Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Amsterdam Via Vukovar by IDFA

1o slika

generalni sponzori BIA & CIA...

po prvi put zajedno!!! Ne propustite ovu priliku!!

VREMENSKE PRILIKE

#sponzorisano od JUL je COOL organizacije

Nenormalno je toplo u Amsterdamu za ovo doba godine. Kad malo bolje razmislim po prvi put u poslednjih nekoliko godina dok setam velikim lepim Vondel parkom kraj koga sam odseo, jasno vidim ogromni polumesec na potpuno vedrom amsterdamskom nebu. Ali da ne bi suvise licilo na Mirjanine Marko  Milosevic dnevnike, cvrcke i tvrdi sir koji deli sa Slobodanom, zaustavljam se. Na polumesecu i globalnom otopljavanju. Kisobran nisam ni raspakovao i tek sada pocinjem da verujem svojoj supruzi koja je vec godinaMA iskreno zabrinuta za globalno zagrevanje planete

IDFA GLOBAL REPORT

IDFA je ove godine i zvanicno postala najvazniji festival kreativnog dokumentarca u svetu. Od 2700 filmova iz celog sveta 233 ce imati privilegiju da bude prikazano na ovoj ogromnoj smotri gde se u vise cineplex sala tokom  10 dana trazi karta vise i ceo grad zivi za festival 

IDFA TREND REPORT

#sponzorisano od glamuramica, shick trendy designe weekly kvikli organizacije

Filmovi su uglavnom levicarsko anti bush orijentacije, antiglobalisticki usmereni, protiv eksploatacije a za postovanje svih poznatih ljudskih prava.

Druga hit grupa filmova je psihonaliticarki posvecena intimnim dnevnicima autora, istoriji sopstvene porodice i preispitivanju sebe samog. Jako je popularno snimiti poslednje dane u starackom domu svog bolesnog dede, umiruce trenutke svoga oca ili praviti na sopstvenom telu i emocijama raznovrsne eksperimente. Alan Berliner pocasni gost festivala pati godinama od nesanice i 35 godina nije okusio kafu. Jedan od njegovih filmova posvecen je prvoj solji koju je popio i tome kako se posle nje oseca.

Balkan war je polako izlazi iz mode, ali moze li bilo koji dobar film prestati da bude aktuelan i vazan?

VUKOVAR- FINAL CUT REPORT

#sponzorisano od slasticarne VOLJENI VUKOVAR 

Vukovar je imao do sada dve projekcije , prvu bas u Vondel parku u njihovom Muzeju kinoteke, drugu u najvecoj sali multiplexa CITY, ostaje jos jedna sutra uvece. Pitali su me sve i svasta nakon projekcije. O saradnji srpsko-hrvatske ekipe, arhivskom materijalu, zivotu u Vukovaru danas, ali najcesce da li je film prikazan u Vukovaru. Kako da im kazem da i predsednik Mesic, posebno pedizborni predsednik Tadic, pa i sam producent filma trenutno imaju vaznija posla.

Inace Vukovar je u reprezantativnom pomalo cudnom ali interesantnom drustvu filmova. U nasoj selekciji su recimo  americki film o poslednjim danima Kurta Cobaina (Kurt Cobain About a Son), ali i svajcarski  film Carla`s List posvecen Karli del Ponte.

CARLA DEL PONTE REPORT 

#sponzorisano od Ministrastva za kapitalne investicije

Pipnuo sam Karlu, specijalnog gosta festivala povodom filma koji se bavi njenom nepotpunom listom. Nadam se da mi Velja ilic i drugi seksomani nece zameriti.Veruj mi Veljo, mnogo  je bolja riba  u prirodi.

Ovde nema gvozdenog obezbedjenja kao uvek u Nemanjinoj  kada dolazi. Ovde je opustena na festivalu mahom angazovanih dokumentaraca, caskala je opusteno na tribini, bez straha da cu je neobezbedjenu zaklati ili sipati misomor u caj. Smejala se i bila vrlo duhovita. Otkrila nam je tog popodneva:

-da hrvatski premijer Sanader govori italijanski i da je s njim oko Gotovine iskljucivo parlala italiano.

-rekla je da je Kostunica tacno tri puta imao priliku da uhapsi Mladica

-rekla je da joj  je bio   jako  bizaran savet ministra odbrane Stankovica da Mladicu treba prici kao patrioti i da onda nece biti problema

-rekla je da o Karadzicu vec dugo vremena nema nijedne informacije, da je propao u zemlju i da nije zadovoljna saradnjom sa obavestajnim sluzbama

Ali holandsku javnost vise i od Karadzica, Mladica i aktuelnog Seselja muci velika moralna nacionalna dilema. Da li je 600 holandskih vojnika moglo da ucini nesto vise da se izbegne srebrenicki pokolj 7000 ljudi.To je i dalje u fokusu ovdasnje javnosti. Toliko o odgovornosti. Kolektivnoj i licnoj.

