Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Skandal u ime viših državnih interesa!

Zabranjeno u Srbiji!Zabranjeno u Srbiji!Pre svega moram da izrazim svoje gađenje i protest zbog onoga što se događa oko festivala autorskog filma u Beogradu. Nepostojeće ministarstvo inostranih poslova u saradnji sa nažalost postojećim ministarstvom kulture (i sporta valjda), uvodi cenzuru na slobodu govora i umetničkog izražavanja. Zbog "viših" državnih interesa, a na osnovu dopisa iz ambasade Kine, ova dva ministrastva su sugerisala da se ne prikaže film "Letnja palata" na otvaranju ovogodišnjeg, obnovljenog, festivala autorskog filma. SKANDAL!

Na to još Gradski sekretar za kulturu DM nam objašnjava kako su napravili izbor između "pametnog" i "hrabrog". I zato što je Kina "prijateljska zemljoa, koja je stalna članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i velika svetska sila". Ko je to napravio? Težak izbor za mali mozak.

Da li danas u Srbiji treba biti "hrabar" pa prikazati film kineskog reditelja ili biti "pametan" pa film zabraniti? Naši vladari su se odlučili da budu pametni. Zbog višin nacionalnih interesa. Koji su to interesi, za nas koji nismo toliko pametni? Kosovo? Da li naši političari zaista veruju da će Kina uložiti veto na izglasavanje nezavsnosti Kosova, i time ugroziti svoje odnose sa ostalim velikim silama? Da će možda Kina krenuti u rat u odbranu srpskih interesa?

A šta je sa ljudskim pravima? Šta je sa slobodom govora? Šta je sa slobodom umetničkog izražavanja? Hoćemo li i to zabraniti zbog viših državnih interesa? Da li ovom narodu treba da se zašiju usta i izbiju oči? Šta da radimo sa ušima? To bi ovi političari najviše voleli!

Mislim da je odluka Dinka Tucakovića koji je podneo ostavku na dužnost predsednika festivala visokomoralna.

Zbog ovakvih dešavanja na festivalu, ja lično BOJKOTUJEM ovaj festival, koji je do sada uvek promovisao slobodu govora i umetničkog izražavanja.

Tek da ostane zabeleženo: reditelj filma je Lu Je,i njemu je zbog ovog filma zabranjeno da se bavi režijom u Kini sledećih pet godina! Film "Letnja palata" je ljubavna priča u čijoj su pozadini opisane političke promene u Kini krajem prošlog veka, odnosno gušenje demonstracija na Tjenamenu. U jednom delu događaje u Tjenanmenu ilustruje dokumentarnim snimcima koje kineske vlasti nisu prethodno pregledale.

U Kini, a bogami i u Srbiji jedu i pse i filmove!

Evo šta o ovome kaže Goran Marković u "Kažiprstu" kod Danice

a ko voli, može i da čuje!

PS. Gorane, svaka vam čast!!!!

U OVOM GRMU LEŽI ZEC: primer br.1

Letnja palata od bronzeLetnja palata od bronzeBEOGRAD, 27. 11. 2006.Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica otvorio je izložbu pod nazivom "Kineska kraljevska bronza" u Muzeju istorije Jugoslavije (FoNet)

GRM I ZEC primer br.2

U javnosti se pretpostavlja da su viši državni interesi pretpostavka da će Kina podržati stav Srbije oko Kosova u Savetu bezbednosti UN, što je potvrdio i Vladeta Janković, savetnik premijera Vojislava Koštunice za spoljnu politiku, koji ocenjuje da povlačenje filma nije bila cenzura, već sugestija.

"To je razume se strašno pojednostavljeno i suviše grubo formulisano, ali je sasvim sigurno da bi prikazivanje filma uprkos učtivom apelu kroz diplomatske kanale odmoglo našim nastojanjima da se kosovski problem reši na način koji mi želimo“, smatra on.

Janković je priznao i da je imao učešća u celom slučaju: „Ja jesam razgovarao telefonom sa nekim od organizatora, ali nisam bio jedini. Ja sam kao spoljnopolitički savetnik, a iz drugih razloga., uzeo sebi slobodu da kažem šta o tome mislim“, rekao je Janković.

EPILOG: 30. novembar 2006

UDRUŽENJA GRAĐANA

POGLED U SVET

NOVI FESTIVAL AUTORSKOG FILMA

ZVANIČNO SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Poštovani,

Obaveštavamo vas u ime Saveta i organizatora Novog Festivala autorskog filma, udruženja gradjana Pogled u svet sledeće:

Pošto smo dobili uverenje kroz veliki broj štampanih i elektronskih medija da u našoj državi nema censure, Savet i organizator festivala odlučili su da kopiju filma koja je na putu za Talin vrate u Beograd, i da će se sutra, 01. decembra održati dve besplatne projekcije filma "Letnja palata u jednm od festivalskih bioskopskih dvorana.

Projekcijom filma Letnja palata biće i zvanično otvoren Novi Festival autorkog filma.

Molimo Vas, da nam u pisanoj formi iznesete vaš stav vezan za prikazivanje i projekciju ovog filmskog ostvarenja renomiranog kineskog reditelja, imajući u obzir da nam se pismenim dopisom obratila Ambasada NR Kine, a da nam je usmenu informaciju predočio jedan državni službenik, rekavši da ćemo zvaničmi dopis dobii kasnije u pisanoj formi. Imajuću u vidu da se festival ne bavi niti vodi državnu politiku, smatramo da ste vi relevantna institucija koja nam može izdati zvanični stav po ovom pitanju.

Imajući u vidu da festival ne vodi državnu politiku, a u skladu sa demokratskom i slobodarskom orijentacijom naše nezavisne zemlje, odlučili smo da se film prikaže zbog ogromnog interesovanja naše kulturne javnosti. Termin prikazivanja u jednoj od festivalskih dvorana, biće određen kada kopija filma bude ponovo u našim rukama.

S poštovanjem

Savet Festivala "Novog Festivala Autorskog Filma"

 

Organizator Festivala, Udruženje građana "Pogled u svet"

Boro Drašković, predsednik

Branka Petrović, Nikola Tolja Vučinić, Vojislav Vučinić, Borislav Radović, Jovan Marković, Igor Stanković, Milan Vlajčić, Srđan Koljević, Srđan Vučinić, Zoran Cvetanović

I VELIKO FINALE:

Postovani,

Veliko nam je zadovoljstvo da vas obavestimo da će film Letnja palata kineskog reditelja Lou Yea biti prikazan danas 1.decembra 2006. u 15h u Dvorani kulturnog centra Beograd I u 22h u Muzeju Jugoslovenske Kinoteke.Obe projekcije su beplatne I otvorene za publiku.

Festival će 15h u DKC-u bti I yvanično otvoren obraćanjem predsednika žirija festivala Lordana Zafranovića.

Srdačan pozdrav!

Novi festival autorskog filma

Udruženje gradjana pogled u svet

I NAKON SVEGA... 

Odlukom ministra spoljnih poslova Vuka Draškovića suspendovana Danica Bajić, direktorka Direkcije za međunarodnu kulturnu saradnju.

Kako se navodi u saopštenju, ona je suspendovana zbog toga što je o telefonskom protestu savetnika kineske ambasade u Beogradu, povodom odluke o prikazivanju filma “Letnja palata", telefonski obavestila predsednika Saveta festivala, gospodina Dinka Tucakovića.

U odluci o suspenziji Drašković ističe da je gospođa Bajić bila obavezna da sa protestom kineske strane upozna nadležnog pomoćnika ministra, a on ministra spoljnih poslova.

“Da je tako postupila, dobila bi instrukciju da ništa ne javlja Savetu festivala, a da kineskoj strani odgovori da je Srbija demokratska država i da niko nema pravo da odlučuje o tome šta će ili neće biti prikazano na nekom filmskom festivalu”, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

"Grad se nije mešao"

Na festivalu Novog autorskog filma, već prihvaćeni program treba da se ostvari u celini, saopšteno je iz Uprave Grada Beograda, povodom kontroverznih stavova o projekciji kineskog filma "Letnja palata".

U saopstenju se kaže da se "nikada do sada Grad Beograd nije mešao, niti uslovljavao programsku politiku ustanova i organizacija, pa to neće činiti ni ovoga puta. Grad Beograd će takodje štititi dostojanstvo ustanova čiji je osnivač i integritet ljudi koji u njima rade kao i ostalih učesnika kulturne scene Beograda".

"Kako su se, umesto obećanih zvaničnih stavova državnih organa povodom protesta Ambasade NR Kine, u javnosti pojavile klevete na račun organizatora i predstavnika osnivača Kulturnog centra Beograda, Skupštine grada, shvatamo to kao pokušaj manipulacije i prebacivanja odgovornosti od nadležnih organa koji vode državnu i spoljnu politku na 'nenadležne' organe lokalne samouprave i organizatore Festivala, koji isključivo vode kulturnu politiku", piše u saopštenju koje je potpisala pomoćnik gradonačelnika Beograda Gorica Mojović.
 

DOVIĐENJA DO SLEDEĆE CENZURE...... 

ps. Sloboda se ne dobija, ona se osvaja. 

 

 


Skandal

Da, ovo je jedan strašan skandal, koji je me je veoma razljutio.

Predrag M. Azdejković
www.queeria.com


Saopštenje za javnost povodom cenzure filma «Sunčana palata»

Omladinske i studentske organizacije najoštrije osuđuju protivustavno i nezakonito cenzurisanje filma „Sunčana palata“, koji je trebalo da otvori Novi festival autorskog filma, čime su grubo prekršena najosnovnija ljudska prava.

Energično zahtevamo od nadležnih državnih organa, pre svega Ministarstva spoljnih poslova i Vlade Republike Srbije, da objasne pojam „viših državnih interesa“ zbog kojih nije prikazan film „Sunčana palata" kineskog reditelja Loua Jea.
Podsećamo da je reč o ostvarenju koje sadrži necenzurisane dokumentarne snimke događaja na Tjenanmenu 1989. kada je kineska vlast krvavo ugušila studentske demonstarcije.
U situaciji kada se u Srbiji obeležava deset godina od studentskog protesta i kada studenti Beogradskog univerziteta energično zahtevaju suštinsku reformu obrazovnog sistema ovaj potez indikator je vrednosne klime u kojoj živimo.
Da bi se jedno društvo transformislalo nije dovoljno da se o reformi samo govori već je neophodno stvoriti okruženje za promene. To okruženje podrazumeva poštovanje elementarnih prava gađanki i građana.
Sinoćnom cenzurom umetničkog dela organizatori festivala i ministarstvo Spoljnih poslova oglušili su se o o osnovna prava kao što su pravo na slobodu mišljenja, slobodu izražavanja, pravo na slobodan pristup informacijama itd.
Omladinske nevladine organizacije organizovaće sledeće nedelje javne projekcije zabranjenog, uprkos pritiscima Vlade RS
Pitanje o kome bi javnost morala da razmisli je:
Kako građani mogu biti objektivno informisani o aktuelnim društveno-političkim temama ako im se uskraćuju utvrđene istorijske činjenice o dešavanjima u Kini 1989.
Drugo pitanje je da li će cenzura ovog filma obezbediti veto Kine u Savetu Bezbednosti povodom odluke o statusu Kosova.
Državni organi očigledno veruju da hoće.

BIRO
INICIJATIVA MLADIH ZA LJUDSKA PRAVA
STUDENTSKA UNIJA SRBIJE
CENTAR ZA RAZVOJ CIVILNIH RESURSA


BLA BLA BLA BLA

bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla

-------

kako te samo ne mrzi.... ima toliko drugih blogova za tvoje brilijantne komentare... SM


branimire

kad bude nesto konkretno, javi pa da okacimo na blog. kad i gde...

When I'm good I'm very good, but when I'm bad I'm better.


Quote:...čime su grubo

Quote:
...čime su grubo prekršena najosnovnija ljudska prava.

E, pretera li ga...

-------------------------------
A Conservative Angle
http://degaullist.wordpress.com


2 Pedja Azdejkovic

jedino se nasa majka Partija oglasila:
SAOPŠTENJE

_________

ne želim stranačka saopštenja na mom blogu. imate dovoljno aktivističkih blogova. hvala

srdjan mitrović


Ali

oni su postigli konsenzus. :(

Bljak oni!


Skandal nad skandalima

Interesuje me, medjutim, sta je organizator uradio i zasto. Jer, sugestija se ne mora prihvatiti.


organizatori

mislim da su oni bili svesni VISOKOG državnog interesa, i želje da Kosovo ostane u granicama Srbije. Zbog toga, mislim da su trebali da pozovu i reditelja i da ga jano kamenuju, linčuju pa spale na Trgu Slobode (republike). btw. Srećan nam nepostojeći praznik nepostojeće države - 29. novembar

When I'm good I'm very good, but when I'm bad I'm better.


Kosovo

Mislim da Kosovo sa ovim nema veze. Srbija je mala i slaba zemlja, ne treba joj cackanje sa Kinom. A i nije neka katastrofa sto film nije prikazan, pojavice se na videu, a ionako ce se prikazati u Moskvi, Parizu, Berlinu i ostalim metropolama. Svi ce ga videti.


Nije problem da li se fim moze videti

Problem je sto je organizator prihvatio cenzuru.


ovo sad otvara nova poglavlja

šta sve može biti zabranjeno zbog "viših" interesa.

When I'm good I'm very good, but when I'm bad I'm better.


bez naslova

kod nas.............cak i zivot!


Da, naročito je to problem..

Pa zar ste Vi gospodine Spajiću zaista ceo problem videli u organizatoru. Znači, Vama nisu problem sve ove silne nabrojane institucije koje su organizatora kinjile do besvesti.
A organizator je "udruženje građana" koje je danas od strane države jako lako pritiskati.Mnogo lakše nego u Slobino vreme, jer sad su svi udruženi..Država, ministarstva, grad, lokalna samouprava...koja alijansa porotiv elementarnih sloboda...
I šta mislite šta bi radio taj organizator sledeće godine...kraj takvog pritiska..


Jaka stvar -

- grdio ih SPO. Budite ozbiljni.


Mislim, da nije SPO..

Grdio ih onaj ko im daje pare..i ko može da ih grdi.
Taj festival koliko ja znam finansira grad i "večita" Gorica Mojović.Odnosno DS. A razloge za grdnju saopštavaju šefovi. Isti oni koji su nas ubedili da je zadnji sat na referendumu izašlo dvadeset posto birača.
Onaj dakle, ko je grdio i CESID.
Pa, vidite ko bi trebao da bude ozbiljan..


Pominjana ministarstva...

...su SPO-ova. A i da nisu - nadam se da ne zastupate princip da je prihvatljivo uvek i u svakoj prilici povinovati se onome ko daje pare. Moze se ici i obrnuto - znati sat se hoce, pa se za to potruditi i pronaci pare.


Ne zastupam..

Ali znam nešto drugo..Da pritisci mogu biti različiti..
I znam još nešto..Nema šanse da neko "Udruženje građana" dobije pare niti da mu finansira projekat Skupština grada ako tu "Udruženje građana" nije napravila ekipa iz DS-a.


U nacelu se slazem...

...i podsecam da je kljucni problem ipak u skidnju filma sa repertoara, a da smo nas dvojica yasli u jedan, svakako ne najvazniji, rukavac teme. Ali kad smo vec tu, jos da kazem da projekat, pa i taj, ne mora da finansira grad - moze da se to finansira na milion drugih nacina. Ili, ako ne moze, da se ni ne organizuje, ako ne moze da se organizuje kako treba. Hocu reci, politicari u principu nisu krivi. Krivi su oni koji im dozvoljavaju da se ponasaju kao se ponasaju.


Da, ipak je to sporedni rukavac..

...ali atmosfera u kojoj živimo je mrak i magla...


gorica mojovic je hrabra i pametna zena

i nije vecita, na protiv, vrlo je smenjivana.

toliko.


I kad skine film..

..i kad film skine..


gorica nema nista sa tim

ona nije sekretar za kulturu


lepo je verovati...

...misliš li da ni DS nema ništa sa tim...


ne kazem da ds nema nista s tim, vec da gorica nema

pogledaj, molim te, dugacak komentar koji sam vec napisala.

mislim da su oni apsolutno najodgovorniji u celoj ovoj stvari.

samo mislim da gorica mojovic nema nista sa ovim, ona niti je umesana, niti je to njen stil, niti je zena koja bi tako nesto uradila.

ona je smenjena da bi darjan mihajlovic zauzeo njeno mesto, uprkos peticiji koju su potpisali vise od pedeset vodecih umetnika ovog grada.

samo to.


OK...razumeo

Nisam znao za podatak da je Gorica smenjena.
Dakle i u kulturu su stigli redovni poseotici "vaterpolo utakmica".


znaci ona vise nema

nikakve bre veze sa kulturom , gradskom ako mozda ima onda cak i da nije morala to da radi morala je da se javno oglasi zbog savesti ako ni zbogcega.
mada gledajuci sa dve strane ovo bi mladom umetniku mogao da bude extra marketing u smislu pasosa neke normalne drzave i sredstava za druge filmove...
p.s. letnjeg posetica su cak i u sloveniji pustili i ispali hrabriji od bas:)))) toliko o demistifikaciji srpske "herojske" proslosti.
'I see no changes'2pac


vidi se da si daleko od

vidi se da si daleko od beograda. ona kroji kapu, iz mraka.


Bravo Jelena,

to sto je neko sa nekim prijatelj,poznanik,

nije dovoljno da bi o nekom mogao da prica bajke i basne,

znam Goricu tri decenije,

bila je u kulturi Beograda pre dve decenije isto ono sta je u politici bio EDVARD KARDELJ,

ali Biljana je mlada,ne moze ni ona da pamti,da zna,sta je ko radio u vremenu ,kada je ona pohadjala osmi razred osnovne skole,


sorry

al ovo je stvarno besmislica


Cvele,

znam da ti je Gorica prijatelj,

ali to ne treba da bude razlog da je branis bez potrebe,

ono sta sam za nju napisao je 100% tacno,

jer ima nas koji pratimo sve kadrove SKJ-ua jos od SEDAMDESETIH GODINA do dana danasnjeg,

ne vredi to,sto su se mnogi kadrovi krajem OSAMDESETIH godina presaltali u takozvane demokratske snage,

Biljana je mlada,to vreme koje sam ja opisao ona je bila mozda u osmom razredu osnovne sklole,dok je Gorica bila komesar za kulturu,

meni gospodja nista nije uradila licno,ali me nerviraju ljudi koji sude o nekome,a ne znaju komletnu biografiju nekih sada njima dragih osoba,

Cvele,evo da bih te podsetio,koliko dugo ja pamtim kao dva Slona od sto godina,podeseticu te na vreme radio Indexa,koji je OSADESETIH godina bio emitovan sa talasa radio 202-ke,

tom prilikom tamo je vodila dnevne emisije izvesna MARINA,sa fenomenalnim radijskih glasom,koja je bila bas zaljubljena u tebe,to nije krila,a ti si cini mi se cak u dva navrata bio njen gost u emisiji,

ovo nije vazno za temu,vec ovo pisem,da bih te uverio da pamtim mnogo,pamtim dugo,tako da ne sumnjas u moje tvrdnje i konstatacije,

pozdrav,


a zasto ti konacno ne kazes svoje ime i prezime

kazes lepo ko si, sta i gde radis, pa onda, pod punim identitetom, nastavljas da prozivas ljude?

za mene je u redu pseudonim kada se diskutuje o principijelnim stvarima.

ali kada pocnu da se prozivaju konkretni ljudi, onda pseudonim postaje deplasiran.

i da navedes primer kako je to gorica mojovic pre dve decenije - znaci, osamdesetseste, radila ono sto je tada vec pokojni edvard kardelj radio u politici?

ja konkretno kazem da je zena smenjena da bi ovaj, sto je postupio "pametno" kako sam sebi laska, zauzeo njeno mesto, uprkos tome sto je nas vise od pedeset potpisalo peticiju za njen ostanak.
inace, nisam zaposlena niti u jednoj ustanovi kulture, od gorice mojovic niti od bilo kog sekretara za kulturu mi ne zavisi apsolutno nista u zivotu, tako da nemam nikakvog razloga da budem pristrasna, potpisala sam peticiju jer iskreno tako mislim i jos mislim da mogu, a pod punim imenom i prezimenom, da kazem da je zena postena i da je puno uradila za ovaj grad.

sad, ako bi d anastavis ovu diskusiju sa konkretnim optuzbama o konkretnim ljudima, bilo bi lepo da se i konkretno predstavis i kazes tacno na sta mislis.

sve drugo je zajebancija.

______________________________

ovo je za sotira, cvele, ne znam kako je upalo iza tebe.


Eh kada bi znala Biljana to,

citat Biljana Srbljanovic,

"a zasto ti konacno ne kazes svoje ime i prezime kazes lepo ko si, sta i gde radis"

??????????????????????????????????????????????????????

