Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

25. novembra u 12 casova na Trgu republike u Beogradu

PerformansPerformansPERFORMANS

VIDITE LI NASILJE NAD ZENAMA?

Cilj performansa je da simbolicno predstavi zivot zena koje se svakodnevno suocavaju sa nasiljem,verujuci da nemaju izbora, ali i da posalje pozitivnu poruku da se ulazu razliciti napori dase nasilju stane na put. Ujedno ideja je da se publika podstakne na razmisljanje o rasprostranjenostinasilja.

"16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" je globalna, svetska kampanja koju obeležava 1,700 organizacija u preko 100 država sveta. Kampanja počinje 25. novembra Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama i završava 10. decembra Međunarodnim danom ljudskih prava.Kampanja "16 dana" obuhvata važne međunarodne datume koja povezuju žene, nasilje i ljudska prava: 25. novembar- Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama
25. novembar proglašen je Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama na prvom sastanku feministkinja Latinske Amerike i Kariba (Feminist Encuentro) održanom u Bogoti 1981.g. Na sastanku su žene govorile o porodičnom nasilju, silovanjima i seksualnom zlostavljanju, te nasilju koji žene trpe pod režimima, uključujući torturu i nasilje nad političkim zatvorenicama. 25. novembar je odabran kao dan sećanja na sestre Mirabel (Patriu, Minervu i Mariu Teresu) koje je brutalno ubio diktator Rafael Trujillo u Dominikanskoj republici 1960.
Godine 1999. Ujedinjene Nacije su službeno potvrdile 25. novembar kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Ko su bile sestre Mirabel? Sestre Patria, Minerva, Maria Teresa i Dede rođene su u Dominikanskoj republici. Pod imenom "Las Mariposas" (Leptiri) delovale su kao političke aktivistkinje i postale vidljivi simbol otpora diktatorskom režimu Trujilla. Zbog svojih revolucionarnih aktivnosti i borbe za demokratiju i pravdu uhapšene su više puta zajedno sa svojim muževima. 25. novembra 1960. Minervu, Patriu i Mariu Teresu likvidirala je Trujillova tajna policija dok ih je Rufino de la Cruz vozio u posetu zatvorenim muževima u Puerto Platu. Sve tri sestre su zadavljene, a tela su pronađena polomljenih kostiju. Vesti o njihovom ubistvu šokirale su i razbesnile narod. Brutalna likvidacija sestara Mirabel bio je jedan od događaja koji je doprineo zamahu pokreta protiv Trujillovog režima. 30. maja 1961. na Trujilla je izvršen atentat, a nedugo zatim dolazi i do pada njegovog režima.
Sestre Mirabel postale su simbol nacionalnog i feminističkog otpora.

1. decembar-Svetski dan borbe protiv AIDS-a

1. decembar označava početak prve godišnje kampanje kojom se pokušula dobiti javna podrška razvoju programa u prevenciji širenja zaraze, osigurati obrazovanje i podići svest o problemima vezanim za HIV/AIDS. Istorija datuma seže do 1988. godine kada su održavši sastanak na vrhu, ministri zdravstva iz celog sveta pozvali na društvenu toleranciju i bolju razmenu informacija o bolesti. Svetskim danom borbe protiv AIDSA-a želi se osnažiti globalna borba s ovom pandemskom bolešću.

