Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Prvo javljanje

Kasno stižem na ove stranice, osjećam se kao da zadnja dolazim na tulum. Stojim pred ulazom i strepim hoću li odmah vidjeti neka poznata lica ili je tulum već u kuhinji...Ovo ispod su neke misli o priči koja mi je bitna, a traje skoro cijeli život. Čini mi se primjerenom za početak.

***

Kad smo se upoznali u Komiži 1981. Bojana, Boško i ja bili smo jedno drugom do uha, a našim roditeljima negdje do koljena. Bili smo na plaži, njihov tata napuhavao je luftić plućima, pa su mene moji poslali da im ponudim našu pumpu. Potom je njihova mama gurnula Bojanu da nam ponudi napolitanke zahvale i tako je počelo prijateljstvo između dvije obitelji iz Zagreba i Beograda koje traje već 24 godine. Bojana je tada imala već ozbiljnih pet godina što ju je zauvijek obilježilo kao stariju i pametniju, jer smo Boško i ja imali tek pukih četiri i tri što nam i dan danas opravdava zajedničke gluposti.

Sljedećih deset godina posjećivali smo jedni druge od Zagreba do Beograda, u našim mini, socijalističkim stanovima, onim bizarnim ‘i pol-sobnim’ varijantama s uskim balkonima na kojima uvijek stoje prepuni stari ormari i prazne boce u pokvarenim škrinjama za meso. Da bih dobila dječju pol-sobu, moj tata je izbačen iz svoje radne sobe i s radnim stolom prebačen u spavaću, između kreveta i radijatora. Boško i Bojana dijelili su svoju pol-sobu, dok su njihovi mama i tata dijelili spavaću, radnu i dnevnu, sve u jednoj.  U tim pol-sobicama nas smo troje spavali dobrih deset godina, svake godine s nešto malo manje prostora na raspolaganju. Jeli smo Eurokrem i palačinke, ponekad se i potukli, a pamtimo i kraće kleptomanske faze.

Nakon deset godina kad se širi prostor naglo smanjio, viđanje nam je bilo onemogućeno sljedećih sedam. Pisali smo i telefonirali, onda se i susretali u susjednim zemljama, ali ipak to nije bilo to. Sve se dok se granice nisu ponovno otvorile i vize postale donekle dostupne. Već nekoliko godina ponovno posjećujem njihov dom, ali tek sam u jednom od zadnjih posjeta prije godinu i pol, osvijestila što mi zapravo ta sobica znači.

Moja je obitelj u međuvremenu odselila iz male limenke na zadnjem katu jednog bloka kod Petlje. Onda sam ja odselila još dalje. Bojana je iselila već prije nekoliko godina i prije godinu i pol spremala se za vjenčanje. Boško je bio u onoj prekretnoj fazi kad završava faks i priprema se otisnuti iz gnijezda. Njegova pol-soba već je odavno postala pretijesna i za njega samog, a kamoli za nas dvoje, ali baš je zato, a možda i zato što slutim da joj se bliži kraj, toliko volim.

Otkad smo narasli i u dužinu, a i u širinu, soba nas jedva trpi, ali ipak neke druge opcije za noćenje ne padaju mi na pamet. Dapače, kad se probudim u pol-sobi, kao da se probudim u nekoj drugoj fazi života i dopuštam sebi ponašanje kakvo sama i negdje drugdje nikad ne bih. Jutra koja počinju sa po pola Milke još prije umivanja i urnebesno uživanje u djetinjastom humoru koji mi je samo s Boškom smiješan. Stare slike, nekadašnje tv-reklame i pjesmice iz nedjeljnjih jutarnjih programa. Na slikama iz djetinjstva naši roditelji nose ogromne sunčane naočale, jastučiće u sakoima i šišmiš rukave. Često djeluju sretno. Ja sam često uplakana što mi ne daju osmi sladoled, Bojana često u pozi malog mudraca, Boško naduren sto mu nas dvije ne damo da bude Ken.

Kad razgledavam te fotke sama, onda me samo uhvati melankolija. Kad ih razgledavam s Boškom i Bojanom, osjećam se kao da smo jednom nogom zagazili u prošlo vrijeme. I tek mi je nedavno sinula ta vrlo očita ideja da tako neće biti zauvijek. Neumoljivo se bliži trenutak kad će Boško napustiti sobicu i naša će vremenska kapsula nestati. Bojana se udaje, ja sam u Londonu, Boško završava faks, a i ako ćemo pravo, Eurokrem i nije bogznakakvog okusa. Njegov okus polako postaje običan, kao što miris Coppertonea počinje podsjećati na miris Coppertonea, a ne više na plaže u Lovranu ranih osamdesetih.

A tako bih rado zadržala barem povremene valove našeg pol-sobnog zajedničkog vremena. Onako kao što spontano nestane dječja potreba za vječitim skakutanjem, kao što neprimjetno duge vožnje autom prestanu biti nepodnošljivo dosadne, kao što same od sebe iščeznu neke nesigurnosti, je li baš neminovno da jednom nestane i taj okrajak okusa sretnog djetinjstva. A toliko bih ga htjela zaržati - osjećaj, a ne samo sjećanje...


dobrodosla Tena!

nadam se da ces na ovom tulumu pronaci i jednu malu "pol-sobu".


tena

dobrodošla!!!!!!

When I'm good I'm very good, but when I'm bad I'm better.


Ponekad su i secanja

Ponekad su i secanja dovoljna da prizovemo stare mirise, poljupce, zagrljaje, zvukove glasova... Imaj to na umu. Sve dok imas secanje, imas i osecaj. To secanje je ono sto te je guralo da sacekas otvaranje granica koje si gore spomenula.
BTW. Zelim ti prijatan boravak i ugodno cakulanje na blogu. :)

Marin Milosavljevic
novinar, urednik & svakom loncu poklopac


...simpaticna prica...

...simpaticna prica..skroooz...


mami osmeh...

...ova tvoja prica, a pomalo i setu i zal za mlados'...
lepo je citati te, jer potvrdjujes da u bezumlju poslednjih 15 godina ima i onih koji su ipak uspeli da sacuvaju sebe i ostanu normalni...
dobro nam dosla!


Jeste..mami osmeh..i sjetu....

al ne mogu a da ne citiram cuveni Andricev "znak"

Prirodno je da covek nosi u sebi nesto od dana koji su prosli,
prirodno je i da misli na buducnost i da masta o njoj, ali ziveti ma
i delimicno u proslosti, ili u buducnosti, opasno je i nezdravo. To
znaci trovati trenutak u kome zivimo, ne spasavajuci nista od pro-
slosti i ne radeci nista za buducnost. Najvecim i najboljim delom
svoga bica, glavninom srca i razuma, covek treba da je uvek i ceo
u sadasnjem trenutku, u jednom pravom i jedinom mogucem zivotu.
Naravno, sve je to lako kazati

dobrodosla!!!