Hocu bogami jos veceras,ne samo ime prezime,vec i grad,ulicu,ulaz,stan,mobilni,matici broj,licni broj iz licne karte,cak i krvnu grupu,

ali ima jedan uslov tebi licno upucen:

urigiraj da imam ovde Blog,pa ces pored svih ovih podataka koje sam obecao gledati i moju sliku,

izvolite gospodjo Srbljanovic,

loptica je na tvojoj polovini terena,


kako kulturu ne cine samo

kako kulturu ne cine samo pozorista, nego i muzeji i arhivi, i to u dubljem sloju, iskustvo muzealaca sa gm je jako lose.
za mene gm nosi jos uvek kozni mantil, kao i nekada u vreme stambolica.
ako svoj monolog u skupstini grada na sastanku zavrsava lupanjem sake o sto i recima ''ko drugacije kaze, laze'', onda o pameti i hrabrosti ove zene ne mogu da razgovaram.
zaboravila je ''klevece'', da se vlsi ne dosete.
g-din cvetkovic je kao i gm covek za sve sisteme.


necu vise da se raspravljam

nakon ovoga sto si rekla.

ovde je izgleda ideja usput se popisati na svakog, pa sad i na cveleta. sto veci talenat, to duzi mlaz.

ne prihvatam ovakav razgovor i odjavljujem se.


mozda kada daje pare za

mozda kada daje pare za pozorista.
sta je sa muzejima i arhivima?


misliš

iste one Kine koja takođe guši prava svojih građana. O slobodi govora i umetničkog izražavanja neću ovaj put...

When I'm good I'm very good, but when I'm bad I'm better.


Srđane,

Imaš li uvid u savremenu kinesku umetnost?

--
Onaj ko zna nek izracuna broj zveri


krdr

onoliko koliko mi vreme dopušta. trenutno me više zanima južna koreja. filmovi su im mnogo zanimljiviji. hong kong je ii onakao propao. čast pojedinim autorima...

When I'm good I'm very good, but when I'm bad I'm better.


Kinezi su poludeli

Otkrili su savremenu umetnost pre deset godina i ono što sad stvaraju je vrlo hrabro. Ne samo u političkom smislu (politika ih više ne zanima), već u umetničkom. Fenomenalno je!

A što se tiče južne koreje: jedino je KBS ima HDTV prikaz. Obožavao sam da gledam kviz nedeljom. Nisam razumeo ni reč, ali sam se valjao od smeha. Južni Koreanci su vrlo vedar narod.
--
Onaj ko zna nek izracuna broj zveri


južna koreja

Priča o dve sestre je jedan od najboljih filmova koji sam gledao u poslednjih 5 godina.... a ima ih još nekoliko iz južne koreje. holivud je počeo opasno da ih krade. ....

When I'm good I'm very good, but when I'm bad I'm better.


Zvanicnu Srbiju ne treba da

Zvanicnu Srbiju ne treba da interesuje sta se desava u Kini. To nije nasa briga, jer iz moralisanja na drzavnom nivou mozemo samo stetu sebi navuci.

Prikazati film i gurnuti Kini prst u oko ili povuci film i ostati u dobrim odnosima s njima? Kakve mi, realno, koristi imamo od prikazivanja ovog filma? Ocigledno je da je rizik velik i da ne treba iritirati Peking.

Svi znaju da je Kina na dnu lestvice po postovanju ljudskih prava ali im cak ni SAD mnogo ne prebacuju. Interesi pre principa, valjda. (U ovom slucaju, to je US-China Trade)

Film treba "gurnuti" u sferu slobodnog trzista i onda ga distribuirati i prikazivati u (privatnim) bioskopima, ne na festivalu koji sponzorise drzava. Em ce gledanost biti veca, em Beograd ima veoma dobar izgovor u slucaju da Kinezi pop_zde: "Mi se ne mesamo u slobodno trziste." I vuk sit...

Da se to ucini i da drzava zabrani film - u tom slucaju bih se slozio da su u pitanju cenzura i gola sila. Na kraju krajeva, organizator ima pravo da kroji program festivala... ili se varam?

--------------------------
A Conservative Angle
http://degaullist.wordpress.com


Sugestija

suvise blag izraz. Ako su imali "sugestiju" mogli su da je ignorisu. Ne razumem. Cemu strah?!


MIP + MK = SKANDAL tu nema

MIP + MK = SKANDAL
tu nema mesta pameti


Odvratno..

Odvratno...I otkud im samo ovakvo obrazloženje. Zamislite, postigli kncenzus..Ko, postigao i sa kim..
Sami sa sobom postigli koncenzus da zabrane emitovanje filma.
Ne može biti za Srbiju od nikakve koristi za zabranu umetničke slobode, slobode stvaralaštva i slobode govora.
Uz ovakvo obrazloženje mogu zabraniti šta god hoće.
No, to je režim u Srbiji danas.
I nije politizacija, ako kažem da je sve jedno DS,SPO,SRS,SPS ili DSS.
U nabrajalici, najviše je tu DS funkcionera. Pominje se čak i lokalna samouprava. Strašno...


Ma nije skandal,

evo zasto :

od cuvenog dogadjaja na tom PEKINSKOM trgu proslo je evo deceniju i ohoo godinica,

pratio sam rekakcije sveta posle toga,i sta se desailo,Kina je toliko velika,toliko vazna,toliko uticajna,da su svi morali da to zaborave,zarad opsteg BILATERALNOG interesa,

dakle,cak i ta Amerika,i taj svekoliki uticajni svet je morao da ustukne,da zaboravi taj strasni zlocin,

danas pred kraj 2006. napadati nekoga sto je morao da ustukne pred pozivom amasade Kine u Beogradu,da se isti film skinu sa repertoara je neprimereno i nepravedno,

zar 95 % Blogera ovde,kao i obicnih komentatora nisu kritikovali Milosevica sto se suprostavljao Nato-u,Americi,to jest celom svetu,

a sad ovde slusam da je mala Srbijica preko filmskih pregalaca i kulturnih radnika danas morala da se suprostavi VOLJI Kineskog rukovodstva,koje vodi MILIJARDU i po ljudi,

to su gospodo dupli standardi,u koji ste nadam se nesvesno upleli,a zarad odbrane kulturne autonomnosti,koju je danas pobedila politika uostalom kao i milion puta do sada.


po obicaju, govoris o stvarima o kojima ne znas nista

film nije o tjenanmenu, izmedju ostalog, ovi krvavi dogadadjai se pominju u filmu ima i nekoliko dokumentarnih inserata.
film je prikazan u celom svetu, ukljucujuci i festival u kanu i svaku put je bilo pritisaka kine da se film - koji je u kini zabranjen - ne prikazuje. naravno, posto kp kine ne rukovodi programima svetskih festivala i distributera, film je ipak prikazivan.

u srbiji ne postoji cenzura, novim ustaovom je zagarantovano pravo na slobodu reci, sto podrazumeva i prikazivanje filma koji se komunistickoj partiji kine ne dopada.

kinesko "rukovodstvo" rukovodi kinom a ne gradom beogradom i njegovim filmskim programom.

a o milosevicevom suprotstavljanju nato, ipak pitaj svog andragoga. to me mrzi da ti objasnjavam.


Ako sam te razumeo Biljana,

Bog me ubio,

procitah te,

ali na kraju ne razumeh zasto je film zabranjen,

i zasto je Kina intervenisala,


Kina

Quote:
ne razumeh zasto je film zabranjen,

i zasto je Kina intervenisala,

Lou Ye je reditelj i scenarista filma Summer Palace (Letnja rezidencija).
Inace on je Sangajac, rodjen 1965. Predstavnik je Pete generacije kineskih sineasta.
Debitovao je sa My Mother and My Father (1994). Sledi Weekend Lover (1995) e Suzhou River (2000), sa kojim je dobio i Veliku nagradu na festivalu zirija u Roterdamu 2000. Bas taj nagradjeni film je bio realizovan bez zvanicne dozvole kineskih vlasti, Yeu je bilo zvanicno ZABRANJENO, da sledece dve godine radi na filmu.
Odlezao je kaznu, pa se vratio sa sledecim filmom koji se zove Purpurni leptir(2003), a na tom filmu se potpisao i kao montazer i producent.
U septembru, ove godine, sve kopije Summer Palace su zvanicno confiskovane od kineskih vlasti. Uz to sledi nova zabrana umetnickog rada, ovaj put u trajanju od 5 godina. Kao razlog za tu zabranu i kaznu je navedeno da je upotrebljen dokumentarni materijal sa Tiananmena, kao i cinjenica da ovaj film nije dobio zvanicnu DOZVOLU kineskih vlasti da moze da se pusti u distribuciju...
Film gledao na jednoj Mostri, pre jedno mesec dana.
Isti dan sam gledao i nas Sutra ujutro.
Svaka slicnost je sasvim slucajna.
Nadam se da Sotir sad razume.


Razumeo svakako,

Stalkeru,

ali Biljana nije mogla da propusti priliku da me prozove,

iz cisto sujetnih razloga,jer sam joj se zamerio negde u komentarima,

ako neka je,znam ja da Biljana vise voli kritike,nego pohvale,

znam odlicno da na pohvale ne ume da odgovori,ali na kritike bogami zna i to radi priljezno,


nemoj odmah da places.

samo sam rekla da govoris o stvarima koje ne poznajes. i tako uporno.

nemas ni bazicnu informaciju o cemu se radi, ali zato imas svoj stav, koji je naravno - kontra svima onima sa kojima si u ideoloskom sukobu.

pa sam ja sujetna sto ti kazem da bi mogao da se informises, pre nego sto se oglasis.


sotir

nemam vremena ni živaca da se sa tobom raspravljam. zamenjuješ teze gore od nebojše čovića.
pre nego što završim samo da ti kažem da zločin NIKADA ne zastrareva....

When I'm good I'm very good, but when I'm bad I'm better.


Daj Srdjane,

pa ti se salis,

koja crna zamena teze,

lepo pitam,

zasto su KINEZI trazili da se film skine sa festivala,

ja nisam gledao film,ali sam mislio da je zbog snimka sa TRGA u PEKINGU,

Biljana kaze da nije zbog toga,i da nemam pojma,

ali ni ona sama nije rekla zato pobogu zabranise taj film,

nije valjda zbog Covica Nebojse,i zbog mene,


Evo jednog linkića na

Evo jednog linkića na stranicu koja pokazuje koliko su svi zaboravili....

A ovde Srbija nije "morala da se suprotstavi volji kineskog rukovodstva"... naši ministri i ostali su morali da zaštite građane Srbije i odbrane njihovo (naše) pravo na održavanje kulturne manifestacije kakvu je savet iste smatrao da treba da napravi...

------------
Samo malo...


...preko filmskih pregalaca i...

...kulturnih radnika morala da se suprotstavi volji kineskog (jeste brojno ali se i dalje piše malim slovom)rukovodstva...

Izvinite ali u kojim Filmskim novostima Vi živite? Jel' ovo neka 1947., šta je ovo? Samo još fale "žeteoci koji su pregalački..."
Uostalom kineski zakoni sežu do granica njene države i nema šta da imaju sa Srbijom i srpskim pregaocima.A naši pregaoci ima da poštuju zakone, koje je donela srpska vlast, koju nisu izglasali kineski pregaoci (koliko god da ih je), jer oni ni svoju ne mogu da izaberu...pošto kad samo pomisle na to, oni se sete Tienanmena i batale posao...
A svekoliki uticajni svet je ustuknuo, ali zaboravio nije...
Što se tiče Miloševića, ne bih rekla da nije bio kritikovan zbog toga što je tako "hrabro" svojim državljanima organizovao bombardovanje...to mu je bila trešnja na šlag, koju mu je (+ sve ostalo pojedeno, popijeno i proćerdano) narod naplatio srušivši ga.
I ima sad da obesim iznad vrata traku iz tienanmenovskih vremena, na kojoj piše "Moje srce je ostalo na Tienanmenu"...pa nek ih je tri milijarde, ja ću pregalački...


jelice!

svaka čast....

When I'm good I'm very good, but when I'm bad I'm better.


Hvala Srdjane...

...baš sam popenila...


sada sam htela da o ovome napisem tekst

ali si srdjane bolje napisao od mene.

samo sto bih jos dodala da gradski cinovnik za kulturu, nije u mogucnosti da napravi nikakav potez, pa ni hrabar ni pametan, osim onaj u smislu sopstvenog pozicioniranja u predizbornoj kampanji Borisa Tadica, na kojoj radi i zaradjuje. Pametan ili hrabar potez? A kako bi bilo - zakonski potez, u Srbiji, pa i po ustavu koji su izglasali ovi - ne kohabitanti, vec kolaboracionisti - ceznura umetnickog dela nije dozvoljena, pa ni u ime zamisljene dobiti na savetu bezbednosti, a kada jednom bude doslo do tog jebenogglasanja na temu Kosova.
I koliko ce jos gradjani morati da placaju za lazi Kostunice i Borisa Tadica o zadrzavanju Kosova u okvirima teritorije zamisljene Srbije? Koliko, dakle, kosta zamisljeni opstanak Kosova u Srbiji? Da li to sto smo juce su pristali na sramnu cenzuru, na koju nije pristala niti jedna ozbiljna zemlja, suocena sa istim pritiskom kineskih diplomata da ne prikazuje film, pa cak ni onda kada su milijarde dolara potencijalnog gubitka u ekonomskoj razmeni bile u pitanju, znaci da cemo sutra pristati da se egzekucija kineskih politickih zatvorenika vrsi u Batajnici, jer tamo imamo iskustvo sa zatrpavanjem leseve, da cemo pristati da u zatvor stavljamo kineske drzavljane koji zive u nasoj zemlji, a koji se usude da imaju vise od jednog deteta - jer i to je zakon narodne republike, na sta ce dakle sve Srbija, ovim metodom, morati da pristane, a da bi se dva miliona aAbanaca eventualno i protivno njihovoj volji - zadrzalo u Srbiji????

Na kraju 2006. godine da se zabelezi da je u Srbiji Komunisticka Partija Kine sprovela cenzuru umetnickog dela, da je vlada Srbije i Grad Beograd, pod vodjstvom demokratske stranke, pistala na teror komunisticke partije insotrane zemlje , kakav ni Broz nije prihvatao.
Na kraju 2006. godine, komunisticka partija Narodne Republike Kine vodi beogradsku kulturnu i drzavnu politiku.

Kome ovo nije jasno, taj nek iducim izborima glasa za partiju na kojoj zaradjuje gradski cinovnik za kulturu, nek se zaludjuje lazima da ce Kina da sacuva Kosovo - sto ne samo da nije obecala, nije cak ni ponudila.

Zatro sutra, kad bude trebalo da se rokne neka saradnica Ane Politkovskaje, tajna policija one druge veto zemlje moze da svrati u gradski sekreterijat za kulturu, po volontere, da hrabro obave pametan posao.


izvini biljana :-)

nisam baš najbolje uspeo da artikulišem sve što sam hteo da napišem. Još sam veoma besan. Emocije su još uvek jake. Hvala ti što si dala i politički osvrt na celu stvar.
Ja ako neko ko se bavi filmom ne mogu da pristanem na cenzuru! ni zbog "viših" interesa.

When I'm good I'm very good, but when I'm bad I'm better.


and now, you are better

i tekst ti je odlican

politicka dimenzija je neodvojijiva od ovog dogadjaja, a politicki nivo bedan.

Bajdvej, Dinko je napravio hrabar i posten gest.


mislim

da su ovi ostali pored dinka mali muda zatvorili bi festival i ne bi pristali na ovo politikanstvo. ali nisu.
negde sam napisao da mi je ovaj festival uvek bio najdraži, a evo sada me sramota zbog istog ovog festivala. nekada "pogled u svet", a sada "pogled u zemlju". Kineski film je više pristajao festivalu "slobodna zona"...

ps. hvala. :-)

When I'm good I'm very good, but when I'm bad I'm better.


zasto bi se stideo

ovoje "novi" festival a tebi je stari drag:-))))))))))))
'I see no changes'2pac


Onaj ko pristane..

Onaj ko pristane da se onako donese Ustav, nema našta neće pristati...


khm... koja ozbiljna zemlja?

Quote:
sto smo juce su pristali na sramnu cenzuru, na koju nije pristala niti jedna ozbiljna zemlja

srbijca meni izgleda kao polu-neozbiljna zemlja, dragi drugari, nešto u fazonu kineskog tajpeha. dobri su nam i uzori: kina, rusija, belorusija... sve odlične zemlje.


Ne bi bilo loše da smo u

Ne bi bilo loše da smo u fazonu Kineskog Tajpeha... to bi značilo da imamo najjaču informatičku industriju na svetu ;) ili makar neku drugu :)

----------------
Samo malo...


Cenzura

je simbol straha i duhovne gluposti.
Drago mi sto je bas domacin ove kuce prvi reagovao na ovu budalastinu. Znam jako dobro kako je biti cenzurisan i kroz kakve emocije se tada prolazi.

Quote:
kakav ni Broz nije prihvatao

Biljana je u pravu kad je pomenula Broza. On je to radio daleko elegantnije. Bio je pravi majstor u praktikovanju cenzure.
Makova Parada, Saletovi filmovi (Majstor i Margarita), Zikini....
Rece samo: "Nesto je Boga ti poljubim trulo u tim tikvama." i odose Tikve sa dasaka Jugodrpa...
Pa Zeljkovi svuda nagradjivani Rani radovi
Pa Plasticni Isus...odvedose Lazu u bukagijama...
Kako bese ona prica oko Kjubrikove pomorandze...ko je tu bio cenzor?
Cenzura je izuzento opasna, ona i fizicki unistava umetnika. Setimo se sudbina Tarkovskog i Paradzhanova...

Bedno i vrlo jevtino ispada ovaj nas najnoviji kulturni blam. Vise bi nas i ti Kinezi cenili, da smo se pokazali, da smo u nasoj kuci mi gospodari. Ali sve ima svoju cenu.
Da ne zaboravimo na 666 miliona kineskih glasova u predstojecim izborima. Nije to sala.
Ovakvu glupost ni dama s´cvetom u kosi ne bi smislila.


sjajno!!

Quote:
Da ne zaboravimo na 666 miliona kineskih glasova u predstojecim izborima. Nije to sala.
Ovakvu glupost ni dama s´cvetom u kosi ne bi smislila.

samo da ponovim....da se ne zaboravi


nisi me korektno citirao

nisam rekla da broz nije pravio cenzuru, naravno, nisam budala.

nego da nije pristajao na slicne pritiske drugih komunistickih partija, posebno u kontaktu sa zapadnim svetom.


Biljana izvini

u pravu si, citirao sam samo jedan deo...
Potpuno sam razumeo tvoje reci, cak si me i inspirisala da se obratim. Shvatio sam tvoje pominjanje Broza kao metaforu cenzure.


ma nema veze

vazno je da se razumemo.


svakako

:)))


lako je bilo cedi

onda

nije valjda da mislis da je rekao drugo hrabro i istorijsko ne iz cistog ubedjenja u ispravnost gradjenja socijalizma sa ljudskim likom?

cini se da je imao i stanovitu podrsku sa strane, ne?


otkud, keve ti, ceda upade i ovde?

sta je taj covek sad opet skrivio????


Tako su matorci zvali Tita...

hahahaha...tako su matorci zvali Tita...
zato je upao...


aaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!

glupa u drustvu. priznajem.


Taman posla...

..i ja sam isčitao dvadeset postova i onda se setio...
Moj ćale je tako zvao Tita kad bi se na njega ljutio...


nisi, nisi, sine

biljana... pusti decu sta pricaju...

ispala fenomenalna fora

najsigurniji odbrambeni igrac, posle krajnje bezopasnog centarsuta u prazan sesnaesterac, strahovitim volejem smesta loptu u sam cosak sopstvene mreze, iza ledja zabezeknutog golmana....

hehhehee


Skandal! Skroz! Naročito ako uzmemo u obzir...

Da ovaj film ne bi mogao biti snimljen ni montiran bez dozvole kineskih vlasti. Proletos se naširko i naveliko pisalo o ovom filmu u pekinškim medijima.
Nastavimo dalje, organizatori festivala, sasvim ispravno, pozivaju ovaj film, ali na sav glas se hvale da je film zabranjen u Kini. Možda i nisu hteli, organizatori daju političku notu ovom filmu (seća li se neko "Grbavice").
To traje dve nedelje, da bi na samo otvaranje filma organizatori obavestili o povlačenju. Jedna od informacija je i da su to uradili na nagovor "nepostojećeg" MSP-a (koje, eno, stoji na uglu Nemanjine i Kneza Miloša i tu ulaze i izlaze neki ljudi). Pojavljuje se i pismo koje ataše za kulturu kineske ambasade uputio udruženju građana "Pogled u svet". Konačno, danas Dinko Tucaković daje ostavku.

Nekome ko iole poznaje diplomatuju, ovo izgleda vrlo, čudno. Da je Kina htela da se ovaj film zabrani, ona bi poslala zvanično pismo državnim institucijama, koje bi onda reagovale. Možda je ataše slao pismo udruženju građana jer je MSP nepostojeći? Teško, jer se taj isti MSP oglasio svojim demantijem, u kome se ograđuju od ovih događaja. Šta više, generalni stav našeg MSP-a je da se ne dozvoli mešanje stranih država u civilni sektor. Da je neko pismo i stiglo u MSP, odgovor bi bio: nismo nadležni.