3. decembar – Međunarodni dan osoba sa invaliditetom
6. decembar-Godišnjica Montrealskog masakra
6. decembra obeležava se godišnjica Montrealskog masakra kao sećanje na 6. decembar 1989. kada je 25-godišnjak, Marc Lepine, naoružan poluautomatom i noževima ubio 14 žena i ranio trinaest ljudi (devet žena i četiri muškarca), na kanadskom univerzitetu u Montrealu, uzvikujući "Vi ste žene, vi ćete postati inžinjerke. Vi ste horda feministkinja. Ja mrzim feministkinje", a zatim izvršio samoubistvo. Marc Lepine je verovao da su studentkinje krive što nije primljen na mašinski smer Univerziteta. Ostavio je pismo u kojem objašnjava svoju mržnju prema feministkinjama s listom 19 prominentnih žena prema kojima je gajio naročitu mržnju.
Žene ubijene u masakru: Anne-Marie Edward, Anne-Marie Lemay, Annie St. Arneault, Annie Turcotte, Barbara Daigneault, Barbara Maria Klueznick, Genevieve Bergeron, Helen Colgan, Maud Haviernick, Maryse Laganiere, Maryse Leclair, Michele Richard, Natalie Croteatu i Sonia Pelletier, postale su tragični simbol nepravde prema ženama.
Ženske grupe širom zemlje organizovale su javna okupljanja (vigil), marševe i komemoracije. Inicirana je podrška za obrazovne programe kojima bi se stalo na kraj nasilju nad ženama. Federalna vlada i vlade provincija obavezale su se da će se boriti protiv nasilja nad ženama.
1991. kanadska je vlada proglasila 6. decembar Nacionalnim danom sećanja i akcije protiv nasilja nad ženama.
1993. organizacija pod nazivom Koalicija 6. decembra osnovala je fond za žene koje su pokušale da se izvuku iz situacija nasilja i osiguraju za sebe i decu sigurniju sredinu. Iste godine, pokrenuta je i kampanja pod nazivom “Nulta tolerancija” koja je ponudila muškarcima priliku da pokažu solidarnost sa ženama u borbi protiv nasilja. Nakon masakra nekoliko majki žrtava pokrenulo je grupu koja se bori za ograničenje zakona o dozvoli nošenja oružja i upozorava na kontinuirano nasilje nad ženama.
10. decembar -Međunarodni dan ljudskih prava
10. decembra 1948. vlade su priznale ljudska prava svih na "život, slobodu i sigurnost itd. bez ikakvih razlika", prilikom potpisivanja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima. Ovaj datum je prekretnica u savremenoj istoriji kada su se nacije sveta udružile kako bi jednom i zauvek stale na kraj genocidu nastalom za vreme Drugog svetskog rata. Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima jedan je od prvih značajnijih dostignuća Ujedinjenih nacija koji kao dokument predstavlja osnovnu filozofiju pravno obavezujućih međunarodnih instrumenata nastalih nakon 1948.

Organizacije i pojedinci/ke vide Međunarodni dan ljudskih prava kao priliku za obeležavanje potpisivanja ovog istorijskog dokumenta i promociju principa koje određuje. "Međunarodni dan ljudskih prava je prilika da pokažemo kako principi Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima nisu samo teorija i apstrakcija", kazala je Mary Robinson, viša poverenica za ljudska prava.

PERFORMANS

VIDITE LI NASILJE NAD ZENAMA?

Cilj performansa je da simbolicno predstavi zivot zena koje se svakodnevno suocavaju sa nasiljem,
verujuci da nemaju izbora, ali i da posalje pozitivnu poruku da se ulazu razliciti napori da
se nasilju stane na put. Ujedno ideja je da se publika podstakne na razmisljanje o rasprostranjenosti
nasilja.

U organizaciji: Zena na delu
Rezija: Zoe Gudovic
Glumice: Biljana Stankovic-Lori, Sasa Pokrajac, Vesna Bujosevic, Majda Puaca, Nadja Adzaj, Marija Vidic, Jelena Andjelovski
Organizacija: Zoe Gudovic

U saradnji sa Autonomnim zenskim centrom i Rekonstrukcija zenskim fondom

Hvala na pomoci: Kulturnom centru REX

Performans ce se odigrati i u gradovima: Novi Sad, Velika Plana, Kragujevac, Novi Becej, Leskovac, Nis, Grocka, Krusevac, Uzice

Dodjite da zajedno delimo letke, i da reagujemo na nasilje!

