade-a.

Inace, nehotice si napisao danasnje ulice A.Hitlera, zove se Glavna... svaka varos u Sremu inace ima Glavnu ulicu, prosto resenje.

Btw.
Negde gore, pored tog C.Dusana je bio Institut za fiziku... to, onako uzput za poznavaoce.


Institut za fiziku

ulica Pregrevica, br. 118 (bivša M. Gorkog, paralelna sa Cara Dušana)


Jeste

ulica Maksima Gorkog :))

Btw. A jel su promenili naziv ulice M.Gorki u Beogradu?

Malo me iritira i nepoznavanje ulica NBGD-a od strane blogera, raspravlja se o promeni naziva ulice a ni ne zna se gde se tacno nalazi, niti kako izgleda, niti sta se tamo nalazi, niti kad je ta ulica "eksplodirala"... srpska posla.


'scus my ignorance:

nisam znao (ne znam) da ima i Glavna ulica (ono, Main street). Ja sam imao na umu veliku ulicu, onu sto ide pored pozorista i McDonalds-a (koji reperi, covece!) - i za tu su mi rekli ono sto sam malopre napisao. (Iskreno se izvinjavam na nepoznavanju, zaista nenamerno - ja sam se rodio i rastao u starom delu Beograda, mada to stvarno nije nikakvo opravdanje za nekoga ko se mesa u ovakvu diskusiju).

Uzimajuci u obzir sve gore napisano - mislim da je najbolje da ulice zovemo po nekim geografskim toponimima (Visoka ulica, River street, ulica Jablanova...). Ovde (u USA) se ulice tako zovu - Lakewood, Poplar - a one koje se zovu Martin Luther King Blvd. (ima u svakom gradu), i sl. - bolje da njima prodjes u solidnom automobilu, koji nece naglo da prestane da radi. Posebno ako je noc.

Eto, ja samo znam ova dva jadna primera - Srbija i US. Kakva je situacija u Parizu? Rimu? Pekingu? (Na Tajlandu znam, ali to je druga prica).


Nsarski

sedi, kec...

Quote:

onu sto ide pored pozorista i McDonalds-a (koji reperi, covece!)

To je Main Street, 11080 Zemun, Serbia... a njen nastavak uzbrdo se zove Cara Dusana. Eto, cak je i pokojni marsal voleo Dusana Silnoga, verovatno je sanjario da ima teritoriju veliku kao prvi car.

Martin Luter King u Portlandu, OR, ima naziv Spirit of Portland, pitao sam se zasto, vozeci i stavljajuci recke posle McDonaldsa, Burger Kingova, KFC-a, Deny-sa na tom streetu skapirao sam...
inace stanovnika za cija se prava velecasni borio nema nesto oko te dzade..
U sustini, najispravniji nacin davanja imena je po geografskim pojmovima, imenima biljaka i zivotinja... nije los ni brojevima, eto i na NBGD-u je toga bilo a onda se neko setio da Prvom Belevaru da ime po zacetniku svega, tovarischu Leninu. Odatle je sve krenulo...


Prihvatam keca.

Moram da se vratim da obnovim gradivo (a i pamcenje, majku ti Bozju!).


Naravno

da imas pravo na popravni...

Posle povratka u Beograd trebalo mi je 2-3 meseca da se prisetim naziva ulica (a u medjuvremenu se mnogi promenjeni), recimo kroz Sremsku ili Nusicevu sam prosao stotinama puta a uopste nisam mogao da se setim koje su to ulice, o drugima da ne trosim reci... i jednostavno, odjednom se sve vratilo. Sta ti je imigrantska krecana bre...


Zemunac:

Glavna > Kralja Aleksandra > Adolfa Hitlera > Maršala Tita > Glavna

Cara Dušana, koja je produžetak glavne ka Gornjem gradu se nije menjala.

:)

- LDP Zemun -
ZA NAJLEPSI ZEMUN NA SVETU!


Rodjeni Zemunac

U Izraelu se glavna ulica u svakom gradu, zove po Zemuncu Teoderu Herclu.


Becka slika

panonian

Ne znam, kako je u Parizu ili Rimu, ali znam za Bec. Ovde imas sasvim normalnih imena, kao naprimer ceo kvart, gde se ulice sve zovu po velikim piscima iz Rusije, pa kvart gde se seku ulice, koje imaju imena velikih naucnika, a isto tako i veoma glupih imena, kao naprimer Ulica Gluvonemih (Taubstummengasse). A u Americi, osim tih poeticnih naziva, ima i sva sila gradova, koji i nemaju nazive ulica nego samo brojeve. Ako si u New Yorku, prosetaj se malo, pa ces vec videti. :)


Bas tako nsarski

o kakvom ludackom i bolesnom narodu se radi kod nas najbolje se da utvrditi kada su nazivi ulica u pitanju.

Recimo sredinom osamdesetih godina,skupstina grada Beograda je ukinula ulicu KRALJA MILUTINA,a istu ulicu je dobio glavom i bradom nas brat i cuveni srpski dobrotvor car HAJILE SELASIJE,,,

A zlikovac i izdajnik srpskog naroda KRALJ MILUTIN Je skinut naravno pred ocima svekolikih Beogradjana...

Primer drugi:

Decansku ulicu u centru Beograda su verovali ili ne ljudi moji tamo neke 53 godine,komunisti ukinuli i istu ulicu preimenovali u MOSA PIJADEA-takodje cuvenog dobrotvora i ljubitelja naseg naroda,,,

A Decani,ta odvratna gradjevina skraja 13 i pocetka 14 veka je skinuta na radost naseg naroda i narodnosti...

Dokle taj VARVARIZAM moze da ide pokazuje i slucaj sa ulicom GEORGI DEZEOM,ciji lik i delo je kitio zidove zgrade u Novom Beogradu.

Taj tuta Bugarin citajuci istoriju napravio je takve zlocine prema narodu nasem ,da je to nesto najstasnije,ali izgleda da je time i zasluzio tu ulicu,,,

Danas ulicu tog hohstaplera nose ALEKSINACKI RUDARI,koji su poginuli pre dve i po decenije u rudniku ...

Ovako bi mogao da redjam do ponoci,ali to su vam autenticne i stvarne price o nasoj sramoti i bruci do neba.


Mustafa care

malo si ga preterao...

K.Milutina je bila izmenjena samo u donjem delu, od Nemanjine pa prema Klinickom centru, gornji deo nije menjao ime. Hajde, nisu mogli da menjaju ime Sv.Markovica ili Gen.Zdanova ali su na mala vrata ipak sacuvali makar i delimicno kralja Milutina.

Mosa Pijade je bio tada jedan od najvisih funkcionera FNRJ koji se nije zamerio glavnokomandujucem a rano je otisao na onaj svet pa su mu morali dati ulicu u centru grada, dobio je cak i trg. Kome ce ako nece svome...

Georgi Dez je bio Rumun, ideoloski kolega nasim vlastodrscima a istine radi tu nije postojala ulica pre nego sto je probijena, sredjena i tek onda dobila njegovo ime. Kad se desila nesreca u Aleksincu onda su promenili naziv te ulice, opravdano...

U sustini treba gledati to sa realne strane, svaki ideloski sistem ima svoje idole, svoje vodje, svoje dogadjaje, svoje datume... i sasvim je normalno da to postuju. Eto, sistem koji nam je dosao sa bratskom crvenom armijom je potrajao 45+10 godina, prosao je i zauvek otisao. Avnoj je jedan od politickih sletova koji su mu prethodili i oni su ga cenili, doduse NBGD (samo?) je i dalje pun predstavnika&potomaka proleterskih brigada koji ga i dalje cene sto se moze videti i na ovom blogu... u sadasnjem trenutku je sasvim korektno dati ime toj ulici po coveku koji je najzad dotukao taj Avnoj i njegove koleteralne posledice. Uzgred, Beograd se oduzio USA i njihovom ubijenom predsedniku dajuci jednoj od poznatijih ulica ime Dzona Kenedija, ne vidim razlog zasto onda ne bi dali naziv i po prvom demokratski izabranom NASEM premijeru koji je takodje poginuo obavljajuci svoj posao. Ni Dzona Kenedija u USA nisu svi voleli ali niko se u Srbiji ne buni sto mu stoji tabla na pocetku ulice...

Generalno bi imena ulica trebalo davati po istorijskim licnostima proverenih vrednosti, odgovarajucim istorijskim dogadjajima o kojima nema dileme sa stanovista ispravnosti.

Iniocijativa ima smisla sa stanovista da ce pokojni premijer da dobije ulicu dostojnu njega... sve ostalo u vezi oko toga nema smisla, pa ni ovo nase pisanije.


Lionsgate

prijatelju,

Ja ne preterujem,vec pisem sta znam,

Znas i sam da je kriterij za dobijanje ulice u Beogradu bio sledeci:

Sto je neko bio veci zlikovac i ubica taj je dobijao vecu ulicu u Beogradu nam,

Evo dokaza:

V. LENJIN je imao ulicu od Brankovog mosta do pocetka Zemuna,a covek bio obican pljackas banaka,sifilisticar i opasan bandit i revolucionar za neupucene.

A recimo IVO ANDRIC,covek koji nikog nije zavio u crno,nikog nije ubio,proterao,e takvi likovi u Beogradu su dobijali ulicu od 40-50. metara...

Da ne duzim,90 % ulica u Beogradu do pre deceniju jednu su bile ulice politicara manijaka,ludaka,hohstaplera i bandita,

Ovo pisem jer sam proucio njihove biografije i video ko su sta su radili u svoje vreme.


Mustafa,

Ivo Andric je sasvim opravdano dobio ulicu u kojoj je ziveo, to je nesto najnormalnije, covek je ziveo tu od 1945. pa do smrti, nekih 30 godina...

O Bulevaru Lenjina i ja gore ispisah nesto ali to treba razumeti iz ondasnje perspektive, to je bio glavni ideolog pokreta koji je tad biio na vlasti, nema nikakvog razloga da se sad zalimo zbog toga... uzgred, tu ulicu i dalje zovem tako, samo kad se zamislim setim se novog naziva. Eto, koliko je tradicija usadjena u nas...


Mustafa, druže/gospodine

...toliko si proučavao istoriju tih ličnosti da ne znaš ko je Rumun, ko Bugarin, a ko se čime bavio ili zadužio sredinu.

Izgleda mi da je tebi jedina smernica bila patološka mržnja prema komunizmu. A to ti je nula argument.

U najkraćem: neće biti da je kralj sa svojih 10 prstiju sagradio zemlju, a ni da su jedna ili druga dinastija koje su se onako lepo klale međusobno i ubijale nešto preterano zaslužne i za šta.
Zemlju su gradili ljudi, a politički sistem se menjao. Kada to shvatiš - biće ti jasno i koliko si zaslepljen mržnjom.

Komunizam je propao. Socijalizam je na izdisaju. Međutim, samo pametni čitaju i postavljaju pitanja. Videćete da socijalizam nije sam odumro, niti da je on toliko zlo koliko mislite da jeste, a i ne proizvodi ni ZLE ni IZOPAČENE ljude. Jer da je tako, onda bi i Vaš i moj otac bili izopačeni, pa i Vi i ja, a mi to nismo.

Uskoro ćete imati prilike da počnete da proučavate i ličnosti sa novih uličnih tabli, pa ćete se (neprijatno) iznenaditi.

Ali pošto je tema bilo davanje imena pokojnog premijera Zorana Đinđića bulevaru koji ima jedno drugo ime, moj stav je da su to sasvim pogrešne odluke, kao kada je SPO delio lekcije Beograđanima i menjao table. Gospodin Zoran Đinđić zaslužuje mnogo više od naziva ulice, zaslužuje mnogo, mnogo više, zaslužuje možda (ako nije neukusno) da se čitav blok ili sistem nazove njegovim imenom:
- predivna i velelepna sportska dvorana Arena, ponos Evrope (slobodno možemo reći), mogla bi da nosi Zoranovo ime: hala sportova Dr Zoran Đinđić;
- univerzitet, pozorište, glavni trg, park blizu trga...

To su mesta za takve velikane, trg gde se ljudi okupljaju, gde se grle, gde se vole, gde sede i razgovaraju, a ne neki bulevari ili budžaci. Ipak je ta rana još sveža da bi pokojni Zoran "prešao" u bulevare; trg sa obližnjim parkom je mnogo suptilnije rešenje.


Preposteni Badzo,

kao prvo krades mi reci i recenice u naslovu,a kao drugo ne razlikujes formu od sustune,sto je mnogo gadno za nekoga ko misli da komentarise nesto-a pogotovu kada taj zeli da drugima deli savete i soli mu pamet...

Ne postoji nesto odvratnije nego kada neko nekog naziva mrziteljem necega i nekoga,jer je taj napisao sta zna i sta misli o bilo cemu i o bilo kojoj pojavi na ovom belom i crnom svetu,,,

Gori od primitivnih patriJota su samo osobe od kojih covek ne moze ni pisnuti ni bilo koju rec napisati,a da ne naidje na takve talibanske kritike i prozivanja kako od tebe licno,tako i od nemale grupacije MIRNODOPSKIH PROFITERA na ovom Blogu,,,

Dakle o vama mislim cak gore od onih koje vi besomucno ovde napadate,


Pa Mustafa,

sve se nastavlja. Dobi ulicu i Velmar Janković i Ljotić i Jaša Tomić i Nedić... Sve cvećka do cvećke.