CHINA  TRANSIT REPORT

#sponzorisano od  WOK and GO kineske fastfudare

Kinezi su sa svojim insajder tranzicionim dokumentarcima potpuni hit. Posvecena im je posebna selekcija.Gledao sam par filmova. Odlicni su.

SRPSKI NOVINARI REPORT

#sponzori Koja, Voja i Mladja

Novinara nema. Nema nikoga. Nijedan novinar, nijedan guzonja koji ne propusta Kan, Berlin, Veneciju, Montreal, a u jagnjecim brigadama  znaju da okupiraju i Sarajevski filmski festivaL. Nema nikog niz Filmskog centra Srbije na najvaznijem trzisno, marketinski i autorski pozicionarom mestu za plasman dokumentarnog filma. Ovo je vec ozbiljnije pitanje od zapustenih i ispustenih novinara. Te pare idu iz budzeta. Bolje da odmah objave kako ove vrsta filma nece biti za izvesno vreme, da za to nema potrebe i da su do kraja ove decenije samo Dinkic i zainteresovani vlasni da ubijaju azdahe o trosku poresnih obveznika 

TOP 11 REPORT

Svake godine jedan autor bira 10 najvaznijih dokumentarnih filmova svih vremena. Ove godine to je izbor vec spomenutog Alana Berlinera.  On ove godine nije mogao da se odluci pa je zamolio da to bude TOP 11.Prijatno me je iznenadila cinjenica je Berlinerovom izboru bar 5 filmova koje na mom prvom kursu DOKUMENTARAC 1 slusaju studenti filmskog smera. Uglavnom filmovi koji pripadaju periodu  prve tri decenije 20. veka: Vertov, Rutman, Ivens, cak i Limijerova najranija kolekcija filmova. Divno je videti da su i te projekcije nemih filmova  prepune. Pitao sam ga da li njegov izbor vise govori o njemu samom ili o istoriji dokumentarnog filma?

Zainteresovani ostatak njegovog izbora i sve drugo o IDFA mozete pogledati na www.idfa.nl

JANKO BALJAK REPORT

Pitaju me sto sam jedini od reditelja ovde sam. Zasto niko ne prodaje i ne kupuje  film Vukovar, na ovom izvanrednom trzisnom mestu gde citave ekipe producenata i distributera danonocno animiraju zainteresovane?

Naucili su me da u inostranstvu budem pristojan, sto u Srbiji nikako nisam. Prozborim par reci o tranziciji, trzistu, neresenim autorskim pravima i kako se i sam trudim da se stvari promene. Na Fakultetu, ovakvim blogovima i sl.

VAN GOGH REPORT

#sponsor REMBRANDT licno

Van Gogh je hvala na pitanju dobro. Na dan kada sam dosao 24.11 u Van Goghovom muzeju je otvorena  izlozba o interakciji Van Goga i slikara ekspresionizma.  izlozba je fantasticna, samo su redovi  za karte predugi.

Ljudi su vec pomalo umorni od velike Rembrandtove godisnjice koja je okupirala sve medije i turiste i vratilili su se Vincentu u velikom broju

I sta za kraj. Mozda jedan od aktuelnih slogana IDFA

THE END OF DOCKUMENTARY IT`S A NOT THE END OF THE STORY

 

 



Pozdrav Janko..

...i veći je problem u Amsterdamu vetar nego kiša.
Da, Sanader je čovek literature i pozorišta ( ne znam dali znaš da je bio intendatnk HNK u Splitu), a to u Dalmaciji znači da zna italijanski.
Gracije na lepo prenesenim utiscima i vestima sa festivala i iz Amsterdama.


Vondel

Quote:

Ali holandsku javnost vise i od Karadzica, Mladica i aktuelnog Seselja muci velika moralna nacionalna dilema. Da li je 600 holandskih vojnika moglo da ucini nesto vise da se izbegne srebrenicki pokolj 7000 ljudi.To je i dalje u fokusu ovdasnje javnosti. Toliko o odgovornosti. Kolektivnoj i licnoj.

Vrlo interensantana perspektiva ...

Hvala na "raportu" iz Amsterdama nalazim da je jako zanimljiv.
U trenutku kada je Holandska javnost zabrinuta za reakciju muslimana na izglasani zakon o zabrani noshenja "feredzi" na javnim mestima...eto im filma i o Vukovaru...prica o nepotrebnom bratoubilackom ratu izmedju "hrishcanskih" familija Srba i Hrvata..To im je u krvi valjda...a i verovatna naplata nekih zaostalih racuna iz proshlosti.Mozda bi nove teme mogle da budu neke oslobadjajuce vizije potencijalne buducnosti ,a na dobrobit svih ?
Ili cemo i dalje nastaviti da kopamo po grobovima proshlosti ?

