Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

A u Beogradu filmski festivali!

Kaligula je stigao!Kaligula je stigao!Ovaj naš Dom omladine ne prestaje da me iznenađuje. Nisam omladinac odavno, ali u poslednje vreme tamo provodim sve više vremena. Svaka im čast kada su uspeli da me otrgnu od TV-a i praćenja raznih serija, uključujući i Velikog brata.

Milane, Dragane, Bobane, šta nam to radite! Još uvek sam pod utiskom Džez festivala, kad ono, u ponedeljak je počeo Drugi festival srpskog filma fantastike. Fantstika najšire shvaćena ali zato su filmovi "zabavni i osvajaju svežinom i drugačijim pristupom". Osim srpskih, bilo je tu i filmova u produkciji "Žutog titla" iz Hrvatske i izbor filmova sa festivala "Grossman" iz Slovenije. Poseban pozdrav ovom prilikom Miroslavu Lakobrnji i Milanu Konjeviću. Festival veoma bogat, od promocija knjiga, stripova, raznih konkursa, tribina pa do turnira u raznim igricama . Nadam se da će festival nastaviti da raste i da će jednog dana postati nešto kao čuveni Festival Fantastike u Briselu. Nažalost, festival se završava danas.
Već sam pomislio kako ću napokon da se ponovo bacim na gledanje serije "Smallville" (sve u duhu festivala fantastike), kad ono Dom omladine počinje još jedan festival! I to danas. Peti po redu, festival italijanskog filma, i to traje pet dana. Dom omladine se ovaj put malo proširio i na moj omraženi lažni bioskop sa puno "sala", Takvud. Šta da se radi, kad već su svi ostali bioskopi zatvoreni. O ovom problemu više na blogu kod Janka Baljka.

Od italijanskog filma sam davno digao ruke i prestao da ga pratim, osim Monike Beluči.mmmm Monikammmm Monika Ona neće doći u Beograd, ali zato će doći reditelji Antonio Kapuana, čiji film otvara festival ("Mariov rat"), zatim Frančesko Maseli ("Otvoreno pismo večernjim novinama") i Frančesko Điraldi, reditelj dokumentarnih filmova.

helen Mirenhelen MirenE kad smo kod italijanskog filma, u Salonu muzeja savremene umetnosti možete pogledati ni manje ni niše nego trejler za rimejk filma "Kaligula"! Ovaj trejler je podigao mnogo prašine na Bijenalu u Veneciji.
Originalni film "Kaligula" snimljen je 1979. u režiji Tinto Brasa spada po nekima u najgore filmove svih vremena. Meni je ovaj filmj ako drag i zanimljiv i ne deljim mišeljenje čuvenog filmskog kritičara Rodžera Eberta koji mu je dao nula zvezdica i rekao da je to "odurni, bezvredni i sramni treš". Scenario je napisao Gor Vidal koji je napustio projekt zbog neslaganja sa rediteljem oko koncepta. Sam Penthaus je finansirao film sa 20 milona dolara. Još dok se film snimao bilo je jasno da će to biti jedan od najkontraverznijih filmova pod parolom "Mi se ne bojimo prikazivanja svih perverzija Rimskog carstva". Kaligula u ovom filmu je bio Malkom Mekdauel, a društvo mi je pravio Piter O Tul. Jedna od orgijaJedna od orgijaFilm obiluje orgijama, masturbacijama, felacijima, sado-mazohizmom, sve što vam padne na pamet. Film je bio prikazan na privatnoj projekciji u Kanu u trajanji 210 minuta . Tinto Bras je ipak odlučio da film skrati na 156. Kritičari su ga odmah pokopali, dok su se Piter O Tul i Malkom Mekdauel kasnije kajali što su uopšte učestvovali u filmu. Film je već nekako našao put do publike i danas ima jako puno poklonika.
E tu dolazimo do trejlera za rimejk "Kaligule". Naime ovo je trejler za film koji nije ni snimljen! Režiser Frančesko Vecoli je iz pomoć Donatele Versaće koja je radila kostime, u pomoć pozvao tešku artiljeriju. U ovom umetničkom projektu učestvuju i Mila Jovović, Benicio Del Toro, Helen Miren, Karen Blek, Kurtni Lov kao Kaligula, kao i sam Gor Vidal. Trejler je rađen samo za Bijenale u Veneciji i sada obilazi svetske muzeje i na žalost nema izgleda da preraste u pravi film. Zato ovaj trejler možete pogledati u Muzeju savremene umetnosti do 18. decembra.