Ako znas bilo sto?


maco, ovde jos jedna tvoja drugarica.

samo nemoj nista da pises o meni.
nisam isto sto bosko i bojana, ali ako ti ponestane inspiracije, bojim se najgoreg.

ja tulim. ovde sunce. gledala ticijana danas. jos nista ne znam za ono. nova god.?

voli te tvoja

kejt mos


Draga Kejti

Ne brini, sifrirat cu te.

ne znam jos za nov.g. Mozda. Biciklom?

xx


kejt i XX

ne u noći, ali sledećeg dana 1. januara, u svetogorskoj u ovom gradu, Srpska kafana je "naša" bogat program i ishrana, lično poslužujemo vas dve....
eto, welcome!!!


e bre cvele,

pa mislis da smo ti nas dve bas za telecu corbu?
i bogat program, u tom smislu?

moze. ali za tenci jednu corbicu od soje, mahunarki i kombo algi.
moze. a za kejti jednu corbicu od sampanjca.

love and all that shit.
bs


nudimo

i posno i mrsno...
sad bez z....
Ulica Otvorenog Srca se 1. januara naredne godine organizuje
ispred Ateljea 212 i u Srpskoj kafani, kao i celoj Svetogorskoj ulici kao dobrotvorna manifestacija čiji celokupan prihod od priloga svih građana i učesnika ide za izgradnju Sigurne Kuće.
To smo danas dogovrili, i to će tako biti...
a vas dv(ij)e, hajte vamo...


Cuj ti sad ovo

Ti sampanjac, a ja alge.
pa jos za novu godinu.
pa sta sam ti napravila, švestr?!


pa to je ujutru; duso

prvog januara u podne.
u parizu doruckujemo alkohol, jer nismo jos ni legli.
vi u londonu doruckujete minerale, jer ste odgovorni prema sebi i svom organizmu.

cvele, moze li sushi u srpskoj kafani, ali da mi sluzi neka od tvojih prvakinja? u tom slucaju, dolazim sigurno.


lično ću se transponovati u istu

...


Teno, dobrodošla!

Izvoli i odmah sa ulaza udji u kuhinju, mislim da je većina već unutra, kao što je red na svakoj žurci.


Мириси времена протеклих

Палац сам подбио док смо за гускама боси трчали безглаво по ливади подно села, уз Дунав, где сам лети одлазио. Било је мноштво корења, тек што је из мекане песковите земље извиривало, па није било никакво чудо да се неко повреди. Предводио нас је луди Ђока, онижи али чиграст, чији је очув, док је малтерис’о торањ цркве, пао озго и осто закуцан у цигље којима је била фластерисана порта. А ми се деца баш љуљали о штриковима за потезање звона — да дају звука од себе.
Јадан он.
Присећам се кукњаве жене му, јер је остала са четворо, једно другом до увета. Но убрзо потом је оженио милицајац Вукашин, велик, трећи по реду међ њеним ногама муж, којег је за један Први мај у бирцузу, док су пили, избо у главу ножем Никола, пуштен из Митровице за празник. За други један Први мај, ево навире ми, док смо са школом били на излету у Фрушкој, а ми се играли партизана, из заседе спазисмо нашу разредну како са фискултурником ради неке за описивање непристојне стилске вежбе док јој је муж, наш хорово|а, на оближњој ливади певушио са раздраганом децом пролетњу песмицу, уху баш пријатну. А један издајица отрчао па му казао, но не бих детаљисао след догађаја непријатних нашим празнично расположеним наивним дечјим окицама.
Каснијег једног Првог маја, мене већ склоног девојчицама, док смо се по цветној ливади мириса препуној и од зуке бубица летећих бучној, раздрагани јарцали, задесио први до тада некомпаративан психо-телесни угођај. Наиме, Анка, два разреда испред нас, а веома практична у опхођењу са слободнијим дечацима, звала ме, пред свима, да се љубимо ако смем. Па да се не осрамотим... пристадох. Баш је била безобразна.
Сећања . . .та . . сећања . . . .хвала ти за ово . . .пишемосе ,Tena

цеце


Лијеп састав

Драга бивша сестро, молим те да сљедећи пут покажеш мало више литерарног талента. Чуј, ово није ни за шести основне, дапаче. Унаточ томе, драго ми је што имамо дописнике из Лијепе ваше. Искрено!
Велики поздрав.
Dejan Spalovic, novinar lista Politika


a jel' ste pomislili

mozda devojka ne zna cirilicu ili je to"njen problem"
samo ne razumem sto pisete, jel; ako mogu svi na engleskom kada nam oni postave blog ne vidim razlog zasto ne bi mogli i na latinici. ili je to ono "tradicionaln srpska, sirom sveta poznata, gostoprimljivost"


Zbog ovakve...

..."gostoprimljivosti" i "iskrenosti" uvek pocrvenim od stida.U tudje ime.I poželim da se izvinim.Ne obaziri se Teno...DOBRODOŠLA!!!


Ma, ne brinite ništa

makar hvala na obazrivosti

čitam ćirilicu, malo škripi, ali ide.
samo šta je, ne pišem je baš glatko. pa zato ne odgovaram. dok poradim na talentu, pa još i na pisanoj ćirilici, trebat će mi malo vremena. :-)


Welcome!

Welcome!

Još jedna* pametna i lepa žena. Ljudi moji, kud će ovaj blog...

A ne javljam se da hvalim zato nego da kažem da moje iskustvo pokazuje da na ovom blogu uopšte ne moraš da se trudiš da čitaš ćirilicu. Jer onaj ko se uporno muči da pamti da je Q=љ, W=њ, pa onda još tu kad dodamo џ (uz postojeće šđčćž), pa onda taj još gleda nešto na ekranu što ne liči na ono na tastaturi, pa uz sve to valja dodati već dokazano da se ćirilica teže čita, tj da je napornija za oko e pa taj teško da može da se posveti sadržini.

*Prvi put je, pa reših da budem fin. Inače bih, čisto štosa radi, umesto "još jedna" napisao neki redni broj manji od broja žena na blogu čisto da vidim reakciju. :)


Ау, па у том случају...

морам да ти пожелим добродошлицу ћирилицом, те тако набијем други промил коришћења исте у комуникацији.

Добродошла. Ево одличног места да обновиш (прилично бескорисно) знање ћирилице :)

Uh, nemoj ovo više da mi radiš :)

Poz,

Vučko


naravno

i ja mislim da je dobrodosla, mozda ste poresno me shvatili moj post je bio kritika, a mozda sam ja vas a ne odnosise na mene. nadam se!

'I see no changes'2pac


nadam se da jelice niste na mene mislili

unapred pozdrav...

