Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Noćna mora Crnog cveta

Elizabet ŠortElizabet ŠortOvih dana čitam po stoti put knjigu Keneta Angera o mračnom Holivudu. Priča koja me je oduvek fascinirala i od koje me je podilazila jeza je priča o Crnoj Daliji.

Ove godine jedan od mojih omiljenih režisera Brajan de Palma je snimio film o Daliji. Njegova verzija je samo jedna od mnogih.

Evo jedne priče u verziji Keneta Angera za laku noć.

 

Nije za mlađe od 18 godina!

"Mama, vidi!" reče mala devojčica i pokaza prstom na veliku slomljenu lutku iz izloga. Ležala je nekoliko metara dalje, u travi, pored praznog gradilišta. Sve je izgledalo kao nečija bolesna šala. Majka se približila da bi bolje osmotrila. To nije bila slomljena lutka iz izloga robne kuće. U tom trenutku mama ispustila je glasan krik koji je parao uši, da ga mala devojčica dugo, dugo neće zaboraviti.
Tog dalekog 15. januara 1947 u 7.30 u južnoj Kaliforniji, devojčica je dobila noćnu moru koja će je pratiti čitavog života.

Delovi su ležali kao na nekakvom otpadu. Bili su to delovi nagog tela mlade žene, vešto prepolovljenog u stuku. Unakažene grudi bile su pokrivene opekotinama od cigareta. Zasečene usne u uglovima, davale su licu zloslutan izgled. Glava žrtve je bila izobličena do granice neprepoznatljivosti, ali to nije bilo najgore. Celo telo je bilo iskaspljeno, a najčudniji je bio urezani trougao na butini. Nekada je na tom delu bila istetovirana ruža. Autopsija je otkrila da je to parče kože s tetovažom bilo sakriveno duboko u njenom telu. Ožiljci od konopca na njenim tankim zglobovima i snežno-beloj koži oko njenih članaka ukazivali su na to da je bila čvrsto vezana tokom torture koja je, kako je kasnije otkriveno, trajala tri dana.

porukaporukaUgao Severo-istočne avenije i 19. ulice u Los Anđelesu uskoro je vrveo od policajaca, reportera i znatiželjnika. Slučaj "Crna Dalija" je rođen.

Domaćica koja je pronašla telo, izjavila je da je videla kola s dva sedišta kako kruže i koja su odjurila kada se začuo njen vrisak. Nije mogla detaljnije da opiše kola.

Kada su otisci prstiju poslati u Vašington, žrtva je identifikovana. Otisci su se poklopili sa otiscima koji su napravljeni dok je žrtva radila u kampu u Kaliforniji, za vreme Drugog svetskog rata. Dokumenta su ukazivala na prebivalište njene majke, Kembridž Masačusets. Lična priča žrtve je počela polako da izlazi na površinu.

Ime: Elizabet Šort, 22. godine. Belkinja. crna kosa, plave oči. Istetovirana ruža na levoj butuni.

Odrasla je u Hajd Parku, Masačusets, patila je u detinjstvu, odrastajući u religioznoj porodici, srednje klase. Sa osamnaest godina odlazi u zemlju meda i mleka, u Holivud. Vrlo brzo je skliznula u prostituciju. Poslednji koji ju je video, osim ubice-kasapina, bio je vratar Biltmot hotela, u noći 10. januara 1947. u 10 uveče, kada je krenula ulicom Oliv, u crnom džemperu i crnim pantalonama.

Filmska DalijaFilmska DalijaKo je u stvari bila Daljia?

Kasnije se ispostavilo da je žrtva dobila svoj nadimak zbog svoje sjajne crne kose i običaja da nosi crne džempere i crne pantalone. Kada je otkriven njen leš, imala je crvenu kosu, iako nikad u životu tu boju nije koristila. Umla je kao crvenokosa.
Njena smrt je bila zastrašujuće pedantna. Ostaci su bili bez krvi i sveže oprani. Ubica-kasapin je želeo da ostavi neizbrisiv poslednji trag. Izveštaj sa autopsije je bio veoma kratak. Žrtva je bila mučena 72 sata da bi na kraju bila sistemski isečena napola. Pošto je sva krv bila odstranjena, oba dela su pažljivo očišćena, njena kosa oprana šamponom, obojena kanom i nameštena.