Ali mi smo odavno raskrstili sa antifašizmom, kod nas je fašizam na ceni.

Ne trudi se da odgovaraš. Sve što si napisao govori i o tome šta ćeš mi odgovotiti a to me ne zanima.

JB.


Kviz

Terorista koji je ubio trudnu zenu i dva politicara ima ulicu prakticno u centru Beograda, a i u skoro svakom gradu u Srbiji. O kome se radi?


Stvarno, zasto Miki Maus

Stvarno, zasto Miki Maus nema ulicu??? Ne salim se!!!Da se ja pitam...:-)...i Alan Ford i drugovi bi je dobili!!!Ali, jelte, ne pitam se...:-(


ova inicijativa ds bi imala

ova inicijativa ds bi imala smisla da nije deo predizborne kampanje.
kako to da se ranije nisu setili da jednu ulicu nazovu po z.dj? kako nisu uspeli sa galerijom moderne, tj. konceptualne umetnosti na trgu republike sve sa miljenicom marinom abramovic u glavnoj izlagackoj ulozi, e ajde sad udaraj po novom beogradu.
ne dirajte sveti avnoj i presvetu revoluciju, jer jos nista sto bi moglo da lici na sveto niste stvorili d(s)sovci!


upavo to!

Quote:
ova inicijativa ds bi imala smisla da nije deo predizborne kampanje.

nije to samo DS-ova kuhinja, sve stranke pred izbore krenu sa "vadjenjem iz fiokice" onoga što smatraju da će pomoći na izborima. to je tako bedno i neukusno, ali politika je u pitanju pa je dozvoljeno, jel`te?

naravno da je Đinđić bio jako značajan, ali DS to malo neukusno koristi. ne znam kako bi njegova supruga (uz svo dužno poštovanje , naravno) mogla biti dobar izbor za funkciju, osim što je bila supruga jedinog pravog premijera kog smo imali do sada.


Quote:ali politika je u

Quote:
ali politika je u pitanju pa je dozvoljeno, jel`te?

ne mislim da je u politici sve dozvoljeno.
naprotiv, dok u srbijanskoj politici ne bude vise pristojinih i postenih od nepristojnih i nepostenih, bice srbija u velikoj nevolji.
ako ne prihvatamo nepostenog coveka u bilo kojoj zivotnoj situaciji, zasto bi smo ga prihvatali u politici?
rdj premijerka? to sto je zena nije dovoljno.
mislim da bi idm bila daleko bolje resenje.
ne znam kakvu karijeru ima rdj, osim sto je nesrecnim zivotnim okolnostima postala udovica.


rdj vs. idm

Političke stranke ističu kandidate koji su iz njihovih redova za premijera. idm nije iz ds. U zemlji gde političari imaju veoma nizak stepen poverenja, dovoljna preporuka za rdj je da nema nikakvu političku karijeru.


kao sonja gandi u

kao sonja gandi u indiji.
zaboravila sam tamosnji epilog.


Loša inicijativa DS-a

Još pre desetak godina (nakon protesta čija se desetogodišnjica sada obeležava... takođe u predizborne svrhe, dodao bih) kada je Đinđić postao gradonačelnik Beograda, počeli su vraćanje naziva ulica u starim delovima Bgd-a na neke ranije, a isto tako rekli da one na Novom Beogradu neće dirati pošto su to prva imena tih ulica. Na kraju je promenjeno samo ime Bul. Lenjina u M. Pupina (ako me sećanje dobro služi)...

Elem, Đinđiću treba "dati" ulicu, bulevar, trg... nešto već, da nas podseća... A ako je DS-u stalo da to bude na NBG-u, može npr. da plato ispred Arene nazove njegovim imenom :)

-----------
samomalo.hermani.info


Antifasisticki pokret....

... je bio u drugom planu a revolucionarni u prvom. A i taj drugi plan je nastao tek kad su se posvadjali drugari Adolf i Josif.

Inace i ja sam protiv menjanja imena ulica na Novom Beogradu. Bez obzira ko ga je prvi osmislio, komunisti su ga izgradili (iako nekako imam osecaj da i dan danas placamo te kredite i Trumanova jaja), potpuno prati komunisticki dizajn (soc real), vrlo je ruzan (pricam o getoima u blokovima. par kvartova je sasvim ok) i imena ulica su sasvim odgovarajuca, od onih brojevnih pa do onih iz komunisticke revolucije.

Vratio bih cak i Lenjinov Bulevar.


Quote:

Quote:

Vratio bih cak i Lenjinov Bulevar.

A sto mu ne bi vratili prvi naziv?


Cool...

... kako god su njegovi tvorci (Novog Beograda, ne Lenjina) hteli...


Zivim u Bul. AVNOJ-a

od rodjenja, tacnije 21 godinu, sto nije puno, ali je dovoljno da i ja kazem koju o promeni naziva... :) Cini mi se da se odmah po ubistvu Djindjica govorilo da ce moja ulica poneti njegovo ime. Tad me to bas obradovalo, jer je sve jos bilo "sveze" i mislila sam da mu treba dati i jos neku ulicu, trg (btw; sta bi sa onim nesrecnim malecnim platoom gde su stavljali i cupali tablu sa njegovim imenom?!). Medjutim, sad kad se ideja reaktivirala, ipak se moje misljenje poklapa sa autorom bloga - AVNOJ-a se ne treba odricati. Znam da je Djindjic ovde isao u gimnaziju i kao ima neke simbolike, jedna od gl. ulica (skoro pa centar sad) N. Beograda, ali ja sam za neko drugo resenje!


Ne meri se postovanje lika i dela

...tako sto ces po nekome nazvati ulicu ili bulevar. Demokratska stranka bi mogla malo vise da postuje pokojnog premijera i predsednika stranke, nego sto zeli da se opere davanjem bulevara na NBG. Prvo Tadic izigrava manekena i "kohabitira" sa klerofasistima na vlasti, onda dodje sramno donosenje Ustava i referendum na kojem se svi lepo dogovorili da to mora da uspe, i onda, finale, bilboardi sa Djindjicevom slikom i njegovim citatom. On za njih i posthumno dobija glasove, sram ih bilo. I jos Ruzica prva na listi, pa mozda bi i da bude premijerka. Pitam se sta je sledeci korak u stropostavanju DS-a?

Nekada glasac DS-a, od oktobra u bojkotu!!!


Konacno !

Bravo za uvodnik. Nisam se nadao tome od tebe, iskreno. Pocecu da menjam misljenje.

i.n.


Odličan blog

Mislim da je krajnje vreme da se progovori o potpuno nenormalnoj pojavi da svi borci NOR-a izgube svoje ulice u Beogradu. Ne mogu da verujem da neko misli da Koča Popović ili Ivo Lola Ribar nisu zaslužili ulice u ovom gradu! A što se tiče akcije DS-a, samo da podsetim da su oni na vlasti u Beogradu sve vreme od atentata i da je u međuvremenu bilo velikih promena u imenima ulica i trgova. Ipak niko se do početka predizborne kampanje nije setio da da ulicu Zoranu Đinđiću (za razliku od Niša, Kragujevca, Novog Sada i drugih gradova gde ta ulica postoji). Zoran Đinđić svakako zaslužuje ulicu. Samo treba dobro odmeriti koga ili šta skloniti da bi je on dobio.


Quote: Ne mogu da verujem da

Quote:

Ne mogu da verujem da neko misli da Koča Popović ili Ivo Lola Ribar nisu zaslužili ulice u ovom gradu!

Eto ja mislim a mislim i da nisam ni usamljen... po cemu su oni zaduzili Beograd? Hajde, ovaj prvi, bio je Beogradjanin i bio je ministar spoljnih poslova ali drugi nicim ne zasluzuje da ga Beograd ovekoveci.

Uzgred, jedina stvar koja mi se svidela od haskog optuzenika, vojvode od zardjale kasike je ideja glogovog kolca na Dedinju... izgleda dok se to ne uradi da ce duh Avnoja jos da luta (samo) ovim prostorima. A samo se treba setiti da od one buktinje na grbu ispod kog je stajao datum odrzavanja tog sleta nista nije ostalo, plamen se jos pre 18 godina poceo gasiti...


Sramota je...

ne znati ko su bili Lola i Jurica. Isla sam u skolu Braca Ribar i imala sam prilike da vidim njihovog starog oca, velikog predratnog gospodina i intelektu-
alca. Dolazio je tih 60-tih godina na dan skole.


A ko

su oni bili? I cime su zaduzili Beograd da bi ih se secao i u to ime im podario svoju ulicu?

Eto, vec sa vasom generacijom izumire secanje na te velikane nasih prostora...


Kako ko su bili oni? Pa bili

Kako ko su bili oni? Pa bili su borci protiv fašizma. Mogli su da se šlihtaju ovim Nedićima i Velmar Jankovićima pa da prežive. Ali nama svaki obraz cenu.
A bili su i građani i gospoda, svakako veći od Nedića a naročito od ovih koji bi im sada ukinuli i pravo na postojanje. Od ovih, da budem precizna, seljobera u vidu Ilića, Nikolića i kako se sve zovu one ženske iz radikala. Baš sam srećna što nikako da in upamtim imena.

JB.

P.S. Pozdrav Draganu Popoviću.


Neobrazovanje nije nešto čime se treba hvaliti

Ivo Lola Ribar je bio mlad čovek, partizan od 1941. godine, idealista, ušao je u borbu protiv fašizma bez kalkulacija. Poginuo je kada je imao 27 godina od avionske bombe. Ne mogu da verujem da mislite da neko ko je sa tako plemenitim ciljem ušao u borbu protiv tadašnjeg najvećeg zla nije zaslužio ulicu u Beogradu! U ratu su mu stradali majka i rođeni brat.

O Koči Popoviću već imate biografiju (kratku) ovde na blogu. Ja ću samo dodati da je to i jedan od najbriljantnijih ministara inostranih poslova ove zemlje. Iz solidarnosti sa liberalima povukao se iz politike kada je bio na vrhuncu moći.

Lepo je rekao Adam Mihnjik: "Od komunista su gori samo antikomunisti"


Pa, Ivana,

kako vidis, ima ljudi, koji misle da su svi Ribari za baciti lavovima. Ovde neki ljudi prosto i dalje drhte od mrznje prema svima, koji nisu bili uz "vojvodu" Drazu. To su, znas, oni, koji nocu ruse spomenike svojim "protivnicima", koji tamo leze i ne mogu se vise braniti. Nazalost, svet je pun ljudi, koji klicu zivima, a onda tim istima posle smrti prete i osvecuju se. Time samo pokazuju svoju mizernost. Necu da imenujem nikoga, neka se sami vide u ovom tekstu, samo da napomenem da ih u ovom forumu ima nekolicina. I jos da napomenem, da se ti i takvi ne vide dobro i posteno ni kad si pored njih dok se Tito i DANAS jos vidi iz svemira. Tacno tako, iz svemira. I svaom, ko ne veruje u to, mogu i da dokazem. I tacno je da neki ignoramusi nemaju pojma ko su junaci nase proslosti i sta su ti ljudi uradili za dobrobit Srbije. Tu ne govorim o Gepratu, Dezeu, Lenjinu i td, nego o onima, koji su iz Srbije, ili Jugoslavije i koji su stvarno ponesto i uradili za dobrobit naroda koji tu zivi. Ne zaboravite samo jedno, ljudi: Srbija nije zemlja, nije teritorija, Srbija su ljudi koji tamo zive, raduju se, placu, rastu, rade, radjaju se, umiru.... Ti ljudi imaju pravo na postovanje. Ti ljudi nisu igracke politickih partija. Ti ljudi su oni, koji te politicare postavljaju na mesta gde jesu i najmanje sto se moze uraditi za njih je, da se ne igra sa njihovim osecanjima.
I jos kao dodatak: ja zivim u inostranstvu i ne glasam ni za jednu partiju. Od mene niko od njih nece dobiti glas, jer ga ne zasluzuju. Osobito ne oni, koji su bili politicki aktivni, kad je pocinjao taj nesretni rat u Jugoslaviji i koji su onda svi duvali u istu tikvu sa velikim vodjom iz Pozarevca, a sada se zaklinju, kako su oni bili protiv i kako su oni bas ti, koji treba da vode zemlju iz blata. Wow, koji vodje!!! Bas kao da su stigli iz proze Radoja Domanovica!!!
panonian


Postojao je samo jedan antifašistički pokret...

Neverovatno je kojom lakoćom je u srpsku istoriju, javno mnenje, školske programe i zvanične intrpretacije, ušla priča o četnicima kao antifašistima, a NOVJ kao nekoj ujdurmi protiv Srbije i srpskoga naroda.
Ne mogu baš reći kako partizanski pokret nije bio antifašistički, ali mu onda lepe obilje nekih neverovatnih optužbi.
A četnički pokret je ceo rat bio kolaboracionistički, kvinsliški pokret. Znam dobro istoriju četničkog pokreta u Dalmaciji i tu je nedvosmisleno jasno da su čitav rat bili pod pokroviteljstvom italijanske okupacione sile, a po padu Italije, pod nemačkom okupacionom silom.Vrhovnu komandu nad dalmatinskim četnicima su ceo rat imali najpre Italijani a potom Nemci. Učestovali su u njihovim vojnim akcijama i to u onome najprljavijem delu. Poznat je slučaj sela Gata kod Omiša, gde su Italijani dovezli četnike popa Đujića samo zbog toga da spale selo i izvrše odmazdu nad civilima.
Međutim, kad se sada u ruku uzmu udžbenici, onda se četnici ne samo izjednačavaju sa partizanima, nego se ističu neke njihove nepostojeće zasluge, a kolaboracija tumači kao neka mudra taktička mera.
Malo još fali da i Ljotića proglase antifašistom.
Cela Evropa se diči antifašizmom i postavlja ga kao civilizacijski temelj, a kod nas se to potpuno sklanja u stranu i slavi kolaboracionizam sa fašistima.