'I see no changes'2pac


freak,

nisam mislila na vas, niti sam pisala zbog ćirilice...nego zbog d.(iz politike.co.yu) i "bivssa sestro", "unatoč", "malo više literarnog talenta",oceni za 6.osnovne i "dopisnici iz Lijepe vaše"...+ naravno "iskrena" dobrodosslica
vama lep pozdrav :))


sorry

ja sam pogresno razumeo, a u sadrzaj nisam ulazio, jer mi je normalno da na necijem blogu ako mu ne ide cirilica pisemi, kao strancu na engleskom, latinicom
pozdrav

'I see no changes'2pac


datumi... sjecanje...

sve bi trebalo da bude u redu sa secanjima, tj da izazivaju odgovarajuci osecaj, do onda kada ih zelis (pokusas)iznova prozivjeti...

u stvarnosti

a to nece bas da moze uvek, kad god pozelis

sto vise pokusavas, onaj deo koji se tice osecaja postaje sve beznacajniji

zato je bolje samo pamtiti

jer tko ne pamti...


11 komentar 11. meseca u 11

Draga. Hvala ti sto si mi unistila dvadeset i kusur godina frajerisanja ovim da sam zeleo da budem ken! :)
Srecan ti BLOG!
L U B

ps. mozda prica o stiklama ili ravnim cipelama :)


Sta ces!

na kraju izadje na vidjelo :-)

(ma, ti se bas imas cega bojati...)

hvala ti, drago mi je da si tu.

x


Emilovo pismo Teni

Emil je tih, miran ali cudan mladic koji, kako vele, zivi u nekom svom svijetu...
(Zapravo on je veoma nadaren strip crtac, koji, na svoju veliku nesrecu, zivi u jednom malom gradu, u provinciji).

Za modele prema kojima kreira svoje strip junake, Emil jos od djetinjstva koristi crno-bijele fotografije preminulih osoba koje izrezuje iz citulja u dnevnim novinama... (On cvrsto vjeruje da ih na taj nacin "ozivljava!")

Tim “uskrsnucima kroz strip” se godinama bavi, ali izrazito neuspjesno, i naravno, na opste nezadovoljstvo svojih roditelja koji su oboje veoma zabrinuti za svog sina jedinca...

Mracna scenarija koja Emil pise (kao i likove koje crta) jesu uistinu sjajna ("lynch-evska", “uvrnuta” i “izmjestena iz tezista”) ali njegovi stripovi nemaju bas nikakvu prodju...

Jedini koji ga podrzava u tom njegovom uzaludnom ("nis-koristi!") poslu jeste dobri stari cika Ivo, prijatelj njegovog oca koji je u tom mladicu prepoznao veliki talenat. Ivo je i sam umjetnik, za kojeg takodje svi vele da boravi u nekom svom svijetu, ali cijela ta prica sa cituljama cak i njega potpuno zabrinjava.

Cika Ivo mu stoga dobronamjerno sugerise da promjeni svoje metode rada... Posto Emil, ocigledno, nije u stanju da sam izmasta lik, on mu, iako se uopste ne bavi likovnom umjetnoscu, jednoga dana skicira prelijepo zensko lice kao poklon za njegov novi strip…

Nacrtana rapidografom na paus papiru, cistim linearnim crtezom bez suvisnih detalja, djevojka neobicnog imena ima slatku "bebastu" facu, njezan ljupki osmjeh nevinasceta i razbarusenu kratku frizuru.

Emilu se to, naravno odmah ucini bezveze. (“Ama” kakva sad, tamo neka ljepuskasta "bebica", ipak on je veoma ozbiljan umjetnik, "neko ko umije da uskrsne mrtve!") ali da bi uvazio zaista jedinu osobu koja ga je podrzavala sve te godine on pristaje da prihvati cika Ivin lik i napise jedan, po prvi put, vedar scenario.

I tako u narednih par mjeseci, razradjujuci lik prema cika Ivinoj skici radi Emil na svom stripu i primjecuje kako pocinje da uziva, doduse, ne na onaj nacin i u onoj mjeri koliko bi to cinio da mu je, recimo, glavni lik prof. dr Radovic, neki pisac ili teoreticar iz jucerasnje citulje, ali on se sve vise i vise, mada toga nije ni svjestan, zaljubljuje u svoju glavnu junakinju...

No, kako vrijeme prolazi, pod pritiskom roditelja i sredine u kojoj zivi Emil pocinje da popusta i gubi nadu da ce ikada uspjeti kao strip crtac. Naposlijetku, daje on obecanje roditeljima da je to njegov poslednji rad i kada zavrsi epizodu koju trenutno tusira, uozbiljice se i potrazice neki koristan posao.

Odustaje tako nas Emil od svojih pukih mladalackih snova i zaposljava se u jednom arhitektonskom birou u kojem kao tehnicki crtac robuje jednom “vajnom” arhitekti, ustvari obicnoj cjepanici, koji umjesto da projektuje skladne i pristojne zgrade izmislja za novo-komponovanu gospodu tamo neke kosmarne i kicaste nebuloze a koji, zamislite samo, nikada nije ni cuo za Le Corbusiera. (A o scenaristi Koolhaasu, “pritckerici” Zahi Hadid ili onom pijanisti Liebeskindu kao i drugim danasnjim zvijezdama graditeljske struke - da i ne govorimo).

Sve u svemu, mrak i konfuzija ali STVARNA i gora nego u Emilovim stripovima.

Tako prolaze mjeseci, cak citava godina. Emilu je tesko, ne stize ni trenutak da radi na svom stripu, no roditelji su veoma zadovoljni, tu je i pristojna redovna plata; sve to sada, za njih, napokon ima smisla. Ipak, iako nema vremena da crta, Emil i dalje neprestano razmislja o svojoj “bebastoj” junakinji. Nema to vise veze sa stripom, na neki cudan nacin, “bebica” mu je prirasla k srcu…

Medjutim, kako to ponekad u zivotu biva, taj njegov poslednji strip ipak pocinje da se prodaje...

Isprva u nekom malom fanzin casopisu u susjednom gradu ali kako vrijeme odmice, jedna epizoda se objavljuje kao strip dodatak mnogo vaznijeg nedeljnika u prestolnici. Iznenada, putem interneta kontaktira ga agent koji posluje sa veoma uglednim izdavackim kucama iz inostranstva koje u visokim tirazima objavljuju stripove raznoraznih sadrzaja. Nakon sto mu salje svoje radove, Emil sa agentom ostvaruje jako uspjesnu poslovnu saradnju vezanu za njegov poslednji strip. Honorari su u pocetku pristojni, ali vec poslije pilot epizode, objavljene u inostranstvu, oni pocinju vrtoglavo da rastu.

I tako nas Emil dobija narudzbinu za najmanje 10 novih epizoda...

Odmah napusta posao u birou, osamostaljuje se i odlazi iz rodnog grada...

Iznajmljuje stan u prestolnici i par godina vrijedno i zanosno radi na svom stripu. Evo on vec sada ozbiljno planira da se preseli cak u Pariz jer se njegovi stripovi, nove epizode sa "bebastom" glavnom junakinjom koju je izmislio cika Ivo, stampaju i vrlo uspjesno prodaju sirom Francuske i Italije. Sa svih strana dobija Emil narudzbe za nove projekte, raznorazne poslovne ponude kao i na tone elektronskih pisama klinaca, strasnih obozavalaca njegove umjetnosti, u kojima se vrlo cesto provlaci pitanje odakle je dobio inspiraciju za lik...