Vidimo se u Beogradu na Medjunarodni dan borbe protiv nasilja nad zenama 25. novembra u 12 casova na Trgu republike.

Tim kampanje


Dolazim! www.blogoye.org/spad

Dolazim!

www.blogoye.org/spadalo
***Trava upotrebljena za ljubavnu igru!
Najbolje upotrebljena trava!***


uvek

si prvi
welcome


Mrzim nasilje! Imam ženu i

Mrzim nasilje! Imam ženu i dvoje dece sa kojima umem žestoko da se posvađam. Ali nikada, nikada, nisam pao u iskušenje da upotrebim fizičko nasilje prema njima. Odvratna mi je i sama pomisao na to. Ja ih sve troje volim više od života! I svako od njih troje vredi više od mog života!
Malo neobičan stav za nekoga ko radi kao Security officer, zar ne? Ali, eto, to sam ja.

www.blogoye.org/spadalo
***Trava upotrebljena za ljubavnu igru!
Najbolje upotrebljena trava!***


...

Quote:
Malo neobičan stav za nekoga ko radi kao Security officer, zar ne? Ali, eto, to sam ja.

zasto neobican - je l' ostali cuvari tabaju po kuci???


Obično se za posao

Obično se za posao službenika obezbeđenja ili telohranitelja vezuju epiteti "sirovina", "surovost", "jak k'o bik i skoro isto toliko pametan", "agresivnost" itd, itd...
Znam najmanje jednog koji redovno prebija ženu, a koja potom dolazi kod moje žene da joj se isplače na ramenu. Prijavio sam ga jednom policiji. Pozvali su ženu na razgovor. Posle toga je došla kod mene i počela da viče da ja nemam pravo da se mešam u njen brak i ko mi je dao dozvolu da ja podnosim prijavu protiv njenog muža. Ne ljutim se na nju, naravno. Razumem njen strah od nasilnika u kući. I molim boga da joj jednom da hrabrosti da ode od njega.

www.blogoye.org/spadalo
***Trava upotrebljena za ljubavnu igru!
Najbolje upotrebljena trava!***


...

Quote:
Posle toga je došla kod mene i počela da viče da ja nemam pravo da se mešam u njen brak i ko mi je dao dozvolu da ja podnosim prijavu protiv njenog muža.

pa cesto se to tako zavrsi.
ali:

Quote:
Znam najmanje jednog koji redovno prebija ženu, a koja potom dolazi kod moje žene da joj se isplače na ramenu.

to sto znate najmanje jednog telohranitelja koji maltretira zenu ne znaci da je iznenadjujuca izjava nekog drugog telohranitelja da to ne cini.
hocu reci, predrasude mogu da odvuku na pogresan trag.
ja znam (za) dvojicu sudija koji ubijaju svoje zene od batina.



pozdravljam

Bicu na drugom mestu, drugom kontinentu, istim povodom, ali cu misliti na vas. Dobro da ste objavili informaciju o performansima i ovde, pa me podsetili da pisem mejlove mojim drugarima u Srbiji da se pridruze, da nas/vas bude sto vise i da smo sto glasniji. Pa da nesto i promenimo.
in solidarity, s.


Pozdravljam ovu akciju

Pozdravljam ovu akciju ZUC-a.