...

Што се мене тиче, да ли ће се по Зорану звати улица, школа или се неће ништа звати... мени лично није ни важно, јер ја име тог човека носим у срцу.

Али свакако да нисам против тога да неке улице носе његово име.
Е сад, што се тиче ове иницијативе, и мени се чини да је мало глупо да оде АВНОЈ назив... или ако већ хоће да то буде баш булевар АВНОЈ-а, онда нек' нека мања улица носи име АВНОЈА-а.


Djindjic i AVNOJ

Ova dva pojma nemaju nikakve veze, osim prostorne. Ako vec nekome u gradskim vlastima, ili stanarima ovog dela N. Bgd. toliko smeta AVNOJ, ovaj (sada vec s pravom- bulevar) mogu da preimenuju u npr. Novobeogradski bulevar (sto je politicki potpuno neutralno). Licno, smatram da Antifasisticko vece narodnog oslobodjenja Jugoslavije, kao originalna ideja da je neko negde u okupiranoj, ratom osakacenoj, Evropi, u tamo nekoj Bosni, novembra 1943. mogao da sazove parlament (po drugi put) i proglasi republiku, ima svoj istorijski znacaj koji premasuje znacaj svih politicara u poslednjih 20-30 i vise godina.

Ako vec neko zeli, razumljivo zasto bas sada, da neku ulicu nazove po Zoranu Djindjicu, mozda bi bilo umesno da tome pristupi sa nekog drugog stanovista, osim marketinsko-megalomanskog.

1) Predlazem Krunsku, i to deo od Beogradske do Kalenica, s tim sto bi "donji" deo, od Kneza Milosa do Beogradske ostao nepromenjenog naziva. U "gornjem" delu Krunske je i sediste stranke, tu je i sediste Opstine Vracar, itd. Uzgred, ima i odlike avenije (drvoredi).

2) Ukoliko se rukovodstvu DS ova ideja, iz nekog razloga ne svidja, drugi predlog bi bila Kolarceva ulica, koja je u zimu '96./'97. prakticno pokazala zasto je cvoriste ovog grada. Posto Ilija Milosavljevic Kolarac ima svoju zaduzbinu, logicno bi bilo da se delu Studentskog trga, izmedju Vasine i Uzun-Mirkove, promeni naziv u Kolarcevu (s tim sto bi Studentski trg ostao, kao i do sada, u obliku cirilicnog slova P, u cijem je sredistu Univerzitetski park, nekadasnji zeleni pijac--a Kolarac je bio trgovac).

Quote:
...centralna gradska ulica nosi ime kralja koji ama baš ništa...

Slazem se, licno, lepse mi je zvucalo "Marsala Tita". "Srpskih vladara" zvucalo je prilicno neodredjeno i besmisleno. Mozda je i ovde resenje jednostavno i apoliticno: "Glavna".


godinu ranije

AVNOJ je obrazovan novembra 1942 u Bihaću. U Jajcu je bilo drugo zasedanje.


Jeste,

napisao sam "(po drugi put)". U moje vreme, u osnovnoj skoli to je moralo da se zna, makar za dvojku.


Koliko se secam, jel' se

Koliko se secam, jel' se Kralja Aleksandra nekada zvala
Carigradski drum? Ako gresim, ispravite me?


i marsal je bio srpski

i marsal je bio srpski vladar od '45. do '80.:)


Koje je ovo...

...ludilo jb te! I blog i komentari!!


Bravo za blog! Potpuno se

Bravo za blog! Potpuno se slazem i drago mi je da je to neko ovako formulisao (kako bih i ja).


MP40

... el to bese nemacki smajser?


OK, ljudi,

zamislite neku potpuno (za nas) neutralnu zajednicu ljudi koji zive po gradovima, selima, itd. Uskrsnja Ostrva, recimo (namerno uzimam te marsovske primere). Kako bi bilo najbolje da takva zajednica imenuje svoje ulice, skole, aerodrome? Ocekujete da bi bilo najrazumnije koristiti imena koja tu zajednicu ujedinjuju: recimo, ime otkrivaca tog ostrva, ulica ptice, ulica palme, itd.
U kompleksnijim drustvima, naravno, imena ce biti data i po nekom zajednickom (prihvacenom) nasledju: ulica Leonarda Da Vincija, Danteova, avenija N. Paganinija....

Sta se desava kod nas? Kako ko dodje na vlast za*isa svoju teritoriju, kao ker, i nazove je kako mu se prohte. I onda dodje drugi ker, pa treci, itd. A to, sto je najvaznije, razjedinjuje populus.
I to je kod nas, nazalost, tako...


Bravo za komentar!

Slažem se, definitivno. Mislim da je to boljka naših političara, pošto nisu sposobni da urade nešto više, eto, menjaju nazive ulica.
Naravno, ja se slažem da je Z.Đ. zaslužio ulicu, ali moje je mišljenje da treba sačekati bar 10-20 godina da njegovo ime zaista zaživi kao ime heroja u bar trećini naroda (sada to nije slučaj, nažalost).
Ako se sada promeni ime ulice, prva sledeća Voja+Toma+Ivica većina u skupštini će opet promeniti naziv...
Inače, da li postoje ulice Miodraga Petrovića Čkalje, Mije Aleksića, Pavla Vujisića, Zorana Radmilovića, Bate Stojkovića???


A sta je

sa onim vojvodom, mislim da se zvase Samo ili tako nekako, koji je doveo Slovene na Balkan??? Gde je njegova ulica??? On je ipak uradio najvise za sve nas: doveo ze nase pretke ZIVE na Balkan i obezbedio im mesto za zivot.:)
panonian


nsarski

pa zar nije tako sve kod nas? zivot u srbiji se meri od izbora do izbora...
odlican komentar, btw, (kao i vecina tvojih, trep, trep :-)


I like your

trep nacin odobravanja :))) - i dobro si ucinila sto si ga patentirala.
Moram da kazem i jednu pozitivnu stvar za koju znam, mada moze da se dovede u pitanje moja objektivnost posto imam i licni interes u svemu. U Sarajevu, naime, postoji ulica, odmah kod Bas-carsije, koja se zove po mom dedi. On nije imao nikakve veze sa vojskama, revolucijama ili politikom (to je, rekao bih, presudno u ovoj prici), i ta ulica je po njemu nazvana jos pre II Sv. rata. Ime te ulice je ostalo nepromenjeno tokom II rata, i tokom komunizma (on nije bio komunista - naprotiv). Kada se Jugoslavija raspala, cuo sam price o tome kako su nazivi ulica menjani sa dolaskom nove vlasti u BiH. Medjutim ulica moga dede i danas tamo stoji, nepromenjenog imena (bili su joj promenili ime na kratko tokom rata), mada je on bio poprilicno "cirilicno" nastrojen u svoje vreme (to su mi pricali - ja sam se rodio mnogo godina posle njegove smrti).


Nasu TV mogu da pratim samo

Nasu TV mogu da pratim samo preko interneta, znaci daj sta das - nemam velikog izbora. Pre nekoliko dna naletim na jednu od nasih cuvenih emisija gde se k'o na prelu okuplja politicka elita pa raspredaju svoje velike misli dok im sekretarice ispred ekrana beleze izjave za njihoe buduce "velike misli velikih ljudi. Elem, prepoznam medju mudracima i onog cuvenog Raku iz Trstenika, prvi saziv istoriske visestranacke skupstine Srbije, zvali ga cini mi se "tenkista". E, onda su malo ogovarali, nije vazno koga a gospodin Raka uz svoj cuveni osmeh izjavi za njega: Ma pustite ga bre ljudi on je jedna KOMUNJARA!. I, nemojte me pitati kakve to veze ima sa ovim blogom. Tek toliku da neki komentatori znaju da imaju Rakinu podrsku i da nisu usamljeni na ovom svetu.


Po meni bolje je bilo

da su aerodrom nazvali po Djindjicu! Ali to je sada sta bi bilo da je bilo..:-( Sto se AVNOJa tice, izdrzao bih i bez te skracenice...nije to bilo samo antifasisticko vece..dalo bi se tu pronaci jos po neko "ANTI"...


Nemoj i ti Nseh:)))) JB.

Nemoj i ti Nseh:))))

JB.


Jasna, samo

Jasna, samo sam rekao da bih izdrzao (...:-)...) i bez te skracenice u svom okruzenju...:-). To govori vise o mojoj izdrzljivosti...;-)


Apsolutno

Apsolutno se slazem... Zoran zasluzuje ulicu to je fakat ali dokle vise sa tim menjanjem naziva ulica!? Ne smeta mi toliko ni da promene naziv ali zar se do sada niko toga nije setio? Setili se bas sad u predizbornoj kampanji, ma jel'! I ne volim sto se sve demokarate i "demokrate" i dalje sluze Zoranovim imenom i delom. Plakati po gradu sa njegovim recima treba da nas podsete na njega i njegov cilj. Ali opet ponavljam, kako se toga sete samo u predizbornoj kampanji!
I da ne zaboravim, koliko se secam, zar nije deo Trga Republike preimenovan u Plato dr Zorana Đinđića.
Mozda ne bi bilo lose u svakoj predizbornoj kampanji napraviti po jos jedan spomenik i jos koju ulicu nazvati po njemu, ma i opstinu da preimenujemo, sto da ne!?
Voleo bi samo da svi koji se sluze njegovim imenom i delom da i sami nesto urade pa da ih slavimo i nazivamo ulice po njima, a ne samo prazne price godinama...


U Vojvodini...

se masovno uklanjaju spomenici koji predstavljaju bilo kakav vid antifašizma, u gradovima gde SRS vodi lokalnu samoupravu. Ne samo da im smetaju antifašistički spomenici podignuti nepoznatim borcima i žrtvama, već i spomenici pesnika koji su jedino imali zajedno sa komunizmom veru u boljitak.
Ali o čemu mi pričamo? Da li građani Srbije uopšte znaju da je počasni građanin Zemuna bivši SS oficir po imenu Schoenhuber? Da li znaju kome SRS daje ključeve naših gradova?
Svako vreme donosi neka svoja obeležja, pa i spomenike. I dok u modernim gradovima, gradske uprave angažuju savremene umetnike da prave spomenike koji predstavljaju epohu u kojoj živimo, bez brisanja i fabrikovanja istorije, kod nas se jedino gleda u period pre Drugog svetskog rata.
Zato ova situacija sa Đinđićem ne bi trebalo da ulazi u konflikt sa našom istorijom, upravo zato što je on pozitivno oličenje Srbije nakon komunizma. On treba da bude inspiracija za mnoga obeležja koja će još uslediti, ali ne po istoj radikalskoj metodi uklanjanja svega što ima veze sa antifašizmom.

"It is not how things are in the world that is mystical, but that it exists."


Quote:

Quote:

bez brisanja i fabrikovanja istorije

Pitam se u kom vremenu se brisalo i fabrikovalo... nijedan pionir ili omladinac u '70-tim ili '80-tim nista nije znao o narodnim izdajnicima zi perioda od pre '45-te, jednostavno su svi izbrisani iz svega sto je slucajno moglo da padne u ruke nesavesnim pionirima. Avnojevci dosli i uz pomoc strane vojske uveli svoj politicki sistem, preventivno pobili stotinak hiljada obrazovanijih ljudi koji su mogli da razmisljaju svojom glavom, zastrasili ostatak i ispirali mozak svojim buducim pokolenjima... doduse bili su iskreni, rekli su da je svet postojao i pre njih, mnogo losiji, odvaratan itd. E onda su 2000-te najzad izgubili, niko ih nije proterao sa ognjista, niko ih nije tamanio, niko ih nije zatvarao po Glavnjacama, niko im nije otimao "posteno" stecenu imovinu... A eto sad se zale sto gube svoju ulicu, ulicu Avnoja, strasno... pitam se da li iko u svetu jos zali za necim sto mu je nasilno nametnuto. Doduse, treba razumeti one koji su se raznim "vlakovima bez voznog reda" dovezli u Srbiju i Vojvodinu, da nije bilo Avnoja njihovi pretci bi jos bili u svojim zavicajima...


1. strana vojska je dosla

1. strana vojska je dosla 1944, a avnojevci jesu od 1941 do 1944 na jugoslovenskom frontu vezivali toliko i toliko nemackih divizija koje jesu mogle biti upotrebljene protiv saveznika na drugim frontovima. rojalisti nisu vezivali nista sem kokosaka i prasadi koje uhvate po dvoristima (izvor: moja pokojna baba) i po nekog komunistu ili simpatizera koga bi predali nemcima ili ubili ko kera u potoku (izvor: nekoliko desetina osvedocenih nekomunista koji pamte II svetski rat. iskazi dati tokom poslednjih dvadesetak i kusur godina). borba rojalista protiv nemaca je u najmanju ruku bila simbolicna (pogledati zbivanja u srbiji izmedju 1942 i 1944), a aktivno su saradjivali sa okupatorom (proveriti o ucescu cetnika u ofanzivama weiss i schwartz). istini za volju avnojevci jesu pregovarali i sa nemcima i sa ustasama (a povremeno sa poslednjima i saradjivali - pogledati tacku 3).