Zamislite, jednog ponedeljka s kraja novembra, nesto prije ponoci, stize mu e-mail od djevojke u kojem mu, pored svoje pomalo "dosadne" i vrlo neuvjerljive zivotne price o svom navodnom medjunarodnom uspjehu na polju dramske umjetnosti, saopstava da ga neizmjerno voli te da veoma cijeni njegove stripove, iako niti jedan do sada nije ni uzela u ruke. “Cura” ima samo to isto, neobicno ime kao i njegova "bebasta" junakinja...

Ah, kakav cudan svijet...

Trenutno, njegov francuski izdavac od njega zahtjeva da u specijalnom dvobroju, koji izlazi vec sledece sedmice, kroz opsirniji tekst kao poklon dugogodisnjim citaocima priblizi i opise kako je nastao lik "bebice". U jednom od prethodnih intervjua Emil je vec iskreno priznao da je otac njegovog lika ustvari cika Ivo. Po uzoru na njegovu skicu napravio je citavu studiju ali Emil na zalost ne zna odakle Ivi inspiracija. Posto izdavac zeli da sazna nesto vise o tome, Emil zbog toga zove cika Ivu, svog dobrog prijatelja, sa kojim je i dalje u kontaktu (Cika Ivi je, naravno, neizmjerno drago zbog Emilovog zasluzenog uspjeha).
U prijatnom i veoma dirljivom telefonskom razgovoru, Emil saznaje da ni cika Ivo nije izmislio lik vec da ga je samo precrtao iz Politike. Lijepa djevojka neobicnog imena mu se ucinila zanimljiva kao licnost, uzeo je rapidograf zapisao njeno ime i vjerno precrtao njen lik na paus. Bila je to neka mlada spisateljica (“gospodjica dramaturg”) cija je predstava prije nekoliko godina, kao prva poslijeratna predstava iz Hrvatske gostovala u Ateljeu 212 u Beogradu…

Eto tako, u ovom trenutku, pretrazujuci internet nas Emil shvata da Tena, model po kojoj je njegova "bebica" dobila ime i lik, uopste nije izmisljena, vec naprotiv, da je ona jedna veoma uspjesna mlada dama, dobitnik cak nekoliko znacajnih nagrada, puna kreativne energije i maste, dramski pisac u usponu, koja trenutno zivi i radi u Londonu...

Emil pronalazi njen blog i u dahu joj pise elektronsko pismo. U njemu, onako uzbudjen i pun emocija, ne pazeci pretjerano na gramatiku, prica cijelu pricu o sebi, o svom vrtoglavom uspjehu, o tome kako ju neizmjerno voli te veoma cijeni njen rad iako do sada nije procitao niti jednu njenu recenicu, do ovih o bojani i bosku, ali dok ga pise on tek sada, na samom kraju pisma, pocinje stvarno da razmislja o nevjerovatnom uspjehu sto je njega zadesio i napokon shvata da je ustvari on taj koji je izmisljen...

(Izgleda da je Emil onaj tvoj lik, pisac iz tvoje drame “Dvije” koji se, eto, zamisli, na trenutak oteo kontroli!)


Zivio Emil!

Zivio Emil!


(Mislim /ili bolje -

(Mislim /ili bolje - osjećam/ da je taj tvoj osjećaj, pored sjećanja, uspješno ugrađen u blog jer tekst obiluje iskrenim pokušajima da se u sebi dosegne autentična djetinja čulnost /okus slatkiša, zvuci šlagera, miris kreme za sunčanje…/ i njeno intimno prostor-vrijeme, te da se takvo kakvo jeste kroz pisanje sačuva i spasi zaborava. U tom smislu će te tvoje rečenice i tebi i Bojani i Bošku, kasnije, značiti još više.

Lijep poklon za njih…
…uostalom kao i za sve nas koji volimo da čitamo i koji smo slično živjeli, pa osim rasporeda slova u riječima: Dalmacija, autoput „Bratstva i jedinstva“, stanovi moderne, „Nedeljni zabavnik“... – zaista vidimo i neke svoje slike.

Svaka priča o sretnom djetinjstvu je prelijepa i osvježava jer mnogi ljudi imaju iskustva o tome ali samo nadareni /i hrabri/ pisci to mogu i smiju da izraze.
Pritom kontrolisano, pitko i sažeto.

Vidim da je za tebe pravi grijeh to ne činiti.)

(p.s. Analogija između bloga i kućne zabave /tuluma/ je sjajna...
Upravo tako, raznorazni gosti, svi uz piće i muziku pričaju neku svoju neobaveznu priču...)


dobrodosla na

tulum, za pocetak imas prednos, fotka je odlicna na mene je fin utisak dala.


Hvala svima na

Hvala svima na dobrodslici

vec sam se opustila, nije lose tu kod vas


Hi Tena,

Nikako da saznam sta je tulum, mada bih morao da znam - secam se, cuo sam tu rec nekad, ali sada ne je ne znam vise.
Tulum koji ja znam je poslednje staniste Maya na Yucatan-u, u Meksiku.

Nije mozda kao Lovran, ali ima sve, Carribean blue and everything, tamo sam se nasao letos i secao se godina koje sam proveo na Kornatima. Dobrodosla!


tulum = zurka jel moze

tulum = zurka

jel moze ponovo slika sa jukatana, ne vidi se...


Moze, sada drugacija - uzitka radi.

Dole, ispod "ruinas" moze da se kupa, da pravis gradele, hobotnice na belutku, sviras gitaru, i radujes se sto si ziv...i razumes odakle Teni boja u ocima koju ima.


Tulum!

Bila sam tocno tamo. davne... ne znam koje, valjda '99.
u vremenu prije digitalnih kamera (ili barem pristupacnih digitalnih kamera) pa nemam popratiti slikom.

Ali da, ispod 'ruinas' pravo mjesto za tulum.


insomnia,

sredi li ti onaj dil sa Dawkins-om?


?

sa dawkinsom? moguce je da sam rasejanija nego sto sam mislila ;)

a tulum je cudo... vec dugo planiram da posetim te predele, ali nikako da se "steknu uslovi".


Pre ce biti da sam ja rasejan :)))

Mislio sam da ste jednom pomenuli da pravite dil oko stampanja i prevoda nove Dawkins-ove knjige. A mozda sam vas i sa nekim pomesao...


mozda smo mi rasejani,

ali ctrl+f radi odlicno...

izdavac


Ma, ne, insomnia.

To ja nesto bulaznim - ne obracaj paznju :)))


Najlepse more na svetu

je Jadransko more.

Setih se Biograda na moru, mirisa borova, zvuka cvrcaka i jednog zutog kamiona.

Dobro dosla :)


kumo...