http://www.belgrade.org.yu/


ovo nije ZUC

ili nije samo ZUC
to su razne zenske grupe

to radimo godinama ali sad postoji ovaj blog


Nadam se samo

da se sve ovo nece zavrsiti sa jedniim okupljanjem za 25.11. a da posle opet ide po starom. Ni malo mi se ne dopada cinjenica da jedan bracni drug mlati drugog, mislim, to se daleko vise dogadja zenama nego muskarcima, jer su oni uglavno jaci. Samo ja mislim, da i zene imaju svoje krivice zbog toga. Ne samo zato, sto se ne brane, nego i zato, sto svoju decu uce i pripremaju da kasnije budu bas takvi kakvi jesu i da pripremaju novog nasilnika, koji ce jednog dana tuci neku drugu zenu. Jer, kad kupite svom sinu prvu pusku ili pistolj, a svojoj kceri date lutku ili mini pribor za kuvanje, vec ste im posredno kazali, ko je komandant a ko mora slusati u nastavku zivota.
U svakom slucaju, ja nisam nikada podigao ruku na moju zenu, niti bilo koju drugu zenu, a imam i cerku, zbog koje bih bio u stanju da umlatim svakog, ko bi se usudio da je udari.Mada i dalje mislim, da tamo gde pocinje da se argumenti dele pesnicama, prestaje svaka humano-intelektualna rasprava i pocinje ponovo kameno doba.

panonian


Radmila Mihajlovic Solaja

Nadam se da ima smisla...nije pitanje samo Balkanskog mentalite, to je problem citavog sveta...ako okrenemo glavu od nasilja u porodici kako da se izborimo protiv globalnog nasilja...ne volite rat?!...evo pocetka borbe...stroziji zakoni, edukacija...zagrejati svest nacije na 0 toleranciju nasilja...bice bolje!


Nasilje i krivica

Na početku - odmah ograda. Nemam nameru da napadam.
Samo mi uleti ova rečenica (povodom kupovine igračaka za ustrojavanje u startu, sa čim se slažem)
..."Samo ja mislim da i žene imaju svoje krivice zbog toga..."
Krivica, što si žrtva. Dolazim iz porodice u kojoj je bilo nasilja. Po nesrećnom defaultu, ženska deca u kasnijem životu traže muža nasilnika, a muška postaju jedan nov član u klubu.
U mom slučaju došlo je do statističke greške. Imam divnog čoveka pored sebe sa kim već delim život godinama.
Krivica...
Paradoks žrtve je upravo osećanje krivice, opravdavanje zločina - nasilje je zločin.
Kako se boriti protiv toga? Moj skroman doprinos je da je moja majka, sada nakon 30 godina braka razvedena žena. Slobodan čovek, koji na žalost, opet u paradoksu, ostaje zatvoren, uplašen, bedan. Ostao je, posle toliko vremena, sam - iako slobodan.
Borba protiv nasilja je prihvatanje da svi mi možemo biti nasilnici, samim tim i zločinci, ukoliko smo u situaciji da iskoristimo nadmoć.
Nasilje nad ljudima nije trenutna kategorija - neko je dobio batine i kraj.
Ne, nasilje je proces, u kome neko dolazi po svoje nasilje, pristajući na uslove igre iz mnogo razloga, da sada ne nabrajam.
Sada moram da dodam i ovo ..."što se ne brane...", vraćajući se na svoj slučaj.
Žrtva ne može sebe da brani. Žrtva u ovoj situaciji je sistematski gažena, unižavana do momenta kada više ne ume, nema snage da samu sebe prepozna. Čovek žrtva, vremenom prestaje da oseća svoj bol, jer nema snage da se suoči sa njim. Nasilnici nad ženama su takodje žrtve. Žrtve nemoći suočavanja sa krucijalnim problemima njihovog življenja. Tu se fokus pažnje zlokobno pomera, i tako nalazite opravdanje za zločin. Neko ko još uvek nije postao žrtva i te kako će se braniti, čim se ovaj drugi drzne da makar zloupotrebi njegovu slobodu. Žrtva, na žalost to neće moći da učini. Žrtva je već uhvaćena u lepljivu mrežu i tu se u igru uključuje društvo, zakon.
Prepoznavanje zločina u njegovom početku, spremnost reagovanja u ime slobode, i sankcija, i oštar odgovor, kako je već i rečeno ovde.
Naravno da se sve neće završiti jednim okupljanjem, borba protiv nasilja, tj. zločina, je i sama proces. Uvrežavanje shvatanja koje će žrtvama pružiti mogućnost da se prepoznaju, da nadju snage i hrabrosti da se nekome obrate, da budu zaštićene, da im se pokaže, jasno i glasno opcija za drugi život - onaj život koji im je oduzet, na koji su možda i zaboravili.
Da se još jednom vratim na svoj slučaj.
Dugo sam optuživala svoju majku da me je zarobila, da me nije dovoljno volela, da je bila sebična, i tako redom. Sve do momenta, kada sam shvatila da odbijam da budem žrtva, sve do momenta kada sam smogla dovoljno snage da je ovakvu, unakaženu prihvatim, i zavolim ponovo, da joj ponudim svoju pomoć i zaklon od bede. Sve do momenta kada ona u mojoj upornosti nije ostetila deo nasledja koje mi je prenela, kada je ponovo, u deliću mog odraza videla sebe.
Vidim da ste dobronameran čovek. Kao takav, pomislite na svoju kćer, i razmislite. Da li je moguće da ona postane žrtva? U njeno ime, budite deo ovakvih akcija. Budite još jedna artikulisana reč na nemuštom nebu serbskom. Pokažite svojim prisustvom i podrškom da se zločinu mora stati na rep.
Za mene je to dobar početak, jer sve podleže zakonu promene. To što ona iska vreme ne treba da bude i razlog da se u kolo ne uhvatimo.
Jer, pomislite, ukoliko je svaka druga ili treća žena, a sa njom i dete, zlostavljano (izvinjavam se unapred ako je statistika pogrešna), šta ostavljamo budućnosti? Svet zločinaca i žrtava!