2. avnoj jeste bio sustinski antifasisticki parlament. avnoj jeste bio sustinski pod kontrolom i rukovodstvom komunista, ali izvinite, 1942 kad je osnovan nije se bas moglo iz prve pogoditi ko ce da pobedi. komunisti su igrali va bank i pobedili makar i uz pomoc sovjeta 1944, ali tada je koliko me znanje sluzi vec sve bilo gotovo. draza nije igrao va bank pa je propao i sad mu se ni grob ne zna. ni peten nije igrao va bank. de gol jeste.

3. avnojevce ne pravdam ali su uradili bas ono sto bi uradili i rojalisti da su se 1945 vratili na vlast. pre tog istog II svetskog rata vlasti jesu punile zatvore komunistima i levicarima i jesu osnivale logore za gorepomenute drugove levicare. kralj aleksandar, a bogami i knez pavle nisu bili majke tereze ako cemo pravo. uostalom, rat na balkanu je bio taman toliko antifasisticki koliko i gradjanski. pogledati istorije ostalih gradjanskih ratova (sta je bilo u spaniji, grckoj, rusiji, itd...?).

4. da li je mozda trebalo "tamaniti" avnojevce 2000-te? proterivati ih za "ognjista"? u cemu bi se onda vasa gvozdena metla razlikovala od njihove? izmislili su ljudi lustraciju, a to sto se ista ne sprovodi, to je drugi padez.

5. ono za vlakove bez voznog reda je u najmanju ruku bezobrazno.


Sasvim odgovarajuća izmena

Zoran Đinđić je na velika vrata u srpsku politiku uveo vatrene antikomuniste kao što su Milan St. Protić i Vladan Batić. Takođe, ne smemo zaboraviti da je Đinđić uveo primitivnu veronauku u škole i priveo kraju izgradnju krvavog Spomen-hrama Svetog Save.
Oduzimanje AVNOJ-u ulice da bi se dala Đinđiću je lep omaž ovako "naprednom" opusu, koji stoji kao mali, ali kao tuč težak kontrateg svemu dobrom što je Đinđić radio.


1000 puta laž = istina

Quote:
istini za volju avnojevci jesu pregovarali i sa nemcima i sa ustasama (a povremeno sa poslednjima i saradjivali
Ovo je živi dokaz teze da hiljadu puta ponovljena laž postaje istina. Tobožnja saradnja ustaša sa patrtizanima jedino je i isključivo omiljeni motiv ravnogorske propagande bez ikakvog uporišta u faktima. Đen. Mihailović je ovaj motiv eksploatisao do maksimuma. Tako on, npr, krajem 1942. u depeši vladi i medijima izmislio sastanak partizanskih predstavnika sa Jurom Francetićem, komandantom Crne legije. Kad su partizani ubili Francetića i pošto su to mediji objavili, on je nastavio svoju patetični minhauzenski scenario depešom od 17. januara 1943.:

"U vezi sa izjavom preko Radio-Londona o ustaškom pukovniku Francetiću javljam istinu. Sa pouzdane strane obavešten sam da je Francetić živ i zdrav i da je došao da vodi pregovore sa komunistima u ime Pavelića za borbu protiv Srba."

Istina je suprotna: praktično svi četnici na teritoriji NDH sklopili su ugovore o saradnji sa organima NDH, sa izuzetkom hercegovačkih četnika i delom Đujića, koji su insistirali da budu vezani direktno na italijanske, odnosno nemačke komande.

Drugi omiljeni motiv propagande bio je onaj o promiskutetu - kako u partizanima ima i devojaka i kako "živi svako sa svakim", a uredno se ponavlja motiv o "5000 kopiladi koju su partizanke rodile".

Ovaj propagandni motiv u visokoorganizovanoj nemačkoj vojsci bio je čak uređen propisima: oficiri su imali obavezu da u izveštajima partizane zovu "banditima", a partizanke "prostitutkama". Tako može da se naiđe na zanimljive izraze kao "borili smo se protiv 15 banditskih divizija" (A. Ler) ili "zarobljeno 18 bandita, od čega 4 prostitutke".

Možda bi mogli da promovišemo i malo ove propagande?


Da, ovo je tačno goranne...

...samo bih dodao da je i pop Đujić, kad se povlačio sa dinarskom divizijom krajem 1944. godine iz Knina i sa Tromeđe ( za ustašku vlast je to bila župa Bribir - Sidraga), zatražio od NDH odobrenje za rutu kojom će se povlačiti i takvo odobrenje dobio. Doduše, nije se povlačio tom rutom, nego je izašao kroz Liku, Gorski Kotar i Preko Istre izbio prema Trstu gde se predao Englezima i gde su ih Englezi zajedno sa civilima koji su sa četnicima išli smestili u logor San Sabo.
Primer Pavla Đurišića je sličan. I on je dobio odobrenje i rutu i poštovao je pravac, ali je stradao od ustaša u Lijevče Polju.


suptilne razlike

Celu teritoriju NDH južno od Save su Nemci još početkom 1942. proglasili ratnom zonom (ostali deo nešto kasnije). To je značilo da je apsolutnu vlast u oblasti vršio nadležni nemački operativni ili oblasni komandant. Svaki ugovor, štaviše svaki pokret, imao je biti odobren ili naređen od nadležnog nemačkog komandanta. Svi su oni bili jedinstven sistem pod nemačkom upravom, ali se nisu baš ni nešto voleli. Tako je pavelić po naređenju Nemaca Đujiću odobrio koridor i naredio svojim snagama da asistiraju u pokretu, ali ih to nije sprečilo da četničke ranjenike koji su po dogovoru bili upućeni vozom, u stanici Kostajnica skinu s voza i pokolju (njih 117).

P. Đurišić je već legenda - o njemu postoji čitava biblioteka... Malo je složenije, ali, u osnovi, isto...


Da pocnem citatom:"i po

Da pocnem citatom:
["i po nekog komunistu ili simpatizera koga bi predali nemcima ili ubili ko kera u potoku..."]
(Aleksandar Vasovic)
Samo da podsetim na tzv. pasja groblja.
Da mi se ne spocitava svasta zbog ove opaske o "pasjim grobljima", mislim da bi trebalo da kazem da i ovde, u Kanadi, imam svoju clansku knjizicu SKJ. Onu sa Titovim likom. I ne krijem je, pa, ako se slucajno povede razgovor o politici i "tko je ta da prostis Bosna (Srbija)" - sto rek'o Mak Dizdar, pokazujem je bez stida i srama.
Svi (ili bar ogromna vecina) komentara na ovom blogu dokazuju ono o cemu odavno razmisljam: najveci problem NAS Srba (i ostalih iz bivse SFRJ) je taj sto smo ideoloski do maksimuma ostrasceni. I komunjare, i bradonje, i ujke, i balije... I svi su u pravu. I za sve su oni drugi ubice i krvoloci. A koliko je dobrih ljudi i pravih humanista bilo (govorim o vremenu pred, za vreme i 30-40 god. posle II sv. rata)na svim stranama, ali su, eto, bili bas zbog jakih IDEOLOSKIH delovanja (u svakom pogledu, straha itd. na "onoj drugoj strani".
I sadasnje stranke igraju na tu ideolosku - reci cu - povodljivost nasih ljudi. Zato onda nema ni "S" od socijalista, ni "R" od radikala (koliko samo progresivnog treba da ima ta imenica - naprednog!!!), ni "D" od demokratskog itd. i tome sl... I onda je svaka tema "dobra" da se opljuje da se opljuje ideoloski protivnik. Do maksimuma.
Autoru bloga svaka cast. J*bes novinara kome svi aplaudiraju (i ja sam od novinarske fele)i ciji tekst ne isprovocira isplarizovane komentare.
Pozdrav svima. I "komunjarama", i "balijama", i "bradonjama", i "ujkama"...


Vlakovi bez voznog reda

A to je ono sto tebe boli??? Oni nesretnici, kojima je data mogucnost da zive malo bolje i lakse na zemlji, koju su pre toga koristili oni, koji su pomogli da se zemlja porobi i stavi pod cizmu??? Da ne b mozda jos krenuo da trazis potomke nekog tamo Schitzera i ostalih, koji su mnogu vojvodjansku porodicu uvili u crno, da im vratis zemlju, kucu ili sta ja znam sta drugo??? Mozda da im das i poneki orden zasluga za narod??? Naravno, oni su jako zasluzni sto su neki od zitelja Vojvodine otisli preko reda kod Stvaraoca, samo to ih u ocima nekih ljudi i dalje cini samo zlocincima. A takvi kao ti, izgleda, mrze sve osim sopstvene persone. A za tvoju informaciju, i moja mati je bila jedna od onih, koji su od 41. do 45-te nosili svoje dupe na resetu, nije nikog zatvarala ni po Glavnjacama (tamo su koliko se ja nesto secam, Nemci i cetnici zatvarali svoje robijase i ubijali ih tokom WW2), nije imala mnogo od imovine, kad je umrla... I ja znam jos podosta takvih, koji su se borili za ono po cemu ti sada pljujes iz neke udaljenosti i pravis se vazan, a usput verovatno ekploatises nekog i bogatis se preko njegovih ledja. Bas je fino, kad je neko veliki demagog, pa prebacuje drugima ono, sto on sam radi.

- For every minute you are angry you lose 60 seconds of happiness.
panonian


Da li...

, ali iskreno pitam da li ste normalni? Ako ne znate zasto pitam onda stvarno niste. A ne znam da li biste bili i kada biste znali.

Antifašističko
V(ij)eće
Narodnog
Oslobođenja
Jugoslavije

Zalazemo se za antifasizam postupcima ne davanjima naziva. Nista nam ta ulica nije vredela dok smo se brukali na svetski dan borbe protiv fasizma, nista Slobi nije smetalo da dovodi tom ulicom ljude na Usce, kao sto nam nista ne garantuje da ce ono za sta se Djindjic zalagao biti ponovo prisutno time sto se njegovim imenom nazove ulica. Kakve onda crkve, veronauka, komunisti, tito, sta je ko uvodio, sta je ko ukidao?!? Ja bih voleo da neko otvori blog o antifasizmu, ali ovo to nije. Kao sto je toj ulici dato ime u trenutku kada je bilo sveze secanje na borbu protiv AF, tako je sada vreme da se jednoj ulici da ime coveka koji se zalagao za danas aktuelne vrednosti i pokusavao da resi danas aktuelne probleme proistekle iz manjka tih vrednosti. Ako ta ulica nosi simboliku onoga sto bi tog coveka u pravom smislu dobro predstavilo onda ta ulica treba da ponese njegovo ime. A vi nazovite onda onu ulicu koja prolazi pored centralne otadzbinske uprave AVNOJ, jer i tu svakako ima nekakve simbolike


izbor

i nije bitan pogotovo ako se tema omasi....
Nemam ja nista protiv Avnoja ili Djindjica...
Nemam ni protiv cetnika...
Imam protiv toga da me teraju da se krstim u 18/20/22/25/28, kad pre toga nisam bio krsten...
I imam protiv toga da se ulice prekrstavaju...
Volim da zovem tu Ulicu Bulevar Avnoja i nikad se ne setim Avnoja kad je tako zovem...
Volim i III Bulevar i nemam pojma ko ju je krstio - i ne zanimam me..
Izgradite novu ulicu pa joj dajte ime Zorana Djindjica -onda cu voleti i tu ulicu...
NE kradite istoriju i ne prepravljajte je - inace se necete razlikovati od nosilaca Avnoja...
Djindjic to ne bi radio....


Тејк ит изи

Требало би још сачекати са именовањем улица. Ђинћић је пре и после свега био политичар. Потребан је, у ствари неопходан, историјски отклон.

Извините, знам да нема везе са темом, али они Милићи ме стално бришу а баш желим са неким да поделим следеће:

(Dalje obrisao Veljko. Žao mi je, ali - em, kako sami kažete, nema veze s temom, em nije u redu da ovamo prenosimo raspravu sa drugog bloga. Hvala)


Mali doprinos diskusiji :)

Elem, danas mi je drug sa Novog Beograda skrenuo pažnju da je inicijativa za promenu imena Bulevara AVNOJ-a u Zorana Đinđića postojala i pre više od godinu dana...

O tome su diskutovali građani na forumu opštine NBGD - LINK

A od info službe opštine dobili odgovor daje takva inicijativa postojala i pre te diskusije, da je opština uputila inicijativu tamo gde joj je mesto, a da je nadležno telo gradske uprave koju (gle čuda ;) čini DS odbilo taj predlog...

Sve mi se čini da su se potrudili da tu inicijativu sačuvaju za predizborni trenutak...

-----
Samo malo...