...kad ces da mi posaljes sliku sto smo se slikali tvojim aparatom na svadbi?


od svih 6820 slika sa svadbe

bas ti ta fali?

daj mejl, poslat cu ti ako je nadjem...


Ko se boji talasa jos?

Zdrrr Tena,

Dobro dosla na forum. Prica je super (svidja se i mojoj zeni bojani :))

Pozdrav,
Aleksandar


super vam je jezik,

lady štivičić, stvarno! razigran, čist nekako, rekao bih. pozdrav!


Teno,

Wellcome!

Olga


Draga, konacno da imam jos

Draga, konacno da imam jos nekog da mi osvezi dug radni dan.Do sada sam to cinila blogovima B. Srbljanovic. Zaista, dobro dosla! Izmamila si veeeeeeeeeliki osmeh staroj Bibiki


Dobrodošla

Tena, dobrodošla!!!
Baš je divno ovo što si napisala kao uvod, vidim ja biće ovde opasnog pisanja!


na eurokremu lepo piše:za generacije koje rastu..ja ga mazo,mazo

..al nisam ništa uspeo..zato si uspela ti,malla..ono:kako napraviti decu na tako malom prostoru..itajrad..utera ga ti i meni..ako, oće to i da prija..
u tom trilingu od sećanja,dovela si me, recimo,u stanje jednog malog meditativnog transa..opčinjujući me mučno usporenim metamorfozama
svojih junaka,ti me potapaš u stihiju vremena,terajući me da razmislim o svojim polusobama..tu su dve jake ali žene i jadan ja..
i makar se sadržajno živimo radimo i zekimo,ima tu i nečega za patnju..zar ne vidimo da smo mi taj izbor?sestre moje..
niste mi sestre..samo jedna nije..zagnjureni u vreme,lepljivo ko smola ,mi se ko i svaki slučajni junaci spuštamo niz evolucionu
lestvicu,vrludajući od faune do flore..svaki gest pa i glupost,izvodi se onom laganom gracijom sa kojom se otvara pupoljak..
ih,bre,kako ti to lako polazi od ruke..skoro neprimetno,ali nezaustavljivo kretanje emocije hipnotiše me kao posmatrača..
takođe i kao učesnika..znam ,takva umetnost je malo kome potrebna..ona ne samo da zahteva žrtve,nego im i ne otkriva ništa
novo."ubistvo" kako je to voleo da po1000x ponavlja naš prof brodski "nije drugo do tautologija"..boško,brate..
čoveka je lakše ubiti nego zaustaviti..makar i nakratko..
p.s.u njenim instalacijama nije glavno ono što se pokazuje,nego ono kako se mi pri tome ponašamo..a tek osećamo


where have all the flowers gone?

...ah kakva slatka njuskica opet na tulumu...
the coolest cat!


dobrodoslaaa...

divna, diiiivna prica... imam i ja svoju mini-ex jugu, koja je, doduse, nastala puuuno nakon nastanka ovog prefiksa "ex", ali mi je uzasno, uzasno draga… moja sarajka i zagrepcanka ne prate ovaj blog, ali znaju one dobro koliko ih voli njihova beogradjanka i koliko joj nedostaju!
dobrodosla na tulum, stara, ali nikako u kuhinju, tamo je ful losa brija, vec odmah podji plesat! :)


sarajlija iz spajza

primljno k znanju antiravnodusna, prenijet cemo tvojoj sarajki svu ljubav kojom odise tvoj post;-)

tena bit ce mi drago ako navratis po ajvar;-)


Dobro dosla draga Tenci, s

Dobro dosla draga Tenci, s nestrpljenjem ocekujem sto ces novoga napisati. Pozdrav Bojani i Boletu i svim dragim beogradjanima iz Zagreba.


We’re burning down the

We’re burning down the highway skyline
Back on a hurricane that started turning
When you were young
When you were young

And sometimes you close your eyes
and see a place where you used to live
When you were young...
(The Killers)


tena,teatar@podrumu A212

igra tvoju presjajnu predstavu.bilo je veliko zadovoljstvo ispratiti premijeru.

uživaj i zabavljaj se u VIP blogu B92 i virtuelnoj zabavi
+ takodje lep provod u beogradu...uvek kada budeš svraćala
(-*


London

Gde si u Londonu, mozda bi se mogli naci na picu :-))

Poz.

V.


Helou, Tena! I dobrodosla!

ocekujemo da budes sjajna kao i tvoje predstave u Ateljeu!
btw, kao sto neko gore postavi stih, Killers-i su... uh, cudo... treste upravo... zapravo stalno!
a When you were young stvarno priziva price...
jezero na Lokrumu, gde naucih da plivam...
zalivi oko Pule, kupanje po kisi + nesrecna ljubav = suze se ne vide, sto je vazno kad imas devet godina...
Tkon, odmah preko puta Biograda, svaki put pogled sa trajekta na 'zabranjeni grad', majusnu nudisticku plazu, sto je jos vaznije kada imas dvanaest godina...
jedan nevidjeni tost na Stradunu, onaj sto se sir beskrajno razvlaci, ispod Katiceve (cini mi se) i Sherbedzija koji svako jutro doceka bas u toj kavani na uglu...
a onda, sit od tosta, pravo na Kamen srece, na pocetku djira, jer, when you were young, na njemu mozes da stojis satima, dok ne dosadis turistima i oni te oteraju zarad sasvim kratkog klizanja po toj magiji...
when you were young...
i Korcula, konacno, ali tako malo, jer, Boze moj, druge stvari su vaznije i pravac Bu2, sto bi upravnik rekao...
when we were young
p.s. je l' Bojana mozda istoricar umetnosti...
lucky boy


Vec sam ih dosta usosila

pa nije red da im dalje rasturam identitet.
Bojana (ako se zoves Bojana :-)), ako si istoricar umetnosti i zelis to podijeliti s ljudima, javi se!


High

Hej Tena,
Dobrodosla! Ja bila na Visu ovog leta. Magicno! Kao da vreme stoji, a otvaraju se neke nove dimenzije. Vis je toliko daleko od svega da nikog nije briga sta se desava na kopnu… Glavna ulica u Kutu, koja se I dalje zove Vladimira Nazora… Pa kafana “Pol Murve” u mestu koje se zove Zena Glava. Nadrealno! Nije ni cudo sto ostrvo ima takvo ime. Uvek kad pricam o tome ovim Englezima zovem ga High… When I was on High…
Ana
Ana WithAFamilyNameTooHardToPronounce


Ako nisi u Zeni-Glavi

jela pasticadu od tune, ko da nisi bila.
obavezno probaj sljedeceg ljeta.
a Kut je divan, nasla sam u Kutu jedno tri mjesta koje planiram kupiti - ono kad se 'steknu uslovi'

a kako se puno spominju sjecanja, tkogod ljetuje na Jadranu, toplo preporucam voznju brodom Marco Polo koji ide od Italije pa duz obale do Rijeke. to je potpuni trip, direktni fizicki prolaz kroz vrijeme, u neko doba prije 20-40 godina. i sumnjam da ce jos dugo postojati.


pasticada od tune

Naravno da jesam! A svemu posebnu car daje onaj razdrndani kasetofon na kom pustaju klape (Marin Majko... i sl.) Jednom sam u sitne sate posle mnogo vina u hladnoj UK naterala jednu malu ali odabranu grupu da navezba (izraz iz nize muzicke, prim. prev.) viseglasno pevanje "Marin Majko..."
Mozda cemo jednog dana da budemo komsinice...
WithAFamilyNameTooHardToPronounce


Ana WithAFamily...

name to hard to pronounce...