Otkriće njenog tela je pokrenulo najveću istragu u istoriji policije u Los Anđelesu. Oko 250 policajaca je išlo od vrata do vrata u delu gde je telo pronađeno. Lažni tragovi i lažne ispovesti vodili su policiju u pogrešnim pravcima.

Holivud je bio zaražen pričom punom bizarnog seksa i kriminala. I nakon pedeset godina, slučaj Crne Dalije ostao je jedan od najstrašnijih slučajeva ubistva. Dalijina veza sa filmskom industrijom je marginalna, više nekako kao neostvaren san. Kao i hiljade drugih, i ona je želela da se bavi filmom.

režija: Brajan de Palmarežija: Brajan de PalmaNjena priča više pripada holivudskoj zoni sumraka praćena misterijom njenog ubistva, koja traje do danas.

Ubistvo ove prelepe glumice koja je "otišla" na najužasniji način 1947. godine, pokrenulo je mnoge poremećene umove, pa je više od pedeset muškaraca je priznalo ubistvo.
U filmu "Istinska ispovest", koji je nastao na osnovu knjige Džona Gregorija Duna, i koji nverovatno podseća na ovaj slučaj, ubicu otkriva policajac koga tumači Robert Dival. U stvarnosti, ubica Crne Dalije nikad nije pronađen.

Sajt Crna Dalija


pa cekaj

kazes: Dalijina veza sa filmskom industrijom je marginalna...
a 2 reda ispod: Ubistvo ove prelepe glumice ...

Koliko ja kapiram post, rec je o obicnoj prostitutki i poremecenom ubici (ili ubicama), sto je sve dobro upakovano i iskorisceno u show-businessu?

So what?

Inace, ne tako davno, tip je valjda u Novom Sadu isekao na komade svoje roditelje u svom stanu, i delove u plasticnim kesama pobacao u nekoliko kontejnera po gradu. Ne kapiram sto se 'dize frka' oko ovakvih slucajeva, a da je prica profitabilna za filmadzije i pisce bizarnih stiva, u to ne sumnjam...


petre

postoje glumci koji mogu biti marginalni i lepi u isto vreme. :-)

When I'm good I'm very good, but when I'm bad I'm better.


Srdjane,

zar samo glumice/glumci?

Trazim ''pravi'' potpis


adisa

meni su svi ljudi lepi. neki manje, neki vise. ovo je bila samo prica o jednoj Daliji.

When I'm good I'm very good, but when I'm bad I'm better.


Srdjane,

htedoh ''baciti'' akcent na marginu.I da puno ne kvarim temu o filmu o lepoj glumici...razumemo se, zar ne.

Trazim ''pravi'' potpis


adisa

naravno da se razumemo. :-)

When I'm good I'm very good, but when I'm bad I'm better.


Ko je ovde lud?

Quote:

Koliko ja kapiram post, rec je o obicnoj prostitutki i poremecenom ubici (ili ubicama), sto je sve dobro upakovano i iskorisceno u show-businessu?

So what?

Ovo obicna prostitutka znaci da nema potrebe uopste istraziti njeno ubistvo, ili prikazati ga na filmu ili bilo sta slicno, posto eto takvih slucajeva ima svugde, pa cak i u Srbiji. Pa se oko toga ne dize prasina?

Ili ne treba da se dize prasina oko slucajeva ludaka koji idu okolo i seku zrtve na komade?