U stvari, ispada da je sve išlo preko nezvaničnih kanala, da su odluku doneli sami organizatori u dogovoru sa gradkim vlastima (kao pokroviteljima). Cenzura u svom najgorem obliku: autocenzura.

Ne bi se naši odnosi sa Kinom pokvarili sa ovim filmom. Imam utisak da je ovo svesno ispolitizovano jer je u toku izborna kampanja.

A što se tiče Dinka - da mu je savest čista, ostavku bi dao još juče, čim je doneta odluka.

Tako da...
--
Onaj ko zna nek izračuna broj zveri


Pogled u politicku pijacu

Ukoliko je Gradski sekretarijat za kulturu osnivac i glavni finansijer festivala, mozda treba postaviti pitanje u kakvom su odnosu lokalna samouprava (Grad Beograd) i centralna vlast (Vlada Srbije). Zasto i po kom principu je gradska vlada podredjena republickoj? Izgleda, iskljucivo po partijsko- politickom. Sta je u tome lose? Izgleda- sve: pocev od gradjevinskog zemljista, pa sve do kulture i kulturnih manifestacija, u ovom slucaju- Festivala autorskog filma, koji je na svom pocetku nosio naziv: "Pogled u svet".
E, pa, sad- gledajmo u predizborno-kampanjsko-politikantsku trgovinu, koju, za potrebe marketinga, proglasavaju "visim drzavnim interesima".

Mozda je resenje trebalo potraziti na drugoj strani: uprkos intervencije u minut do dvanaest- prikazati film, i onda, festival kazniti sa 5 godina zabrane rada. Onda bi, mozda, uz puno optimizma i entuzijazma, filmski festival ove vrste mogla da osnuje grupa gradjana, bez podrske Gradskog sekretarijata za kulturu, te bi, u slucaju buduce potrebe za cenzurom, potencijalna strana ambasada bila pozvana da, u razumnom roku, izvoli poslati svoje cenzore i montazere, kako bi, eventualno, cenzurisala inkriminisane delove nekog filma. Na kraju, ambasada bi odustala.


UAAAA!

Grdaski sekretarujat i sekretar se izdrzavaju NASHIM parama. Zato uaaa za gradsku vlast. Vratite nam glasove, vratite nam paaare!


...

Najsmesnije u celoj prici je sto se Kinezi tese da zapravo postoji neko ko ne zna da oni vole da studente gaze tenkovima u slobodno vreme, kad ne istrebljuju Tibetance.


Odvratno!

Ovo me veoma plasi.


reditlej

ovoj reditelj Lu Je

a ovo je cenzor: Darijan Mihajlovic

When I'm good I'm very good, but when I'm bad I'm better.


Kao

Jang i Jin.
Izvinjavam se Jangu sto mu se to desilo u mojoj zemlji, i Jingu, ako je ponekad Jang.


Darijan?

Iz koje je price ispao taj Darijan?
Bez zezanja, stvarno nemam pojma ko je taj lik.
Vidim, na slici izgleda veoma "funkcionerski"...


darijan

evo šta je CIA saznala:
Darijan Mihajlović, sekretar

Rođen je 1972. u Beogradu. Diplomirao je na Katedri za pozorišnu i radio režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Ljubomira Draškića.

Stipendista je Fonda "Madlena Janković", u oblasti dramskih umetnosti. Bio je je umetnički direktor Pozorišta 'Dadov' od 1994. do 2000. gde je, tokom tog perioda, vodio u studio glume. Jedan je od osnivača, reditelj i producent pozorišne trupe "Torpedo", sa kojom je obišao skoro sve evropske zemlje i neke od najznačajnijih evropskih festivala. Savetnik je ZuerchertheaterSpektakel, festivala u Cirihu.

Asistent je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu - Odsek za pozorišnu režiju. Bio je predsednik Upravnog odbora Sindikata Dramskih umetnika Srbije od 1999. do 2002. Nosilac projekta i koordinator radne grupe za izradu nacrta Zakona o pozorištu. Predsednik je Saveta BITEF-a.

Nagrade:
- Nagrada "Joakim Vujić" za najbolju režiju 1998. za predstavu "Koplje" Užičkog pozorišta.
- "Zlatni ćuran" za najbolju režiju predstave "Laki komad" Kruševačkog pozorišta (Jagodina, 2001).
- Nagrada za najbolju režiju i za najbolji kratki igrani film (Zlatna plaketa grada Beograda) na Festivalu kratkog, dokumentarnog i animiranog filma.
- Specijalna nagrada žirija i "Zlatna pomorandža" na Festivalu kratkog i dokumentarnog filma u Antaliji.
- Godišnja nagrada za najbolju predstavu u celini Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, za Verdijevu operu "Magbet", 2002.

Režirao je više pozorišnih predstava. Autor je dva objavljena dramska teksta. Režirao je više TV spotova i emisija.

When I'm good I'm very good, but when I'm bad I'm better.


Sramota.

Čudi me da nisu zabranili i Borata pod "sugestijom" kazahtanske ambasade.


Kralju

Ovo je najjači komentar.
Pozdrav!


Najbolji si

Svaka cast =]. Pusti ti ove druge da pametuju, pa onda u centar.


Inače

Film nije zabranjen u Kini zbog Tjen An Men-a, već zbog toga što reditelj nije tražio dozvolu od Vlade da se prikazuje u Kanu.

Da su organizatori hteli da prikažu film, prikazali bi ga.

Van teme: ******

Onaj ko zna nek izracuna broj zveri

_________

samsi rekao, van teme. sorry. SM


Namerno sam i stavio van teme

Jer i te kako ima veze sa temom, cenzurom, auto cenzurom, mesanjem stranih drzava u nase poslove i sl.
--
Onaj ko zna nek izracuna broj zveri


krdr

vrovatno si u pravu. ovaj put neka film bude na prvom mestu. a onda može serbia / china. o SAD drugi put, please

When I'm good I'm very good, but when I'm bad I'm better.


Važi

--
Onaj ko zna nek izracuna broj zveri


Quote:Film nije zabranjen u

Quote:
Film nije zabranjen u Kini zbog Tjen An Men-a

ma ne nego zbog ljubavne price :)

Quote:
zbog toga što reditelj nije tražio dozvolu od Vlade da se prikazuje u Kanu

a to onda nije cenzura ?


Okrećeš stvari naopačke

Postoji propis.
Propis je prekršen.
Slede sankcije.

To bi trebalo da važi u svim pravnim zemljama.

Nekoliko meseci su se kineske novine bavile ovim filmom. Čak ni South China Morning Post iz Hong Konga nije pominjao Tjen An Men, već ovaj propis.

Nebojša Pajkić je hteo da zabrani prikazivanje nastavka Trinidada jer se pominje ime "Maksim". I to je cenzura. Cenzura je i kad Dinko prvo povuče film, a onda da ostavku iz "moralnih" razloga. I to autocenzura.

--
Onaj ko zna nek izracuna broj zveri


KIna versus Serbia

A kakve veze imaju kineski propisi sa srpskim?
Kina pravna zemlja???


Ja objasnjavam zasto je film zabranjen u Kini

a to sto nije prikazan kod nas, to je stvar autocenzure i dnevne politike. I mislim da Dinko nije car, vec da je dvolican. trebao je jos u ponedeljak u podne da da ostavku. Prvi je ispolitizovao projekciju, a zatim kuka zbog mesanja politike. Ne zna se ko je gori, Dorijan ili Dinko. A onaj atase iz kineske ambasade samo radi svoj posao: brine se o interesima svoje zemlje.

PS Srbija pravna zemlja?
--
Onaj ko zna nek izracuna broj zveri


SARFT

UPDATED: 08:12, September 05, 2006
Chinese director severely punished for evading censorship rules

Highly-acclaimed Chinese director Lou Ye and the producer Nai An have been banned from making films for the next five years after submitting a film to the Cannes Film Festival without government approval.

Lou took "Summer Palace," a Palme d'Or candidate, to France without permission for its general release from the State Administration of Radio, Film and Television (SARFT), the Beijing-based Legal Mirror newspaper reported Monday.

...

According to the Regulations on Administration of Films, Lou will be unentitled to make films for five years, and his film and five to ten times the film's income will be confiscated.

The administration, however, did not say if Lou will receive economic punishment nor how much, the Legal Mirror said.

izvor: Peoples Daily Online, glasilo KP Kine


Suverenitet?

A kako mi mislimo da branimo suverenitet na Kosovu, kada ga nemamo nad festivalom autorskog filma?
I kao sto Biljana rece, kada je to Kina rekla da ce uloziti veto na nezavisnost Kosova?

Ma, ludilo. Neverovatno.


da kao sto rekoh

jos jedan dokaz koliko smo mali, cenzura filma pred malim brojem gledaoca da bi se uslihtali, ko zna da li su kinezi to i trazili, sramota cemu cenzura nema veze sada cu da ga skinem sa neta ida sherujem sa svima pa neka hapse me zbog piraterije. za Biljanu jedno politicko pitanje,jel' ovo okretanje opet kini, lukasenku...
ali ko zeli odgledace ga a sada da li je moguce bojkotovati ceo festival ako oni imaju veze sa tim ako moze ja se vec odricem svojih kupljenih karata

'I see no changes'2pac


dragi darijane

Poshto mnogi ljudi povezuju moju malenkost sa tvojim likom i delom, zelim da obavestim i tebe i njih da se posle ovog sramotnog skandala, nashe nekadasnje prijateljstvo istopilo ko popishan sneg. Zar je moguce
da si izgubio i ono malo integriteta sto ti je kao poslusnom partijskom cinovniku, eventualno ostalo ? Kakve su to tlapanje o hrabrosti i pameti, pa ti si sebi upravo prilepio etiketu prvog srpskog cenzora u 21. veku, choveche boziji !I kakva te je to mudra glava savetovala da se toliko obrukash ? Nesha Bogdanovic ? Ili neko iz "centrale" ? Ne mogu da verujem. Stidim se, stidim. Od tog beogradskog odbora Ds a, ja cu se na kraju odseliti u Novi Sad. Ovaj grad je defiitivno izgubio razum, dushu i pamet. Vi niste normalni. Ovo je okupacija. Beograda, zdravog uma, svega onoga sto smo mislili da Beograd jeste, a zapravo nije. Tvoj real politicki odgovor je
najobicnija glupost. Postoji tanka crvena linija koja
se ni u ludilu ne sme preci, dragi moj nekadasnji prijatelju...
Ostavku daj koliko sutra, samo te ona moze koliko toliko
spasiti. Priznaj muski i spasi obraz, ako vec i za to nije kasno.


BG odbor...

BG odbor DS ima takvih sljamova da me je bruka sto sam clan te stranke.


(Skandal) Predlazem...

IIlegalno prikazivanje ilegalne kopije zabranjenog filma na lokaciji koja nije predvidjena za prikazivanje filmova!!!


Plato (iliti Mali Tjenan Men)

...pa mozda izvedu i tenkove...


drzavni interes srbije je

drzavni interes srbije je skrivanjei istine o zlocinu na tjenanmenu!!!???
da li smo mi to konacno rekli istinu o sebi?
zapravo ne mi, nego oni-mrtvi hladni bivsi dosovci i borci za istinu, pravdu i slobodu!
gradski sekretar za kulturu....zasto nije izasao gradonacelnik ili njegova vrla zamenica, crna kulteminencija, feldmarsalka mojovicka?
napolje iz srbije! ovo je previse!


Tužno

Tužno je kada sekretar za kulturu donosi, opravdava i brani odluku da se film ne prikaže. A i argumentacija mu je bila veoma kulturna.


predizborna kampanja

Izvagali su DS struchnjaci (i savetnici) za marketing, da treba uticati na ciljnu grupu kineske zajednice iz bloka 70. Kako da dobiju Beograd sem da svi Kinezi glasuju za njih- jedan Kinez, jedan glas. To je demokratija po DSu


Dalskan

Vise me nista ne iznenadjuje pa ni to da KP Kine koja je nekim cudom veliki prijatelj nase zemlje, ministarstva za kulturu i drugih zabranjuje prikazivanje filma u Beogradu. Koje ministarstvo? haha
Strava bi bilo da pitamo Batu Zivojinovica sta misli.
On moze da lobira za jadne kolege iz Kine, a i ove nase. ko ce ako nece Bata.
batu za ministra kulture1
Pa da vidis kako ce se svi kineski filmovi prikazivati 24/7.
Super je zezanje u Srbiji.
Ne zelim da ucestvujem.
Porazavajuce. Opet. I opet.
Zar nije protivustavno da se zabranjuje izrazavanje umetnickih dela u bilo kom mediju?
ne znam kako bese.
Cini mi se da su doneli Ustav bez velike vecine nas, a sad mislim da polako izbacuju jedan po jedan clan.
kako Kina kaze.
Strasno.

Pozdrav,
Milos


SRBIJA

Oj Srbijo medju sljivama...
Sta reci?
Video sam da je film na programu festivala, i ocekivao sam ovakav problem, jer sam upoznat sa desavanjima na mnogo vecim festivalima u mnogo ozbiljnijim zemljama od ove nase. Kazem reakcija Kine i ovih nasih je bila ocekivana, samo sto je sa nase strane trebala biti pravovremena, i film nije trebao ni stici do programa festivala cime bih se izbegla ova situacija.
Podrzavam cenzuru?
Ne naravno, ali opste je poznat stav Kineza po pitanju prikazivanja ovog filma, a u programu festivala se i navodi (valjda kao najbolja reklama) "KINESKE VLASTI PRETE PREKIDOM DIPLOMATSKIH ODNOSA ZEMLJAMA KOJE DOZVOLE PRIKAZIVANJE OVOG FILMA" . Na zalost nismo u poziciji da se usprotivimo ucenama "velikih", kako ovde tako i na mnogo bitnijim stvarima.

"...MI SMO LJUDI CIGANI SUDBINOM PROKLETI..."


Ne verujem da je i to

Ne verujem da je i to moguce. Pa ovo je vratilo Beograd 15 godina unazad.Sramni gest ciji god da je.


Sa zvanicnog sajta Kanskog festivala

Quote:
Cannes. Summer Palace.
Summer Palace "Sex and politics are on full boil in Lou Ye's Summer Palace, an engrossing, estimably ambitious epic about the generation of Chinese students who came of age brutally in 1989 when army tanks took aim at protesters agitating for democratic reforms," writes Manohla Dargis in the New York Times (and yes, it does look like I'm going to have to quote that piece at least four times today. If I were on the Pulitzer committee...) "It would be a shame," she continues, "if this behind-the-scenes wrangling got in the way of the film, which beautifully blends the political with the personal much as Flaubert does in Sentimental Education, his moral history of a generation set against the backdrop of revolution, and Philippe Garrel does in Regular Lovers, his film about May 1968 and its aftermath."

For more on that wrangling, though, see Robert W Welkos in the Los Angeles Times and Grady Hendrix.

Summer Palace Allan Hunter in Screen Daily: "The fourth feature from Suzhou River director Lou Ye is easily his most accessible, although not necessarily his most accomplished as a sprawling narrative threatens to evade his control."

Variety's Derek Elley calls the film "an occasionally involving but way over-stretched tapestry that plays like a French art movie in oriental dress."

The Telegraph's Sukhdev Sandu: "Thirty minutes too long, this is still a raw and unsettling new work."

Earlier: Xan Brooks in the Guardian, Geoff Andrew in Time Out and Kirk Honeycutt in the Hollywood Reporter.

Update: "A snooze and a half," declares Mike D'Angelo at Nerve. "Lou has a sharp eye, but narrative economy and compelling characterizations continue to elude him."

Update, 5/20: George the Cyclist saw the film with a programmer for Facets: "[W]e were both riveted."


Ovaj mi je omiljeni:
Quote:

Anthony Kaufman at indieWIRE: The movie's first half is its strongest.... If Chinese censors demand cuts to the film, unfortunately, they probably won't be the ones that Summer Palace needs."

Quote:

Updates, 5/21: Gary Meyer for the San Francisco Bay Guardian: "The film is often powerful, vibrant and involving, if a bit difficult to follow at times."

The Observer's Jason Solomons: "Although it's over-long and meandering, I enjoyed this stylish, atmospheric, often tender film immensely and, given that Wong Kar Wai was speaking of his pride at being the first Chinese Jury President and how much it meant for his nation, one can reckon on an award for this."

Updates, 5/23: Time's Richard Corliss: "Hao Lei, the young actress who plays Yu Hong, has an urgent eroticism that mesmerizes the audience (or at least this member of it). She made me think both of the young Joan Chen, who was a teen idol before coming to the West in the early 80s, and of the divine, androgynous Leslie Cheung, best known for his role as the female impersonator in Chen Kaige's Farewell to My Concubine. In other words, she's hot and she's cool."

A "fascinating mess," comments J Hoberman in the Voice.

Update, 5/26: For Sheila Johnston, writing in the Independent, "it runs out of steam as the characters go their separate ways and become mired in self-pity."


--
Onaj ko zna nek izracuna broj zveri


Da li je ovo zapravo primer cenzure?

Da li su to ovdasnje vlasti sugerisale da se ne prikaze nesto sto njima ne bi islo u prilog, prikrilo neku njihovu mutnu radnju ili slicnu idiotariju? Bice da nisu. To sto se pre izvesnog broja godina dogodilo na Tjenanmenu jeste zlocin i velika sramota Kine. Kao ljudi imamo pravo da se gnusamo takvog postupka jedne vlasti protiv sopstvenih gradjana, ali hajde da malo pustimo iste te gradjane Kine da se sami izbore za svoja prava. Da li su u Kini organizovane neke demonstracije kako bi se osudila ta zaista sramna petogodisnja zabrana rada reditelja ovog filma? Ja za to nisam cuo. Ne kazem da sam neki poznavalac prilika u Kini, samo se pitam dokle cemo se cesati i tamo gde nas ne svrbi? Uvek cu biti protiv toga da neko u Srbiji, recimo, zabrani Biljani Srbljanovic da se bavi svojim poslom samo zato sto je napisala ili rekla nesto sto nije po volji nekog ovdasnjeg politicara. To bi za Srbiju bilo opasno. Ovo je medjutim neka druga prica.
Hajde da se malo bavimo sopstvenim zivotima i problemima u njima. Hajde da prestanemo da se bavimo svetskom politikom. Hajde da konacno shvatimo gde smo i sta smo.


A šta je onda ovo...

Imaš li neki naziv...
Onaj ko je u stanju doneti Ustav po proceduri po kojoj je donesen i organizovati referendum kako ga je organizovao, taj može samo ići dalje u prostakluku prema sopstvenim građanima. Najpre ukineš svaki princip. Onda počneš ocenjivati šta ti je sa tvoga aspekta korisno i samo se tako vladaš. Iza toga dolazi zabrane unutra. Vrlo brzo.
Hej, čoveče, ti u 2006. godini skidaš film sa repertoara u sred Evrope i pričaš građanima kako to radiš da bi spsao Kosovo.


od svega napisanog sam razumela pitanje

znaci jeste to je primer cenzure - politicke, besramne, glupave, besmislene cenzure.


Tako je..

da ponovim..političke, besramne, glupave, besmislene cenzure.
Baš školski primer.


pa ja ne vidim zasto je to skandal

Prosto, stvar je 'unutrasnje' pitanje u Kini, i izgleda da reditelj filma i kineske vlasti imaju razlicito vidjenje situacije. I po meni, sasvim je logicno da se uvazi zvanicna preporuka kineske ambasade da se film ne prikaze. A to da li je ta odluka korektna sa kineske strane, to je njihovo unutrasnje pitanje, u koje ja ne bih da ulazim.

Zamislite da je neki nas reditelj snimio tendenciozan i izvitoperen film, i da onda sa njim obilazi festivale sireci propagandu i zaradjujuci na tome? (pritom ne kazem da je to slucaj sa ovim Kineskim filmom, to naprosto ne znam!)
Samo hocu da kazem da su zabrane filmova i knjiga itd. po meni legitimne, a takodje su legitimne i preporuke o ne-prikazivanju.

A da li su te zabrane i 'cenzura' utemeljene, to je drugo pitanje, koje nije na nama da razresavamo (nek se time bave Kinezi, ionako ih ima 'dovoljno' :o)


ne odlucuje valjda ambasador o programu

vec upravnik pozorista, organizator festivala....!
i uopste - zamisljam vrlo dobro sta bi se dogodilo da ambasador srbije u xx zemlji zahteva cenzurisanje
utemeljene drzavne cenzure i zabrane - Sta je to?


pa to su dobri diplomatski odnosi

ovako imamo paradoksalnu situaciju da Srbi u Beogradu uvode slobodu govora i demokratiju u Kinu! To mi malo besmisleno deluje. Ako je zvanicna Kina toliko osetljiva po pitanju ovog filma da cak poteze diplomatske kanale i eksplicitno zahteva neprikazivanje, onda mi tu naprosto nemamo sta da mislimo.