I bet da ja mogu... gde si u UK...

ovo sad zvuci bas kao iz ON TRAZI oglasa...

momak 32 god :)

Poz.

Vlada


Vlado

U Manchesteru i svugde gde ima nesto zanimljivo. Too late za taj oglas. Srecno udata. Takodje 32.
Ana WithAFamilyNameTooHardToPronounce


Ana,

kao nesrecno neozenjen, da li bi podelila deo svoje srece pa da eventualno postanem srecno neozenjen?

:-)

P.S. Do I sound too desperate?


detinjstvo

Divan tekst i divna dosegnuta magija bloga u ovoj prepisci emila, tene i ostalih lepih bica..
Naravno da nam je svima lako identifikovati se sa ovim tekstom, svi odrasli na istim reklamama, svi od kusura kupovali iste cokoladne bananice, svi se kupali na istim plazama, i svi jednako sretni i setni posle ovog teninog teksta..
Postoji nazalost taj fizicki trenutak kada se detinjstvo otisne u secanje i prestane biti osecanje.. ali magija jednom , magija uvek - detinjstvo se magicno vrati u trenutku kad se uhvatis da viris kroz zavese i pratis kako se tvoje sopstveno dete ponasa u drustvu iz ulice, ili u trenutku dok klikas fotoaparat setis se da i ti u albumu imas identicnu fotografiju sebe u kuhinji svoje mame dok lizes zice miksera, ili dok planiras ove zime skijanje sa onima sa kojima si nekada delila polusobe, ali tako da se obavezno ide u neku kucu koja ima najmanje pet soba da bi svi stali i obavezno kamin gde ce i vasa zajapurena deca lenjo zaspati na gomili posle milion odigranih partija tablica, kao i vi nekada na jahorini..

Radjajte decu, draga deco, sto vise i sto pre, i eto vam detinjsta nazad u neprepricivo-lepoj i vecnoj formi..


E pa vidis

kako ocito, a nije mi palo na pamet. nemam jos to iskustvo, ali to je mozda to.

svakako cu prijaviti...


MAGIJA!

Magija, pa dabome! Vauu, hvala Vam lepo na prelepom komentaru. Tek sad sam ga uočila. E, pa draga moja “Belice”, dobro nam došli! Drago mi je da se priča konačno nekome dopala. Ih, napisala sam ja još nekoliko takvih magično zabavnih pričica o Emilu, Teni, Anji i ostalim drugarima, ali nije red da „preuzimam“ Tenčiju blog – naljutiće se na mene! To nikako ne bih želela, samo oprostiće mi ona, ima ovde na našem tulumu par pravih nevaljalaca koje itekako želim da naljutim!

Jozef nemaš pojmaaa,
Jozo baš lupetaaš
Tra-la-la-la la laa

Dejo baš si trubaaa
Pušem ja u tvoje članke
Tra-la-la-la la laa

Ma ko još danas plaća tako sirove novinare..
Iss klada! Pu-pu, pu-pu, pa-pa!

Nikola nema pojmaaa,
Nikola baš lupetaaš
Tra-la-la-la la laa

Nikola nema pojmaaa,
Nikola nem...

(Konačno da te obuzdam. Ali..., pa da, naravno, i ovaj put ne mogu da te obrišem... No dobro, zaista mi je neugodno, izvinjavam se Teni, kao i svim „blogerima“ ali tekst izvan zagrade nikako ne uzimajte za ozbiljno, to mi se opet nešto čudno dešava sa tastaturom. Ponekad dok kucam blog dešava se nešto baš jezivo – tekst se prosto „otima“ kontroli. Kao da ga neko drugi piše a ne ja. Mora da je u pitanju neki virus. Zaista se izvinjavam ali vjerujete, nije do mene. Nebulozan tekst se napiše a poslije nikako da se obriše. Tu ne pomaže ni „backspace“, ni „delete“ ni „ctrl+x“. Pa tako, ne mogu ga ni urediti. Ako neko zna šta bi moglo biti u pitanju neka mi javi. Da se to ne bi ponovilo, neću se javljati bar neko vrijeme dok ne ispitam u čemu je stvar. Do tada pozdrav i ne zamjerite!)

E lepo si ti to Nidžo smislio.
Ili bolje da kažem – Emile!
Samo, misliš li da će ti ljudi poverovati?

Lena


Tane

Mogu da zamislim Taneta kako napuhava luftic plucima!!!
Gledali DVIJE - BRAVO TENA!


E da

sta je jedan luftic za Tancija. samo smo ga smeli...


Важно да се разумемо

Многи блогери су после појаве ћирилице са поштованом Теном закључили како одмах треба да се извине због тога? Каква сувишна снисходљивост. Само зато што је поменута из Хрватске. А девојка (жена) лепо каже да може да прочита и ћирилично писмо. Да ли бисте писали на кинеском да се на блогу појави Неки Мао Це Тунг?
П. С. Текст јесте просечан, па била Тена марсовка! А Лијепа њихова је стара шала. Чињеница, лепа земља.
Поздрав.


Da l' Marsovka ili Mao Ce...

mozda je tekst prosjecan bas zato sto je pisan latinicom.


Niko se nije...

...izvinjavao zbog ćirilice. Pažljivije čitajte napisano.
Kad pročitate, onda delite prideve okolo (mada i tad nije baš...)
JA sam se izvinila zbog navodno srdačnih reči osobe koja ima neverovatno isti stil kao i vi.
A Lijepa njihova je loša šala...
Ko je Neki Mao Ce Tung?


svejk se znaci registrovao pre samo dva sata

i samo da bi rekao ovo.

hm. meni to mirise na neki dupli identitet? U svakom slucaju, onaj gore novinar Politike koji tekstu i pismu zamera isto sto i Svejk, barem posteno potpise svoje ime i prezime, kaze da radi u Politici i ostavi cak i kontakt adresu. Video covek Teninu sliku.
Tako da, Svejk, Srbine, sto se ne predstavis, pa da lepo razgovaramo.


mozda

i ne bi na kineskom ali bi svi verovatno na engleskom, a ovde se ne radi o nikakvom snishodljivom... vec o elementarnoj kulturi da nekom kome maternji jezik nije cirilicni srpski, pisemo na latinici, engleskom, spankom ko sta zna, pa makar cisto iz prakticnih razloga i lakse komunikacije
devojka nije trazila latinicu predpostavljam iz licne kulture jer je pozvana na blog u jednoj zemlji, nema veze sa politikom, a ne verujem da pise da bi poboljsala svoje poznavanje cirilice.