Leda


zakljucci

petar je samo zaboravio da stavi znak jednakosti
obicna prostitutka = poremecen ubica - nije interesantno
...mozda bi bilo da je ona neobicna prostitutka, a on normalan ubica, ko zna...


neee

ja samo govorim da je vrlo nemastovito show-business lesinarenje na bizarnim slucajevima. To mi malo smeta, danas ljudi, pisci, reditelji, u potrazi za pricom i publikom jedva docekaju ovako neku bizarnu pricu.

I onda je stave u neki kontekst koji ona uopste nije imala u realnosti.

Stvarno nisam upucen u ovaj slucaj, ali ono sto sam se ja pitao citajuci ovaj blog, to je da li je ovo svirepo ubistvo primarno ubistvo prostitutke ili ubistvo glumice. (tj. sta je doticna osoba primarno bila?) I onda, sledece pitanje, da li kontekst u koji reditelji i pisci stavljaju celu pricu odgovara relanosti?

I onda, sledece pitanje, zasto su bas ovu temu izabrali da obrade, kad verujem da su imali i druge bizarne price? (doduse, ne znam kako su stvari stajale te 1947?)

Znaci, ceo moj 'protest' se svodi na show-business lesinarenje, karikiranje realnosti i stavljanje price zasnovane na istinitom dogadjaju u kontekst koji ona originalno nije imala. Ne znam da li je to bio slucaj sa ovom pricom i filmom, samo sam to pukusao da pitam, eto to je sve :o)


sve je manje-vise show business

da li je glumica ili prostitutka, meni iskreno nije bitno....zasto ta tema, 1947...meni je prica koju je postavio mitrovic interesanta (potpuno nepoznata), a filmovi... kakvi se sve filmovi snimaju, i dobri i losi i sve je samo business, kako bi i bilo. na kraju krajeva i troja je bizarna. ipak i ja radje gledam (bizarnu) frizerku i njenog muza kako se napijaju losionima (Le marie de la coiffeuse)


bizarne teme

ne, ne, kritikovati temu kao takvu ne vodi nikuda. nijedna tema, uostalom, nije bizarna sama po sebi, bizarna moze biti samo njena obrada, predstava, kako hoces.
od dalije do novosadskog sina-kasapina, ili nazad, samo je jedan korak, onaj koji razlikuje novinarski izvestaj od filmske price (u ovom konkretnom slucaju). ali TEMA je upravo jedna ista.
u oba slucaja smo zgrozeni/zgadjeni/zblanuti and-what-soever nad ... stvarnoscu.
sto se mene tice, fora nije u tome da se ovakve price u nasim glavama lagodno otpale na margine tamo nekog "polustvarnog" holivuda. fora je upravo u VEZI, slicnosti s novosadskom pricom. hocu reci, fora je u realnosti.
sto ne znaci da svako za ovakvu realnost ima stomak, niti mora svako da ga ima...


Show business, ma kakav bio,

Show business, ma kakav bio, pretstavlja drustvo odakle dolazi. U zemlji u kojoj kad dete zakasni kuci svaki rotielj prvo pomisli da mu je dete kidnapovano, silovano, muceno i ubijeno a ne da se zadrzalo u igri na sa drustvom, ovakvi filmovi nisu bas samo show business lesinarenja. Tema, kad je Amerika u pitanju nije nimalo bizarna. Moze biti da je lose napravljen film napravi bizarnom ali to je valjda neka druga prica. Dodato naknadno: a da se poslednja recenica mog razmisljanja vec nalazi u Lektorkinom postu video sam tek posle povratka na stranicu Bloga. Ono sto sam napisao je islo direktno posle Petrovog posta bez citanja dalje ;)


mracni extremi

mi smo skloni da bez provere prihvatamo "ikone" koje nam serviraju ne bas dobronamerni mracnjaci.Zar mora da prodje par desetina godina da bi neka "istina izbila na videlo"? Sve vishe verujem u konspiracije destruktivnih sila u kontroli mas medija.