Uostalom, stavljati neki film ispred dobrih diplomatskih odnosa bilo bi i smesno i neodgovorno.


kada ne znas ti pitaj nekog ko zna

ili procitaj komentare gde i kada je bio prikazan isti film. Ne uvodi srbija demokratiju i slobodu govora nigde. Ne moze i da hoce, jer ni ne zna sta je to.


ima izreka

sto prilici caru ne prilici volu (ili kakogod, parafraziram)
E, mi smo ovde u ulozi tog vola dakle, koji ima da slusa sta mu se kaze... Uostalom, otkuda tolika potreba da teramo inat u spoljnoj politici? I uopste, otkuda nam ideja da nas festival izjednacavamo sa tim drugim festivalima, i Srbiju sa tim drugim zemljama?


Ne caru -bogu:

Quod licet Iovi, non licet bovi.

P.S. Obrisi penu sa usta...


pa ko ovde peni?

ja sam valjda jedini na ovom blogu koji ne pravi big deal od skidanja filma sa repertoara.

Svi ostali se ponasaju kao da je rec o spaljivanju knjiga u 3. rajhu! Ali niti je ovo 3. rajh, niti je Kina tako irelevantna, niti su razmere slucaja toliko velike, a ni Srbija, ruku na srce, nije neki faktor -- tako da sve u svemu, mnogo buke ni-oko-cega, po meni barem.


petre

mnogo se ti praviš naivan. da se ti ne zoveš darijan? :-)
svaki potez vlasti treba pomno pratiti.
tako je i u prošlom veku , u nemačkoj, počelo polako i po malo.
danas zabrana kineskog filma, sutra zabrana ko zna čega.
sloboda se ne dobija, ona se osvaja. trena uvek biti budan.

When I'm good I'm very good, but when I'm bad I'm better.


pa ako je

zabrana bilo cega na intervenciju "velikog brata" (ma ko taj bio u datom trenutku), onda tu nema sta da se misli?

Btw, nisam Darijan :o) a slazem se da su publika i autor ispaljeni. Ali stvar je samo u proceni Kineske pretnje, i kanda su oni bili ozbiljni, tj. tako smo mi to shvatili... Ok, sta drugo da kazem (a film cu da nabavim, ovaj slucaj je vec sam po sebi dovoljna reklama :o))


Quod licet Iovi...

Tacnije:
"Quod licet Iovi non licet bovi" = "Sto prilici Jupiteru ne prilici volovima" i, kod nas cesci prevod: "Sto je za Jupitera, nije i za volove.". =)

Ne mislim da bi nedonosenje ove odluke (da se film skine sa repeortara) bitno ugrozilo odnose Srbije i Kine. POred toga, ta politicka racunica izgleda mi nesuvislo. U njoj se ovako nejasno definishe "visi cilj", (kako to sa "visim ciljevima", ustanovljenim od strane ovih ili onih politicara, obicno biva), a program jedne, mnogima vazne, manifestacije, razvoj kulturnog zivota, kao i pojam slobode umetnickog izrazavanja, podredjeni su tom nejasnom "visem cilju".
Kakvo Kosovo?! Kakava Kina?! Kakav veto? Je li to neka sala?!

Darijan mi je nekad izgledao kao "decko koji obecava". Davno bese, a ocekivanja neispunjena. Mislim da i on treba da da ostavku, bilo bi OK.

Inace (nemojte me kamenovati zbog ovoga, please! =)), festival ne bojkotujem, ne zelim da propustam ono sto vredi... ali, ovaj dogadjaj ostavio je gorak ukus... Moram priznati da, koliko god spremna na svakakve budalastine u ovom gradu, ovo ipak nisam ocekivala. Veliko razocaranje, u svakom pogledu.


zasto mi uvek moramo da budemo volovi?

Slazem se da jesmo volovi i to zakonski regulisani volovskim ustavom.
Teranje inata Petre mislim da nisi bas najbolje razumeo. Ne tera se inat u spoljnjoj politici, odrzavanjem filmskog festivala. Inat se recimo u spljnjoj politici tera ne isporucivanjem Mladica u Hag. Inat se tera ne priznavanjem nekih internacionalnih konvencija.
Intervencija jedne strane drzave u kulturna desavanja kod nas jeste provokacija. To je politicki inat u smislu: vidite kako od volova mozemo napraviti giga volove.
Nemam ja tu ideju izjednacavanja, nikako.


pa to ja kazem

posto smo retko koju stvar uradili kako treba, nismo isporucili optuzene za ratne zlocine, nepotpisujemo sporazum o readmisiji ilegalnih imigranata, nepostujemo ljudska prava itd... jos nam samo fali da u inat prikazujemo filmove sa politickom tenzijom...

A da smo sve prethodno ispunili, onda bismo sebi mogli da dozvolimo da malo iritiramo Kineze sa ovim filmom, ali posto nismo uradili nista sto je trebalo (po mnogo bitnijim pitanjima), onda prosto nismo u poziciji da se 'pravimo pametni kad ne treba' :o)


A jel samo Srbi

u Beogradu trebalo da gledaju zabranjeni film?

I kako to oni (kad već ne i ne-Srbi iz Beograda) svojim gledanjem filma uvode slobodu govora i demokratiju u Kinu?

Ne znam za "Vas" ali "ja" imam šta da mislim, posebno ako mi se omogući da vidim film pa o njemu razmislim svojom a ne tudjom pameću.


A jel samo Srbi

u Beogradu trebalo da gledaju zabranjeni film?

I kako to oni (kad već ne i ne-Srbi iz Beograda) svojim gledanjem filma uvode slobodu govora i demokratiju u Kinu?

Ne znam za "Vas" ali ja imam šta da mislim, posebno ako mi se omogući da vidim film pa o njemu razmislim svojom a ne tudjom pameću.


pa Petre...

sami ste rekli "to je njihovo unutrašnje pitanje", dakle dobro bi bilo da je tako i ovaj put ostalo...
A zamislite Petre kako netendeciozne i neizvitoperene filmove bi gledali kada bi svaka država mogla da odredi kakvu sliku o sebi želi da vidi ili kakvu sliku o njoj drugi smeju da vide?
I slažem se sa Vama, neka Kinezi sami sa sobom raščiste, da li su zabrane i cenzura utemeljena, nije to na nama...mi film prikazujemo ili ne shodno našim zakonima i našim vidjenjima slobode i slobode izražavanja.Što se u ovom slučaju nije desilo.


pa da

slazem se ja sve u vezi sa slobodom izrazavanja itd.
Ali u sustini imamo 2 izbora: da film prikazemo i na taj nacin direktno teramo inat zvanicnoj Kini (dakle preporuka o neprikazivanju je cenim ipak ozbiljna diplomatska stvar), ili da ga ne prikazemo, cime ne izazivamo diplomatski skandal ali se nefer ponasamo prema autoru (i publici).

Od ova dva izbora, mislim da je jasno da je neprikazivanje bolji izbor. Uostalom, ko hoce, moze da film kupi u 'kiosku' vec za koji dan za 99 dinara, verovatno.

Ko sto neko rece, s obzirom da je bilo poznato unapred da postoji jak stav Kine o neprikazivanju, najbolje bi bilo da se film nije ni nasao u programu festivala.

Mislim, stvar je vrlo prosta, i svodi se na racunicu sta se dobija a sta gubi prikazivanjem ili neprikazivanjem...


festivali

politički podobni festivali i filmovi su beskrajno dosadni. filmovi kao što je ovaj, makar bio i loš, je mali korak u osvajanju slobode. i kao takvog ga treba prihvatiti. mnogo je primera u istoriji filma gde su filmovi pomerali granice. razne....

When I'm good I'm very good, but when I'm bad I'm better.


pa prikazacemo ga

onda kada u Kini vise ne budu toliko osetljivi na ovu temu, mozda vec za koju godinu, i onda cemo jos i reklamu da napravimo kako je to "onaj" film koji je bio povucen diplomatskom intervencijom 2006...

Reklama i za nov stav Kineza (jer film vise nije na crnoj listi) a i pikanterija za bioskope. Znaci, opet dobijamo :o)

Mislim, da ne budem pogresno shvacen, meni je smesno sto se Kinezi tol'ko bune, ali opet, valjda znaju sta rade?

(Ok, kapiram da je stavljanje filma u program bio mozda dobar pokusaj da se film prikaze, ali ti Kinezi bre ne spavaju, odma' su se pobunili... Sa tim u vezi, mozda je i Ok bilo da se proba, pa ako prodje prodje... Nazalost, nije proslo. Pa dobro, izvatacemo ih drugi put, mozda u nekoj distribuciji koja nije finansirana od drzave...:o)


Unutrasnje pitanje?!?

Quote:
Prosto, stvar je 'unutrasnje' pitanje u Kini, i izgleda da reditelj filma i kineske vlasti imaju razlicito vidjenje situacije. I po meni, sasvim je logicno da se uvazi zvanicna preporuka kineske ambasade da se film ne prikaze. A to da li je ta odluka korektna sa kineske strane, to je njihovo unutrasnje pitanje, u koje ja ne bih da ulazim.

Ne moze biti unutrasnje pitanje ako uticu na program festivala u zemlji koja nije Kina, tj. tada prestaje da bude unutrasnje pitanje.

Osim toga, nije sve stvar reda i propisa, diplomatskih odnosa i ostalih formalnosti, posebno ne u duhovnom svetu (ne mislim na konvencionalno religiozni svet), posto su coveku koji misli valjda kriticki pogled na svet i vrednost istine iznad svega, glavne osobine. Ciljevi ne mogu opravdavati sredstva, a posebno ako nisu visoko moralni.

Da li ovaj vas stav na mikronivou znaci, da ako komsija tuce svoju zenu i decu, to je njegova stvar, tj. unutrasnje pitanje njegove porodice?


Sta ce biti...

Dakle, ocigledno je da ce sutra ujutru da bude veliki skandal oko svega, sasvim opravdano. Mislim da je ovo jedna od stvari za TOP 10 idiotarija u Srbiji tijekom 2006.

Znajuci kako se "organi" izvlace kada pritisne civilni sektor, mogu da se kladim da ce sutra da bude fora da su oni samo PREPORUCILI, a ne i naredili. Tako da ce da otpadne nas zajednicki lament kako je povredjena sloboda izrazavanja.

Svi ostali - od Skupstine grada do organizatora ce reci da su eto prihatili preporuku, ali da ce u nekom "narednom periodu" svakako prikazati film itd itd

Mi cemo ostati besni, ali nista se dalje nece desiti. Svaka cast Dinku.


srpski jezik

sto bi rekli prim.prev.
na srpskom 1sugerisati] znaci kao kada neki pripadnik nekog npr zemunskog, nbg,... klana lepo "zamoli"
zbog visih politickih ciljeva Znaci koga boli za kulturu
definitivno, me svi podsecaju na mlade SKOJ-evce i onako je bilo 29.novembra,
a mozda je i teorija zavere:)))) vlast, zeli da se uslihta trgovackoj populaciji bloka 70 radi ocuvanja,prednovogodisnjeg i predizbornog, socijalnog mira
i jos svaka cast na dinkovoj moralnoj odluci!

'I see no changes'2pac


ma njima je upala kasika u med

i sada rade sta hoce. Nema bas veze sa ovom temom, ali me iznervira, citam vest da je srbija prikljucena partnerstvu za mir i onda prvi komentar citalaca na to - "tesko mi je da priznam, ali izgleda da je Kostunica nas najuspesniji politicar." Eto to je nasa realnost - zbog sasvim neke druge realne politike, evropa gura, zmuri, gura, guta, bljuje ali opet gura, a kostunici se moze! moze mu se da radi sta hoce, moze se i onom MIP sa kokardom i tadicu da cenzurise i dize tri prsta, moze im se i da zderu kineske ustipke i budu pametni, a nama se moze samo da budemo besni i nista vise.


Kinezi ne da nisu rekli da

Kinezi ne da nisu rekli da će uložiti veto,naprotiv, jasno su rekli da oni nikada nisu, niti će, pravo veta iskorištavati na probleme van Azije tj. van njihove interesne sfere. Ne zameraju se svojim strateškim partnerima za stvari koje ih se ne dotiču. To su vrlo jasno rekli.
Drugo, mi smo zaista mali i toliko beznačajni da bi Kinezima bio bitan stav našeg javnog mnjenja, nije ih briga ni za Amerikance i sve ostale. Želim reći da oni to jesu pomenuli (možda),ali sigurno nisu imali nameru da oko ovoga previšu zalegnu. Ovo ih je sigurno iznenadilo, samo što naši nepismenjakovići nisu toga svesni.
Stvarno tužno, poruka koju mi štaljemo svetu je više nego jadna-šta li smo sve spremni cenzurisati zarad naših "interesa",demokratski, nema šta.


Porazavajuce! Imam karte kod

Porazavajuce!

Imam karte kod sebe,a nisam otisla na projekciju jer sam se lose osecala.Tesila me je misao da ce mi ljudi danas pricati o filmu.
Kad jutros u novinama - samar!

Sad mi je uteha sto ste pokrenuli ovu temu.

Postovanje,
Radmila


radmila

jel to rada greenwood?

When I'm good I'm very good, but when I'm bad I'm better.


nekad bila

sad se pripoveda...
al lepo da je vidimo i ovde...
zdravo Radmila!!!


rada

grinvud ili tomović, jedna je rada!!!
pozdrav od hitcha

When I'm good I'm very good, but when I'm bad I'm better.


Ja mislio da smo izglasavanjem Preambule

Ja mislio da smo izglasavanjem Preambule zauvek sacuvali Kosovo i Metohiju, a ispade da nam falilo jos "ovolicko" - da skinemo jedan "filmcic" sa festivala "autorskog" filma!!! E svaka cast drugovima koncentracionim kohabitatorima!!!


!!!

!!!


o zabrani!!!

setih se nečeg...
zaboravio sam godinu, bile su sankcije, bio je rat.
Radio sam već više od godinu dana u Sloveniji, Maribor, Tomaž Pandur. Dogovorili izvođenje predstave Ateljea 212, Oleanna, Dejvida Mameta u režiji Vide Ognjenović na sceni SNG u Mariboru. Mala ekipa nas četvoro, putujemo vozom, preko Mađarske i Austrije, u Beču u auto pa put Maribora.
To je plan. Na Horgošu nas skida policija i to naša sa voza, kažu, javili iz Maribora - Zabranjena Oleanna u Mariboru, Mladić iz Karlovca bombardovao Zagreb, pogođen HNK, stradala jedna balerina.
No comment.
Ne silazamo sa voza, nastavljamo dalje,nema mobilnih, u Budimpešti sa govornice kujem plan sa Tomažem kako da izvedemo predstavu.
Da stavimo sve u autobus, publiku prebacimo preko granice u Grac i odigramo u nekoj sali u Gracu, exteritoriljalno? Košta!!!da se pravimo da se ništa nije desilo? Smenili bi Tomaža (naređenje je došlo od ministarstva kulture Slovenije koje se solidariše sa HR i ako se mi ne solidarišemo sa Mladićem) I kad videsmo već da smo džaba dolazili, sinu nam...
Tomaž ugasio svetla, napisao nema predstave, a svu prispel publiku pustio unutra, krcato, uzbuđenje, svetla upaljena, mi igramo, veliki aplauz, suze i radost da smo ipak uspeli i prikazali to što smo hteli. A ministarstvo i država znaju da mi nismo igrali ( i nismo, ko kaže da jesmo, tj jesmo, ali zatvoreno, za sve one koji su kupili karte)
Zašto ovo pišem?
Možda je ipak postojao način.
zabranjivalo se i zabranjuje se.
I Makavejev, i Žika, i Aca Popović, i Golubnjača, i Kape Dole, i Uloga Moje Porodice, i ovde ne videsmo "Savršeni Krug" Ademira Kenovića, i tamo ne videše još više toga....
Al ipak postoji način, i mislimda se morao pronaći, svemu uprkos...
bez Skandala


sc

meni se čini da su umetnici nekako najkreativniji u najekstremnijim situacijama. kao da im apsolutna sloboda ne prija :-)
crni talas je idealan primer za to....
i potpuno si u pravu: UVEK POSTOJI NAČIN

When I'm good I'm very good, but when I'm bad I'm better.


da, da,....

al' zar je jos uvek vreme ilegale?


Cvele

izvini, znam da je otrcano ali svaka ti je ko u Njegosa.

Budi tu, budi tu, budi samo budi tu, pored mene ti, pored mene ti...


Lepa priča g. Cvetkoviću...

...ali, nadam se da ćete svojim DS prijateljima reći da su napravili svinjariju.
Skandal se dogodio, ma kakvo rešenje pronašli.


čuo

i Darjana i Kojadina. Ako objektivno pogledamo, odakle god da je došla "želja" za neemitovanjem, čitaj "zabranom" emitovanja, jedinu odgovornost za to ima onaj ko vodi festival.
Da mi je iko u godinama dok sam na mestu na kome sam došao i rekao ovo "ne smeš" da igraš - Odluka bi bila moja, a ne onoga koji je to zahtevao.
I posledice bi bile samo moje.
mada, ču se slžiti sa doleiznetom Srđanovom željom da saznamo izvor zabrane emitovanja filma.
a to je bar jednostavno, imam Dinkov mob.


Sto Dinka?

Zar ti drugari Darijan i Kojadin nisu rekli izvor? Oni valjda bolje znaju. PA o cemu ste pricali?


halo....

na radiju
volim "dobronamerne" opaske
Dinka, jer je čovek učinio jedino što je iskreno mogao, a znao je odakle vetar duva...
no...


Svaka cast Dinku na ostavci!

Svaka cast Dinku na ostavci!

No, bilo bi zaista lepo od njega kada bi napravio i korak dalje, te pomogao u rasvetljavanju ovoga, neosporno degutantnog skandala. Jer, ukoliko se citava stvar okonca ovde, na blogu, "dzaba smo krecili".
Potseticu da sam pre dve godine bio veoma aktivan da isteram ko je od DSS dusebriznika proglasio koncert "Residents-a" na Kolarcu "blasfemijom" i "provokacijom bas na Krstovdan", pa je na kraju iz njihovih redova pocelo da stize "posipanje pepelom" i priznanje da su u pitanju bila "ishitrena" i neumerena reagovanja.
Sada je, ipak - drugacije. Rec je o prvom slucaju ZABRANE i CENZURE nakon 2000-te godine i za to bi neko, imenom i prezimenom, morao da odgovara!
Kako sada stvari stoje, daleko smo od IMENA ljudi koji su kumovali ovom sramnom cinu. Nego, sve otkrivamo "rupu na saksiji" i lamentiramo nad sudbinom slobode reci. Nije nego!
Mislim da je zaista neophodno da se sa "drugovima cenzorima" i - upoznamo!

Meni je do toga, privatno, jako stalo. Stalo mi je, da ne bih bio nostalgican za Milosevicevom epohom kada je za film "Rane" bila zabranjena "samo" reklama. Da zabranjuju film - na kraj pameti im nije padalo!

Da bi u januaru, kada se, sa plajvazom u ruci nagnemo nad glasacki listic, prisetili tih kukavickih protuva koje uvode cenzuru u Srbiji 2006-te godine.
Srdjan Dragojevic


cenzura

reče Darjan da su se složili "na svim nivoima".
i ja bih voleo da čujem ta imena koja su odgovorna za skandal. Taj Darjan je verovatno samo nesrećnik kome je zapala prljava uloga.

When I'm good I'm very good, but when I'm bad I'm better.


U Srbiji jedu Darijane

Dragi celebrities (i ostali),

bude čoveku nekako toplo oko srca kad vidi kako se ljudi lako primaju na inat - neobičnu osobinu poznatu kao jedan od najvećih srpski grehova. Osećam se, tako reći, kao među svojima (a izgleda i da jesam :)

Udri, isprazni se, osećaj se duhovno nadmoćnim, raspali najjačim rečima po "vinovniku". Bez obzira što time štetiš "našu stvar".

Ok, Darijana smo likvidirali, to je bilo lako. Imao je pokojnik lepu karijeru... šteta... ali nema veze. A da li je neko primetio da smo sa njim likvidirali i slobodu budućih selektora? Kako ono beše odgovor na pitanje "koja je najgora vrsta cenzure"?

Da li ovaj streljački vod (koji meni, laiku, predstavlja nezanemarljiv deo progresivne elite u Srbiji u ovoj oblasti) može da izađe malo iz svoje srpske grešne duše i okrene ovu stvar? Da posavetuje selektora za 2007. godinu - kako da bude heroj, ali ne od onih palih?

Šta kažete na to? Kako ohrabriti sledećeg selektora?

Pozdrav,

Vučko

EDIT: Gospodin Cvetković je dao kreativni doprinos, izvinjavam se - jel ima ko da mu se pridruži? :)


reklama

pa bilo i losha..je ipak napravljena za ovaj film.Prashina se digla oko njega .. mora da nesto vredi ?

I sada smo bash zainteresovani...da ga nekako pogledamo.