'I see no changes'2pac


Никако

Не, заиста грешиш, не буди параноична. Ја сам стари добри Србин који поштује и Марсовце и Хрвате, под условом да су нормални, добри и поштени, као и ја, хе хе. Не смета ми латиница, али дозволи ми да пишем писмом које волим и такође поштујем и које и ти разумеш. Желим да се очува и зато га користим и на осталим блоговима, осим, наравно, на енгелеским. А ти пробај да истрпиш ове квачице, под условом да те не вређају. У супртном, твоје је и да их обришеш и нема љутње.
П.С. Можда сам мало претерао у критици твог писанија. Због тога ти се извињавам.
Велики поздрав.


Fali smajli

na moj prethodni komentar. trebalo je da bude sala.
ne zamjeram nista, ne bunim se protiv cirilice, cak ni protiv visestrukih identiteta, nisam jos raspolozena za brisanje, samo mislim da jos nismo spremni da budemo na Ti.


@boy from ipanema

Bojana jeste istoricar umetnosti.


@ fischek...

... ma skapirao sam ja to, al' da je Bole hteo da bude Ken... taj detalj me je bunio, sve se ostalo sasvim uklopilo...
a Bojana je jos kakva istoricarka umetnosti! :)
lucky boy


Draga Tena,

Dobro nam dosla. Obozavam predstavu Dvije (radjenu po tvom tekstu. Gledao sam je dva puta. Prvi put u izvedbi ekipe iz Beograda (Atelje 212), a drugi u izvedbi Scene Obala sarajevske Akademije scenskih umjetnosti kao diplomski rad Lane Baric i Tanje Smoje. Mogu reci da je druga, iaoko samo diplomski rad, bila u rangu prve, ako ne i bolja.
Nek si nam ovde!
Pozdrav.
P.S. Lana Baric je sada glumica zagrebackog Kazalista Mala scena. Pre neki dan sa svojim prijateljima
u privatnoj bezbudzetnoj produkciji snimila je niz ironicno parodijskih
scena sapunice Terezine poljane (po sopstvenom tekstu), a po obrascu latino
sapunskih opera. Vredi pogledati!
http://www.youtube.com/watch?v=RM8fkIKvBAM
http://www.youtube.com/watch?v=jBSbkA0w6oE
http://www.youtube.com/watch?v=QpO5rPkBB7Y
http://www.youtube.com/watch?v=o1QbjsMD7SU


Lana je super

upoznala sam je u Sarajevu. prisle su mi njih dvije u kaficu, pitale: Oprosti jesi ti Tena? Ja sam rekla: Jesam, one su se primile za ruke i rekle : Mi smo Dvije!

bas sladak i divan susret


Srecan ti Dan Republike


(naklonjeni osmeh)

izvinite, da li ste Vi, mozda, pipi duga charapa shto drzi lekciju ajkuli ?


Ne

Ja bih to samo htela da budem :)


Polu-soba Budapest hostela No4

Milan Skendzic - Novi Sad

zaista mi je drago bilo biti u jednom kutku te imaginarne polu-sobe, na ponovnom vidjanju sa Bojanom i Boškom nakon tih nesrecnih 7 gonina nevidjanja... Tena dobrodosla ponovo u moju polu-sobu... drago mi je da te opet vidim posle nepunih 10 godina... tada si jos bila brucos sveucilista u zagrebu na dramaturgiji... bili su mi simpaticni razgovori telefonom, dopisivanja... ozario sam se kad sam te ponovo video
wellcome back in my life


Skendzo!

dobro dosao!


Milan Skendzic - Novi Sad

Milan Skendzic - Novi Sad

dobro dosla ti meni... hm,... evociranje uspomena, to me je potsetilo da su me stigle i godine ;))


to u budimpesti...

to je bre bila cetvrt-soba... mada su se zidovi sirili s vremena na vreme :Q
poz. skendzi!


sirenje zidova

Milan Skendzic - Novi Sad

ti zidovi ne znam ni da li su bili bas svi tu... u stvari ne secam ih se uopste... mozda i nisu bili tu....
dugacak hodnik... sto uz vrata sobe... hrpa piva (da ne reklamiram po blogu),na stolu... jos veca ispod stola...
sta reci...
pozz skaiboo


cetvrt soba

pola klade visi s kljuca i budimpestanski sneg...

a je l se netko sjeca Andrasa?


Mila

ja se secam Andrasha i njegovog besmrtnog smisla za humor. Dokle je doslo da me spominjanje njegovog imena dovuklo na blog?


...

Milan Skendzic - Novi Sad

budimpestanski sneg... preseo mi, bio sam mokar kao mis, a 'ladno je bilo kao da sam otisao u sibir, a ne u pestu...
trazio sam taj hostel, nepunih 2 sata, a kad sam ga se docepao... nisu me mogli isterati ni puskom...


caos

posle vishe propushtenih godina opet sam se obreo na mom omiljenom otoku Lokrumu kod Dubrovnika.
Obilazio stare staze...dugo sedeo u botanickoj basti..dok me neka grupa ruskih turista nije "isterala" odande....

neki mi Dubrovcanin kaze :" E ,sto i mi ne postadosmo Dubrovacka republika"...kao nekada...pominjao mi neke bescarinske zone kao Hongkong..pokazivao heraldiku Dubrovacke Republike...

Valjda mu Crna Gora osnazila nadu ...


Komiza

Pozdrav Tena,
Takla si me pominjanjem Komize...
U periodu 76-91 sam letovao na Visu, i imao nekada kucu tamo, i to ostrvo je dosta uticalo na razvoj moje licnosti...
Ako ti ne bude mrsko, napisi par redova o najlepsem ostrvu na Jadranu...

Pozdrav BBRS


Imam jednu zoru

s Visa ove godine za tebe,
samo da provalim kako se kace fotke.

malo sam spora s tim :-)


dobro nam doshli,

dobro nam doshli, gospodichna Tena !°


Баш си бистра, Биљана

Слични су коментари са Д. зато што сам користио тај лог. Пошто је КОЛЕГА непромишљено открио свој идентитет и при том се потписао испод оног што сам ја написао, проценио сам да је време да преузмем нови, сопствени, лажни идентитет. Ако је баш битно, могу да откријем право име, али чини ми се да нема потребе. Лепше ми је да се представљам као Швејк, у част највећег међу најјачима, Јарослава Хашека. Предлог за читање: Командант града Бугулме.
П.С. Ако имаш нешто од Селина на српском, пошаљи.
П.П.С. Могуће да је д. проценио да би могао да ступи лично у контакт са Теном. Чуј, прави Србин не бомбардује Загреб, него Загрепчанке, у најбољем смислу те речи.
Поздрав.