E kad lepo pogledate italijanske filmove, obiđete Muzej savremene umetnosti, spremite se za Novi festival autorskog filma. Zašto Novi, neću da ulazim. Da ne zagadim blog ponovo politikom. Festival autorskog filma mi je bio najomiljeniji filmski festival u Beogradu. Više i od Festa. Bar od ovakvog Festa u poslednjih 15 godina. Kako god. Festival počinje 28. novembra u DKC-u filmom "Letnja palata". Kineski film koji je postao kontraverzan jer u njemu možete videti dokumentarne snimke događaja sa Tjenanmena, pa je kineska vlada pokušala da ga zabrani. Zbog prikazivanja na Kanskom festivalu, zamalo nije izbio diplomatski skandal i zahlađenje odnosa između Francuske i Kine.
Ima šta da se vidi i na ovom festivalu. Treba obratiti pažnju na filmove kao što su "Istočno od Bukurešta", "Ulica Red Road", "Gledaj u oba pravca" i za ljubitelje iranskih filmova (ja nisam) film "Gradually".
I ovaj festival imaće svoje goste: Ditrih Brigeman, Martin Dojen, Antonioo Nuić...
Mene više zanima ono što će biti prateći program festivala. U Kinoteci će biti prikazivan ciklus "Snoliki film" gde će slikari, pisci, reditelji predstavlajti svoje omiljene filmove na temu snova. Ne znam da li ću saznati nešto novo, jer sam bio na najboljem predavanju na ovu temu kod Vlade Petrića, ali daću šansu...
Festival traje do 3. decembra.

Eto, što reče slogan jedne roben kuće "Za nekoga sve - za svakoga ponešto!".
Utisci uvek dobrodošli.


Kaligula

Autor sjajnog trejlera za nepostojeci rimejk filma Kaligula zove se Francesco Vezzoli, a rad se moze pogledati u Salonu Muzeja savremene umetnosti (Pariska 14, gde se mnogo lakse stize nego do zgrade muzeja na uscu).


A

hvala. ispravio. brzina u kucanju. žurio da gledam Borata. Italijanski festival ostavljam za sutra.

When I'm good I'm very good, but when I'm bad I'm better.


konacno

Ja se bas pitao kada ces da postavis blog,mislim da je ovaj iznenadni napad filmske kulture, ma kakao bio sabijen, odlican sem sto mozes videti neke dobre filmove pa i cak i malo zaboravljenog normalnoga sveta... nadam se da ce ti blog potrajati, cim pocne festival i da ce biti jos nekoih dogadjanja pogotovo u narednoj dvomesecnoj kontaminaciji mediskoga a i drugo, politikom, prostora.pozdrav


freak

i ja se pitam šta će mi sve ovo :-)
bojim se da je ovo čisto bežanje od stvarnosti. srpske stvarnosti. neću da se bavim izborima i sa oniš što uz to ide (suđenje, čović, kojekakve koalicije...)
bojim se da smo u ovoj virtuelnoj stvarnosti u manjini. ali ako samo i ti ovo pročitaš, onda ima smisla...

When I'm good I'm very good, but when I'm bad I'm better.