Još jednom, ovo nije bila kritika vaše reči, već samo naslanjanje...
pozdrav


Pozdravljam kampanju, mogu

Pozdravljam kampanju, mogu samo dodato citiat Gorana Barea:

"...ulicom pijan noge vuces,
onda kuci zenu tuces,
za tvoje stanje krivi su svi,
mili braco daj se sredi,
jer pakao koji zivis si stvorio ti!
...."


Quote: "Vi ste žene, vi

Quote:

"Vi ste žene, vi ćete postati inžinjerke. Vi ste horda feministkinja. Ja mrzim feministkinje"

Jednom je jedan od asistenata ETF-a (predmet 1. godine) u shali rekao:
Znate - na ovom fakultetu ima sve vise koleginica. Ali - to i nije neki problem, problem je sto one sve bolje i bolje uce !
Nego, moze li neki izvestaj sa dogadjaja (pretpostavljam da je vec gotovo).
Pozdrav


evo sad

sam usla
uskoro cu da postavim fotke
bilo je moram da priznam malo sveta
obicno bude vise
zato sto su ove devojke bas duhovite i talentovane
ali bilo je dosta stampe, cetiri profi televizije i niz fotografa
prolaznici su se dosta zadrzavali
sto je i poenta ovakvih zbivanja
ali nas perfomans je bio opkoljen fizicki vecim zbivanjima sa svih strana
podize se velika bina sa ozvucenjem, pojma nemam za koga
kaze moj amerikanac, tu biste trebalo vi da skacete
ali moje devojke kazu, taman posla, pa mi nismo mainstream, mi smo anarhistkinje
ali one su tako talentovane da je steta sto nisu na nekoj velikoj pozornici da ih vise ljudi cuje, to je i moje misljenje
s druge strane su bili neki standovi, partijski, sve u svemu guzva u guzvi
ovaj performans sada ide u druge gradove srbije i kako devojke kazu, to je bitnije nego ovo u beogradu...koliko ja znam nasilje nad zenama je zaista tabu tema u manjim mestima...ali iz godine vidi se napredak...eto djole