Zagoreli ujedinite se

Zahvaljujući izvanrednoj pronicljivosti Srbljanovićke provaljen je još jedan zagoreli šovinista. Eto tobože njegov kolega se potpisao ostavivši adresu. Sada kada nade više nema da će se Tena, private, javiti, to nijepravi d. nego neki drugi d. koji se potpisao. Miris zagorelosti se odjednom proširio blogom, a d. brže bolje saopšti nama da je on sada Švejk. Suština saopštenja je da on nije zagoreo. Pratim d. pisanje već izvesno vreme i iz njega se može videti samo mala glavica i ništa više.
Nedaj se Tena.


Dugmad

don't worry


Zagoreli ujedinite se

.


Zagoreli ujedinite se

.


Прљаво, нема шта

Мој колега ипак није открио идентитет, то је урадио неко други, да би му наудио. На кварно, јајарски, јер другачије и не зна. Зна се ко то може да уради. Браво, удбашко-пандурске јајаре. Само, као и много пута до сада, оптужили сте погрешног човека. Никаква критика није дозовљена, само хвалоспеви. Нека вам служи на част. Понављам, поменути човек није писао критике на рачун Тене и прљавих Милића, него ја. Жао ми је што се оваква расправа води на блогу Тене, она није ни крива ни дужна. Али, и то је Србија, треба жена да види.
Још једном, алал вера


Tena

Trebalo bi da za nekoliko dana obiđem Istru, da li bi mogla da mi preporučiš nešto što bih obavezno morao da vidim ili probam. Pula, Rovinj..


uh, ne znam koliko imas vremena

Motovun i Groznjan u unutrasnjosti Istre, obavezno. tu ti je blizu i Hum, najmanji grad na svijetu ili tu negdje. rade super manestru u konobi u Humu. Mogu se vidjeti i fenomenalni ostaci fresaka u kapelici, trazis kljuc u konobi.
Limski kanal
Rovinj je super.
Lovran je ocito moje omiljeno mjesto.
iznad Rijeke gradic Kastav i restoran Kukuriku.

Ucka, divna u jesen.

cesta uz rijeku Mirnu koja vodi prema Motovunu...

etoo, za pocetak


Ako ti ostane još vremena...

Nisam neki "stručnjak" za Istru, ali od onoga što sam videla izdvajam Mošćenice, čaroban gradić sa neviđeno dobrim pogledom na Kvarner (nažalost, nismo našli neki dobar restoran - možda Tena zna). Može i peške da se popne iz Mošćeničke Drage (nekoliko stotina stepenica), a može i dalje da se pešači/planinari do napuštenih sela na Učki (pričali mi da je strava, nisam išla).


istarski gurmanluci

I obavezno u oprtaljskoj Konobi pojesti nesto s tartufima. (Oprtalj je selo na brdu nasuprot Motovuna na brdu.)


@ Bojana, Ken & Fischek,

ma meni je bas drago sto ste svi ovde, a i gore postavljena prica je sjajan prilog intimnoj istoriji 'koliko je svet mali', posebno ovo nase bgd selo + njegove brdske podruznice.
al', opet, ako bismo razmenjivali regularne mejlove, onda bi magija nestala, te bi i jedna od cari bloga utihnula...
a, ovako, srescemo se vec nekad, negde, pa sad mozda provalimo, mozda ne, who knows? :)
lucky boy


Molim

Čoveče, evo ga još jedan boy. Čiliram, kuliram, blejiram, sve u svemu lupetam gluposti.


heee

boy i jos jedan boy:)))) jel' ovo postade....
zezanje malo:))))))

'I see no changes'2pac


Jel ovo postade...

The boys... ko je dovoljno mator da se seća ;)

V.


Hajde gos-n Vuckovicu

da vidimo koliko ste stari: B52's- Messopotamia.


Mesopotamia

Uh... to mi kao onih Balaševićevih 9 sveća na torti. Neobično ime albuma koje se pojavljuje po nekim čudnim krajevima memorije. Njih sam tek kako treba zapamtio sa "love shack", ali to je već bilo kad sam bio na faksu...

Ali, gledajući sad na vikiju šta je sve izdato te godine, odlično se sećam 2 primerka LP-a "Business as usual" koje sam dobio za rođendan... "who can it be knocking on my doors", "do you come from the land down under" i slično.

Ili Nebraske od Springstina, ono što je snimao na 4-kanalnom magnetofonu (ili tako je tad bila neka priča), Mekartnijevog "Tug of war"...

...prosto ne mogu da poverujem da je te godine Violent Femmes pustio "Blister in the sun", ali evo sad čitam - nekako mi to u mojoj ličnoj verziji istorije ne ide zajedno sa ovima gore. Boje su se očigledno pomešale...

Uh... ne osećam se ništa bolje posle ovog prisećanja :)

Pozdrav,

Vučko


Je li moguce

da su Violente Femmes te godine? A Au pairs da li oni ring a bell? Ja sam u Engleskoj prvi put ozbiljno bio kad je Boss bio na svojoj River turneji. Cela Engleska slusa Kim Wilde/ Adam Anta/ Duran Duran a ja jurim Tim Buckleya (Happy/Sad, Starsailor, Greetings from LA), Joni Mitchell (Hejira, Hissing of summer lawns). Grupica mala ali odabrana- secam se Alise Stojanovic i njena plave drugarice- mnogo slatka i blazirana devojcica (ne ide li to uvek zajedno?).

Uff, sto kazes, nista bolje... ipak, lepo je sto smo i to imali. A meni je fax bio vise Green on red (Time ain't nothing), Del Fuegos.

Pozzz


moje uspomene

u drugoj polovini osamdesetih sam svake subote išao s ćaletom u c-market na dedinju.

neposredno uz c-market je slepa ulica, uvek ispunjena automobilima. u njoj se nalazi i pošta. ćale bi parkirao u toj ulici, ja bih ga najpre sačekao u kolima - dok on "digne pare" u pošti. posle bih mu pomogao u kupovini.

sećam se da su zidovi c-marketa koji gledaju na slepu ulicu bili išarani grafitima. Pošta takođe - od svih mi je ostao u pamćenju jedan plavi koji se pojavio na njenim belim zidovima: "take the deal with the real"

Šta li je krajem osamdesetih moglo da znači "take the deal with the real"? Moja osnovna škola je takođe bila išarana, sećam se "sugarcubes" na sali za fizičko.

U mom spomenaru iz osmog razreda pojavljivali su se poneki natpisi sa zidova, the doors, the beatles, the rolling stones, azra, haustor, ekv, a verovali ili ne, imao sam drugaricu koja je još devedesetdruge slušala "darkwood dub i neke druge demo bendove". moguće da je ona ili njen brat napisao onaj grafit na pošti. doduše tu je u kraju i dizajnerska škola. umetnici su na sve spremni.


C market

Grafit je odavno izbledeo sad stoji drugi
Rodjen Losh Dedinje crew RS


BRATE JEL STE TIVNI?

gornji naslov je grafit blizu ade.
a ima još jedan koji mi se sviđa: AIDS IS A KILLER