Srdjane, nadam se da nije problem na ti...

evo kao, sto vidis nije uzaludno, pa makar i ja citao jer ga samo ti pisao:-), da li imas neki predlog za autorski film sta da se gleda mada ja vec odlucih za par...
pozdrav


freak

nisam se pažljivije bavio festivalom, ne ynam da li ću imati vremena. smeška mi se neki poslić. nekako volim da odem na film nepripremljen pa da se iznenadim. često neprijatno, šta da se radi.
još uvek me drži dobro raspoloženje od gledanja Borata...

When I'm good I'm very good, but when I'm bad I'm better.


da znas

da je to i meni omiljena taktika na ne vidjeno, naravno da zabodes i neko sranje, ali kako bi inace znao sta je dobro:)


A u Novom Sadu

dani italijanskog filma cele sledeće nedelje. Ako vam dosadi Bg... znate gde ćete...


meni je bgd...

...odavno dosadio. planiram godinama da dodjem do novog sada. nikako da se ukaže prilika. nada umire poslednja....

When I'm good I'm very good, but when I'm bad I'm better.


Srki

treba mi jedna serija!
a verovatno je ti imas! :-)
zovem te sutra!
Pozdrav :-))


samo se javi

ili pošalji sms. nadam se da nisu košarkaši :-)

When I'm good I'm very good, but when I'm bad I'm better.


:-)

nisu kosharkashi!!
umrla sam od smeha kad sam videla da si to napisao!
zovem te sutra popodne :-)


ajde recite i nama

da pogadjamo:

Kuda idu divlje svinje (Season 1)


spiridone

pa valjda znamo gde su otišle divlje svinje... nemoj da me vučeš za jezik.

When I'm good I'm very good, but when I'm bad I'm better.


A da nemas

seriju "kapelski kresovi" :))))


A muzika?

Hteo bih da dodam da ima super svirki u Domu Omladine, skoro su bili Howe Gelb i Joan Wasser.

Na moju veliku žalost, otkazan je koncert Nine Nastasije, valjda će ipak jednog dana doći...

__________

VAŽNO OBAVEŠTENJE: Koncert Nine Nastasije NIJE otkazan i biće održan u petak 15.12.!!!! SM


visper

ali dolaze Lambchop

When I'm good I'm very good, but when I'm bad I'm better.


Istina.

Svaka čast ljudima koji dovode ove zaista izuzetne muzičare. Samo da se i dalje tako nastavi (i da Nina ponovo dođe).


visper

ivan L ...

When I'm good I'm very good, but when I'm bad I'm better.


Srdjane,

upravo sam dosla od ortaka, koji mi je pustio Madonin koncert od pre par dana iz Londona i stvarno je sve perfektno, scena, igraci, koreografija, kostimi.Zena igleda frisko ispeglana i u top je formi, bez greske.Masu uspesno orkestrira i sve je pod kontrolom.O pevanju necu nista....

(vidi kakva sam ti drugarica):)


angie

gledao! stvarno spektakl.

When I'm good I'm very good, but when I'm bad I'm better.


hehe

nemoj o pevanju.


pa je si li videla

kako sam fina;)-uvidjavna cak!


'nemojte ljudi'......

napravice Srdjane od tebe jos lokalnoga dilera piratskih izdanja, a zamisli posle naslov u kurriru pressu...
za Jelenu.k steta sto taj isti festival je i u bg tako da tesko da ce neko da svrati, ali iskreno radujedecentralizacija dogadjaja ne znam kada je u ns imalo vise, ko sta voli ne racunajucu exit, desavanja koncerta, festivala i drugih dogadjaja, super je to.


VAŽNO OBAVEŠTENJE

Koncert Nine Nastasije NIJE otkazan i biće održan u petak 15.12.!!!!

When I'm good I'm very good, but when I'm bad I'm better.


Juhu! Hvala!

Na njenom sajtu sam video da nema datuma za Beograd, a ni na biletarnici Doma Omladine nije bilo najave, pa zaključih da od koncerta nema ništa... nikad mi nije bilo draže što sam pogrešio!