Ne slazem se s tobom, Veljko,

mislim da bas ta ulica treba da se nazove Ulica Zorana Djindjica, jer je u njoj ziveo i isao u gimnaziju.
I zato sto je AVNOJ iz 20.veka, a Zoran Djindjic, kakav god da je bio, je bio covek 21.veka i to zasluzuje.
Preimenovanje ne znaci odricanje od antifasizma, naprotiv, znaci njegovu potvrdu, zato sto se AVNOJ borio protiv fasizma sredinom 20.veka, ali nije uspeo vrednosno da ga iskoreni.Vec samo teoretski i na odredjeno vreme, sto se pokazalo dolaskom nacionalistickih rezima na vlast krajem 80.ih godina 20.og veka.
AVNOJ je bio dobra ideja, nesprovedena u praksi, jer je komunisticka vlast bila autoritarna i antidemokratska.
U toj istoj komunistickoj vlasti sedeli su isti oni koji su danas protiv saradnje sa ICTY, suocavanja sa prosloscu, lustracije, ljudskih prava i evropskih integracija,a koji su do pre 6 godina naredjivali, izvrsavali i podrzavali najstrasnije zlocine u Evropi posle WW2,koji su bili najveci komunisti, a sada su najveci nacionalisti.
Oni koji nisu mislili kao oni, oni koji su protestvovali 1968, koji su taj rezim kritikovali, su iz KPJ odstranjeni-Latinka Perovic i Marko Nikezic, pre svih.
Jebes naziv ulice koji oznacava formu, kada nedostaje sustina-a to je, nazalost, nepodrzavanje antifasistickih vrednota u Srbiji, u kojoj su najpopularnija partija radikali, a zrtve fasistickih zlocina dojucerasnjih komunista se vredjaju nesaradnjom sa Hagom od strane njihovih saradnika nacionalista, podrzanih tim istim nekadasnjim komunistima.
Ono sto su AVNOJ i njegove vrednosti bili u 20.veku u teoriji, to je Zoran Djindjic bio u 21.veku u praksi.
Oni koji su bili u AVNOJ-u, od Jugoslavije su napravili ideolosku drzavu, u kojoj je antifasizam bio samo forma i podloga za nedemokratske cinove vlasti-ubijanje i zatvaranje politickih neistomisljenika, Goli Otok, proterivanje ljudi sa univerziteta i KPJ, centralizam i spaljivanje knjiga na partijskim procesima.Ideologija da, ideoloska drzava ne!
I FORMA NE,a SUSTINA DA!
Mislim da je promena ulice samo potvrda, nikako negiranje antifasizma.
Zato sto je Zoran Djindjic simbol vremena kada se Srbija pocela suocavati sa svojom zlocinackom prosloscu, saradjivati sa svetom, i otvarati se prema svetu.Kada je Srbija zaista pocela
da radi na tome da gradjanke i gradjani budu ravnopravni/e.
Jer, antifasizam se ne gradi na nedemokratskim postavkama, vec se gradi konstantnom edukacijom-bilo preko TV-a bilo u skolama, i, najvaznije, kucnim vaspitanjem.
Potpisao sam peticiju,iako za DS ni u snu necu glasati, jer mislim da covek koji je svojim aktivizmom
jos u vremenu komunizma i nedemokratije potvrdio vrednosti AVNOJ-a (i ne samo on, nego vecina sezdesetosmasa) to zasluzuje.


Poštovana gospodo

Interesantno je gospodo koliko vi imate vremena da se bavite glupostima. Evo ja ću da uposlim vaše umove još jednom idejom. Predlažem da se svakoj životinji iz Zoo vrta u Beogradu promeni ime a kao uži izbor predlažem imena svih funkcionera političkih stranaka, i levo i desno orijentisanih, bez izuzetka.
Najjednostavnije je bilo složiti se ili ne složiti sa gospodinom Veljkom Popovićem, ali ne... Gospoda moraju da dokažu svoju inteligenciju i to više puta (čist egzibicionizam). Verujem da većina prisutnih uživa gledajući Velikog brata, Menjam ženu, Sve za ljubav i sličan "kulturno-zabavni" program koji ima svrhu da već odavno pomračene umove pomrači još više. Isto tako mogao bih se zakleti da je većina prisutnih poslednju knjigu pročitala u srednjoj školi jer danas "nemaju vremena za čitanje zbog silnih obaveza" a i "knjige smaraju". E jadni moji ljudi, pa zar ni u jednom trenutku ne poželite da radite nešto korisno da stvarate. Ne! Sve sami "filozofi". Zapad je izmislio fenomenalan način da ubije i ono malo duha što je ostalo u ovom narodu. Čast izuzetcima, jer ovde ima ljudi čije mišljenje stvarno vredi čuti. Ali kad pročitam ove somnabulne komentare ispod... nemam reči.
Što se tiče menjanja naziva ulica uopšte, mislim da je to ljigavo, tačnije način na koji to rade ovi pseudo "demokrati" i "političari". Nisu sposobni da sami nešto naprave pa onda mi i ne bi smetalo da tome nadenu ime kakvo im volja, ali šteta nisu napravili ništa. Pred izbore i crkvi bi promenili ime samo da okupe što više bolesnika oko sebe. Neka je laka zemlja Zoranu Đinđiću i primerena kazna njegovom ubici ali razvlačiti njegovo ime kao što hijene razvlače lešinu... odvratno, nažalost kod "demokrata" sasvim u redu. Ova zemlja, ili bar ono što je ostalo od nje treba da traje još generacijama mladih ljudi. Kad vi u amanet mladom čoveku ostavite govno, sve je jasno. Jasno je i ko ste vi, jasno je i zašto mladi i pametni ljudi beže odavde. Šta vi onda ima da pričate i lažete sebe i druge, sve je jasno.


Komunistima je, za divno cudo,

oduvek sve bilo jasno.


:)))

:)))


...

Quote:

Zapad je izmislio fenomenalan način da ubije i ono malo duha što je ostalo u ovom narodu

Kako to????
A imam jos jedno pitanje...
Ti bi da Srbija saradjuje sa Rusijom, Belorusijom, DPRK, Kubom,Iranom, Venecuelom, itd, a ne da saradjuje sa ICTY i udje kasnije u EU i NATO?


Ti, Uroshe

izgleda ne verujes u teoriju zavere protivu Srba???!!!!
Pih! Gde ti zivis, choveche?


A u tom grmu lezi zec,

iju, mene grdan, kako sam samo mogao da se ne setim da je ceo svet protiv Srba, srBstva i Srbije.
Naravno da ne verujem, nsarski, pobogu, jer nije svet birao Milosevica, birali su ga gradjani Srbije.
Nije svet naredio agresije na okolne zemlje, zlocine i aparthejd na Kosovu nego Milosevic.
U Hagu se ne sudi politici sveta, nego politici zlocina Slobodana Milosevica!


Je li,

a sta Srbija treba da trazi u NATO-u??? To je stvarno "udarna" ideja. Ako vec treba nesto da radi sa NATO-om, onda treba da ih tuzi i da ne odustaje od te tuzbe nikako. Na ovaj nacin, kao neki dupelizac priznaje da je sve sto je NATO uradio, bilo ok i potrebno, tj, priznaje zlocine, koje nije uradio, samo zato da se kaze "Ja sam u NATO-u!" Izvrsno! A i zasto se ne bi moglo saradjivati sa Venecuelom??? Oni imaju vise nafte, nego ceo NATO. Cak i Ameri kupuju kod njih, mada se busaju u prsa, kako oni ne vole Chaveza i kako ga ne podrzavaju. A tu neki niko i nista iz Srbije balavi protiv Venecuele. I, ako ceo EU saradjuje sa Rusijom (gas, nafta, etc) sta ti imas protiv saradnje sa njima??? Na jednoj ravnopravnoj osnovi treba racunati sa svima i dogovarati se sa svima. U EU ce Srbija uci tek za kojih 30-40 godina, ako nastavi da sakriva Mladica. Dajte ga hagu, kad vec on sam nece da ide, dodajte i Karadzica pride, kao Zugabe, pa da vidis, kako ce se tih 30-40 godina istopiti. To, je dogovor, a ne uci u NATO, gde odmah moras da bacis u staro gvozdje sve avione, koje imas, sve tenkove, puske i sve ostalo i da sve kupis kod Amera. Svaka cast njihovim lovcima, ali ni nasi avioni iz UTVE nisu losi. Niti puske iz ZCZ. Samo nemojte dati da uniste industriju, koju vec imamo i nemojte je rasprodavati budzasto nekim tamo nikogovicima iz inostranstva.
I, prijatelju, tacno je da Zapad unistava neke vrednosti, koje Srbiju cine osobitom i vrednom. I cinice to i dalje, ako im se dozvoli. Nije sve, sto se stvori u srcu New Yorka, automatski dobro i za Beograd. I ne diraj istoriju, ma kakva bila, zaradi neke nove istorije, osobito ne iz partijsko-politickih pobuda. Pitam se, kako nikom ne pade na um, da u Beogradu ima i jedna ulica koja nosi ime po Kraljevicu Marku. Sta je on to dobrog uradio za Srbiju, osim sto je kao turski vazal ucestvovao u svim njihovim pohodima PROTIV Srbije???

- For every minute you are angry you lose 60 seconds of happiness.
panonian


Gos'n Komunisto, zaista ste

demonstrirali kako izgleda kratko i precizno izrazavanje stava o tome da li Bulevar AVNOJa treba da promeni ime u Bulevar Dr.Zorana Djindjica!!! Vrlo poucno!


Ima li smisla...

... diskutovati o ovoj temi:
- u jedinoj REPUBLICI na svetu koja na na svojoj zastavi ima KRUNU;
- u drzavi čiji je narod dao najviše boraca i žrtava u najjačem evropskom pokretu otpora protiv fašizma u II svetskom ratu a u čijem glavnom gradu više nema nijedne ulice koja nosi ime nekog od učesnika NOBa;
- u gradu u kome ne postoji ni jedna ulica organizatora i vrhovnog komandanta rečenog pokreta... a kome je (ne samo zbog toga) na sahranu došlo više svetskih državnika nego bilo kojoj drugoj ličnosti, uprkos majušnosti zemlje kojoj je bio na čelu?
Čudi me samo što današnjim ideološki neopterećenim demokratama (još) nije palo na pamet da preoru groblje Oslobodilaca Beograda na kome leže kosti oko tri hiljade boraca NOBa i skoro hiljadu crvenoarmejaca.
A Djindjić treba da dobije svoju ulicu - glasam za Krunsku. Ako ne može da nosi ime proleterskih brigada neka bar ponese ime čovceka koji je doktorirao na marksizmu.:-)

Miroljub


U jedinoj REPUBLICI na svetu koja na na svojoj zastavi ima KRUNU

Ovo doduse nije zastava nego "The National emblem of the Republic of Poland"

Nagradno pitanje: Kako se zove poljski kralj ili kraljica???


Кокошар

Нашао си још неке исфрустриране ретроградне паћенике, добро.

Мада, њихова круна је мало мања и кокошар им бар није сијамски близанац, ко онај наш: ем глуп, ем ретардиран (мада данас одвајају свашта операцијама), ем му круна од 10 кила - обе шије би му пукле кад би је спустили.

Фуј.


Gos'n Skarabej,

samo sam pokazao da Srbija nije jedina republika koja koristi krunu na svojim obelezjima!!!
Nisam se upustao u razgovor sa orlovima, te ne znam nista o njihovom psiholoskom stanju i umnim sposobnostima. Nazalost, nije mi poznata ni tezina nacrtane krune! Blago Vama kad sve to znate!!!


Istu inicijativu je imala i GO Novi Beograd

...ali još pre dve godine, kada se o tome prvi put raspravljalo. Naime, nekoliko građana (među njima i moja malenkost) je preko novobeogradskog foruma iznosilo razloge zbog čega bi baš Bulevar AVNOJ-a trebalo nazvati po Zoranu Đinđiću. Opština je, da li u vezi sa tim ili ne - zaista ne znam, usvojila tu preporuku i tražila od Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine Grada Beograda da se Bulevar AVNOJ-a zove Bulevar dr Zorana Đinđića. Grad je to odbio, po tvrdnjama Informativne službe GO Novi Beograd.

Danas taj isti grad i ta ista vlast imaju istu genijalnu ideju. OK, ja sam se sa tim slagao pre dve godine, složiću se i sada, ali samo da ne bude zabune da su za tako nešto priliku već imali. Razlog je bio taj što u Beogradu već postoji Plato Zorana Đinđića, ona sramota na Trgu Republike. Nije pomenuta politika originalnih naziva, međutim i da jeste, Novi Beograd ima nekoliko kapitalnih izuzetaka od ovog pravila: Mihaila Pupina (Lenjina), Nikole Tesle (Edvarda Kardelja), Ho Ši Minova (Umetnosti i Trešnjinog cveta), I bulevar (AVNOJ-a), II bulevar (Arsenija Čarnojevića), III bulevar (Milutina Milankovića) i Milutina Milankovića (imao ulicu, samo manju) - možda ima još neki primer. Naglasio bih da su sve navedene ulice na listi Top 10 po veličini i značaju za novobeogradsku opštinu, osim poslednje.