Evo malo vishe o Kennethu Angeru :

http://en.wikipedia.org/wiki/Kenneth_Anger


shumar

kenet je vrlo zanimljiva osoba. i vrlo duhovita. njegovi kratki filmovi su veoma bitni i uticajni.
prica o daliji je jedna od onih mracnih prica o americkom snu koja je zavrsila naopako. sto bi neki na blogi rekli - metafora...

When I'm good I'm very good, but when I'm bad I'm better.


93_ satana je u modi

Srdjane.. jel si ga ti upoznao licno pa da si tako siguran u to ? Holiwood ume da vizualno i tekstualno zapakuje prezentaciju tako da nam budu simpaticni..

Nisam siguran kako neko moze biti "duhovit" ,kada je predstavljao inspiraciju za mnoge "uzivaoce" mracnih i kriminalnih radnji.Al,sta ces...ima ljudi koji se pale i na to...

Ja imam razumevanje za rock kulturu i njene probleme sa "hrishcanstvom"..ali... sve je previshe otishlo u stranu i destrukciju.Izgubilo umerenost...naivno pocelo sa dzointom a zavrshili kao heroinski zavisnici spremni na kriminalne radnje.

meni sve to izgleda kao jedan "live" LOTR.A ova ekipa mi lici na orke..pre nego na elfove..ako me kapirash sta hocu da kazem...


auh Srdjane..

za laku noc bas i nije. sta te to mori....


tnosugar

ovo mu dodje kao bajka u odnosu na nasu stvarnost, skupstinu, izbore, kampanje, politicare....

When I'm good I'm very good, but when I'm bad I'm better.


Srđan Mitrović

Sto plasis bre ovaj narod?


spiridon

ja?
ovo je tek pocetak....

When I'm good I'm very good, but when I'm bad I'm better.


Zar

nije proslo vreme strahova u zemlji Srbiji:)))

Srdjane...imas li ti slucajno ovaj film?
Trazim ''pravi'' potpis


adisa

na koji film mislis? "crna dalija" brajana de palme ili neki drugi...

When I'm good I'm very good, but when I'm bad I'm better.


Nikad

nisam dovoljno ''temeljita'' :))).Mislila sam na Palminu ''Daliju''...
Trazim ''pravi'' potpis


adisa

mislim da je krenuo film ili ce uskoro krenuti po bioskopima. kopija moze da se nabavi kod bilo kog pirata na ulici. ja cu valjda kopiju dobiti sutra, ali i obavezno pogledati u bioskopu...

When I'm good I'm very good, but when I'm bad I'm better.


Znaci

nista bez gusara beogradskih :)))

Trazim ''pravi'' potpis


adisa

pa sta da radimo dok bioskopi strajkuju i dok cekamo da delta otvori trzni centar sa multipleks bioskopima...

When I'm good I'm very good, but when I'm bad I'm better.


A (kao Adisa)

dotle ce ''neko'' da pokusava da ''bekapuje'' crknuti (mnogo bre ruzan ovaj termin) hdd ;)

Trazim ''pravi'' potpis


Teško

Ono, ni ja ne volim izbore, skupštinu, našu dnevnu politiku i njihove mračne tripove, ali ne bih to poredila sa agonijom kroz koju je tokom 72 sata prolazila ona. Malo je neozbiljno.


vlasta

u pravu si. vrlo mi je neumesno poredjenje i ja se izvinjavam svim posetiocima bloga.

When I'm good I'm very good, but when I'm bad I'm better.


Docu

Upravo se spremam da pristavim dokumentarac JAMES ELLROY`S FEAST OF DEATH.

Inace, Ellroy prihvata ovu najnoviju proslogodisnju teoriju o Dalijinom ubici koju je izneo sin potencijalnog pocinioca.


dimitrije

jedna od najfantasticnijih teorija vezanih za ubistvo dalije je ta da je ubica bio orson vels!
ako imas jos neke zanimljive detalje, podeli sa nama...
jedna od zanimljivijih knjiga o ovom slucaju je Severed: The True Story of the Black Dahlia Murder Dzona Gilmora

When I'm good I'm very good, but when I'm bad I'm better.


dimitrije 2

kako ti se cini verzija brajana de palme?