I izvinjavam se...

za širenje lažnih vesti :)


visper

informaciju mi je licno poslao organizator IL. bas se pitao odakle dolaze ovakve dezinformacije :-)

When I'm good I'm very good, but when I'm bad I'm better.


ja samo znam da ako bi me

ja samo znam da ako bi me neko pitao kako bih volela da izgledam (mada svoj izgled ne bih menjala, iskreno), rekla bih ko monika! kakva ribetina! jedina glumica gde mi ne smeta sto je Losa :-)
ps. inace, Idealno losa u frankfurtu, ko ce vizu da joj da? isti onaj koji meni nije dao za magistarske ili...? ajd da ne trujem...


bebo

nisi ni ti naivna. jer bi i njenog muza volela da imas, a?

When I'm good I'm very good, but when I'm bad I'm better.


pa

zar on

nije bivsi?


bebo

ti bi bas to volela! mislim da nije, velika je to ljubav. ako je i bivsi, onda je to privremeno... mislim da su skoro dobili bebu

When I'm good I'm very good, but when I'm bad I'm better.


pa onda

dobro, nek im je sa srecom ;-)
secam ih se jos od Apartmana (to je remake, a?).


bebo

nije remake, amerikanci su uradili remake, a ovaj apartman nema veze sa bilijem vajlderom. sledece godine su zajedno radili film Doberman. zajedno su glumili u filmu nepovratno, ili od pozadi. kako kome odgovara.

When I'm good I'm very good, but when I'm bad I'm better.


ne bih da odajem kako

ne bih da odajem kako odgovara, ali malo mi to kao o nekle patoloski :-) mislim, sta, ne sme niko da je takne sem njega ili bar da je prisutan kad je pipa drugi glumac? a? hm....


bebo

svako bi se tako ponasao na njegovom mestu :-)

When I'm good I'm very good, but when I'm bad I'm better.


pravo kazes :-=

nego tamo na blogu Favorite Movies sam te nesto zvala da mi kazes pa svrati ;-)


Doberman

mi se mnogo dopao, a Apartman je bolji nego americki, kao i Nikita.


angie

originali su uvek bolji od kopija. posebno kad to rade amerikanci...

When I'm good I'm very good, but when I'm bad I'm better.


ma sve mi je

autenticnije i sa vise smeka uradjeno kod francuza, osetis atmosferu i udjes u karaktere-ameri su oba uradili po formuli, pa im je tako i ispalo, ne dovoljno privlacno.


francuski film

je cudo.
sve je bolje u francuskoj verziji.
a tu je i monika....

When I'm good I'm very good, but when I'm bad I'm better.


au meni su nekako

monotoni, dugacki i spori, vecina sto sam gledao mada se popravljaju...


freak

pogledaj apartman.

When I'm good I'm very good, but when I'm bad I'm better.


kad smo kod kopije

i originala, Vanilla sky toma kruza kao remake spanskog Abre Los Ojos, nebo i zemlja. spanski odlican a tom kruz...ko tom kruz :-)


exactly,

so!


francuski film

sto se tice, francuskog ima jedan' uz svu odgovornost da ce me proglasiti..., moja majka fantastican film, glumi onaj glumac iz dreamers francuz, malo je explicitna tematika ali treba gledati ne znam da li si odledao bio je na festivalu autorskog filma, onog drugog zadnjeg, a sto se tice ovog trebao danas,sramota me da gledam drugu proekciju letnje palate, ali magla plus bus, ana bojana i rest of bajceticeve crew znaju kako ide taj bus , i ja ne ode tako cekam utiske pozdrav

'I see no changes'2pac


a na kraju ispade

dupli komentar sorry

'I see no changes'2pac


a na kraju ispade

da li bi stavio zasebnu temu ' zbog politickih interesa otkazan film' letnja pala , koliko smo mi jadni mali, bolje sto nisam otisao jer bi moja reakcija vila burna, sramota

'I see no changes'2pac


freak

razmisljam o tome. mozda veceras...

When I'm good I'm very good, but when I'm bad I'm better.