Zašto baš AVNOJ? Daleko od toga zato što ga smatram simbolom komunizma (iako jeste), i "revanšizma" prema toj ideologiji. Antifašističko nasleđe može samo svima da nam služi na čast. Međutim, AVNOJ nije isto što i antifašistička borba (onda bi se ulica zvala baš tako, ili Partizanska ili nešto treće) - AVNOJ je, zapravo, ratna vlada države koja još nije postojala, jedna vrsta gerilskog udruženja. Kada je u pitanju njihov doprinos borbi protiv neprijatelja celog čovečanstva - nemam nikakve primedbe. O politici bismo raspravljali do sutra. Međutim, veoma je neuobičajeno da se na ovaj način odaje počast političkom telu. I konačno, komentar po kome je AVNOJ-u mestu baš na Novom jer su tu pristalice te političke opcije je, blago rečeno, neodmeren - pogledajte koja je koalicija na vlasti u opštini Novi Beograd.

Ova ulica je do pre 2000. godine bila Srbija u malom - nedovršena (falio je deo od Bul. Umetnosti do Milentija Popovića), u očajnom stanju, parcele potpuno neizgrađene i zarasle u korov... Danas je to jedna od centralnih novobeogradskih ulica, u potpunosti izgrađena, prepuna novih poslovnih i stambenih zgrada, tržnih centara, Beogradska Arena je tu. Ta promena dogodila se velikim delom zahvaljujući upravo Zoranu Đinđiću, koji je u toj ulici i živeo i išao u školu. Preko 200 adresa je u ovom bulevaru, za razliku od platoa na Trgu, gde nema ničega osim pasa lutalica...

Diskusiju na NBG forumu koju sam pomenuo, kao i još neke argumente koje su "obe" strane u ovoj diskusiji zaobišle, možete pročitati ovde.


once upon a time

Quote:
onda bi se ulica zvala baš tako, ili Partizanska ili nešto treće
beše jednom i Partizanska ulica. Sad nema ni nje.


To jeste šteta...

...međutim, verovatno se ta ulica ranije zvala nekako drugačije, inače bi me takva promena zaista čudila. Znam da na Novom ima nekoliko primera ulica koje se zovu po osobama i događajima iz tog doba, pa da niko ni ne razmišlja o promeni - npr. Španskih boraca, Proleterske solidarnosti, Narodnih heroja, Omladinskih brigada, Partizanske avijacije, Dušana Vukasovića, Milentija i Vladimira Popovića, itd.

A pošto je već bilo diskusije i o drugim ulicama, moram pomenuti ulicu Gavrlia Principa - njegova jedina "zasluga" je to što je, u klasičnom terorističkom aktu, ubio čoveka, i to naslednika krune nama susedne države. Da li je to uzrok rata? Teško. Da li je to za dugo vremena pokvarilo naše odnose sa Zapadom i stvorilo izvesnu, negativnu, sliku o Srbiji? Apsolutno. Za to se ne dobija ulica.


Pa, ako je tako:

Quote:
Za to se ne dobija ulica.

Onda na to treba skrenuti paznju onima u Pristini, pa i sire, kad daju imena ulicama i trgovima po svojim OVK i inim revolucionarima. Da ne pogrese ljudi.


Jeste!

...a najbolje ćemo im skrenuti pažnju sopstvenim primerom.


Partizanska, još jednom

Quote:
...međutim, verovatno se ta ulica ranije zvala nekako drugačije,
Grešiš - nije ze zvala drugačije, niti je postojala. U odluci iz februara 2004 piše ..."Партизанској улици - одређује се назив: ВИДИКОВАЧКИ ВЕНАЦ" dok za "Улицу Народног фронта" npr. piše "враћа се стари назив: КРАЉИЦЕ НАТАЛИЈЕ"


Promenu imena ulica...

... bi izbegli kada bi se neko time ozbiljno pozabavio.
1) Potrebno je proveriti ko je sve zaslužio da dobije ulicu(Istoričari da naprave komisiju i da se slože oko imena. Ukoliko se u toj komisiji neko ne slaže - bolje je ne nazvati tu ulicu tim imenom). Npr. Ivo Lola Ribar je bio idealista i u toj borbi je i poginuo od avionske bombe i to je OK. Medjutim postoje i komunisti po kojima su nazvane ulice, a da su pri tom činili i ozbiljne zločine. Takvima bi trebalo da se oduzme pravo da se ulica zove po njihovom imenu. Takođe postoje komunisti za koje se danas osnovano sumlja da su sarađivali sa okupatorom ili sa Nedićevcima (nakon zatvora) i tom saradnjom oterali u smrt niz drugih komunista. Postoji i ideja da razni likovi iz drugog svetskog rata (četnici su izjednačeni po pravima sa partizanima)dobiju svoju ulicu. Tako bi uskoro mogla biti (ukoliko već nije) pokrenuta inicijativa za ulicu Draže Mihajlovića, Nedića, Ljotića itd. Da bi se izbeglo da se istorija menja iz dana u dan potrebno je doći do konsenzusa oko imena i odraditi posao kako treba.
2) Nakon toga imenovati starije ulice koje imaju brojeve u svom nazivu. Previše je u Beogradu npr. devetih novih i smatram da bi trebale da dobiju ime. Nemam ništa protiv da se neke ulice zovu i prva, druga, treća itd., ali ponavljam da ih u Beogradu ima previše. Priznajte da bi bilo logično da postoji samo jedna prva i samo po jedna druga, treća i sve otale. Pa i u Americi kad se kaže peta avenija svi znaju na koju se misli, ili raskrsnica 56-te i 39-te (ovo je samo primer nisam siguran da li ta raskrsnica postoji). Ipak ovo pravilo bi moglo da važi za nova i dobro isplanirana naselja ili opštine. Samo ukoliko bi se planski davala imena ulica brojevima, imalo bi smisla da ti nazivi i ostanu. Ovako imamo pete, šeste, devete a prve su već dobile neko ime. Dakle ili sve imaju imena ili sve imaju brojeve u jednom naselju.
3) Nakon svih ovih izmena i imenovanja, potrebno je da se uspostavi stalni rad komisije čiji će jedini posao biti da dodeljuje nova imena ulicama. O eventualnoj potrebi za preimenovanje imena ulice (iz opravdanih istorijskih razloga) bi se starala po potrebi i po nalogu npr. skupštine grada ili skupštine opštine.
4) To isto uraditi i sa imenima osnovnim školama i studentskim domovima.
5) To isto uraditi i sa praznicima. Postoje dva praznika (za koja ja znam) koja se slave jer je građanin Srbije (po nacionalnosti Srbin) ubio građanina Srbije (po nacionalnosti Srbina). To su Dan studenata i Dan ustanka protiv fašizma u Srbiji.
6) Đinđiću je potrebno dati ulicu, ali da se razmišljalo na ovaj način na koji sam predložio to bi mogla da bude samo neka nova ulica ili bi se moglo promeniti ime neke ulice koja nije dobila ime po nekoj ličnosti (jer je prethodno postignut konsenzus i nema promena (ili klauzula nema promene npr. petsto godina))
ili istorijskom događaju, organizaciji.
Za celokupnu akciju je potrebno godina ili dve a onda bi imali uređenu oblast davanja imena ulica i ne bi imali problema da neka ulica ima više imena i da svako malo menja ime.
Kao i za sve potrebno je samo da se neko time ozbiljno bavi i da rešava probleme a ne da ih odugovlači, zataškava i čeka da prođu. Dosta je trutova u Srbiji, a radilice, kreativni i inovativni su digli ruke jer su vaspitavani da pametniji popušta. Vaspitajte svoju decu da rešavaju probleme a ne da beže od njih. Samo tako će Srbiji biti bolje a Đinđić bi imao svoju ulicu na mestu gde i dolikuje npr. pored reke Save kad se Beograd spusti na reke. Siguran sam da bi Đinđić više voleo da se po njemu nazove nova i lepo uređena ulica nego da otimaju ime stare ulice samo zarad trenutnog političkog profita u izbornoj kampanji. Kao što neko reče inicijativa postoji već dugo i sada će samo da poentiraju u kampanji. Takođe sam siguran da bi Đinđić više voleo da stranke, koje se otimaju oko njegovog imena, ponude kontkretne programe za rešenje problema građana nego da rade na političkom marketingu i šminkanju dosadašnjih uspeha.
Izvini Veljko na dužini komentara.


Sve se vrti i vrtice se...

Samo dve stvari:

1 - pitali nekog rimljanina posle drugog svetskog rata zasto postoji musolinijev most (ili nesto slicno), covek kaze "da smo rusili pola rima svaki put kad se menjala vlast danas rim ne bi ni imali"... ko ne veruje neka vidi euro kvart, svi znaju ko je i kako to izgradio, ali to je istorija, nije kreda na skolskoj tabli pa da se brise svako jutro...

2 - a najvise me zasmejavaju ti nasi "principijelni" antikomunisti, kojima srpski komunizam smeta samo zato sto je bio jugoslovenski. nikad nisam ni od jednog cuo da isto tako kritikuje tovaris-Ruse, koji su jelte, izmislili celu stvar u praksi... ali nema veze...

elem, samo neka preimenuju i neka brisu neselektivno SVE. neka se zatre i poslednji trag bilo cemu od 1945 do 1987. samo ce na taj nacin osigurati da ni od njih jednog dana isto nista ne ostane. Ni vise ni manje...

ps. a i to "srbin ubio srbina", itd. pa francuzi slave svoju revoluciju, kad je x francuza ubilo y francuza, pa se opet slavi kao civilizacijska tekovina zbog onoga sto je predstavljala u istorijskom smislu, a ne zbog toga da li je "krv ubila krv". Mi smo na toliko niskom, zaostalom nivou da je to strasno...


Krv ubila krv

Meni lično nije toliko bitno ko je koga ubio več mi je bitno da mi obeležavamo dane kada je neko ubijen. Zato sam stavio građanin Srije ubio građanina Srbije (a slučajno su bili Srbi). Ni to što Francuzi slave revoluciju, ni to što Amerikanci slave dan zahvalnosti ne može se reći da je tekovina civilizacije, već naprotiv pobuda niskih strasti (mi smo njih više pobili nego oni nas i zbog toga slavimo). Kakve istorijske posledice može da ima ubijanje ljudi osim smrti i pobedu jednih nad drugima, pa onda pobednici napišu istoriju.
Prava civilizacijska tekovina biće kad počnemo da slavimo dane kada se desilo nešto lepo i kada niko nikoga nije ubio. Srbija već ima jedan dan za koji nije ni svesna koliko je civilizacijski ispred mnogih revolucija, a to je 5. oktobar. Ne treba njega slaviti danas (da me neko pogrešno ne shvati), ali više ću u svom životu ceniti taj dan nego 4. april ili 7. jul koji su zvanični praznici.


upravo to...

Pa upravo o tome i pricam da mi (nas prosecan um,oprosti, nista licno) nista ne razumemo. Francuska revolucija se slavi jer posle nje je umesto 95% naroda samo, recimo, 50% naroda zivelo u bedi (ne sutradan ujutru, nego istorijski gledano!!!). Znaci civilizacijski pomak koji je postavio neke smernice o tome kako i na koji nacin drustvo treba da se razvija i sta da smatra za dobro i u redu, a sta da smatra za lose. Izmedju takve analize i analize smrtnosti pojedinca ne postoji znak jednakosti, jer onda pocinjemo da se igramo omiljenog srpskog sporta "zamene teza" u kome smo svetski sampioni...

Prema tome, jedno sa drugim nema veze. Mi mozemo da analizaramo da li su ti datumi iz jula 1941. vredni proslave ili ne, tj. da probamo da se dogovorimo oko istorijskog znacaja i posledica tih dogadjaja, ali svesti to na neku biblijsku kvazi-humanost tipa zivot-good, smrt-bad, je to tipicno uprostavanje vrlo slozenih pitanja, pomocu cega se raja sludjuje i izludjuje (i zbunjuje, sto je najvaznije) i oko kojih koski se glodje, a da se "vlasi ne sete" o cemu se tu zapravo radi...

jer ako svedemo sve na te proste (cak ne ni prosto-prosirene) definicije, uvek cemo kao i do sada, ponavljati istorijski razred...


Zašto prosto kad može komplikovano tj. složeno.

Kakva su to složena pitanja oko ubistva čoveka ili više njih?
Kako se to prostim činjenicam i razmišljanjima raja sluđuje i izluđujue i zbunjuje, a neuprošćenjim izvlači iz konfuzije?
Teza o 95% pre i 50% nakon (x godina) ti ne stoji, jer nemamo opipljiv merni instrument šta bi se desilo da tog konkretnog događaja nije bilo.
Zašto uopšte hapsimo ljude koji ubijaju? Samo zbog toga što njihovo ubistvo nije imalo nikakvog istorijskog značaja ili nije pokrenulo civilizacijske tekovine?
Zašto ja sad ne bi ubio čoveka koji pretiče preko duple pune linije i time poslao civilizacijsku poruku da nije lepo ići preko duple pune linije? Time bih postavio neke smernice o tome kako i na koji način društvo treba da se razvija i šta se smatra za dobro i u redu, a šta da smatra za loše.
Po toj logici dođu Ameri i bombarduju Srbiju (i ubiju Milicu Rakić) da bi nam pokazali šta je dobro i kuda treba da idemo. Ili odu u Irak da im objasne kako im Sadam ne valja jer ih ubija i teroriše, ali ih prvo ubijaju i terorišu da bi im objasnili šta se smatra za dobro i u redu a šta je loše. Istorijski gledano smrtnost pojedinca nije bitna jer će i Irak i Srbija ići pravim putem.
Malo sam i ja sad usložio stvari, ali je vrlo prosto ubistvo je ubistvo i nikakvo opravdanje ne postoji i ne treba slaviti bilo čiju smrt.
Izvinjavam se na prosečnosti i uprošćenosti, ali muka mi je malo od toga da se smrtnost pojedinca tretira kao kolateralna šteta civilizacijskih pomaka.


nece, pa nece...