Nasilje nad ženama

- Nasilje nad ženama je čekanje mesecima na ultra-zvuk dojke, koji košta od 1000 do 3000 dinara. U nekim državama je pregled dojki besplatan i obavezan, jer je jedini lek protiv raka dojke redovan pregled.
- Nasilje nad ženama je nemogućnost vakcinisanja protiv karcinoma grlića materice.
U Srbiji, rak grlića materice je u vrhu uzročnika smrtnosti žena, odmah posle raka dojke. Stopa učestalosti tog oboljenja u Srbiji je 27 na 100.000, što Srbiju stavlja na prvo mesto u Evropi.
- Nasilje nad ženama je to što u Dečijoj bolnici u Novom Sadu sa decom ne mogu da ostanu očevi, čak ni kada je majka u drugom stanju. Ne postoji čak ni toalet za muškarce, jednostavno njihovo prisustvo nije previđeno.
- Nasilje nad ženama je plaćanje direktno u džep doktoru za porođaj.
- Nasilje nad ženama je nemogućnost prisustva očeva na porođaju.
- Nasilje nad ženama je nedostatak organizovane edukacije žena o zdravlju.
- Nasilje nad ženama je i kada majku troje dece nazivaju dokonom domaćicom.
...

Očekujem od skupljača predizbornih poena da ponude rešenje za ove probleme.

Jasmina, mislim da su nam hitno potrebne akcije za rešavanje gore navedenih problema.


evo

ja cu da ponudim resenja skupljacima:

tacka 1&2&6: neko treba da izracuna koliko bi kostalo da svaka zena u srbiji dobije ultra-zvuk dojke i vakcinu. onda bi trebalo izracunati, koliko bi se ustedelo na lecenju zahvaljujuci toj prevenciji. moja je procena da bi usteda bila znacajna. e kada se bude baratalo cinjenicama, onda to nema razloga da ne bude deo predizborne platforme bilo koje grupacije...

tacka 3&4&5: imam 2 resenja: ljudi koji se pojavljuju u javnosti (recimo novinari) bi mogli da se razgalame u javnosti o tome, posto su to relativno lako resivi problemi, a kada se o necemu mnogo prica u javnosti, pre ili kasnije pritisak urodi plodom.

a imam i mnogo bolje resenje: da se bolnice privatizuju i puste da konkurisu jedna drugoj. u trzisnoj konkurenciji potrosaci dobijaju. u monopolima proizvodjaci dobijaju, potrosaci gube. pri tome napominjem da finasiranje ne mora da bude iz privatnih izvora. te bolnice bi i dalje mogle da budu finasirane od novca poreskih obveznika, i medicinske usluge bi mogle da se placaju po istom mehanizmu kao i sada (e sada da li sadanji mehanizam optimalan je druga prica)

poslednja tacka: e sada mogla bi da kazem sa takvima najostrije...u zatvor....ali sta ako majka troje dece nazove sebe dokonom domacicom, sta cemo onda...try a diferrent angle.....


.

.


Quote:Tvoja rešenja su na

Quote:
Tvoja rešenja su na mestu, kritika takođe, ali te molim da na ovom mestu ostanemo maksimalno ozbiljne.

ne razumem. sta je neozbiljno?


ja bas da upitam isto

nisam videla neozbiljnost kod Brooklyn.


ne znam ko je dopisao komentar

ispod mog komentara. Znam da Jasmina to ne radi. Ako je Jelena - ne verujem da cu razumeti "neozbiljnost", jer je nema, niti razumem zasto nije mesto.


Izvinite

ja sam dopisala komentar ispod vašeg komentara. Odmah ću obrisati i taj i moj prethodni komentar.
Izvinite svi još jednom. Moja greška.


Moguce da se to odnosi na

Moguce da se to odnosi na moje slicice. Da ne bude zabune, u potpunosti podrzavam Jelenine zahteve - slicice su tu da razbiju monotoniju bloga.


ma nema zabune

razbio si ga brale.
načisto.


Sta ces. Nismo svi isti.

Sta ces. Nismo svi isti.