When I'm good I'm very good, but when I'm bad I'm better.


Slab je film

Slab je film. Nažalost.

Meni je Ellroyev roman jedan od najdražih, kao što mi je i De Palma među najdražim rediteljima. Međutim, u filmu nema ni Ellroyevog mraka, ni De Palmine ingenioznosti.

Jedan od razloga za to je svakako i produkciona okolnost da je film sniman u Bugarskoj, u produkciji Avija Lernera, a ti ćeš to sigurno još bolje dijagnostikovati, De Palma je definitivno ušao u montažu sa manjkom materijala. Ima scena u kojima se vidi da nedostaju određene pozicije kamere da bi stvar funkconisala.

Sticajem okolnosti nešto znam o Avijevom načinu rada, i siguran sam da on na elementarnom nivou nije pružio adekvatne uslove De Palmi.

Pored te slabe realizacije, i scenaristička adaptacija je dosta manjkava, mada ne toliko da to De Palma u punoj formi ne bi mogao da reši. Uostalom, De Palma je reditelj koji najbolje može da prevaziđe problem scenarija, zar ne?


de palma

večeras gledam film.
on postaje ozbiljan evropski reditelj :-)
kod mene ima dovoljno kredita, da mu mnoge stvari opraštam. što se tiče samog romana, on bi bio veliki zalogaj za mnoge reditelje.

When I'm good I'm very good, but when I'm bad I'm better.


off topic

Jedva čekam da čujem tvoje utiske, sa posebnim akcentom na ono stručno pitanje koje sam postavio...

Kad Zeka počinje snimanje? Jel radiš na VIERDE MANu?


de palma 2

uskoro počinjem gledanje filma! moram priznati da me malo hvata trema. ipak smo dugo čekali na ovaj film i na de palmu.
zeka treba da počne sa snimanjem krajem decembra. ja se nadam da sam u ekipi. znaš kako je to u srbiji, nikad se ne zna...

When I'm good I'm very good, but when I'm bad I'm better.


dalija

auuu. završih film. jedva.
da krenem od dobrih stvari: Mia Kiršner kao Dalija, fotografija Vilmoša Zigmonda, scenografija Dantea Feretija. I to je to. Atmosfera filma je odlična. i muzika je vrlo dobra.
sve ostalo katastrofa. i dalje ne mogu da verujem da je ovo film brajana de palme. ima momenata gde probija njegov jedinstveni stil, ali više to deluje kao citat nekog reditelja debitanta koji obožava de palmu.
likovi užas. priča katastrofa. čini mi se kao da je Dalija ponovo mučena i svirepo ubijena. film je o svemu drugom osim o njoj. Lažni ljubavni trougao, slabi i neuverljivi likovi, i najgore u svemu lezbejski momenat u filmu.
ovo nije film o crnoj daliji.
šteta što film nije režirao Finčer koji je bar pokazao interesovanje za priču.
još uvek sam pod utiscima i besan, tako da ne mogu baš najpreciznije da artikulišem stvari.
ali to je de palma, i ja mu opraštam. ovo je jedan od onih filmova koje neću imati na dvd-u, pa makar se prodavali na kioscima za 99 dinara.
više sreće drugi put.
postoji nezvanična informacija da de palma hoće da snimi još jedan film o CrnojDaliji koji je baziran na najnovijoj knjizi koja rasvetljava ovaj slučaj.
ko zna, možda mu treba pružiti drugu šansu.

When I'm good I'm very good, but when I'm bad I'm better.


Roman vs Slučaj

Pošteno rečeno, nikada De Palmin film nije ni trebalo da bude film o slučaju, već ekranizacija romana koji se ne bavi isključivo istragom ubistva već i nekim drugim odnosima. Meni je mnogo veći problem u tome što nezavisno i od slučaja i od romana, to nažalost nije dobar film.