"ali muka mi je malo od toga da se smrtnost pojedinca tretira kao kolateralna šteta civilizacijskih pomaka."

Daj primer kada to nije bio slucaj ili zamisli realnu situaciju kada nece tako biti, pa ces da vidis kako je tvoja analiza obicno mrtvo ('scuse the pun!) slovo na papiru... Zivot (samim tim i politika) je umece realnog, alternativa je hilandar, neki stub u indiji ili mrak u glavi... Zasto vecina uvek izabere ovo poslednje nije mi jasno...

A i principijenost nam nije jaca strana, jer kad smo mi dobijali naftu za dzabe od Sadama Huseina, a u Iraku 99% gradjevinskih firmi bilo iz Srbije, onda nas nije interesovalo da li se tamo na neke kurde bacaju bojni otrovi i slicno.

Samo nemoj da mi neko pominje "amere", pocistimo prvo ispred svoje kuce, pa onda da vidimo dalje...


Odosmo predaleko od teme.

I otvaramo jednu po jednu a ne zatvaramo početnu.
Zbog toga neću više odgovarati.
Znam ja da je svet oko mene realnost i ne bežim u alternative.
Ipak ja ne želim da učestvujem u slavlju ubistava i jednostavno sam takav.
Ne želim da zamišljam situaciju u kojoj neko ubija nekog jer se borim protiv toga da se ubijanje nastavi i doprineo sam svojim zalaganjem u životu da se primenjuju nenasilne tehnike.
Mislim da se razumemo mnogo više nego što izgleda na prvi pogled.
Više volim i mrtvo slovo na papiru, nego reči koje ubijaju. Vrlo prosto.


dobronameran savet

Ljudi, najbrži način da nešto ogadiš je da počneš da ga slaviš.
Provereno na avnoju i partizanima, sigurno će funkcionisati i na Zoranu Đinđiću.


Zamolio bih da svi koji

Zamolio bih da svi koji imaju preko trideset godina a i dalje žive sa roditeljima idu na drugo mesto da leče svoje komplekse. Kompleks niže vrednosti, osećaj odbačenosti kao i hronično pomračenje uma se vrlo uspešno leči samo ako za to postoji volja. Naravno volja obolelog. Ovi što su imali jedan iz istorije pa se sad prave pametni neka se odmah jave u Američku ambasadu da iznose đubre. Ljubiteljima demokratije preporučujem da što pre posete Afganistan i Irak radi što boljeg upoznavanja sa poretkom kojem teže. Zemlje u tranziciji kao što su Mozambik i Tanzanija posećujte samo uz pratnju roditelja.


cekaj, covece! imam vise od

cekaj, covece!
imam vise od 30. uvek sam bila proamericki orijentisana i danas sam, najvise zahvaljujuci dedi koji je bio partizan, ali ne komunista, koji se vratio iz nemackog zarobljenistav i u cijoj kuci je pored ikone sv. djordja stajala slika dzona kenedija i koji je govorio daje srbiji mesto na zapadu, a ne sa nesvrstanim zemljama.
moj stav je da ovi sto hoce da menjaju nazive ulica koje su komunisti dali, mogu to da urade kada sami naprave grad veliki kao novi beograd i kada taj grad dozivi pedeseti rodjendan.
nemoj da mesas americku ambasadu u to.


Prijatno sam iznenadjena da

Prijatno sam iznenadjena da neko iz tzv. "demokratskog" tabora sme da progovori nesto u korist antifasisticke borbe. Na zalost, u ovoj zemlji su se jako pobrkali loncici poslednjih 15 godina. Milosevica svi ovde pljuju kao komunisticku bandu i sl. a on u sebi nije imao ni k od komuniste, a o levicarskim idejama da ni ne govorim. Sprovodio je nacionalisticku, retrogradnu i krajnje anahronu politiku sto je sve suprotno levicarskim idejama. Tadasnja opozicija, a posle 2000. u raznim varijantama vlast, "oporavila" je cetnike, izdajnicku vladu, paradirali su sa tzv. prestolonaslednikom ... Rezultat je da hocemo pomoc Rusa, a onda oni pitaju - Zasto ste ukinuli nazive ulica Marsala Tolbuhina i Generala Zdanova? Nema odgovora. Cela Evropa slavi Dan pobede nad fasizmom, Hrvatska (!?)pocasno prisutna, a Srbiju niko ne vidi u tom drustvu. Onda, da situacija bude gora, Hrvatska udje u nekakvo telo koje sluzi za obelezavanje holokausta i pomaze zemljama koje ga imaju na savesti da se sa tim bore. Polako nam sa ulica nestaju oni koji su ih i izgradili, oni koji su nas uveli na mapu sveta i oni zbog kojih je svet znao za nas, ali po dobru, i ustupaju mesto neprezaljenim ocevima, dedovima predratnim industrijalcima, clanovima Vlade koja je iz zemlje pobegla u toku okupacije, popovima (npr. Vladika Nikolaj je jedini Srbin koji je za sobom ostavio pisani antisemitski program, a mi ga zovemo velikomucenikom i svecem), svima koji su u predackim vezama sa clanovima komisije.
Budimo se u nekom novom svetu. Nekako je to mnogo jadno.
Priznajem da sam bila iznenadjena kada sam videla da je ime bulevara AVNOJa opstalo i do danas. Mislim da je skroz pogresno menjati mu sada ime u Bul. Zorana Djindjica. Upravo pok. premijer je imao maksimu da ulice treba da imenuje onaj ko ih je napravio i sigurna sam da bi licno bio protiv ovakve ideje. Narocito je neukusno to raditi u predizbornoj kampanji. Ime dr Zorana Djindjica treba da nosi neka znacajna ulica, ali ne treba praviti jednu gresku da bi se ispravila druga. Tome treba pristupiti trezveno i smisleno i doneti mudru odluku koja ce onda ostati obavezujuca u buducem vremenu. Jako je ruzno da neko koristi njegovo ime u predizbornoj kampanji, pa da posle neko drugi jos ruznije opet menja to ime ulice (slucaj Pozarevac) i da neprestano pokazujemo kako smo nekulturni i nezreli.
Ukinuli smo Dan Republike (jedina Republika koja se stidi sto je to sto jeste), stavili smo kralja u himnu, krunu na zastavu, izjednacili partizanski i cetnicki pokret, rehabilitovali saradnike okupatora i dobili odgovor iz Evrope - nije nam bilo mesto na proslavi Dana pobede nad fasizmom. Nadam se da smo nesto naucili i da preko imena Zorana Djindjica necemo srljati u nove greske, pa i blamove.


Ako budes imala vremena javi

Ako budes imala vremena javi se:


Čemu čuđenje,Mia?

"Cela Evropa slavi Dan pobede nad fasizmom, Hrvatska (!?)pocasno prisutna, a Srbiju niko ne vidi u tom drustvu. Onda, da situacija bude gora, Hrvatska udje u nekakvo telo koje sluzi za obelezavanje holokausta i pomaze zemljama koje ga imaju na savesti da se sa tim bore."
Na teritoriju Hrvatske tokom cijelog WWII je bio snažan antifašistički pokret,do 1944.je i najveći broj brigada NOVJ bio iz Hrvatske (48)dok je npr Srbija imala 31 brigadu i to tek kada su 1944-45 četnici masovno mijenjali kokarde za petokrake.Današnja Hrvatska i službeno je obilježena kao rezultat ZAVNOH-a.Zašto je Hrvatska ,a zašto ne Srbija prisustvovala proslavi Dana pobjede,lijepo si sama detektirala.Što se tiče promjena u imenima ulica,mislim da je to rezultat nakaradne filozofije koja je manje-više zavladala na prostorima ex-Ju:promjene koje su nastale nisu shvaćene kao mogućnost civilizacijskog i ekonomskog iskoraka naprijed,nego kao nastavak II svj. rata na ovim prostorima ali sa drukčijim završetkom.Konkretno u Hrvatskoj su se pojavili kojekakvi mračni likovi tipa Šušak i sl.koji su furali taj film i napravili puno štete,a veliku pomoć je naravno imao sa Slobine strane.S jedne strane se plašilo ljude ustašama, a s druge četnicima.Pri tome su se dešavale tragikomične situacije, pa recimo ekipa iz Zadra se 1991. furala na ustaštvo,a Pavelić je sve južno od Karlovca predao Talijanima.Da je rat drugačije završio,Zadar bi se malo drugačije zvao a ti hrvatski "domoljubi" bi danas govorili talijanski.Na sreću,što biološki,što pritiskom EU ovo društvo je otišlo sa vladajuće scene. Nažalost velikom većinom su i kod nas promijenjena imena ulica i zamijenjena kojekakvim kraljevima i smiješnim likovima iz praskozorja vremena.Izuzetak je malo Zagreb i Istra.Tamo se Tito i neke opće vrijednosti još ne daju. Nadam se da nisam previše ugnjavio,pozdrav.


Slazem se delimicno.

Slazem se delimicno. Hrvatska je sirok pojam (srecom po "lijepu nasu". Istra, da, Istra je slobodarska (uh kako zvuci, kao iz starih udzbenika) i nenacionalisticka. Naprotiv, najbolji primer suzivota. Ali, najveci broj tih partizanskih i neustaskih jedinica nije na zalost bio ni iz Zagreba, ni iz Zagorja, vec mahom iz Krajine. A Zagreb je ostao upamcen da je sa cvecem docekao i Hitlera i oslobodioce.
Ne bih ulazila u nacionalnu pricu. Samo se stidim danasnje Srbije.


Potpuno si u pravu da se ne

Potpuno si u pravu da se ne treba zaboraviti ucesce svih u drugom svetskom ratu, kao i da antifasisticku borbu treba odvojiti od komunizma. Zato bih ovde ukazao na jos jednu stvar.
Naime, pre drugog svetskog rata Zrenjanin se zvao Petrovgrad po kralju Petru. Logicno bi bilo da je tako i ostalo jer je on deo nase istorije. Novi naziv Zrenjanin je po Zarku Zrenjaninu borcu iz drugog svetskog rata. Medjutim, Zarka Zrenjanina je bilo na hiljade, a Kralj Petar je jedan. Takodje i AVNOJ je samo deo pokreta protiv fasizma, naravno bez ulazenja u neke dublje polemike.
Zato bi po meni bilo prihvatljivo resenje da jedna ulica dobije ime po Djindjicu, a druga da dobije naziv po borcima iz drugog svetskog rata bez nekog ideoloskog predznaka i izdvajanja nekog od njih. Djindjic jeste sada deo nase demokratske tradicije, a upozoravam da sve sto se sada dogadja mimo demokratskih nacela, jeste zbog nedostatka tih tradicija.


Relativizacija

U to vreme, niksone, AVNOJ nije bio DEO AF pokreta u Yu, nego JEDINI antifasisticki pokret u Srbiji i Yu,cetnici su bili kolaboratori sa nazistickim rezimom koji su odvodili Milanu Nedicu Jevreje i Rome na noge u Topovske supe.
Samo sto je AVNOJ ideologiziran i simbol je antifasizma u 20.veku u teoriji, jer nije vrednosno, zbog autoritarnosti komunistickog rezima, uspeo da nametne antifasizam kao ideju koju treba slediti.
Zoran Djindjic, Vesna Pesic, Latinka Perovic, Marko Nikezic i ostali koji su se od 68.godine borili protiv tog rezima, su ideologiju AVNOJ-a sprovodili u praksi.
I zato treba promeniti naziv ulice!


Da, naravno, samo napred,

lepo izjednacimo pobednike i pobedjene, ljude, koji su bili u antifasistickoj alijansi sa onima, koji su fasistima lizali dupe i onda podelimo imena ulicama, pocevsi od kralja Petra, koji je stvarno "mnogo" uradio za ovaj narod, isisavajuci mu krv, da bi sto bolje i udobnije ziveo, jer on je, eto, "samo jedan" i po tome mnogo vredan, dok Zarka Zrenjanina ima "na hiljade". A i Zrenjanin se pre rata zvao Veliki Beckerek, ako nisi znao, a ne tamo neki Petrograd.
A sva ta tema i tematika o promeni imena ulica je veoma deplasirana, kad covek pomisli, koliko samo ima ljudi, koji u ovo vreme "velike demokratije" u Srbiji zive od milostinje, jedu po javnim kuhinjama, nemaju cime da se ogreju, iskljucuju im struju, itd, a CEO zivot su radili i stvarali, da sada nemaju nista, dok neki tamo, koji su se nafatirali za vreme tog nesretnog rata, koji su sami izazvali, sada sede u vrhu drzave (a trebalo bi da sede po zatvorima), sebi samima povecavaju plate, a istovremeno imaju svoje firme (stvar, koja je totalno nezamisliva u pravim demokratijama, jer se to smatra za sukobljavanje interesa) i lepo se bogate na racun onih, koji treba da ih izaberu u novu vlast. Eh, ne znate, koliko sam sretan sto nisam tamo i ne moram svakodnevno da gledam u tu zabokrecinu, koja se zove srpska demokratija.