Zaintrigirali nas Kinezi :))


Cenzura

Apsolutno se ne slazem da je skidanje kineskog filma sa programa festivala cenzura!!!

Naprosto, neko je odlucio da je film "troll", "off topic" ili da nekog vredja. I obrisao. Jednostavno.

***
humbert.mojblog.co.yu


lepa zemlja malih ljudi

Fat

Ne čudi me ponašanje ,na žalost, odgovornih. Oni sebe ne smatraju odgovornim nego Bogom danim. Zabraniti film znaci bojati se. Dokle?
No, između malih ljudi lepe zemlje, Bogu hvala, uvek je bilo i onih velikih. Bravo gospodine Dinko.


ne slazem se...

Gledajuci sa strane autora filma i generacije sa Crvenog trga, secajuci se tih scena(gazenje tenkom...)covek ne moze da ostane ravnodusan. Medjutim mnogo je vode proteklo, Kina je velika, to svi znamo, velika u mnogo cemu itd...Ne smatram da je zabranjivanje filma nista vise od molbe jedne prijateljske vlade drugoj da ispostuju njihove interese. To se moglo desiti i na nivou mesne zajednice, ali posto se desilo na nivou drzave onda je to odjek. Da ne duzim...


Samo da sumiramo..

..postali smo pirinac-republika. Sretna Nova 1949!


Nije to cenzura kažu

Ministar Kojadinovć lepo kaže da film "nije zabranjen". Samo je "odlučeno da ne bude prikazan". A to nikako nije isto. Bar ne u institucijama koje bi trebalo da hrane i živom održavaju kulturu.
Tako, valjda, nije ni da mi ne sarađujemo sa Trubunalom, već smo samo odlučili da neke ne šaljemo.


Pametan vs Hrabar

Posle četvrt veka provedenog sa Srbima, ne verujem u bilo kakvu plemenitu nameru, s bilo čije strane.

Da su bili "pametni" ne bi ga ni uvrstili u selekciju. Znajući ljude koji se bave festivalima u Srbiji verovatno im se slučajno zalomilo da izaberu neki zanimljiv strani film.

Pošto vesti kažu da je kopija bila u Sloveniji, verovatno je bila na proputovanju, pa "ko vele" mogu da prikažu i na Autorskom festivalu.

S druge strane, članstvo u žiriju i slične akcije su pre svega podizanje profila u javnosti. Sa davanjem ostavke, postiže se "željeni" profil a još i ne moraju da se gledaju filmovi.

Pošto se ljudi koji se bave filmom u Srbiji najviše plaše gledanja filmova, ovo se odlično namestilo.

ILI:

Pošto je reč o starim komunističkim facama koje su, kada naprave loš film, tražile način kako da taj film bude zabranjen (na Fakultetu nam je profesor Aleksandra Jovićević pričala da je najveći broj pozorišnih predstava zabranjenih i skinutih u komunizmu pre svega bio jako niskog kvaliteta), kako bi dobio neki smisao, možda je ovo provokacija i nameran pokušaj da se privuče pažnja na truli leš Autorskog festivala, miloševićevske tvorevine par exellence, napravljene zato da bi mogli da se prikazuju filmovi iz zemalja koje nam nisu udarile sankcije, a da se narod ubedi kako je to kao "umetnost".

Sve ostalo, a što je politika, je nešto što može da se praktikuje na ozbiljnim festivalima kao što je Kan, u ozbiljnim državama poput Francuske, Kine, Slovenije ili Estonije. Kao što znamo, ovo gde mi živimo nije jedna od tih ozbiljnih država.


Pametan vs Hrabar

Greškom postovao opet.


Nismo mnogo propustili

Evo VARIETY kritike:

Cannes
Summer Palace
Yiheyuan (China - France)
By DEREK ELLEY
Love is on the minds of the young characters in 'Summer Palace.'

An Ocean Films release (in France) of a Laurel Films, Dream Factory, Fantasy Pictures (China)/Rosem Films (France) production, with participation of Ministere de la Culture & de la Communication, CNC, Ministere des Affaires Etrangeres. (International sales: Wild Bunch, Paris.) Produced by Fang Li, Nai An, Sylvain Bursztejn. Executive producers, Fang, Nai. Co-producers, Lin Fan, Helge Albers, Lou Ye. Directed by Lou Ye. Screenplay, Lou, Mei Feng, Ma Yingli.

With: Hao Lei, Guo Xiaodong, Hu Ling, Zhang Xianmin.
(Mandarin, German, Korean dialogue)

Two star-kissed lovers meet, part and finally are reunited against a backdrop of 14 years of contempo Chinese history in "Summer Palace," an occasionally involving but way over-stretched tapestry that plays like a French art movie in oriental dress. Fourth feature by Mainland helmer Lou Ye ("Suzhou River," "Purple Butterfly") shoots for metaphysical drama but ends up saying very little beneath all the poetic voiceovers, sexual encounters and political seasoning. Beyond fests, this is good for niche business in a few Euro territories only.
Chinese-French co-prod played in competition at Cannes without prior official approval from China's Film Bureau, which could cause short-term hassles in Lou's local career. As well as being the first Mainland feature to show events around Tiananmen in the summer of 1989, "Palace" is also the first to feature (in one shot only) full frontal nudity by its male and female leads.

However, there's an unmistakable feeling throughout "Summer Palace" that Lou is deliberately pressing hot buttons to cater to Western auds. If the pic does end up being banned in China, that will only add to its prestige in some Western critical circles -- despite the fact that the pic is at least half an hour too long and poorly organized on a dramatic level.

Central character in "Palace" is Yu Hong (Hao Lei), the 17-year-old daughter of a shopkeeper in the northeastern town of Tumen, near the North Korean border. As the pic opens in 1987, she's just been accepted at Beijing U., and before she leaves for school she loses her virginity outdoors one night to her devoted b.f., Xiao.

In Beijing the following year, she pals up with a girl in her dormitory, Li Ti (Hu Ling), whose boyfriend is studying in Berlin. Yu also meets the love of her life, Zhou Wei (Guo Xiaodong). These early scenes and montages, sketching the youth-led euphoria of the late '80s, as China opened up and embraced certain "freedoms," is well captured.

In one of her many diary-like voiceovers, Yu also confesses she's as much scared as exhilarated by the force of her love for Zhou. After one long sack session, the dialogue starts to slip into Gallic mode with exchanges like: "I want us to break up." "Why?" "Because I can't leave you." Naturellement.

As winter comes and goes, anyone with basic math will realize Tiananmen is just around the corner. First shown as an exuberant student lark, and then morphing into something much more serious, the Tiananmen events of July 4 are largely shown via TV material and are not discussed in political terms. Only local rioting and turmoil in the corridors of Beijing U. -- where Zhou is discovered having clandestine sex with Li -- are shown.

As such, historical events are merely a background to the central relationships. That's fair enough, but the problem is that those relationships are far from extraordinary and are hardly enriched by the events. In that respect, "Palace" doesn't hold a candle to Zhang Jiarui's recent "The Road," in which a woman's complex emotional life is umbilically linked to China's social evolution.

Final 75 minutes of "Palace" rapidly limn the main characters' movements (and some political events) over the next eight years. This second half needs a serious further sesh at the editing console. But given the essential lack of emotional content -- beyond lovers bruised and divided by history -- any cutting would simply make the picture shorter, not deeper.

Performances are OK within script's limitations, with Hao especially good as the life-hardened provincial girl. Lensing by Hua Qing is mobile and varied, with plenty of Lou's trademark gloomily-lit interiors. Pop-rock songs are well fitted to the several montage sequences, while Iranian composer Peyman Yazdanian contribs a rousing score for the bigger scenes.

Camera (color), Hua Qing; editors, Lou, Zeng Jian; music, Peyman Yazdanian; art director, Liu Weixin; costume designer, Lu Yue; sound (Dolby Digital), Fu Kang; assistant director, Zhang Yanjia. Reviewed at Cannes Film Festival (competing), May 17, 2006. Running time: 140 MIN.

Dakle, ova kritika potvrđuje moju slutnju, ništa bolje ne leči slab film ili festival od sočne zabrane.


Dimitrije i Argumentum ad hominem

Dimitrije,
razumeh da nisi gledao sporni film.
Samo slutis...
To sto si naveo je klasicna retoricka zamka.
Zasto bih neko ko nije video ovaj film (zabranjen zbog "visih drzavnih srpskih interesa") bio primoran da veruje tebi koji navodis kritiku iz VARIETY???
Kineskom sineasti mozda i vise odgovara sto se na ovako imbecilan nacin dize prasina. To mu samo dize cenu na nevidjeno.
A da li dize cenu nasim drzavnim interesima?
Da li jedna zabrana moze da bude drzavni interes?
Dimitrije baci VARIETY, lazu te...
Pogledaj pa onda iznesi misljenje.
ARGUMENTUM AD HOMINEM je vrlo rasprostranjen nacin konstrukcije misljenja u toj Srbiji.
To ti je kao kad bih ja rekao: sve debeljuce su imbecili...procitah to kod tog i tog psihologa.
Zabranjeni kineski film sam pogledao i mislim da svojim kvalitetima zasluzuje da se nadje na jednom festivalu. Film ima sasvim pristojnu, univerzalnu pricu.
Ali ta univerzalnost moze biti i tesko gradivo za likove koji razumeju iskljucivo humor iz kruga Dvojke.


Nema nista strasnije nego

Nema nista strasnije nego kada se covek za "istinu" o sebi bori dozvoljavajuci lazi o drugima.To se upravo desilo zabranom prikazivanja kineskog filma.
Na zalost, zbog ogromne ekspanzije Kine u sferi ekonomije, sto, logicno, vuce i ostale segmente drustva, svet je prosto oguglao na zlocine rezima u Pekingu koji jedva malo da je odmakao od Koreanskog.dakako, sminka je bolja, posebno u Pekingu i Sangaju, ali situacija u unutrasnjosti Kine je ocajna.Pre nekoliko dana kineski vojnici su pobili zene i decu koji su pokusali da pobegnu u Indiju.Tibetancima je zabranjeno skolovanje na sopstvenom jeziku.Jedini zvanican jezik na Tibetu je kineski.Vec decenijama traje naseljevanje tibetanskog platoa kineskim seljacija.Autohtoni narod polako odumire ili napusta postojbinu, dok kineska vecina tiho preuzima zemlju koja im nikada nije pripadala.Optuzbe sledbenika Falun Gong u Kini su jos ozbiljnije.Prica se o nekakvim vojno-medicinskim logorima gde se uhapsenici podvrgavaju svakakvim "naucnim" eksperimantima.receno nasim jezikom - proguta ih mrak.Na sve to i mnogo vise , SAD i druge zemlje demokratskog sveta cute, ili , tek reda radi, progovore koju kriticku notu, ali se sve zavrsi na tome.Unekoliko drugaciji pristup ima jedino Nemacka koja izdvaja velika sredstva za renoviranje porusenog kulturnog nasledja Tibeta, a i premijerka je nedavno ostro kritikovala Peking.
Medjutim i pored horske cutnje medjunarodne zajednice prema Kini, niko nije tako nisko pao kao nasa drzava.Zabraniti prikazivanje filma , koji pri tome nije nikakav svetski hit koji ce odgledati , ne znam koliki broj ljudi, vec delo koje bi te veceri pogledalo dve -tri stotine ljudi, spada u domen kulturnog, politickog ali i moralnog bescasca.Ako se vec moralo tako, pitam se zasto nadlezni nisu reagovali na samom pocetku kada je formirana lista filmova koji ce biti prikazani?Ili to opet neko dzabe prima platu u ministarstvu?
Posebno je smesna ideja da ce Kina staviti veto na nezavisnost Kosova zbog neprikazivanja jednog filma.Ona ce to uraditi ili ne , samo radi sopstvenih interesa.To se zove politika i diplomatija.Ali posto kod nas Ministarstvo inostranih poslova nikada nije reformisano, posto je kod njih sistem rodjacko-tazbinskih veza neprikosnovn pokazatelj kvaliteta, tada je i logicno da se nesto takvo desi.
Evo jos jednog primera.Justros na B92 cuo sam informaciju da je ministraastvo savetovalo proizvodjacima oruzja da ga ne izvoze u Gruziju jer ginu Rusi od njega!!!
Dakle toliko o Vuku.Danice evo ti prilike da reagujes , kad vec toliko pretis:)Sredi svoga muza za pocetak.
Medjutim ne znam da li je iko primetio nesto sto sam ja zapazio prilikom gledanja izvestaja sa odbojkaskog prvesntva za zene.Voditelji na TV B92 konstantno su Tajvan nazivali Kineskim Tajpejem.Da li je i to bila preporuka ministarstva ili samocenzura?

p.s. jel ima neko taj kineski film da ga nelegalno narezujemo i delimo.A mozda i neka javno gledanje pred ambasadom Kine?:)))


Podrzavam odluku o neprikazivanju filma

Sradjane Mitrovicu, ko god da si ti... stvarno me mrzi da sad idem tamo da citam tvoju biografiju... mene na prvom mestu onespokojava cinjenica da se ti zgrazavash i GADIS. Gadi se u svoje slobodno vreme, kod kuce. Nemoj to da radis ovde javno, osudjujuci sve nas da budemo svedoci tvoga gadjenja. Nije lepo, zar ne?

A na drugom mestu... zasto mi uopste i MORAMO da vidimo taj film? Toliko smo ogrezli u demokratiji i takozvanim pravima coveka na sve i svasta, da sad prosto moramo da vidimo taj film, jer je to nashe pravo i niko nema prava da nam to zabranjuje? Jel to u pitanju? Jel to nasha sujeta povredjena? Zamisli, neko se tamo usudio da NAMA zabrani da gledamo film koji govori istinito i objektivno prikazuje Istinu... Koju istinu?

Da li bi i svima vama bilo svejedno kada bi u Grckoj ili Rusiji prikazivali filmove koji bi se bavili odredjenim dogadjajima iz nashe istorije na koji niste ponosni? Ili cemo da kazemo da to nije isto, i da mi nista loshe nismo nikada uradili? To je uradio Miloshevic i ostali bliski njemu... To nema veze sa NAMA... ali zato trazimo od celoga naroda Hrvatske da se izvini na sve sto su uradili njihovi generali...

Jer to nije isto?

Ne podrzavam politiku vlade Narodne Republike Kine, ali ne razumem zasto pravite toliki problem oko nasheg izlazenja u susret njihovim molbama.

Hoce li se svet srushiti ako vi ne pogledate tih nekoliko dokumentarnih kadrova....?

Moramo li mi da budemo ti koji se trebaju zrtvovati, posle Kana i Slovenije... bash moramo to opet da budemo MI? Ne moze niko drugi pre nas... Velika Srbija.... Sloboda u Srbiji... naravno da treba u Srbiji...

Alo ljudi...

Zamisli Skandal... ma nemoj? Mama ti je rekla da ne mozes da ides u biskop...Skandal??!!

Ko da Press citam, a ne b92 blog...

Ima razlog zasto film nije prikazan. Prosto ljudi ne zele da se to objavljuje javno. Ali vi ste bash zapeli da bash morate da vidite to.... jer to je vashe pravo?


no comment

i još jednom, mama mi brani da bilo šta drugo kažem
- no comment


eto

knjigo zelena, ni meni mama ne dopusta da se kacim sa jacima od sebe. eto, jaci si, priznajem...

When I'm good I'm very good, but when I'm bad I'm better.


I jos jedna stvar

A sto se tice VISHIH DRZAVNIH INTERESA...

NARAVNO!!! da su oni iznad nashe puke zelje da odgledamo film. TO JE DRZAVNI INTERES, i on je iznad nashih pojedinacnih interesa...

JER SMO OVU DRZAVU MI NAPRAVILI... ili cemo opet da kazemo da nismo, i da je neko drugi drzava, a ne mi?

Sta je vama, bre?

Ima film da se kupi kod pirata... ne mora sve javno...


O "visim" interesima se

O "visim" interesima se razmislja na vreme, a ne kada si vec uhvacen u gluposti.


lol :)

lol :)


Zelena Knjiga

Quote:
DRZAVNI INTERES

Drzavni interes je zabrana jednog filma?
Dragi prijatelju, ova najnovija glupost je samo uslovni refleks koji je ostatak idiotluka stecenog u vremenu koji su nam pojeli skakavci...
Potpuno ispran mozak i laz da imamo pravnu drzavu.
Mi (jos uvek) nemamo drzavu. To je nasa realnost.


a zasto nemamo drzavu?

Zato sto silno vreme izgubismo na rasprave ovakvog tipa. Ovde je trenutno 173 komentara napisano... a zbog cega?

Zbog jednog filma? neeeeeeee..... Zbog jedne besmislene aktuelne, ATRAKTIVNE senzacije koja podriva javno mnjenje i nastoji da zatre Stubove nashega drustva... Ha!

Smatram Srdjana licno odgovornim za potpuno suvishno shirenje ove beznacajne kvazi rasprave, premda nikada ne mogu biti potpuno siguran da li on to cini svesno sa ciljem da poturi elemente za pobunu protiv drzave... Dobro, malo sam preterao u ovom pokushaju da se pravilno izrazim, ali razumeces.

Koliko ljudi koji su toga dana kupili karte za taj film su isli da odgledaju film zbog njegove UMETNICKE VREDNOSTI o kojoj govore "sve novine, svi reporteri, svi predsednici drzava, svi Srdjani Mitrovici, svi blogeri....?" A koliko njih je otislo da vidi to CUDO zato sto je ZABRANJENO???

Ako jedan film sluzi samo kao model za prikazivanje nekoliko dokumentarnih kadrova, onda je taj film SRANJE!

Nisam cuo niti igde procitao ni jednog novinara da je rekao nesto o lepoti samoga filma!!!!!

A Srdjan Mitrovic je nashao za shodno da otvori na "svom blogu" raspravu o nekim donjepalanackim tracevima, oko toga sta je ko rekao, i zasto, ko je kome sta uradio.... heeeej....

Zato mi nemamo drzavu. Zato sto necete da je pravite. Ne zanimaju vas interesi drzave, ali vas zanimaju senzacije...


Trt, prt

to imam da kažem na sve ovakve komentare
(naučila me Biljana Srbljanović)

E da, i : buahahahahaa!

I, molim vas, nemojte se više truditi da objašnjavate, jer će kako god okrenete jedini komentar biti :

buuahhahahaha!


beznačajna kvazi rasprava i poturanje elemenata raznih

Milutin: "Bogu hvala, vek i po preziveh, u zdravlju i radu. Slutim
da mi je vreme umirati, te ove reci u pero govorim advokatu
Nikoli Novakovicu, jer u vas, deco moja, sve zajedno,
nemam ni malo poverenja..." Dalje: " Zao mi je sto ste moji
a ne deca nekog mog neprijatelja. Ko je vas upoznao, ne
mora se bojati pakla; sa djavolima ce mu biti lepse i
prijatnije. Sto se tice moje imovine, a to vas jedino zanima,
mogu vam saopstiti sledece: sve sto imam OSTAVLJAM SAMOM
SEBI, jer verujem u drugi zivot. Znaci, neka sve ostane
kako je bilo za moga zivota, dok se ne vratim. Vas otac -
Pantelija Topalovic.


knjigo zelena

biografiju neces tako lako naci. moras malo da se potrudis.
sta ja radim na sopstvenom blogu je moja stvar. i to radim u slobodno vreme. niko te nije zvao, sam si dosao

sto se tice filma, niko ne mora da ga vidi. ovde govorimo o principima. eto ja npr. mogu sada da izbrisem tvoj komentar zbog visih interesa. da ne nerviras ostale postene posetioce mog bloga.

When I'm good I'm very good, but when I'm bad I'm better.


Srdjane

bilo bi lepo da pocnes da mislis na moje zdravlje.

Ako znas bilo sto?


znp

ma samo reci, nema problema. i ja se nesto ne osecam bas najbolje...

When I'm good I'm very good, but when I'm bad I'm better.


Srdjane...

onda...da se osecamo bolje...

Ako znas bilo sto?


Neverovatno...

Neverovatno...Čovek pod pseudonimom, pita čoveka sa punim imenom ko je on..i preporučuje da se ne bavi pitanjima ugrožavanja ljudskih sloboda. Jer, kao, ima ko o tome brine.I pazi argumenta - kako bi ti reagovao da o nama prikazuju filmove negde po svetu?
Dakle, stvarno, sloboda ne treba podaničkoj duši.
Podanicima ne treba ni jedan princip, jer podanici nemaju moralnu savest. Podanicima ne trebaju civilizacijske tekovine, intelektualno poštenje ni moralna svest. Šta že im to, kad to traži odgovornost.
Treba samo lukavost i laž.


Dosta ceo dan demokratije

Quote:
zasto mi uopste i MORAMO da vidimo taj film? Toliko smo ogrezli u demokratiji i takozvanim pravima coveka na sve i svasta, da sad prosto moramo da vidimo taj film,

Ko kaže da morate da gledate? Niko Vas nije bio po ušima ni terao kao onomad đake da gledaju Bitku na Neretvi?