Nadam se da ćeš biti u ekipi.

Geeky detalj, veliki sam fan jedne emisije o sektama koju si radio za RTS. To je bilo pre nekoliko godina i totalno sam se oduzeo od straha kakvu si spooky atmosferu napravio baš u montaži. Ukoliko je imaš, mogao bi da mi je srežeš...


sekte

gde se toga seti!?!?! ni ja je ne stavljam u filmografiju :-)
nažalost, nemam. serija je jako dugo bila u bunkeru zbog epizode o transcedentalnoj meditaciji i jare ribnikar. tada je bila velika prijateljica sa mirom marković...
moja omiljena epizoda o satanizmu u muzici. nisam znao da li da se smejem ili plašim. i naravno puno kroulija i angera....

što se dalije tiče, žao mi je što je opet bila zloupotrebljena.

When I'm good I'm very good, but when I'm bad I'm better.


Serija je remek-delo

Imaš posla sa alpha geekom.

Serija je fenomenalna bila zato što je horor ikonografiju i simboliku operacionalizovala ne kao deo dekora već kao konkretan stimulans za gledaoca. Davala se u noćnom terminu i mislim da je bila vrlo sugestivna.

U svakom slučaju, volim kada u dokumentarnom ili namenskom programu mogu i estetski da uživam.

Vaya con Diablo

-----------------------
ovde sam morao da malo reagujem. izvini, ali zvučalo mi je suviše morbidno. i preteće... da ne dajemo ljudima neke pogrešne ideje. SM


Pa ti snimaj filmove posle

Sharon Tate was murdered by the Manson Family.


Anger

http://www.illuminati-news.com/satanic_roots.htm

A key link between the Rolling Stones and the Process Church is Kenneth Anger, a follower of the "founding father" of modern Satanism, Aleister Crowley. Anger, born in 1930, and a child Hollywood movie star, became a devoted disciple of Crowley.

Crowley was born in 1875 and was called the "Great Beast." Crowley died in 1947 due to complications of his huge heroin addiction. Before dying, he succeeded in establishing Satanic covens in many U.S. cities including Hollywood. Anger, like Crowley, is a Magus, and appears to be the heir to Crowley.

Anger was seventeen years old when Crowley died. In that same year, 1947, Anger was already producing and directing films which, even by today's standards, reek of pure evil.

Aleister Crowley

During 1966-1967, when the Process Church is reported to be recruiting in London, Anger was also on the scene. Author Tony Sanchez describes that Rolling Stones' Mick Jagger and Keith Richard, and their girlfriends Marianne Faithfull and Anita Pallenburg, "listened spellbound as Anger turned them on to Crowley's powers and ideas."

While in England, Anger worked on a film dedicated to Aleister Crowley, called Lucifer Rising. The film brought together the Process Church, the Manson Family cult, and the Rolling Stones. The music for the film was composed by Mick Jagger. Process Church follower Marianne Faithfull went all the way to Egypt to participate in the film's depiction of a Black Mass. The part of Lucifer was played by a guitarist of a California rock group, Bobby Beausoleil. Beausoleil was a member of the Manson Family, and Anger's homosexual lover.

A few months after filming under Anger's direction in England, Beausoleil returned to California to commit the first of the Manson family's series of gruesome murders. Beausoleil was later arrested and is now serving a life sentence in prison along with Manson. Having lost his star performer, Anger then asked Mick Jagger to play Lucifer. He finally settled upon Anton La Vey, author of The Satanic Bible and head of the First Church of Satan, to play the part. The film was released in 1969 with the title Invocation To My Demon Brother.

http://www.av1611.org/othpubls/roots.html


shumar

sta da ti kazem, kontraverzna licnost. i intrigantna.
kinoteka cesto pusta scorpio rising i fireworks u okviru ciklusa avangardnih filmova.