- For every minute you are angry you lose 60 seconds of happiness.
panonian


oooo-ruk

Promena naziva ulica mi generalno izgleda kao poletna partizanska tekovina koja jos nije iskorenjena. Ko god se docepa vlasti, gleda da ih sto pre promeni, ne kako bi ostavio traga. vec da bi pokazao biracima da donosi promene. Nemam nista protiv da ulica dobije ime po nekom zasluznom coveku, ako je to iz bas tih pobuda - da se njegovo ime u istoriji obelezi nazivom ulice. Ali, odvratno mi je ako se to desava iz dnevnopolitikantskih pobuda. Pritom mislim da treba voditi racuna da brisanje starog imena ulice ne bude provokacija. Ovako, Djindjicevo ime je suprotstavljeno simbolici AVNOJ-a. Ako nam je nesto priznato, priznato nam je da smo u istoriji na kraju II Svetskog rata bili na strani antifasisticke koalicije. Mislim da ne treba brisati nazive ulica koje obelezavaju taj deo istorije. E sad, sto su komunisti tada pokupili vlasst i lovorike, druga je prica. Ne treba od raskida sa komunistickom prosloscu napraviti raskid sa antifasistickom prosloscu.
A postoje i imena ulica cije brisanje ne bi nikoga isprovociralo. Takvo resenje bi svakako bilo elegantnije.
Ako je neko imao problem sa prosloscu, imali su Nemci. Posle II Svetskog rata, Rusi su po Istocnoj Nemackoj brzo promenili nazive ulica i dali im 'pogodnija' imena. Tako je Ulica Adolfa Hitlera, jedna od najvecih u Lajpcigu, dobila ime Karla Libnehta (socijaldemokrata, protivnik fasista i, recimo, prijatelj komunista), koje i danas stoji, bas kao i ulica Roze Luksemburg, Karla Marksa, ili park Klare Cetkin. U Berlinu isti slucaj. I drugde.
Po padu Berlinskog zida, a u skladu sa politickim mainstreamom (a to mu dodje temeljno denacifikovana zemlja demokratskog usmerenja), nazivi tih ulica su ostavljeni. Raskid sa prosloscu je bio vise nego ocigledan, ali je proslost ostala takva kakva je bila. Sasvim jasno da Lenjin i Marks nisu na stegu danasnje politike Nemaca, ali stoje na nazivima ulica.

Nasa istorijska previranja jesu svezija...ali mozda malo kompromisa i politicke inteligencije u svemu... ne bi bilo lose.

korto malteze


Jeo sam onoliko pasulja: i

Jeo sam onoliko pasulja: i prebrance (sa suvim paprikama i bez) i pasulj sa jagnjetinom (u Bosni - zimsko jelo), i tavče na gravče (toplo i hladno) i dvoprdce i troprdce (koji su tako ljuti da progore sto ako se prospu na njega), i vojnički pasulj iz poljske kuhinje...

Ja sam za to da se konacno negde imenuje Bulevar Srpskog pasulja.


To

je jedan od najvecis minusa svakoj vlasti koja je dosla od 87 pa nadalje... sistematsko unistavanje svega antifasistickog u ovoj zemlji... pogledajte knjizaru pored Trga Nikole Pasica i knjige u izlogu i sve ca vam biti jasno


Ne želim da bude neukusno, ali...

...to lokal.stranačko mrcvarenje ličnosti kojih više nema među nama... Ti ljudi treba da se stide.

Da su dali neku ideju, projekat, da su rekli: "Gradićemo novu beogradsku operu sa 5.000 mesta, biće gotova 2015. i nosiće ime pokojnog premijera", to bi bilo sasvim na mestu. Ali ovo licitiranje...

Em pokojnim premijerom, em sad i njegova supruga kao nosilac liste. Zaboga, imaju li ti ljudi pameti, pa šta onaj Vuk Jeremić savetuje Tadića??? Ovo su toliki promašaji i razočarenja, da je to teško podneti. Pa zar ni jednu elementarnu stvar više ne umeju da izvedu ljudski i kako treba?

Kakvi li su tek ostali, ako je ono što je ostalo iza pokojnog Zorana najbolje što imamo?


Veljko

a koja ti je omiljena ofanziva??

Konstantinović i Milić


Hocu da primetim da se i

Hocu da primetim da se i ovom prilikom po ko zna koji put ponavlja praksa da se bez obzira na sustinski motiv u Srbiji stalno "pljuje" po bilo cemu sto ima veze sa borbom protiv fasizma...
Jeste Srbija imala tu nesrecu da bude popriste i gradjanskog rata za vreme od 1941-1945, i jeste Srbija bila podeljena na dva tabora : komunisticki i monarhisticki ali bez obzira na sve veoma je ruzno obezvredjivati zrtve antifasisticke borbe i simbole te borbe.
Ukoliko smo do te mere nesvesni i ne mozemo predvideti sta to moze da donese Srbiji, osvrnite se oko sebe i zapitajte se da li je mozda posledica takve politike koja se forsira poslednjih 15-ak godina i "nacionalni stroj" i nasrtaji na Rome i sikaniranje tanoputih fudbalera u Cacku i ubistvo naseg glumca na Zelenom vencu...
Zoran Djindjic treba da dobije svoju ulicu ali ni on sam ne bi bio zadovoljan da vidi da ulica dobija ime po njemu u jednoj kampanji koja se nastavlja na negiranju antifasistickog pokreta i ideja u Srbiji...

"samo polako...i pun gas"


Pobednici

Istoriju pišu pobednici.Popović im se samouvereno priključuje.U par redova dobijamo istorijski kroki naše prošlosti koji se sasvim domaćinski slaže sa "istorijom" komunističkog režima koji nas je (i naše bliže pretke)lebom odranio .To što je Staljin podržavao razvoj fašizma,to što je fašizam podržavan i iz U.S.A. Veljko ne može da razluči svojom suptilnošću i lepim i elegantnim vaspitanjem već se stavlja na pravu stranu koja se trenutno postidela jer su je postideli nepostojeći naslednici one druge strane.A komunisti su po sporazumu Ribentrop-Molotov bili članovi vlade NDH do Hitlerovog napada na SSSR 22.juna 1941.,a komunistički narodni heroj Slavko Krupež se prilikom ulaska Nemaca u Čačak 1941. dovezao na njihovom tenku. Da li on spada u fašiste,antifašiste ili u onu treću kategoriju u koju spada i uviđavni Popović da se povija u onu stranu odakle mu se čini da vetar duva.


kul

Je li sve ovo iz "Opšte istorije sveta u tri lekcije" od dipl ecc Miloslava Samardžića?


NBGD i slicno

Bulevar AVNOJ-a ne treba dirati . Kao ni ulicu Sopanskih boraca. Tekovine su tekovine. Ove protivnike svega sto je antifasisticko (pogledajte Ulicu 27. marta , odnosno kako god se zove).

Odrastao sam u onom kraju o kome se radi ali za Prvi bulevar nisam cuo...(neobavesten ili sta vec..)

Drugi Bulevar = Bulevar Arsenija Carnojevica (poucno u vreme Kosovske drame)

Treci Bulevar = Bulevar M. Milankovica (treba znati i nesto jos osim narodnih pesama)

Onaj ko hoce da menja imena ulica bi bogao da Djindjicu da ulicu Marsala Tita ili neku takvu. Covek zasluzuje da bude u centru grada.

Boris D


Ustajte zemaljsko roblje

Ne, to je iz "Komunističkog vremeplova za početnike i obrazovane idiote".


panonian Quote: Promena

panonian

Quote:
Promena imena toj ulici u ime pokojnog premijera je puna simbolike. Konacni raskid sa istorijom i politikom koja nas je dovela dovde. Ulica na kojoj se njenim vecim delom nalazi savremeni Beograd.

Zamislite, tu istoriju i politiku su stvarali neki, koji su ustali sa motikama, srpovima i kojecim drugim, da bi oteli oruzje i borili se za slobodu, koju ste vi dobili na tacni. Ta ista politika je imala za rezultat, da sam ja mogao pre 30 godina bez problema da proputujem Evropu, dok moji rodjaci sada ne mogu da izadju iz zemlje da bi posetili grob svog oca. Da pravimo jos paralela??? Ja nema ama bas nista protiv, da jedna ulica u svakom gradu u Srbiji dobije ime Zorana Djindjica, naprotiv!!!! Ali, imam nesto jako veliko protiv, da se zarad novih heroja baca blatom i g.....a po onima, koji su isto tako IZ LJUBAVI prema toj istoj Srbiji stavljali svoj zivot na kocku. Nije mi jasno zasto se mora na pocetku svakog novog perioda neke drzave prvo raskinuti sa svim sto je bilo ranije, bez obzira da li je dobro ili lose???? I zasto semora BAS uvek naci neki levak, koji nije bas nista uradio za tu drzavu, osim sto je udisao vazduh u njoj, da pametuje i da smanjuje vrednosti onima, koji su uradili nesto??? I onako usput: sta je sa ulicama, koje se zovu naprimer Francuska, Uzicka, Obrenovacka, itd, itd.... Bas je toliko vazno da doticne ulice nose bas ta imena????


bla blA truć

avnoj se nikada nije za vreme rata zasedao u srbiji pa zasto da bas ulica neka nosi naziv tako,da bi se videlo ko je bio antifasita ..... Danas bre ,ljudi + decA NEMAJU POJMA sTA je avnoj a onima kome smeta da se avnoj promeni zbog antifasisticke proslosti neka traze da se ulica zove ,,Antifasisti bili i ostali ,, cool _? a

u potpisu najveci antifasita
ali ne i nacionalista

Mislim da ovaj bata je veliki nacionalista to nije bas dobro je r neces uvideti mnoge stvari


Ukoliko neko ne zna sta je

Ukoliko neko ne zna sta je AVNOJ onda je to stvar licne neobrazovanosti, to nije nikakav argument za ili protiv necega.
Ovde je sustinski problem u stvari da je jako losa ideja po kojoj treba ukinuti nesto sto nosi podsecanje na antifasisticki pokret na ovim prostorima.
Mi mozemo sad da razmatramo pojedinacne slucajeve i da se delimo na "cetnike","partizane" i ko zna kakve sve druge grupacije ali ne smemo da uklanjamo obelezja antifasizma jer je to deo nase tradicije.
Izbrisali smo vec veliki broj ulica koje su nosile nazive po antifasistickoj borbi a nastavak takvog obicaja samo bi bio potvrda da sa nasim sistemom vrednosti nesto nije u redu...
Ovde se ne radi o komunizmu i monarhizmu vec o negaciji antifasistickog pokreta za koji su ljudi ginuli i sigurno da niko od njih tada nije kretao u borbu zbog komunizma, Tita ili ko zna kakvog slicnog light motiva.
Razlozi zasto je Srbija izostavljenja sa proslave pobede nad fasizmom su vise u rusko srpskim odnosima nego u nepriznavanju antifasistickog pokreta u Srbiji.
Prva slobodna teritorija u Evropi bila je "Uzicka republika" i to su istorijske cinjenice i zna se kada je podignut ustana u Srbiji a kada u Hrvatskoj, i znaju Rusi cije jedinice su se nalazile uz Nemacke u opsadi Staljingrada i Moskve...zato nemojte o tome mnogo polemisati.
Zoran Djindjic je istorijska licnost koju Srbija mora da sacuva makar ovako kada nije umela drugacije i potpuno sam za to da neki bulevar nosi njegovo ime.Ono sto mi smeta jeste ta "sitna politika" koja funkcionise po principu "daj sta das" pa u predvecerje izbora brze bolje treba dati ulici Zoranovo ime.
Ako neko zeli da mu se oduzi neka pronadje i kaze ko su nalogodavci njegovog ubistva a ne tako sto ce prekrajati istoriju za koju su pali mnogi rodoljubi.

"samo polako...i pun gas"


Antifašizam

Quote:

Ovde je sustinski problem u stvari da je jako losa ideja po kojoj treba ukinuti nesto sto nosi podsecanje na antifasisticki pokret na ovim prostorima

Pa Zoran Đinđić nije ništa manji simbol antifašizma nego što je AVNOJ.


Antifašisti da ostali STOJ

Sve je o.k. dok posle tolike borbe i prolivene krvi protiv fašista niste dali zemlju drugoj krajnosti. Postali smo experiment neo soc imperije koja je prividno nam bila prijatelj a ustvari nas je koristila.
Da smo tada znali da su nam veliki prijatelji ustvari bili tlačitelji ne bi se toliko trudili da zbog treće strane ginu naši dedovi.
Izabrali su naši dedovi najgoru opciju, a naši najveći prijatelji su ga doooobrano iskoristili i postali smo tada provincija soc. experimenta.
Da je barem bio skromniji nebi se postTitovski ovoliko patili njemu med i mleko a narodu značke a posle taj divni svet za svaku značku traži re novac ili u naturi ili .....
DA SU NAŠI DEDOVI ZNALI ŠTA ĆE BITI IZGUBILI BI..........


korak napred

Njihova vladavina dovela nas je na sami rub provalije
a kad smo ih oterali
pod novom vlascu napravili smo veliki korak napred :)


...smrdljivo!!!

...smrdljivo!!!