A glede onog "ogrezli u demokratiji" - neke '89-90, u doba osnivanja stranaka odem u Centar "Sava" na nekakav skup jedne od tek osnovanih stranaka. Pošto je valjda "procenjeno" da može biti frke tj da "postoji bezbedOnosni rizik" došla neka silna policija i sede panduri tamo čitav dan do uveče. Kada se sve završilo, progovara jedan pub sa domicilnim akcentom "e je*o ovu demokratiju, ceo dan demokratija". Snimili mi i puštali posle na B92.

A glede Vaših primedbi na temu Srđanovog (i bilo kojeg drugog bloga):
Prvo - blog jeste mesto gde ljudi iznose svoje stavove, zapažanja, razmišljanja, dileme .... ili da tako kažem nešto svoje, unutrašnje, ili da Vam bude jasnije - "privatno". Tako je i iznošenje stava da postoji gađenje sasvim legitimno.

Drugo: Ovo nije TV Bastilja na koju plaćate pretplatu pa "imate pravo" da se bunite. Ovo je Blog RTV B92, privatna stvar privatnih lica. Ako Vam se ne sviđa - barem internet pruža neslućene mogućnosti izbora.


Pomozimo čoveku!

Evo, ja ima ideju kako ovaj Blog može da pomogne sirotom kineskom reditelju.

Vidim da sve potresa njegova tužna sudbina što neće moći pet godina da snima u Kini.

Sva sreća može da snima van Kine. Eto, može da dođe u Srbiju da snima, sigurno bi se srpski filmski radnici rado odrekli svoje državne pomoći da mu naše Ministarstvo i gradski sekretarijat daju pare da snimi film i tako se barem malo iskupe za ovu nepravdu koja mu je naneta.

Za početak bi svi oni koji imaju primedbe na zabranu trebalo da vrate pare koje su dobili za filmove jer zaista ko može da snima film novcem tog odvratnog Grada i te odvratne Republike koji zabranjuju filmove. Da li zaista želite da se vaše delo snimi tim represivnim novcem.

Srđane, Republika je pomogla novi Zekin film. Odmah se povuci iz ekipe. Kako ćeš da montiraš film snimljen novcem ljudi koji preporučuju da se zabranjuju filmovi? Kako ćeš da uopšte pogledaš taj materijal sa koga se cedi krv tjenanmenskih žrtava?

Eto, može Goran Marković pošto inače pravi blog inicijative, a i dosta je uticajan u tim Komisijama za daljenje para, da pokrene inicijativu da se ovom reditelju u znak izvinjenja daju sredstva da snimi jedan film u Srbiji i malo prekrati vreme dok pauzira u Kini.

Da ne ispadne iz forme.

Ukoliko mu država ne izađe u susret, može sam B92, da mu pruži priliku da radi neku emisiju ili nešto u okviru svojih skromnih mogućnosti.

Time bi se najbolje podržala sloboda govora.


e moj dimitrije

znam da bi to voleo. da vratimo pare pa da daju tebi i ostalim projektima koji su odbijeni...
inace nema nista lepse uzeti pare od ovih iz ministarstva i napraviti subverzivan film. nije uvek sve u bojkotu...

mislim da zbog visih drzavnih interesa nije zgodno finansirati kineskog reditelja...

When I'm good I'm very good, but when I'm bad I'm better.


Nisi me razumeo

Ako ne može država da ga finansira, onda može da mu pomogne neka NGO ili sam B92.

Što se tiče tvoje zlonamerne opaske sa početka posta, čini mi se da neće biti potrebna diplomatska akcija da se omete prikazivanje filmova koje finansira srpska država. Njih niko neće zvati u Kan. Možda u Sloveniju, ni za Estoniju nisam baš siguran.


Dimitrije, "divna" je tvoja "briga

Dimitrije, "divna" je tvoja "briga" za rezisera, ali mi se cini da je sustina u Biljaninim recima:

Quote:
Na kraju 2006. godine da se zabelezi da je u Srbiji Komunisticka Partija Kine sprovela cenzuru umetnickog dela, da je vlada Srbije i Grad Beograd, pod vodjstvom demokratske stranke, pistala na teror komunisticke partije insotrane zemlje , kakav ni Broz nije prihvatao.
Na kraju 2006. godine, komunisticka partija Narodne Republike Kine vodi beogradsku kulturnu i drzavnu politiku.


dimitrije

razumeo sam ja tebe, ali zbog visih drzavnih interesa...
btw. opaska nije bila zlonamerna nego duhovita. tako mi bar kazu. mislis da bi doba nevinosti bio pozvan u kan ili bar nominovan za oskara...

When I'm good I'm very good, but when I'm bad I'm better.


ne mislim

Tvoja primedba nije duhovita. Ti koji su ti to rekli nemaju razvijen smisao za humor. Ona u sebi ima neki nagoveštaj humora u tom smislu što pokušava da podvuče nečiju neostvarivu pa samim tim i komičnu želju (u ovom slučaju da gleda dobar srpski film) ali u suštini se više fokusira na raskrinkavanje moje zadnje namere.

Ne mislim da bi DOBA NEVINOSTI bio pozvan u Kan niti bi bio nominovan za "oskara". Ali, to i nije film koji na to pretenduje. To je tinejdžerska komedija koja bi trebalo da ima funkciju na srpskom bioskopskom repertoaru, to jest film koji se pravi da bi narod imao šta da gleda.

Statistički gledano, vrlo je zanimljivo da su naši internacionalno najuspešniji filmovi upravo oni koji obiluju humorom, a da inače ima i coming of age filmova naše produkcije koji su ostvarili značajan internacionalni uspeh.

Zekin ČETVRTI ČOVEK u sebi ne sadrži komediju, ali je koncipiran kao repertoarski film, i iskreno se nadam da će tu fukciju i realizovati i da će biti masovno i rado gledan film.


ne uzimas pare od ovih iz ministarstva

nego od poreskih obveznika.

dimitrije, kudos....


kakva nevidjena zamena teza.

kakva nevidjena zamena teza.


utihnuli

nadam se da mislis na DV

When I'm good I'm very good, but when I'm bad I'm better.


da mislim na DV.

da mislim na DV.


Kakav maliciozan komentar...

a pritom ambalaziran u navodnu doslednost.


Meni je muka kad vidim

Meni je muka kad vidim toliku servilnost prema "stranim silama"... a zatim i na činjenicu da se neki film izbacuje iz repertoara zbog političkih razloga... a objašnjenja u stilu hrabar vs. pametan - da nije tužno, bilo bi smešno.

**Take your place in history and pray you don't repeat it**


kojadinovic

Dragan Kojadinović kaže da film nije zabranjen. "Jednostavno, posle zahteva iz Ambasade Kine, organizatori su odlučili da on ne bude prikazan. Postoje mnogi međudržavni sporazumi o bilateralnoj sаradnji, postoje propisi, obaveze koje treba poštovati. Situacija jeste neprijatna, ali oni koji misle da je reč o cenzuri treba da znaju da cenzure nema, u ovoj zemlji je nema", kaže Kojadinović

sta reći?

When I'm good I'm very good, but when I'm bad I'm better.


Pojeo vuk magarca... **Take

Pojeo vuk magarca...

**Take your place in history and pray you don't repeat it**


Samo još ukus

Kojadinović me podseti na onaj stari ruski vic o odgovoru tima koji radi na preradi g..ana u puter, državnoj delegaciji koja je došla da vidi kako stvar napreduje: "uradili smo 50% posla - napravili smo da se dobro razmazuje, sad radimo na ukusu".

Ne bio im u koži.

V.


Brrrr. Kakav izbor...

Ivanu se s razlogom smucio Beograd i resio da se iseli. Gde? U Novi Sad! Kod Maje! Kad bolje pogledas nema covek vise gde da se skloni od navale politickih kukavica, mediokriteta, "presvucenih radikala" i kratkovidih kulturnih stratega...
Pa ipak.
Reakcija na ovaj skandalozni postupak srpskih vlasti ipak postoji. Ne tako davno sudbina kineskog filma ne bi nikoga zanimala. Mozda je ovo ipak razlog za tracak optimizma.
Predlazem da pokrenemo protestnu peticiju Skupstini i Gradonacelniku Beograda, Ministarstvu kulture i Vladi Srbije zbog uvodjenja cenzure na zahtev druge drzave. To je nacin da odbranimo nase buduce Makavejeve, Petrovice i Pavlovice...
I nasu cast i nas ugled.


'Drzava je najhladniji od

'Drzava je najhladniji od svih monstruma, laze na svim jezicima dobra i zla; i sta god da kaze, laze- i sta god da ima, ukrala je... i samo na mestu gde drzava prestaje covek koji nije suvisnost pocinje.'
Friedrich Nietzche

I sta da ocekujemo od drzave osim cenzure i gluposti. To sto se desilo sa kineskim filmom je samo normalan tok stvari, nesto sto je Nietzche uvideo pre mnogo, mnogo godina. Ja jesam rodjen u Srbiji i po nacionalnosti sam Srbin, ali mene samog jedna vestacka tvorevina poput drzave sa granicama ne definise, ne potrise i nikako ne interesuje. Politicari su tu da nas uvere da je drzava vrhunac realnosti i da je bitna, nasa sopstvena priroda i individualnost su tu da nas opomenu kako je sve to besmisleno. Promasio sam temu? Da li bas...?


Može i Predsedniku..

...on je dužan da brine o Ustavnim slobodama.
Ali, dragi Miljenko, žalimo se onima koji su zabranu realizovali - kako kažu koncenzusom.
Nego, mene ovo ne čudi. Onaj ko donese Ustav na način na koji je to donela postojeća partiokratija, u stanju je raditi i gore stvari od zabrane filma.


u istom danu

se zabranjuje projekcija kineskog filma a goran paskaljevic i dinkic sa choporom pasa i machaka u rukama lazu u kamere da ce biti bolje.
Godina je 2006-a


Čestitam svima

Upravo su javili da se avion sa kopijom filma vraća nazad i da će film, ipak, biti prikazan.


Da,popustili su...ali...

Savet festivala odlučio da film prikaže..i naredio da se avion okrene i vrati zajedno sa filmom..hehehe...kakva patetika.Ljudi koji vraćaju avione.
Samo, ovo je pokušaj kontrole štete....više nego šta drugo.


Zasto je uvek neko drugi kriv!?

Nemam trenutno vremena da procitam sve komentare, ali zelim da samo primetim da je NEVEROVATNO da je sugestija prihvacena i da je sada neko drugi kriv!
Po meni, to nije bila naredba, ultimatum, strogo upustvo (jer bi takvo nesto brzo doslepo u medije i neko bi nadrljao, zar ne?!), nego sugestija - "Kinezi ce da nam zavrnu j... ako pustite film, pa vi vidite sta cete". Organizator ili odgovorno lice je reklo "uh tvrdo, skidaj film!" i sada je to cenzura??! Ako su mogli Slovenci, sta je falilo nama? Naravno, nismo isti... duboko sam ubedjen da je prst krivice uprt u pogresne ljude/ustanove/institucije!!! Ovoga puta... Film koji je trebao da otvori festival je skinut na osnovu "ljudi, ne bi bilo dobro... znate vec..." i sada je to CENZURA??!
Znali ste sta hocete da pustite i sta ste kupili, ko vam je kriv sada i sto se bolje niste pripremili za to?!
Ne optuzujem, nisam tu i nisam sedeo sa tim ljudima i pricao, iznosim licni stav...


Najvise mesto?!

Posle nove lavine komentara i opaski od kojih neke ("zelena knjiga" (mozes misliti) - lice na DB-ovske, pardon BIA-evske baljezgarije)
jos ne saznasmo na koje se ime odaziva to - "Najvise mesto"?

A prethodni komentar jeste zanimljiv - stvarno, kad covek bolje razmisli, kakva moras da bude P.... od coveka da, kada ti se neko obrati sa - "Slusaj, ne bi bilo dobro da..." ti skines film sa programa umesto da da pribegnes "pojacanom obracanju" spram kuriru "visheg mesta"?!
Jesu li im nesto pretili? Ne verujem. Rec je, jednostavno, o tom poltronskom, "rajinskom" mentalitetu, dobro razvijenoj crti mediokritetstva. Koju "vise mesto" i njegov "seiz" elegantno iskoristise...
Nadam se da ce TV B92 prikazati ovaj film, sto pre. Sa diskusijom nakon filma. Gde bi mogli da se ukrste stavovi oko ovog slucaja...


imena - ili najviše mesto

do mene je stiglo ovo pismo, pitao, i evo objavljujem ga-

Povodom različitih komentara zbog neprikazivanja filma “Letnja palata” neophodno je znati relevantne činjenice:
Organizator festivala “Novi Autorski Film” je udruženje gradjana “Pogled u svet”.Dvorana u kojoj se festival pripada kulturnom centru Beograda čiji je osnivač grad Beograd.Grad Beograd-Sekretarijat za kulturu prihvatio je program festivala i obezbedio finansijska sredstva. Film je prikazan dva puta na jednoj jutarnjoj otvorenoj projekciji na projekciji za novinare .Nikome ko ima veze sa festivalom, a najmanje finansijeru festivala nije padalo na pamet da dovodi u pitanje prikazivanje bilo kog filma pa I letnje palate.Pred sam pocetak vecernje projekcije, sve gradske funkcionere, organizatore festivala, selektora i predsednika saveta, telefonom su zvali razliciti drzavni funkcioneri upozoravajuci ih na protest kineske ambasade I na opasnost dovodjenja u pitanje dobrih bilateralnih odnosa izmedju Republike Srbije I NR Kine.Posebno je isticana okolnost da u trenutku kada pocinje festivala Novog Autorskog Filma, u Srbiji se nalazi delegacija Kine povodom otvaranja izlozbe TRI VEKA KINESKE BRONZE, a istovremeno je zvanicna delegacija Srbije u Pekingu vodila pregovore sa zvanicnicima Kine oko resavanja vaznih politickih pitanja za Srbiju. Vrlo izricito je bio prenet stav drzavnih organa, gospodina Vladete Jankovica, svatnika predsednika Vlade gospodina Vojislava Kostunice I ministra kulture Dragana Kojadinovica, da se nicim ne sme ugroziti bilateralna saradnja izmedju Srbije I Kine, pogotovo ne u ovom trenutku.Od strane gospodina Vladete Jankovica, organizatori su obavesteni da je to stav Ministarstva spoljnih poslova I Ministarstva culture RS. U medjuvremenu je u 19 I 40, stigao I zvanican protest ambasde NR Kine, na adresu organizatora.Obyirom da ni organizator, ni osnivac, ni predstavnici gradske skupstine ne vode drzavnu politiku, morali su prihvatiti izricit I jasan stav predsatvnika drzavnih organa da nije u interesu Srbije da se suprostavlja zahtevima NR Kine.

Odnos prema umetnosti I stvaralastvu, kada je u pitanju domaca I inostrana produkcija I drzavni I gradski organi su pokazali do sada u praksi prihvatajuci I podrzavajuci I projekte koji se bave preispitivanjem srpske proslosti.Nikome nije padalo na pamet da se hvali, niti da to istice kao herojsku odlucnost, sto je na primer na ovogodisnjem FESTU prikazan sarajevski film GRBAVICA, JAsmile Zbanic, ali bi se slicni primeri nasli u svim drugim oblastima stvaralastva. Oni koji se bave gradskom kulturnom politikom, smatrali su takve projekte najnormalnijim, kada su u prilici da sami odlucuju.Oni su I jedini imali hrabrosti da se I ovoj situaciji javno pojave I pruze podrsku, organizatorima festivala, dok se drugi prikrivajuju iza pretecih telefonskih poziva I javnog “pranja ruku”
.Postavlja se pitanje ko je taj ko moze da utice na odluke drugih drzava.Bio je u skorijoj istoriji zemlje JEDAN koji je pod parolom SRBIJA SE SAGINJATI NECE, pokusavao da poduci sve velike svetske sile kako da se ponasaju prema Srbiji.To “poducavanje” zestoko je platio narod ove zemlje I plaća I danas, različitim uslovljavanjima, pa i ucenama. Smatramo da je za Srbiju izmedju ostalog, mnogo veći problem što umetnici stvaraoci, sportisti, njihova dela, naučni radnici teško ili vrlo teško dolaze do viza I oddlaze u svet.To je takodje danak uslovljavanju.Mnogi od onih koji sada dižu svoj slobodoumni glas tu činjenicu su prihvatili, ali su spremni da linčuju “demokratski” sve one koji imaju potpunu svest da odgovorni ljudi, nisu u prilici, da bilo kome, a naročito ne velikim svetskim silama postavljaju uslove.To pogotovu ne mogu da rade, predstvanici lokalne vlasti, kulturne institucije I organizatori kulturnih manifestacija.U slučaju da se su se svi oni oglušili o naloge državnih organa zaduženih za spoljnu politiki I pokazali svoje “slobodumlje” I prikazali film da li bi se u odbranu takve odluke koja bi za posledicu imala na primer prekid državnih pregovora stavili isti oni koji sada “bljuju vatru” na feldmaršale I “cenzore”, a sasvim “opravdano” prihvataju mnogo veća I mnogo teža uslovljavanja. Nadamo se da ce Srbija postati jednom uredjena, stabilna, zemlja sajasnim granicama I medjunarodnim položajem, članica Evropske Unije I da će samostalno, nezavisno moći da void svoju državnu I spoljnu politiku. Do tad nam je potrebno mnogo pameti, svesti o sopstvenom položaju,značaju I mogućnostima. Ko to ne shvata, ne razume vreme I proctor u kome živi, a toga je bilo dosta u skorijoj srpskoj istoriji.

sekretarijat za kulturu Skupštine Grada Beograda


Sekretarijat za kulturu

Opet sekretarijat za kulturu vodi tuđu brigu. Da li je u nadležnosti tog sekretarijata da sa bavi medjunarodnim položajem Srbije ili je to posao MIPa? Ne sporeći pravo osobi koja je sročila ovo pismo da ima svoj stav o odnosima Kine i Srbije mislim da taj stav ne bi trebao da prezentira kao stav sekretarijata za kulturu grada Beograda.

Nadam se da Kina ima i drugih interesa da ima dobre odnose sa Srbijom sem mogućnosti da određuje šta publika u Srbiji može a šta ne može da gleda.


pa i nije, ja to ne chitam tako...

vide se imena onih koji su o tome "vodili brigu" jer im je to u "opisu radnog mesta".
...a propo imena u potpisu (srdjanov sledeći koment.), iz nekog ličnog iskustva, kad potpisujem instituciju iza koje stojim njenim imenom, ja je potpisujem konsultujući ekipu sa kojom radim. Verujem da tako treba shvatiti i ovaj potpis,


cvele

hvala.
jedino mi ovaj što je pisao pismo nije poznat. Ko je taj Sekretarijat za kulturu?
Volim kad se kriju iza kolektivnog imena....

When I'm good I'm very good, but when I'm bad I'm better.


Vratili film, ali još drže lekcije...

Meni je ovo pismo incident. Umesto da se pokriju ušima i ćute, oni i dalje drže lekcije. Pa kad su uvereni da je bilo ispravno da film skinu, šta ga onda vraćaju. Sada se drže lekcije onima koji su digli glas protiv besprimernog skandala. Imputira se na mala vrata Milošević i saginjanje, neverovatno.
E, jedino su ovde "ocinkali" savetnika Vladetu kao ključnog nosioca pritiska. No on se sam ocinkao na vestima B92, ponavljajući ponovo kako bi možda baš neprikazivanje filma pomoglo očuvanju Kosova. Jadan rezon, zaista.
U pismu ima i dosta toga prećutanoga a i mala podvala.
Na primer, kaže se kako spoljnu politiku vodi Vlada i Mip.
Tačno. Ali vodi još neko. Vodi je vrlo intezivno Predsednik Republike.To mu je važna stavka u opisu poslova. Pa ne mogu da verujem da ga ovi što sad "cinkare" Vladetu, nisu izvestili. Ako nisu, odmah su zreli za ostavke.


Odgovornost

Quote:

Savet Festivala "Novog Festivala Autorskog Filma"

Organizator Festivala, Udruženje građana "Pogled u svet"

Boro Drašković, predsednik

Branka Petrović

Nikola Tolja Vučinić

Vojislav Vučinić

Borislav Radović

Jovan Marković

Igor Stanković

Milan Vlajčić

Srđan Koljević

Srđan Vučinić

Zoran Cvetanović

Lepo je da su organizatori festivala shvatili da su oni odgovorni za ono što se prikazuje na festivalu koji organizuju, a ne kineska ambasada, ne državni službenik, i ne ministarstvo inostranih poslova.


a tv--?

E posle svega, konačno su se stekli uslovi i da ovaj film bude emitovan i na nekoj od televizija.Šta bi falilo? Ionako je publika na festivalima malobrojna, a ovako najširi sloj ljudi mogao bi da pogleda. Snimci sa Tjenamena ionako su bili skrajnuti kada su se i dogodili.


jedno te isto...