U Potpunosti i uvek

podrzavam sve ovakve i slicne akcije, ali sam malo uveren da ce to imati nekog efekta sem jako dobre marketinske kampanje i tek neke "B E D N E" svesne savesti ljudi o tome. Mislim da je taj prepoznatljivi Balkanski Sindrom nadarenog i galopriajuceg Shovinizma, jako teshko usporiti, raskrinkati i demistifikovati, a sto je glavno, naci mu PRAVI ( ne zakonski ) vec p r a v i metod /lek/ kljuc resenja, tako da uspemo kako-tako da predupredimo pojavu i stog. Ne bih isao u razloge koji provociraju Nasilje nad Ljudima uopste. Oni su svakakvi i ne mogu biti uvek napadnuti, odnosno ne mozemo ih uvek definisati kao Lazne, ali cinjenica je da je to nasilje isuvise pristuno i da je oduvek bilo tako. Ova akcija moze to da promeni - slazem se, ali ponavljam da prilicno sumnjam u to. Trebalo bi PUNO vise muskaraca ZAPOSLITI, POZVATI, ANGAZOVATI u toj akciji, puno vise nego sto zene to vec cine. Mislim da bi to imalo veci efekat, jer je stid kljucni faktor koji okida bes i agresivnost kod shovinista a ako bi muskarci prednjacili u toj kampanji/borbi, mozda bi doslo do pucanja u raznim grupama profila koji Nasilje smatraju ( na zalost jos uvek ) Prevencijom ili Nacinom sredjivanja bracnih/porodicnih i ostalih problema.

Ali da VAS podrzavam, podrzavam vas.
Treba poraditi na efektu SRAMA/STIDA, jer je taj osecaj ono sto izaziva Nasilje ovog tipa.

ascultare et altera pars


pa moramo

Pa moramo biti istrajne.Malo efekta danas,malo sutra m alo vise u buducnosti.
Djevojke su danas bile vise nego dobre ,ali nazalost malo se okupilo radoznalih ,pa nbije bilo ni onih koji dobacuju dobro poznate prostakluke.Interesantno za njih nasilje nad zenama nije "interesantno".


nevzeta: "Interesantno za

nevzeta: "Interesantno za njih nasilje nad zenama nije "interesantno".

Posto ga ionako sprovode bez zazora.


naravno

naravno ali to nas ne ometa.Znas ono Uvijek neposlusne!!!


"Znas ono Uvijek

"Znas ono Uvijek neposlusne!!!"


da li da komentarišem

ovo?! Opet neka optička varka...


naravno

naravno ali to nas ne ometa.Znas ono Uvijek neposlusne!!!


vidis

Vidis ova moja slucajno dva ista komentara se uklopise.Sve ima svoje zasto.


uklapanje razumevanje prepoznavanje

čak to nije ni lepo vaspitanje, već empatija.
Kad vidiš odsustvo ozbiljnosti oko nečega, što nekome tamo, tebi nepoznatom, neko uskraćuje pravo na život.
Ali, na sreću, proces je krenuo...
Da, sve ima svoje.
Zanimljiva je ta reč, odvojiću je namerno NE poslušna, kao pandan poslušniku, poslušnima...


mozda jos negdje imam

Mozda jos negdje imam bedz na kome pise uvijek neposlusne mogla bih da se potrudim napravim fotku i stavim na blog.


mozda jos negdje imam

Mozda jos negdje imam bedz na kome pise uvijek neposlusne mogla bih da se potrudim napravim fotku i stavim na blog.


uvek slabi stradaju prvi...

Medjunarodni dan borbe protiv nasilja nad zenama I DECOM !!

Svesnost ove borbe valja biti odrzavana svakog dana u godini .

hvala za napor ...


evropski standard ili statisticka greska?

cujem danas na radiju da u francuskoj npr. da prema statistikama svaki dan umre po jedna zena od nasilja u porodici! sokantno, zar ne?

U borbi protiv nitkova iz svemira