Verovatno treba naci neki balanas u svemu tome.

A sto se tice krasnoga Vondel parka po ovakvom vremenu...sigurno je bila neopisiva guzva..


Anger over Dutch Srebrenica medal

Protest in Assen, the Netherlands
BBC

Survivors of the 1995 Srebrenica massacre have criticised the Dutch government for giving an insignia to UN peacekeepers who served in the city.

They said honouring Dutch troops who were charged with protecting the Muslim Bosnian enclave was "scandalous".

Nearly 8,000 Muslim men and boys were killed by Serb forces who overran Srebrenica in July 1995.

The Dutch government said the troops deserved recognition for their behaviour in difficult circumstances.

Presenting the insignia to some 800 soldiers from the Dutch battalion (Dutchbat) at a military barrack in Assen, Dutch Defence Minister Henk Kamp said they had been unjustly seen in an unfavourable light.

He said they were sent to Srebrenica on a mission impossible - without enough weaponry - and a limited mandate.

'Humiliating decision'

But survivors and relatives of the victims - who held protest rallies in The Hague, Assen and Bosnia's capital Sarajevo - condemned the move.

Dutch soldiers receive a decoration at a military base in Assen
Some 800 former Dutch peacekeepers received the award

"This is a scandalous, shameful and humiliating decision. Victims and their families are additionally humiliated and offended," said Munira Subasic, head of the Srebrenica Women association.

"They [the Dutch peacekeepers] allowed Bosnian Serb troops to slaughter 10,000 people. Shame be on them," she said.

Srebrenica survivors are demanding an apology - and are suing the Dutch state for failing to protect them.

Many people say there still needs to be a proper political debate - over where the responsibility - really lies, the BBC's Geraldine Coughlan in The Hague says.

The government in the Netherlands resigned in 2001 after accepting partial blame for the genocide.


Hvala...

...na ovom iscrpnom izvestaju. Nisi jedini koga boli to sto na tako vaznome mestu nema nikoga da podrzi nas film, niti ikoga iz srpskog filmskog sveta to interesuje. Mozda paradoksalno zvuci, ali prijatelj (koji je, uzgred, u ovogodisnjem ziriju festiala - Joris Ivens sekcija) me je nedavno podsetio kako ljudi iz Holivuda u stvari mrze film...e tako isto i ti nasi, koji zare i pale u nasem filmu, drze pare i fondove, ne mogu da omirisu film, verovatno zato sto ih mrzi, tj. mora mnogo da se savija grbaca, mora da se uposle vijuge...napor je to...ne zaostajemo daleko od sveta. Ali covek ovde preko bloga barem moze da kaze sta misli ("cu mu reknem"), pa se neko mozda prevari i procita, i nek onda razmisljaju....


Quote:Balkan war je polako

Quote:
Balkan war je polako izlazi iz mode

Pa, da organizujemo onda nešto na brzaka. Čisto zbog festivala.


Balkan war izlazi iz mode

Quote:
Pa, da organizujemo onda nešto na brzaka.

Nemoj dva put' da kazes!
Jos nismo imali onaj glavni: Mi protiv Nas.


Janko!

nadam se da ćeš nam doneti neke lepe vesti iz daleke nam Evrope. Bar što se nagrada tiče.
Danas smo otišli još dalje od Evrope (ako je to više moguće) tako što smo zabranili film kineskog rediteljaLua jea "letnja palata" zbog "viših državnih interesa"
uživaj tamo dok možeš - nika dne znaš šta te ovde može sačekati kad se vratiš!

When I'm good I'm very good, but when I'm bad I'm better.


cenzura

Totalno mi je fenomenalna izmestena vizura na karlu del ponte. oseca se talenat za poseban pogled. verovatno je zato janko dobar dokumentarista. a sad o srdjanovom komentaru.Meni je potpuno porazna prica o povlacenju filma sa programa. razumem ja i drzavni interes i sve al sutra ce neko reci da je drzavni interes da neki drugi domaci film se ne prikazuje. kapiram da je svaka cenzura upravo najgora kada ima ideju o visem interesu. ovo je ozbiljan alarm za svakoga kome je do gradjanskog drustva. Milos Djukelic


reci janko

e kakve su ima pecurke i jel' space cake jos se prodaje:-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
'I see no changes'2pac


meni se svidja

ovaj sto izlazi iz tastature
nego janko htedoh da te pitam ima li gde na internetu onaj film vidimo se u citulji? voleo bih da pogledam to ponovo