Prvi put Staljin je u filmsku montažu ušao novembra 1927. godine, u trenutku kada su na ulicama Moskve trajale demonstracije pristalica Lava Nikolajeviča Trockog. Dok je napolju policija rasterivala demonstrante, Staljinu je u tom času najbitnije bilo to da se iz Ejzenštajnovog filma "Oktobar" izbace sve scene u kojima se pojavljuje lik Trockog. Od tada pa do danas, na ovaj ili onaj način, to se stalno dešava...

p.s.
ovaj tekst već sam imao kao komentar na vlastitom blogu
→ ipak, mislio sam da je OK da ga ovde ponovim...


Btw,

Film ce biti prikazan sutra. I to na dve besplatne projekcije... Opet je neko "Visoko Mesto" odlucilo da kopiju filma, koja je vec krenula k Estoniji, vrati u Beograd... Znaci, much ado about nothing...


zao mi je sto se ovako kasno

zao mi je sto se ovako kasno ukljucujem:(
ali nisam bas blizu - narocito nisam blizu - intelektualno, moralno, ideoloski i titularno (cak!) sa D. Mihajlovicem i njegovim istomisljenicima, kamaradima iz kvaziministarstava

Ali, sve sto cu reci okasnelim recima je:
STA CE BITI POSLE?

Ajde da vidimo...

sve mi ovo lici na ono krmeljivo blef isporucivanje haskih optuzenika i brkatih generala - skodadrajvera, u stilu `samo tetki lek da odnesem` (sto bi rekla Biljana)...

Dakle, mislim da sve to, besramno zabranjivanje, pa mamurne demantije, pa porvacaj (doslovno) kopije u BG. pa otvorena/zatvorena projekcija, sve to mnogo lici na nas i na nasu ´hasku´ kulturu!?

MISLIM DA BI TREBALO BOJKOTOVATI CITAV FESTIVAL (koji sam inace uvek redovno, odpocetkadokraja, pratio u DKSG) BAS KAO STO KAZE SRDJAN I DA SVE TE FILMOVE TREBA GLEDATI KOD KUCE, POKAZATI DA AKO JE GERILSKI ZAISTA TAKAV FILM SNIMITI, ONDA ISTO TAKO TREBA GA SE GLEDATI - BEZ STIDA NA DVIXU, KOPIJU SA LOSIM PREVODOM I MUTNOM SLIKOM UZ KAFU PLJUGE PIVO U DRUSTVU SAM VISE PUTA...


zabran

ja i dalje bojkotujem festival.

When I'm good I'm very good, but when I'm bad I'm better.


mesecima sam razmisljao da

mesecima sam razmisljao da li da se ukljucim na Blog 92,ali vise nisam mogao da izdrzim.

elem,ponekad pomislim da nasi politicari koji se bave spoljnom politikom ne znaju kao taj svet funkcionise.

Ne znam ni ja,ali nesto me ucilo.

Atase za kultutu u kineskoj ambasadi je PLACEN ovo da radi i pise pisma.Zamislite koliki bi bio MINUS za njega da je film prikazan,a da on nije-pro forme poslao-ajde da kazemo pismo,ili zovite ga kako god hocete.Mozda bi bio pozvan "na konsultacije" i ostao u Pekingu.

E,sad umesto da dezurni u SMIP-u kaze hvala na pismu,otvoricemo ga prekosutra..oni odmah otvaraju-boze moj-dolazi iz Kine...i sad nastaje "drama".Da dodam,pre neki dan su neki savetnici otisli u Kinu da lobiraju za srpsko resenje Kosovskog problema..E,eto novog problema..i umesto da se kineskim drugovima (kako se govorilo u mojoj mladosti)fino kaze da drzava ne moze kao kod njih da odredjuje sta ce na kom festivalu da bude prikazano-krece cuveno balkansko "nije zgodno,nije momenat,pa kasnije,ne moj da ljutimo Kinu,treba ce nam"..i problem kao grudva snega postaje sve veca-da bi doslo da je to pitanje drzavnog interesa.A kako problem resiti-najlakse-"daj skinite to"

E,posto je svo to jedna velika glupost,i film treba prikazati-a i bice koliko cujem,znaci za manje od 24 casa vise to nije pitanje drzavnog interesa...pada mi na pamet sta sve ubuduce moze da se desi..

Pre nego sto pocnem kataklizmicke scenarije,da napomenem kad je JAT pre nekoliko godina ukinuo direktnu liniju Beograd-Peking pod medjunarodnim uticajem,Kinezi nisu pretili da ce prekinuti diplomatske odnose..ali da nastavim..

Sutra na televiziji treba da "ide" film "Pruhujalo sa vihorom"..javlja se americki atase za stampu i trazi da se film skine sa programa jer pokazuje US u losem svetlu jer "tamo nikad nije bilo gradjanskog rata" niti ropstva..onda film "Majerling" jer se Madjari prikazuju u losem svetlu jer su hteli da "pocepaju" monarhiju..

Jaksa

PS:Ovo me potsetilo na rane 90-te,kad je dezurni moralist u tadasnjem SSNO-u dosao da vidi priloge jedne strane TV o Vukovaru.Gleda on gleda,vidim ja nece izaci na dobro,i on kaze:"Ovo nije dobro,pokazujete vojnike koji nisu obrijani,vojnici moraju cak i na frontu da budu uredni,zasto ste snimali ove razbacane sanduke od municije,u JNA je na frontu sve pod konac,namernoste trazili gde je neuredno.."
Problem smo resili tako sto smo sutradan napravili prilog o fudbalskom klubu Crvena Zvezda ciji je on bio veliki navijac...Posle toga nismo imali vecih problema za dobijanje dozvola..


jakša

moje poštovanje i moram reći da mi je posebno drago što se počeli da pišete baš na mom blogu :-)

When I'm good I'm very good, but when I'm bad I'm better.


Zdravo Jakša!

Lepo baš što si svratio :)


Jaksa,

kada sam video tvoje ime i prezime,pomislio sam,

na dve stvari,

ili se neko isto preziva kao ti,

ili si to ti,

evo preporucujem te rukovodstvu Bloga da dobijes Blog,

toliko iskustva koje ti imas u svim sverama zivota,a pogotovu sa medijima je dragoceno i pozeljno ovde,

koliko znam vec godinama radis van Srbije,pa bi bilo dobro da nam i sa te strane prenosis tvoja iskustva,


Muzicari

Pobogu ljudi, jeste li vi muzicari ili niste muzicari?

Quote:
Pošto smo dobili uverenje kroz veliki broj štampanih i elektronskih medija da u našoj državi nema censure, Savet i organizator festivala odlučili su da kopiju filma koja je na putu za Talin vrate u Beograd...

Ako ste vec jednom zabranili, povukli, otkazali projekciju filma (iz bilo kog razloga), festival vec otvorili prekjuce filmom rumunskog autora, sta sad radite? Otvarate festival ponovo?

Quote:
sutra, 01. decembra održati dve besplatne projekcije filma "Letnja palata u jednm od festivalskih bioskopskih dvorana.

Projekcijom filma Letnja palata biće i zvanično otvoren Novi Festival autorkog filma.


E, tek ovo je SKANDAL !!!

Steta je pricinjena, priznajte gresku, ne mozete sad da vracate film unazad.


Skandal je svakako. Ko to ne

Skandal je svakako. Ko to ne vidi ili se pravi da ne vidi - onda ništa.
Sad ko je u to sve umešan, to je druga stvar. Đao mi je što ovakakv festival gubi kredibilitet tim gafom. Kopija je bila u sali i trebali su da puste pa da vidimo šta bi bilo da je film prikazan.
Ovo sve posle, i besplatne dve projekcije, sve je vađevina, kao i obično.
Ne kara majka sina što se kocka....


dakle opet se desio Lex

dakle opet se desio Lex specialis:)
i to bas na godisnjicu:))))))))))))))))


KOMEDIJA APSURDA

Lepo je da smo zbili redove u odbranu slobode izrazavanja. Bez ironije ovo kazem. To je stvar principa, nema nikakve veze sa politikom, ako sami pristanemo da jedan kineski umetnik moze biti zabranjen u Beogradu, na mala vrata pustamo da se to desi bilo kome od nas. A sa dosta ironije kazem sledece: ovo je bio do sada najapsurdniji blog koji sam video. NEKO JE HTEO DA SE POSALJE SPOLJNOPOLITICKA PORUKA KINESKOJ VLADI, TU PORUKU JE PRENEO, NA ZALOST, JEDINI UMETNIK MEDJU POLITICARIMA (DODUSE I OVO JE APSURDNO), UMETNICKA DIREKCIJA FESTIVALA JE POSLUSALA PORUKU IAKO NIJE BILA NAMENJENA NJIMA NEGO KINEZIMA (CVELE JE LEPO NA PRIMERU OBJASNIO KAKO SE CITA IZMEDJU REDOVA, ISPOSTUJE FORMA A DA SADRZINA OSTANE NETAKNUTA), A ONDA JE NA BLOGU NASTAO SVEOPSTI INCEST IZMEDJU POLITICKIH INTERESA NAJNIZE VRSTE (DEKLARISANJE, SVRSTAVANJE, JAVNO ODRICANJE ITD. KAO DA SU TELEPORTOVANI LIKOVI IZ SRPSKE SATIRICNE PROZE 19 VEKA), SA JEDNE STRANE, I UMETNICKIH PRINCIPA SA DRUGE. A ONDA SE FILM VRATIO... Malo mi smeta ulepsavanje Titoisticke cenzure. Bila je ona nemerljivo veca i sveprisutna, za razliku od ovog Gogoljevskog slucaja. Ali tada je postojala Mira Trailovic, da sve cenzore prevede zedne preko vode i da izvede komad koji su zabranjivali mnogo opasniji tipovi od kineskog atasea za kulturu. Prosto mislim da je Srbija ostala ista, samo su se kalibri nase umetnicke i intelektualne elite drasticno smanjili. Ako neko nije sposoban da misli svojom glavom, prosto se ne moze nazvati ni umetnikom ni intelektualcem.


reklama

jedna bitna stvar - cenzura je stvar propagande, sto se i sada pokazalo kao tacno. To kinezi znaju mnogo bolje od nas. I narocito kineski umetnici. Jednostavno, svako radi svoj posao. Mozda cemo mi gledati film za dz, al ce mu rejting svakako skociti. Pa onda akademci, i kritike... Samo smo mi smesni kada pravimo bilo kakve naivne i povrsne paralele, posebno kad se sazalimo na ogranicavanje ljudskih prava. U kini cveta kulturna industrija, svako govori sta zeli, i postoji prostor za to. Trebalo bi malo vise da se informisemo o tome


Quote:Lepo je da smo zbili

Quote:
Lepo je da smo zbili redove u odbranu slobode izrazavanja

...i to na blogu b92 koji je poznat po "slobodi" izrazavanja.


Eee, dno dna.

Sad smo počeli u Kinu da idemo po mišljenje.


U stvari sam hteo da kazem,

U stvari sam hteo da kazem, da je ovaj blog postao malo previse lican... jedna ozbiljna tema, cenzura i autocenzura, je kako to cesto kod nas biva gurnuta u drugi plan... kao da smo u nekoj depresivnoj kafani... na drugacije misljenje reagujemo besmislenim uvredama... latentna agresija i strah za egzistenciju, mislim da je to postalo tema ovog bloga, a ne kako da se razresi ova vrlo kompleksna pojava... i agresija i strah su prirodni i razumljivi i ljudski, ali ovde se to prikriva iza meni neubedljivih politickih i drugih principa. MENI JE ZAO STO JE DARIJAN BIO NAIVAN DA DOPUSTI DA NJEMU UVALE DA TO JAVNO SAOPSTI, ZAO MI JE STO GA SE IVAN ODRICE, ZAO MI JE STO JE STO BILJANA MRZI DARIJANA DA BI VISE VOLELA GORICU, ZAO MI JE STO SOTIR MRZI BILJANU JER IMA NEKI PROBLEM SA NJOM KOJI JOJ NIJE REKAO U LICE, ZAO MI JE MENE JER SAM MORAO TO DA CITAM. POBOGU LJUDI MI SMO GENERACIJA, TRPELI SMO ISTE UTICAJE I MANJE VISE ISTO HOCEMO. U SVAKOM SLUCAJU KAD BI SE MALO UZVISENIJE RASPRAVLJALI, KAO OD SALE BISMO ZEZNULI KINESKOG ATASEA I INSTITUCIJE I TAJ FILM POGLEDALI. A SVAKA CAST PRIPADA SRDJANU MITROVICU KOJI JE URADIO PRAVU STVAR, POKRENUO BLOG I TRGNUO NAS IZ LETARGIJE (mene makar jeste)


zanko

veći kompliment nisam mogao da dobijem i hvala vam na tome. iz ovog ludila i besmisla ipak ke nešto dobro izašlo. i ne mislim na vraćanje filma na festival.
danas je 1. decembar i treba misliti o tome!

When I'm good I'm very good, but when I'm bad I'm better.


Kada smo vec kod trganja

Svi smo mi pomalo ovde "trgli" Kojadinovica ali ne iz letargije. On konsekvence sigurno snositi nece i delovace opet prvom sledecom prilikom.

U srbiji uvek treba biti za nijansu oprezniji.


ja ne mrzim

ni darjana, ni tebe, ni sve vas, sto ste, gurajuci jedni druge, uzeli pozicije koje vam ne pripadaju. ja samo prezirem princip partijskog, klanovskog i burazerskog guranja, udruzivanja u svakoj oblasti profesionalnog delovanja koje nije zasnovano na profesionalnim kriterijumima, vec na poznanstvima i uslugama.

vi sto se sada mirite i svadjate javno, imate krnje profesionalne biografije, nikakav medjunarodni ugled, u sopstvenom poslu levitirate na granici anonimnosti. a onda se uhvatite za ruke i gurajuci jedan drugoga, zauzmete odgovorne pozicije, koje vas u potpunosti prevazilaze. u tome iskoristite tu istu goricu, pa kada postanete dovoljno snazni, onda se okrenete protiv nje.

80 stranih gostiju skandalizovanih vasom nekompetencijom i elementarnom nepristojnoscu na ovogodisnjem bitefu, kad sonja vukicevic nije mogla ni struju da ukljuci na sceni, pa je otkazala premijeru pred punim gledalistem, o tome vec mesecima prica po svetu. festival sa cetresetogodisnjim ugledom, doziveo je da se tako bruka, da mu se u svetskim profesionalnim krugovima mesecima svi podsmevaju, a da niko od vas nije osecao odgovornost da zbog toga, kao dinko, da ostavku.

sada ce svi gosti koji su prisustvovali skandalu na festivalu autorskog filma i ovu bruku da prepricavaju po svetskim profesionalnim krugovima. tebe to ne moze da pogodi, jer si daleko od njih. tvoji krugovi su ovde, u kancelariji jednog coveka.


Jos smo dalje od teme... ali

Jos smo dalje od teme... ali javnosti radi clanovi saveta bitefa su i Vida Ognjenovic i Predrag Ejdus i Aleksandra Glovacki i Sonja Vukicevic... U klanovske, burazerske, partijske i krevetske varijante nisam bas najbolje upucen, bio sam gostujuci profesor na Univerzitetu u Bostonu kad su se karte delile... jedino sto znam je da kad sam otisao 1999. svi ste bili na istoj strani, a kada sam se vratio zaticem situaciju da najistaknutiji umetnici potpisuju pismo podrske da jedan politicar ostane na vlasti... hocu da kazem da su nam se umetnici suvise priblizili vlasti, valjda zeleci da u tranziciji u kulturi zauzmu sto bolje pozicije. Ali onda ne treba da cudi sto se desava i dejstvo u drugom pravcu, da se politika umesa u kulturu... U tom fenomenu je uzrok i ovog dogadjaja... Dokaz za to ti je i ovaj blog... Srdjan Mitrovic nas je alarmirao, svi smo izvrsili pritisak, ali nismo promenili odluku vlasti, nego smo ohrabrili organizatore festivala da se udalje iz toplog zagrljaja vlasti, da izadju malo na hladnu ulicu i ocvrsnu i da film ipak prikazu. Kad je ideja cista Kao sto je Mitroviceva, ili Markoviceva (za Dragana Maksimovica)uvek se stvori jasan i kompaktan krug solidarnosti i urodi plodom. A za licne animozitete i interese ne ocekuj podrsku javnosti i nemoj da se zestis kad je ne dobijes


kad ovo procita neko neupucen

moze da pomisli da si ti stvarno neki profesor, jos i medjunarodnog ugleda, a ne samo blizak prijatelj politicara darjana mihajlovica i njegov odani saradnik, koji uprkos svojim krajnje marginalnim profesionalnim dostignucima, ne preza od toga da se sam svrsta u isti rang sa ejdusom ili vidom ognjenovic.

kad covek ovako cita, ispada da se srdjan mitrovic tebi obratio svojim blogom, pa si i ti izvrsio neki pritisak, a nisi se, na protiv, ukljucio u diskusiju onda kada je vec sve bilo gotovo, kada je festival objavio da menja odluku i da ce film ipak biti prikazan i kada je tvoj drug ostao spustenih gaca sam na ledini.

kad covek ovako procita, ispadne da si ti mislio isto sto i vecina ljudi ovde, a nisi pred nama branio naivnost svog druga i rukopolozitelja.

kad te covek ovako cita, moze da pomisli da si ti i neko ime u toj javnosti o kojoj govoris.

a ti si zanko mnogo daleko od svega toga.

prema tebi nemam nista licno, o tebi privatno ne znam apsolutno nista, jedva da i profesionalno uopste znam ko si, ali animozitet imam i to premaljudima koji se svuda umuvavaju onda kada je sve gotovo, devedesetdevete odu tetki da daju lek, pa se vrate bas slucajno, bas na deobu funkcija, da i njima neka zapadne. to su ljudi koji, kad nastane skandal sa zabranom filma, cute i cekaju, cekaju, pa kad je sve gotovo, kad vide kakav je ishod, prvi pojure da izjave kako su "izvrsili pritisak, koji je urodio plodom"

ti nisi izvrsio nista, osim pokusaja da operes svog prijatelja od glupog i bahatog postupka, koji si smatrao samo naivnim.

svima se izvinjavam na ovom skretanju sa teme, posebno tebi srdjane i odjavljujem se. necu ti vise uzurpirati blog, neka coveku koji se, bez srama, predstavlja kao profesor zanko tomic ostane poslednja rec.


Sramio bih se da sam se

Sramio bih se da sam se predstavljao tako, ali posto nisam i ne mogu da se sramim. Samo sam rekao da sam bio, sto mozes proveriti na bilo kom pretrazivacu. A posto nisam neki mnogo bitan faktor ovde, nemoj mi toliko pridavati znacaja.


hm

sve ste fino rekli, osim sto sonja nije mogla da ukljuci struju jer se objekat (posejdon) tek renovirao - pre sonjine predstave na bitefu bilo je dvadeset zurki koje zahtevaju mnogo ozbiljniji light&sound equipment nego cirkus.
i mislim od kako aleksandra ilic ne radi vise festival, isti se organizaciono raspao - a ona ga je najpre radila izvrsno zahvaljujuci svojim asistentkinjama.

i molim vas za to ne odgovaraju selektori i upravni odbori, ili saveti, vec recimo nikita milivojevic koji ususkano sedi i nema ama bas nikakvu ideju o bilo kakvoj kulturnoj politici festivala.

svaka vam je na mestu, da su se pojedini udruzili i ne pada im napamet da bilo kad odgovaraju za bilo sta


verujem da ce se koplja tek

verujem da ce se koplja tek lomiti, kada na red dodje kultura, koja je ''najzapustenija livada'' u srbiji.
kultura-pozorista-muzeji-arhivi-galerije...
cega tu se sve ima...
politicari su toliko umesali svoje masne prste, da je sve otislo predaleko.


Kina nije trazila da

Kina nije trazila da zabranimo, vec je "preporuchila" da ne bi bilo bas zgodno. Mnogo vece i jace drzave od ove nase male i jadne ce pokusati da poslusaju jednu tako veliku i buducu silu ne zato sto cene slobodu misli i umetnicku slobodu, vec iz sopstvenih interesa.
Na slichan nachin razmisljao je i SM prkoseci svima i u inat busajuci se u grudi kako ima pravo ovo i ono, pa smo lepo prosli.
Da li misli neko da bi Nemacka koja toliko ima poslovnih odnosa sa Kinom pristala da prikaze film. To sa Kosovom nema veze sa pamecu, jer ovih dana Kina otvara kancelariju na Kosovu, a to nesto znachi sigurno ne direktnu podrsku Beogradu. Ne i podrsku Kosovu, ali svakako su zainteresovani za ovaj deo sveta, jer bi mogli da prenose neke investicije na Balkan.
Zapamtite da ce Indija i Kina da budu vodeca proizvodnja u svetu Amerika ce da bude konsalting i finansije zajedno sa arapima i jevrejima, a Evropa ce biti cista turisticka destinacija i proizvodnja hrane, kao i Juzna amerika.
Najveci turisti na svetu postaju Kinezi.
Gorana Markovica bih ispravio u jednoj stvari: Ispred kineske ambasade nema redova, i ceka se viza samo sa pozivnim pismom jedan dan. Kinezi da bi dobili vizu sa Srbiju cekaju 45 dana, a za Nemacku 7 tek toliko da se zna.
Kad neko veliki preporuci a ponasa se prijateljski treba mu izaci u susret. Duzni im jesmo sto kaze Goran Svilanovic, ali su nam dosta dugova i oprostili.
Kina je prema Srbiji dosta puta bila dobar prijatelj, kao i mi prema njima.
Goran Svilanovic je pr NATO pakta i vec broji provizije od buduce kupovine naoruzanja i zaduzivanja ove male zemlje. Tako su Hrvati lojalnost za logistiku amerikancima za rat platili sa desetinama milijardi dolara zaduzenja za naoruzanje.
Sloboda stvaranja nigde u svetu nije slobodna do kraja, pa nece biti ni u Srbiji. Ali to je tako i to ce uvek biti tako. Zasto Leni R. nije godinama izasla na videlo dana. Zato sto je snimala naciste i Hitlera. Sto joj niste pustali filmove pre mnogo godina nego ste cekali da zena dodje u devedesete da bi bila rehabilitovana kao umetnica.