Kenet 1

Kenet 2

When I'm good I'm very good, but when I'm bad I'm better.


Secam se vremena kada su

Secam se vremena kada su izbeglicke kolone iz Hrvatske preplavile Srbiju.Tada sam, radeci za jedno nezavisno novinsko glasilo, dobio zadatak da napisem tekst o "Picinom" parku u Beogradu, stecistu prostitutki.U razgovoru sa jednom od njih cuo sam nesto sto je zauvek artikulisalo moje glediste o prostitutkama.
- Znas, ja gledam ovu jadnu, uplakanu decu na traktorima i kad god mogu, kad odradim posao, strpnem malo para sa strane , kupim neku cokoladu pa trcim za njima da im dam.
U mojim mislima to je scena koja me uvek asocira na kraj filma "Imitacija zivota". Na prvi pogled, suprotnost karaktera i aktera radnji kriju istovetnost sustine.A sve to skupa me nekako asocira na pricu o daliji , koju nam je S.Mitrovic preneo.
S druge strane u glavi mi je ,nekako, i slika omota albuma Marilyn Manson - Holly Wood. S jedne strane se poruka moze shvatiti kao kritika stanja u carstvu svetske filmske industrije, ali sa druge podseca i na , cesto, navodjene veze filmskih pregalaca sa razlicitim satanistickih gruacijama.U razlicitim formama, dakako.Od aktera do zrtvi. Setmo se Rozmarine bebe.
Uostalom , sam naziv benda MM, objasnjava se kao slop dve najpopularnije licnosti u istoriji SAD.Merilyn Monroe i Charles Mansona.
Dalia i njena sudbina , rekao bih na osnovu ovoga sto sam procitao u Srdjanovom tekstu , levitira negde izmedju te dve krajnosti.Nade i ocaja.
Sjaj i beda Holivuda.


pa za sve zainteresovane,

pa za sve zainteresovane, malo da se prostudira ovaj web site.


ZNACI

?!?! da gledamo?!?! bez obzira?!


sta da ti kazem

samo za ljubitelje de palme.... i one koji mogu da mu oproste greske

When I'm good I'm very good, but when I'm bad I'm better.


bez naslova

greske mogu da oprostim samo onome koga volim.......
...............................onda ipak da pogledam


bebo

slažem se. pogledaj pa nam daj svoj komentar. možda sam ja malo preterao.

When I'm good I'm very good, but when I'm bad I'm better.


sto 'bebo'?

nisam nista rekla oko filma, samo sam dala link za najhevi web site ikada. koga zanima (nesto sam mislila da te zanima) da pogleda. imas i sve one likove koji su bili inspiracija za mnoge filmove (a mozda i tebe inspirise za neki sledeci ;-)

mislim da je ovo ubistvo zaista jezivo, ali moram da pomenem nesto sto se zove The Moors Murders, moze da se pronadje na tom gore sajtu...jedan od Onih zlocina po kojem se nikada nije snimio film, koliko znam, do danas, jer roditelji nisu dozvolili.

elem, de Palmu nisam sigurna da cu da gledam (posle tvog 'svedocenja', mislim verujem ti, nisi bagzi :-) ali hocu 007, plavusana!


bebo

izvini, zajebao sam se :-) navikal tastatura da samo kucam to "bebo"...
hvala za link . vrlo zanimljivo....

When I'm good I'm very good, but when I'm bad I'm better.


dobra ti tastatura ;-)

na linku sam provodila nedelje i nedelje, citajuci razne stvari. kakvih sve ludaka ima, ovo sto gledamo po holivudskim filmovima nije nista a i uglavnom je inspirisano stvarima sa linka. pa hanibal lektor!


....

ama nikom!!!

Trazim ''pravi'' potpis


Bez filma zbog državnih interesa - kineski film

Vide li ti ovo Srdjane??


spiridon

videh, i hocu da reagujem. spremam blog veceras... mnogo sam besan

When I'm good I'm very good, but when I'm bad I'm better.