"Without dreaming there would be no learning, nor would there be memory. "


1.decembar...

...Svetski dan borbe protiv SIDE. Mislim da je Festival "vodio ljubav" bez kondoma. Sad je kasno... Trebao je da misli ranije - mislim stvaaaarno je sve ovo neozbiljno! I saopstenja - "... ubedili su nas da nema cenzure... vracamo avion... besplatne projekcije..." - ma ocu bre da platim, necu da me niko casti i pravi se fin! Na primer! I kakva cenzura i prisila?! Ma nisu trebali rec da vam kazu, nek ide film lepo, posle stigne zvanicno pismo iz Kine (ponovo!), tak`a i tak`a stvar - kriv je Festival, a lepo smo rekli nemojte, sad lepo da se vrati ona lova... A onda umetnici skoce, kakav je to nacin, pa gde to ima... Pa da sam svaki put pitao komsiju jer mogu u njegovu bastu po loptu?, izbusio bi svaku!
Ajde bre, stvarno ste gulanferi - kada ste shvatili da su vas izradili na finjaka, a vi odma` Cenzura!Cenzura! E nije majstori - izradili vas mangupi, a vi to vise niste... A za HIV nema vakcine.


i sta sada

1. jel' ce na kraju film biti prikazan, kada gde i zasto besplatno, jel to fazon venish i nikom nista
2. docice gomila ljudi koje umetnicka vrednost filma ne interesuje a nece uci ljudi koji su hteli da ga gledaju i prvi put.
3. jel' neko cak i da hoce da gleda zeli da se gura juri, trazi mesta za sedenje...
is principa dal' ga ne gledati mada koga briga, ili ga na dvd gledti, ili opusteno odgledati druge filmove koji su na festivalu i opustati se...:)

'I see no changes'2pac


kao i obicno,

gospodine Markovicu, rekli ste jednostavno, ali sve sto je potrebno o ovom slucaju, sa kompletnom analizom situacije,
u kojoj je sve nazvano kako treba i rasporedjeno gde mu je
mesto.


Stop stranom mešanju

Koliko smo puta slušali kako neće sudbinu Srbije da odredjuje tamo neka Amerika i Evropa, kako nećemo u NATO, čak nam je vispreni premijer poručio da neće niko da određuje kako će i kada da se organizuju srpski izbori, a onda nam se kao kost u grlu isprečio kineski film o masakru demokratskoh snaga na Nebeskom trgu.

I savi se "elita" Srbije, rekoše mašinovođi gasi Ćiru ide Plavi voz i bacaj taj film u bunker. Viši državni interesi gaze sve pred sobom u odbrani onog što se odbraniti ne može. I ko je tu jedino zadovoljan? Trljaju ruke pirati i narezuju kineski fim (da nije ove frke, ko bi to tražio?), našli su zamenu za porno fimove! Jeste seks, ali onakav kakav je u ovoj zemlji najzastupljeniji. Bez muda, sa pilećim glavama!


(auto)cenzura

Srbija je (jos uvek) puna proternih ljudi koji godinama ne mogu da se vrate na svoja ognjista. USA bi bombardovala (skoro) svaku zemlju na svetu kad bi bili ugrozeni zivoti (i prava) par stotina njenih gradjana. A Srbija nije u situaciji ni da PODIGNE GLAS za nekoliko stotina hiljada svojih.

1999 NATO je vise puta namerno bombardovao civilne ciljeve, od kojih bi neki bili skolski primer za svaki nezavisan sud za ratne zlocine. Ko ne veruje svom zdravom razumu moze da procita izvestaj Human Rights Watch-a*.

I sta radimo mi? Neki pokusavaju zlocine da opravdaju drugim zlocinima sto je besmisleno. Posto se skoro svaki ratni zlocin moze moze opravdati drugim ratnim zlocinom. Ukljucujuci Srebrenicu i ovcaru. Drugi pokusavaju da pronadju krivicu Milosevica u svemu, posto je on, buduci vec kriv, politicki podoban za to.
I ogromna vecina nas ne vidi drugo resenje za REALNU POLITIKU drzave Srbije ... nego da se cuti. Pogadja coveka NEPRAVDA, ali sta da se drugo radi? Nego da se skoncetrisemo na to da se prikljucimo ostatku "normalnog" sveta i pre svega Evrope. Da trazimo i kaznjavamo "nase" zlocince a da one druge prepustimo savesti drugih i cutimo. I da se nadamo u onu "pravda/istina je spora ..."

I kad sam se vec slozio da zrtve iz moje neposredne okoline prepustim savesti drugih i da uglavnom cutim o njima zato sto je to zahtev REALNE POLITIKE, ne vidim zasto i kineske zrtve ne bih prepustio njima samima... iz istih razloga. Iako sam u principu PROTIV SVAKOG VIDA CENZURE, ukljucujici i ovakvog skidanja filma sa festivalskog programa.

Peter Handke je skinut sa repertoara pozorista u Parizu zato sto je otisao na sahranu Milosevica. Kako sam kaze uradio je to iz protesta na nacin izvestavanje zapadnih medija. Nikad nisam procitao da je podrzavao politiku Milosevica, osim sto je smatrao da ga su neke Haske optuzbe protiv njega neopravdane (sto tvrde i mnogi drugi u svetu, vrlo kompetentni i vrlo neutralni). Ja mu ne bih savetovao da ide na sahranu zbog mogucih pogresnih interpretacija ali APSOLUTNO razumem njegov bes kad je u pitanju izvestavanje zapadnih medija o Srbiji. A ZA CENZURU PARISKOG POZORISTA NE VIDIM NIKAKVOG OPRAVDANJA. Pa cak ni u Srbiji ne pada na pamet nikome da skine sa repertoara filmove Bate Zivojinovica ...
A Handkeu je nesto kasnije (prakticno) oduzeta i jedna od najuglednijih nemackih knjizevnih nagrada (Hajnrih Hajne). Dodeljena od strane knjizevnih strucnjaka a oduzeta od sitnih politicara, pretezno onih koji su svojevremeno glasali za "humanitrano" bombardovanje. I pored protesta nekih od najuglednijih umetnika iz zemlje i sveta. Opet navodno zato sto je otisao na sahranu (kao da je to samo po sebi zlocin) mada sam ja ubedjen da je zato sto je on jedan od retkih koji pominju srpske zrtve i izbeglice sa Kosova. A taj deo ISTINE je CENZURISAN u medijima na zapadu. Posto bi mozda neko doveo u pitanje opravdanost "humnitarne" akcije koja je za krajnji rezultat imala humanitarnu katastrofu...

Eh, bilo mnogo lakse kad bi svet bio crno-beo ... pa da covek uvek zna sta je "crno" a sta "belo"...

PS. Ovo sve naravno ne opravdava festivalski ziri koji je MORAO jos pre festivala da rascisti sa time da li "u Srbiji ima cenzure". I morao je da zna da ukljucuje u program jedan sporni film. I da unapred odluci kako ce da se ponasa ... i onda iza tog ponasanja stoji.

*Izvestaj Human Rights Watch-a zakljucuje da je trecina slucajeva u kojima su poginuli civili bila posledica napada na nelegitimne ciljeve ili ciljeve ciji je status sporan. Polovina od ukupnog broja civilnih zrtava zabelezena je upravo u u tim slucajevima. U devet slucajeva pogibija civila bila je rezultat napada na ciljeve za koje Human Rights Watch zakljucuje da nisu bili vojne prirode. U ovakve slucajeve spadaju zgrada Radio Televizije Srbije u Beogradu, toplana na Novom Beogradu, i sedam mostova koji nisu bili na glavnim transportnim rutama niti su imali vojnu funkciju.

Ostali slucajevi nelegitimnih ciljeva ukljucuju sedam potvrdjenih i pet mogucih slucajeva u kojima su civili izgubili zivot kao posledica koriscenja kasetnih bombi, sedam napada na konvoje, i nekoliko slucajeva gde je cilj lose ili pogresno identifikovan (kao sto je sanatorijum u Surdulici, ili metereoloska stanica na Palicu).
engleska verzija
srpska verzija


bravo

Vasilije

mi smmo cesto skloni da vidimo samo istine koje nam se svidjaju, ili koje nam placaju da vidimo onako kako zele oni koji placaju.
Ali polako sve dolazi na svoje i svakog dana sve vise nekih chudnih istina isplivava. Zato je i potrebno da postoji jedna Kina, koja sigurno koracha.
Nije sluchajno sto najbogatiji ljudi na svetu imaju kineske bejbi siterke koje uche njihovu decu od malih nogu kineski jezik.
Sramota je ne videti toliko u buducnost, a ochekivati da budes deo svetskog globalnog sistema u kojem samo vidis neke od zapadnih zemalja.
Zaboravljamo cesto nepravedno da je Rusija otplatila svoje dugove, da svake godine u Kinu taj truli zapad koji itekako pazi sta pricha investira do 1000 milijardi dolara, i da Americka ekonomija zavisi ali zaista od kursa dolara u Kini.
Na zalost ovde je ljudima svest o nekom tzv. svetu ogranichena na kratke domete.
Svake nedelje u Nemachku dolazi po dve hiljade turista. Svake nedelje!!!!!!!!
Oni ostave toliko novca da su drugi turisti zanemarljivi.
Amerika pravi kongrese na temu kako ugostiti kineze.
Prosle nedelje je objavljeno da je ove godine u Parizu bilo vise kineskih nego americkih turista.
Te cifre govore o nekim kompromisima koje te zapadne vlade chine. Ako nista drugo daju im vize, a nama su kao preporuchili da prekinemo letove iz Pekinga za Beograd.
LAZ
O cenzuri ne bi, jer je nije bilo. Bila je preporuka na koju je neko reagovao. Hvala Bogu i trebalo je.

"Without dreaming there would be no learning, nor would there be memory. "


Duki D'King, izgleda da ne

Duki D'King, izgleda da ne razumes jednu stvar.
Prvo, ne poznajemo se, ali bih voleo da mi verujes kada kazem da sam, licno, obozavatelj gotovo svega sto je Kina u svojoj istoriji iznedrila.Filozofije , posebno.Svega osim komunizma i to ne zato sto sam antikomunista , vec zato sto se taj projekat pokazao neuspesnim.Kao i svaka utopija, pre ili kasnije okonca u krvavim diktaturama.
Medjutim, kakva god da je ,Kina je danasnja realnost u dimenziji drzave kakvu si opisao.Cinjenica je da je , buducnost, verovatno na njenom tanjiru.Bas zbog toga mi "ostali" imamo odgovornost u pokusaju oblikovanja i tog kolaca , a i tacne.Jer, kao sto si i sam primetio, svet je postao globalan.Ona kineska - da leptir zatreperi krilima na Himalajima , a na Atlantiku nevreme - u tom smislu dobija svoju potpunu potvrdu.Kina, uz jos neke narode, Hinduse, Arape, Turke, pa i Albance, predstavlja buducnost planete u smislu ljudskih potencijala.Evropa umire, to je cinjenica.
Ne saradjivati s njom u svim sferama je glupost i neimanje, sada vec ne samo dalekovidosti, vec i smisla za sadasnjost.
Medjutim, ako se deo sveta kojim vise ne vladaju diktature ne suprostavi jednom autoritarnom rezimu i ne potpomogne njegovu evoluciju u prihvatljive okvire - lele ga si nama - sto kazu vranjanci.
U tom smislu ovaj mali dogadjaj u Beogradu nije samo odbrana krkih demokratskih vrednosti nase zemlje vec i mali doprinos promeni rezima u Kini.Da se razumemo odmah, ne boji se Kina toga sto cemo mi videti u tom filmu, njih je najveci strah od toga sto permanentnim prikazivanjem tih slika sve veci broj kineza gastarbajtera biva u prilici da vidi sta se zaista desavalo sto, verujem, radikalno menja njihovo glediste o celoj prici.
Zelim tome da dodam jednu dimenziju o kojoj niko ne prica, a koja je meni definitivno profilisala odnos prema kosovskom pitanju.Rec je o informaciji da je na Kosovu i Metohiji vise od 50% stanovnista mladje od 25 godina.Sa druge strane za Srbiju kazu da je jedna od najstarijih zemalja u Evropi.Dakle, nije tesko naslutiti kome pripada buducnost.Ja pitam , da li je pametnije pomoci toj buducnosti da napravi, mozda, bolji pravedniji svet nego sto smo ga mi imali ili ga treba gurati u netrpeljivost i fanatizam , kakav su , recimo, SAD uspele da stvore prema sebi i zapadu na Bliskom istoku?Plasticno receno, mi cemo svoju decu i unuke ostaviti u svetu u kome ce Kinezi, Arapi, Hindusi...ili Albanci, ako je nas region u pitanju, ciniti vecinu.Da li mislis da je u redu da se bas ni malo ne potrudimo, pa makar to samo bio i obican film ?
Sama pomisao da bi neka majka, nekog ubijenog studenta, mogla imati osecanje nekakvog smisla, samim saznanjem da negde u nekoj Srbiji neki ljudi zele da znaju sta se desilo, je dovoljna.Bas kao i za nase majke iz Aberdareve, Grdelice ili bilo kog drugog nesrecnog mesta.
Ako ti sada meni kazes da se zarad izbegavanja nesrece koja se nama nadvila nad glavom treba odreci zelje za pomoci drugima, onda moram reci da se ja ne slazem,jer nista nismo ucinila da potencijalnu nesrecu pretvorimo u potencijalnu srecu.
Ne moze se o buducnosti razmisljati samo iz perspektive trenutnog iskustva.Ona je neizvesna i podlozna oblikovanju.
U tom smislu se iz srca slazem sa tvojim potpisom - "Without dreaming there would be no learning, nor would there be memory. "
ne znam da li se ti slazes sa mojim shvatanjem njega?
Srdacan pozdrav.


Čaj od lipe

Živim za dan kada će ovakvih produkta rektalnog trakta biti u granicama podnošljivog. Gde niču ovi nekrofili, obožavaoci nesreće i zagovornici vraćanja u prošlost. Bavite se vi svojim paranojama, a Srbiju pustite da se priključi zemljama slobodnog sveta, gde se studenti ne gaze tenkovima i ne ucenjuju diplomama. A ako osećate nostalgiju prema ratovanju, švercu brašna, benzina, redovima i bedi ima, nažalost, još dosta zemalja u svetu gde možete ispuniti svoje perverzne snove! U svakom slučaju čestitam nam pristupanje Partnerstvu za mir, na dan pokojne republike!


Skidanje predstve Sveti Sava

Jeste li zaboravili skidanje predstave o Svetom Savi gde je on prikazan kao seksualno aktivan čovek početkom devedesetih. Zanimljivo bi bilo opet je postaviti, pretpostavljam da bi je lično zabranili Koštunica i ona gospodja iz upravnog odbora Studija B koja nije nastala Darvinovom teorijom i koja misli da njihov program nije srpski! Ljudi oterajmo ovaj smrtonosni zadah prošlosti 21. januara. Važno je!


Krivac

Za sve je kriva Danica Bajić, direktorka Direkcije za međunarodnu kulturnu saradnju, koja je o protestu kineske ambasade obavestila Dinka Tucakovića umesto svog šefa, Vuka Draškovića.


zbog kineskog filma suspendovana danica

Direktorka Direkcije za međunarodnu kulturnu, prosvetnu i naučnu saradnju Ministarstva spoljnih poslova Srbije Danica Bajić suspendovana je danas, po odluci resornog ministra Vuka Draškovića.

Bajićeva je suspendovana zato što je predsednika Saveta Novog festivala autorskog filma Dinka Tucakovića telefonski obavestila o protestu kineske ambasade u Beogradu povodom prikazivanja filma "Letnja palata", koji sadrži i scene protesta s trga Tjenamen, saopšteno je iz tog ministarstva.

U svojoj odluci o suspenziji, Drašković ističe da je Bajićeva bila obavezna da s protestom kineske ambasade upozna nadležnog pomoćnika ministra, a on ministra spoljnih poslova.

"Da je tako postupila, dobila bi instrukciju da ništa ne javlja savetu festivala, a da kineskoj strani odgovori da je Srbija demokratska država u kojoj vlada načelo slobode i da u Srbiji ni vlada ni bilo koji državni organ nemaju pravo da odlučuju o tome šta će ili neće biti prikazivano na nekom filmskom festivalu", naveo je Drašković.

samo se pitam...kad lete ovako ostavke...kako je proslo sa ostavkom ministra ekologije i zagadjenjem u Pancevu ?


Ovo je strašno...

....Nepostojeći ministar ( ne znam kad je izabran u Vladu Srbije), suspenduje činovnicu zbog telefonske poruke.
I to kad..Kad su pod pritiskom javnosti morali vratiti film. I još dan nakon toga. I danima nakon toga što su u javnost pustili saopštenje kako su mudro, koncenzusom, svi skupa, od državnog vrha pa do lokalne samouprave( to, lokalne samouprave su naročito naglasili, jer je znana stvar da lokalna samouprava vodi spoljnu politiku), procenili da je to najbolje za nacionalne interese i da će tako sačuvati Kosovo. U međuvremenu niz izjava pravdajući to, daje ministar kulture iz stranke samozvanog ministra spoljnih poslova, pa savetnik Vladeta koji je neformalni ministar, pa sekreterijat za kulturu grada...i kriva činovnica jer je okrenula pogrešan broj.
Potpuno identičan postupak sa onim u Skupštini kad su mažnjavali mandate. Jasno ko ih je maznuo, ali kriva žena koja vodi protokol.
Strašno...


evo ovako upravo se vratih

evo ovako
upravo se vratih sa filma.
ako je neko bio pa zeli samnom da naredna tri dana njace ispred ogledala, posto ja ne vidim kako drugacije da se u sopstvenim ocima opere, nek se slobodno javi.
ja sada vise ne znam da li sam gledao pravi film ili su mozda sporne scene iz ove verzije koja je nama prikazana izostavljene, ali u njemu ama nema bas niti jedne scene sa ili oko Tjenanmena.Sta vise ne pominje se ni sam dogadjaj.Jedino sto kao mozemo da naslutimo da se jedna deo filma desava kada su studenti malo uzbunjeniji no sto je to inace slucaj.
A mozda su i Kinezi skinuli suberzivnu punk propagandu na tekovinama Malcom McLarena.
sam film je do zla boga dosadan.Najcrnje od svega je sto je kopija koju smo imali prilike da gledamo verovatno ekserom prerezivana sa origanal jer onaj nivo vidljivosti tj. nevidljivosti samo tako se moze opisati.Sto se tice zvuka...pa brundalo je nesto nije da nije.
Osim sto je film zasluzio da se samo zbog njega ponovo desi Kulturna revolucija, ja ne vidim niti jednog razloga za njegovu zabranu od strane Kineza.
Vrhunac je bio to sto su nam na kraju deljeni i propagandni letci Falun Gonga:)))))))))))
Eto toliko, a sada odoh da njacem!


utihnuli

nema potrebe da njačeš. cela ova frka i nije bila zbog kvaliteta filma, već zbog principa, cenzure i prava na slobodno izražavanje.

When I'm good I'm very good, but when I'm bad I'm better.


ma znam, zato sam i pisao

ma znam, zato sam i pisao sto sam pisao.
njakanje je zbog toga sto mi se cini da nas je neko namagarcio.ili sami kinezi, jer nicega u filmu za zabranu nema pa se pitam da li je marketinski potez, te sam onda ispao magarac, ili su ovi nasi isekli sporan deo, te sam onda opet magarac jer me po drugi put namagarcise.
sto se tice same aktivnosti i na blogu i van njega u smislu borbe protiv cenzure to je sasvim ok i nema razloga njakanju.


ljudi, jel moguce

da ovo ljudi shvataju idalje kao, pitanje explicitno filma, glupost je stvarno neunistiva. sta bi bilo da je u pitanju bio neki holividski blockbuster ili neka predstava ,grupa koju bi gledalo vise ljudi...
'I see no changes'2pac